МВР предлага двойно поскъпване на личната карта

Министърът е утвърдил нова методика за изчисляване на стойността на личните документи, промените трябва да бъдат одобрени от правителството

Обратно в новината

Коментари - МВР предлага двойно поскъпване на личната карта | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а кога ще сменят номерата на колите, че нещо да не са забравили, а. И какво е това малко увеличение на годишните технически прегледи, от 50 на 90лева. По смело другари, по смело.

Ами щом е предвиден и по -дълъг срок за всяка отделна държава, то значи че може да става и в по -кратък срок. Що да не е всяка година подобно на Годишните минетки, Технически преглед на МПС, или както със Гражданска отговорност. Тези с експресните ще пращат като Каско. Така и няколко организации и министерства ще подобрят приходите си, а и съответно актуализират заплатите на служителите си. Тогава няма да са едно две гишета за обслужване, а поне десетина -и ще се реши и въпроса с трайната безработица

лични документи,регистрационни номера се издават от отделни от Полицията служби и ведомства към общини,градски управи итн само в Ганяландия милицията се занмава с тези дейности.....

ей не се наядоха

Селски, стари българи твърдят че АПЕТИТА ИДВА С ЯДЕНЕТО! А който "работи" трябва и да яде по -много

Продължавайте да гласувате за ГЕРБ ! Вече 16г плащате личните документи защото ГЕРБ не се кандидатствали в ЕС и тези карти да бъдат финансирани от ЕС ! Личните документи в Словения са безплатни и те се плащат от ЕС !

Моят умрел кур е личната ми карта, да ми я лапат, както майките на полюцето ми я лапаха

Личните карти са собственост на МВР! Откъде накъде, гражданите са задължени да плащат документ чужда собственост? Нима това не е узаконен държавен рекет???

МВР да престане да се държи като търговско дружество! Тези документи са от графата ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и трябва да са безплатни за всеки. който плаща данъци. В случай че МВР ще се издържа от услуги, като например "издаване на лична карта", тогава да им се спрат парите от държавния бюджет!

Ти си неграмотен ! Парите от личните документи влизат директно в бюджета ! Сельо , ограмоти се !!

по закон имаме право и на паспорти със срок на годност 10 години... но МВР постоянно си намира оправдания за да нарушава законните права на гражданите. И в най-първият приет Закон за личните документи шофьорската книжка беше приравнена на личната карта... но още с първите поправки шофьорката книжка пак бе "орязана" само до доказателство за шофьорски умения.

Личните карти не са въобще работа на МВР!

Нова, Мазна врътка за дране на стадото !! НовиТЕ .. карти биле "ПО сигурни" и по Регламента на ЕС..?? Ами, да ги платят ЕС ...щом е по техни изисквания !!;)

... са необходими за правилното функциониране на държавата. Като такива тряба да се поемат на 100% от самата държава. Гражданите могат да живеят и без тези ламинирани картончета. Освен това никой не казва какво струва 30лв в принтирането и ламинирането на едно картонче?

Това не е картонче, ама иска четене, за да разбереш какво е! За таксата съм съгласен, че трябва да е безплатно.

АКо нямам 30 лева ще ходя без лична карта. Нали не е задължителна...??!!

Понеже хората не искат да им вдигат данъците, тихичко ще им вдигнат таксите. МВР най - голямото перо в бюджета, 70% с ТЕЛК взимат и пенсия. Аз предлагам МВР да се съкрати на половина и така ще има повече пари за останалите. Не вярвам престъпността да се вдигне и без това основната им работа е да пазят политиците. За хората не им пука.

PEYTSCH

За сведение в Германия платих залична карта 37 евро плюс 10 евро за снимка. За пътнически паспорт е 70 евро и друга снимка.

изпаднали германци... в Англия можеш да си живееш без докумети., а ако ти се наложи да ги правиш може сам да се снимаш и да пратиш всичко онлайн и да си получиш документа по пощата.. ама ние все по изпадналите залитаме

Смени си дилъра и недей дава тъпи примери.

Майната им на бюрократите !!! За тях нищо и никога не е достатъчно !!! Щом си гражданин на съответната държава,тя (държавата) е длъжна да ти ИЗДАДЕ документ за това !!! НЕ да ти ПРОДАДЕ !!! Аман от лапачи !!! Аз не си купувам гражданство или документ !!! Той ми се полага !!!

се чудил - длъжен съм да имам лична карта и тя е собственост на МВР, а не моя. В същото време плащам за да я притежавам и подлежа на глоба, ако я загубя????

Демокрация сър

А тези дето нахлуват нелегално в България, без всякакви документи? Какво правим с тях?

Европейския регламен иска повишаване на сигурността, никъде не пише в него повишаване на цените на картите. Защо хората да плащат повишената сигурност на документ, който държавата изисква да бъде издаван на всеки по задължение описано в закон? Това не е документ който ти избираш да имаш или да нямаш, не е банкова карта, кредитна , дебитна и т.н по тарифа на банката, с която ако не си съгласен не ползваш тази банка или изобщо не ползваш банка. Би следвало този документ да е безплатен за хората, щом е задължителен за всеки в държавата по закон. Поне като стандартна услуга. За експресно издаване вече може да се помисли да има някаква такса.

Cheeseus

Закон за личните документи, чл. 4. (1) Всеки български гражданин има право на документ за самоличност. – Това, че имам някакво право, не означава автоматично, че имам задължението да упражня това свое право.

Тва дето го цитираш е типична гейташка формулировка на задължение, което се описва в закона като "право". Реално, това не е никакво право, а е задължение.

От никъде не следва, че за да упражняваш някакво твое право, задължително трябва да плащаш за него. И ето поправка в закона: Чл. 4а "Всички български граждани имат право на безплатен документ за самоличност."

Депутатите и полЮцаЕтУ са крадливи сиамски близнаци!!!

В УСТЕТО

абе не разбраха ли тия манерки, че не трябва да ръководят държавата, само пари искат! Защо им по-високи цени,на калпавите карти,дето трябва да ги носим у нас по закон, а те се чупат като коледни играчки и ни пишат актове за това. Що не се хвалят с жертвите,нали геройски се борят с употреба на алкохол и наркотици. Гледам днес статистиката на мвр и липсват фрагменти за февруари и март 2023г. а за 2023г. няма информация за март 2024г. Някак си случаойно не мога да сравня резултата, ефективноста на гениалната им милицонерска мисъл. Ето за януари, убити през 2023г. са били 35, а за януари 2024г. убити са .....36 челяка, аз не съм изненадан, ама хич, защото пак по тяхна статистика, жертви с основна причина алкохол + наркотици са около 8- 12 убити годишно. Гениално, някой да е видял милицонер да чете, аз не съм. Лошото е,че и мвр кадри ни управляват вече 35 години

Продължават да ни скубят по нареждане на ес. А защо личните карти не са безплатни? Има и такива държави, където за тях не се плаща.

Ами къде са тръгнали руските васали в вражеска Европа и заплати?!

"Новата методика е предложена заради възприемане на изискванията на европейския регламент за повишаване на сигурността на личните карти." И как промяната на размера на таксите за картовите услуги ще им повиши сигурността? Отделно статията съвсем ясно заявява как новата методика е само за размера на таксите! Тъй че едниственият извод който може да се извлече е използването на "европейския регламент" за оправдание за новите цени докато същевременно с безмисленото увеличение ще имитира свършена работа по регламента.

Още колко ще плащаме такси и данъци само заради европейските директиви…абе много. Ще видим и евро и макари скоро, а с макарите и друго

Аз съм на 69 години. На личната ми карта пише безсрочна. Трябва ли да я сменям и кога ?

Трай си сега

Обаче двойно съкращение на щата на милицията

А какво мисли МВР за цената на шофьорки курс за най-масовата категория В на скромната цъойност от 1300 лв.? Дали не трябва и той да се поскъпне двойно?

цъойност = стойност

А заплатите?

Оплакванията за заплатите, отправяйте към работодателите. Аз чиновник в министерство не съм чул да се оплаква от заплата си, че да ревете на министрите :)))

И много внимавайте книжката да се издава само в РПУ по постоянен адрес, защото полициейския комп в провинцията не знае за моята книжка колко софийския. Та ако човек живее в провинцията, да повиси на опашка в Сф. И да почака месец де. В отвратителната руска диктатура книжка се сменя за 1 час (ЕДИН ЧАС) по норматив, но и за половин я правят.

В нормалните държави ЛК е безплатна, защото е задължителна. Плащат се само шофьорска книжка и задграничен паспорт, защото те са по желание. В Бъглария винаги се печели от задължителните неща.

Как така шофьорската книжка е по желание в нормалните държави? Има нормални държавки, където нямат такова животно като лична кара, ЕГН-та, имат си шофьорски книжки, които дефакто са им документ за идентифициране.

Никой не те задължава да си вадиш шофьорска книжка, нали? Сега вдяна ли?

Не пич, ти н вдяваш, че в една част от държавите които наричаш нормални, никой не те задължава да си вадиш лична карта. Пример Великобритания.

Предлагам да издават тези картончета само срещу ипотека. И като си загубиш картата, губиш и жилището. Това е доста дисциплиниращо, нали?

както бързо си губят постовете, не само без карта, ами и без гащи би следвало да ходят

След колите ще измислят как да конфискуват и жилища, и други имоти. Не си мислете, че държавните търкачи на столове не се облажиха от евтинки лукс коли. Скоро и апартаменти и къщи ще започнат да прибират :)

да не е съкращение за Министър на вътрешните работи? Ами няма как сега, нали трябват още пари за скъпи часовници...

ако вдигнат двойно тарифите, за пръв път в човешката история стойността на документа за самоличност ще е по-висока от стойността на министъра, на когото е била идеята

После смяна на номерата , после пак старите номера защото трябва да плащаме на калинките в мвр , рода шуряци , балдъзи и лябовници и 80 000 излишаци с пенсии и заплати Те за тУй ще им ядем безумията !

не се ли сети, че е време всеки да получи електронен подпис за тези пари? Хубаво вдигат цените, но на какво основание? Щот можем?

глобяват за неносене на лична карта?!? Кога ще станем бяла държава ?!?

Ако това не е рекет здраве му кажи.

до кога ще продължава?!? За какво са тия страници ,като не може да се удължава срока на валидност и на всеки 5 г. се вади нов? Че даже ако е с валидност по малко от 6 месеца някои не го признават..що за докумет е това?!?

За три години боко му огладня гъз..т и сега почва да лапа , да лапа...Чу къщата и курв..те- пари искат.

Реалната инфлация е друга май и не толкова колкото я съобщават по новините. Ще видим кога ще вдигнат градския транспорт и другите услуги спрямо инфлацията. До сега кокорчо раздаваше пари но няма да е вечно…

Питам, защо служебно правителство с ограничени правомощия и което още изобщо не е в час, да приема такива важни за хората наредби и промени за българските лични документи? преди няколко месеца депутати от Герб се опитаха да внесат точно такива промени, но сами се отказаха от тях! Явно са решили по скрития и недемократичен начин, бе з това да минава през НС, да го приемат като наредба от МС и да влезе в сила, но тези промени ще бъдат изцяло в ущърб на гражданите, най-вече за възрастните хора над 65 г.!

иначе трябва обществено обсъждане. Ще има против. Ще има промени! А така онзи мухъл, т.нар. президент прави каквото си иска. Или според комисионната!

Щот са от ГРОБ:) Мисля че по-нататъшните обяснения, са излишни....

Съгласен съм на 30 лева, но при условието, че ЛК е с вграден електронен подпис, който е валиден пред всички институции и с него могат да се ползват електронни услуги.

откъде на къде ще карат възрастни хора над 80 г. да се разкарват до МВР и да висят на опашки, за да си подновят личната карта, която е само с 10 г. давност?! Правилното е на всички след 65 г. да се издават безсрочни лични карти и 10 г. паспорти, другото е тормоз над възрастните хора!

бедна бе,само гледат как да доят хората а мръсната сган сглобена дръпнаха с 4 милиарда за 9 месеца под благосклонния поглед на краварските мародери

Хора се нарича населението в белите държави. Тук е стадо, при това крадливо. Не 30, а 300 трябва.

Минава 100% , а не 5% уважаеми.

Честито ви правителство на Мунчо!

Правителството е на негодниците от парламента.

направо да ни щракнат по една табелка един телбод на ушите, както правят в свинарника (сега да не вземе да му хареса идеята на оня, дето има постоянно местожителство там).

МВР Министъра да предложи на Председателя на МС, да увеличат и заплатите с почти 100%! Най-малкото, за да можем да си позволим нови документи за самоличност:) Ако и светът е "МВР-центричен", както всеки си мисли, че света се врти около него. А и НСИ, да не забрави да отчете и това увеличение в официалната държавна статистика... Защо наливат допълнително бензин в огъня на уж овладяната инфлация?!?

Тая скапана "държава" - територия се издържа единствено от такси, данъци и глоби на гърба на смачкания български народ.

за всяка една държава. Както беше казал един по-умен от мен навремето: "Държавата е бесилото, което строим за самите себе си." Кой разбрал - разбрал...

На какво основание? Нито са повишили качеството на личната карта, нито има някакви бонуси, а на всичко отгоре могат да те глобят, ако си я забравиш някъде или я загубиш! Ако ти я откраднат, трябва да обявиш, че ти са я откраднали за да избегнеш глоба, а иначе пак плащаш да си извадиш нова!

За открадната карта, също се плаща глоба. Не си я опазил.