Солени санкции за невярно подадени данни за такса смет

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за местни данъци и такси, свързани с таксата за битови отпадъци.

Обратно в новината

Коментари - Солени санкции за невярно подадени данни за такса смет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Националното сдружение на общините начело с кака Гицка е една казионна комунистическа организация ! Знаят ли, че РЗП на сградите през различните периоди се изчислява по различен начин. Какво отношение има РЗП-то към "замърсителят плаща" ?

Нека в закона да се конкретизира, как кметовеет ще събират такса смет в циганските гета и коптори?!! Кой е вижда лциганин в данъчната служба да плаща местни данъци и такси?! -Никой!

1/3 от населението ни е циганско. Те как ще декларират, как ще ги глобяват и как ще плащат!?!?!?!?!? Не плащат вода, данъци, транспорт, глоби, та как ще плащат и боклук?! Сега отново ще ни покажат среден пръст и общините и държавата отново ще си затворят очите.

Искам да знам, на колко циганина взехте такса смет, и колко ще глобите?

Общините отново искат лесни пари с : 1. на база разгърната площ = ДАНЪК а не таска за реално ползване на услуга. 2. ЛИПСВА ПРИНЦИПЪТ ЗАМЪРСИТЕЛЯ ДА ПЛАЩА УСЛУГАТА...

.Znaci imota po natorialen akt e ofis i vsicki ofisi se taksuvat po edin i susht nacin Imas ofis i niamas firma i si samo sobstvenik na takova pomestenie no ne se zanimavas sus nikakva dejnost. No poneze imeto ti e tam i ti si vece dejstvast po zakon sus notarialen akt ti imas dejnost. Danacnite da si svurzat komputrite sus obstinskite za da moze tozi problem da se razresi obstinski i drzavno koito sa NAP. tuk vrzkata mezdu dvete se gubi i te niamat vruzka sus nap i tuk stava kradeneto na pari a nap si zatvaria vratitie kogato obstinata krade. Niamate pravo da polzvate tok vuv pomestenieto inace se scite za nezakonen isk za otpisvane na imota od danak smet.Gluposti koito gi izmislil.Sigurno nisto ne razbira no tova e dobre zastoto zakona lovi Blgarina i neka taka da ostane pari se praviat sus splasvane.No nie Blgarite malcim pred zakona i slusame ili ste ni pisat akt i delata pocvat Od malko pari se stiga do izemvane na imustestvo. Zatova kogato obstinata poluci od NAP ce na tozi adres nima registrirana dejnost damak smet triabva da ne se plasta izobsto nito stotinka.No kogato ima naematel toj da si poeme danak smet i danacnoto da ovedomi obstinata ce tozi obekt e naet a ne da tusiat od nas Blgarite i da razledvat imotite na horata dali sa vlizali i dali sa polzvali tok.Pravi me glupav i az ti vjarvam Nali tova e zakon. Suhto Suprmarketite mogat mnogo lesno da si odcitat koj klient kolko produkti e kupil i da si plasta za tova. Naprimer polucavas nomerce i na kraja na godinata po tova nomerce se znae ce liceto x od Varna e izhvurlil tolkova bokluk

Престъпниците правят кво си скат и няма проблеми, тука с такса смет ще ни занимават та чак и солени глоби.

За нас - солени, за тях - сладки ;-)

Отпадаците опаковки, хартия и био, които се събират разделно и не се плащат, поне в Германия. Те се използват за преработка. Останалия боклук трябва да се събира в определени пликове от всяко семейство и да се оставя за събиране в определено време на определено място. И този боклук трябва да се плаща от всяко семейство, а не като сега да зависи от данъчната оценка.

Отпадаците опаковкГряжданкаи, хартия и био, които се събират разделно и не се плащат, поне в Германия. Те се използват за преработка. Останалия боклук трябва да се събира в определени пликове от всяко семейство и да се оставя за събиране в определено време на определено място. И този боклук трябва да се плаща от всяко семейство, а не като сега да зависи от данъчната оценка..

Такси, глоби , такси и пак глоби!!!

Само не разбрах следното. Ние плащаме чрез бизнеса една не малка част от отпадъка под формата на такта опаковка. Вдигнаха цените на торбичките, а на тези безплатните станаха платени. И то точно с цел намаляване на отпадъка и събиране на средства за преработването им. Та, въпросът ми е, по колко пъти ще плащаме за едно и също нещо?

По колкото може и се сетят ще ПЛАЩАШ .. ОВЦЕТЕ СА ЗА ДА СЕ СТРИЖАТ...

Сега нали се сещате, че всички наеми в София ще скочат? Ама това не се казва. Щото собствениците, които до сега не декларират, че дават под наеми апартаменти, сега няма къде да бягат и ще трябва да плащат. Ама за сметка на наемателя. Та ще стане весело

да монтирам на вратата на апартамента един кантар и да меря. Ако ми дойдат гости, ще трябва да си вземат отпадъците и да си го носят в къщи, иначе щрафосване с 400 лева.

СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ - пие ли се, яде ли се. Да е сдружение на кметовете на общините - щеше да се нарича така. Да бе - на разгърната площ - и от къдя на къдя бе? Площта не прави боклука, а живущите. Да-а-а, ама не могат да им хванат броя - там е заровено кучето.

"С този закон, таксата за битови отпадъци ще се заплаща за извършвани от общината УСЛУГИ на територията й. Видът им, както и честота на събиране и транспортиране на битовите отпадъци, ще се определят със заповед на кмета на общината и ще се обявяват публично до 31 октомври на предходната година." Защо в множествено число се употребява думата УСЛУГИ?! НАЛИ УСЛУГАТА Е ЕДНА - събиране на смет. ИЛИ ЩЕ СЕ НАЛАГА ДА ПЛАЩАМЕ И БЕЗУМИЯ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАГРОБВАНЕ НА ОБЩИНИТЕ С НИКОМУ НЕНУЖНИ ПРОЕКТИ ПО СМЯНА НА ПЛОЧКИ , АСВАЛТ И ТРЕВИЧКИ, на които изпълнители са приближени на кмета фирми?! НЕ КАСАЕ ЛИ ТОВА И ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ ПО КОИТО ОБЩИНАТА Е СТРАНА И С КОИТО СЕ СПАСЯВА БАНКОВАТА СИСТЕМА ЗАГРОБВАЙКИ НИ С ПОДОБНИ ДАНЪЦИ!

А мангалите с каруците , дето ми изхвърлят строителни материали в контейнера за боклук и ровят иразпердушинват около тях всичко отвътре.... Какво ...?

Оня ден, един баш общинар обясняваше, как ще глобяват пиещите в парковете. Солено и безкомпромисно. Докато плямпаше, в кадър минаха няколко кучкаря, които разхождаха големи добитъци без повод и намордник. Нещо, за което също има предвидени солени глоби. И безкомпромисни. Ама никой не ги глоби. Та и на тази наредба това ще и е кусура. Солени глоби, дето никой няма да ги налага. Щото общинските синекури и без друго си вземат заплатите, няма да се хабят и да работят я.

Как ще се изчислява на база площта??!!!! Пълно е с огромни къщи по провинцията, в които никой не живее. Просто в тая държава всичко е безумие.

Сдружението на общините явно не са читави. Гледат най-лесното за тях, а справедливост никаква. Та нали и сега площта участва в данъчната оценка, на база на която ми "изчисляват" таксата смет. На една и съща "разгъната площ" може да живее един човек, а и много повече - 3,4, изключвам циганите дето на същата площ може да са и 15-50 човека. Та тия от "сдружението" по добре е да си траят, че всеки път като си отворят устите само глупости. И те така ................... !!!

Пак измислиха начин да изтупат брашненият чувал. :-( Не се наядоха, не се накрадоха.

Важното е , че боко не вдига данъците .

Ще хвърлям боклука където ми падне и няма да пълня кофите за такса смет тогава ще ги видим какво ще измислят

Това е добро начало, защото много самотни възрастни хора плащат повече от 3-4 членни домакинства, което е крайно несправедливо. Хората замърсяват, а не разгънатата застроена площ.

В други държави на ЕС се събира такса смет. Това означава такса която се плаща всеки месец, а не данък, който се плаща веднъж в годината. Само да не стане така, че годишния данък да стане такса и да се пллаща всеки месец.

При деклариране на неверни данни и обстоятелства, водещи до намаляване или освобождаване от такса битови отпадъци, се налага глоба от 10 до 400 лв. и имуществена санкция в размер от 100 до 3000 лв. За неизпълнение на това задължение на кмета на общината се налага глоба от 500 до 2500 лв. за всяка година, за която липсва тази информация. ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ! КМЕТА КОЙТО НЕ ОРГАНИЗИРА СМЕТОПОЧИСТВАНЕТО И ИЗВОЗВАНЕТО С ПО МАЛКА ГЛОБА ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА КОИТО СЕ НАЛАГА И ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ. ХУБАВО Е ДА СИ КМЕТ В БЪЛГАРИЯ!

А помислено ли е за имоти, които се ползват, например, само по 2-3 месеца в годината?

Спокойно. Ще помислят. Ще променят закона 5-6 пъти. Ще отложат за другата /по-другата/ година. Мноого познато и предвидимо НЕЩО са нашите законодатели.

За България няма добър начин за определяне на такса смет. Замърсителят плаща е хубава фраза, но в България това просто не може да се реализира. С тези обезлюдени села, сега ще се окаже, че малкото останали жители ще трябва да плащат няколко пъти повече такса смет, а идващите от време на време няма да плащат нищо. В София няма как изобщо да се доближим до модела замърсителя плаща. Старата система според данъчна оценка не беше добра, но вършеше работа. Сега ще въведат нови системи, които или няма да вършат работа или ще ни вдигнат такса смет 5-10 пъти.

Е то целта е това - тях не ги интересува дали върши работа или не. Важното е да прибират повече пари.