Обмислят четиристепенна система на образование

Министерството на образованието обмисля да се въведе 4-степенна система в образованието. Ще има центрове за върхови постижения в областта на науката.

Обратно в новината

Коментари - Обмислят четиристепенна система на образование | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бих искала да подам оплакване от училището на моето дете - немско училище "Ерих Кестнер" в Люлин, където децата на по-богатите родители бият нормалните деца! От самото училище не правят абсолютно нищо за да ограничат това поведение от страх да не загубят платежоспособните родители.

Е сега вече с българското е свършено- сбогом нация българска- ще ни доликвидират съвсем американски задниколизци

експерименти! Как ги намират тези ...? Има и качествени хора в образованието. Да съберат преподаватели от всички степени на образованието с 20 години стаж, доказали се с ученици с високи постижения, за да създадат реформа. А не недоразумения като Танев и Дамянова. И да се съобразяват с предложенията направени от учителите, не само да ги питат, а и да ги слушат какво им говорят. Нека да се забрани достъпът до МОН за хора, със стаж в начално,основно или средно училище под 20 години! Висшето образование е само 4-6 години и е по желание, за това никога повече не трябва да има министър от университет. Той подписва всичко и трябва да е в час! А този много в боледувал...

Проект - боза както мозъкът на това недоразумение министър. Кланя се на колежите в САЩ, но интелектът му на муха не може да схване, че там работата е по-друга. А заради такива като него никога няма дори да подражаваме на САЩ не само да ги стигнем. Нещастието на България са нейните политици ограничени и родово обременени с глупост и амбициозност селендури.

осъзнайте се! Ще закрият истинското образование! Не го позволявайте!

На тоя кой му даде професурата ?

Всеки нов министър с нови степени на образование.Ей , недоклатени професорчета станали министерчета, стигали сте правили експерименти с децата и сте им увреждали мозъците още от малки.

Това е плачевната картина на нашето образование в действителност и в компентността на министрите ни.Предния министър Игнатов беше боксьор, египтолог, който искаше да става професор, но ВАК преценяваще че не става.Като стана министър закри ВАК, стана професор и пусна закон , скойто всеки може да става доцент, професор, стига да не е чистачка в университета.Този неизвестен до сега смешник станал сигурно по закона на Игнатов професор, реши да доубие образованието ни със смахнати реформи.Нека Борисов се замисли дали не трябва да го диспасизира в психиатрията този приличащ на клуон министър.

Нека Борисов се замисли дали не трябва да го диспасизира в психиатрията този приличащ на клуон министър........Подкрепям тази идея, дано някой (Борисов) се замисли и направи нещо!!!

До кога този очевидно повреден "министър" ще бълва глупости : "....колежанското образование ...... Еманципация на специалността е необходима ...... центровете за върхови постижения или клъстерите...... инкриминирането на посегателствата срещу учителите.......Обмислям стиковка с министъра на вътрешните работи !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Тоя тъпунгер за нищо не става. Говори пълни безмислици.

А-а,става за един голям и тлъст клъстер!!!

задължително избираема дисциплина! дървено желязо!

тия искат поще по-тъпи да ни направят!

АЗ ПИТАМ ЗАЩО ТОЗИ ОТ СНИМКАТА ВСЕ ОЩЕ Е МИНИСТЪР. ТОЙ ЛИ ЩЕ МИ ГОВОРИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ. ЗА 25 ГОДИНИ, КОЯТО ПАРТИЯ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ВСЕ РЕФОРМИ ПРАВИ - ЕДНИ БЯХА СТРУКТУРНИ, ДРУГИ -РАДИКАЛНИ, СЕГА СЛУШАМ - ДЪЛБОКИ. КАТО СЕ ОГЛЕДАШ - ВСЕ ПО-ЛОШО СТАВА. ТИ ЧИЧКО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ПРОСТО НЯМАШ ПРАВО ДА ГОВОРИШ,А ТОВА КОЕТО СЕ БЕШЕ ПРЕДИ 25 ГОДИНИ СИ БЕШЕ ПРЕКРАСНО САМО ЧЕ ГО УНИЩОЖИХТЕ ИМАШЕ СРЕДНО , СРЕДНО -СПЕЦИАЛНО, ПОЛУВИСШЕ И ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ. ИЗЛИЗАХА ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ, ЗАТОВА ПЕЧЕЛЕХА И МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ.ТАКИВА КАТО ТЕБЕ УНИЩОЖИХА ВСИЧКО ВЪН , ПО-СКОРО ВЪН ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО.

Евала, подкремям те на 100000 %. Това склерозирало старче явно е забравило, че някога е ходило на училище. Пълен склерозирал тъпунгер. О, боже, вземи си вересиите!

Първо вкарайте учениците в класните стаи, а не да висят по кьошетата и кафенетата да пушат, пият и крещят.Научете ги да четат, пишат и говорят на български. Чак тогава можете да говорите за степени на обучението, за образованието в Америка, Австрия, Германия, Франция, Великобритания.Започнете отдолу нагоре, а не отгоре надолу.Не си въобразявайте, че сме нещо, защото сме си нищо и то не само в областта на образованието.Сме само едни смехотворни самохвалци, но няма как да се видим отблизо.

Абсолютно правилно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

за тоя с цайсите. А за всички български граждани включително и аз ИДИОТИ.

Видяла жабата как подковават коня, надигнала и тя крак. Един читав университет няма, клъстери им в главите! Какво ще клъстерирате - тва дет от него нищо не става ли?

....""интегрално колежанско образование, каквото го има в Австрия, Швейцария, Германия, Великобритания...."" Ot 15 godini IM GLEDAM tyk v London,UK 4 steps system-ta,kyhi kato gradinski leiki!!!

Бързо се прибирай в България! Щото можеш да погинеш там. Я виж тука колко е добре. Всички, воглаве с Тиквата са се образовали много. (Не пропускам и министъра с неясна специалнст). А и повечко плащат. В ЮК с една заплата на професор 5 000 паунда не можеш и сандвич си купи. В България една професорска е 100 лв = 400 паунда. и кеф ти мерцедес, кеф ти самолет си купуваш.

Щом дойде момента ,в който министър на образованието да ти говори за "клъстери" - значи вече не сме нация ! Щом има индивиди, които си избират доброволно прост и неграмотен чалгаджия да ги образова, четирите степени няма как да бъдат различни освен : наглост, ракия, мускули и чалга !

Съгласен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Министре на образованието, който ти плни главицата с тия неща, просто се горви да открадне няколко милиона, а и да си направи частна лаборатория по шапката на държавен университет, с държавни пари и да си кюта на държавна издръжка, но да бачка часпром за собствена сметка. изобщо лошо си изпаднал тотално под влиянието последните комсомолоКДС-арски кадри.

Тези неща си ги имаше преди 20 години. Наричаха се с други имена. Основно професионално образование. среден техник, полу-висше образование, висше образование. Преливане от пустото в празното!

Номерът е повече чуждици и мъгла било то синкава или чевеникава - произходът е еднакъв... .Важното е да се имитира дейност. Иначе проблемът се решава лесно ,но как да изхвърлим кадрите на ВАК които не бяха в час и по времето на соца. Имаше една приказка за креватите и персонала на .....

Акъл не се налива с фуния. Не може да обясняваш непрекъснато на детето си, че няма смисъл да учи за да живее добре и да очакваш, че то ще се научи. Не може да обясняваш на детето си, че образованието е лошо , че учителите не стават и да очакваш, че ще учи. Запомнете, че няма никакво значение по каква система се учи и какъв е учителя ако детето не е убедено, че образованието ще му донесе добър живот. Престанете да унищожавате своите деца като им давате повод за оправдание защо не учат. Никой няма нужда да наема демотивирани неуки хора. Заблуда е, че на бизнеса му трябват такива - от един образован човек, който взима 3000лв. заплата фирмата печели колкото от 10, които взимат 600. Ако не и повече.

ТОЯ БОЙКО ТРЯБВА ДА ГО МАХНЕ ПО СКОРО ИНАЧЕ ЩЕ ГО МАХНЕМ НИЕ ТОВА С ОТРИЧАНЕ НА СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ УЧЕНИ И ПОД ЩИПВАНЕ НА УЧЕНИЧКИ ГОВОРИ ЗА МОРАЛНИЯ МУ ОБЛИК ДОРИ САМ ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА И ДА СИ ПРАВИ ЕКСПЕРИМЕНТИ В КЪЩИ НЕ НА ГЪРБА НИ

Бойко е много образован. Има образование не с четири а с 5 степени. Селско начално, основно, средно, висше милиционерско и милиционерска кандидатска дисертация.

Нали знаеш , че тъп народ лесно се управлявя .Ето това е истината .

А бе като задължително избираем предмет означава, че ако майчиния ти език не е български, си задължен да го учиш!!!!!

Много слаб министър, здраво му хлопа дъската под темето...

Господин министър,къща се гради от основите ,а не от покрива.Научете ги на правопис и правилен говор и после мислете за по-горните степени в образованието.То като слушам как говорят депутатите ....Като казват "работиме ",вместо работим и още много подобни примери ,чак се ядосвамр за какви хора съм гласувала.

И най-важна задача на образованието (средното) е да научи подрастващите да се изразяват точно и правилно на офиц. език в държавата. В това е фокусът на цялото образование. Всичко, останало е следствие от него. В западния свят това са го разбрали отдавна и го прилагат. Баластът от факти и папагалското им възпроизвеждане ( типични за нашата образователна с/ма) са пагубни за подрастващите. Кой от корифеите в тази с/ма и списващите учебниците има капацитета и доблестта да го признае?!

big_uncle@dir.bg

Правилно! Но някои народи са измислили начин за научаване на официалния език - например в ирландските форуми получаваш "бан" за толкова дни, колкото правописни грешки имаш в поста! Опитвам се да се представя какво ще бъде в този форум, ако се приложи ирландската практика!?

Стига с тези експерименти!

Ураа, сичкото манго у кулежа...! ;)

доведоха до масова неграмотност, дори на дипломираните зрелостници. След като след всеки ученик "върви" с определена сума след себи си, как тогава ще има повтарящи класа, как ще има изключени ученици, за лошо поведение. Като че ли нарочно училищата са принудени да бълват неграмотници, устремени към чалга-културата....

Да, така е за съжаление - но защо "като че ли"?

Само да припомня, че по данни на експерти на ООН средното образование в България до 1990г. бе най-доброто в света. Защо трябва да променяш най-доброто по образец на ПО-ЛОШОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (отговора е за да съсипеш образованието и то да създава тъпаци)

защото е по-демократично, освен това не се толерират образованите хора, по-добре да не могат да четат и да пишат децата - така по-лесно ще станат американци - wow, super

Само да те допълня: о кей, фърcт, случвам се, слайсвам, пърформвам, парче (за музика!), оферирам, поствам и целия смехотворен речник на Денди и Ватмана.

Тази реформа няма да промени нищо съществено, фиктивна е. Ефекта от нея ще е нулев.

Има едни "академични" бандички, който са си заплюли да откраднат към 100-ина милиона.

Съдържанието на учебните програми е важно, а не дали факултета ще се нарича департамент, клъстер или не знам какво си. Образование се прави с пари, а не с реформи. Лошото е, че след всяка просветна реформа образованието ни закъсва все повече.

Така е прав си,но също трябва да се повиши контрола и дисциплината в учебните заведения

Момко! Я вземи учебници за средния курс от преди 9 септ. 1944 г. и вж. за какво става дума! Не пари, а мисъл е нужна и искрено желание за знание. Жокерче: преди 25-30 год. хората бяха петимни за книги и даваха мило и драго да се сдобият с тях. Сега имаме книжарници на над световно ниво...но повечето хора не проявяват интерес! Когато си обясниш този феномен, може би ще започне да ти просветляпва къде е проблемът (а той не е в парите - тъкмо обратното).

Ето две ключови истини-постулата (перафрази), от които трябва да изхожда всяко образование, и които всеки един м-р трябва да знае, ако иска да е полезен на обществото. 1/ Това, което човек наистина трябва да знае, не може да бъде преподадено! 2/ Образованието (училището) трябва да учи не какво да се мисли, а как да се мисли! Досега с въпиющо "усърдие" се вършеше тъкмо обратното; време е за промяна...колкото и голяма да е съпротивата с/у нея.

Таньо тез неща дето ги дрънкаш КОЙ ТИ ГИ НАПИСА. Знаем какви неща пишеш в научните си трудове. Защо говориш пълни противоположности на изводите до които достигаш в трудовете си. МАЙ СИ СТАНАЛ ПЛАТЕНА МАЖОРЕТКА след като се продаде на Гроб!!!!!!!!!!

Ужас - ГЕРП и деформаторите все по-често използват за висши длъжности хора които са псхически или умствени отклонения - вярно на ръба са, но са такива! Прекрасни примери са този "образователен" министър и герберския президент на нацията (след всяка негова реч това става очеизвадно). По темата - поредната голяма ДЕСТРУКЦИЯ подготвяна за българската нация. Прилагат ни същия похват, който използват от 25 г. - ще вземат малко от Австрия, Франция, Англия, САЩ и къде ли не и ще сглобят невиждан и нечувам хермафродит, който разбира се ще бъде ужасен и ще закопае още повече нещастните българчета. А когато и тази поредна реорганизация, провеждана под колониялния диктат на "запада" и "демокрацията" се провали - ЩЕ ПРАВЯТ "РИФОРМИ" ....

До сега беше магистърска степен, както е по цял свят, сега ще е майсторска степен. Абе да не сме в спорта или строителството, че да ставаме майстори. Махнете го този некомпетентен човек, той е вреден за образованието. Единия праща компютърните специалисти да пасат кози, тоя вика на висшистите майстори, простотия до шия. Аман!

Не убивайте пианиста, той толкова може! Та и тази пародия на министър - прочел е някъде "master degree" и разбрал-не разбрал - хайде на майсторите!

този сигурно ще краде от немското висше образование, защото мастер на немски означава магистър - латинска дума , с която се отбелязва следващата степен във висшето образование след бакалавър - какви майстори му се въртят в главата и какво ще измайстори господин министъра е загадка

каква ли глупост ще измисли тоя умник Танев.

Когато от някой нищо не става, той става просветен министър. Като някой си Тодор Танев.

Нека първо да си погледнат учебниците. В някои от тях пише такива невероятно глупости, че да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли! Да увеличат контрола в училищата, не може да си ходят на училище когато искат, да влизат в час, когато им скимне! За съжаление това за часовете понякога важи и за учителите!

Просто въвеждат нови нива на корупция. Тези калинки освен да съсипват създаденото то други, друго не са способни да правят.

Сичко е точно пич, ама и досега произвеждахме "калинки", дали са ни необходими още?

че няма да имаме стабилна образователна система. След като отричаме всичко, а не надграждаме променяме, добрите традиции да се запазят,едва ли ни чака нещо добро , като си говорим с повечко чуждици за нова обр. система. В соц-а бяхме на първите места в света , сега, системата ни е виновна, че излизат неграмотни абитуриенти от училище.

сравняват кон с мравка. В последните 25 год. образованието няма нищо общо с това което беше през соц-а. На мен идеята ми харесва, това е в момента във най-добрите с-ми в света

Тюрлю гювеч от чужди системи! Тъпаци!

Не са тъпаци, наети са за целта

Като изпуснахте питомото ,гонете сега дивото.Изтървахте младитеда избягат на запад сега се чудите как да напълните университетите ище създавате обучение на хората от третата възраст.Е по-голям абсурд едва ли има.Ние възрастните се чудим как да оцелеем ,защото децата ни не са до нас ,вие ще ни карате дабучим.Е,учихме на младини,работихме по читиредесет и кусур години,дадоха ни по една мижава пенсия и какво повече от нас.Мъчно ми е ,че детето ми го няма до мен ,но като си помисля ,че го очаква същата участ като моята го оправдавам ,че не е до мен.Измислете нещо по-умно за следващите поколения да ги задържите тук в родината,

Радвам се!!! ... Че .... децата ми завършиха училище...

Да се върне старата система по времето на Жинков! Дъщеря ми завърши електро техникум, но да диплома трябваше да учи до 12 клас. такива паралелки не се образуваха! И какво- завърши с диплома за средно образование!Отиде в университет-социални дейносте- завърши го семестриално отвратена от лекциите от 60-те години, нищо модерно и ново! Не иска вече да учи, защото няма къде да работи! Стана касиерка със заплата на вишист- за какво да уча казва!Против тези промени съм, а и пък вече няма деца...

Типични комплекси на учили- недоучили.

За съжаление тази система не може да се върне.Имахме развита индустрия и за нея трябваха подготвени хора.Техникумите ги даваха и то на високо ниво....мамка му,тия новоизлюпени висшисти не са нивото на старите среднисти.

Пета степен е осмокласнички да си снимат пеперудките и да ги пускат в мрежата.

ТАЛИБАНИТЕ ИМАТ ДА КРАДАТ 8 МИЛИАРДА ЕВРО ОТ ЗАЕМИТЕ ... .. А ОБРАЗОВАНИЕТО Е БИЗНЕС КАКТО ВСИЧКО ОСТАНАЛО ...