Измислиха етнос ”българо-мохамедани”

Куп грешки и фрапиращи гафове има в анкетните карти за пробното преброяване на населението, които са активни от вчера на интернет страницата на Националния статистически институт (НСИ).

Обратно в новината

Коментари - Измислиха етнос ”българо-мохамедани” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

няма етнос мохамеданин.няма етнос католик,протестант,религията не определя нацоналноста българи е имало преди християнството българи ще има и след края му.това е чуждо вмешателство и мисля че е дългата рака на Турция.

Научи се да пишеш грамотно на български. После говори за дългата рАка ...

Защо няма "чукча"? Администрацията дето е сътворила това трябва вкупом да се самоопредли като такива!

Познавам турци-християни.И да попитам тогава специалистите - те от кой етнос са следователно ?

Управляващите днес се спукаха от критики срещу БКП и Коминтерна, че създали "македонската" нация. Днес институция на държавната администрация създава нов етнос "българо-мохамедани". Какъв български автогол и голям подарък за Скопие ! Там сигурно някои хора ликуват ! Защо дреме правителството и не си контролира ведомствата ? Пак ли трябва да се занимаваме с празни спорове, вместо да решаваме икономическите и социални проблеми на страната ни ? Да не би това решение за нова националност да идва от някои от новите ни влиятелни "приятели" ? Нека си припомним, че някои среди в САЩ много се интересуват от помаците !!! В края на крайщата - ще има ли кадрови промени в ръководните среди на статистиката ? Аз мисля, че трябва да има ! Известно е, че е по-добре един противник да бъде изваден от дадена война, вместо да се воюва с него. Българската администрация се предава на собствен терен ! Аферим, бе кьопоолар ! Борисов, намеси се !

В стратегическите планове на Запада /САЩ и в по-малка степен Западна Европа/ не влизаше съществуването на голяма и сирна държава в сърцето на Балканите,каквато беше Югославия. И използвайки искуственото разделение по верски признак на един и същ етнос с общ език/сръбския/ на три клона - сърби /източно-православни/, хървати / сърби-католици/ и бошняци /сърби мюсюлмани/ великите сили организираха успешно противопоставянето между тях да прерасне във въоръжени сблъсъци и кръвопролития,което позволи на любимото ни НАТО да си отбомбардира на воля православна Сърбия. Апропо,потомците на Рим /католиците/ никога не са харесвали византийците /православните/,винаги са им били като трън в очите. Само с Русия не можаха да случат - толкова въоръжени интервенции там през вековете,включително в съюз и с исляма /Османската империя/, а все удрят на камък. Но с Югославия успяха, за съжаление. И то благодарение на това,че Гърбавия и пияницата Елцин вкараха Русия в кома и тя не беше в състояние да я защити... Имайте предвид,че и нас няма кой да ни защити! Преди години /1974 г./ когато избухна вътрешнонатовския въоръжен конликт между източноправославна Гърция и ислямска Турция заради Кипър,САЩ открито застанаха на страната на исляма,срещу християнското православие! Това трябва да го имаме предвид винаги,като обица на ухото!

НикиБ,разочароваш ме! "...Само, че много от тях /помаците/ щеше да се идентифицират като турци...". Не може в една и съща графа етнос да се идентифицираш и като турчин,и като българомохамеданин! В графата етнос не може да има опция религиозна принадлежност,която да се отъждествява с етнос! Това го имаше само в Югославия и видяхте докъде докараха страната великите сили! Освен това,не може българомохамеданин да се определи като турчин,по простата причина,че майчиният му език е български и по правило помаците не знаят турски! Въобще целият проект на НСИ е пример за вопиюща неграмотност,граничеща с престъпление към националната ни сигурност,или пък е наложен отвън, от задгранична централа,преследваща свои стратегически цели...

всащност има език африканер в южна африка. този език е го говорят наследниците на холандските колонизатори на континента и прилича на холандскя

Отново игрички на дребно за да се правят мили очи на ДПС и турците. Гражданството си е гражданство, етническият произход си етнически произход и религията си е религия. Дали има българо-мохамедани, които са християни? И ако да, тогава защо да са българо-мохамедани? Смяната на религия, дори и насилствена, не е смяна на етноса.

Понятието не е измислено нито от ДПС, най-малко пък от турците. А се сети се кой е въвел това понятие ...

Ами да въведем на същия принцип и Турко-християнин.

ми въведи ...

Щом виче има африкански език, защо още няма европейски, американски и шопски ?

Мръсният номер го изиграха при преброяването през 1992 г. Ясно и точно ще трябва да се отстоява за графите- без двойно гражданство и избор на народност според гражданството... Не бива да се допуска вакханалията от предното преброяване. Нужно е графите за народности и религия да са ясно разграничени.

Цял ден не мога да попълня електронната форма!Дава ми грешка като пиша за дъщерята,че никога не е работила, иска ми друг отговор, а то няма такъв!

След като в Сърбия има регустрирана индианска партия, защо и в България няма националност "индианец" ?

Ако желаят, може да се пишат "турци", не можеш да им се забрани, въпреки че абсолютно не е вярно. "Помак" не е добра идея, първо защото за много хора това е обидно наимеование, второ, пак трябва да се напъваме да обясняваме, какво, аджеба, представлява всъщност този помашки "етнос" и защо/дали те са/не са българи... Супер глупост - създаваме си проблем, пък след това започваме да се чудим как да го обясняваме и преодоляваме. Това, че изповядват религия, различна от християнството, не значи че трябва да им създаваме отделен етнос - спокойно може да се запишат като "българи", а в графе религия, да си напишат "ислям", или "мюсюлманска". Което всъщност е 100% коректно и исторически точно. Ами ромите-мюсюлмани - щом религията ще е "етноопределяща", по същата логика трябва да впишат още един "етнос", "ромо-мохамеданин" примерно...Пълен абсурд.

Виж сега,пич,самия термин "българо-мохамедани " e неправилен от самото си създаване.Няма такава религия мохамеданство,има ислям,а последователите и са мюсулмани.Да не говорим,както на няколко места по-надолу е коментирано ,че не трябва да се смесват етническа с верска принадлежност,надявам се да правиш разликата. Лек ден и повече усмивки !

КАКТО НИЕ ВЯРВАМЕ В ХРИСТОС И СМЕ ХРИСТИЯНИ, ТЕ ВЯРВАТ В МОХАМЕД И СА МОХАМЕДАНИ!

Нищо подобно ,Марги. За разлика от християните,които обожествяват Христос,понеже бил божи син и вярват в него ,то мюсулманите вярват само и единствено в Аллах.Мохамед го уважават и го славят защото е пророка,чрез който стигат до хората думите на Аллах,но за всеки мюсулманин е смъртен грях да обожествява друг освен Аллах.

Марги, нищо подобно миличка, изповядващите Ислям се наричат мюсюлмани. Това, че някои измислят разни понятия не ги прави достоверни.

В повечето африкански държави един от официалните езици е английски, или френски. В ЮАР има 11 официални езици ЕДИН ОТ ТЕЗИ ОФИЦИАЛНИ ЕЗИЦИ Е АФРИКАНС -ТОМА Е ДРЕВЕН ХОЛАНДСКИ,ИЛИ ЕЗИКЪТ НА БУРИТЕ ОТ ХОЛАНДИЯ,КОИТО ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ ОТ ОБЩО 5 МЛН БЕЛИ АФРИКАНЦИ РОДЕНИ В ЮАР СА ДОПРИНЕСЛИ МНОГО ДЪРЖАВАТА ДА Е В КРАК СЪС СЪВРЕМЕННАТА ИКОНОМИКА И ДА Е СИЛНО РАЗВИТА ДЪРЖАВА КАТО ДОРИ САМО ЙОХАНЕСБУРГ ДАВА 10% ОТ БВП НА ЦЕЛИЯ КОНТИНЕНТ АФРИКА

Лошо нещо е неграмотността. Особено ако е съчетана с безпределна вярност към Партията. Имам пред вид БКП. Не ще чистка червената сган, не ще. Нямало било кого да назначат. Нямало било достатъчно подготвени хора, значи. Само от БСП били подготвени. И то от висшата им номенклатура. 45 години ги гледахме колко са подготвени - за далавери и дупедавсртво на Русия. След това, колкото пъти са управлявали, толкова пъти сме затъвали. Преди 5 години пак се бяха намърдали във властта за още един 4-годишен мандат. Ама, слава Богу, разкарахме ги миналата година. Един мушмурок, агента Гоце още го гледаме, ама вижда му се края и на него - след година време по живо по здраво ще го изпроводим към село Сирищник, Пернишко. За овчар ще го главим там. Или за селски говедар. В най-лошия случай все ще има едно ваккнтно местенце да пасе патките. Такива екземпляри, от висшата номенклатура на БКП, уж много квалифицирани, пък на све магарета сламата не могат да разделят дето са задръстили държавните структури трябва да се махат. Колкото по-скоро толкова по-добре. Да се махат, поне да не пречат. Квалификацията им я видяхме колко струва - нищо и половина. Намърдали са се на топлите местенца, службашите му ниедни и клатуркат службата. Такива мушмуроци в неофициялен кръг даже се обръщат един към друг с "другарю". Къде на майтап, къде на истина. Та от такива другари трябва да се разчисти администрацията. Кой ще дойде след тях, ще видим. Но партийната номенклатура трябва да се махне час по-скоро. Показателни са такива гафове. И са сигнал че в държавната админиострация трябва да мине голямата метла - всичко с партийно назначение трябва да изгхвърчи. Някой намекна че назначенията по шуро-баджанакисткия метод са по-страшни. Не знам, съите са, ако става дума за неграмотници. И те трябва да си ходят, разбира се. Така че линията е една - чистка и пак чистка.

Не е лошо да се въведат и следните графи 1. "Колко души следва да бъдат уволнени в НСИ?" 2. "От коя народност смятате, че са отговорните фактори в НСИ?" и 3. "Защо да не назоваваме отговорните фактори в НСИ "п*расти, въпреки че те се самоопределят хомосексуалисти?" Без тези 3 въпроса всяко преброяване и допитване ми се вижда категорично непълно ;((

Изключителна неграмотност и тъпанарщина в НСИ !

"Наистина учението на Петър Дънов е регистрирано като религиозна общност у нас, но по своя характер то е надрелигиозно и изповядването на друга вяра не пречи на това да споделяш ценностите му." Авторът пише пълни глупости. Истинският християнин ВЪОБЩЕ не изповядва езическата бълвоч на някакви си лъжеучители и най-малко на слънцепоклонника Дънов. Хайде малко по-вярна информация, а? Иначе като цяло съм съгласен - и аз бях преброител и още преди десетина години имаше подобни недомислия...

Господа, очевидно е, че организиралите това преброяване люде са невежествени диваци. Редно е контролиращите мероприятието и ръководещите го да бъдат отстранени от тази дейност. Едно време това е ставало с формулировката "служебно несъответствие". Разумният изход от настъпилата диващина е правителството да прекрати преброяването, да анулира досегашните резултати и да възложи организирането на ново преброяване на по-образовани хора.

"Друг гаф е в графата майчин език, където фигурира африкански. Абсурдното в случая е, че точно такъв език няма" За повечето безумия автора е прав, но това изречение е неуместно!!! Тук в Южна Африка ОСНОВНИЯТ И НАЙ-ОФИЦЯЛЕН език е "AFRIKAANS", което не може да се преведе по друг начин освен АФРИКАНСКИ!

"те се самоопределят" - Смешник! Едно нещо е да се остави празно поле - който иска да пише каквото иска, съвсем друго е шефа на демографската статистика да не може да направи разлика между етнос и традиционно название на вероизповедание! И после едни дъртаци в БАН се вкисват, че им режели паричките и структурките. Тоз къде е учил бе, другари?!! В Истанбул ли?!!

Много точно казано !

аз се придържам към принципите на джедайте и ще се напиша като такъв -джедай!!!

Етнос означава хора обитаващи определена територия-и имащи общи корени на произход, традиции, облекло. Е БГ има 28 етностни български групи, които се определят от говора им-наречието им. Но в последните 50 години всички сме уеднаквени с Литературен Български Език, мода, традиции, така че етносите вече не съществуват. В БГ има много религии, най-голямата група е християнската-източно православна, а още по-голямата група са атеисти. Новата тенденция е движението на НЮ ЕЙДЖ, което вярва в единни и ЛЮБЯЩИ БОГ БАЩА и БОГИНЯ МАЙКА. Никой не се ражда с религия, религията се придобива по собствено желание и воля, и се упражнява тайно или явно. Преброяването в БГ трябва да се определи като роден в БГ, българо-американец, българо-африканец, българо-европеец, българо-азиатец, българо-пасифик, българо-атлантик, българин от български родители родени в други континенти. Родопа не е континент нито държава, все едно е аз да се броя и наричам Граовка, защото един от родителите ми е роден в Брезнишко. Хайде моля ви, с тези интернетни комуникации, самолети, влакове и т.н. разстоянията не означават нищо. А след като сме в Европейският Съюз, и на територията на Европа, не трябва ли да имаме само едно определение- европейци по произход и българи по етнос?

а покрай тази еуфория с разните там етноси,някой наясно ли е колко много парички ще гушнат тези,които са длъжни да ни досаждат в къщи!?Явно държавата има пари за подобна групост,но няма пари за болниците и др важни неща

Са ще видите колко много българи сме, щото циганите ще се пишат българи!

В Африка има хиляди езици и наречия. НЯМА африкански език. "Нито ден без гаф" - девизът на Цирк "Борисов".

От сутринта се опитвам да попълня електронния формулят по преброявамевто. ми не мога, на всяка страница се оказва,че нещо било грешно. аз ли знам по-добре кое как е или те? От къде да помня ЕГН-тата на децата ми в чужбина? Ми те не са тук, за какво да ги броят и да ги пиша? За човек,който не е правил ремонт последните 28 години, серга да тръгна да меря квадратурата на всяка стая поотделно ли? Не им ли стига квадратурата на целия апартамент?Мъжъм ми не е главата на семейството, щото и стотинка не дава, формуляра изисква да пиша първо него.Това е сексизъм, щом е мъж не значи, че това е равно на глава на семейство!Пълен е формуляра с глупости!

Тогава аз съм българо-атеист. Помаците (тоест "измъчените") са си чисти българи. Даже поради затвореният характер на техните общини, може да се каже, че са съхранили гена по-добре. Религията не сменя народността.

При чифтосване в затворена популация, гените не само че не се съхраняват по-добре, а точно обратното - натрупват се генни дефекти и зачестяват наследствените заболявания.

Те са българи.Религията е личен избор.Той не бива да бъде политизиран или демонизиран,защото по надолу четох тези българи да се похристиянчвали.Защо?Всеки сам избира коя религия да следва и ако иска да не вярва.Етноса е българин. Насила искаме да се откажем от тези хора ,защо ги определяме,като българо-мохамедани.Така те ще търсят други който няма да ги корят ,че са мохамедани и ще забравят първато,че са българи.Кому е нужно това ?Българите и без това намаляват като етнос?

"Mохамеданин е религиозен, а не етнически признак".... Ей, този журналист голямо умозаключение направил! "Мохамеданин" било религиозен признак! Изповядващите исляма се наричат "мюсюлмани", а не "мохамедани" - направете справка в мюфтийството. Все едно да наричата християните "иисусти" или нещо подобно, по името на пророка им.

Бойко, намеси се... И подкрепи Божидар Димитров. Това са същите сили, които го атакуват... Същите щедро си затварят очите за огромни гафове около теб просто защото същите не им пречат...

Голям смешник сте щом си мислите че ББ има мозък да мисли..........

Живея в Македония в момента/10 години/ и знам колко са опасни всички тези преброявания по националност.Тук много хора от така наречените-помаци вече се определят като турци.И за тях е много трудно,но по-полека ги губим като сънародници.В Босна се случи същото.

Колко пъти да ви обяснявам че няма такава група - българи мохамедани. Помаците са си отделен етнос и нямат нищо общо с българите!

Я се скрий и си размахвай пръста пред огледалото!

на туркинята и на всички турци им утърва българомохамеданите да бъдат наричани помаци и всичко друго, но българското да липсва. нали с нашите, на българите пари, доган и неговата клика успяха да купят голяма част от лидерите на българомохамеданите. Чрез тях те наложиха своето и турското влияние в районите, населени с българомохамедани. То дори само светлият тен на тези хора показва, че те са много далеко по ген от турското.

Ами ,като си отделен етнос ,стой си в дивите гори ,родопски ,подтичвай след магарето, яхнато от сайбията ти.Носи си шалварите и шамията. Дръж си децата в невежество и безпросветност. Главо забулена ,живееш в Европа.Ако има Господ той е един.И нито на Вашият ,нито на Нашият би му било приятно ,в Негово име ,да се правим на неандерталци. Дайте шанс поне на децата си.да видят колко е разнообразен ,шарен и красив светът. Виждал съм много красиви ,родопски жени и деца ,смазани под похлупака на "вярата" и "етноса".Отвори си очите.

ИМАТ! ПОМАЦИТЕ СА НАСИЛСТВЕНО ПОКРЪСТЕНИ ОТ ХРИСТИЯНИ НА МОХАМЕДАНИ! И МАЙ НЕ ПОМНИТЕ "БАЛКАНДЖИ ЙОВО"?

Мелиха,къзъм,мислех,че в Турция подготвят по-добре кадрите си задграница,с оглед да изпълняват по-квалифицирано поставяните им задачи. А,ти направо се излагаш в това отношение! Помаците,ако са отделен етнос,както твърдиш,то в графата майчин език какво следва да напишат? Турски ли,който не знаят,помашки ли,който не съществува, или български,с който се раждат и който говорят?!

Защо не са оставили всеки да попълва полето, вместо да измислят тези идиотщини ?

Е доказани са държавниците ни в улесняване на малцинствана десетиления наред... Как се определяли те - Ма защо не им дадете и правото да определят и името на Държавата. Как се сраняваме по всичко с другите европейки страни, и САЩ, а по това не можем?! Независимо какви религии изповядват и какви расови белези имат, след като имат гражданство на някоя държава, ТО ТЕ СЕ наричат - Американци, Французи, Италиантци, Англичани, Германци и т.н. и т.н. ТОВА Е НАЦИОНАЛНОСТ!!!!! А нашата.......с български корени и мачкана от ТУРЦИТЕ (не от Осман - той им е бил Паша тогава) "РАЯ" се била "самоопределяла"..... при положение, че незнайно от колко поколения се раждат и живеят в България самоопределени различно от българи!?

МОЛЯ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ И ГРАФИ "КАПАНЦИ" , ШОПИ, БАЛКАНДЖИИ, ТРАКИЙЦИ,..... ЕТО ТАКИВА ЩУРОТИИ ЩЕ ЧЕТЕМ И СЛУШАМЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ УНАС ГЛУПАЦИ. НЕОБРАЗОВАНИ, НЕИНТЕЛИГЕНТНИ, ПРОСТИ,НО...УПРАВЛЯВАЩИ НИ. НАПЪДИХМЕ УМНИТЕ, ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ, ОБРАЗОВАНИТЕ ОТ РОДИНАТА. НАИСТИНА , ТАМ ТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ, НО... РОДИНАТА ЗАГИВА. БЪЛГАРИЯ СИ ОТИВА. КОЛКО ХОРА ДАДОХА ЖИВОТА СИ ЗА МИЛОТО ОТЕЧЕСТВО.

Аз пък съм влах и искам да има такава графа.Щом са изписали сульо и пульо в анкетата ,от къде на къде ще пренебрегват цялото население по поречието на река Дунав.Няма да участвам в преброяването не защото не искам,а защото не са ме предвидили.А сега си чакам моите 60 лв от НСИ по тази причина.

Така е то нали БАН не им трябва да си ползват чиновниците, които знаят "африкански".

Кои чужди служби платиха и колко на шефа на НСИ за да пусне в общественото пространство тази ПРОВОКАТИВНА И УНИЗИТЕЛНА за българския народ " СТАТИКТИКА"!!!!!!!!!! Бойко , къде си ? Някои твои подчинени те правят на глупак!

Тия не могат да направят разлика между раса, етнос, религия и език."Тия на вързано куче леб не могаат да дат" - цитат

не се залъгвай че не правят разлика, всичко това е преднамерено и добре обмислено. Нищо не се случва по-случайност и грешка. Точно така трябва да стане, вие не разбрахте ли че България се управлява от всички други но не и от българи. Доган е истинския ръководител на това местно ниво на България, как не ви стана ясно. Зарежете лъжите на Бойко, той е толко затънал че няма друга опция освен да продължава да лъже. Очаквайте провокации от турски и цигански малцинства, българската национална телевизия е вече 100% турска. БНТ ще спонсорира турски концерт за рамазан в шумен. Всичко това ще се излъчва по БНТ. И не само няма да махнат новините на турски, а и ще се вклучат предавания за турска култура и т.н. Никой ли все още не зацепва какво се случва, още ли мислите че тези грешки с етносите са случайно направени... помислете добре, свъжете 2 и 2 и ще видите какво ще получите!

Да, по ВТВ четири турски сериала, ежедневно. Тотално промиване на мозъците и подготовка за предстоящи независещи от вас събития.

Дааа-а-а... Явно това ще е поредното преброяване, което ще пропусна ... Няма ли кой да ги изгони тея кърлежи най-после - след две провалени преброявания (които те сами си отчетоха като "супер успешни") - на път е третото...