Новите пенсии на 37% от хората могат да паднат с 20%?

Причината е липсата на информация за осигурените преди 2000 г., алармира ексдепутатът Гроздан Караджов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вие само мислите по какъв начин да не дадете на хората заслуженото и заработеното. Не ми е ясно какво значи липса на информация. Щом е работил е получавал заплата, всеки (дори и в 1992 година) работодател е бил задължен да представя ежемесечен отчет за заплати, осигуровки и прочие. После за да придобие правото на пенсиониране всеки кандиидат притежава трудова книжка -в нея е отбелязан поне основният размер на заплатата. Чрез старите методи преди 97 година дори първият компютър на "Правец" може да пресметне реалният осигурителен доход. Дори да не искате да направите това от 2000 година (която ви е Рубикона) до настоящият момент има достатъчно време да направите разчета на размера. Но как вие ще дадете нормалният размер. Вие усвоихте (да не кажа директно откраднахте) милиони лева по задължителното професионално пенсионно осигуряване. На мене лично четирицифрена сума, имам колеги с петцифрени суми събрани до 2016 година с обяснение "НЯМАМЕ ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ДА ИЗПЛАТИМ НАТРУПАНИТЕ СУМИ ПО ВАШАТА ЛИЧНА СМЕТКА!"(това е отговора на директорката на НОИ даден ми по повод питането къде са ми парите, преведени от фонда в сметките на НОИ)

ТО, ТОГАВА НЯМА ДА ИМАТ И СТАЖ ЗА ПЕНСИЯ РАБОТИЛИТЕ ПРЕДИ 2000 !!!!! МАМИЧКАТА ВИ ГНУСНА КРАДЛИВА !!!! НАКРАЯ ЩЕ ВИ РАЗБИЕМ КРЪТУНИТЕ НАГЛИ НАПРАВО НА ПАВЕТАТА !!!!

Ето ви демокрация ето ви Европа ето ви свобода. Да ви пикая на смрадливата демокрация

Твърдението на г-н Караджов не отговаря на истината! Още с промяната на начина на пенсиониране от точковата система с изискванията за възраст и определен осигурителен стаж беше заложено да отпаднат годините, тогава преди 1997 г., впоследствие от 2000 г., което беше отлагано няколко пъти.

Съдбата на мекотелите е в пипалата на мекотелите. Ако мекотелите очакват акулите да ги пощадят, ще си умрат чакайки. Колко пъти ограбиха хората в България...

Изберете тиквата!

Ти какво си мислиш че тиквата няма да бъде оценяван от такива като Караджов ли! Хайде бе Няма такъм случай някой управляващ да не е оценяван от касиера. Не може тиквата да каже моята пенсия ще е 15 000 лева! Просто не може!

Аве тоя Караджов щото така си е прибрал врата?

моля, дефинирайте ми какво значи "пари". - с ударение на първата и после на втората сричка и какви пари- златни звонкови, сребърни звонкови, хартиени "обезпечени", хартиени необезпечени или виртуални. щото така просто принципно да се говори е много общо. каквито и да са ,те са само средство за обмен.- ти не ядеш злато, не се обличаш в злато- освен, ако не си изковеш златни доспехи, не живееш в златен палат- то няма толкова злато, а и ще е студено вътре. парите са обещание, уговорка. истинското имане е бизнес, дом, земя, покъщнина, дрехи, храна. но и бизнесът иска да го въртиш, земята иска да я работиш, домът иска да го поддържаш, дрехите- да ги подменяш и поддържаш. а храна трябва всеки ден, всеки божи ден. 10 млрд в света и всичките искат да ядат. вижте колко страни в света имат задължения надвишаващи или равни на приходите им. и ще си дадете сметка, че реалните приходи във всички държави отдавна трябва да са като българските масови. и винаги ще има едне прослойка, която е наясно, че за един трябва да работят поне няколко, та той/тя да си живее добре. такава ни е цивилизацията- непродуктивна, разрушителна, зла-сметнете 100 трлн разделено на 10 млрд и вижте реалния приход на човек на година на земята. вижте какви ресурси се претакат всеки ден по борсите, какви планини от отпадъци се "произвеждат". да не говорим за средствата, влагани в направа на железа за убиване. вижте, колко е безпомощна науката рде най-малки микроорганизми и колко пари се харчат бадева за здравни осигуровки. не само у нас. вижте, колко струва да ти направят един нищо и никакъв си зъ от пластмаса или порцелан.вижте, за колко врмее и дали се изплаща една машина. колко струва направат и поддържката на айти системите и за колко време могат да бъдат сринати. колко трудно се зачева, ражда и живее, а колко лесно се умира. нещо бъркаме и то сериозно. много, много сериозно. простете за лирично-философското отклоненине. приятен ден

боли ме куру аз плащам на чалга таткуту и зимам най голямата пенсийка

По тъпо оправдание не бях чувал. Всичко го има в НОЙ. Само дебелогъзите държавни служители трябва да си размърдат задницитите. Затова че ки мързи да бачкат ще окрадат парите.

Споко,парите от осигуровките са прибрани на сигурно място.От ПП ГЕРБ ви обещаваме,че ще ги харчим разумно.

Унизително е за всички хора живеещи в българия. живот лишен от достойнство. Живот в мизерия. Всичи които намвреме осъзнаха какво ги чака ако останат - не останаха в българия. Най-късно до около 32 - 34 години трябва да ви уври акъла на "патриотите", които "ще останете да се борите", "няма да дезертирате" и други подобни безмисслици а-ла: "не съм родоотстъпник". Колко чудесно звучи, докато си на 30, 40 ... не мислиш че ще дойде времето. Но времето неизменно идва, и както и да си живял - опираш до мизерията. А мизерията не е предполагаема. Мизерията е определена от високата раждаемост през 70-те и 80-те и отрицателната в момента. В българия ти нямаш своя пенсионна вноска. В българия ти плащаш на сегашните пенсионери. НЕ трупаш за себе си. Когато ти станеш пенсионер - тези които са останали в държавата и работат - те ще плащат за теб. Да, ама... след 20 - 30 години колко ще са тези ? Тук ли сте още? патриоти? родо-НЕ-отстъпници ?

Ако 60-те години БКП не беше посегнала на пенсионния фонд тази дискусия нямаше да се води!

наще хора са с пенсии на мах, да е жив и здрав Костов, и основно Нейков, останалите да дохат!

М да парите под дюшека, всички в сивия сектор и всеки да се спасява, че ако чака на държавата няма да прокопса

Във всяка нормална европейска държава биха обесили цялото правителство за подобна гавра.

ППМ

Не е гавра, по лошо е - срамен финансов провал.

требва да се опрощават дългове на ислама..... пенциите на исламистите дали ше паднат?

На кого му пука изобщо, че щял да взема с 20 процента по-малка пенсия, важното е да се влезе в положението на онези, които са на държавната хранилка... лапат, пият и серат като за последно без да внасят нищо, а накрая излизат с по-големи пенсии от балъците, които са си плащали не само съвестно осигуровките, но и тези на по горе изброените лешпери, найс, а:)))?!? А на онези, които ще ми кажат веднага, че... държавата плащала осигуровките на лешперите, то нека пак да прочетат за липсващите(вероятно)... 20 процента пенсия на балъците:)))!!!

Пример с моят случай в потвърждение на някои от твърденията на Караджов. По времето на хиперинфлация на Виденовото правителство през 1996 г. стойността на заплатата ми беше левовата равностойност на 750 USD при средна заплата за страната от няколко USD. Разбира се върху сумата на заплатата ми се внасяха всички съответни осигуровки, а сега те няма да се взимат предвид нищо, че имам всички необходими документи за тях. Разчита се, че по-голямата част населението не следи законовите промени или не ги разбира и всекидневно се предлагат и приемат скудоумни предложения удовлетворяващи моментните настроения и идеи на слабоумните ни и хищни политици.

разбирам Ви, но некак си не Ви съчувствам ето на-това е карма в действие- как така другите ще взимат по 10 длр а Вие 750? да не би да сте влачил самолет със зъби? или сте въртял успешно икономиката на цялата държава? особено като знаем колко беше успешна тогава излагате се

Не, бачкал е за чуждестранна фирма! Тогава само те плащаха такива заплати! Друг е въпроса, че пенсионното осигуряване си е една измама и един ден ще лъсне с пълна сила. Въпроса е -кога.

и защо няма информация за осигурените преди 2000 г? да не би едни пари да хвръкнаха на крилете на хиперинфлацията?

Попитай бай х.й защо позволи да се случи демографската катастрофа за да не си получиш пенсията след 20г.Не са ти виновни сегашните пенсионери кретен такъв.

Крайно време е да се разбере че истината е в частна лична пенсионна и здравна партида.Само така няма да могат да ми вземат парите и да лекуват болни които не си плащат здравните осигуровки.Всичко останало е комунизъм. И за сведение на всички неосведомени- сега 50% от парите за пенсии идват директно от бюджета и този процент всяка изминала година ще нараства.

Не ви ли стана ясно, че ще блъскате като негри а накрая няма да може да си платите тока..

Крайно време е да се върви към увеличаване на дела на личната пенсия а не на обществената. Нека всеки взема това на което се е осигурявал.Стига с този общ казан.С парите които аз внасям сега хранят днешните пенсионери и тези пари заминават-нищо не остава за мен.При тази демографска криза и изнасяне на българите в чужбина след 15-20 години когато аз се пенсионирам кой ще ми плаща на мен пенсията ? Никой.Просто няма да има пари.А Горанов иска да си прехвърлим парите от личните вноски в НОИ-че да излапат и тях.

Ти сигурен ли си че нама да настъпи накоя световна финансова криза и парите ти да станат стотинки в партидата ти? Дъжавата добра или лоша ще ти осигури поне най -необходимото при финансов катаклизъм, ЧАСТИКЪТ ще ти връчи едни хартийки...и ще ти пожелае много здраве....

Ако партидата ти е вложена във всички изброени и неизброени сектори като фармация, хранително-вкусова промишленост, високи технологии, банкиране и финанси, енергетика, логистика, туризъм, авто-мото, металургия и т.н., а пенсионните фондове влагат във всичко изброено и неизброено, тогава единствената криза, която може да ти стопи спестяванията, се нарича световна война. Тогава, повярвай ми, държавната пенсия няма да я има никаква и ще ти е все тая. А при нормална икономическа криза вероятно една фрамацевтчна компания ще фалира, с което акциите й ще спаднат, обаче друга ще й вземе пазарния дял, с което нейните ще се вдигнат. Същото важи за абсолютно всички останали споменати и неспоменати сектори. Хората няма да спрат да си купуват храна, компютри, лекарства, коли и всичко останало. Ако стане таква световна криза, може би ще е заради световна война.

Караджов го мислех за разумен човек ,но изглежда и той си правил сметката без кръчмар. Сигурно си е направил някакви златни три години и сега реве че тия мошенгии с трите години, доказвани с хвърчащи листове вече отпадат. Може би е прав че на 37% пенсиите ще паднат, но тогава на 63% ще се увеличат.

е, има телкове, тролкове, фалшиви пенсии, високи пенсии за клатене на краката на държавна софра десетилетия наред, високи пенсии от фирми на наши хора...нема да ги мислим тия пенсионери да му мислят онези на по 200 лефченца

Ако ли това стане, съмнявам се, че след 50 години ще има държава България.

А виж....над 1 милион българи и в момента ...тия със старите пенсии живеят под линията на бедността. На останалите, работещи българи пука ли им за тях? Хилят се,хвалят се че пътувапи до Гърция...и изобщо не се замислят че ше дойде и техния ред...

Голям си глупак. Прочети паричната реформа от 1952 г. "Обмяната на личните пари става в съотношение 100 стари лева за 1 нов, като същевременно се променя мащабът на цените 25 към 1." И дядо ми умря.

готино е, че е бивш! веднага е поумнял!!

А дали отчитането на годините преди 2000 прави пенсиите справедливи? Т.е. с какво едната ситуация е по-различна от другата. Все едни са ощетени, а други - облагодетелствани

Потърпевшите да звънят в Силистра , там чух давали максимални пенсии срещу 10 бона...

такава и държавата. Гражданите цакали държавата в плащането на осигуровки...Държавата като по-силна ги прецакала като не осъвременява коректно пенсиите,и постоянно сменя правилата, та да и излязат нагласените сметки. НО пък ще плати на драго сърце осигуровките и данъците на мюфтийството в знак на ентическия мир.

Ами да ми върнат парите които са ми удържали до 2000 година!Съгласен съмда не ми признават стажа до тогава,но да си ми върнат парите!!!!!!

Ах, надявай се! Те ще ти донесат вода от девет кладенеца, за да ти обяснят, как трябва да плащаш още, но няма да ти дадат и стотинка обратно! В Германия има подобна регламентация за чужденци, ако са се осигурявали по- малко от 5 години, могат да си получат тяхната част от вноските обратно. Аз се опитах така да си получа вноските в държавната каса, след като преминах към професионалната каса. Тогава в Германия ми разровиха цялото досие, за да ми съберат 5 години, с някакви нови въведения, защото България вече беше в ЕС и стажът се смятал общо, за всички страни и намериха всичките ми вноски в България, които са преди тази заветна 2000година, но когато вноските са в полза на осигуряващите се, много бързо ги забравят. И най- абсурдното беше, че се опитаха да ме правят на идиот и хем да ми смятат повече от 5 години осигуровки, за да не ми върнат парите, хем твърдяха, че нямам достатъчно стаж (5 години, за да имам право на пенсия и да си получа това, което съм внесла. Тогава наистина имах желанието да хвана за врата служителите, които ме разиграваха така и беше дълга одисея, до като ми признаха, че мога да получа пенсия и ми я изчислиха на някакви 20-30€ на месец. И още по-нагло ми пратиха документи, с които доброволно мога да се осигуря за месеците, през които не съм имала осигуровки, дори в България и ми държаха сметка за цялата ми биография и защо не съм внасяла, когато съм следвала и подобни циркове! Наглост на степен шест! И това не беше всичко, но не ми се разказва повече. И понеже виждам, че българските политици копират всичко от Германия, предполагам, че нещата за осигуряващите се тук ще се развият по сходен начин и ако хората не внимават и не си защитават прават, ще има много прецакани. Аз от тогава приключих със застраховки и вноски, няма да видят от мен и стотинка, имам да си взимам някакви 300€ пенсия, когато доживея този далечен и недосегаем момент и точка!

Иди и си поискай трите лева до стотинка.

Обаче индексирани и с начислена годишна лихва 25%,каквато е на НАП за задълженията към тях !

Ами тогава няма да видите никогаш пенсия че с тези 20 години от тогава още 25 трябва да прибавите за да искате пенсия... Защо не проумеете че годините ви се зачитат само не ви вземат по ниския осигурителен доход през тези години което няма как да ви влияе на пенсията освен да я поувеличи...

Другите неща не ни стигат и сега пак психози. Кво да ви обясняваме, от 1999 и до ден днес, работиш 10 часа, осигуряват те на 4 часа, под масата.. Пълен бардак е навсякъде по света,но не ни информирате, или народа си, Берлин виж, но затъмнение, ограбихте, ограбвате и продължавате да унищожават, на вас бедна дуржава управители с 800 000 бг лева леки автомобили, а други едвам свързват двата края, в домовете им да не влизаш от мръсотия, циганите живея окей пред много измъчен и подгърбени от работа, няма справедливост, явно късмет, живи и здрави, а кво дойде, да се надяваме, но...

Държавята дава по малто пари така умират повече хора и държавата пак дава по малко пари един кръговрат да намалят хората

Демокрацията, Съвременното Образование и Холивуд не прощават на никого ...

Стига ревахте бре,иначе от къде да вземем пари да платим на мюфтиите.

Ква справедливост, бе пич. Тук е България. На кой му пука, първо те са вече стари, предполага се че скоро ще умрат. Да дават парите на оня следовател, дето ще погне внука им да не влезе в затвора и толкова от тях. Че и те са хора, че са бачкали цял живот, че и те се надявам на един достоен живот, кой го интересува всъщност. Когато дойдох в Германия, в началото ми направи много силно впечатление, че се граби много за гледането на стари хора на старини. Мислех си, че на как му пука изобщо за някакви пенсии? После с времето разбрах за какво става на въпрос. Почти всеки един от нас ще се сблъска с това през житейския си път. Първо родителите му ще остареят, второ той или тя също ще остарее някой ден. Тази тема е много важна. Отношението към възрастните хора в България е отвратително, впрочем е като отношението към всяко едно малцинство. Така че интересно е че всеки един ще пострада и ще страда ако не станем нормална държава и не издигнем човешкото достойнство като висша ценност.

Тук изобщо не става дума дали някой се осигурявал, или е крил данъци, осигурявайки се на МРЗ. Ето тънките сметки на ГЕРБ от кр. на мин. год. по искане на Свищовския счетоовдител, които станаха факт: "Тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула ще спре да нараства след 2019 година. Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване. Социалният министър Бисер Петков обясни, че това се прави за да не се задълбочава разликата между старите и новите пенсии. Нарастването на коефициента за година стаж беше прието с пенсионната реформа от 2015 година и влезе в сила от 2017 година, като беше предвидено да нарасне на стъпки от 1.1 на 1.5. Догодина тежестта на година осигурителен стаж ще е 1.2, като не се предвижда по-нататъшното ѝ нарастване. Мярката целеше да обвърже по-тясно размера на пенсията с осигурителния принос, като още при въвеждането ѝ беше ясно, че тя ще увеличи разходите на НОИ, но сега кабинетът се отказва от нея по искане на Министерството на финансите. Официалният аргументът е, че с увеличаването на тежестта се разтваря ножицата между новите и старите пенсии в полза на новите пенсии. Петков каза, че ръстът на средния осигурителен доход също е по-голям и това задълбочава разликите между пенсиите. По отношение на отпадането на трите най-добри години преди 1997 година във формулата за пенсиите, Петков каза, че още когато е заложена промяната - през 2015 година, експертите са изчислили, че повече от 50 процента от хората към 2019 година ще имат по-благоприятни размери на пенсиите. А за новата промяна във формулата - отпадането на трите години от 1997 до 2000 година, министърът коментира, че трябва да се изчакат разчетите на НОИ, но вероятно това ще се отрази на още повече хора благоприятно."

тежеста на коефициента за всяка година трудов стаж 1,5. Защо мислиш че се спряха на тая цифра? От 1,1...хоп 1,5? 1,5 за всяка година измислиха за да компенсират тия дето са се осигурявали десетилетие на минимална работна заплата. Това справедливо ли е според теб? Сметките обаче не излязоха и се върнаха назад.

Ужас!!!! Срам ме е да го кажа, но не знам дали едно управление на БКП ,макар и със цената на нова национална криза , няма да поразчисти тия боклуци... Страшно звучи и грозно от страната на АНТИ-комунист като мен. БСП/БКП да са ми по-симпатични от Борисов и Герб. Смятай какво извратено управление трябва да си имал, за да накараш убедени анти-комунисти да искат да гласуват за комунистите от БСП. Защо за БСП - ами просто малките партии нямат шанс и гласовете пак ще отидат в ГЕРБ. Това е ужасно което го пиша и ме е срам от дядовците ми ...

Вие никога не сте били антикомунист, не лъжете.

Кажете - Ивайло Йорданов как да стане, така че да се махне Борисов? Или Ви харесва ГЕРБ. Дайте идея за кой да гласуваме? Коя е партията която ще може да го свали от власт? Дясна -лява - вече ми е все едно. Посочете партия.

важното е, че на дупеклати, евродупеклати, министри, президенти и всичката подобна паплач пенсиите ще са осигурени и високи! политическата мафия гарантира!

Просто иска да го забележат и коментират! Ако наистина го мисли, не е в час и нищо не разбира. Тогава и заплатите бяха много ниски и не се внасяха осигуровки и т.н.

Разправяви ми го колежка счетоводителка... Нейна позната се пенсионирала с минимална пенсия,още преди 6 години при старите условия....жалеше я защото била много добра счетоводителка. Каквъв обаче е случая....госпжота се е самоусигурявала на минималната работна заплата и то на половин работен ден за да пести от осигуровки. Е каква пенсия тогава да вземе? Тарикътлъка се заплаща....при половин работен ден ти се зачита цял ден,такъв е закона,а внасяш осигуровки наполовина.....хетрата сврака с двата крака.

Минаимална ЗАПЛАТА НА НА ЧИСТАЧИ И РАЗНИ ПО ПОЛЕТО ДЕТО КОПАТ ПО ПОЛЕТО ВДИГАЙТЕ..... ОБРАЗОВАНИТЕ ХОРА СА ИМ ПЛАЩАЛИ ПОМОЩИ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДОКАТО СА РОБОЛИ ......?????? ОБЕЗЦЕНЯВАЙТЕ ПЕНСИЙТЕ....... ТОВА Е ПАДЕНИЕ.... ТАКСИДЖИЯ ПОВЕЧЕ ОТ ЛЕКАР ПРИМЕРНО ??????? АЛОООООО

Караджовия да вземе да ми каже къде са архивите на ДСО Терснаб като всичко се предавало... Стига глупости на търкалета че освен за отвличане на вниманието от реални проблеми друго не правите..

Говорим за реално осигуряване преди 2000 год. (било то на мин. заплата или не)..........От къде на къде някой скришом е решил, че годините преди 2000 год. няма да се зачитат??????? Ай Сиктир!

Никой не е казал че няма да ви ги зачитат а просто ще избегнете нисък осигурителен доход през тези години както се получи при другите пенсионери и така им се намалиха пенсиите..

Видими резултати.

Този ГРАБЕЖ няма да мине!!!!!! Ще хвърчат камъни!!!!!!!!!!

Ще се наложи, НЯКОИ да се запознаят, с ДРЪВНИКА и СЕКИРАТА !!!

за което Караджов не говори.... Защо хората поголовно се осигуряваха на минилната работна заплата в тези години ,а взимаха пари в плик и се подхилваха. Не са виновни само работодателите,а и работниците които не искаха да внасят данъци в държавата,а им беше хубаво да взимат пари от черните каси. Тогава всички говореха,че няма да доживеят до пенсия, сега реват! Всички които работеха в частния бизнес и искаха се осигуряваха на реални заплати.....считаха ги за луди. Щом си добър специалист и ти имаш думата.Това го казвам от личен опит. Казвам го защото съм учудила и работодателя и колегите,защо искам да давам на държавата данъ;и...Когато се пенсионирах от кадри дойде колежката и каза в стаята...."тя се октаза най-умна между вас"... беше ми изчислила пенсията...после НОИ я потвърди.

Комунистите са Виновни , и Путин .

Нищо ново не казва Караджов. Ощетените тдавна алармираха за поредния геноцид над кандидат-пенсионерите... Журналистите не дават гласност...И животът във Фермата е весел...