Учащите в България намаляват на всички нива

Броят на учениците през 2016 г. в България е намалял със 17 процента в сравнение с 2002 г. и с 11 процента след 2006 г.

Обратно в новината

Коментари - Учащите в България намаляват на всички нива | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще намаляват докато накрая станат една кръгла нула. И това е така защото нашата образователна система е равносилна на геноцид спрямо децата: учене по 6-7 часа в училище,4 часа домашни и уроци в къщи, ужасни учебници, писани като за академици и неразбираеми за децата, пълни със фактология, дати , цифри, имена, които за тях не означават нищо, липса на часове за спорт, игра, дискусии, изкуство, музика и др. такива, които облагородяват децата, караници и побоища, интриги и т. н. Въобще може би единствената възможност за тези деца,чиито родители могат да си го позволят е обучение по индивидуална програма. Изрично смятам ,че за това учителите не са виновни. Те също са потърпевши. Виновни са чиновниците в Министерство на образованието, които приемат тези програми и учебниците писани от идиоти.

Ще намаляват докато накрая станат една кръгла нула, защото хората/родителите нямат пари. Не могат да издържат деца, че и да купуват учебни помагала, дрехи, тетрадки, учебници и т.н. У нас образованието е безплатно само до 3-ти клас, ако не се лъжа. А в скандинавските държави основното и средното образование са напълно безплатни. Скандинавските държави гарантират 100% безплатно основно и средно образование. Това включва обучение, учебници, тетрадки, пособия, всичките канцеларски материали, калкулаторите и дори лаптопите и таблетите, както и транспорт до училище при по-дълго разстояние. Освен самото обучение, безплатни са: обедите, екскурзиите, музеите и цялата извънкласна дейност. Всякакво събиране на допълнителни средства от родителите за каквито и да са цели, са забранени. -----Забраняват на родителите...представяте ли си...а при нас как е? Точно обратното. Искат от родителите пари за това за онова, за почти всичко. Които родители в повечето случаи са безработни, ако не и двамата, то поне единия, особено в провинцията. Родителя всичко трябва да купува и с 358 лв нето доход няма как да стане. Храната ли е по важна, или чантата, дрехите и учебните принадлежности за децата му? Докато не стане и у нас безплатно както е по белите държави и то и основното и средното, ще намаляме и ще изчезнем ако въобще не стане. Тука хем се плаща и няма пари, а там не се плаща а има пари.

Хората дето имат деца са извън територията на държавата България. Тук живят пенсионери, а техните деца вече са големи от друга страна народа не се жени и не няма деца. Дръжте и мислете едни да получават и пенсия и заплата за други няма къшей хляб.

Даже е позитивно - бройката не е важна, само овластените самозабравили се директорчета се радват на сакатия делегиран бюджет и блъскат ли блъскат куцо и сакато зад стените и мачкат творческите кадри. По-добре по-малко, но по-грамотни и знаещи, отколкото куп гамени и простаци. Не го мисленте обаче - тя природата си знае работата - когато нещо е изкривено и не работи, тя си прибира даровете.

А какво ще кажеш за варианта по-малко грамотни и можещи, много по-малко, и повече гамени и простаци, много повече? Тоест, това, което аз наричам отрицателна устойчива селекция в България? Какво например става, ако отнемеш да кажем 30,000 човека от една малка държавица, които са почти цялата й автентична интелигенция, да кажем ги избиеш и/или хвърлиш в концлагери, или късметлиите от тях просто прогониш от държавата? Какъв мислиш, че би бил ефектът ЗА СТРАНАТА И ПОКОЛЕНИЯТА Й, ЗА БЪДЕЩЕТО Й, ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ? Какво си мислиш че би станало с тази и такава държава?

С две думи - намаляващият брой на учащите се в България, предмет не което е тази статия Е НАПЪЛНО ОЧАКВАН, ПРЕДВИДИМ И ПРЕДВИДЕН И В МНОГО ПОСТИНГИ ВКЛ. И ТУК, РЕЗУЛТАТ, ПОСЛЕДСТВИЕ, ЕДНО ОТ ПОСЛЕДСТВИЯТА НА ... ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА В България, и ние това тук сме го коментирали от години! Въпросът е кога и правителството с експертите му, и Народното събрание, и президентът на България ЩЕ АДРЕСИРАТ ТОЗИ ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ - ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА в България, който между другото освен с всичко останало има отношение и към така любимата им и нашумяла актуална тема за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!! Простично казано, когато ЕДНА ГОЛЯМА ГРУПА ХОРА, съставена от различни категории и групи хора в нея - например по възрастов признак - НАМАЛЯВА ДРАСТИЧНО и ОЧЕВИДНО през годините КАТО УСТОЙЧИВА и СТАБИЛНА ТЕНДЕНЦИЯ, съвсем логично е, че това става ЕДИНСТВЕНО с и чрез ..., то просто няма друг начин. НАМАЛЕНИЕ НА БРОЯ НА ХОРАТА ОТ ОТДЕЛНИТЕ ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ В НЕЯ! И мисля, че това е повече от очевидно за всеки, който има очи и поне малко акъл!

======================= ПРИЧИНИ И ПРИЧИННА ВЕРИГА ЗА ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА!!! ======================= По наше мнение трябва да се говори за три групи причини, намиращи се на три различни равнища на взаимодействие, създаващи определени причинни вериги и причинни мрежи: Преки причини ниска раждаемост, висока ранна смъртност, загуба на жени във фертилна възраст, масова емиграция и други; Непреки причини застаряване, бедност, безработица, социални болести ВЪПИЮЩО СОЦИАЛНО НЕРАВЕНСТВО!?!?!?!, РАЗПАД НА СЕМЕЙСТВОТО, ОТЧАЙВАЩО НИСКО РАВНИЩЕ НА СОЦИАЛНА ОСИГУРЕНОСТ, ТРАНСФОРМАЦИЯ НА СИСТЕМАТА ОТ СОЦИАЛНИ ЦЕННОСТИ, т.е. възприемане на постмодернисткия модел на свръхиндивидуализъм и свръхпотребителско съзнание; Глобални причини това несъмнено е създадената неолиберална социално-икономическа и политическа система, която създава непреките причини водещи до преките такива за настъпилата в нашата стана демографска катастрофа. Въпреки тази класификация на причините бихме искали да очертаем това, което според нас се явява КЛЮЧОВАТА ПРИЧИННА ВЕРИГА ЗА ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА в България. Обикновено се казва, че основна причина е бедността. Несъмнено това е така, но тук трябва да се отбележат няколко важни допълнителни момента. Не просто бедността, тъй като няма пряка връзка с дадено равнище на материално благосъстояние и раждаемост, макар такова да има по отношение на ранна смъртност. Става дума за тенденцията на т.нар. векторна бедност, т.е. посоката на развитие на бедността е нейното увеличаване във всяко следващо поколение. Т.е. когато децата стават по-бедни от родителите си и съответно тяхните деца са по-бедни от тях, и така по нарастващ вектор на бедност.

При това бедността следва да се разбира не само като ниско трудово възнаграждение, а оттук и като жизнен стандарт в абсолютни цифри и в относително сравнение. Но бедността следва да се вижда и като ОТСЪСТВИЕ НА СОЦИАЛНИ РЕСУРСИ!!! Т.е. БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ОБЕДНЯВА И КАТО СОЦИАЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА, ГРАЖДАНСКА И ОБЩЕСТВЕНА РЕАЛИЗАЦИЯ!!! Тази социална бедност Е СЛЕДСТВИЕ ОТ РАЗРУХАТА!!!!!!!!!е . РАЗРУХА, КОЯТО ДОЙДЕ ОТ т.н. реформи на прочутия преход, от КОРУПЦИЯТА, от периферийния и полуколониален модел на развитие, който бе изграден в България от тези т.нар. реформи. ======================+ В РЕЗУЛТАТ ОТ КОЕТО ИЗЧЕЗНАХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ БЪЛГАРИТЕ ДА РЕАЛИЗИРАТ СВОЯ ПОТЕНЦИАЛ В ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО!!! ======================= ( и бе създаден и широко разпространен моделът на ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА И НЕЛЕГИТИМНИТЕ И ПРЕСТЪПНИ НЕПУБЛИЧНИ ВРЪЗКИ ИЗАВИСИМОСТИИ ПО ВСИЧКИ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА, РАЗЦЪФТЯВАЩИ ПРИ ТОТАЛНО ДЕГРАДИРАЛАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА И (ГЛАВНА) ПРОКУРАТУРА!!!)

Не мога да те разбера. За какво ни е да сме повече? Това не ни ли стига? Каква ни е ползата?

Трети важен аспект на качествените характеристики на демографската катастрофа на България е ЕТНИЧЕСКАТА СЪСТАВЛЯВАЩА!!!! АКО ПОГЛЕДНЕМ НЕ НЕЩАТА ОТ ТАЗИ ПОСОКА НЕЩАТА СТАВАТ ОЩЕ ПО-ТРАГИЧНИ!!!. Фактически негативните параметри на раждаемостта, а оттук и естествения прираст на България ОСНОВНО СА ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВНООБРАЗУВАЩИЯ ЕТНОС - БЪЛГАРИТЕ!!!. Сред новородените БРОЯТ НА БЕБЕТАТА, РОДЕНИ ОТ МАЙКИ БЪЛГАРКИ СА ... ПО-МАЛКО ОТ ПОЛОВИНАТА!!!!! ПОДОБНА ТЕНДЕНЦИЯ ЗАЕДНО С ВСИЧКО ГОРЕКАЗАНО ПОСТАВЯ СТРАШНИ ВЪПРОСИ ПРЕД СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ КАТО НАРОД И НА България КАТО НАЦИЯ И ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Следващият качествен аспект на демографската катастрофа е свързан с ЕМИГРАЦИЯТА!!! Над милион са напусналите страната през последните години за да търсят работа и по-добри условия за живот. В Испания, Гърция, Италия и САЩ работят стотици хиляди български гастарбайтери, които подпомагат бедните си роднини в България. Голяма част от емигрантите са високовалифицирани, завършили образование в Западна Европа и установили се във втората си родина. Средно над 10 000 младежи отиват да следват в чужбина ВСЯКА ГОДИНА!!! Това сочат разчетите на посредническите фирми, които уреждат приема във висши учебни заведения зад граница. Поне 70% от завършващите елитните езикови и математически гимназии, както и частните училища, стягат багажа за западни университети предимно в Германия, Великобритания и САЩ. 16 Фактически Отечеството ни ПЛАЩА СВОЕБРАЗЕН КРЪВЕН ДАНЪК НА БОГАТИТЕ СТРАНИ, КАТО НАШИ ХОРА ПОДОБРЯВАТ ДЕМОГРАФСКАТА СИТУАЦИЯ В ТЯХ ЗА СМЕТКА НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И ДЪРЖАВА!!!!! ТАКОВА ИЗТИЧАНЕ СЕ Е ИЗВЪРШИЛО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПЕТ ВЕКА СПРЯМО Османската империя, МАКАР И В ДРУГИ ФОРМИ И ПО ЕДИН ПО-РАЗЛИЧЕН НАЧИН.

Най-важна роля във възпроизводството на човешкия потенциал на една страна играе броят на жените във фертилна възраст. И В ТАЗИ ОБЛАСТ СИТУАЦИЯТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ТГАГИЧНА!!! за периода 2001-2012 година числото на такива жени у нас Е НАМАЛЯЛО С ПОВЕЧЕ ОТ 280 ХИЛЯДИ!!!, като само през миналата година 2012, спадът е с 26 хиляди. Таблица 3. Население на България по години (по данни на НСИ) ...... Качествените параметри на демографската катастрофа! Следва да подчертаем, че демографската катастрофа на България освен количествени има и КАЧЕСТВЕНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ с различни измерения.Първо такова измерение е делът на хората над 65 години и този на младите под 15 години спрямо общия брой на населението. Както се вижда от таблица 4 по-долу в България ВЪЗРАСТНИТЕ над 65 години СА ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ, А МЛАДИТЕ под 15 години - ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО!!!, отколкото средните стойности за света. Таблица 4.Сравнение на хората над 65 години и под 15 години спрямо общия брой на населението в България и средните данни по света за 2012 г... Друг важен аспект на качествените характеристики на демографската катастрофа е здравното състояние на хората в България, което определено е резултат на липсата на адекватни здрави грижи като вследствие на съществуващата здравна система. България е на четвърто място сред 30 европейски държави по общата ранна смъртност за мъжете и жените на възраст от 45-74 години, съответно с 1617 мъже и 1096 жени на 100 000 души. Това определя и изключително ниската средна продължителност на живота за мъжете в нашата страна, както и невисоката такава за жените. Ключови причини за тази ранна смъртност са два вида заболявания на кръвоносната система хипертония и като следствие инсулти и инфаркти, а другата са раковите заболявания. Най-сигурният индикатор за лош контрол на хипертонията в България е високото равнище на ранна смъртност от мозъчен инсулт.

Според официалната статистика и редица проучвания в България има около 2 милиона хипертоници... Около 12% от инсултите у нас са при по-млади от 35-годишна възраст мъже. И по този показател сме на едно от първите места в Европа. Причината е, че рисковите фактори не се атакуват навреме... България също така е сред страните с най-малък брой излекувани болни от злокачествени заболявания, които пък заемат второ място като причина за ранната смъртност. Причината е, че у нас ракът се открива в късен стадий.

Ако погледнем нещата от един по-друг ъгъл от регионална позиция, нещата ИЗГЛЕЖДАТ ОЩЕ ПО-ТРАГИЧНИ!!! ЦЕЛИ РЕГИОНИ СЕ ОБЕЗЛЮДЯВАТ!!! Особено това е вярно за Северозападна България. Само столицата София бележи благоприятен естествен прираст от 15.8 на хиляда, както и Варненска област, която е с положителен такъв 1.3 на хиляда. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОБЛАСТИ СА С ОТРИЦАТЕЛЕН ПРИРАСТ!!! По други данни от 1989 г. до 2012 г. 183 селища в България са НАПЪЛНО ОБЕЗЛЮДЕНИ!!! 1262 селища, което е 23.7% от всичките 5329 такива в страната ни, са с население от 10 до 99 души!!! Кратко сравнение с усреднените демографски стойности в ЕС(Европейския съюз), както и със страни от ЕС с най-влошени демографски показатели демонстрират УЖАСЯВАЩАТА ДЕМОГРАФСКА КАРТИНА В СТРАНАТА!!!! Таблица 1. Сравнение на основните демографски показатели на България с усреднените стойности в ЕС и с тези страни от ЕС, кито са с най-неблагоприятни демографски параметри ......................... ОЩЕ ПО-СТРАШНА СТАВА ДЕМОГРАФСКАТА КАРТИНА, КОГАТО СРАВНИМ ОПРЕДЕЛЕНИ ПРОГНОЗИ ПРАВЕНИ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ВЪВ ВРЪЗКА С ДЕМОГРАФСКАТА ДИНАМИКА И РЕАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ДНЕС!!! Така например според таблица 2, дадена по-долу България през 2015 г. следва да има население от 7,3 милиона. Знаем, че днес ние сме изпреварили прогнозата, тъй като, както бе казано по-горе Родината ни има едва 6,981,642 граждани. Таблица 2.Сравнение на естествения прираст в няколко европейски страни, ......

За Варна си знаем. Пълно е вече с 90% безмозъчни селяци, които висят по кръчмите, въртят гумите на Народните коли и правят катастрофите, за да си избият комплексите. От такива получовеци - полза за града нулева!

не ми трябват учени. Искам да бачкат и да ни мрънкът.

(следват приложени диаграми за естествения прираст на населението на 1000 души през 1939 - 1989 година. Диаграмата сочи добър естествен прираст през периода 1939-1949 година, когато е пикът (трябва да отчитаме и инертността на процесите и въздействието им) и след това - РЯЗЪК СПАД И ОТЧЕТЛИВО И ЯСНО СТРЕМИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ НАДОЛУ!!!, КАТО ПРЕЗ 1989 ГОДИНА ВЕЧЕ ИМАМЕ ... ОТРИЦАТЕЛЕН ПРИРАСТ!!!!!) Фиг.1. Динамика на естествения прираст на България за 50 годишен период -1939-1989 г.1 ======================= От средата на 90-те години на ХХ век, въпреки някои положителни тенденции, проявили се в динамиката на раждаемостта в краткия петгодишен период между 2003-2008 г., поради силното застаряване на населението, а също така поради влошаването на здравния статус на същото, се наблюдава нарастваща тенденция в смъртността. Това води до срив в естествения прираст на България. Същият може да се дефинира като ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА!!!!!!!! ====================== Параметри на демографската катастрофа на нашата страна Параметрите на демографската катастрофа на България могат да бъдат разбрани на основата на сравнителния подход, т.е. сравнение както с другите страни, така и с данните за България в предходни периоди.

Така например по данни на сайта Population Reference Bureau (link ПО ТЕМП НА ЗАГУБА НА ЧОВЕШКИЯ СИ ПОТЕНЦИАЛ НАШАТА СТРАНА ЗАЕМА ПЪРВО МЯСТО!?!?!?!, КОЕТО ЕДИНСТВЕНО СИ ОСПОРВА С АФРИКАНСКАТА ДЪРЖАВА Свазиленд!!! Но в последната над 50% от населението е болно от СПИН. Пак по данни на този сайт от 207 държави България разделя през 2012 г. 190-195 място, т.е. влиза в двадесетте държави с най-ниска раждаемост в света. По други данни, обаче, България е на 204-о място в света по раждаемост от всичките 224 държави. При преброяването преди началото на т.нар. преход през 1985 г. населението на нашата Родина е 8 948 649 души. Днес през 2013 г. страната ни е под равнището на 1946 г., когато се ражда 7 милионния жител на страната. Т.е. сега у нас има едва 6,981,642 граждани на България. Казано с други думи ЗА ЕДИН ПЕРИОД ОТ ПО-МАЛКО ОТ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ Отечеството НИ Е ИЗГУБИЛО 22% ОТ СВОЯТА ЧИСЛЕНОСТ!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

Стига сте повтаряли като папагали тази мантра,клише или не знам какво си,че българското население е" най-бързо застаряващо".Стареенето навсякъде и в германия и във франция и турция и в джибути -навсякъде е едно и също.Не е възможно на една и съща възраст англичанина да старее по-бавно от българина.Неправилна формулировка.Въпроса се свежда до това,че в България не се раждат деца,поради геноцида ,който се извършва съвсевм целенасочено.В България се извършва геноцид от години под диктовката на "началниците"от овълчилите се и купени управници,които не се интресуват от българите и грабят ли грабят,грбят....като лами стоглави.Но нека,България изчезва,българите емигрират или най-бързо умират,така както не се е случвало и през 500 годишното робство и по време на чумата и при татарските и кърджалийските набези.Това е.

Ми геноцида над страната бе е спирал от как куманягите зеха властта 1944. Първата въклна избити, беше от 300 000 човека, като преко засеганти беха над мелион. Втората вълна беше с колективизацията, когато дори не са броили колко са избити. просто са викали хората на улицата и който не е давал земя и имущество е бил разстрелван публично. После и още, и още. И пропаганда на аборти, и избиване на духовници, и рекстрикции на верващите, и масово стерилизиране на жени, не само циганки, но и въоПще. Що не си погледнете партийните архиви. То си е логично, пак ви управлевът същите, същите имена, същите методи и похвати.

Не си прав, всъщност не само че е възможно, но то е и факт! Явно не си излизал извън България нито си запознат с въпроса. Стареенето, бързината на стареене освен от други фактори (като генетика например) силно зависи и от начина на живот, от стандарта Затова е и толкова ниска продължителността на живота на българите в България, особено на мъжете... Направи си труда да научиш каква е била средната продължителност на живота на хората например преди 100 години или 200 години, и не само в България, и имай предвид че тя е показателна и свързана - продължителността на живота - и с бързината на стареенето.

ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА на България параметри, причини, перспективи и алтернативи Проф. дфн., д-р по история Нако Стефанов Настъпил е момент да се привлече вниманието на европейските правителства върху един факт, който, изглежда, е толкова дребен, че европейските правителства се правят, че никак не го забелязват. Този факт, ето го: УБИВА СЕ ЦЯЛ ЕДИН НАРОД!!! КЪДЕ? В Европа!!! ТОЗИ ФАКТ ИМА ЛИ СВИДЕТЕЛИ?? Само един - ЦЕЛИЯТ СВЯТ!!! ПРАВИТЕЛСТВАТА ВИЖДАТ ЛИ ГО? НЕ!!!!!! Виктор Юго, в.Раппел, 29 август 1876 г. ...Начало на демографската криза и изпадането в демографска катастрофа В началото на ХХ век България е тази европейска страна, която се характеризира с най-висока демографска динамика раждаемост от 28 на 1000 души, което и позволява сравнително за кратки срокове да преодолее двете национални катастрофи след Междусъюзническата и след Първата Световна войни. Като ключов фактор за тази демографска виталност може да се посочи това, че страната ни е типично аграрна, с многбройно дребно земеделие и съответен модел на възпроизводство на нейния човешки потенциал.Така че въпреки високото равнище на детска смъртност, високата раждаемост резултат от модела на многодетното селско семейство, позволява да се поддържа благоприятен естествен прираст и съответно общо увеличаване на населението на страната. Започналата от началото на 50-те години ускорена модернизация на обществото, т.е. индустриализация и урбанизация скоро създават условия демографската динамика да придобие общоевропейски параметри, т.е. създава се модела на едно-двудетното градско семейство. При това тези параметри придобиват все по-ниски измерения. И макар до края на 80-те години на ХХ век да не може да се говори за демографска криза, доколкото естественият прираст демонстрира все още плюсови стойности, определено ситуацията може да бъде определена като ПРЕДКРИЗИСНА!!!!!!!!

не са ни виновни, че тук обществените отношения и последиците от тях са постсоциалистически. Как стана така, че предприятията, МТС и др. фондове бяхя бързо "приватизирани" знае се за колко, а се е очаквало много повече от процеса. Как да вярва човек на хора, които са си менкали куфарчета, а хазната са оставили с ...300000 долара. Кой ще е онзи пейтриът, който да продължава да вярва... в осветлението на фаровете на влака насреща. Животът е един и се плаща непрекъснато. Та европейските правителства чакат дано некои фактори разберат накъде отиват.

Така е. И в двата ми рода, за последно е имало по 4/7 деца през 30-те години, когато още са живели на село. Вземат им земята, вземат им животните, вземат им машините и ги вкарват в ТКЗСто. И 50-те години се местят в града. От тогава 1-2 деца.

абе капиталистически глист такъв, раждали са по 10 деца по селата преди 44та год, щото в мизерията и болестите са оцелявали 1-2 накрая...затова, комунизмът ви показа какво е цивилизация, живот без туберкулоза, болести, без глад и студ....ама беше за всички, а сега искате всичко това ама само да е за вас престъпници облечени с власт и оплетени с фирми и офшорки...

Баща ми, роден на село 1930г., разказваше, че едно време жените са раждали и по 10 деца, но при лошите условия децата са умирали като мухи, след болести и глад са успявали в най добрия случай половината да оцелеят.

българите бягат в чужбина, а тези, които остават тука не раждат!Циганетата раждат много, но не гледат деца и не ги пращат на училище!

Защото в БГ не е вярна българската поговорка "Който се учи - той ще сполучи"

Тази поговорка по принцип не е вярна. Бил Гейтс си дозавърши образованието десетилетия след като стана най-богатия човек.

Илия Павлов.. и убавицата му.

чистач в съдебната система, отколкото старши учител в МОН

Геноцид - дефиниция Много точна и вярна е приказката: Трябва да познаваме добре историята ни, за да не повтаряме грешките й. Ето защо искам да напиша материал за един от най големите бичове на ХХ век геноцидът. Геноцидът (от гръцки:γενο род, племе и латински:caedo убивам) е МЕЖДУНАРОДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ПРИ КОЕТО СЕ ПРЕДПРИЕМАТ ДЕЙСТВИЯ С ЦЕЛ ДА СЕ УНИЩОЖАТ ЧАСТИЧНО ИЛИ НАПЪЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ДАДЕНА НАЦИОНАЛНОСТ (например 30,000 българи след 9 септември 1944 година без съд и присъда, ЦВЕТЪТ НА БЪГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ!!!- бел. моя), етническа, расова или религиозна група посредством: УБИЙСТВО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТАЗИ ГРУПА; ПРИЧиНЯВАНЕ НА ТЕЖКИ ПОВРЕДИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ИМ СЪСТОЯНИЕ (справка - състоянието на здравето, вкл. и психическото на българите в България); насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане; НАСИЛСТВЕНО ИЗСЕЛВАНЕ (или настаняване, или ограничаване на движението на населението - например блокирани граници и т.н...); ПРИЧИНЯВАНЕТО НА КАКВИТО И ДА Е ТЕЖКИ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ, С ЦЕЛ УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТАЗИ ГРУПА (народ - СПРАВКА -пенсиите и заплатите, доходите на огромна част от българското население в България).. Геноцидът е признат за МЕЖДУНАРОДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!! Според някои тълкувания ОТГОВОРНОСТТА ЗА ИЗВЪРШЕН ГЕНОЦИД СЕ ПРЕПИСВА НЕ НА ДЪРЖАВАТА, А НА ВЛАСТТА!?!?!?!?!?!?! Демографска криза и катастрофа - дефиниция

Некъв умник написал долу,че "днес всеки иска да живее лесно свободно без отговорности и задължение"...Ти на това свободно ли му викаш бе - излизаш в 7ч. сутринта и се прибираш в 7ч вечерта от работа скапан, след като си работил работа за 2ма 3ма души през деня за мижава заплата, която те държи само да не умреш от глад...аз не съм се поглеждала в огледалото от седмици от тая дива работа, никакви деца нямам време да разждам, еле пък в тоя кенеф - бойковистан пълен с корумпирани психопати , не че в световн план нещата строят по-добре и няма дивоозверяване, разврат, злоба и простотия навсякъде...

"Учащите в България намаляват на всички нива" Това без никакво съмнение е типичен признак, едно от последствията на ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА И КАТАСТРОФА, за която от години напомням, че идва в България! И е резултат на дълго провежданата такава политика и геноцида спрямо българския народ! Справка - тоновете български архиви в Москва и "геройствата" на БКП и разклоненията й в България,вкл. големите български партии след 1989 година и по-точно лидерите им! ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН, БЕЗ НИКАКВО ИЗКЛЮЧЕНИЕ!!! (Не само учащите, всички групи и категории българи в България намаляват и това повече не може да се отрича или да не се вижда, от всички!)

Бе, нямаше геноцид преди 10 ноември!? Въпреки "тоновете архиви"!? Що тъй!?

Отговорът на този въпрос, ако наистина те интересува, ще го намериш малко по-горе! И не от мен, а от ПРОФЕСОРИ, ИСТОРИЦИ, ... , ДОКТОРИ НА НАУКИТЕ, съвсем обосновано и с много факти и доказателства и научно представено и НАУЧНО ОБОСНОВАНО! Приятно четене и ограмотяване! Ако нещо не ти е ясно от текста - питай, ще ти се обясни съвсем подробно.

едно че част са мангалите другото че децата бягат да учат другаде и трето че броят им е намалял драстично. от къде да се увеличи?

И защо го пишат учудено все едно тия, които го казват или пишат живеят в друга държава.... Искат и се мъчат простаците, които ни управляват след 10-ти ноември да ни превърнат в цигани по претенции, но не разбраха, че с това ще смачкат тотално и всичко останало.... И как да се увеличат децата като е нормално да багат хората и то младите, които са в най-продуктивната възраст към страни, където поне няма цинично отношение към тях. У нас всичките управляващи боклуци викат- върнете се, живейте в България, а после ги чакат тук като истински боклуци и им садират кожите от работа, от мизерия и нагло безпардонно отношение... е затова хората пак избягват и няма да се върнат повече, а тези тъпаци/ начело с Бойко Тиквата/ се правят, че уж не виждат за какво идва дума. Той и Плевнелиев се чудеше само как да ни скара с Русия и всичките ни съседи, а после като бито куче се скри, за да получава мизерните пари, за които го купуваха американските агенти. Лекции щял да чете в Америка, все едно има акъл да напише вдва смислени реда, ами отива да си получи хонорарчето за предателството, което извърши по време на управлението си!!!

края на мандата си 2012 ?

За къв чеп да учат като гледат как просперират първобитни екземпляри като дебора и динко? Трее си як в ръцете и да имаш големи цици и джуки образование никой нито търси нито се котира.

Ем, то за ко са прай туй предаване.

Какви млади в учителската професия? Че тя, една учителка като завърши и я изпратят да преподава в училище, като това в Бяла, сред и...чета, знаете ли какво става? На 24-25 години тя вече мрази учителската професия, събира си багажа и беж по-далеч. Иначе похотливите и лигави малоумници със самочувствие, защото само това им е в главата, я заливат с "предложения". Не я спира никакво двойно увеличение.

Нищо чудно. Вече почти всеки го е страх да създава семейства. Просто защото е ужасно трудно, отговорно и за тая работа лесно няма по никой начин. А днес всеки иска да живее лесно свободно без отговорности и задължение. И естествено така деца не се създават камо ли да се отглеждат и възпитават. А малкото деца които имаме са принудени да работят. Трябват кинти. А на всичкото отгоре средата тук е такава че нищо не ти гарантира по-добър живот ако си учил. За тези които са завършили "висше" в България е все едно че не са го учили и завършили. Пак са продавач-консултанти ...пардон хамали в някой магазин за 500 лева по 8 часа на ден та и повече. Е като вземете всичко това как може да ви изненадват тези данни. Това и без да се правят излишни разходи за проучвания можех да ви го кажа. То е просто толкова очевадно. Сбъркана ни е държавната система а това е така защото ни е сбъркано обществото. Общество при което девиза "Всеки сам за себе си" е водещ просто е една тумба от индивидуалности и нищо повече.

не 1 път, а цели 3 пъти, за да постигне точно тази резултати.

ГЕРБ идва на власт през 2009 г. 2009 г. >раждаемост - 81 000 2016 г. >раждаемост - 59 000 Не се притеснявайте за застаряването на преподавателите, деца също няма да за да учат при тях. Браво Бойко!! Браво ГЕРБ !!!

Ей, ако бяхме ние на власт, милиони щяха да се раждат!!! милиони.

Не съм казал такова нещо! Но резултатът от управлението на ГЕРБ е на лице!!!!

пише се "учещите се" а не "учащите"

Я па тоа - он ше ми казва как се пишело! Къв си ти бе, аланколууу?! Ти знаиш ли кой съм я, уе?!

Вчера, в някакъв репортаж, една циганка на възраст около 50-55 години кача, че имала 44 внуци. Така че надежда за записали се в училище (не за да учат) за учвеличение на бройката има .

Едно правителство, което е в управлението на една държава повече от 3-4 години си подава оставката най-късно при резултатите от този доклад. Няма по-ясен индикатор за престъпна или планувана НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. Да не говорим, че виждаме как се купуват дипломи на кило за по 2000 лв. НО дами и господа, истинските виновни сме си НИЕ, а не онези 240 престъпници. НИЕ ги търпим, НИЕ си ги избираме! НИЕ и само НИЕ!

"Пари за магистрали има?Къде видя магистрали бе човече? Пари има само в офшорките на грабителите през тези 28г.Иначе пари за нищо няма.Боко и четата му и тези преди него напълно ще обезлюдят тази територия.Даже и запада го усеща,затова кани сирийци и всякаква из.ет. Поне ще живеят нашироко.

Децата намаляват, а заетите в образователната система се множат на гърба на децата. Все "наши хора", партийни дейци, на държавна хранилка. Сега да дадем още пари да им вдигнем заплатите. Знам, че е еретично, но какво ще кажете да намалим учителите и администрацията, пропроционално на децата?

Спокойно, колгите ми намаляват по естествен път. Никой не е луд да ти работи за трицифрена сума, при условие, че е с висше образование.

Добре ама по - бързо, не можем да ви чакаме да умрете, пенсионирайте се, стига сте манипулирали децата по партийна линия.

Вие знаете ли, че в скандинавските страни образованието е напълно Безплатно ! Държавата гарантира 100% безплатно основно и средно образование. Това включва обучение, учебници, тетрадки, пособия, всичките канцеларски материали, калкулаторите и дори лаптопите и таблетите, както и транспорт до училище при по-дълго разстояние. Освен самото обучение, безплатни са: обедите, екскурзиите, музеите и цялата извънкласна дейност. Всякакво събиране на допълнителни средства от родителите за каквито и да са цели, са забранени. ---- а у нас нищо не е безплатно. А трябва до 12 клас у нас да е напълно безплатно както цитирах за скандинавските държави.

У нас когато беше безплатно, скачахте по площадите и викахте, кой не скача е червен.

Аз съм на 27 години и никъде не съм скачал. Но виждате, че и при демокрацията сега може образованието и здравеопазването да са напълно безплатни. Справка белите скандинавски държави. Така трябва да бъде във всяка една държава. Докато не се промени системата у нас и да стане както е там, ще изчезваме...

Баце за падането на комунизма сте виновни единствено вие руснаците. Не обвинявай друг.

отишли са в русия да се учат , при другарят от кгб .

За една от тях(скандинавските) съм сигурен, че изобщо не е така -Норвегия. Може би говориш за Финландия.

благодаря г-н Борисоффф

Европата нещо не е доволна, че сезонната работна ръка й намалява с такива темпове ...... братя роми - стегнете се!!!!

Не бой се бе - от Близкия изток и Африка, на талази на талази прииждат инженери, учители, лекари, архитекти... Носят културно разнообразие, генетично подобрение...

имам више но сам без деца. чудо ще е да имам сега, но пак сам плащала 800 на месец удражки от заплатата си. саседката няма више, спря да учи в 10 клас, но сега има три деца от трима различни маже- да са и живи и здрави. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Геноцидът е тотален. ТО-ТА-ЛЕН ! Например, като ви изключат дистанционно електричеството в къщи, ще ви питам дали въобще ще ви е до това дали детето ви ще иде на училище.

Ами родителите вземат децата си в чужбина. В България не могат да живеят и да се издържат. Затова цели семейства съ все деца се изселва в чужбина. Принудени са. Моите съседи всички заминаха в чужбина с все деца. Та затова намаляват у нас.

Пари за магистрали има,а за деца-не.Па и нали са много качествено направени,та като минеш веднъж за към чужбина и повече не искаш да повториш.Благодаря на командирите на прехода

Голяма работа, че намаляват. Най-важното е, че най-търсеният контингент за размножаване - деветдесетте процента стремглаво расте и гони рекорд от 100%.

Деца, спасявайте се, поне вие, ние не можахме!!!!

Докато българското образование е в ръцете на чиновници, дължащи поста си преди всичко за заслуги към тази или онази политическа сила, няма надежда.

Ран и Ът да почерпят! Много им се събра на тия хора!

Учащите в България намаляват на всички нива Държавата изчезва бе другари. Само не разбрах що гонят заветните 39 % завършили "ерзац" висшисти,които да работят , като магазинери по големите търговски вериги.

Айде първо променете програмите в образованието, че децата в 5 клас не разбират материала за дяволи и древногръцки богове, и тогава ги викайте на училище, но ще минат поне 10 години и ще станем циганска държава.

Причината е, че родителите нямат пари за тетрадки,учебници,помагала,дрехи за децата си. Също и за храна. И емигрират в чужбина. У нас образованието основното и средното трябва да бъдат НАПЪЛНО безплатни. Така е по белите страни, скандинавските държави. Образование и здравеопазване-напълно безплатни. Така трябва да стане и у нас.

Ами да, така ще е. Защото хората, които със сигурност биха си пратили децата на училище, често остават с по едно дете, а тия, дето имат по десет, хич не им е до училище. Ама нищо де, продължавайте с мерките си за подкрепа на циганите. После не се чудете защо децата в училищата намаляват.

Хич не се чудят. Съвсем са наясно какво правят. Само се правят на учудени. За пред дебилите.

РАЗКАТАХТЕ МАМАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА И ОБРАЗОВАНИЕТО ИМ ! СЕГА ВЕЧЕ Е КЪСНО ЛИБЕ ЗА КИТКА! ВИЕ СТЕ УЧАСТНИЦИ В ГЕНОЦИДА НА НАЦИЯТА, И ТО ЗА ПАРИ !!!

се вмирисва откъм главата, много често и откъм опашката.

Народе ? ? ?

Е, не е само за пари. И за власт. И за секс. И за слава. За нср. За "златния милиард". Всекиму според потребностите бе.