Ню Йорк премахва статуя на Томас Джеферсън заради робовладелското му минало

Един от авторите на Декларацията за независимост на САЩ е държал над 600 роби в своята плантация в щата Вирджиния

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

“ Третият президент на САЩ "Джеферсън представлява някои от най-срамните страници от ДЪЛГАТА и нюансирана история на страната ни", обясни афроамериканката Адриен Адамс, градски съветник в Ню Йорк.” Американската история НЕ е (особено) дълга:) (сравнете я например с историите на много други държави, вкл. с българската) Затова е важно, когато коментираме, да си уточним представите и критериите, а и да поназнайваме повечко.

Интересни процеси текат в общественото съзнание в Америка - включващи преосмисляне на наложени догми и стигми. Една от тях бе (е) тази - че големи робовладелци се тачат и почитат като основоположници на борбата за ... свобода и независимост! И аз доста пъти съм се бъзикал с познати американци по темата - забавни са лицата им, когато ги пита човек за това! Но това не е само при тях. Да вземем например нашата история. Според нея - говоря за учебниците - Русия ни е освободила от турското робство (и дотук добре, това е така, като РЕЗУЛТАТ!), защото ... руският цар искал Освобождението ни! Но възниква много простият логичен въпрос - може ли един цар, диктатор, да иска (и тръгне да освобождава) други народи, когато държи собствения си народ под робство:) Простата истина е, че тази война е била една от многото между двете империи за Проливите, а Освобождението ни е било желана за нас последица! Което в никакъв случай не го прави по-маловажно!

Не е точно така. Руско-турските войни на Балканския полуостров имат за главна цел да освободят православните народи от турско робство. От тях се възползват гърци, сърби, румънци, черногорци ... , които обявяват независимост. Последна е България. А стремежът към топлите морета е постоянен за Русия от времето на Петър първи

Войната 1877/8 е ПЪРВАТА НЕФТЕНА война в свита. Су.тана не дава коридор за нефта от Баку до Виена. На Ротшилд. Войната е ПОД МАНДАТА НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ. Руски са само топовете и солдатите. Защото руския цар дължи на Ротшилд днешните $150 МЛД. Почвай да смяташ: Производството на бакинския нефт от 1876г спрямо 1878г се УВЕЛИЧАВА 100 ПЪТИ. Априлското въстание е руская хибридка за подпалването на Балканите за повод за война с Турция. НИКОЙ от комитетите на Левски не знае за въстанието. Самият Ботев научава постфактум, когато всичко е свършено. Всички "апостоли" са млади наивници вербувани от масонски ложи. Ако Русия искаше "освобождение" на българите, щеше да го направи през 1828г (когато създава Гърция за първи път в историята) а не да вкарва в руски затвор комитите от ВЕЛЧОВАТА ЗАВЕРА и водачът им руския капитан Георги Мамарчев....вуйчото на Раковски.

Чета ви мненията и не мога да повярвам че сме расли заедно и сме ходили в едно и също училище. И не се учудвам че сме на това дередже. Единственото което човек може да направи е да спре да Ви чете и да се дистанцира. Да си стегне багажа като Зуека. И като много други които ще си тръгнат след тези избори.

Няма какво толкова да се учудваш. Хората с комплекси и подтиснато самочувствие са много повече, отколкото обикновено си мислим. Расизмът е един от начините за избиване на комплекси, които иначе остават скрити. Нещо като запалянковците по трибуните, които имат необходимост да се изокат и покрещят на воля, та другите да ги чуят. По принцип расизмът и хейтърството са характерни за простите хора, за да оправдаят собствените си неудачи и ниско самочувствие, но е разпалват от други, които го използват (имат интерес от тази конфронтация)!

Защо триеш коментари? Защото не са полит-коректни? Ми ти, душо кукурузена, може да триеш, но това не значи, че променяш мнението на хората. Я погледни, прочети мненията и осъзнай дали има и едно мнение, което да защитава тази простотия сътворена от безумни негри? Написах, че след като негрите смятат Джеферсън за срам, да го заличат от списъците с Президентите си, и за го заличат от историята си. Написах също така, че човек колкото и да е толерантен, след такива простотии лека полека започва да мрази негрите. И кое от това не ти хареса, Чалева? Ааааа думата негри. Съжалявам Чалева, но тази дума съществува в българският език и не беше негативно натоварена, докато лица като теб не започнаха да се кланят на черни ментори. Мога да използвам и много. по-остър език към теб, но от уважение към аудиторията се въздържам.

...."...Който се смее- ще му се навее"...такава стара българска поговорка има... 1 време някои ни се смееха, че бутаме паметници. сега им се връща. И трябва да бутнат всички паметници от колумб до Рейгън, да върнат земите на убитите индианци и да им изплатят милиарди милиарди репарации. Нали са демокрация....ха,ха,ха....

Неоспорим факт е че роботърговци са били и самите негри в Африка. Самите негри са продавали на арабите и на белите други негри. А когато накрая САЩ приемат закона за премахване на робството- САЩ закупуват в АФРИКА земя и правят там държава - ЛИБЕРИЯ. Всеки негър който иска е можел да напусне САЩ и да се върне в Африка в Либерия. Е - първата работа на американските свободни негри дето са се върнали в Африка е била да поробят местните негри и да си направят плантации

Идиоти, сър...

Значи за тези които са избили местното население може да има паметници и филми, а за тези които са имали роби не може.

Сигнал към нашите "политици' ! Някои от тях обявиха Дякона за терорист !!!!!!!!!!!!

Е погледнато от високата порта си е терорист. Това показва на кого служат тези политици.

Следващата сръпка ще е да затвоят държавата и да забранят всички каубойски филми и екшъни. Държавата им е основана от престъпници и бандити екстрадирани от британия. Каубоите, както и редовната американска войска са избили местното население, а екшъните насаждат самоубийства и жестокост

Schilo

Тия съвсем изтрещяха.

Изваждането на собствената им история от историческия контекст е VIP пропуск за бързата писта към небитието.

Добре деееееее, а кво прайм с Адам и Ева? И кво прайм с десетата божия заповед( [5:21] Не пожелавай жената на ближния си и не пожелавай дома на ближния си, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, ни каруцата му, ни осела му, (нито никакъв негов добитък) нито нещо друго, което е на ближния ти.

Забраняват се всички заповеди, освен ако не са на здравния или на земеделския министър ! А, за четящите да се изисква зелен сертификат !

Най-срамните страници в историята на САЩ се пишат в момента. Време е цялата им история да свършва. Втора гражданска война с ядрено оръжие вече звучи като добра идея.

трябва да се бутне и колизеума щото и римляните са били робовладелци и са влачили черна паплач за храна лъвовете и древните римляни са гледали сеира там

Един от АПОЛОГЕТИТЕ на християнството е НИГЪРЪ - РИМСКИ АДВОКАТ ....Тертулиан. Робите в Рим са доставяни от ЧИФУТИТЕ(3-2-1. ..изтрит коментар). ЧИФУТИТЕ-хазари доставят и бели робини в халифата. Руския националист Истахов твърди, че от времето на чифутизацията на хазарите до Иван Грозни са продадени като роби 5 милиона славянки с децата им. Славяните са избивани, при грабежите, защото от бели мъже не става СКОПЦИ - умират много бързо след скопяването за евнуси. Най-големите робовладелци в САЩ са ЧИФУТИТЕ, следвани от индианците и нигърите. Британия масово продава ИРЛАНДСКИ РОБИ на САЩ. И не преди 500 а преди 200 години. Затова се мълчи в САЩ като комунист пред пита кашкавал от "застрахована" мандра.

Къде щяха да бъдат сега афроамериканците, а не беше робството?

На палмите

наште емигрантчета дали коленичат, ако черен мине покрай тях ? Ако ги обявят за расисти край, свършено е с тях!

А така, сега изгорете и банкнотите с Бенджамин Франклин, щото той па е бил още по-голям робовладелец. И забранете на Белите хора да гласуват, най-добре ;)

Самюел Джаксън харесва това!

Самюъл Джаксън е расистка отрепка от гетото.

Мохамед също е бил робовалделец , защо непремахнат и джамийте ?

Нямам проблем, не мразя и не смятам за по-нисша (или каквото и да било от сорта) никоя раса, религия и тнт ... ама това вече си е идиотия ! Както писаха по-долу - направо го махнете и от самата декларация и от списъка на президентите ! Независимо дали положителен или отрицателен елемент - бил е част от историята ... ако се премахнат всички, които са били отрицателни, имали са нещо общо с робство, война, избиване на хора и тнт - ами тя човешката история в последните 5000г ще може да се резюмира на 3-4 страници като детска книжка !

Има огромна разлика между преместване и премахване на статуя. И още по-голяма - между преместване на историческа статуя и “премахване?!? на ... история”, на исторически факти и събития! Да ти я обясня ли?

Точно така! Заличето тоя гаден негротърговец! Отвратително е да го държите на доларите, американци!! Срам за вас!! Но аз ще ви направя услуга и ще ви отърва НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО от тоя срам - може да ми изпратите всички банкноти с Джеферсън! А, и да не забравите да взривите Mount Rushmore - че ще е голям срам за вас..

става сериозно