Новият княжевския лифт ще води към Витоша по старите стъпки и само до Копитото

"Витоша ски" поддържат тезата, че за да се възстановят съоръженията, са необходими промени в плана за управление на парка

Обратно в новината

Коментари - Новият княжевския лифт ще води към Витоша по старите стъпки и само до Копитото | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Витоша ски многократно са казвали и дори имат план за изцяло нов облик на планината с модерна инфраструктура и нови лифтове. Но без промени в плана за управление на Витоша това няма как да се случи.

Витоша има нужда от нови и съвременни лифтове, аман от половинчати решения. Планината може да изглежда коренно различно, ама зелените пак се налагат с измислени претенции.

Витоша ски поддържа темата, че пак ще се крадат пари.

Същото което мутрите направиха с Витоша е заграбването на комплекса " Мария Луиза" /Република/.Те лишиха поколение жители на София от прекрасно място в парка.Най - вероятно мястото се подготвя за застрояване.

Толкова ли е трудно да се размърдате и да повървите от Княжево до Kопитото пеша? Маркирани пътеки колкото искаш. Принципно и аз подкрепям идеята да се възстанови лифта, но само при положение, че Княжество-Златни Мостове и Драгалевци-Алеко се забранят изцяло за автомобили.

Витоша е съсипана като ски дестинация от Тома Белев и подобните на него ,,природозащитници'' за да не е евтина конкуренция на западните ски курорти срещу съответните пари4ни средства!!!А пропуснатите ползи са за мнозинството българи!!

Витоша си е богатството на софиянци. Защо поне веднъж не се вземат предвид желанията им за нови лифтове, а пак абсурди???

Зависи от цената, тролчо? Ако цената е на Цеко, то тя е да има град на Алеко с 4 детски градини, офиси и прочие ...е , блгаодаря ама едно че унищожаваме природата, друго че там няма само скиори. п.п. Аз карам всеки почивен ден + 1-2 седмици отпуски зимата ски, но НИКОГА при подпалвача на Бистришко бранище!!! Не сме го забравили и никога няма да го забравим.

Калоянчо, желанията на софиянци не заместват възможностите им.Поискай им пари за билет и ще видиш! А пък малко пари за стоежа на лифтове - направо ще ги убиеш! Те не искат да си плащат трамвая, та лифтове и т.н.

Ако ГЕРБ искат 30-35% на тези избори да развалят концесиите на Цеко на Витоша и на Банско - основания колкото искаш и за двете!!! Ако бъдем единни и не караме на Банско и на Витоша докато е там този манаф с тази "пандемия" както няма чужденци не само ПИБ ще фалира (дай Боже!), но и самият той ще види голям зор. Очевидно трябва да изритаме БОКО , защото той го държи на Витоша!!!

"Новият княжевския лифт" - Ко каза, ко? На мнение съм, че ако няма промяна в плана за управление на парка - само ще се претупат нещата. Както Фандъкова го умее.

на мен ми изглежда, че без промяна в плана работата ще е половинчата и хем ще има лифт, хем няма да го бива съвсем и по някое време ще спре да работи. ако правят нещо, да го правят като хората, дори и да отнеме малко повече време, според мен.

Супер безсмислена история? Да бичип нови стълбове на стар фундамент......ще се наиграят като стане някоя трагедия!

едно да остави за да му се нашари гъ..за от името на софиянци и да се ИЗГОНИ от Витоша!

Това, което се случва е просто. Преди години, Цеко Минев чрез "Витоша ски" реши да разшири бизнеса след Банско и да монополизира Витоша. Почнаха да си правят ски писти, като започнаха да секат гори в парка и да разбиват морени, които все пак са природни забележителности. Спряха ги бързо. Но от тогава "Витоша ски" започна рекет. С умишлено бездействие и без развитие и подобрения, опитват да предизвикат народно недоволство, за да притиснат парка и общината да им разрешат да правят каквото си искат. За сега рекета не успява. А може би е редно да бъдат развалени всякакви договори с "Витоша ски" . А сега общината може и да успее да ги изиграе. Което е правилно.

да се оставя Витоша в ръцете на алчни олигарси.

Цеко и монопол над Витоша! Много ли ти пречи да си вложиш милионите в ски-инфраструктура на Витоша и да возиш без пари? Предното говедо ...

тая тема вече е направо смешна....и банална .. ...едно лифтче не могат вече 30 години да оправят ..и всяка година само се плямпа нещо там да има ...докато стане това сигурно госпожа Фандъкова няма да е кмет вече

Защо собствениците на шията до сега не са го възстанови ли ? Да им се национализират и тогава да се ремонтира. Не си давам парите на частник.

Кви пари имаш ти, бе въшкар, че и да ги даваш? Хабер си нямате колко скъпа е експлоатацията на такова нещо, ама го искате без пари....

На всеки виждал лифта му е ясно че промяна в плана за управление на планината, не е нужна за да се подменят старите стълбове и да се сложи ново въже. Просто мутрите искат да докопат и последните неунищожени от тях места

Ма за кво да слагаш на стария бетон (над 40годишен) нови стълбове бре? Знаеш ли кво може да стане? И не, не може да се излее бетон на същите стъпки с този план! Не е много сложно да се сетиш!

И къде ще се карат ски на Копитото. Трябва продължение -

Къде ще е паркинга, защото няма да им позволим да секат гора, да си знаят.

Един милион софиянци да зависим от Витоша ски, няма ли начин да им вземете правата или само играете противници с тях, мм

Преди години бях в Айзенах. Качих се на планината Вартбург с лифт който е поставен там от времето на Хитлер. На всички стана ясно че тези "бизнесмени" от София ски са просто гешефтари.

Алоуу, нашия, може да е така, НО - Хитлеровия лифт за който споменаваш не е спиран и е поддържан в добро състояние (което означава, че постоянно се сменят износени и амортизирани части). А тука е просто скрап от 28 години!

Всяка зима едни и същи обещания...разбира се неизпълнени и така до следващата.Витоша е съсипана, това че можеш да се качиш с кола и да се наплющиш горе не е туризъм .Изкърпването на дупки и малко пейки не са инвестиции,ноооо голяма част от хората им е достатъчно.

Преди много години ,още по време на "тъмният" социализъм имаше едно предложение княжевският лифт да бъде продължен до над хижа "Бор" ,но настъпиха демократичните промени и този проект беше изоставен.Като цяло масовото "катерене" на автомобили по високите части на планината ,не спомага за нейното опазване както и за така нареченият масов туризъм..Като допълнителна екстра всякаква инфраструктура по планината е изоставена на произвол и разрушение.Имаше огромен брой чешмички навсякъде по планината и всичките работеха ,сега тънат в разруха и мръсотия.За различните кътове за почивка ,беседки ,пейки не се говори.Много от хижите ,някои от ,които се стопанисваха от различни ведомства ,сега също не се използуват и или се рушат пообраснали от с дървета и храсти

са две успоредни прави! Нямат пресечна точка.

Цялата работа, основната цел е да се строи на територията на Витоша. По-точно да се строят жилищни комплекси. В граничните зони на парка, където сега не става. Голямата цел е Симеоновския лифт. В Княжево също е много привлекателно. Под Симеоновския лифт комплекса го има, само лифта пречи, за да се разрасне, както им се иска. Нагоре до границите на парка има много място, и 5000 евро на квадрат за построено жилище да поискат, ще ги получат. Спекулация е да се прогнозира колко е крайната цел като печалба за територията на цялата планина, но е много голяма. За Вселената още не е доказано, но човешката алчност и мърсотия край нямат.

Пишете заучени глупости от едно време! Хората които ходят, които ходят на Банско, пак ще отидат да карат там, когато им е кеф, точно кактп правят и сега. Ако Цеко се притеснява от нещо то са скъсаните джобове на топ скиорите ит София, които ще и сега не могат да извадят 30лв за карта, а също така и липсата на сняг за поддръжката на писти! Няма кой да се занимава да ви строй лифтове за да се разходите на копитото и да си хапнете сандвича на някоя пейка. За съжаление българинът не е добър консуматор. Дори да му се даде възможност да печели пари, той отново ще си остане дребната комунистическа душичка, която ще иска всичко да ѝ бъде дадено за жълти стотинки. Искате да бъде европейци ама само за това, което получавате, в замяна не давате нищо. Елементарен комплексиран народ!

дребните царски душици спокойно са станали дребни ком душици. а сега са дребни кап душици.

Простолюдието в бг, съставя над 90% от общия брой на населението! Глупаци няма как да предложат красиво бъдеще на идните поколения!

Като гледам с какви темпове се работи по въпроса, може би причината е, че нещо не могат да се разберат за комисионните.

Някой упорито пречи и спъва работата по това Княжевския лифт да бъде възстановен. А кой е този някой? Ами... така наречената ФИРМА СОБСТВЕНИК на разпадащите се от 30 години останки от лифта. Тази т.н. фирма е там не за да развие лифта, а за да бъде сигурна, че той няма да бъде възстановен!! 30 години, или 3 десетилятия от 1991 година до 2021 година се работи за това този лифт да се саморазпада. Вие знаете ли КОЛКО са поколенията, на които им е ограбена възможността да се качват в планината?!? Много са!!! Много добре се вижда каква е целта тук. Т.н. фирмичка-унищожителка има 2 основни цели - първо, всички да ходят в именията на мутрите по Банско и да пълнят тамошните търбуси, защото и те са гладни за парички. Второ - да се обвърже възстановяването на лифта с промени в закона, което ще им отвори пътя да започнат да застрояват планината. В момента никой няма правото да строи там и за това поставят ултиматума "Аз ще ти възстановя лифта, но ти ще ми разрешиш во веки веков да си строя КАКВОТО си искам в планината.". Мерзост!! Съсипват умишлено лифта и опропастяват десетки поколения, защото са АЛЧНИ и защото искат всичкото девствено да го застроят с хотели, където да си правят милиончета. Това е престъпление спрямо хората и спрямо природата. Кметицата тук действа много правилно и е вече крайно време!! Не може да ми говориш, че ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО на съществуващи стълбове и фундаменти било СТРОИТЕЛНА ДЕЙНОСТ. Строителна дейност е да строиш нещо НАНОВО и то най-вече БЛОКОВЕ, СГРАДИ, ХОТЕЛИ и т.н., а не СТЪЛБОВЕ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, тези стълбове вече съществуват и те трявба да бъдат възстановени или подменени, но това не е СТРОИТЕЛНА ДЕЙНОСТ а е РЕМОТНО-ВЪЗСТАНОВИТЕЛНА ДЕЙНОСТ или иначе казано ТЕХНИЧЕСКА ПОДДРЪЖКА. Но те затова зверски дълбаят да обвържат едното с другото, но то няма нищо общо. Няма пък да си строят никакви хотели!! Кметицата, да ги заобиколи тия и за сметка на общината и вместо въпросната фирмичка да възстанови лифта. След това, собствеността да бъде отнета от тия пиявици, не вложили и 1 СТОТИНКА в продължение на 30 години по поддържане на собствената си собственост. Да им предяват дело по безстопанственост и умишлено съсипване на работещо публично съоражение и тази собственост да бъде прехвърлена на общината, която е инвестирала и я е възстановила. Тази пародия не може повече да бъде разигравана. Искаме си планината и си искаме лифта до Копитото. Този лифт е работил в продължението на 29 години, а тъне в разруха и унищожение в продължение на 30 години!!! Защото, някакви си пиявици придобили собствеността и обвързват възстановяването им с изпълнението на ПРИУМИЦИ И ЖЕЛАНИЯ. Да им взимат собсвтеността, защото някаква си олигархична фирмичка да ПРЕЧИ на 2 млн. граждани в продължението на 30 години е върха на наглостта.

Сигурно за времето, в което тоя тъп спор продължава само в Европа са построени лифтове с дължина поне до Луната. Всички те са на нови стълбове.

Говорим за туризъм в Бг, а едни лифтове не могат да направят без хиляда уговорки и пазарлъци. Явно не държим на туризма за хората, а на далаверата.

Планината Витоша е Частна Собственост ???

"...със или без желанието на собствениците на съоръженията на Витоша ние започваме процедури за тяхното възстановяване..."- Tова само Сталин го правеш! Таз жена-кметицата дали се чува какви ги говори или прави предизборни заклинания за "тъпите" софиянци ?

Нови стълбове върху стар фундамент ( ако съм разбрал правилно)?!. Ще и пратя на кметицата и на главния архитект един трънски майстор да му обясни как ще стане това и какво ще чуе от него в отговор.Тия бетонни основи отдавна не стават и за кереч...Много го закъсахме напоследък с кметовете в София, явно Столична община е някакъв модерен вариант на колекторска фирма и нищо повече...

Ще се направят нови фундаменти на мястото на старите.

А че новите лифтове имат малко общо със старите - стълбовете и разстоянията са други

Дори да ползват старите стъпки което е някаква самоцел ше се наложи да ги изкъртят и направят наново. Това което е останало от тях няма как да стане за нови стълбове.

Разбира се, че местността Конярника не трябва да остава откъсната, като най-щадящ вариант за там е кабинка.

и затова няма, за да ходят софиянци на неговото Банско

Мале като слушам изцепките на софиянци ми то по-лесно е да се направи лифт и закрита зимна писта на Франгата ве.

Леле тия го обърнали на говорилня. Батето искаше и можеше зимна олимпиада да направи на тази планина ама дойде демокрацията и всичко осраха.

Не се мъчете с лифт, направо асфалтов път с велоалей и горе офис за бързи кредити и летен сарай на Председателя...

Цеко Минев от години настоява за това - да му развържат ръцете и да застрои Витоша. Започне ли се, ще стане същото като със София Ленд. Ей тук едно паркче с атракции в Борисовата градина, а сега има цял огромен нов квартал около него, болници, училища, бизнес сгради. Трябва и да узаконят строежите в планината, само веднъж да се разреши промяна в устройсвения план на планината и се започва усвояването и.

Някой ден децата ни ще ни потърсят сметка защо вместо да можем за минути да ги потопим сред природата да играят на чист въздух,да спортуват да растат здрави сред природата ние ги завираме в бетонната смрад. Ако някой вълшебник приспи всички тук и доведе австрийски,италиански словенски и т.н специалисти,след 1год.нашите кратуни ще се събудят в най уникалната столица Европа.Природа,спорт,мин.вода,история,култура и т.н. Жалко ,че не случи на народ Родино моя...........

Австрийски, италиански ... Сакън! Не ни стига печалната участ на Константиновия дворец под цялото пространство на Света Неделя, замръчквано, неглижирано, застроявано (!!!), експлоатирано, осмивано, още от 70-те години на XX век тъкмо от италианци, които си тръгват от София с чували пари и оставят след себе си поредната мизерна картина, проект, рубин, трамвай, чернобилски гъби-уж осветления и пр. и пр. и многоточие на отвратително отношение към софиянци и чувството им за принадлежност ... Само не - италианци! И само не - още едно алпийско алиби за некадърните ни управници. Направете лифта по старите стъпки, докрайте метрото (за жалост вече сме свързани с още една чужда-чуждестранна и то-руска недоделка!) до лифта и оставете София на мира.

Със сегашната инфраструктура в района (няма паркинг) и плачевното състояние на транспорта до лифта не виждам колко хора биха го ползвали. Като се прави нещо да се направи като хората. Удължете лифта, ако трябва и в двете посоки. Направете го безплатен, или с минимална цена, по празници и почивни дни за да стимулирате хората да ползват колите си. Поне допитване направете.

Сън те лъже, безплатен лифт, а Цеко? В момента хем на старите съоръжения е 18 лева на човек.

Някой сеща ли се къде беше кино "Княжево", колелото, сърните, захарни ябълки и т.н.... ако не - а стига коментари.

А неделя от 10 часа в киното имаше детски театър! Лифтаджийте се правеха че не ни забелязват като се промъквахме без билет между хората на опашката и правихме по 2 спускания от Копитото!

София умишлено беше занемарена като ски-дестинация заради Банско! Аз съм израстнал на Алеко и си спомням пълните хотели с холандци,немци(западни),англичани и унгарци колкото за цвят! ПЪЛНИ ХОТЕЛИ И РЕСТОРАНТИ!!! Щастливеца,Простор и Морени.Първите 2 бяха с басейн! Банско като дестинация без летище в близост няма шанс! 4 часа е трасфера от аерогара София до Банско! Затова на Банско са му нужни софиянци... А,кой софиянец ще бъхти път 170 километра като може да си работи до обяд и да се качи да направи няколко спускания на Алеко!? Затова убиха ските на Витоша!

Скиорите в България бяха и сега са 90% от София.

Пример как умен човек като кмета говори глупости за да не разлюти шепа прости псевдозеленяци . Този който успее 2021 г да изгради подобно отговорно съоръжение спазвайки даденостите заложени 1965 г. ще остане завинаги в историята на човечеството със своята ненадмината гениалност.

То няма много възможности...Фирмите които строят лифтове се броят на пръстите на едната ти ръка! Княжевският също е австрийски! Просто инженерите трябва да дадат оптимално решение! Трасето не е прецедент в предвид съоръженията по света!

Да, супер, и ще се ползва с карта за градския транспорт, нали?

Ми, що пък не. Това би било европейско. Или, ако покажеш карта за градския транспорт - 50% намаление.

Да, с карти за градския транспорт. А за индоевропейците както и досега безплатно.

малко са строежите във Витоша. Нужни са още хотели и блокове горе в планината,лифтът изобщо не е важен.Само е прекст!

Идеята лифтът да стига до "Конярника" е много добра! В същото време, за да не се "задръства" планината, предлагам СО да събира такси за качване в планината с кола. Да кажем - билетче за лифта - 10 лева. Такса за качване в планината с кола - 20 лева.

Ако човек е сам предложението ти има смисъл. За семейство с деца познай кое е по-евтино и практично. С кола можеш да занесеш храна, вода, играчки, дрешки и като ревнат децата да ги натовариш и да спят по обратния път.

Електрическите за 5 лв.

На фона на мизерията в останалата част на страната, София е на светлинни години напред. Прави се много, чисти се ремонтира се веднага, особено откакто на Толупа му припари под краката, да не си кривим душата.

Не само София. Най-зле са районите на червената чума.

ще разхлабят малко примката на софиянци.

Витоша можеше да се възроди преди десетки години, ако не беше безмерната алчност на шепа олигарси!

Цеко да не ламти много, защото може да последва съдбата на Цветан василев и на Божков. Нищо, че Толупа скоро го спонсорира с 50 милиона народни пори, като нищо може да му ги прибере и да прати грешниците да му затворят перачницата.

за това го държат.