Глоба заплашва хиляди безработни за неподадена данъчна декларация

Хиляди българи, останали без работа през миналата година, са заплашени от глоба до 500 лв. за неподадена данъчна декларация.

Обратно в новината

Коментари - Глоба заплашва хиляди безработни за неподадена данъчна декларация | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво на НАП! Бойко изгуби няколко СТОТИН ХИЛЯДИ електорат за следващите избори. Отвратени сме от простотията в тази държава

безработните цигани подават ли декларации и ако не дали ги глобяват *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Радвам се, че не гласувах. На следващите избори ще гласувам с бял лист, на който е нарисуван К...

чичко милиционера Бойко вкара данък безработица, е евала ве пич земи стани и президент и осери всичко

ми така е като чичко милиционер стана премиер

Българската държава / законодателство , икономика/ - легален начин за присвояване на чуждото и за повишаване на бедността. Горд съм че съм българин но не съм горд че живея в България, сигурно 90 процента от българското населени изпитват това благодарение на българската икономическа и законодателна инфраструктура.

По-голямо безумие не съм чувала...Ще пълнят хазната от безработните-ужас.В каква държава сме се родили...нямам думи

това е пълна порнография от страна на герб но не им остава много съжалявам че гласувах за тях

То Дянков май само покрива приятелчета, като този от хазарта дето ошляпа служител как го покриха само и после виновна била съдебната система,а чуството за недосегаемост къде остана .СМЕШНИЦИ

То Дянков май само покрива приятелчета, като този от хазарта дето ошляпа служител как го покриха само и после виновна била съдебната система,а чуството за недосегаемост къде остана .СМЕШНИЦИ

То Дянков май само покрива приятелчета, като този от хазарта дето ошляпа служител как го покриха само и после виновна била съдебната система,а чуството за недосегаемост къде остана .СМЕШНИЦИ

Явно искат и от безработните да пълнят гушите,поне по едно лисче я в НОИ, я в Бюрата по труда да бяха лепнали проформа.Искат да сме роби в собствената ни държава.Дянков понеже женати те издържа ще ти платя билета до САЩ,освободи ни от себе си

Общинарите трябва да си оправдаят "малките заплати" и големите компенсации дето получават на тримесечие.Страх ги е да няма съкращения,нали и те са хора,хранят семеиства. Е сега е времето да покажат колко много работят.

Не мога да намеря къде в ЗДДФЛ, е въпросната промяна..... Но е доста откачено :) това е един огромен хартиен документооборот, който изобщо незнам дали може да го обработят данъчните изобщо........

[...]Чл. 52. (1) (Предишен текст на чл. 52 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които са получили само: 1. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември на данъчната година лицето има само един работодател и той е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година, и/или[...] Изменението е влязло в сила от миналата година, а не от тази, но пак е двусмислено.

Това го четах, но не ми се вижда много реално, странното е че не намерих и офицялно становище на НАП по въпроса..... не ми се вижда реално защото те просто ще се залеят с хартия която няма да могат до догодина да обработят

Безработните ако плащат такси, данъци , глоби - значи укриват доходи, нарушават законите. Ако не плащат - също. Престъпници . На всеки безработен - полицай! Честит ви 1 май!

Поддърането на администрацията на НАП е престъпление. За втора поредна година подавам декларация със стойност нула. Миналата година ми трябваха няколко часа, а тази година след като и осигуровките влязоха, трябваше да наема счетоводител. Той се труди още половин ден за да изкараме фамозната сума от 0 лева и 0 ст. дължим данък.

Да тейба и данъка и теб умника. Заради кирливите ви стотинки и левчета се вдига революция от нерви от безконечните безумия на фъфлата и свинкя Фидоска. Само хартиите /изрязаните дървета/, нервите, загубеното време, транспорт и т.н. струват много повече. Проблемите са несрваними бе капут! По-радикално е да те съкратят, уволнят и заличат тоя тъп член от акта и нещата малко ще се подобрят. По същия метод още хиляди други.

Да тейба и данъка и теб умника. Заради кирливите ви стотинки и левчета се вдига революция от нерви от безконечните безумия на фъфлата и свинкя Фидоска. Само хартиите /изрязаните дървета/, нервите, загубеното време, транспорт и т.н. струват много повече. Проблемите са несрваними бе капут! По-радикално е да те съкратят, уволнят и заличат тоя тъп член от акта и нещата малко ще се подобрят. По същия метод още хиляди други.

АКО НЕ ИМ Е ПРЕИЗЧИСЛЕН ГОДИШНИЯ ДАНЪК, ХОРАТА ЩЕ СА НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И НАП ЩЕ ТРЯБВА ДА ИМ ВЪРНЕ НАДВЗЕТИЯ ДАНЪК. ТАКА, ЧЕ НЕ СПОРЕТЕ ИЗЛИШНО!

Явно се шегуваш! Чел ли си ЗДДФЛ, знаеш ли режима на облагане на доходите на физическите лица или просто импровизираш по зададената тема?

Не повярва, че си с кухи знания и продължаваш да пишеш глупости. Като си прочетеш първото изречение, трябва да видиш, че е с отрицание на отрицанието, т.е. потвърждение. Преди 2 дни на един му обяснявах пет пъти едно и също нещо - и той каза, че бил юрист. Абе толкова ли са зле юристите? А за декларациите -ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПОДАДЕ - ЗА НЯКОЙ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО -ТОВА РАЗБРА ЛИ ГО И КЪДЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯТА???

Това беше дуплеката към "адвоката".

Добре, ето извадка от ЗДДФЛ (Източник тук http://nap.bg/page?id=176 ) Освобождаване от задължение за подаване на годишна данъчна декларация Чл. 52. (1) (Предишен текст на чл. 52 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които са получили само: 1. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември на данъчната година лицето има само един работодател и той е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година, и/или 2. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) необлагаеми доходи, и/или 3. (доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) доходи, облагаеми с окончателен данък по чл. 38 с изключение на доходите по чл. 50, ал. 1, т. 3, и/или 4. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) доходи на чуждестранни лица, обложени с окончателен данък, с изключение на случаите по чл. 37а. (2) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Независимо от обстоятелствата по ал. 1 местните физически лица са задължени да подават годишна данъчна декларация в случаите по чл. 50, ал. 1, т. 5 и ал. 3. Първото може да се тълкува по два начина: 1. Точно на датата 31.12. се водиш на работа само при един работодател и през цялата година не си имал други договори с други работодатели, т.е. доходът ти е САМО ЗАПЛАТА и идва САМО ОТ ЕДНО място - т.е. не подаваш декларация, защото работодателят ти е сметнал всичко. 2. В края на годината, 31.12. може и да си безработен, но ако си имал през годината някакъв временен трудов договор, значи си имал само един работодател и доходите ти са САМО ЗАПЛАТА от САМО ЕДНО място - и пак не подаваш декларация. Кое от двете тълкувания е вярно?

По тази логика и тези, които са били на постоянен договор, но са уволнени, съкратени или по друг начин им е прекратен трудовият договор, ако отговарят на някое от тълкуванията, също не трябва да подават декларация, а в статията се говори точно за съкратени служители и тяхното задължение да подадат декларация. Моля счетоводители и юристи да ме осветлят!

Не счетоводители и юристи, а и тези които са го предложили и тези които са го приели този закон(изменение) не могат да ти отговорят. Друг е въпроса, от тва недоносче ще има само загуби, които ще ги плащаме пак ние.

На страницата на НАП пише, че не всички безработни за длъжни да подават декларация - ако го публикуват ще видиш какво съм ти копирал. Друг е въпроса доколко вестникарските заглавия са бомбастични и доколко информациите в статиите са пълни - що не публикуват точно основанието заради което са си сложили заглавието? А кажете и вие бе редакторите.

Ок де, от НАП по телефона казват, че декларацията се попълва само от хора, които са били на граждански договори, но НЕ и на трудови. Данъчни инспектори ми казват, че не трябва да подавам декларация, ако съм била на трудов договор, дори да е временен. Счетоводителите не знаят, не са сигурни или казват да се подаде за всеки случай. Тази държава е кочина и това е.

Прави ли ви впечатление, че всичко е прието без много обсъждане - значи всичко е на чисто икономическа логика. И какво му е сложното на едно подаване на декларация - нищо. А сега да вземете да си спомните как примерно Ал Капоне са го изловили заради данъците, а иначе ревете как имало мутри и т.н. Тоя кански рев сега показва, че в държавата болшинството чака все някой друг да му слага с лъжичка в устата, пък после що сме били на опашката по доходи.

Тая държава бъка от умници.Ти тъп ли си???Защо трябва човек без доходи да регистрира декларация???За да няма свободно време да се сети колко е тъпо управлението ли? Това е чиста проба издевателство .Цинично и просташко ,както само в тая държава на безделници може да се случи.Ти явно също не си добре с фантазиятоа, за да си употребиш свободното време.

Прочетено на стр. на НАП : "Освободени от задължението да подават данъчна декларация са само онези лица, които през 2010 г. са придобили само: 1. Доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември 2010 г. имат само един работодател и той е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година, и/или; 2. Необлагаеми доходи, и/или; 3. Доходи, облагаеми с окончателен данък по реда на глава шеста от ЗДДФЛ, с изключение на: - доходите на местни физически лица от дивиденти, ликвидационни дялове, допълнително доброволно осигуряване, доброволно здравно осигуряване и от застраховки Живот от източници в чужбина; - доходи на чуждестранни лица в случаите когато са избрали да преизчисляват окончателния данък за доходи по чл. 37 от ЗДДФЛ. Декларация за 2010 г. няма да подават едноличните търговци, които не са осъществявали стопанска дейност през годината

Груйо, ти си болен!!!

Няма как да стане!!! АТАКА в момента е подлога на ГЕРБ! А Волен е доказано психично БОЛЕН!!!

Боже!Докога тоя български народ ще избира слабо грамотни идиоти да го управляват за жълти стотинки подкуп.Никой ли не видя каква просташка власт се задава.Премиер,който от трибуната на парламента казва "кюфтаци"и т.н. слугински маниери.И какво ще спечели държавата от декларациите на безработните????

То се е видяло- на 1 Маи на Батенберг!!! Атаки, Станишки, Сини, ако ще Доган да доиде- на светлинни години ще сме по-добре!! Бахти компирите! И оня микроцефал- обратно в Щатите- там да ги оправя, ако изобщо някои го вземе и за портиер на банка!

уникален начин да изгърбят хиляди останали без работа. нима на беработния работата му е да следи всеки ден промените в закона ?!?! та някои закони имат вече по над 100 поправки.

Поредният ЯЛОВ закон!

Тази поправка е противоконституционна и дискриминационна! Конституционния съд да се самосезира! Чл. 6. от Конституцията: (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Ти ли го измисли, че си адвокат, или някой те излъга? Подаването на данъчна декларация не е нарушаване на права, а вменяване на задължение. Ако наистина някой юридически факултет ти е дал диплома, то значи и там са със същите кухи знания.

Не може безработен да не подава, а безработен, който е работил предидуща година да подава. Да не говорим изобщо пък за този който е работил до 31.12. Чиста проба дискриминация по социално положение.

ИЗРОДИ, ИЗРОДИ, ИЗРОДИ !!!! Управниците ни са изроди !!! Решението е безумно, недостойно за човешки мозък !!!!!! Целите са 2 - 1. Да се прибират пари и от неинформирани хорица, загубили работата си, за да се пълни бюджета и джобовете на управляващите (194 000 души х 500 лв. глоба = 97 милиона лева!!!), 2. Чрез този проблем да се отвлича вниманието на обикновените хора от безумните и в огромен мащаб далавери и кражби на управляващите !!! Крайно време е народът да се вдигне по площадите и да издуха тази престъпна паплач на бандита-пожарникар и неговото мафиотско обкръжение !!!!!!!!

Преди няколко месеца г-жа М. Стоянова каза, че се чувства "омерзена". Днес, хиляди българи се чувстват не по-малко ОМЕРЗЕНИ. За пореден път народните избраници от мнозинството показаха, че са некомпетентни, а Правителството няма кадровия потенциал за да управлава държавата. Логичен е въпросът: Има ли пилот в самолета?

В парламента има ШАП по говедата,няма ли опълномощените органи да се намесят,А.

Информационните системи на НАП, НОИ, както и на Главна инспекция по труда са интегрирани, т.е. разполагат с цялата информация. Няма по света база данни, от които да не можеш да извлечеш необходима информация. При положение, че работодателите регистрират трудовите договори, след това подават декларации за извършените плащания, която информация ползва и НОИ, какъв е проблема да се извърши програмна обработка на данните и да се изпратят съобщения на данъкоплатците относно размера на дължимата сума или сумата за възстановяване ? Може да се изпрати и SMS съобщение . В крайна сметкта държавата трябва да бъде коректна. Едни и същи данни се въвеждат милион пъти, само защото няма кой да доработи програмните продукти. Нека да се види кой е вносителят на това безумно изменение на закона и ако е НАП, това означава отказ на администрацията да си извърши задълженията по установяване на дължимите и декларирани вече по друг ред от закона данни на гражданите.

Ами пенсионерите чиновници няма как да правят такива вълшебства като използване на интегрирани бази данни. То акъл се иска, не стаж върху печатна машина и 1000 странични папки.

И вие, умни кратунки журналистически, сега ли се сетихте да публикувате тази новина, когато остава само един работен ден да подам тази декларация? Наистина журналистита са продажна пасмина! Халал да са ви бонусите от държавно спонсорство, дето ще дойдат от нашите глоби, да си ги изхарчите със здраве и да не забравите да ги декларирате, че да ви приберат данък за тях!

Пишете на е-mail-а на НАП, какво си чешете езиците тука? Нека "почерпят от народната любов"!

Национална агенция за приходите Електронна поща: infocenternra.bg

Защо журналистите ни занимават цял ден с тъпата кралска сватба и за едно убииство се говори по 100пъти в новините а никой не каза за тази декларация.Аз не съм счетоводител и нямам работа в сайтовете на НАП.На Бойко още пари ли му трябват-и защо от бедните?

Твоята сватба май е била кофти.. Или още никой не те е пожелал. Вместо да изразявате лична омраза ( което в случая е непотребно ) - направете така че да помогнете с някакво инфо. както са го направили други форумци като са дали препратки към места където има инфо.

Абе братята роми дали ще си платят ? деба техната мамица !

и аз!!

Дир да изтрива псувни ! За да не псуват Дир.

ДОКАТО МАНГАЛИТЕ НЕ СИ ПЛАТЯТ ВСИЧКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ДАНЪЧНОТО, НОИ, ВиК и енергото АЗ НЯМА ДА ВНЕСА И ЕДНА СТОТИНКА ОСИГУРОВКИ ! Аз съм със свободна професия и ако искам ше мина изцяло в сивия сектор. МАЙНАТА И НА ТАЯ ДЪРЖАВА ДЕТО ХРАНИ ЦИГАНИТЕ И ТЪПЧЕ БЪЛГАРИТЕ!

хайде,вместо да се борим на парче за гориво,ток,заплати,пенсии,ДА СТАВАМЕ И ДА ГИ ИЗМЕТЕМ ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ.АТАКА И СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ДА СЕ СЪЮЗЯТ ИДА ИНИЦИИРАТ ПРОТЕСТИТЕ ДО УСПЕШЕН КРАЙ.

не знам какво е учил в америка този самозванец финансист,но виждам,че с безумните си действия и тези на неговите посредствени млади некадърници,въвежда жандармерийското изискване "абе ти се подпиши,пък после ще ти еем мамата".гаврата е и че главният каун не обясни на хората защо е необходимо това и за безработните.ТЪПНАРИ!!!НАРОДА Е ВЪЗМУТЕН ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО.

Как да осигуриш работа на най голямата полиция на овча глава, ако не накараш човек без доход да плаща- здравни, глоби, данъци..АЛО..не всички безработни имат палати. Хора без трудов стаж стават министър председатели , а работили цял живот се глобяват. После им крив на Уорлик ворлик"а

Поредната глупост и недомислица!

Ще вземат на босия цървулите.

Пълна простотия, стига сте писали само,ами крайно време е да се вдигнеме и да ги изритаме тези изедници и некадърници.

Народе трябва да действаме!Докато си пишем разни глупости никой няма да обърне внимание на народа.Трябва да покажем на властниците ,че те са там за да служат на народа а не обратното.Колко правителства се смениха за тези 22г. преход?Има ли някой да е забогатял със честен труд?Това е държава на далаверите,измамите,подкупите............и т.н.т. Докато си траем ще ни газят.ЗАСЛУЖАВАМЕ СИ ГО.

И въпреки някой дребни грешчици на управляващите, те са най-добрите и най-работещите за благото на народа през последните десетилетия. Който не работи - той не греши.

Ти с всичкия ли си? Какви грешки бе? Тези създават само безумия и каши. Ние вече така се омотахме в техните простотии, че не ми е ясно за какво още ще плащаме глоби. Получаваме изненади през часове. На какви опашки трябва да се бутаме? И тяхната администрация е толкова объркана.

Груйо, иди да нахраниш прасето и кокошките и не се бъркай дето не ти е работа

По принцип безработние с по няколко месеца работа имат да вземат пари от данъчното. Но аз научавам в последния момент тази изненеада.Ами да ме известят.Имат ми адреса имейла.А от ЕГН-то имат възможност да разберат доходите ми.Тая държава нокога няма да се оправи щото сме много заблудени-като се мислим за умни и интелигентни.Но не са виновни управляващите а народът който си ги е заслужил.Това още преди 2000г го е казъл един древногръцки философ-,,всеки народ си заслужава управниците"

Колкото и да си работил на трудов договор ще имаш да вземаш или да даваш 0.01-0.02 лева защото такава е нормативната база, които в края на годината основния работодател изравнява...Дали си заслужава цялата патардия??? т страна на НАП?????