Учени проведоха общо събрание на жълтите павета (снимки)

Учените от БАН проведоха открито общо събрание с искане за нормален бюджет за наука в България. Демонстрацията бе на софийския площад "Княз Александър Първи".

Обратно в новината

Коментари - Учени проведоха общо събрание на жълтите павета (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лично мен ще ме е срам от себе си и трябва да съм загубил всякако уважение, за да ми казват хората- прави научни постижения и тогава искай пари, за титли, дето си ги нагласувахте без резултатити - пари няма. Капитализъм е. А пък на корифеите с титли, дето на нищо не могат да научат един млад човек и смятат, че той трябва да работи за тях ей така без нищо, само за слава- нещо са в голяма заблуда. Отиде си соца и привилегиите за слугите на компартията, сега като не работите- няма.

Боже, в този форум колко много паразити. Докато не си изкарвате сами хляба, няма кой да ви дава на калпак, дори и титли на ГЕНЕРАЛИСИМУС да си гласувате и дори да съсипете тези, които работят, за да може да блестите- пак пари няма да ви дадат. При капитализма никой не дава пари без продукт. Това е. Много ви здраве.

Нищо против учените, но са се превърнали в едно капсулирано общество, което не признава друго освен СУ. Това обаче е едно на ръка, другото е че трябва, както всички нас, да се научат сами да си изкарват заплатите.

УЧЕНИ ОТ БАН, не очаквайте разбиране от чиновници с полу-средно образование (дори да имат диплома за "висшо") като Горанов, ББ, като разни ненчевци, менди,десита и т.н.;не очаквайте,разбира се, и подкрепа от високо оценявания от ББ "прост мат,рал", за който работата се измерва с "чукане на камъни".за всички тях,ръководени от "висши" человеци като ЦвЦв, мисленето е опасно занимание.А учените,вари ги, печи ги -МИСЛЯТ.Междувпрочем, от картинката изпадат хуманитаристиката-история на България, език и литература, етнография и етнология и т.н., които са в основата на нацията,но не и на бизнеса и приложението. Разбира се,за нашите "умни" политици, е неразбираемо разделението на приложение и теория в различните научни дисциплини. За тяхно сведение ЧОВЕКЪТ се е развивал,защото първо е МИСЛИЛ, а после-търсел начини за приложение.А когато човек мисли,той не го прави от 8ч до 17ч на бюрото.Но това е безмислено да се обяснява на не доучили примитивно устроени мозъци като този на ББ,Цв Горанчо и т.н.А разбиването на БАН отговаря и на политиката им-всичко за продан,дори и българските мозъци!

Господа, протестът е естествен и реден - не поискаш ли, няма да ти се даде. Но... Искат се пари за наука, а проф. Никола Малиновски заявява пред Общото събрание, че "научните работници в България са подложени на геноцид". Геноцид на работници, та и научни да са, не може да има. Не са ни население, ни отделна животинска порода и г-н професорът би трябвало да знае това. Вместо научно издържано изявление, ученият прави полипроповедническо. Дали да сменя попрището си от научно-администативно на агитпропско си е негова работа, но изявлението му е не е дори наукоподобно. Има и още "но" - сегашното е развито предишно. При предишния социализъм една четвърт от научните работници в света е била от соцлагера, НО откритията им под са много по-малко от една четвърт и непрекъснато намаляваха. Сега на площада е са излезли стотици учени. Колко и какви открития имат - в науката, а не на площада? Зане нямат ли, не им е науката поприще. Сборище им е...

Науката, както образованието, здравеопазването и културата, не е пазарна дейност!!! Министър Горанов казва: Науката трябва да бъде свързана с бизнеса, така че той да е заинтересован и да инвестира в нея". Но бизнесът не е единствения потребител на научния продукт. Има пет групи потребители на научните продукти и бизнесът е само една от тези групи. Друга група формират Правителството и държавните институции, които се нуждаят от обективна и независима експертиза. Трета група е висшето образование. Четвърта група са гражданите. Петата група са научната общност в България и в света, като е доказано, че българските учени имат сериозен принос в развитието на определени направления в световната наука. Само една от тези области купува" резултатите от научните изследвания и това е Бизнесът. Затова във всяка нормална цивилизована държава правителствата инвестират в наука със средства от държавния бюджет. Вторият момент на неразбиране на финансирането е, че науката може да се финансира само на проектен принцип. Във всички страни има и институционално и проектно финансиране. Съфинансирането от държавата е необходимо условие, за да може да има успешно проектно финансиране. Затова в другите държави от ЕС то е много по-високо отколкото в България. Но зависимостта на двете е правопропорционална -колкото по-високо е държавното финансиране, толкова по-високо ще е и проектното. Към днешна дата недостатъчното проектно финансиране е следствие от недостатъчното държавно финансиране на науката.

Това бе грешно така е. Но и това също е вярно, не може да храниш паразити и да искаш да оцеляваш. А паразити ще се хранят дотогава, докато не се гласуват онези залежалите критерии за израстване в длъжност. 5 години масово си гласуват титли, защото щели да пуснат закона за минималните изисквания и те няма да ги покрият. И още по-безумни изказвания има и то от хора с високи титли и на високи постове. Това му се вика корупция в белите държави, само тук в мътна вода ловят риби разни кариеристчета без покритие.

лошото е, че банаджийте, които ще цъкнат минус на този коментар са много повече и на високи постове в Академията от тези, които ЧЕСТНО ще се съгласят с истината. Никой паразит не си признава, че е такъв. Познавам един- след 10 години направи една импактна публикация и започна да ми разправя" Ние с импактните публикации", ама защо и мен ме слага при него? Аз за 10 години не правя импактна публикация, пък и никой не ми ги прави като на него, та да с епричислява към моите познати. И друго- идва да ми се жалва как нямал пари, ами с тази ефективност- няма да има. Странно защо ТРЯБВА да има.

Не съм много запознат с вътре проблемите в БАН,но да унизяваме нашите учени да не се чустват нормално е престъпление. Те не могат да ходят със скъсани панталони или рокли пр. в Париж или Берлин и да си носят сандвичи от тука ,защото нямат пари да пият и едно кафе с техните колеги в ЕС.

loyola

споко, офшорки си направи техно парк, за да си осигури старините... всички пари са пренасочени натам .

Отношението на политическата класа към науката може да се види в стипендиите за докторанти: 450 лева. Те не зависят дали става дума за БАН, СУ, НБУ или друг университет. Те защо са по-ниски от минималната заплата в България? От тук следва и отношението към другите дейности в науката и в образованието, където нивото непрекъснато пада. Университетите се превърнаха в гимназии. Частните и толкова не смогват, т.к. са машини за пари, а не за знание. Така че вижте отношението към "цвета на нациата" и мислете за другите неща като демографска криза, необразованост и т.н.

Тези протести са пълни глупости! След Игнатовския закон в института в който работя управляващата администрация си нагласува титли. След това започна масово убиване на хора, които обогатяват научните знания, правят открития и създават нови знания. После от проектите, раздадени с политически връзки си напазаруваха всичко необходимо за работа, назаначиха хора, които да ги обслужват и деморализацията вече е в ход. Пораженията в морален и етичен план са огромни. БАН НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕФОРМИРА ОТВЪТРЕ, защото мрежата от ченгета е много здрава и задушава всичко жизнеспособно, като паразити са. БАН може да се реформира отвън със закони. Само че законът за минимални наукометрични изисквания е внесен в НС през 2013 г., сега сме 2017 г. още не е приет и гласуван. Това е положението. Паразитите вече бавно унищожават жизнениете сили на работливите и честни учени, които са полезни за обществото. И всичко с помощта на държава и банско управление.

Добре след като си вътре в нещата и изключваш реформа отвътре -какво предлагаш. Всеки добър съвет ще намери отзвук ако ще и след година-2

само плюе, без да дава идеи. Дори и вътре в нещата не се различава по нищо от тези, които плюе.

Ами какво да предлагам. Каквото с епредлага в цял свят: видими резултати и работа. Това става с КРИТЕРИИ за работа. За да получиш НАУЧНА ТИТЛА трябва или да си създал или обогатил знанията. Тези неща са видими от публикации в международни НАУЧНИ списания. Има си НАУКОМЕТРИЧНИ КРИТЕРИИ. Проектите също се оценяват, само че в България те се раздават по политически признак. Има годишно по 10 проекта, а НЯМА И ЕДНО научно съобщение и ТОВА Е МАСОВО. Проектите винаги са международни, националните са ИНЖИНЕРНИ РАБОТИ, нито са наука, нито са иновации. Какво да предлагам? Ами каквото е по цял ЦИВИЛИЗОВАН свят? Както там оценяват научния продукт, така и тук. Но в Парламента закона за дори минимални изисквания стои 4 години и не минава. Що? Ами така...

масово "убиване" е в кавички, убиват психически, пречат да работиш с административната си власт.

Няма такава система, която е способна да се реформира отвътре. Но няма кой истински да направи каквито и да е реформи в България, Не само в науката, а и в МВР, съдебната власт, образованието, здравеопазването, раздутата чиновническа маса. Всичко това има нужда от яка метла, да се дадат пари за образование, т.к. без него никъде няма да отидем.

образовани е сега се дават луди пари. и за да не сме голословни, мога да ти кажа, че в моята област вчера правих справка в международни сайтове за брой статии и брой цитати на статия за найизтъкнатите учени в моята област в Софийския и в БАН /разликата в заплатите е повече от 1 път за еднакви длъжности в полза на Софийския!/ а резултатите за брой статии и брой цитати се оказа обратно пропорционален. ДОри и аз бях много учуден! Та се оказва, че в БАН хората получават мизерни заплатки и въпреки това правят поценни изследвания и подобри научни публикации. Та дее Киро на Кирия, да питам? всеки може да направи такива справки. единия сайт е SCOPUS..дерзайте!

Novae

Следа това заплащане им е унизително, никой ни ги насилва да го приемат.Приемат ли го, значи че им допада, а лозунгът им следователно е неадекватен.Докато у нас има учени, които на кодекса казват закон, няма да има хубави неща да ни се случват.

По Директни Данни : - Немалка част от БАН - ходят на работа 'на смени'...ерго май докъм 50% Всеки ден са Отсъстващи.

не знай много, защото и ти си една скрита лимонка. Кой ходи, ходи. Учените се отчитат с публикации и други неща, пък как са решили да ги правят си е тяхно право. То нали в БАН обзавеждането, като принтери, литертура, компютри е на високо ниво, та да има там в повече нещо от това, дето си го имаш в къщи, за да твориш.

Когато започна голямата криза 2008, Германия напук на другите увеличи многократно парите за учените-няма по-чиста монета за успеха на държавата от това. Да не излезе така ,че след години да не знаеме произхода си и какво е ГМО.

Описателно : - Селектираме и Валидираме Хората ЗА Работната-Ни Група по Наука/Образование -- В която Задължително И Реални Доказани Българ(к)и Учени НЕ-у Нас И ! - Готово.

Разбирам, че се чувстват недооценени, но като са толкова умни глави да кажат от къде да им дойдат тез пари. И понеже приходите са общо взето константа, явно трябва да ги вземем от друго перо на бюджета. Което ще ревне на свой ред. И докога?

да спрем да насъскваме различни части от населението срещу БАН! тоя номер вече омръзва, а и става меко казано банален. Вече не хваща ....

Дискретно : - Единствено-и-Само виа Работната-Ни Група по Наука/Образование.

"...се събраха на пл. Княз Александър Батенберг на обяд и затвориха временно движението по бул. "Цар Освободител"." Докога най-централните площади и булеварди в столицата на България ще носят имена на чужденци? Толкова ли нямаме още няколко именити българи -народни будители или други, чиито имена да бъдат прославени? Къде са историците от БАН да подскажат на политиците такива имена?

Novae

Руският император нивга е нямало да дойде в България с армия да ни освобождава заради чистата и свята република на Левски и Ботев.Ей това учените не обясняват, за това и тези заплати сам им множко.

Браво ! ...и понеже Виждам че Тук Има немалко Хора Scholars : - Кандидатурите ЗА Работната-Ни Група по Наука/Образование, Колеги !

СЪГЛАСЕН СЪМ ЧЕ БЕЗ НАУКА НЯМА БЪЛГАРИЯ! НО МОЛЯ ДА СЕ СЪГЛАСЯТ С МЕН ТЕЗИ ПРОТЕСТИРАЩИ ЧЕ ТЕ СА НИСКО ПРОИЗВОДИТЕЛНИ.А ТЕЗИ КОИТО МОГАТ ДА ДАДАТ ТЛАСЪК НА БЪЛГАРСКАТА И СВЕТОВНАТА НАУКА ВЪОБЩЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗЯВЯТ ЗАЩОТО ДЕЙСТВАЩИТЕ НАУЧНИ РАБОТНИЦИ ПО АДМИНИСТРАТИВЕН ПЪТ НЕ ДОПУСКАТ ИЗЯВА НА ИСТИНСКИТЕ ТВОРЦИ. МОЙТЕ НАБЛЮДЕНИЯ ПОКАЗВАТ ЧЕ В НАУЧНИТЕ СРЕДИ ИМА ГОЛЯМА ДЕВАЛВАЦИЯ.

НА БОРСАТА

Има европейски стандарти - 3% за отбрана, 2% за наука. Военния бюджет ще го вдигнат, но този за наука и образование - не!

ТЕОРЕМА ЗА ЗАПЛАТАТА Теоремата за Заплатата постановява, че учените НИКОГА не могат да печелят толкова пари, колкото бизнесмените, политиците, шефовете и търговците. Тази теорема може да бъде демонстрирана чрез свеждането й до просто математическо равенство. МОЩНОСТ (СИЛАТА) = РАБОТАТА разделена НА ВРЕМЕТО Всеки от нас знае, че: ЗНАНИЕТО = СИЛА ВРЕМЕТО = ПАРИ Следователно: ЗНАНИЕТО = РАБОТА разделена на ПАРИ От горното, лесно намираме, че: ПАРИТЕ = РАБОТАТА разделена на ЗНАНИЕТО Така, когато ЗНАНИЕТО приближава стойност 0, ПАРИТЕ отиват към безкрайност, независимо от количеството работа извършена. ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Колкото по-малко знаеш, толкова повече мангизи получаваш. Тези от вас, които имаха трудности при проследяването на това доказателство, СИГУРНО СА ПЪЛНИ С МАНГИЗИ !!!

+++...+++...+ ! ...и Имайки предвид Постулата - на Серсеми парите-Си НЕ давай ! - позволете да Предложа : - Незабавно сформиране на Работната-Ни Група по Наука/Образование !

отделя определен процент от БВП за наука, за масов спорт, за образование, за здравеопазване,..., защото така се прави.

someone

за бан само лоши неща съм чувал - агенти на дс и шуробаджанащина.

Нещастник ...

ДС не вербуваше агенти сред миньорите и чистачките. Познай защо вербуваше такива сред учените и другите емни хора. Надали щото от тях няма полза!!!!

Вашата оценка отн. Тези 'наши' ? (..до 10% от академичността..до 50... Над 75)

случайно прочетох, и да попитам само. Учителите какво произвеждат, че на тях има дават за заплати??? И на децата е ясно за какво става дума. Зелен кон и ...., в БАН творят истински будители... И между другото на пазара продават ли се прогнози за времето и известия за земетресения, само питам?

Цял ден бачкам няма ден няма нощ няма отпуска няма уйкенди.Вадя по 500 лева на месец

научен сътрудник, печелиш го, постъпваш в БАН и се кефиш, какъв ти е проблема.

... и Томислав Дончев ти дава много пари по европейски проекти.

ще го назначат на 460...., а не на 500. няма да му стиска, пък и без статии, цитати и прочее само ще сваля рейтинга на института дето го е назначил и накрая ще го пуснат пак да пасе...

Заслужават да ги закрият, дори само за това което направиха с БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ. Най-древният народ на Балканите ни набутаха да си търсим произхода из Азия. Преименуваха князете ни на Ханове, после не биле ханове, току Канове. Да ходят да се жалват на Тангра, ама няма да ги чуе, защото е поредната им измишльотина за нас, БЪЛГАРИТЕ. Проблемът на БАНяджиите е, че дойде "Видов Ден" и най-неочаквано за тях водата почна да се избистря.Лошото е ,че Тодор Павлов ликвидира Българския научен елит, който бе заменен с "наши прогресивни другари". При съвременната обстановка, кой знае дали някога ще имаме отново елитни Български учени.

Кога сакати пари фащайти се да бачкати .Аз не съм почивал нито един ден от 1 май до сега всеки ден работя по 12 часа а събота и неделя по 8 часа сега съм в болнични от дископатия и не мога да мръдна.Ваща кожа ненаядена

От тях земати кървавите им левчета дето се изгърбват от работа и ги дерат с данъци

Учени от БАН са патентовали иглотерапия за овце. Защо овце? Защото за хората, говедата, свинете и кучетата вече са се погрижили други изобретатели. Оставали само овцете и за тях е одобрен патент 2570325.

Забравяш за влиянието на мутагена Х при овулацията на белите мишки!

Белите мишки - порода Суис!

Откъв зор хора де не са турили камък върху камък ще зимат пари от бюджета.Значи аз ще бачкам до скъсване а на някой ще им дават пари наготово.Тая работа няма да стане

Бай Тошо хубаво ги прщаше поне на бригади за картофи, някаква файда да има от научната мисъл.

Уууууууу искате да лижкунити и пари да зимате който иска пачка да са фаща и да бачка

Я па гледам морски свинчета за лабараториите у София! Нещо са бегали от развъдника тия хрантутници.

20 милиона останаха неизползвани в Научния фонд, други 350млн по програмата ОПНИРсъщо няма кой да ги използва! Како ще искат? Няма го Бойко, няма кой повече да дава!

Нека първо БАН да се реформира и тогава да иска пари; 62 института в БАН кому са нужни??? То само за пари да се крещи е тъпо!

БАН с охота се включва в международни научни инициативи, финансирани с парите на европейските данъкоплатци. Проект за 2013-2015г.:Европейска мрежа за инвазивните папагали: изучаване динамиката на инвазия и рисковете за селското стопанство и обществото. Екип на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания участва в този проект. Поклон доземи!

Бърз преглед на научните постижения на БАН очерта очаквано постна картина няколко патентовани открития в областта на космическите изследвания и информационните технологии, награди на ученици от международни състезания по физика. Другото са книги, събиращи прах в библиотека на БАН, научни конференции, които не се показвани в репортаж по телевизията. Вероятно поради липса на покани към електронните медии.

Не ги разбираш ти ..олозите, бричед! Това се вика интензивно биобезобразие!

С какво се занимават синодалните старчета на Дянков, доколко е оправдано съществуването на БАН- част от отговорите тук. България отсъства в каталога на успешните академии, но извисява ръст с най-богатата научна мрежа от институти. В БАН работят близо 3000 души, а в американската академия около 2000. Българската академия на науките е структурирана в 9 тематични области, с 50 института, 2 943 научни работници и 72,846,900 годишен бюджет. За сравнение: > Германия, със своите 80 милиона население, изостава чувствително по брой научно-изследователски института на глава от населението. > В Националната академия на науките в САЩ работят около 2000 души. > Британската академия получава около 30 милиона държавна субсидия. Другата част от средствата се набавят от организации, министерства и други институции от заявки за тематични изследвания. > Руската академия на науките има Институт по история и Институт по език и литература. Ние имаме 8 в същите области.

Г- да учени, науката трябва сама да си изкарва парите, а не да проси от държавата.А вие сте още със соц.мислене и сте свикнали някой да ви даде , е ням свърши и то отдавна.Ние другите , не учени също изключително трудно живеем и изкарваме насъщния.И последно внимавайте и мислете когато гласувате, надявам се не сте от стадото.

Когато работиш фундаментална наука, а не приложна, от къде ще изкараш кинти, а!?

Обикновените хора се тревожат и за опасностите в космическото пространство. Например Александър Попов от БАН открил как да облекчи планетата Марс от излишъка на кислород. Всъщност, в атмосферата на тази планета почти няма кислород, тъй като той не надвишава 0.13%. Това обаче не обезсърчило изобретателя, който формулирал идеята си така: Когато на Марс пристигнат първите заселници, те ще построят защитен купол и под него ще посадят дървета. Тези дървета ще произвеждат изобилие от кислород и заселниците няма да могат да се справят с него. И как трябва да постъпят, за да се предпазят от отравяне с кислород?" Това е патент 2573699. Той предполага, че заселниците трябва да освобождават излишъка от кислород в атмосферата на Марс. Това е сърцевината на изобретението. Бомбардиран от слънчевата енергия, кислородът ще се превърне в озон и пустинната планета ще се сдобие със свой озонов слой. Точно тогава ще се зароди живот на Марс, защото озоновият слой ще помага в атмосферата да остава повече кислород.

я тая овца, на нея и средното и е подарено, щом има такива мисли. явно ѝ се плаща да пише такива безпросветни тъпотии!!!

Учените от БАН да ходят да се жалват на Гвн Радев на Курнелия и на Бьесеепе Същото да правят бедните богатите болните здравите и всички недоволни Няма вече гриживен Бойко И ороблемът с бежанците някскси изчезна отведнъж