Българският Лувър може да се казва ”Квадрат 500”

Националният музеен комплекс, по-известен с името Българския Лувър, ще бъде открит преди 24 май 2015 година, съобщи в Министерския съвет Вежди Рашидов.

Обратно в новината

Коментари - Българският Лувър може да се казва ”Квадрат 500” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да го кръстят "МЕИто"! Късо е, може да се приеме че нищо не значи (абстрактно е), въпреки че наследява името на предишния собственик (конкретно е).

Подкрепете имената: Веждирашиадърът-български,Славибинеадърът или Бокоборисовиадърът,а може и Цачецецкавър или Плевневниедърът Нека прогласуваме предложенията и който спечели-пичели.....Що пък да не е Сидеровиавър

"Български Лувър" - само това е достатъчна, за да се разбере, че ние българите нямаме нищичко в главите си. Но пък се мислим за нещо.

Моля, разгледайте внимателно следните предложения: ИЗВОРИ или ГЕРАНИ; ЖАРАВА; РАДВА; БОЛГАР или БУЛГАР; БАГРИ; БРАНИ; БРОД; КОРЕНИ; ГАБЕРИ; ГРЕБЕНИ; ДАРОВЕ; ДАРБА или ДАРБИ; ДОБРА или ДОБРО; РОДНА или РОДНО; НАРОД или НАРОДИ; ГОРДО или ГОРДА; ЧЕРГА или ЧЕРГИ; ХАРДАЛ; МИРНА; КИПРА; РАЛО; ЛАВРИ; ЧИНАР или ЧИНАРИ; РОСИЦА; МАРИЦА; РАЛИЦА; БИСЕРНА; ТАНГРА; ПЕРУН; ТРОХИ; ТРЕПЕТИ; ИЗГРЕВИ; ВРЕМЕНА; КРИСТАЛИ; КРИЛЕ. Доколко съответстват тези предложения на критериите за име на Музея? Какви асоциации предизвиква у човек всяко едно от тези и от всички направени предложения? Да сме живи и здрави! И, ще видим! Весели празници!

Боката и тоя цепят с изказвания и хрумки! Да ни завиди свят на управниците и творците!

Мисля, че Националният музеен комплекс трябва да се нарича "България". Музей "България" или Национален музеен комплекс "България" - НМК "България" ...

Квадрат ми зучи като нещо символично,завършено абсолютно симетрично и 500години робство

500 ???? 500 години турско робство ли ще се увековечат от г-н Рашидов???

радетел Без глупости!Предлагам обсъждане на името. Според мен е подходящо 13 века България ''

Името си идва от само себе си- ,,Бойко,,,ако не беше той не ,музей а портиерна нямаше да има са бандата Олигарски и варадеро шайката!

След като реши да подражава на Лувъра, имайки една празна и космата пазва, воняща на пот и тютюн, сега първият човек на културата реши да копира и имена за нея, та да не плуват патки, там където синът му е скромно ремонтирал само някаква си продънена сграда. Машала, интелектуалец с български размах! И отличник шофьор, нищо, че разбива с глава катаджийски носове пред общината.

специално за омазаните селяни дето като идват в софето прескачат трамвайните линии да не ги удари ток а на МОЛ-а викат ЦУМ-а обеснявам КВАДРАТ 500 СЕ НАРИЧА ПАРЦЕЛА НА КАРТАТА НА СОФИЯ ако не бехте такива селски регистрации щяхте да го знаете и да не говорите такива глупости

Това го разбрахме...тук! А защо тогава да не се казва "УПИ - (нещо си)"?! И я ми кажи кой точно го реши това, къде е тази анкета, дето се твърди, че това име е срещнало одобрението на хората?

ugz@dir.bg

кой ти търси мнението пич и моето не са търсили тътсено е мнението на гилдията пияндета-художници скулптори и те такива

"Квадратът е художествена форма, 500 е абстракция И това е изказване на министър, на културата при това!?! Ей идиоти миризливи, децата във втори клас го учат това, че квадратът е геометрична фигура, а това че има множество приложения е друга тема.

не съм много сигурен ма не беше ли правоъгълник?

Правоъгълник е със сигурност. Но Правоъгълник 500 някак не звучи. Както вече казаха - най-доброто име е Тъпоъгълник 500. И е още по семантично натоварено - напомня дори и за Лидера!

не попита Фандъчката за Ларгото- защо е закрито с найлони? Ларгото, доколкото знам е общинска собственост!

Първо не можем да загубим нещо, което нямаме и второ "Квадрат 500" е проява на потресаваща инженерна мисъл без грам творчески ритъм! Като опозиция на това име предлагам; "Идиот на квадрат" Понеже не могат да нарекат музея музей на българското изкуство, те искат да го индустриализират! Ще служи за подигравка,както петоъгълния шестоуйник пред НДК, който времето отрече като творба. Само да можеха да се погледнат отстрани!

Правилно дават пример с известните музеи, но те са с имена, които са "непреводими"! Лувър си звучи Лувър, не можеш да го преведеш! А нашият тутакси ще получи име "Куотър 500" на английски, или нам как си ще се получи на испански "квадрат"!

Така е, 500 евро заплата в България е абстракция! Прав е министъра!

И ТАМ ДА ИМА СТАТУЯ ОТ ВЕЖДИТО С ИМЕ "НАЗДРАВЕ" И ПОЖИЗНЕНО ТОЗ ДЕТО НЕ ПИЕ ВОДА ДА СИ ПРАВИ ИЗЛОЖБИ ТАМ КАКТО СЕГА СИ НАПРАВИЛ В НЕГОВОТО МИНИСТЕРСТО ТРЕЗВЕНИКЪТ ГОТИН....)))))

ЛУВЪР, ПРАДО, ВАТИКАНА, ТИКВАТА ... кратко и ясно!

да не го кръстят на Веждито? Например "Ръб"! Кратко и ясно е!

Квадратът е "художествена форма"? Все си мислех, че е геометрична форма, по-точно фигура!

Няма никаква анкета... Дори и да има така ли се правят анкети - неоткриваеми?

аз предлагам балканик музеум или музей балкан

Дайте линк за анкетата

Може и тикви да поникнат.

Твърди се, че на сайта на Министерство на културата можеш да гласуваш за име на музея или да предложиш такова... Търсих на сайта им и такова нещо не видях - може ли някой да ме ориентира? Или това е поредната лъжа, която после да оправдае тъпото име с "хората така решиха"?

кат сх ниапий оня там дето е началник и шъ му даде име сигур вече му е дал)))))

аз предлагам пък триъгълник-30:) баси малоумниците

Предлагам за име на музея "Тъпоъгълник 240" или, още по-добре "240 тъпоъгълника"... Ако на някои чужденец не му е ясно какво значи - да му покажат народното събрание и всичко ще му се изясни...

Рашидов, най-едрата патица. вече плува там....А наздраве!

Да се казва "Рашидов в затвора" предлагам аз!

колко гербераста не са съгласни ...затва шъ нъ клецат до девето пришествие...

а не може ли, да се казва Планет, като клуба, който се помещава в част от него и дори държавата не може да ги изгони...мултаци, мутри и т.н.

Както и да се казва тази сграда е сигурно, че е едно от малкото съградени в последните 25 години неща. Реално погледнато сме срам за българската история и ще останем в нея като поколението, което е разрушило повече от Втората световна война. Дано успеем да измием срама си с още много такива сгради или достойни за славното ни минало дела.

Изпълняваш нормата за днес! Печелиш снимка с автограф на Б.Б. и почетна грамота от Цецка Цачева върху автентична хартия от някогашното БКП, запазена от нея за подобни поводи.

Благодаря за информацията, че бивщата сграда на МЕИ е изградена в последните 25 години.

Глупости на търкалета - квадрат 500, а защо не 700 или 300? Единственото възможно и коректно име е БЪЛГАРСКИЯТ МУЗЕЙ. Звучи пределно ясно, превежда се лесно и естествено на всички езици и - което е най-важното - отразява най-точно предназначението и мащабите на музея. Трябвало да е кратко името - дрън-дрън? А Британският музей? Освен това, я изговорете с думи "Квадрат 500" - кратко ли е? Кратко друг път!!!

Не са глупости. Сега ща направя бърз семантичен разбор. Да се чете: "Квадратна бутилка от 500 мл". Не знам защо не разбирате, какво има предвид Рашидов...

Квадрат половинка...

Приятелю, хич не можа да ме грабнеш с тази твоя "смешка". Аз си падам по по по-рафинирания хумор, освен това не обичам да смесвам жанровете.

По-добре да се кръсти "Квадрат 0.750" така най-пълно ще олицетвори основателя си, А нисога няма да забрави как се казва.

Главният мултак е гербаджийски глупак.

някой разбра ли какъв е смисъла на "квадрат 500" в крайна сметка ??? с тия абстрактни обяснения на художествената измислица на рашидов, нищо не разбрах, ама ми звучи като "district-9"..

Така се казва района, в който е изграден - Квадрат 500

sav@dir.bg

УМЕН, КАТО простия вИНЕТУ.

Не ме е страх от културата, а от КУЛТУРАТА НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА....... И що квадрат??? КУБ 500... Не е ли по-подходящо... Вдига се нивото на ГЛУПОСТТА... Квадрат, КУБ на 500-тна си е къкде къде по- голямоооо

Тоя пиянгурин, Вежди ! Какъво е това, "Инфаркт 500", получих спазъм, като го чета? една баба трета младос, 88 г.

Ние си имаме азбука,разбираш ли какво е българска азбука и български наименования.Не арабски,не латиница,а български имена.

Много ясно, че няма официално да се казва "Български Лувър", но "Квадрат 500" като име просто чупи тъпомера!

Да се внушава: " Вежди понеже изгоря в КТБ, сега ще си избие парите от БГ Лувара"! Тъъничко, невинно да го метнете на въжето тролчета-изроди мои!

да се внушава, че "опорна точка" не е всъщност "пъстър свят"...

слагаш ИСТИНАТА В КАВИЧКИ???

Още по кратко "СЕРДИКА "

Абе тъпи ли сте,неграмотни ли сте или и двете.Никога не маже да е български лувър.Лувъра си е в Париж,а ние сме България .Унизително,тъпо и нелепо.Имаме си български букви и български наименования.

Квадратът е художествена форма, 500 е абстракция, обясни министърът на културата и защити идеята си за кратко име: "Всички музеи имат къси имена Прадо, Тейт, Лувър, Дорсе. Не е нужно да е разказвателно, като например Българска роза от долината на Карлово, обясни той. Има и още по-абстрактни числа, като мнапример числото 1917, числото 1944 и разбира се числото 1989. Предлагам също така също така музеят да се казва за краткост - Рашиде.

Поклон пред вдъхновения творец академик Рашидов за неуморната му борба за развитие на българската култура! Съграденото от ГЕРБ ще пребъде през вековете, за да радва и идните поколения! Гордеем се с вас!

Айде, градската отпуска свърши. От психиатрията се обадиха да се прибирате.

Така, така по-бива. Ами хайде тогава, да ви е честит "Квадрат 500"! Може и петолъчка да е, само да не е Лувър. Щото така беше и с "българския коняк" който после стана на "българско бренди", щото щяха яко да ни съдят франсетата за кражба на марка. Така стана и със "българското шампанско" което на бърза ръка стана "българско пенливо вино". Щото и за това щяха да ни съдят. Явно някой му е насвил сармите на Веждито Рашидоглу от Париж. Хайде тогава, отсега нататък, да говорим за Квадрат 500 а не за Български Лувър, а?

тъпоъгълник 600