Музиката в ресторанта няма да е без пари

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и дружеството на продуцентите и артистите-изпълнители "Профон" са подписали споразумение.

Обратно в новината

Коментари - Музиката в ресторанта няма да е без пари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези правила и закони за авторското право са още едно от извращенията на съвременния живот. По какъв критерии се определя кой да печели цял живот от това, което е измислил и кой не. Защото някой така е решил и всички се съгласяват. Певци, композитори, писатели, поети могат да печелят, но има и други, чийто продукти са много по-нужни и полезни за хората и чието създаване изисква много повече знания, опит и труд от това да напишеш или изпееш няколко куплета. Например защо създателите на едно лекарство или ваксина да не получават процент от продажбите му? Или пък инженерите проектирали и създали продукт, ползван от милиони да не получават пари за ползването му, като годишен лиценз или нещо такова. Програмистите се опитват да действат като писателите и певците, но са ни риба, ни рак в момента. Имаше един прецедент - Бил Гейтс, който получаваше процент за всеки инсталиран Уиндоус, а по-късно и от другите програми на Майкрософт и видяхме какво се получи - стана най-богатият човек в света.

А ако пусне радио или телевизия пак ли пари ще искат мърдите? никога нерма да си купя и една песен заради тея простоии.

ПЪЛНИ ТЪПОТИИ. Като иска певеца да си печели от музиката, да си направи концерт и вход с някаква сума и да видим дали ще го посетят да го чуят или не. Но да ме принуждават да плащам за някаква нежелана от мен музика в ресторант, където сме отишли да обядваме или вечеряме, НЕ БЛАГОДАРЯ. Като искам да слушам музика ще ида на концерт, който аз си избера и ще слушам музика, която аз харесвам. Ако ида на дискотека, това е вече нещо друго. Там отивам да танцувам и да слушам музика, не да ям. Тогава се плаща вход за слушане на музика.

Ей ако вземем , че се напием и изпеем дружно някоя песен ,на кого трябва точно да платим Поотделно или общо ще плащаме, или е по правилно на нас да ни се плати Това е хубава идея , изпееш песничка и вечерята без пари пък и нещо отгоре Все пак и ние имаме авторски права

Нещо не разбирам, ако в заведението ползваш музика която не е произведена в БГ защо и на кого да плащам. Интересно ми е примерно ако пускам песни на Елвис Пресли кой и как ще получава част от тези пари?

Искам да "ПОЗДРАВЯ" подписалите това споразумение и да поясня на незапознатите за какво става дума. Става въпрос за поредния опит за убийство на дребния и средния търговец и обикновения потребител. Ние сме може би единствената страна, в която министества се грижат две частни фирми да се обогатяват на гърба на тези, които се опитват да работят и на гърба на българските изпълнители и творци. И това ако не е дебелокожо лицемерие - българските изпълнители получават обидни суми или никакви / както всички знаем от самите тях / за своето творчество, а тези две фирми ги грабят от години.

Тези ПРОФАНИ да има как и за въздуха такса да сложат... За това че си спомняш мелодията... За това че си тананикаш нещо което си чул някъде... Да, жалко е да гледаш какво правят за пари някои хора. Гнусно и отвратително.

Ей за това сме на такова положение - защото никой не уважава труда на другия. Само се оплакваме от ниски заплати, а гледаме как да се прецакаме един друг и ако може да не платим това и онова неосъзнавайки, че това е пак на наш гръб! Дами и господа имате ли и най-малка представа, че псането на книга, писането и записването на музика, да не говорим за правенето на филми, програми или игри и огромен труд! И вложени пари! Тия хора това работят и очакват да получат заплащане за труда си. И хайде сега не ми обяснявайте за международното положение, мултинационалните компании и разни други врели некипели. Свят ще ви се завие ако знаете какви суми месечно се печелят от двата най-големи торент сайта в България и после ми разправяйте, че това е "за идеята". Огромни пари, които вместо да уважат труда и таланта на стотици хиляди хора пълнят гушите на единици мафиоти и престъпници. Докато българският народ продължава ад се кланя на тарикати и престъпници вместо да уважава таланта и труда никога, ама никога няма да се измъкне от калта , в която сам се е заврял. Честито!

това за торент сайтовете е вярно; тези сайтове само показват, че българинът си пада по далаверата и кражбите на дребно...(или едро?)

От къде им идват парите на торент-сайтовете? Нали казват, че се сваля безплатно?

аз пък що ли си спомням, че наскоро творците обясниха: от МюзикАутор не получават пари.

Ако всички "музиканти" са като този на снимката, жална им майка на клиентите - хем ще плачат, хем ще плащат. По принцип - за публични изпълнения се плаща отделно, така е по закона за авторските права. Но ако е повод за вдигане на цените с още 30-40% - ДГД!

това трябваше да се направи от доста време.всички много добре знаем,че музиката,която звучи са доволно количество дръпнати мп3-ки от интернет,а в крайна сметка всеки иска и ЗАСЛУЖАВА да печели от труда си.БРАВО!

аз пък що ли си спомням, че наскоро творците обясниха: от МюзикАутор не получават пари.

Не възразявам, да печели, ако създава качествен продукт. Ами какво става ако пускат музика, която не харесвам, примерно гнусна чалга. Защо трябва да плащам за това ? Излиза, че щом трябва батковците с многото пари да продължат да правят още по-много пари, правата на потребителя не трябва да се вземат под внимание и той трябва да бъде принуждаван да плаща дори и за стока която не харесва. Ако за музиката се плаща, значи тя също е стока и клиентът трябва да има право на избор, дали да плати и да я купи или да се откаже от стоката), ГНУСНИ ПЕЧАЛБАРИ !!!

аз пьк не искам музика в заведение

И аз не искам да ми надуват главата в ресторант където съм отишла да ям. Особено пък чалга.

И без това кракът ми не стъпва в заведение, където се слуша българска музика.

"....дружеството на продуцентите и артистите-изпълнители "ПрофAн"......дай те по-добре такса 'въздух'....

Да, трябва да получават пари авторите и изпълнителите. Но нали един път радиото им е платило? Или собственикът на заведение, ако си е купил албум, също го е платил. Колко пъти да се плаща за едно и също нещо?

Господа, не бързайте да се радвате, че щом ще плащат, няма да Ви проглушават ушите. Споразумението е друго - да Ви ги проглушават, за да плащат, включително и на "ауторите", с включеното задължително в сметката Ви. И ДДС ще има под някаква форма. Е, и да е песничката с текст "Няма не искам, няма недей" или "Мойта полиция теб пази" и никаква стойност към нея да не може да се добавя, ще слушате една музика и толкоз! А за какво ще се плаща ли? За лъчения, разбира се, след като са разбрали за излъчването. Ходи го отчитай лъчението в пералнята! По думите на другаря Маринов, това е "...стъпка към нормализация на икономическата среда в България в областта на авторското право и сродните му права". Много точно, господа! И мултипликационен ефект ще има! Ще разберете какво е това, ако сте учили бул - соц - економикс...

Авторско право за въздуха, който дишаме, нямат ли, за да си плащаме и за него?!?!

И какво сега , ще вечеряме или на тихо или на чалга наживо !!! ???

Няма да плащам за чалгарска музика в ресторант, в който съм отшла да вечерям. Не искам да ми пукат тъпанчетата с просташката си музика. Пък и каквато и друга музика да е, като я надуят до дупка, става кошмарно.

Крака ли нямаш или акъл , че да се преместиш в съседния ресторант?

тоя е от непушачите.

Че ти да не мислиш, че в съседния ресторант свирят Моцарт?

А ти да не би да мислиш, че в съседния ресторант ще е по-различно ???

Има толкова много БЕЗПЛАТНО лицензирана музика в интернет, че цялата обирация на пари губи смисъл. Accuradio, Jamendo... Напишете, ресторантьори, в Гугъл "Creative Commons Music", и не се занимавайте с обирджии.

еми тогава няма да ходиме на ресторанти.... чудят се тия мизерници как да ни натоварят все повече и повече , още малко ще поискат да си плащаме и въздуха в ресторанта... да , ама не ... алчни мижитурки мръсни....да фалират всичките дано, да ги питам аз как ще правят бизнес... неандерталци мръсни...

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ САМО ТОВА ЩЕ ПОСТИГНАТ. ЩЕ СИ ИЗГОНЯТ КЛИЕНТЕЛАТА.

Поредния опит да свалят кожите от гърба на хората ...