Георги Господинов спечели швейцарска литературна награда

Писателят Георги Господинов спечели швейцарската литературна награда "Ян Михалски" с романа "Физика на тъгата".

Обратно в новината

Коментари - Георги Господинов спечели швейцарска литературна награда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поклон пред гениалния Георги Господинов - най-великия творец на България!

Хубаво, спечелил награда, браво на него. Но бил един от най-превежданите автори... Ами, как няма да е? Вие знаете ли как става тук пробутването за превод и за издания, какви затворени кръгове са, каква шуробаджанащина, критика - никаква, защото всички се познават и са яли от една копанка. Та затова и все тия ги превеждат и издават - Господинов, Карабашлиев, Фучеджиева, Филипова... Що не вземат да изровят да преведат някой млад и по-слабо известен автор, а? Защото не е от тяхното котило. Тия се имат за новия кръг "Мисъл", само дето трябва да се кръстят "Овча мисъл". А с такива като тях е пълно по Европа, затова си раздават взаимно и наградки. Наскоро имах досег до тия среди, хванах се за главата направо! Стените, с които са се оградили са по-високи от Берлинската и по-здрави от Желязната завеса!

someone

по-лесно е българин да спечели такава награда в чужбина. в българия за да спечелиш трябва да си приятел на едни 60 годишни баби/дедовци, решили, че само те разбират от литература, или пък на агентите на дс - сега собственици на печатници.

Световен роман на световен автор. Най-хубавото, което се е случвало на България от много време насам.

Забивайки химикалка в гъзо си, пише ...

Новият Ботев, Вазов, Яворов, Вапцаров, Смирненски.

Еврогей евторгея око не вади. Къв е този пует? Явно с дупето си пари вади.

Не харесвам Георги Господинов, но какво ще прави с наградата си, си е лично негова работа! Защо и вие не се напънете да спечелите някоя подобна награда и да я дарите после за подобни каузи?! Все пак това би трябвало да е приоритет на държавата! Не вярвам да е толкова загриженост за визираните от вас групи, а просто прословутата българска завист!

Г. Господинов, цитат: в неделя сутринта смъртта не съществува вчера се въртеше в тоалетните днес са я забърсали чистачките после на боклука са я хвърлили после и боклука са изхвърлили ах дано не се е скрила в карамфилите дето ще ми донесат следобед

действително трябва да се дарят парите, няма как иначе

спечели ти и дари твоите.

46 хил. евра!!! ГОСПОДИ, това са страхотни пари!!! Не знам някой среден статистически Българин да е виждал накуп тази сума!!! Веднага да се дадът за дарение!!!

Много точно казано!

Тук бих си задала въпроса за двойното Г Георги Господинов. Какво прави той във Физика на тъгата? Той се занимава с някакви псевдопроблеми, отдалечени, уж метафизически проблеми, някакво умиление, крайността, смъртта, но по много елементарен начин. А същинските проблеми чукат на вратата на всеки човек и всеки човек желае да види това, което става тук например разврата във властовите позиции и безпризорността на индивида. Това никъде не можете да го видите. Надеждата ми е в младите хора като моя докторант Стефан Иванов например и пиеси като Медея, майка ми. Имаше едни пет истории, разказани от писателя и преводач Кирил Кадийски. Гвоздеят е следният.

Българска писателска делегация е поканена в Париж и ще обговаря съвременното състояние на света и какво отразява то знаете, французите са генетично леви. Идва ред да говори Георги Господинов и започва ни в клин, ни в ръкав да плюе комунизма. Ето това е гнусното и в изкуството експлоатацията, правенето на ноари от соца, колко черно било, и то разказвано от млади хора, които не са го живели. Става Георги Господинов и започва да разказва как репресирали хората, как ги душели, колко било страшно и ги разстрелвали по улиците. Един от французите обаче го прекъсва и пита: А вие къде бяхте по това време и какво правихте? И той отговоря: Аз бях малък. Тогава Николай Кънчев става и казва: Виж Жоро, и Гаврош е бил малък, но е бил на барикадата. Всички тези противопоставяния между български интелектуалци са фиктивни, фикционални, изкуствени, симулакруми Това не е същинско разцепление между тях. Основната причина е, че няма един основен идеал, някаква идея, която да даде надежди за бъдещето и да прокара някакъв път как да се излезе от настоящата криза.

Обединителното може да бъде общ принцип на живеене, на човешко общежитие, решаване на всички тези кризисни моменти. Всяка една епоха си има някаква цел, а днес основното е липсата на цел. Намираме се в безвремие и абсолютно безпътие. Нямаме стабилни критерии за нищо. Дори не бих го нарекла махленско, котловинно, защото мисля, че не съществуват географски провинции, а само духовни. В естетическата сфера нещата се вляха в една безцветна и безлична супа, именно защото няма стабилни критерии. Хиляди награди, хиляди конкурси, същевременно във всяко жури си имаш свой човек. Трябва да има някакви критерии защо дадено нещо става и защо не става. Това, което е най-одиозното и ще откаже българите, които обичат да четат българска литература е, че всички с много малки изключения са захапали социализма кой го живял, кой не го живял, кой роден тогава, кой не. Особено са ми ненавистни тези девойки, които говорят на диалект, но обясняват подробно как комунизмът е пречел на сексуалния живот. Важното е тази тема да се експлоатира. Затова тези разцепвания за мен са провизорни и изкуствени, защото те са безпринципни и са продиктувани от съвсем други интереси, не почиват на някакви същински ценности. Според мен главният проблем е, че в България няма същински интелектуалци.

Наистина е прекрасен писател, а лично за мен "Физика на тъгата" се нарежда на една позиция с творби от световната литературна класика. С право е получил наградата. Да е жив и здрав и да твори още. Надявам се, че намя да задържи средствата от тази премия и ще ги дари за благородна кауза.

Подкрепям Ви за мнението относно качествата на творбата. Това, което ме удивлява, обаче, е не само Вашето мнение, тъй като го виждам и в други коментари, а именно, че искате да дари получените средства "за благородна кауза"! Добре, всеки прави дарения, а читавите хора даряват дори когато не могат да даряват кой знае колко, но, дами и господа, Господинов е писател и с това си "вади хляба"! Имайте предвид, че всеки има кредити, задължения и т.н. и е нещо нормално, когато той е участвал в конкурс, за да се бори за паричната награда, то да има и желанието и плановете да похарчи голяма част от сумата за собствени задължения и да извърши различни от дарствените плащания! Стига с тези очаквания, когато някой друг спечели пари, то да трябва да дарява всичко, което е спечелил. А неговите деца и близки, може и те да имат нужда от помощ...!? Хубав ден на всички...

Считам, че достойната реакция на писателя към тази награда може да бъде само една - да дари паричките на наистина нуждаещи се негови сънародници. Това могат да бъдат пенсионери, чиито средства не достигат дори за лекарства, или дечица от домове за сираци. Нека награденият не забравя, че именно българите и България го издигнаха на международно ниво. 46000 евро - това за него не са много пари, но за някои страдащи наши сънародници биха били разнозначни на самия живот. ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ДАРЕНИЕ!!!

И все пак , за електората/ народа трябва да се грижи държавата, управляващите! Даренията унижават ; даренията не са символ толкова на добродетел, а по-скоро на изместване на функции .....

Ей сега, ако е истински мъж, ще даде всичките си пари за нещо хубаво в нашата страна! За какво са му на него 46 000 евро?!? Нали само за духовни неща си мисли и не го интересува материалното? Еми ако иска да покаже, че е така, сега дарява всички пари за българската култура!

Браво!