Новата шефка на ЦИК разкри какви са рисковете на машинното гласуване

До 15 май трябва да е готово решението за секциите извън страната, каза Камелия Нейкова

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За загрижените за гласа на полуграмотните . Ами точно хартиените бюлетини дават 5 процента невалидни гласове, една част точно от полуграмотни и техния глас пропада. При машинно гласуване такава опасност няма , гласът им се отчита сигурно. С въвеждането на машинното гласуване през 2021 всеки четвърти е гласувал машинно и невалидните бюлетини паднаха наполовина . Точно невалидните бюлетини са едно от средствата за манипулация на изборите , като членове на комисия при броенето правят невалидни бюлетини на опонента.

сякаш няма хора в комисиите. Има и наблюдатели - това, което говорите - да се надраскат определени бюлетини по принцип не е невъзможно но е изключено да остане незабелязано и още по изключено е ако все пак се случи да се подмине без скандал.

1. Част от избирателите няма да могат да гласуват, защото изборите могат да се удължат до 1 час. 2. Секционните комисии няма да имат информация за резултатите и никой няма да разбере, ако има последваща подмяна.

С машини по-лесно се мами, човек може, да не може да чете, но цифрите всички ги познават, ще ги обучат как да натиснат една седмица или двадесет! Живеем в Тъполандия!

Не манипулирай, в машината също има написани цифрите на съответната партия, също както и на бюлетината.

Хаотичните промени в СИК са подвластни само на партиите,тъй като определените членове по всяко време могат да подават оставка,а и на доста места преди две партии първоначално представяха списъци от предишни избори.

Знаят, че предстои хаос на изборите или касиране и почнаха отрано с оправдания та. Абе има ли нещо в тая държава за което да не е виновен Бойко??? Иначе всичко хубаво го дължим на БСП и Радев.

Те тепърва ще идентифицират проблемите,пък ще ги решават.500 машини,кога ще пускаш обществена поръчка,кога ще се печели,кога ще се доставя в условията на пандемия,на каква цена И нали само машинно гласуване какви бюлетини?!Изрично е записано само машинно гласуване. Голяма осиране.Моето скромно мнение:да изгоним наесен Радев който ни струва освен заплатата си от 15000 и 19 милиона на ден за парламента,и приблизително 60-80 милиона за нови избори.Към тях ще прибавим и 500 машини по 2000 долара и опасността за европейско бъдеще на нашите деца и близки.избирайте сами.

Квото и да гласувате получавате ДейБъ щото шефа на машината е наш човек

Хи хи, гласуваш за ГЕРБ получаваш ДейБъ и ДПС!

Не ..ние всички ще гласуваме за Бога Чалга....Две изречения не може да състави. Суверена ..Когато тогава. 200думи в речника.. има няма.

Парламентарната сган подготви най-мащабната изборна измама в историята на българския Преход чрез въвеждане на 100% програмируеми машинки купени от Филипините. Целта е да бъдат обслужени марионетния преЦедент и соросоидните партии-НПОта, които да прокарат Истанбулската конвенция и другите антибългарски стратегии и инициативи!

Поздрави от Мадуро ...братска Венецуела. Военните ни "налазиха" искат да дърпат конците... Има такъв идиот , Ристо и Резидебта да му мислят,...Ние ще си бием"шута" докато сме още в Европа. ..а те да се спасяват...чалгари, комундета и се неудачници.

Заслужават да не се гласува за тези "има такива нагли хора" Правят хората на олигофрени...какви 5лва ...напънали се да ни "успиват".

Много коментари на мизерни отрепки на ГЕРБ, но ще спрат и тези жълти стотинки на коментар. Баси, ще си останат мизерници по душа цял живот тия клошари...хаха

Какъв ГЕРБ ви преследва...болни мозъци. Изчегъртайте си кирта под ноктите.. Просто не стават... Комундета тока не могат да си платят ...нас ще ни управляват. "Има доста прости" пълна трагедия...Изчегъртване Борисов за да застанем да "лапкаме" ние.Видяхме ги и тях. За манолчето да не говорим...а пък..Ристо...

Не виждам в Турция как ще гласуват с тези машини, освен някой да им помага, като натиска "правилните" копчета.

Българите живеещи в Турция, все още могат да четат на български, въпреки майчиния език.

Напсувам, ще ми е малко. Толкова се отвратих от тези машини, тази година. Това ми, беше второто машинно и последно гласуване. Да оставим настрана бързината. Но, тази карта от колко народ се пипа по време на пандемия. Монитора няма да коментираме. Ужас от всякъде.

Циганките си знаят, теглят помощи от банкомати, но мъжката част е тотално безграмотна, ще се ослушват дълго пред машинката. хе-хе

Българите в чужбина гласуваха така масово, защото беше оправдание да излязат навън цял ден в страни с абсолютен локдаун. Да не мислите, че на някой му дреме толкоз какво се случва тук...

ГЛАСУВАХ МАШИННО! Пред мен имаше един възрастен мъж около 65-70 г. Грамотен, но с машината трудно се справяше, а настояваше да гласува машинно. Трябваше хора от комисията и дъщеря му да обясняват как се превърта екрана за всички партии и кое копче се натиска накрая, когато си избере някоя. Той разбира се гласува сам пред машината, но докато му обясняват минаха едно 15-20 минути. Самият аз, който съм на ти с техниката и банкоматите, обръщах няколко пъти картата, която се вкарва в машината. Докато налучкам правилния край, има 4 варианта на обръщане на картата. Та толкова за "бързината" на гласуване. Очаквайте огромни забавяния и дълги опашки, както и отказали се. Това за "бързото гласуване" са едни небивалици на феновете на машинните избори. Аз ви казвам от личен опит какво стана пред мен в изборната секция.

затова за да няма опашки трябва да се сложат във всяка община пробни машини, където всеки човек да може да се "упражнява" как се работи с тази машина. Това са 266 машини, които не е нужно да са с пълната функционалност, няма нужда да имат памет и прочие. Така всеки ще може да си се упражнява предварително. Струва си волзжението.

И след работа на упражнения или след разходка из Витоша. Божкеее аман от експерти без правителство.

То понеже цяла Европа гласува с машини... Пълна измама... Ние нали сме най умните... Както погледнете какви са в парламента...ще разберете защо сме най "скъсаните"

При другото нали г-н избирателя трябва да може да чете и да избере за кой ще гласува.Половината са неграмотни и някъде около 128 % от тях имат шифиорски книжки!

Рискове при машинното гласуване няма. Изборните резултати ще бъдат според както наредят кукловодите на резидента. Ще бъде истинска демокрация. Шорошка!

И не стъпвайте на трамвайните релси, да не ви хване ток!

а казвали кой ще го вземе това решение като няма парламент, а и правителство няма? може би решетников ще се пробва??

Някой си прави сметките без кръчмаря: Днес, 7 май 2021 г., Конституционният съд образува конституционно дело № 9/2021 г. по искане на 66 народни представители за установяване на противоконституционност на разпоредбите на чл. 46, 47, 51, ал. 1 и 3; чл. 60, ал. 2; чл. 61, ал. 7; чл. 212, ал. 5 във връзка с чл. 206, ал. 1, във връзка с ал. 3 и във връзка с чл. 208, ал. 1; чл. 206, ал. 1 и ал. 3 и чл. 208, ал. 1 във връзката им с чл. 271; чл. 209, ал. 3 - изречение второ спрямо изречение първо; чл. 213а, ал. 4, по отношение на числото „20"; чл. 281, ал. 4 и чл. 335, ал. 3 на Изборния кодекс и § 63 и 64 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 36 от 1 май 2021 г.), като противоречащи на чл. 10 от Конституцията, за установяване на дефицити в Изборния кодекс, които въвеждат противоречие между неговата буква и принципа на чл. 4, ал. 1, предложение 1 от Конституцията, както и за установяване на евентуални нарушения на редица нови текстове в Изборния кодекс на чл. 6, ал. 2 на чл. 11, ал. 1, както и колизия с чл. 1, ал. 1 от Конституцията. Докладчик по делото е съдия Филип Димитров.

След най-смешния парламент, следват най-смешните избори...

Алгоритъм за работа на някой машини за гласуване. Дата Х - изборен ден всичко се отчита така както е въведено от потребителя. На дата Х , час Х промяна на алгоритама на всеки 3 гласувал за партия Y гласа се записва и отчита за партия А. В края на деня Х след приключване и отчитане на резултатите програмката манипулатор се самоунищожава и всичко е ок.

на измислен страх от машините. Има разпечатки на ХАРТИЯ и при всяко сравнение данните от машините, могат да се сравнят с хартиените разпечатки на всички гласували. А всеки грамотен гласоподавател може да прочете дали на разпечатката е изписано името на партията и името на човека, за когото са посочили референция преди да пуснат разпечатката в урната. Та къде е разликата с хартиените бюлетини? Само в това, че няма невалидни разпечатки и че съдържат само името на партията, за която си гласувал. А машините не са свързани с интернет и трябва цялата комисия и всички наблюдатели и застъпници да се сговорят в полза на един от кандитатите и да променят по някакъв начин алгоритъма за изчисляване на резултатите, за да има фалшификация. И колко са тези комисии и застъпници и наблюдатели?

Това, че не е свързана с интернет...не означава, че не може да се достъпи ...тинтири минтири

Аз от тези листчета ще си разпечатам още 5 броя в къщи ще си ги сгъна и ще ги пусна!

колко е нова бе , от поне 10 15 години е на хранилката

като чуе номера на партията по телевизията може и да сложи чавка или хиксче срещу него в бюлетината,но неграмотен да чете упътване на машина не ми се вярва или няма да е неграмотен.

Дали го определя или не като образователен ценз е мнение без значение,но придружител се допуска единствено при хора с увреждания - на зрението,слуха или други недъзи,т.е. физически и не с полага на неграмотни,а ако си издадат подобни указания за да "дописват" ИК,някоя партия може и да го атакува пред съда,а той Гледа единствено нормата/мисля че бе чл.236 от ИК/.Не ми се мисли и какво ще стане,ако КС уважи жалбата на ГЕРБ при липса на парламент,който да запълне законова празнина евентуално.То,за какво се отказаха от председателското място.Бойко и хитър като Андрешко.

в ал.4 на чл.236 изрично се забранява придружител за неграмотни,така че не е необходимо гадаене

Рисковете на машинното гласуване са ГЕРБ-8%

Пак ли. За кой пореден път. Ако ще и с цветни топчета да се гласува пак ще е същото. Нямате капацитет и знание за нищо. То се видя....

Да "другари" герберодепесари, най-трудно ще е за вашия електорат, който е зле с българския. А и не може вече да се снимат бюлетините, та и платения вот отиде... Мъка, мъкааа...

Машината вместо неграмотния ли ще гласува,ако не успее да ПРОЧЕТЕ инструкциите как се гласува?

то е достатъчно само да натисне някое копче или екранът да е чувствителен на докосване по капацитивен път и нататък машината сама си знае ;)

Познавам госпожата от първо лице, като знам как обича схемите, много ми е интересно за кого ще реди картите тоя път!

Ако я познаваше от първо лице нямаше да си тук да тролиш за жълти стотинки...

Познавам я, да! Мога и да ти разкажа как крадеше и с гъза си в агенция за държавни вземания -Русе през 2003. Но си беше кадър на ндсв и смучеше....соса на областния управител. Ама нейсе, да ви е честита! Аз отдавна нямам контакт с подобни боклуци. А за трола, нали знаеш кой от двама ни е такъв, ходи го виж в огледалото!

Смех, баце, смех! Цирк, баце, цирк! Избори до дупка с венецуелски машини! Дерзайте, другари комундари!

Дай боже да можем да си изберем най после едно нормално Българско правителство ан 11 юли, което да вземе решение да изгоним Американските окупационни войски и Нато, а на тяхно място да си поканим Руските ни братя с военната си мощ да ни пазят от Сащ!

Някои неща постоянно трябва да бъдат напомняни: Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 г., отн. поведението на Червената армия в България. “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни военнослужещи: 1. Произволно се вземат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти и без съответното оформяне на иззетия добитък и хранителни продукти; 2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства и смазочни масла. Това води до проваляне на есенната сеитба. 3. Някои военнослежещи в пияно състояние влизат нощем в домовете на хората в градове и села с цел грабеж, а внякои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така напр. в с Дивдядово, Шуменско, наред с другите хора е убит и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голямо смущение сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”. Ама си ги е бивало освободителите, а?!

Мечтите са безплатни, но в България не се гласува за правителство, а за представители в Народното Събрание

Наложително е да се подготви видеоклип, който да показва подробно машината за гласуване и - в достатъчно бавно темпо, всички действия с нея при гласуването. Клипът трябва да съдържа конкретна информация от експерти за защитата на машината от зловредно вмешателство в работата й и осигуряването на верни резултати. Видеоклипът да се показва многократно от телевизиите, включително местните, желателно в праймтайма им, за да ги гледат максимум избиратели. Няколко дни преди изборния ден да се показва ежедневно. С многократното показване на клип с такова съдържание: - ще се притъпи превантивно страхът, който мнозина имат - както от машината като средство за гласуване, така и от предполагаемото собствено неумение да се справят; - ще се противодейства ефективно на умишлено внушаваното недоверие в неуязвимостта на машинното гласуване от зловредно вмешателство в работата на машините, особено на софтуера, чрез което противодействие ще се парират усилията за диверсия срещу машинното гласуване и отблъскване на избирателите от него.

Клип трябваше ли ти за да ползваш телефона си или банкомата ?!

Какво внушаване на недоверие като тая машина може да се компрометира още в завода производител със съплай чейн атака и всяка страна от G20 има ресурсите да го направи...Аз се занимавам с киберсигурност и съм силно притеснен....машшиното гласуване не е панацея! Кефи ме как хора дето хвърлят хляб на компютрите да не ги хапят взимат такива кардинални решения!

Какво е "съплай чейн атака"? Опиши и посочи източници.

Софтуерът изобщо не е неуязвим - машината ще си подаде данните нагоре и софтуерът нагоре ще следи къде нещата са на кантар. Където са може да бутне аванси в полза на някого. При съмнение се отчита статистическа грешка и нали вярваме на софтуера. Впрочем в някои забутани махали е напълно възможно да се шкарти изборът и който трябва да вземе всички гласове от там. Щото ... като ни тръгна една карта щом си имаме доверие

Ками въобще не слушаш кучето на Боко ! Той ще се опита да провали отново машинното гласуване !

Мурти - вън!!!!

Мяу, Мунчо, Маджо ..?

Значи боко плещеше какви милиони ''отишли'' за изборите а сега се оказва че даже машините не са платени и не са на държавата??????? Нещо старата цик да понесе отговорност за безхаберието си и нефелността си д работи законово няма ли да има... За това боко се пеняви колко още милиони ще отидат за предсрочните че знае как неплатените техни дългове ще ги плащат други...

Калинка,мАя...

независимо как ще се гласува, защото зад него сме над 2 милиона интелигенция, а не шушлеци и "бизнесмени"! Ще му ядете кура поне още 4 години!

едно време и като гледам, много добре се е запазила, браво!

казваш, става още за поне едно кръгче, а може и групово? И на мен ми допада, стига да духа добре!

е по хубава...

Алгоритъм за работа на някой машини за гласуване. Дата Х - изборен ден всичко се отчита така както е въведено от потребителя. На дата Х , час Х промяна на алгоритама на всеки 3 гласувал за партия Y гласа се записва и отчита за партия А. В края на деня Х след приключване и отчитане на резултатите програмката манипулатор се самоунищожава и всичко е ок.

И като се събудиш целия плувнал в пот, се оказва че пръстите са ти в контакта. Личи си че си необразован гербав трол

защото пръстите ти са пъхнати отзад,нали?!

От сега ли почнахме с оправданията за предстоящото осиране? Предполагам Бойко е виновен!

Винаги, при всички случаи има рискове. Не зная за нещо , при което да няма риск. Но вие сте затова, да намалите риска да минимум, нали?

предстои хаос

Путьо успя в сащ ,та у нас ли.После ще се питаме колко много сме гласували..... А то излиза друго

Много уклончиво говори. Ще направят всичко възможно но може да стане нещо. Нали машинното гласуване беше панацеята

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ ЛИ? ТУК в тоя сайт беше писал един опитен програмист. РИСКОВЕТЕ СА, ЧЕ самата програма на машината, изработена и вкарана от ХОРА, може да започне съвсем свободно да изчислява колко гласа за коя партия са дадени. МОЖЕ ДА ИМА И БОНУС ОТ САМАТА МАШИНА ЗА НЯКОИ ПАРТИИ!

Глупости, машината не прави такива изчисления.

в зависимост-как,ще я "курдисат",понял?!

може и пра-пра дядо ти да въскръсне и да гласува за който трябва и после пак да легне в гроба.Според данните на есграона. Стои един американец на гроба на баща си и си мърмори - ако още веднъж въскръснеш и гласуваш за Тръмп повече няма да идвам