МЗ за починалата родилка: Създал се е тежък проблем с упойката

Прокуратурата проверява съмненията на близките за лекарска грешка

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ivu@

В ранните етапи на развитие на съвременната медицината -17-18 век са се приели като основополагащи следните постулати: 1. "Да не вреди"; 2. "Необходимо е да се лекува пациента, а не болестта"; 3. "По-лесно е да се предотврати, отколкото да се лекува“; 4. "Бъдещето принадлежи на превантивна медицина" и др. Най-елементарно следваше при наличие на толкова много операции и анестезии да се направи на пациентката тест за поносимост на упойката. Лично според мен, медицина в момента е абдикирала от тях. Работи се на парче и борба за здравна пътека, а пациента ...

Гледала съм клипове на раждания в Турция. Ами то сравнение с тука си е купон. Първо таткото задължително присъства после екипа е голям доктора е основния който води раждането. Майката спокойна и всички усмихнати. Абсолютно съм сигурна,че е въпрос на време жените да се пренасочат натам.Ще останем с малко болници и много некадърни доктори. Още не мога да го разбера защо когато е планирана операция не се правят тестове за упойката,а караме каквото дойде? Преди всичко тази професия се работи със сърце. Да си легнеш вечер и да си горд,че си помогнал и спасил някого,а не да се чудиш от кой колко пари да вземеш. И ние имаме вина за всичко защото си коментираме тук,а не сме там където трябва за да ни се чуе гласа и да се борим за промяна.

Ще ги съди бащата. Ама кел файда. Неслучайно ромите ги бият превантивно.

А какво стана с онези подслушвани доктори, които бяха обявили за мъртво живородено бебе и искаха да го давят в кофа? ...или и на тях им се размина?

оказа се кьорфишек на Цвъки.

гарванът око не вади, виновни няма да има! Жалко за майката и за бебето. Но като зная колко здрави жени раждат с планирано секцио без да осъзнават рисковете за бебетата и за себе си... кифленска държава!

До: случаен минувач При сърдечен арест по време на родоразрешение бебето трябва да се извади до третата минута. Така се дава шанс на реанимационния екип защото се освобождава долната куха вена и възстановява циркулацията към сърцето. А хирурзите повече от половин час са си драпали топките

До: случаен минувач Абсолютно съм съгласен с тебе. Това е най логичното и възможно. А акушерите са пропуснали тотално стандартите на поведение при сърдечен арест в акушерството. А лицето Пенков дори е некадърен да замаже ситуацията професионално. Какъв емболизъм бе муньо? Нали като направят аутопсия и не намерят нищо, цяла България ще разбере колко си кух

Няма да направят читава... няма да намерят нищо... Солидарност - ти на мен, аз на теб...

Добре, де, как е възможно след смъртта на майката, дори и при реанимиране, никой да не се заинтересува час и половина от това бебе?!? На този въпрос да отговорят!!! Като се е установило, че на жената ѝ падат показателите и/или е починала, защо веднага не е било извадено бебето?!?

Аз съм анестезиолог. От 5 год живея и работя в чужбина. В голяма степен се реших да се изнеса заради пълния хаос и безплинципност в българското здравеопазване. Повечето ми колеги бяха застинали някъде в 90те години на миналия век и яростно се бореха срещу всичко ново и различно. Там, където работя сега, смърт на родилка при планово секцио в работно време е невероятно изключение - просто нямам думи! Без да съм наясно с подробностите, предполагам, че колегата е интубирал хранопровода и не е закачил ETCO2, поради което е разбрал грешката едва когато жената е направила кардиак арест. Едва тогава са се разтичали и, най-вероятно, пак не са започнали своевременно CPR, а са се чудили още 5-10 мин какво точно става и какво да правят. След 10-15 мин хипоксия и циркулаторен арест, вероятността за ROSC е много малка, особено при калпав CPR. Най-вероятно и АГ докторите не са били наясно кога да извадят бебето при кардиак арест на майката и това би обяснило увредата на бебето. Всичко това са само мои размисли върху ситуацията, представена напълно негромотно от някой си Пенков. Правя това, защото преди да замина (преди 5 год), познавах отлично ситуацията в АГ болниците в БГ. Щастлив съм, че се махнах, защото в БГ тези ситуации са просто въпрос на време да се случат. Бог да ви пази!

За съжаление нещата са така, както ги описвате. Пълна анархия, безочливост, никаква съпричастност към хорската болка, гледат само парите. Ако нямаш пари, изобщо не те поглеждат. Сигурно има и свестни лекари, но са много малко....

ДОБЪР ИЗБОР КОЛЕГА

Кажете ми какво ще стане с лекар за който е доказано, че е допуснал грешка следствие на която има оскатен или починал пациет в страната в която работите?

До миналата година имаше стандарт по анестезия,който някой реши че е излишен и го шитнаха. Трагедията на България е липсата на качествени лекари. Работих в операционна и родилно близо 20 години. Как се работи-ще ви настръхнат косите. Мъжът ми е анестезиолог-не издържа на каторгата и гаврата на хирурзите, и замина за чужбина. Няма кой да учи младите,а старите не останаха тук за да ги научат. Жалко, много жалко.

Има убийство. И вместо незабавна намеса на прокуратурата се позволява на докторите с масове да прикриват следите. Що за държава е това.

И да крият паричките от рушветите

И да крият паричките от рушветите

Докога БЛС ще прикрива убийците в своята професия? Докога ще избивате хора? Некадърните или непочтени лекари НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЛЕКАРИ ! Разберете го най-накрая!

преди години бяха убили така детенце при апендектомия (съвсем рутинна операция), пияният анастезиолог го интубирал в корема и толкова!

И какво стана с този "лекар"? Сигурно си продължава да "работи"?

Беше се самоубил, доколкото помня. И май още един от екипа, който е извършвал операцията. Странно е някак!

Не е нужно да чакат цял месец за резултати от аутопсията. Това го правят с цел да се забрави случая. Аутопсия се прави веднага на другия ден и до три дни излизат резултатите.Най вероятно при интубирането са я задуши гората жена. И бебето поради липса на кислород след смъртта на майката сега е с проблеми.

Не съм специалист, но както е написано се разбира че жената е била в кома едва ли не ама те един час не са предприели адекватни мерки за бебето което се е задушавало от смъртта на майката дето видите ли я ''реанимирали'' и починала в интензивното ..Жалко че в 21 век има такива случаи в България, докато по света се предприемат адекватни мерки и за живота на майката и на детето а тук гледат да си ''поправят'' първата грешка без да проумяват че доспускат и втора..

по света не знам тук сме в бг-малка бедна изостанала държавица,с лекари пенсионери изморени и изостанали,млади няма естествено че не е като по света

Може би защото са се надявали да я спасят. При избор, се избира живота на майката. А едно изваждане на бебето със сигурност е щяло да я убие веднага.

Не хубаво да се спекулира с подобна трагедия, но само да напомня на господин министъра на здравеопазването, че подобен проблем, такъв "тежък проблем с упойката" не СЕ Е СЪЗДАЛ САМ! "МЗ за починалата родилка: Създал се е тежък проблем с упойката Прокуратурата проверява съмненията на близките за лекарска грешка" Ако допуснем, че не е имало нечия грешка, тоест, че проблемът СЕ е създал сам, то изводът ще е, че леталният изход при тривиално раждане е бил неизбежен... Така че да внимават от прокуратурата с какви изводи от разследването ще излезнат.

БЛС не се ли интерсува от причините по този и всеки друг мед. казус на тази територия?! Липса или неизпълнение на мед. стандарти, аргументирана ли е предварителната обосновка и предписание за секцио, направени ли са предварителните и необходими изследвания, на ниво ли е квалификацията и специалностите на екипа, спазени ли са етични правила, информираност на пациента, проявена ли е небрежност, добра ли е организацията в операционната, наличната апаратура, наличните медикаменти и др.? Ако БЛС регистрира проблемите при подобни казуси, то тогава ще може да прави анализ на грешките/проблемите и да упражнява действия, с които да разрешава и да има една добра превенция за подобни проблеми, да подпомага и повишава квалификационното, етичното, организационното, технологичното ниво на своите членове. Иначе за какво съществува БЛС?!

Гарван на гарван око не вади!

ами имам книжка за камион от 30 години много опитен съм със супер добри умения но една вечер се напих яко блъснах камиона и полицаите ми взеха книжката за 3 години??? та въпроса ми е тоя Анестезиолог няма ли да му вземат дипломата при произшествие??? или тях закона не ги лови....

Ами хубаво де, ама тоя проблем от къде се е взел??? Нали пак от некадърността на някой си лекар, а? И какво като "се е създал проблем"? Нали за това има доктори, които да се погрижат това да не доведе до смърт, уж, а?

Ами те са се борили със ситуацията повече от час... Не е аналогично това с шофьорите и това с лекарите... може да се следи за некомпетентност, за лоша практика, за безотговорност, но има случаи, в които не се знае как ще реагира машината "човек"... Ти си се напил най-съзнателно и най-съзнателно си шофирал след това, а в медицината може всичко да се прави по най-добрия начин и пак да стане гаф. Баба ми казваше - жената, кат оражда, е с единия крак в гроба... нищо че сега медицината е напреднала така да се каже - човекът не се знае как ще реагира.

Един час се ''борят'' ама през този час не им идва в кратуните мисълта за детето дето няма как да оживее един час в починала утроба?????? Неадекватни действия като цяло довели до два затрити живота извън мъката на близките....

И какво като анестезиолога бил много опитен и с дълъг стаж ? Недей извърта, а като си допуснал грешка се махай.

Каквото и да говорим - лекарите са виновни, виновни са и то много !Това е! Некадърност!!!

Статитически погледнато България се нарежда в средта на статистиката на Европа по брой починали жени по време на раждане. Все някой тегли късата клечка. Неизбежно е.

Не от глупава човешка грешка на лекаря!!! Да, от скрити проблеми с човека и защото не всяка родилка ходи на предварителни прегледи и плаща за всички предварителни тестове. Но в случая е "...създал се е..." някак си внушава че е от самосебе си!!! Ето това е адски дразнещо!!!

Създал се е или е възникнал - какво значение има - организмът реагира. И много операции е имала тази жена, Бог да я прости - чак толкова здрава да е била... Дано всички вие, ние, сме безупречни на нашите работни места...

Майката каза "Веска нямаше никакъв проблем с упойките". Тук сте писали че майката се казва Веска пък дъщерята Маргарита. Май някакви режисьорски намеси усещам тука.

Вчера отсякохме главата на едно шиле. Коментар: "създаде се тежък проблем с брадвата".

Няма по-гадна и по-корумпирана клика от лекарите. За пари са готови на всичко,дори и да прикрият престъпната некадърност на свой колега, защото и те са некадърни и тях един ден ще трябва да прикриват. Напълно оправдавам тези, които ги бият. Само, че малко ги бият, бой, ама як бой . Трябва още в първи курс в ПУЦ-а, където учат да им набиват в тъпите глави, че за всяка тяхна грешка ще има як бой, ако не и нещо повече.

И да добавя, пиша ви от затвора, мене тука ме бият и....та и други трябва.

Такива като теб нямат работа при лекари. Такива като теб са за врачките. Само с тях сте на сходно умствено и морално равнище.

ЩО ЛИ ГЛУПАКО...

Няма нищо идеално в този живот. Каквото и да се прави, винаги стават грешки. Анестезиолога сигурно е правил хиляди пъти процедурата, и е напълно ясно че все някога ще сбърка защото не е робот а човек. И за нещастие грешката се е оказала фатална. На жената просто силно не и е провървяло... това е.

мани, тия сиромаси все не им върви...... незнам как става все тъй....

Трябва да се сложи край на лекарската немърливост и алчност. Трябва да се сложи край на това на пациентите да се гледа единствено като на касички. И този провинциален русенски миризлив пенсионер, когото Десислава Атанасова домъкна за зам. министър да спре да дрънка чул недочул, разбрал недоразбрал, нали не е бил там. Да се премахнат направленията свързани със заплащане и да се отчита качеството на лечението и лекарската помощ. Съветвам близките да наемат адвокати от чужбина и да водят делото в европейски съд. Германска родилка споделя, че единствено в българска болница не е получила адекватно и ефикасно лечение. На това трябва да се сложи край.

Да трябва да се сложи КРАЙ !!!

На пациентите се гледа като на касички,защото приходите определят лекарските заплати...вече близо 20 години.

Какво означава създал се е тежък проблем? Да смятаме , че е интубиран хранопровода!

Аве ко стааа... Мутресата ши взема ли властта

Професионална експертиза само от от лекари извън България. Просто няма достатъчно компетентни и независими доктори в България които да се произнесат по случая. Те ще са посочени от някой в министерство а те за съжаление са само доктори с дипломи като повечето не са лекували хора през живота си или е било преди десетилетия. Защо не поканите лекари анестезиология от Великобритания Германия или Франция в тези държави се работи както трябва и съм сигурен че ням да прикрият истината,защото за тях бона е номер едно.

Всеки ден се случват не редни неща в болниците. Откъслечни се дава гласност на случаи които не могат да се прикрият. Няма наказани болните потърпевши. Никой не изглежда особено притеснен. Българският лекар всичко знае ,няма нужда от съвет . Каквото каже началника който в повечето случаи е на власт от 40 години несменяем със съмнителни знания и способности. Лекарите и сестрите в отделението разделени и воюват помежду си а пациентите потъпевши. Днес трагедия в акушерството утре в хирургия. Ами проверете ги. Изпитай те ги какво знаят колко операции са направени колко болни са излекували. Аз не познавам друг феномен света а само в България понятието Лекари на които вярваме. Предполагам че тази жена е отишла при някой подобен доктор. Вярваме на началниците на отделения а другите хора които работят очевидно не стават за нищо. Нищо не става в тази държава здравеопазването е тотално сринато останали са лекари над 50 години повечето от които не могат да излязат в чужбина и т.нар несменяем и началници на отделения които трябва да ни лекуват. Аз съм песемист че с този човешки потенциал нещо ще направи. Да не говорим за сестрите които масово са в пенсионна възраст. Просто трагедия.

Добре че нещата не са така,както ги описвате.

С една дума: НЕКАДЪРНИЦИ!

то е видно че се е създал тежък проблем! една здрава родилка е мъртва, а новороденото бъдещ увреден. тъй като проблемите, и леки и тежки не се създават от самосебеси, въпросчето е простичко бе кой иди..от създаде проблема бе?? кой????

Ами това на първо място е болницата, респективно отделението, което прави секцио с пълна упойка. И на второ място анестезиолога. Това е.

името бе човече, името! тя болницата си стои и не мърда! отделението и то не шава! няма как да е виновна! именцето на човечето дето затри два живота!!

Това не е позиция на институция. Не се учудвам , хората от които зависи реформата в здравеопазване то са доказали от години че са абсолютно некомпетентни и се местят от еди ръководен пост на друг и така достойния години. Мисля че е време да признаем безсилието си и да поканим експерти от Западни държави които да ни преструстурират здравеопазване то и да освободят тези пенсионери милионери. Да въведат отново щатни таблици на заплащане както е по света а не пътеки които се определят от началника на отделението. Някой умира в болница и министъра и екипа не са информирани. В тази малка държава. Просто трагедия.

Пълни глупости говориш! Ти взимал ли си кокал от куче?! Понеже явно не си ще ти кажа как се взима: като го утрепеш! Така само могат да се направят реформи тук... тоест никак!

"никога не е имала проблеми с упойки" Де да можеше човек да е сигурен... Упойки има десетки видове. И дори да са ползвали "безпроблемна за нея" упойка, човек във всеки момент може да отключи алергия - и точно към използван медикамент се изостря чувствителността.

Познайте дали ще признаят за предозирането на упойката?? Да ама не.. Това вече съм го виждал! при това от първа линия!! Некадърни анестезиолози, просто защото за тия пари няма как да наемат кадърни!!! Те кадърните отдавна избягаха да работят за в пъти по високи заплати зад граница!!! Та некадърници се учат за сметка на нашето здраве.. пък ако нещо се обърка.. "гарван гарвана око не вади".. покриват си се и това е! Не е първият подобен случай, няма да е и последния!! предозиране на упойката.. усложнения... и накрая епикриза като слънчице.. чиста като сълза..!!!

"Това, което знаете вие, знаем всички - че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия, води се час, час и нещо реанимационни мероприятия, което води до летален изход. Оценката е била, че жената е здрава, тъй като имало планирано секцио, така че дали е сърдечен проблем или белодробна емболия - не знаем. Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълъг стаж", каза още Пенков пред журналисти.Не искам да коментирам това,само по себе си говори за една много добра стратегия за измъкване от отговорност!Видели са,че има проблем с упойката,два екипа бе,идиоти!Изваждате детето!ЕДИН ЧАС И НЕЩО плодът е в хипоксия!Тези некадърници не са знаели какво правят,те са се паникьосали и са оплексали всичко !!!

ПРИ УПОЙКИТЕ най-често имаме падане на кръвното налягане, което може да повлияе и върху ДИШАНЕТО. Затова се използват специални медикаменти, които да го повишат. АКО НЯКОЙ НЕ Е СЛЕДИЛ КАКВО Е КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕИ И ТО Е ПАДНАЛО, ако не СА ПОЛЗВАНИ МЕДИКАМЕНТИТЕ ЗА ПОВИШАВАНЕТО МУ СЕ СТИГА ДО този кислороден глад, както на майката , така и на плода. За съжаление липсата на кислород води до увреждане на МОЗЪЧНИТЕ КЛЕТКИ , КОИТО ЗАГИВАТ ПЪРВИ. ПРОБЛЕМА Е липсващите медицински кадри. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ТЪРГОВСКА СИСТЕМА С ЛЕКАРИ - ТЪРГОВЦИ , БОЛНИЦИ - ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА И КЛИЕНТИ - БАНКОМАТИ. ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА НА КОЯТО МЕСТОТО И Е В СКРАВЕНА!

те не са го създали. тествали са предварително упойката, и са били постоянно до нея, нали? мърлячи!

според мене една 40 годишна жена кат иска да гледа бебе, по-добре дъщеря и д и роди едно или снахата. На 40 си е баш за млада баба. Па може и някое цигане да земе да отглежда от домче.

Много си зле, анадолско изчадие.

В такива времена живеем..ненормални! Виж с каква храна се храним! Уврежда съзнанието

Много стари моми и ергенаши са ти нацъкали минуси, Дарина. Загинала нация сме, ти казвам.

За днешните времена си е таман - раждат някъде до към 62+

Пардон, имаше и една индийка на 74.

Нормалното раждане НЕ е по-добро от секциото нито за бебето, нито за майката. Всеки доктор знае, че при вагиналното раждане се получава естествен подбор на бебетата, затова едно време са умирали. Когато минава през родовия канал костите на бебето в главата се "сплескват" и в зависимост от таза на майката може да се получи увреждане. Да не говорим колко деца при ваденето са с изкривени крайници. Също така след вагинално раждане жената след време може да започне да изпуска урина. При секциото го няма този стрес за бебето и този риск. ЕСТЕСТВЕНОТО РАЖДАНЕ Е ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР. Но в напредналата медицина лекарите чрез секциото спасяват бебета. В случая не е виновна родилката, че е избрала секциото, а онези малоумници с лекарски престилки. Дано да ги накажат.

всяко живо женско същество си ражда по нормалния начин както господ го е създал, а ако има усложнения тогава секцио. Каква е тази мода разни чалга певици и тем подобни да искат планирано секцио, пък и точни дати избират, хал да им е тогава

Докторката, проследяваща бремеността, е настоявала за така наречения "избор на екип". „Още при първата консултация това беше условието, поставено от д-р Вася Георгиева – раждането да е във въпросната болница с нейния екип срещу сумата от 900 лв.”, посочва Владислав, съпругът на родилката. Важен детайл по отношение на етиката е дали има документ/касов бон, официално издаден от болницата или са пари, дадени на ръка. Възрастта е повод за внушение всяка родилка да бъде "убедена" да "избере" секцио и екип за по-висока "сигурност". Кога ще спре тази циничност пациентът да направи задължителен, уж доброволен "избор на екип", сякаш познава и им има доверие и може да прецени компетентността на този или онзи мед. екип. Крайно време е да има публичен регистър с динамичен рейтинг на докторите по професионални критерии, успешни мед. интервенции, оценка от пациенти и др.

С операция на гръбначния стълб едва ли е било най-добре за нея да ражда по естествен начин... Ей така си дращите по клавиатурата без да имате яснота...

Преди 20 тина години в съседна страна бяха зачестили случаите с проблемна анестезия Накрая откриха причината Примерно в ампулата за анестезия има 100мг вместо изписаните на нея 30 мг???

Сложен казус. Странно защо раждала и здрава жена иска секцио. Явно и първият път е било така. Дотук урок за това да се спазва заложения от природата начин на раждане. За съжаление жесток урок. Следва липсата на информация за това от какво страда пациента и от какво е боледувал. От прочетеното тук излиза че починалата не е била никак здрава. Рязана е като за световно. Въпросът е дали анестезиолога е знаел за това . Ако е знаел е виновен /освен ако не е информирал пациентката за риска/ защото упойката е като дрогата. Необходима е все по-висока доза, но излизането е все по-трудно. Ако не е знаел е невинен защото той не може да гадае по очи или ръце за това че даден пациент се е дрогирал през 2-3 години.

човече, тя е на 40 не е първескиня на 18. Виж статията по-долу: Мис Великобритания 2009 умре у дома си на 36 от естествена смърт. Без да е бременна. За кво си говориме въобще???

the1_

Възможно е и първото раждане да е било секцио. След секцио под дефолт правят секцио. Може да е имала причина при първото раждане! Гадете! Защо да не е била здрава? Апендицит болест ли е? Скъсан минискус(беше споменато по някоя по телевизиите операция на коляно).... Произнасяте присъди! А това не е правилно!

„Тя има операция от апандисит, има срязване на мастна жлеза, с пълна упойка има операция на гръбначния стълб, има операция на коляното, тя не е имала проблеми с упойката, въобще не е имала проблеми с упойки и не е боледувала от нищо”, казва майката Веска Петрова. „Оценката е била, че жената е здрава, тъй като имало планирано секция, а това се появява по време на въвеждане в анестезия, така че дали е сърдечен проблем, който е създал проблема, или белодробна емболия – не знаем. Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълъг стаж”, обясни зам.-министър Пенков.

Лекаря няма нужда да е гадател, всичко и го пише в картона.

Ако беше родила по нормалния начин, сега щеше и тя да е жива, и детенцето да е здраво. Крайно време е да се забрани секциото, освен когато е наложително по медицински причини.

the1_

Родих по нормален начин! Със зор ме върнаха на този свят! Късмет огромен! Тотални глуости пишете! Когато не сте информирани, по-добре мълчете!

Да, забелязвам в коментарите колко много мъже разбират от раждане повече от раждали жени. Типично за бай Ганю да знае две и двеста, ама иначе на две магарета сено не може да раздели. Апропо, радвам се, че са Ви спасили.

имат проблем с главния мозък. Бог да прости загиналото момиче; самия живот в тая криминална кочина е опасен. малоумие след малоумие. и сега пак малоумие, тежък бил проблема с упойката. утре ще е с ваксината, други ден с вертолетите линейки, и така та чак до оня малоумняк с отпечатъците ;

сега чакаме да видим обществената поръчка за вълчата урина ,дето малоумниците с нея ще спират дивите прасета да не влизат в милта ни криминална кочина и да не ни заразяват с африканска чума.

“Създал се е” ? Сам ли се е създал? Кой е консултирал преди анестезията. Какви са заключениятя? - все пак става въпрос за бременна жена с планирано секцио!

то ясно колко си доктор. Медицината не е математика. Един Дик синдром как се планира? Ама става

Ама и ти не си. Спонтанната коагулация не се проявява при и поради прилагане на анестезия.

криминална кочина , всичко е или лудо,или криминално или престъпно или неграмотно или некомпетентно или дегенерат или откачено.

“Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя”, заяви Симеонов, попитан какви ще бъдат действията на кабинета, ако и следващата инстанция потвърди решението на тричленния състав на ВАС.

Със сигурност са я накарали да подпише и декларация за информирано съгласие и сега ще кажат, че тя е била информирана, че може да има усложнения. С тази декларация у нас човек сам си подписва смъртната присъда. Хем не може да я подпишеш преди да те оперират, хем, ако се случи нещо - сам си си виновен. Чиста работа! То и в чужбина се подписва такава декларация, но преди да я подпишеш лекарят на дълго и на широко ти обяснява какви усложнения могат да настъпят и във всеки конкретен случай те как биха реагирали. И в самата декларация всичко това е описано. А у нас се подписва един празен лист. Е затова лекярят не го е грижа, щото не носи никаква отговорност.

Корекция: Имах пред вид, че не може да не я подпишеш

И у нас обясняват,особено за упойката,но понякога разбирането на обясненията изисква съответни базови познания-все пак материята е специфична.

и в чужбина е същото (вкл. при заболекари) - дават ти да попълниш 10ина страници формуляри, с подписи и дати. ако питаш , може и да ти обяснят, ако не питаш - казват едно благодаря и толкоз.

Вие какви професионалисти сте. Колко често си вършите работата през куп, за грош. Колко често сте готови да продадете професионализма си за половин кило сиранца (съвсем еФтинко). Колко държите на професията си. Колко пъти казвате - за колкото ми плащат, за толкова ще работя. Колко пъти седмично НЕ СПАЗВАТЕ работното си време. Колко пъти плюете по своята професия. МНОГО НАЛИ. Щом е така - и вие ще получавате от същото, което давате на другите. Това е.

Тава е абсурден коментар. Има разлика дали се скатаваш и работиш с нежелание на някаква секретарска работа, или от теб зависи човешки живот! Няма никакво оправдание за всички които работят в сферата на медицината! Тези хора буквално жонглират с човешки животи, не може така да се преравняват към други професии. И пак ще повторя, няма никакво извинение за тези от които зависи здравето и живота на гражданите!