Защо Уругвай легализира марихуаната (снимки)

Отговори на най-често задаваните въпроси след легализирането на марихуаната в Уругвай - защо беше взето това решение, до какво може да доведе и как се приема от други страни.

Обратно в новината

Коментари - Защо Уругвай легализира марихуаната (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В България дълги години този продукт се е продавал свободно, бил е в списъка на билките и е струвала 1 лв. За кг! Защо ли? След това не помня години, но може би 80-те в началото е изкарана от билките и обявена за наркотик, защото продукта се е продавал много и по-добре само определени кръгове да гушкат парите в нашия случай политици и полицайчета, които доста често самите те обичат да си пушат. Аз пуша вече 19 г . Марихуана имам 2 деца работя като вол, поддържам сървъри, онлайн мениджмънт изграждане на всякакви видове сайтчета онлайн магазини php, MySQL, html с какви ли не мозъчни дейности се занимавам и спортувам всеки ден. Искам да кажа на всички задръстени глави, че това дето се опитват да пробутват на младите, че няма да имат деца или че мозъка им ще стане дупка и ще затъпеят или ще се закачат на хероин е пълна глупост и може да ми направят една хубава свирка. В момента пушат всички на голямото междучасие на всяко малко междучасие, по улиците на всеки ъгъл и градинка ама цената е 10-20 лв за 0,6 гр, което е 10 - 20 000 лв за килограм, а не 1 лв, ако следите добре какво пиша ще си отговорите добре защо е тая кампания срещу чочосана. 19 години пуша всеки ден може и по 2-3 пъти и се надявам до края на живота си да си пуфкам с кеф. Но не навивам никой да го прави всеки си има мозък в главата да си прави квото ще, но истината е там някъде в легаризирането!

Доказано е , че стремежът към упойващи вещества си е генетично заложен ! Естественият подбор ще свърши своето. Оставете всеки да живее със своите слабости и перверзии , щом е в хармония с тях и стига да не пречи физически на другите хора. Чисто научно, животът в дадена среда или при определени условия , ако не са смъртоносни , променя генома на организма и след време ще се разбере какви нови качества са придобити. Може пък халюцигените да "отпушват" телепатията ! Знае ли човек ! Ще се разбере след време, а засега не трябва да пречим на естествения подбор , с каквито и морални проблеми да се сблъскваме.

Колкото и да приказват младите, че не била вредна тревата - това съвсем не е така. Пушенето на каквото и да било е вредно, все едно дали тютюн, коноп, мента или чай. Освен това тревата води до поне временно затъпяване. Откъде знам ли? Ами личен опит, пушил съм много преди. Когато тревицата беше по-слаба - всичко си беше весело, напушим се, хапнем по нещо, прекараме си добре. Само дето преди няколко години се появиха новите сортове, които нямат абсолютно нищо общо със старите. Първият път като пуших от тях не усетих абсолютно нищо - бях надхвърлил нужната доза поне десетократно. С времето параноята се засилва, а зависимост има - вярно, малко по-силна отколкото към кафето, но все пак има. Всякакви глупости за въжета и т.н. са измислица - технически коноп се отглежда и сега, никога не е бил забраняван. От какво според вас се прави канапът, конопените чували? Както казах - пушил съм предостатъчно, за да разбера, че тревата не е абсолютно безопасна, а ако и да лекува нещо, то със сигурност е вредна за друго.

Измн, драскането на глупости води до по-голямо затъпяване :) Ти си идеален пример за това!

Канапът от доста години е 100% синтетика и се прави от петрол. (за огромно съжаление). Това, което казвате за вредите от марихуаната са пълни глупости! Единствената вреда е самото пушене, тъй като се отделя CO2!

Разбира се, че е вредна - има сума катран и други вредни вещества в нея. Нооо, в никакъв случай не е толкова вредна, колкото наркокартелите. Т.е. така или иначе няма да спрат да пушат трева - по-добре да е легална, за да се измъкнат парите и властта от ръцете на наркодилърите.

Марихуаната не се използва за лекуване а за облекчаване на болка при тумори, особено мозъчни тумори. Казват че била много добра за тази цел. Иначе не е полезна за нищо. Да се надяваме че аптеките в Уругвай няма да слагат много висока цена и няма да предлагат цигари с много канабоиди.

а ние защо легализирахме ГЕРБ и Борисов?

ДС ли пита?

Хе-хе, тоя пък се хванал със следствието. Причината трябва да се лекува!!! Въпросът е защо им позволихме преди 24 години да ни подкарат по тоя начин!?!

Интересно е защо в целия свят по едно също време всички са спредли да отглеждат индийски коноп и в България е била една от основните култури за въжета и хартия и изведнаж навсякаде става незаконно едвали е заради пушенето.

твърдо ЗА; политици - кои са те, че да забраняват на чадата божии да употребяват природен продукт - растение/билка, която не някой в лаборатория, а сам Бог е саздал

Една трева би отпуснала много кретени и чугуни в нашата политика, лошото е, че повечето политици мислят като пределно напушени. Те толкова си могат, но прибави ли се и една трева само гледай каква веселба ще настане в Народното събрание!

Сега печалбите от туризма в Уругвай ще се увеличат поне 5-торно! Аз от кога имам идеят в България да бяха регализирали в определени курорти/зони по черноморието. Хотелите нямаше да могат да смогнат от туристи. И за сметка от алкохола марихуаната успокоява и кара човек да се замисли допълнително отделно и има нотка на любов към околните. При алкохола стават такива брутални побоища, убийства, катастрофи и всякакви други инциденти. Още нещо марихуаната не е наркотик. Към нея не се престрастяваш, не се нуждае от никаква допълнителна химическа обработка за сметка на алкохола. Значи Господ ни е дал това разстение кои са политиците, че да го забраняват. При истинските наркотици Хероин, Кокаин.. също базирани на растителни суровини се изисква допълнителна химическа обработка включваща няколко допълнителни елементи.

Господ според теб е направил и отровните гъби, кой си ти да не се съгласиш с него и да не си хапнеш няколко... Напълно натурални, без химическа обработка...

Странични ефекти: Наблюдава се психическо, но не и физическо пристрастяване. При по-високи дози употребата на марихуана може да доведе до състояние на параноя. При неопитните потребители могат да се наблюдава тревожност, евентуално прерастваща в пристъп на паническо разстройство, съпроводено от психосоматични явления - сърцебиене, задушаване, гадене, повръщане и колапс. Предполага се, че тези явления до голяма степен са резултат по-скоро на страха от наказание, съществуващ в страните, където употребата на марихуана се преследва от закона. У хора с проблеми в сърдечно-съдовата система марихуаната може да предизвика аритмия и повишаване или понижаване на кръвното налягане. При мъжете се наблюдава временно понижение на нивото на полови хормони и броя на сперматозоидите, понякога създава проблеми при оплодителните способности.Употребяващите марихуана излагат на риск своето личностно и професионално развитие, собственост и здраве.Придобиването или държането на което и да е било от веществата в този списък се наказва с оглед на чл. 354а от Наказателния Кодекс с лишаване от свобода от 1 до 6 години и с глоба от 2 000 до 10 000 лева. Производството, преработването, придобиването или държането с цел разпространение се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба от 5 000 до 20 000 лева. Когато наркотичните вещества са в голямо количество, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв. До 2004 г. на теория българските потребители на марихуана са имали право на ненаказуема "лична доза", но през 2004 г. се криминализират напълно всички количества.

Да легализират всички наркотици, и естествения подбор ще си каже думата. Не знам статистиката, но съм сигурен че до десетина години много добре ще се прочисти обществото от вредните елементи, наречени наркомани. А хванат ли те зад волана надрусан, яко наказание. Или извършил някакво престъпление надрусан - доживотна каторга. Напълно подкрепям и мнението за двойни/тройни такси за лечение на тези които са взимали наркотици.

Навремето по същия начин в САЩ е бил забранен алкохола - т.н. сух режим . Едва ли е било заради здравето на хората, след като и до днес нямат развита социална система и не дай боже се разболееш по-тежко и ти свършат парите, те изхвърлят в някоя тъмна уличка. Просто всичко е мафия , а МАФИЯ някой ако не знае е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ + ПОЛИТИЧЕСКА ВЛАСТ. Най-лесните пари са да яздиш вълната върху човешките слабости. Същите прийоми от сухия режим сега са проектирани върху упойващите вещества зад лицемерната маска на добрия самарянин.

Мисля, че всеки разумен човек може да си отговори на този въпрос. Защото марихуаната, така или иначе, я има и ще я има. Когато я легализираш, я вадиш от ъндърграунда и рязко ограничаваш възможностите за всички злоупотреби, свързани с нейното производство, разпространение, търговия и ползване. Всички забрани - на каквото и да е, облагодетелстват винаги най-вече правителствата, защото те именно имат възможност да злоупотребяват в най-грамадни размери!

Наздраве))))))

...да не забравят да въведат порнографията като учебен предмет в първи клас, да легализират проституцията след 10 годишна възраст и какво още? може да легализират и лекия побой! Земята все-повече заприличва на една клоака и се чудя дали няма някакво Вселенско извънземно "ООН" което да ни заличи? Не се учудвам че 200 хиляди човека искат да се махат от тази планета, забита в тъмните сокаци на Галактиката....

Супер. Местя се там.

....аз си мисля, че въпросът с легализирането не е в чисто физическото притежание.Според мен, тук се нарушава една важна морална норма - легализирането на порок.Освен това, какъв ще е ПРИМЕРЪТ, който възрастните дават на децата??? Всяка цивилизация се крепи на възпитанието. Когато то изчезне, изплуват всички пороци. Не споделям този циничен модел - нещо ако е забранено, не върши работа, дайте тогава да го разрешим.Нали и цигарите като много лека дрога са разрешени, и? Да не би това да пресича тютюнопушенето, напротив - децата взимат пример от възрастните и почват и те!Утре ще разрешат и по-тежката дрога, после може да легализират и "една бира" зад волана, а после и две?!....нали казват, че пътят към АДА бил постлан с "добри намерения" ....

Другарят Уго Чавес се провали безславно и не успя да построи комунизЪма във Венецуела. Сега обаче уругвайците успешно го надцакват по пътя към светлото бъдеще. А какво всъщност става -- държавата легализира търговията с дрога и извади криминалния бизнес на светло, като по този начин им отвори пътя към властта. Те и досега подкупваха политиците, но сега вече всичко това е законно. Същото, което и Кенеди направиха по време на сухия режим в щатите.

Пич, не бъркай дрогата с канабис :) Двете неща нямат нищо общо! Толкова ли си некомпетентен? Чети малко бе, имаш интернет! :D Браво на Уругвай!

Ами че арабеските дори в САрабия имат забрана за алкохол, но са любители на синтетичната дрога а по-бедните по цял ден дъвчат разни листа с психоефекти, изпадат в транс и бягат в джамията.

Поне 100 човека умират от усложнения от марихуана годишно - васкулити, психични заболявания, самоубийства и др. Да това наистина е бъдещ ад. И още по-голяма възможност 1-2-3 клана да станат господари на света.

Мина,това е абсолътна лъжа единствения регистриран случай на умрял от марихуана е дилър,който при катострофа с ван са го затиснали 500те килограма марихуана която е пренасял,чети и мисли ,ако имаш с къкво

а колко умират от легалния тютюн?

Това просто не е вярно!

vasilissa@

Това беше реплика към Мина, но не знам защо слезе тук.

...И още поне 100 от усложнения, порари липсата на мозък :) Ти май си следващия с тази диагноза :D:D:D:D

Българският олигархичен про-руско-турски и мустакат комунизъм е много по-опасен за живота и здравето от марихуаната

А болните мозъци като теб са най-опасни!

:-))))))) ...абе да се надяваме че 'конвертираното' производство на 'нашта' фармакологична 'индустрия' няма да иска Държавно-Бюджетно финансиране.

Браво! Не ползвам, но подкрепям тази инициатива! Автомобилите, цигарите и алкохола взимат много повече жертви, а от марихуана до сега не се е чуло да има смъртен случай! Да не се залъгваме с глупости от типа "с марихуана се започва и стигаш до изкуствените наркотици", няма такова нещо!

да се забранят тютюневите изделия и да се легализира марихуаната

Ходил съм в Уругвай, има много интелигентни хора, с одухотворени физиономии ........тях обаче не виждам сред радващите се ...... защо ли?

Евалата навсякъде трябва да се легализира ще живеем един по спокоен и весел животец

Уругвай - пример за антицивилизация и търговия с дрога!

Мтого непросветени се излагат с невежеството си. питай гугала за какво се използва марихуаната! После може да си поговорим отново.

Процеса на осъзнаване ще е много труден явно. Перфектният роб е този който се мисли за свободен.

Ako на някой не му е ясно че е роб значи много е зле. Всички сме роби, но модерни роби - заробени финансово. Треперещи да не ги съкратят че не могат си плати сметките и заемите.

Легализирайте я ДА, а на мен ми дай хартия, за да видите веднага, на ръка каква ще свия, "Фуния". Защото ми писна от тази простотия, За да пуша постоянно, от ченгели да се крия.

надрусани ..идиоти

Алкохолизиран селяк

Леле колко са щастливи само :)

Не пуша цигари и не понасям смрадта на марихуана! Някой обясняват как при нас било забранено пушенето в заведенията, което е обаче доста различно - там тровиш останалите, никой не ти збранява да си пушиш у вас или на улицата. Въпреки че НЕ харесвам и НЕ ползвам никакви наркотици съм за абсолютна легализация на меките, а даже и на по-твърдите наркотици. С твърдите ще се получи един естествен подбор, ще измрат тея дето и без тва ги вземат, но поне няма да им се налага да крадат толкова. За меките е елементарно - работодателя прави тест за дрога, ако пафкаш редовно тревица и се отразява според него на работата ти, да има пълното право да те уволни. Ако ходиш на лекар - пак проверка, ако си алкохолик, пушач, наркоман - сори, плащай двойно за лечението.

то и сега в юк се правят такива тестове от роботодатели .

Досега била разрешена употребата, но било забранено продажбата и отглеждането. Интересна е била логиката на законодателите - явно са си представяли, че марсианците ще идват и ще носят на хората пликчето с тревата.

В доста държави е така.

Дано скоро стане и у нас.

Всъщност, Уругвай не е единствената държава в която е легализирана марихуаната, но ще бъде единствената от догодина в която ще е напълно законна. Оказва се че в Камбоджа например, макар официално да е обявена за незаконна, то тя де факто е законна защото никой не закача никого за нищо по отношение на марихуаната. Куриозен е случая със Северна Корея, в която нищо не се знае със сигурност, включително и законността на отглеждането, култивирането и употребата на марихуана. Колкото и да е странно, предполага се, че там няма никакви забранителни закони и всеки си сади и отглежда и пуши марихуана където си поиска. Ама на който много му се пуши: Да ходи в Северна Корея или в Уругвай! Все ми е тая, включително не ме вълнуват и последните дебати дали да остане или да падне забраната за пушене на тютюневи изделия на обществени места. Просто НЕ СЪМ наркоман.

И защо тогава взимаш отношение по въпроса?

И в Канада е легализирана-може би само по медицински показания-имам близък, който има страдание и болки , и ми пише , че си помага за болките с марихуана, "което тук е разрешено", така ми пише. Очевидно има наистина хуманистични и осведомени общества. Тук личи най-вече невежество и злоба.

Браво на уругвайците, нека послужи за пример на останалите полицейски държави и за това , че не е хуманно за пушене на трева да ти разрушат живота с години наред. А в Холандия не е забранено да гледаш , имаш право на 5 растения

Ми като толкова ти се пуши ходи в Уругвай тогава бе, какво ни опяваш тука!!! На мен не ми се пуши абсолютно никакъв вид боклук и ми е много гот така.

И аз не обичам пилешко, но не виждам защо трябва да се забранява употребата му. Ами да вземем да забраним напълно алкохола и цигарите след като има толкова непушачи и въздържатели?! Аман от полицейщина бе! Който има акъл няма да пуши. От останалите няма нужда, така че да правят каквото щат!

Ми браво на тебе. Медал ли очакваш сега?

Това не е еднозначно. Дрогата е лошо нещо (зависимост, здраве), но легализирайки я, това е удар по мафията. Те няма как да я продават скъпо, ако се продава за центове в аптеките. По такива места, яко се избиват за дрогата. Гледах някакво предаване по чужда телевизия, където интервюираха такива. Те живееха като на село - абсурдно за гражданин. Единият интервюиран и един от околните, били убити до 2 седмици след това в отделни нападения.

Ами в Афганистан легализирана ли е ! Тук у нас пак забраниха тютюнопушенето, значи депутатите са минали на марихуана-хашиш. Трябва и у нас за разцвета на туризма щом хазарта е разрешен. Както и проституцията като законен бизнес, ще помогне на бюджета със събраните данъци,такси,социални осигуровки,ще намалят разводите, както е легализирана в Германия и други д-ви със строг регламент. А Уругвай е най-цивилизованата и уредена д-ва в Америка.

Що я легализирали - ми щото марихуаната не е по-опасна от алкохола дето пък не е забранен в цивилизования свят. Хубаво е, че малко по малко им идва акъла на лидерите в държавите. Алкохола убива повече хора от нападения с оръжие (нямам предвид военни действия). Ама не е забранен.

Пораженията които пушенето на марихуана нанася на мозъка са несравнимо по-големи от пораженията при употреба на алкохол. За хора без мозък явно няма значение употребата на марихуана.

ХАХАХАХАх, много се обърка, това в пияния си мозък ли го роди...пий си там антифриза домашен и остави мисленето на тези ,на които им се отдава!

05 питай гугала за какво се използва марихуаната! После може да си поговорим отново.

Чадо тъпо, ти интернет имаш ли си? Прочети за индийският коноп и приложението му в текстилната индустрия, корабоплаването и търговията. Защо се изказваш неподготвен по въпроса, след като не знаеш кой и защо го е кръстил МАРИХУАНА, а не ХЕРОвИм?! До тук съм аз, от там нататък е, Чичко GOOGLE.

Пич, прайш ли разлика между индийски коноп за индустриална употреба и марихуана за пушене?! Или ти се е изпушил мозъкът от пушенето на марихуана!

Ето защо скоро време Уругвай ще стане първата страна в света със най-много наркомани и смъртни случаи!

Дебилчо - дай пример за умрял след употреба на марихуана. Благодаря.

А пък аз те съветвам да не четеш медицинските факти така, както дяволът чете Евангелието. Това че няма умрели само от канабис не означава абсолютно нищо! По-важни са безбройните въздействия на канабиса върху психиката, които са катастрофални меко казано, както и взаимодействието със безброй други вещества и лекарства: "тхе аустралян натионал хоусехолд сурвеъ оф 2001 шовед тхат цаннабис ин аустраля ис рарелъ усед витхоут отхер другс. 95% оф цаннабис усерс алсо дранк алцохол; 2ш% тоок ампхетаминес; 19% тоок ецстасъ анд онлъ 2.7% репортед нот хавинг усед анъ отхер друг витх цаннабис." Така че не е зле преди да изтъквате колко по-вреден е алкохола да си признаете,че и него го използвате заедно с канабиса! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

браво на Урусите и у нас трябва поне за лечение

Ми то у нас и сега и още отдавна си има лекарства за лечение - например морфин, кокаин, и производни. Какъв ти е проблема???!!!???

Време беше! Светът започва да се събужда! :) Ехх, днес само хубави новини :)

Премахваш забраните и престъпността умира от самосебе си. Доказано е че на нерегулирани кърстовища стават най-малко катастрофи!!!!