Новата заплаха: Какво би станало, ако Китай превземе Тайван

Пекин иска да покаже, че разполага с военната мощ, която ще му позволи да завладее острова и да наложи своите интереси, твърди Джози-Мари Перкун - експерт по проблемите на Азия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не разбирам, защо триете, след като не става въпрос за войната в Украйна или Ковид? Ще повторя.... Нищо няма да стане. САЩ нищо няма да направят, защото Китай е ядрена сила. Колкото и да им се иска на американците това да е поредната дълга война, която да внесе нестабилност в региона за дълго време, няма да им се получи. Това не е Украйна. Тайван е остров и китайците могат да го блокират напълно. Няма как да има доставки на оръжие отвън, които да поддържат войната. Също така, Китай може да резне и подводните кабели, та и комуникациите силно да ще бъдат ограничени. Най-големият им контингент в района в Южна Корея няма да се намеси също, както и тези в Япония и Австралия. Не са толкова големи силите им там, че да има някаква съществена разлика спрямо Китай. Също така знаят, че няма как да спечелят война на другия край на света с противник, който най-малкото им е равен. Ако все пак се престрашат, нищо чудно Северна Корея да се възползва и да нападне съседа си. Искрата може да се прехвърли и в други държави в района. Сблъсък между Индия и Пакистан изобщо не е изключен. Като цяло, всичко това ще бъде добре дошло за САЩ. Търговията с оръжие ще върви както никога, американците ще забравят временно за собствените си проблеми, предизвикани от собственото им правителсто на местна почва, а американската администрация ще има оправдания да наложи там още по-строги рестрикции, закони и да подтисне още повече народа си. Винаги, когато САЩ са имали сериозни икономически проблеми, те са тръгвали на война някъде по света. Но в момента тези проблеми са повече от сериозни. Дългът им нарастна с десет трилиона само три години и малко. Такова наливане на въздушни пари в икономиката няма как да не е без сериозни последствия. Въпреки, че отказват да си го признаят.

1 седмица макс. Това не са ви смотаните руснаци или тъпите американци.

нека ви спомена и защо китайците не бяха принудително ваксинирани, както направиха диктатурите, като тази на австриеца ноймайер.. или както се казваще тоя зелен дервиш... там. защото китайците бяха убедени, че правят добро на обществото си. нищо, че и в двата случая си беше комуняшко зло. Природата с нас Бог с нас

Оффф айде айде, Щели да изпитат затруднения котайците - колкото изпитват руснаците. Хем пипат с кадифени ръкавици, хем никаква смислена съпротива не получават. А китайците са далеч по-ефективни в своята жестокост. Целия Тайван ще бъде разселен из необятен Китай и заселен с лоялни граждани, които много бързо ще подкарат индустриалното производство. И света не може копче да каже. Защото насреща си има 1.4 милиарда патриоти.

това няма как да стане. За да бъдат разселени "тайванци" трябва да останат такива. А ако останат комунистите няма как да вземат острова и да разселят населението.

това - онова...това - онова...това - онова... но всичко става ясно едва след звездичката. така е и с всичко, което е за продажба. винаги четете текстовете, написани с най-мъндзърките възможни шрифтове и поставени най отдоле след рекламата на продукта. просто, приятелски съвет. '* "Джози-Мари Перкун е политоложка, експертка по проблемите на Тайван. Работи в университета в град Трир.". (как звучи само! Джози-Мари Перкун е скотоложка, както и киро гевреко е експертин от харвард) така беше и с т.нар. сирийски комитет... уан мен шоо. колкото до тайуан, все си мислех, че там няма проблеми. все пак е водеща "демокрация". но съмненията започват да ме глождят, след като тайуан си има дори многогодидишна перкунска експертка по проблемите там. Природата с нас Бог с нас

Да мрът и китайци и ТАЙВАНЦИ !! Като ЗАПАЛЯТ китайски Ресторант или Китайски магазин, ИЗЧЕЗВАТ всякакви ВИРУСИ... ВИНОВНИ за разпространението на китайските корона-вируси са Здравния Министър и оня ДАНЪЧЕН и Здравен Инспектор- Кунчев... Тоя Кунчев, трябваше да го УВОЛНЯТ, още като махнаха Боклук Борисов- Банкя-лията.. Тия мошеници( Здравния Министър и и Кунчев) вместо да ИЗХВЪРЛЯТ още на границата, всички маймуняци и китайци ИДВАЩИ в България и ПРЕНАСЯЩИ вируси, тия двама мошеници пускат маймуните и китайците из България и те ни ЗАРАЗЯВАТ с ВИРУСИ... Трябва да ги утрепят тия двамата. Да запалят Здравното Министерство.. После да ИЗГОНИМ всички китайци и маймуняци от България.. И когато ПРИСТИГНЕ на летище- София някоя ДЯВОЛИЦА- маймуна като Наоми Кембъл, нашите граничари, директно да и бият шута към АФРИКА... Да НЕ ни ЗАРАЗЯВА с ВИРУСИ... Всички чужденци да се ГЪРЧАТ с торба на главата с Сертификати и маски.. ВАЖНОТО е ние, българите да НЕ носим маски и да НЕ харчим пари за парцали( маски) ...

Да ти , дето говориш за бустера. Китайците на 100% са двойно ваксинирани. И въпреки това за пет човека болни от covid ги затварят като кучета по домовете им. Цели градове затварят.

бустера го слагат след трета ваксина,кво значи двойно ваксиниране?!?

Въобще не ме интересува какво ще стане с тях. Аз искам газ много и евтина

и кире простото и бойко тиквеника ходиха кат цветарки къде ли не и носиха ама нема и нема....

Китай , от изостанала феодална империя с която всеки можеше да се подбъзиква, се превърна в световна сила за по-малко от 50 години, след като прие комунизма, като обществено-социална и политическа система. Това е факт. Явно, комунизма е точната система за Китай, така както милитаристичния корпоративен капитализъм е точната система за САЩ.

Китай не е приемал комунизма, а комунизма завладя континентален Китай. След като доведе страната до крах накрая приеха американски инвестиции и охлабване на сталинският комунизъм и чак тогава дръпнаха напред. Сега новият Сталин се опитва да връща нещата назад. И американците му помагат с всички сили. Което е много не-демократично, но явно такъв им е националният интерес... Няма да се учудя ако са се договорили и с Путин да го оставят да вилнее из Украйна с цел да се разори.

Абсолютно нищо няма да стане, поради простата причина, че това изобщо не ни засяга. Те са на хиляди километри от нас, и това са си техни втрешни работи.

то и слънцето е далче, доста по далече ама ако спре да грее ,дали няма да те заегне? май забравяш,че Китай е фабриката на света и всички са зависими от тях... да не си ваксиниран с 2 бустер?

според вас слънцето е много близо, така ли? кат гледам ви е изсушило мозъците и се замислям и аз вече, дали па не близо, за да ви ги изсуши така?!?

е като оня де казваше кво става у Сирия...ама от Лондон! само дебил може д авярва на такива !

След като Господ е дал толкова много акъл на русофилите защо именно русофилите сте мизерници бе хлапенце:)))))) Ти като си умен русофил защо не си богат като русофобите в Европа и в Америка:)))) Защо твоята любима Русия имат такъв нисък стандарт на живот:)))) Китайците хлапенце нямат никакво намерение да помагат на твоята любима Русия колкото и да ги хвалиш. И китайците са далеч от мисълта да превземат със сила Тайван и да разрушат заводите и да избият специалистите в Тайван. За разлика от твоята любима Русия китайците са народ търпелив и искат Тайван доброволно да се присъедини към тях. Така както си взеха мирно и кротко Хонконг.

САЩ са богати защото имат колонии от които смучат. това е. а и кой е богат в САЩ например. една много малка част. толкова са богати в САЩ че като се прибират в България бързат да отидат на лекар и зъболекар щото там не могат да си го позволят. това което могат да си позволят в САЩ е храна и коа за 30-40 000 долара на лизинг. това могат. и 1-2 пъти на почивка в Мексико което е като Халкидики за България. това им е богатството на тия които живеят там. не обръщай доларите в левове защото е различно.

През 80% от историята на човешката цивилизация китайската империя е имала най-голям дял от световния БВП и най-многобройната армия. Кнр затрива тази империя и се обявява за държава през 1949г. Сега дрогаря в.в. пусин създаде прецедент, като започна ревизия на историята аргументирайки се със сложен исторически бульон от петър I, ссср, небивалиците на дугин, славянство, газ, петрол и ракети. Дрогаря пуСи дзинпин видя, че има хляб в тази работа и спокойно може да покаже историческите карти, които са му угодни плюс 200 милиона мобилизационна армия. При тези двама православни, конфуциански евразийци няма смисъл никой да се натяга. Този път стената трябва да минава по средата на украйна и никога вече да не пада. Най-голямата глупост на Рейгън е, че помоли горбачов да събори берлинската стена...

Преди комунистите да наложат властта си в Китай. Миналата година китайската комунистическа партия официално се похвали че осигурила на всеки работещ доход еквивалентен на 100 български лева. Официално съобщение на китайската комунистическа партия.

Това са пълни глупости, бе дебил. Китай повече от 2 столетия беше територия на концесия на Запада, който мечтае същото да постигне с Русия, ама нема!

И като са толкова силни и защо бяха на концесия:)))))

Защото там не беше дошъл комунизма. След като дойде комунизма, който явно е точната политическа система за Китай, нещата си дойдоха на мястото.

"Защото там не беше дошъл комунизма" :)))) Напълних си носа с бира но си заслужаваше:)))

Аз мога да ти напълна и гъзо с човечета. Ще е си заслужава, гарантирам.

Пак пълни глупости! Какви са ползите на Китай за да си вземе Тайван или не , това най-добре си знаят китайците, а не Дойче със зеле.

Стига гръмки заглавия без смисъл !

Китай няма защо да щурмува Тайван. По-вероятно е да му се наложи пълна търговска блокада до капитулация. Ако Китай го направи единствено Сащ могат да спасят Тайван от пълна капитулация. Китай в момента има вторият по големина флот в света и вероятно ще изпревари САЩ до края на десетилетието.

сащ могат да спасят тайван!? да го гръмнат първи с приятелски огън,популярен в НАТО ли, а д ане остане нищо за Китай?!?

както спасиха и Британия от Нацистите - икономическа помощ.

Нанайси Пелоси каза много точно и ясно за всички недоразбрали: САЩ се бие с Китай до последния тайванец. САЩ ще отпусне кредити на Тайван за закупуване на оръжие. Нинова ще продава оръжие на Тайван, ама няма точно да го продава на Тайван. Киро Тъпото и Асенчо полово неутралния ще уредят евтини чипове и газ. ще ги карт с танкери директно до София. по Черно море, Дунава, от там през Пловдив и Марица, от там се вливат я язовир Искър, от там през канала и директно пред народното събрание. чудехме се дали да не минем и през Гърция чрез Струма и Места за да заблудим китайците. от там ще се върнем през язовир Доспат и може би към язовир Батак и после по реката нагоре до язовир Искър и от там както казахме по канала. вчера говорихме с Киро Тъпото и той ми начерта точна карта през коя река ще минат. човека обеща. всичко е сигурно на 100%. под НДК има огромно подземно и подводно пристанище останало от комунистите което е било построено в случай на ядрена война да идват руските подводници директно от по направление Москва-София и да не ги види никой американец защото при кацането на Марс от Армстронг там е инсталиран специален телескоп с рефлектор който отразява лунната светлина и улавя всички магнитни колебания които предизвикват перките на дизеловите и ядрените подводници. информацията е 100% проверена. дори Киро каза че е говорил лично с Байдън и той му е обещал че ако Тайван падне тук САЩ ще инвестират поне 200 милиарда долара и ще построят заводите за чипове тук. щом Байдън е казал няма как да не се случи. за целта за да се гарантира енергийната независимост до няколко дни започва строителство на газопровод Вашингтон-София. на някой може и да му се смешно, но щом Киро се заеме с нещо то няма как да остане недовършено. каквото е обеща Киро всичко е изпълнил.

DW = жалка пропаганда. Дира по-добре не преписвайте техни статии, че ви спада рейтинга.

страшното е че това ще стане и отново по богатите ще спечелят

се нарича експерт. Аз колко неща научих в този форум за половин час. Ще го съпоставя с експертните мнения в мама.бг и лягам. Лека нощ. П.П. Наистина жената е надрънкала някакви общи неща, като не е сигурен дори броя на въоръжението, което е посочила.

„Социологическо проучване констатирало: Оптимистът изучава английски език. Песимистът изучава китайски език. А реалистът изучава АК47!“ Не ви ли се струва, че оптимиста ще съжалява за избора си?

Но аз изучавам и трите

Съредоточи се върху второто и най-вече върху тетото!

за кво са ти антики?!?

За такива като тебе. Какво да правим когато избухна ядрена бомба? На мятаме се с чаршаф и се запътваме бавно към гробищата. Да видим дали ще го проумееш.

Ще стане това което стана когато Русия анексира Крим. Нищо

зависи от гледната точк а. за Русия не нищо а е положително развитие на ситуацията. За другите също не енищо... просто ще си лаят периодично и толкоз.

Ей само тъпотии докато има свят ще има и конфликти стига сте ни занимавате като че ли досега не е имало нищо

Американски малоумници.

Какво значи " да превземе"? Тайван е Китай и почти всички държави се придържат към тази постановка.

Само Северна Корея и Русия

Тайван не е признат от почти никоя държава в света.

Нищо особено! На първо време ще се върнат на мода карбураторните двигатели и телефоните с шайба! Ще забравим за комонрейли и директни впръскове! Ще забравим и за „електрокарите“ на Tesla! И най-вече ще съжаляваме, че не сме учили китайски! (你對我的理解正確嗎?)

ДВГ-то е отживелица, а относно ТЕСЛАТА - предпочитам брадва. Значи н.п. ако вземат да вземат ТайВан.

Те и въглищните централи и ЯЕЦ бяха отживелица, ама швабите сбират кюмюр за зимата!

Какво би станало ли!? Ами краварете(ФАЩ-$ветовбите терористи ) ще се надрискат от яд,че са вече девета дупка на кавала и никой не ги бръсне за слива.

По-големи фашисти от руснаците няма и не е имало.

Я ходи се наспи бе!!!

акт немое да носиш не пярекалявай с пиеньето.... а най добре не започвай .. рано си се наквасил и си на мотика!

Ко речи??? Абе вие идиоти ли сте или се опитвате да ни правите на идиоти.....

Фащ разпалват войни навсякъде .не на Русия ,а на фащ трябва да се налагат санкции

Те според вас руските тролове американците са нападнали Украйна а пък Украйна е нападнала Русия.

Точно така е! Американците нападнаха Украйна на Майдана и веднага след това киевската хунта нападна Донбаса и започна да избива мирното население. Русия се намеси за да спре хуманитарната катастрофа. Ти не искаш хуманитарната катастрофа да беше продължила нали???

Само да припомня на платените руски тролове като тебе че след майдана имаше напълно редовни избори и то не под дулата на автоматите. Редно е да ти припомня също така че окупацията на Крим от страна на Русия беше нарушения на договора между Украйна и Русия гарантираща териториалната цялост на Украйна. Само да ти припомня че вашите платени коментари вече станаха толкова елементарни че могат само да предизвикват погнуса и смях с еднотипните опорни точки.

Айде стига с конспиративни теории на "платени руски тролове". Много станахте плоскоземците с чиповете и всички ви се смеят!

Щом повтарянето на еднотипни лъжи не са платени руски коментари то тогава какво са????

По твоята собствена логика, ти тогава си руски трол, защото повтаряш еднопитната лъжа за платени руски тролове. Но дерзай! Има причина защо Бог е дал толкова много акъл на русофилите и толкова малко на русофобите!

Тайван - изконна земя Македонска - ако Китай нападнат, Македония ще приключи с Китай за 24 часа - ще я прегази и освободи макдедонският народ от китайски произход! Хвала!

Да живей Сашко Македонски!

Чеченците са 1,3 милиона. Македонците 1,8 милиона. Чеченците собственоръчно прегазват Украйна все едно е слама. Да не мислиш че македонците няма да се справят?

Хахахаха, развесели ме :) Тенкс :)

Някакво хлапе тука още не е разбрал че съветският съюз се разпадна:)))) Абе хлапенце когато Германия се обедини твоята Русия нямаше думата за абсолютно нищо. Опитваше се да оцелее без да умре населението от глад. Абе странно как всички защитници на Русия за нищо на света не желаете да живеете в Русия и Китай обаче обясняват е било хубаво там. Разликата между твоята любима Русия и Китай-е че твоите руснаци могат само да разрушават без да се замислят за последиците. Докато китайците не искат територията Тайван а искат това дето е построено на тази територия. Заедно с хората които работят там. А това няма как да стане с нападение. Щото при едно нападение ще разрушат именно това което искат и ще избият именно хората които им трябват.

Аре легай си идиот

Или ти пречат на платената пропаганда?

Сти'а бучал, лягай!

Ако имаше някакво образование можеше и да знаеш че в ГДРто имаше 500 хилядна съветска армия въоръжена до зъби с танкове и атоми бомби. Една заповед и не само че нямаше да има обединение на Германия, но и Германия щеше днес да е на нивото на Зимбабве в най-добрият случай. Благодарение на Русия, Германия днес е обединена. Благодарение на Русия, днес има ЕС. Просто европейците са неблагодарни алчни наглеци!

благодаря и ЧАО ! Към Азия раз-два,раз-два . Да се изнасят в Сибир , че китайците са плъзнали там :)))

Хубаво е как си признавате нещо което дълго отричахте-ти в източна Германия е имало ядрени бомби:))))) И не хлапенце та армия я бяха изтеглили Ама ти откъде да го знаеш като повтаряш едни и същи простотии спуснати ти от руското посолство.

Какво би се случило? Едни китайци ще се обединят с други китайци? Както стана с Хонгконг?

Те щото Хонгконг го искаха!

По-добре ли е според тебе? Щото нещо икономическите му показатели спадат непрекъснато.

Коментара ти звучи мръсно идвайки от българин от България. България е бомба икономически!!

По времето на комунизма ли беше добре икономически? Когато фалира два пъти? И вървеше уверено към трети фалит? Или по времето на Виденов беше прекрасно икономически? Но пък ето нещо което докарва до бяс руските тролове-стандарта на живот в България е по-висок от стандарта на живот в Русия:))))

и запомни, всяка лъжа вбесява нормалните хора и това не те прави интересен, да повтаряш чужди лъжи!

В момента в света се случва точно орките искат да изтребят цивилизацията!

като ти си диф варварин , при тва дрогиран

Даже още не можете и да пишете правилно :))) Варварите сте такива, като вас! С многото претенции, а не можете и един гвоздей да забиете в стената правилно! Некадърници!

си е моя работа, другарко! Със сигурност образованието ми не е по ниско от твоето , а какво мога е съвсем отделен въпрос. Да, не забивам гвоздеи ,на доста по високо ниво е работата, с която си осигурявам добрия стандарт на живот.

Общо взето още от операция МОРСКИ ЛЪВ е известно, ча за да се превземе такъв огромен остров с 20 милиона население, трябва да му се прережат всички морски и въздушни комуникации и да го държиш в блокада много дълго време. Нещо което може да се случи само ако САЩ го позволи. Но даже и да победи отново Тръмп то едва ли ще се съгласи на такова нещо щото на момента ще го изхвърлят от Белият Дом и ще назначат вицето му за президент

кво искат?!? абе ти на кви хапчета си, през ред ти чета глупостите тук! нещо си хиперактивен и превъзбуден , но си адски глупав

Кой ли пита американците дето защитават Тайван и разполагат с най-големия и най-силния флот в целия свят?????

САЩ не са Русия, тъпако. Руснаците нямат победа през 20ти и 21ви век без огромна американска помощ. Икономика по-малка от Италия, армия - по-слаба от Украйна. САЩ прегазиха Ирак, които бяха МНОГО по-въоръжени от Украйна, за 100 часа. А 8 HIMARS-a разкатават руснаците по всички фронтове. Ами ако са 80? Та затова САЩ не трябва някой да ги пита, а да слуша само.

Трудно се крадат технологии в днешно време! Русначетата го доказват вече! Сега и китайчетата настъпват мотиката! Безисходицата им води до последния етап - война!

каза ли нещо или се изпусна и фъсна?

Опитва се боя да пусне. Да не му пречим.

За мене си мога да отговарям, ама вие като си отворихте устата и замириса на гнило! Имайте, поне малко хигиена към себе си и околните(това не се краде, безплатно е)!

ше имаме обединен Китай , кактоима обединена Германия..с малакат разлика ,че китай не е подлога на сащ като изпадналите германци.

Обединението на Германия беше една голяма грешка! Руснаците много сгрешиха че го позволиха!

а не коментирам кое е грешка и кое не.

Според Путин? Според платените руски тролове? Или според германците?

седнала да ръси мозък,какъвто няма!

Мхм. Много нюх и малко мозък има в тия размисли.

Тайван се казва островът. Държавата се казва Република Китай. Континенталната част е Китайска народна република /КНР/.

Що му цъкате минуси? Това са фактите.

Фактите са че всяка държава, особено непризнаните, могат да се наричат както си искат. Ако утре България се преименува на "Цуни ме отзад" това ще е по легитимно от всяко име за Тайван.

Те китайците завладяха половината свят без един изстрел, че един китайски Тайван ли няма да превземат.

в реалността - ако можеха до сега щяха да са го превзели Щом не са- значи не могат

в реалността - ако руснаците имаха атомни бомби до сега щяха да са ги използвали по САЩ Щом не са- значи нямат.

Щом могат да си правят учения до самия остров и изстрелват ракети над него, значи могат. За разлика от Южна Корея, която не си и помисля да направи същото със северната част.

целта на /ИМАНЕТО/ на атомно оръжие не е да го използваш Целтта е да те знаят че го ИМАШ Щом не ти е известно това правило значи си обикновен селски глупак от ВЪЗРАЖДАНЕ

Да ама НЯМАТ! Ако ИМАХА щяха да са го използвали! Понеже не са, значи НЯМАТ!

едно е да можеш а друго да искаш.. аз моа те ева ама се радвай ,че не искам!

Откакто го превзема.

Бе от коментара на кифлата разбрах, че китай може да превземе тайван ама не може да го задържи.Сигур нямат достатъчно ХОРА.Умна кифла

От военна гледна точка Тайван може да се отбранява от Китай със същият успех колкото и Япония. И едното е остров и другото е остров. Колкото Китай може да превземе Окинава толко може да превземе и Тайван. Ся Пекин ако се напъне може би ще е в състояние да превземе и Токио. Въпроса е на каква цена и дали САЩ ще помагат. Та същото се отнася и за Тайван и за Филипините ако щеге и за Австралия

Ко речи?

Не ми стана ясно какво би станало.

Китай може да превземе Тайланд в само и единствено ако го сравни със земята. Нещо което е напълно по силите на Китай. Само че Китай иска цялата инфраструктура на Тайван заедно със заводите и със специалистите. Което не може да стане с военна операция.

Китай се надява да получи Тайван, от защитника му САЩ, така както получи Хонконг от ,Великобритания по мирен начин.

Именно затова всичките тия статии и приказки Как Китай ще нападне Тайван са просто фантазии.