Учените ще протестират за по-високи заплати

За да достигнат до средната работна заплата за страната, учени искат още 75 милиона лева за 2018 година от държавния бюджет.

Обратно в новината

Коментари - Учените ще протестират за по-високи заплати | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако сте кадърни учени пари много навсякъде... Ходете и печелете проекти,така се прави по света. Нинова ще ви подкрепи...сега е при пенсионерите. А правителството на БСП/ДПС/Орешарски защо не вдигна пенсиите и заплатите на БАН? Повръщано КУРИ

И добре ще направят, ако протестират до дупка този път. Да протестират докато в цяла Европа разберат, че има една европейска страна, в която нуаката е смазана, а учените са гонени и тормозени. И тази държава е част от тази съшата Европа, в която немски, френски и други учени имат гарантирани добри заплати, без да си ги изкарват по договори както се пропагандира у нас. И тези народи, се гордеят, че от данъците им се дават пари за наука - това са богатите европейски държави, а не като при нас дето папуасите ни "поучават" как трябвало учените да продават науката, все едно е домат. Гордейте се, че сте най-мизерната държава в Европа, която успешно си гони учените, а всеки със задължителното средно образование ги тъпче и хули по официалните медии. Гордейте се, че сте слугите на Европа - затова сме в Евросъюза - да има кой да слугува на тези дето отделят от данъците си за заплатите на учените в държавите си.

И те като полицаите!?- Протестират за да се РАЗБЕРЕ че ги има!?

нА България не и трябва наука, нито технологии най добре си ни е с чалгата, ракийката, мастурбирането пред портрета на късокракия и възгласите булгар булгар

Не можеш да имаш добра заплата, ако не можеш да изнудиш да ти я платят. Тия манифестации са безполезни. Никой в БГ, а и на много други места не плаща за заслуги и труд в полза на някакво безлично, неясно и неблагодарно "общество". "Обществото" плаща само при добро изнудване, а не от благодарност.

Заплати не се изкарват с изнудване, а с производство и продажба на стока, в случая научна стока! Нищо не произвеждаш, духаш тараторо!

Винаги мога да ти предложа моя "стока". И ако няма търсене на стоката ми, ще ти създам и търсене ти. Но ще плачеш. Мисля , че учените могат да ти създадат голямо търсене на тяхната "стока". От тая, дето ще плачеш и то много.

Че си тъп е ясно, ама все пак се опитай да разбереш - науката е стоката, която се реализира в технологиите - т.е. няма как ти да видиш труда на учения в твоя смарт фон, зашото хабер си нямаш как работи той, защо ти свети екранът, как учени от цял свят, между тях и много с български имена (образовали се преди 1990 година в бг) произвеждат, за да ти трае батерията по-дълго, например. Технологията е резултат от огромен научен труд, който за теб и подобните ти е невидим, разбира се. Та, богатите дръжави са богати, зашото от данъците си финансират науката. Никой учен по света не си продава труда, в смисъла в който ти и чалгаджийката дето ти пее на ушенце го разбирате. И Трагедията не е, че вие, тази прослойка на Бг-обществото не го разбирате, трагедията е, че управляващите са от вашата прослойка и също като вас не го разбират.

Заплатата представлява обществено признати резултати от положения труд за производство на определена стока! Няма стока, нема паре! - Карл Маркс Това се знае още от преди 200 години!

А, да. Само дето Маркс е писал как трябва да е, а не как е на практика.

за 27 години не разбрахте ли, че на територията България наука и Будители не й трябват!Опитите да се спаси и малкото, което е останало в научните институти, е обречено на провал.На почит са "калинки" от всякакъв вид-пожарникарски, вифаджийски,дребни счетоводителчета(забележете-не икономисти),които ,поради собствената си некомпетентност и простотия,"нельзя переплють самого себя",както е казал великият Кузма Прутков.Те все едно не го разбират-езици не знаят и дори НАШИЯТ,РОДНИЯТ СВЕЩЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК го превръщат в посмешище(от днес - "персонализация на личността"Цв.Цв)На тях им трябват слуги, а от мислещ човек слуга не става!Така че днес, в Деня на Народните Будители,следва да признаем - България няма нужда от Будители, от знание, от наука, т.е. -от развитие. Нека си го признаем -тъжно, но факт, но ще дойде време отново да започнем почти от килийните училища и от Българското книжовно дружество зад граница!

Хората, които се занимават с наука, трябва да получават заплати над средните за страната.Трябва да бъдат чути и да се изпълнят исканията им.

То БАН се е превърнала аслъ в занималня за феодални старци и техните по-млади отрочета! Със занимания и заклинания пари не се изкарват, изкарват се с яко бачкане! Стока-пари-стока, казал го е чичко Маркс! Произвеждаш, продаваш! Нещо стоката от БАН хич не я виждам по магазините! Иначе и на децата, дето се занимават в занималните, държавата ще трябва да им плаща!

Маркс, магазини, стока-пари... Голема каша ти е в тиквата. Да не е от тия, издълбаните за Хелоуин?

Ако искат повече пари да стават гимнастички, футболисти, артисти, педерасти, чалгари, журналисти, спиртисти, наркотрафиканти

Да стават мутри и политици ..

Само гейове!!

ХАХАХА, на едно приятелче майка му работи в БАН, един ден го бъзикам: - Кво става с белите мишки?, а той чистосърдечно ми отговори: - Отдавна умряха, сега прави опитите само на хартия!!!

ЧОВЕКЪТ, КАКВО Е ТОВА Цялата човешка история се състои само от чудовищни престъпления човекът СРЕЩУ човека, човекът СРЕЩУ природата. Какво е правил човекът досега. Защо той се СТРЕМИ да оцелее. Човечеството е тук вече от 10 хиляди години и какво е направило досега. Може ли човекът да оправдаете престоя си на Земята с това, че творчески е обогатил живота си. Дали той е станал по-щастлив, по-мирен. Нима човечеството се е променило към по-добро. Какво друго е правило човечеството през тези 10 хиляди години, освен: убийства, зверства и все в името на красиви и благородни думи-лъжи: в името на идеологията, в името на религията, в името на образованието, в името на фашизма, в името на социализма, в името на демокрацията и свободата, в името на държавата, в името на закона, в името на ЛИДЕРА, в името на обществото, в името на мира и сигурността, в името на красивото райско бъдеще. Вижда се, че човечеството иска да убива и да разрушава, като си търси умствени оправдания за това. Всичките държави и институциите в тях, ВСЪЩНОСТ работят във вреда на човека и бъдещето му. Човекът произвежда изкуствени продукти като: закони, идеологии, образование, религии, наркотици, оръжия за масово унищожение все неща, които ДЕФОРМИРАТ и унищожават хора, а човекът с неговия извратен мозък твърди, че това е прогрес.

Мдаааа... Прогресът не е еволюция. "Най-честите грешки на хората са че бъркат парите с ум, секса с любов, а транзисторите с цивилизация" Боб Марли (ако не греша)

Достатъчно е, че хората са направили атомната бонба и ЖиСиЕмите!

Що американските учени не протестират! Щото при капитализма заплатите се изработват, а не ги дава американския президент щото си имал научна титла!

Да, само, че бюджета само MIT e по-голям от тоя на България, защо ли?!

Щото там не си клатят краката като в БАН, а си го изработват! Подаръци в америка никой не прави!

Да точно американският президент ги дава от данъците - всяка уважаваша се нация дава пари от данъците на учени, учители, лекари и попове - такова ни е обществото. Учените не продават стока - не са търговци на домати - те изработват открития, които технолозите правят и продават. Хем си тъпо хем си усрало форума днеска. Гърците са имали роби, за да може те да се занимават с наука - а ти си роб по рождение, наука не ти трябва.

Тъй като "науката", която правят е на дъното като оценка от световната научна общност, затова и съвсем релевантно и финансите са им там, на дъното. За лежане, преписване на чужди научни трудове и раздаване на титли на килограм никой не дава пари. Дори тези, които държавата им отпуска са им много.

Да, наистина учените са достигнали дъното - по-тъпи учени от нашите няма!

Ти сигурно си от умните за това го разбра

Когато искаш да докажеш, че си глупав, го постигаш със завидна лекота.

ЗАЩО ТИ СИ СТАНАЛ УЧИТЕЛ, НА КОЙ СЕ ПОДЧИНЯВАШ ТИ. ЗАЩО ОБРАЗОВАНИЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ЗАЩО ТО Е НАЛОЖЕНО ВИНАГИ ОТ ШЕПА ХОРА - ЛИДЕР ВЪРХУ ВСЕКИ ЧОВЕК ЧРЕЗ "УЧИТЕЛЯ" Д. X. Лоурънс е казал, че ако ТРЯБВА да се спасява човекът, в такъв СЛУЧАЙ в продължение на сто години ТРЯБВА да се затворят всички университети, НАПЪЛНО да се затворят, в продължение на сто години НИКОЙ не трябва да получава образование. В продължение на сто години ВСИЧКИ училища, колежи, университети - ПАУЗА от сто години. Това е ЕДИНСТВЕНИЯТ път да се спаси човекът, защото образованието е НАПРАВИЛО човек ТВЪРДЕ умел: умел за да ИЗПОЛЗВА другите, умел за да МОЖЕ да експлоатира другите, умел за да е безнравствен. Ако НЕ знаеш какво правиш, ти МОЖЕ да си мислиш, че ПРАВИШ добро, но доброто НЯМА да се появи. Ти си ЗАПОЧНАЛ да правиш добро на останалите, без да знаеш КАКВО вършиш. Просто ти си мислил, че образованието ТРЯБВА да е нещо добро, нали.

Сега искат да правят учениците да учат само в една смяна. А според мен е достатъчно за учениците да учат само първи и втори клас, поне да се научат да четат, пишат и смятат, другото наистина не им трябва.

Ти пък и смятане... Остави нещо и за висшето да има.

Науката е производител на продукт с изключително висока добавена стойност, защото ефектът му се мултиплицира многократно. Чудя им се на главите умни - защо протестират за държавна милостиня? Да произвеждат и да продават; и по пари ще ходят!

А бе ти това от кой учебник го прочете бе. Ако обаче беше чел малко повече, щеше да проумееш, че за да провеждаш изследвания и след това да произведеш, трябват пари, трабва и да живееш нормално, а не да се чудиш как да нахраниш децата си, а и трябва да има и малко обществено признание, а не всеки прост боклук като тебе да го плюе.

Дъщеря ми е доктор по математика и системна биология, работи в частен изследователски център и получава почти пет средни за България годишни заплати на месец. Сега знам какво ще възразиш - ама това там... А какво им пречи да е същото и тук?

Това се знае още от преди 200 години! казал го е Карл Маркс! Така е при капитализма, при комунизма ще е иначе!

учените от бан докато не демонстрират прозрачност в публикационната си дежност и открития в списания с импакт фактор, никакво увеличение. публична тажна е, че повече от половината персонал са държанки на академици и член-кореспонденти, а някои ги прехвърлят и държанки в чужбина. бан генерира трафик на проституция на граждани с дипломи за висше образование. нали търдят, че са учени!? - тогава, списък с междунадорни публикации!!!

За да публикуваш първо ти трябват пари за изследвания и за нормален живот. Следващото е, да те посъветвам да отвориш някой сайт на такова списание и ако случайно разбираш английски да прочетеш, че основният филтър в тях е таксата за публикуване, която е от 800-1000 евро нагоре. Да не говорим участие в конференции, където такса правоучастие, самолет и хотел ще ти излязат 3-4 хиляди лева. Тия пари на запад ги плащат институтите, ама при тоя бюджет няма откъде да дойдат при нас.

Sargon lll

О, има и такива конференции и списания - спор няма! За тези пари, обикновено, те публикуват и пълни простотии, но дават импакт фактор, да... А, има и списания, където не плащаш, или сумата е съвсем символична и имат голям импакт фактор. Има и много по-евтини конференции, които са достатъчно престижни и също, поне част от работите, се публикуват в импактфакторно списание. Миналата година участвах на подобна конференция, сумата беше ок. 100 лв. (за докторанти и по-малко), публикуваха ме в импактфакторно списание. Естествено, може да искаш да ходиш на другия край на света за супер луксозни мероприятия и после да мрънкаш, че няма кой да те финансира, няма нищо по-лесно от това...

това, което си написал е пълна глупост, която показва, че и 1 публикация нямаш.

отваряш Web of Knowledge или Google Scholar и гледаш там се вижда всичко а твоята работа къде е отразена освен тази в тоалетната

Фактите са следните: професор в БАН след 40 години стаж - основна заплата 730 лв. Издадени 40 книги и 300 статии. Незаплатени от издателства, защото научните произведения са били въпрос на чест и престиж, а не на пари. Преценете сами дали това е справедливо. И сме 2017 г....

всичко е сбъркано на тая територия ,като се почне точно от учените и елита ни !

Публикациите не се заплащат.

КОЙ СИ ТИ, КЪДЕ СИ ТИ, ЗНАЕШ ЛИ ТИ РЕАЛНО ТОВА ТУК И СЕГА Ако едно дете ЖИВЕЕ в многоезична атмосфера, то научава ВСИЧКИТЕ езици. То научава езика, на който говори майката, на който говори бащата, на който говорят съседите, то МОЖЕ да научи три, четири, пет езика много ЛЕСНО, без НИКАКВИ проблеми. Веднъж щом научиш ЕДИН език, СЛЕД това става МНОГО трудно да научиш ДРУГ език, защото ВЕЧЕ започваш да действаш от позицията на ерудираност. Казва се, че НЕ можеш да научиш СТАРО куче на НОВИ номера. Вярно е, но какво ПРАВИ кучето старо - не физическата възраст, защото Сократ продължил да учи до самия си край, ДОРИ и когато умирал. Какво ПРАВИ кучето старо - знанието ПРАВИ кучето СТАРО. Защото когато ти ВЯРВАШ, че ти ВЕЧЕ знаеш, тогава ВСИЧКО това става безусловно ВЯРНО за теб. А то е само една ВЯРА, това е само един колективен сън, а не реалност - истина тук и сега за теб. "Единственото нещо, което пречи на познанието ми, е образованието ми!" Алберт Айнщайн. Не случайно образованието е задължително за теб, познай защо. Познай, кой има полза от задължителното и безсмислено "образование", наложено върху теб от шепа "хора" - привилегириван елит и паразит. Някой друг е решил, ти какво ТРЯБВА да знаеш. Някой друг е решил, ти в какво ТРЯБВА безусловно да вярваш. Някой друг е решил, ти какъв ТРЯБВА да бъдеш. Винаги някой друг решава ВМЕСТО теб, нали. А ти вярваш, ти САМО вярваш. Неоспоримо е, че ти си като един религиозен фанатик. Представителните политици и духовниците имат нужда само от религиозни фанатици, защото тогава ВСИЧКО се приема за ИСТИНА (реалност) от всеки, но те ти казват ВИНАГИ каква е истината за теб, а ти САМО трябва да им вярваш, нищо друго те НЕ искат от теб. Те искат САМО едно от теб, те ИСКАТ безусловно послушание от ТЕБ, ти да си БИОРОБОТ (роб - стока - предмет) ВИНАГИ в техните ръце.

Много хора ще се изкажат по въпроса.Малко хора са информирани какво всъщност става в тези среди.Истината е, че младите кадри работят за жълти стотинки, а големите хонорари се прибират от разни посредници, от шефове и т.н.

Аз не знам кой в БАН какви пари взема. Знам обаче, че моята съседка е доцент в БАН и когато излизам за работа към 10 сутрин тя си е в къщи. Като се прибирам по-рано 16-16,30 тя пак си е в къщи. Това се случва най-редовно. Кога е на работа....не знам?

Абе и ти много работиш! Излизаш в 10 и се прибираш в 16 ч.! Недей така, пази си здравето!

Ами не съвсем. Обикновено излизам 8,10 - 8,15 за да заведа детето на градина и работния ми ден почва от 08,30. Но когато продължи до 22,00-23,00 / поне 2 дни в седмицата/ си оставам на другата сутрин до към 9,30 да поспя. Случва ни се да почна работа и в 4,30 / поне веднъж седмично/сутринта и тогава се прибирам по-рано примерно 16,00-17,00. Та в такива дни тя неизменно си е в къщи.

личен опит от работа в бан: преди 10 и след 16 часа бан е празен.

за толкова пари - толкова! Още повече, че работата им е мисловна и това може да става навсякъде! Живота е показал че идеята и вдъхновението не идват на бюрото!

сложи и 1 час обедна почивка - та в бан се работи средно 3h на ден - за 3 часа работа 500 лева са повече от отлични пари.

Вместо хленчене за държавна хранилка, огледайте си раздутия щат в БАН, вижте и колко голям брой са академиците на средна възраст над 80 години, които отдавна са забравили инициатива. А те доживотно получават заплата, дори и да са на 105 години... И въобще, за каква заплата се мрънка, след като примерът на водещите технологично държави е ясен - правиш иновация, индустрията я въвежда в производство и ти отчислява процент. Така, ако си успешно разработил "своята наука" ще получаваш в пъти повече от подаянието, за което у нас се бориш сега, но без нищо да твориш, а само хленчиш!!! Разчистете си двора в БАН и докажете, че сте полезни за развитието на родната наука с реални проекти, а не старческо мърморене...

А бе ти в коя държава живееш бе! Тука всичко гледа в европейските проекти и купува готово оборудване, което трябва да заяви още с подаване на проекта. Ти да не мислиш, че западните учени вадят пари от джоба си за разработки, които после да внедряват. Който иска разработка сключва договор и се провеждат изследвания и иновации и тн.. Държавите също финансират яко проекти.

Какви по високи заплати бе? Деби и алчните гъзове. Тия от тях дето наистина могат нещо правят хиляди на месец и то без да им плащат данъците от частни уроци.

Не бе Парите ще ги даден на някоя селска пръчка като този министър дето се изцепи вчера че българите от чужбина се врещат

МАНИПУЛАЦИЯТА ВИНАГИ СЕ НАЛАГА ВЪРХУ ТЕБ ЧРЕЗ ДУМИ. ЕТО ЗАЩО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ И ОБРАЗОВАНИЕ Е ВИНАГИ ПОД ПЪЛЕН КОНТРОЛ НА ШЕПА ХОРА - ПРИВИЛЕГИРОВАН ЕЛИТ И ПАРАЗИТ. ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМА ПЪЛЕН МОНОПОЛ ВЪРХУ ДУМИТЕ. ЗАЩО Нещата ИЗРАСТВАТ от думите. За човешките същества вербалните конструкции са се превърнали в нещо ТОЛКОВА значително, че едва ли нещо друго МОЖЕ да им съперничи. Ако някой сред тълпата изкрещи: "БОМБА", самата дума ще ПРОМЕНИ останалите хора ВЕДНАГА. Може да няма никаква бомба, ала едва ли някой би ПРОДЪЛЖИЛ да прави това което е правил. Изведнъж и без НИКАКВО усилие, хората ще спрат това което са правели и ще се затичат насам-натам без посока. Въображението им ИЗЦЯЛО ще бъде ПОДЧИНЕНО на думата "БОМБА". Хората ЧЕСТО се влияят от думите, макар те да НЕ отразяват НИКАКВА истина. Човекът НАУЧАВА думите от ДРУГИТЕ, той не се ражда с тях. Научавайки езика на ЕДНА държава, човекът се ИЗПЪЛВА с МНОГО предразсъдъци. Думите са ПОСРЕДНИК, чрез който НАУЧАВАМЕ от другите за държавата, законите, религията, митовете, трупаме култура, информация. Ако се вгледате в живота си, ще ВИДИТЕ колко неинтелигентно сте постъпвали. Прочитате някоя книга, НАТРУПВАТЕ знание и ЗАПОЧВАТЕ да си мислите, че: "аз ВЕЧЕ знам". Научили сте думата "държава" и си мислите, че познавате "държавата". Готови сте да спорите, и не само да спорите, ГОТОВИ сте да убивате и да бъдете убити в името на "своите" вярвания. Колко хора са избити за нещо, което просто са ПРОЧЕЛИ в една книга и са се ПОДЧИНИЛИ на някакви: идеологии, закони, заповеди и религии, наложени върху теб ВИНАГИ от ЛИДЕР. Това са изключително глупави хора. Един се бие за религията, друг се бие за държавата, трети се бие за народа. Вие се биете за някакво ВЯРВАНЕ: за книги, за идеали, за идеологии, за религии и убивате, тук и сега живи хора, жертвайки безценния живот. Какво ти правиш, ЗНАЕШ ли това.

Чета форума. Науката е слънце, от което едни получават живителна сила, а други - рак на кожата. Замислен.

От лично име ви казвам - ТОВА ЧЕ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА НА ДОЦЕНТ Е 700 ЛВ. изобщо не е вярно. НАПРАВО Е ЛЪЖА. Заплата на доцент е между 800 и 1100 лв. В зависимост от института. Отделно пари падат от проекти и програми. не за всички, но в техническите и точните науки за мнозина. Направете си сметка. След както пенсията на един доц. е 600 л. а на проф. 700 лв. колко са им заплатите.

Това обикновено е основната заплата за доцент. Върху нея като сложиш добавките за степен и време и махнеш данъците и осигуровките , обикновено става чистата заплата. Което си е същото нищо.

Ми да, аз като отида до Физическия факултет само Поршета и Бентлита на доценти и професори отпред, няма къде да паркираш.

става въпрос за БАН, друг е въпросът, че те също трябва да работят по проекти, конкретни цели да се разработват, а не просто да си дремем върху безмислените неща които не се прилагат никъде

Напротив, заплатата на доцент е 795 лв. и няма никакви допълнителни плащания.

Добре че учените някак съществуват, иначе лекарите щяха да ви правят колоноскопия с пръст! Науката не е нещо което трябва да се измерва с пари, в смисъл Е=mc² каква икономическа полза би имало от това.

Пари за наука няма! В науката няма келепир! Магистрали трябват на тая държава!

В науката има много келепир. Ама първо трябва да направиш нещо. После това нещо ти носи пари.

Науката в тази държава (не казвам територия, защото на един учен някак не отива да се изказва така) не само че не се цени, но и се прави всичко възможно да се унищожи!

Колко станаха професорите във всеки от 53 ВУЗ по една дузина ? На хранилка започващи лекциите с призива: Първо трябва да ми закупите учебника. Каква наука бе ?

Каквато държавата, такава и академията.. к'во толкоз има за дискусия?

ИСТИНАТА, ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА. БЪЛГАРИЯ - ЗАПЛАТА ИЛИ РОБСТВО Задължителният за теб данък и задължителните "осигуровки" е едностранен договор, наложен единствено със сила и безусловна принуда и заробване от шепа "хора". Затова реално е данък, а НЕ осигуровки върху доходите ти е общо 28%. Задължителният за теб данък ДДС е 20%, във всички стоки и услуги участва данък ДДС 20%. Задължителният за теб данък акциз ГОРИВА е над 15%, във всички стоки и услуги участват ГОРИВА, данък акциз горива е над 50%, данък ДДС горива е 20%, общо данък ГОРИВА е над 70%. Общо задължителните ВЗИМАНИЯ "данъци", НАЛОЖЕНИ върху ВСЕКИ работещ трета категория човек, извинете, труд СЕГА са над 63%. На ВСЕКИ 100 "ваши" лева представителните политици Ви НАЛАГАТ "данък" безусловно ВЗИМАНЕ над 63 лева СЕГА, но те НЕ отиват в държавния бюджет и лични осигуровки за теб, а над половината от ТЕЗИ "данъци" ВЗИМАНИЯ се заграбват от шепа хора СЕГА, утре за теб няма да има НИЩО, то е заграбено СЕГА. Утре, утре, ВИНАГИ утре и така МИНАВА животът за теб, нали. Вдъхване на надежда чрез ОБЕЩАНИЯ, е един от ОСНОВНИТЕ прийоми на манипулиране на хората. Човекът е ТАКА устроен, че в безизходни ситуации в които умишлено представителните политици - мутри го вкарват, надеждата ПОТИСКА здравия разум. Представителните политици ПРОДЪЛЖАВАТ да твърдят, че НЯМА пари СЕГА и ТРЯБВА да се взимат ОТНОВО заеми, да източват парите СЕГА, а ДРУГ да плаща утре. Задължителните ВЗИМАНИЯ "данъци" НАЛОЖЕНИ над всеки роб, извинете, работещ са МНОГО над 63%, има още много други данъци и акцизи наложени върху теб като: недвижимо и движимо имущество, винетки, задължителни застраховки, още акцизи и т.н. НЯМА пари СЕГА за заплати, пенсии, образование, здравеопазване и т.н., а трябват НОВИ заеми, трябват НОВИ данъци и трябват НОВИ закони. Ако твоята заплата е 800 лева на месец, след данъците и задължителните "осигуровки", наложени безусловно върху теб от привилегирования елит и паразит, твоите пари са реално МНОГО под 504 лева, а с тези пари един човек в България може САМО да оцелее като животно, но не и да живее като човек. Ето това е неоспоримо ДОКАЗАН бандитизъм и паразитизъм НАЛОЖЕН върху теб, СЕГА и УТРЕ от неподлежащи на постоянен контрол от гражданите представителни политици - мутри. Докато има частна държава в държавата, цялото безумие НАЛОЖЕНО върху теб ще се ПОВТАРЯ отново и отново.

ти изписа толкова много... а е просто - от както свят светува държавите събират данъци от "гражданите" си. Америка, австралия, европа - където и да отидеш, винаги ще ти събират данъци. никакви революции няма да ти помогнат :) най много да използват "устрема" ти за да се сменят по върховете. ти си плащач! единственият ти ход е - прави нещо което изкарва много пари, за да остават и за теб след данъците! просто е!

Управляващите месеци наред тръбяха в публичното пространство какви пари за наука са започнали да дават. Това вероятно им е донесло и НЕМАЛЪК БРОЙ РЕАЛНИ ГЛАСОВЕ на отминалите парламентарни избори. След това те тихомълком орязаха уж предвиденото допълнително финансиране не само на БАН, но и на редица висши училища, сред които и СУ "Св. Кл. Охридски". Благодарение на услужливите медии, този факт така и не получи гласност. Подминато беше и това, че не става дума за единичен случай, а за редовна практика да се създават фалшиви новини за повишение на заплати и пенсии, при което никой не носи отговорност след като изпепеляващата истина излезе наяве... Ако не друго, прояви като днешната дават шанс на обществото да си даде сметка поне за част от нелицеприятната действителност в България, която управниците прикриват от него с медиен параван.

защо се заблуждаваш? какви не-малко гласове са донесли обещанията за "наука"? на баба ти пука ли и за наука? на кому е нужна? "Наука" се прави от компаниите за да изобретяват неща и да ги просават, продукти се нарича. Никаква друга мотивация за наука няма , освен прожажби. Та? отново? кой иска наука? и за какво му е?

Ако в БАН беше толкова зле,колкото плачат,отдавна да бяха почнали да търсят кадри.Ако има данни-колко администрация, какви заплати,колко свършена работа за тези пари-може и да ги съжали човек.

Не само в БАН, същото е в университетите. Един асистент взима 620 лв. заплата, след 22% удръжки стават под 500. Никой не иска да става преподавател - във водещ университет, в който работя, някои от дисциплините не се провеждат, защото няма асистенти!

Sargon lll

Глупости! В моя ВУЗ един главен асистент взима чисто ок. 800 лв. Да си само асистент без докторска е респектиращо малоумие и който е такъв - заслужава си ниското възнаграждение! Допустимо е, евентуално за 1-2 години да преминеш през подобен период, но за повече е тежко дебилство. А, чисти 800 лв. вече са нещо, особено, ако имаш 10-15 уч. часа на седмица. Сметнете пропорционално (малко е грубо, но все пак) за 40 ч. (стандартна работна седмица) какво възнаграждение се получава! И то - за главен асистент!

Народа затова избяга! 350-500 евро заплата за доцент, и 700-800 за професор! Каква наука искате за тез пари бе, и чушкопека ви е много! Да не говорим за материалната база... С какво да я правят тази наука? Както другите неща, така и БАН е отражение на катастрофата до която ни докараха!

Кой иска наука всъщност? хората искат пари. Ако не получаваш достатъчно пари за трудът си, или се чувстваш недооценен, решението е просто - намираш си нова работа! какъв е смисъла да седиш 10 години и да се оплакваш? отговарям си сам: явно не ставаш за нищо, и това е единственат работа която те търпи! какво би те спряло иначе да си намериш друга? по-добре платена?

Тези доценти и професори ако ставаше нещо от тях, щяха да вадят доста повече пари.

викаш в бан е празно? и професорите в чужбина! сега разбрах защо ония са толкова напред!

ОБРАЗОВАНИЕ ИЛИ РОБСТВО Децата имат необхватна интелигентност и любов, но през вековете тя НЕ е била ДОПУСКАНА. Трябва да създадем един НОВ вид образование, в което НИЩО да не бъде НАЛАГАНО на децата, и в което ще им бъде ПОМАГАНО да укрепят своята ЕСТЕСТВЕНА, дадена от това което е, интелигентност. Децата не бива да бъдат претъпквани с информация, която ВСЪЩНОСТ е почти безполезна. Над 98% от информацията, която неспирно НАЛИВАМЕ в детските умове е просто глупава, безсмислена. Но заради този товар, заради този багаж детето никога не се освобождава, то става роб на шепа "хора" (ЛИДЕР) - привилегирован елит и паразит.

Абсолютно вярно!

Искат ли?

Казват, че акад. А. Балевски (Председател на БАН по соца) разсмивал другара Живков с думите: "Какво е това БАН? - ами нещо като вратовръзката към мъжкия костюм - не върши никаква работа, ама трябва да го има..."

Нека да го има БАН, но мързеливите "учени" да не наглеят за големи заплати, без да са ги изработили!

по колко джаула (физическата единица за работа) на ден трябва да изработват? Каква норма да им сложим?

ДЪРТОТО ФИЛИБЕ ДЕТО ПРАВИ ПОМПИТЕ НА КОМПАНИЯ ГИГАНТ КАТО Pentair ДА РЕЧЕМ Е ВЪЗПИТАНИК НА БАН :)) ... ОБАЧЕ МЕДИИТЕ НЕ ГОВОРИТЕ ЗА ТИЯ ХОРА , А ЗА ГЕНИИ КАТО БОЧКО ДЖУДЖЕТО , МАРА ОТВАРАЧКАРТА И КИРЧО НЕГРАМОТНОТО ДОМУСЧЕ :))

ОБАЧЕ И ГО ХРАНЯТ КАТО ЗА СВЕТОВНО ... ОТИДЕ В Pentair ПРЕДИ 12 ГОДИНИ ПОНЕЖЕ ДРУГИТЕ МУ ДАВАХА САМО 90 000 ДОЛАРА/ГОДИНА :))

Кога това? Като си говореха телепатично с извънземни? Като щяха да доят щурци за антифриз? Като бяха изобретили студения ядрен синтез преди няколко години? Или като бяха готови тия дни да почват строеж на ферми на Марс?

Развитието на науката и технологиите, които са взаимносвързани е в основата на просперитета на развитите европейски държави, САЩ, Канада, Австралия. Тази рецепта е приложена и в Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван. Значителни средства в това направление инвестира Китай- включително с атрактивни доходи за привличане на специалисти-учени от чужбина. Дори страни като Малайзия, Виетнам и Тайланд имат програми и инвестират в наука и технологии. По близък пример са Румъния и Чехия. Но ние си имаме биг брадър, фермата, софия ден и нощ, 1 млн за ритнитопковци - НСА, библиотекарски университет- те ще спамогнат за просперитета

В България се цени невежеството, простащината, бруталността, насилието... Тия учени да си го заврат ...

Нопе, в моята фирма например трябват умни и кадърни хора, но ги няма, при условие че зпалтата стига до 6 000лв

А средната заплата на една проста счетоводителка в БАН е 1500. Не може в една научна организация учените да са половината от персонала, а останалите да са администрация - хора на този и онзи, които не е ясно защо изобщо са там

Учените са на дъното, но пък Тиквун стана милиардер.

А пък останалите политици станаха милионери.

1. Кое в Чалгария е наред, та науката да е наред? 2. Относно критиките към хората в БАН, нека признаем, че те (дори и най-некадърните сред тях) са в пъти по-грамотни (интелигентни) от средно-статистическия българин днес.

Само с "грамотност" неа стане. Трябва и акъл. А, най-вече морал.

Наука не се прави с "морал" а със "знание" (ако знаеш какво е?), което пък е дефицит из чалгарската нация ...

Бла, бла, бла...ВСЕКИ ВУЗ си определя възможностите за формиране на заплатите. Нали това е част от т. нар. "АКАДЕМИЧНА АВТОНОМИЯ". Има ВУЗ-ве в които заплащането на доцентите и професорите е в границите между 1600 и 3000 лева. Или както имаше една реклама на времето: "Имаш крава, пиеш мляко..."

Това не е БУЗ, това е БАН.

Ако в БАН беше толкова лошо, нямаше да има кой да работи там!!! Като им са малки заплатите, защо не отидат на работа в някой ВУЗ - има цели 56!

По телевизията гледах една жена, която каза, че работела в областта на щамовете на бактериите за киселото мляко. Дадох си сметка, че нейната дейност е много важна, но в същото време разбрах, че българските учени са в това положение, защото директорите им ги експлоатират. Взима им се научната дейност, продава се без пари, взимат се поръчки, те работят за малко пари и не договарят за достойно заплащане. Висят на държавния бюджет и не печелят. Тази система поддържа експлоатация на българските учени, които сами не могат да се справят на пазара. Трябва да се извърши приватизация в науката и всички държавни институти да станат самостоятелни дружества на собствена стопанска сметка. Това днес е безкраен плач за бюджетно отношение. Нека са в свободен пазар и да видите как се справят добре.

То остава да приватизирате и науката!? Ти чуваш ли се, какво говориш?

Няма държава с изцяло частно финансиране на науката. Частното финансиране е в частните изследователски лаборатории на големите компании. Те си работят за частния интерес, не за ползата на всички.

Да получават минималната заплата от 460 лева според мен на тия "учени" им е напълно достатъчно. Даже сега като вдигнат минималната на 510 лева тия "учени" трябва да се радват.

Да не забравяме, че цифрите, които пишеш са заплати бруто, не нето. Когато се удържат данъците, става с около 50 лв. по-малко.

В АМЕРИКА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА ИМА НАУЧЕН СЪВЕТ И ТЕ ПИТАТ "КОЛКО СТАТИИ НАПИСА ТОЯ ПОЛУСЕЗОН , КОЛКО ЩЕ ПИШЕШ , КОЛКО ПАТЕНТА НАПРАВИ " И АКО 4 ПОЛУСЕЗОНА НЯМАШ НИЩО , РИТНИЦИТЕ В ГЪЗА :))

И ИСКАТ НЕ САМО ДА ТИ ПИШАТ ИМЕТО В СТАТИЯТА ИЛИ ПАТЕНТА А ДА СИ ВОДЕЩИЯ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ В ЕКИПА :)) САМО АКО СИ ПРОФЕСОР МОЖЕШ ДА ИМАШ И ЧИРАЦИ :))

Колко са грантовите агенции в САЩ (държавни и частни)?

БАН трябва да е като съюза на архитектите например .Всеки да си работи и да членува ако желае но не платени лентяи

Ами, като не са научени да работят!

ЕВРЕИТЕ ОТ СССР И РУСИЯ ИМАТ ПОГОВОРКА И Я СПАЗВАТ Ученым можешь ты не быть, а кандидатом быть обязан ПОНЕЖЕ С PhD в Америка не те карат да завършваш университет ами направо те правят професор .. ТАКА МАЙКАТА И ТАТКОТО ЕВРЕИ НА СЕРГЕЙ БРИН ГУГЛЕТО СТАНАЛИ ДОКТОРИ НА НАУКИТЕ В РОССИЯ И СЛЕД ТОВА ПРОФЕСОРИ В САЩ ... А КОПИЛЕТО ИМ РОДЕННО В РОССИЯ И ИМИГРИРАЛО ОТ ТАМ НА 6 ГОДИНИ ПЛЮЕ ДНЕС РОССИЯ :)) СЛЕД ТОВА

Днес по тв. показаха жена от БАН с 4 езика и получава 570 лева заплата.Ами госпожо защо не си намерите по добра работа,където ще взимате повече пари,но сигурно по цял ден си клатите краката,нищо не правите за да заслужите по високо заплащане и плачете.Явно мнозина от вас нищо не умеят да правят и работят за без пари и не напускат топлото местенце.

може да кандидатства за работа в ТЕЦ Варна току що купен за 50 млн Евро от децата на един комуноид

Кой работодател в България взема на работа хора над 35 г. възраст ? И 5 висши да имаш и 10 езика да знаеш и опит да имаш, няма да те вземат щом си минал определена възраст.