Мотивите на Скопие за отхвърленото име Цар Борис III: Предизвиква нетърпимост и напрежение

Според Комисията за използване на личните имена българският монарх е отговорен за престъпления в РСМ по време на Втората световна война

Обратно в новината

Коментари - Мотивите на Скопие за отхвърленото име Цар Борис III: Предизвиква нетърпимост и напрежение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

пребиването на българи по улиците на територията северна македония Предизвиква нетърпимост и напрежение в БЪЛГАРИЯ. ТЕ пендаревски. мицковски ковачевски и разни други......да кацнат на земята преди дакоментират. а румбата радев да вземе да разположи 20 000 армия на тренировка до тази територия северна македония

Ами то и името Северна Македония предизвиква нетърпимост , защото си е просто западна българска територия.И измисления език предизвиква напрежение , защото това си е регионален български диалект.А пък понятието "македонец" направо ни подлудява-той си е чиста проба второ качество българин.

Прави са македонците ! По онова време, правителството на България, начело с цар Борис е било "монархо фашистко", а днес името на царя, никак не е подходящо за културен център !

как ще обясниш спасяването на евреитеу нас ако на власт са били "фашисти"? Някакъв си председател на Парламента и някакъв си поп да спрат заповедта на баш "фашиста" за евреите?

Ти как ще обясниш, че след като България е била съюзник на фашистка Германия, не е имала фашитко правителство,бе тъпче??

И СССР е бил съюзник на Германия (Преди България) Да не говорим за Югославия! Започват Втората Световна заедно и си поделят Полша!

скоро провинция Източна Албания ще бъде тази територия.

Цар Борис им виновен,за кое ,че им построй там 70 км,железница,отвори унрвирситет в Скопие,,отделно за тези три години администрация ,инвестира пари ,за инфраструктура каквато сърбите ,не са построили и наполовина за 30 години окупация ,Били нашите изпратили евреите в концлагер ,,да ама тези територии не бяха дадедени с уговорка на България ,след победа на оста,те бяха югославски граждани а не български,и как сте откажем на Хитлер,след като никъде в Европа не успяха,но сега ги подкоросват и сърбите и руснаците да се гаврят с нас само и само да не влезат в Европа,най вече на Путин не му отърва

Виновен ли е, че не е спасил всички които са минали през фабриката му?

А не руснаците им дърпат конците

В България пристигат над 300 000 бежанци. Част от тях са от Северната. Крайно време е да се постави въпрос за компенсиране на тези бежанци от страна на сегашния режим в Северната!

Безспорен исторически факт е че Борис III е фашистка фигура. Крайно срамно е че у нас има наречени на него булеварди, обекти и какво ли не. Какво остава за съседни страни пряко пострадали от тогавашния български фашизъм. Че македонците не са наред е очевидно. Но с какво се отличаваме ние от тях? Същата украинизация и бандерификация ни тресе каквато и македонците. Великобългарски небивалици за Кирил и Методий и как сме дали религия и култура на половината свят. Ние имаме сериозни проблеми като идентичност и се чудим защо има и други лумпени като нас. Като е ясно че подобни фигури са спорни и ще предизвикат гняв, защо провокираме?

Не е важно да се отвори български клуб там. Важното е да се разлайват кучетата. Чиста провокация от българска страна. Под давление на москва естествено.

Сърбите ги използват като маша срещу всичко българско- По този начин сърбите се опитват да разберат до къде ще стигне търпението ни по определени въпроси. Да не забравяме и гърците, които бяха като обезумели когато се говореше че , македонците са наследници на Филип и Александър Велики. Тогава компромис нямаше но сега ако забелязване тихомълком подкрепят Скопяни в щенията им с една единствена цел да разбият България на две ненавиждащи се държави. Тези нещастници в Скопие много добре знаят какъв е прозхода им но срещу заплащане и най-вече постове в измислената държава са готови на всичко. Все пак ако станат част от България няма да им е толкова лесно да бъркат в кацата с мед. Трябва да делят с тукашните крадци.

И е постороил пътища стотици училища и скопския университет. Половината от бюджета на държавата е отивал в Македония. Това го пропускат.

Това всичкото за по-малко от 3 години ли? Той бетер ББ - 500000км магистрали.

Крайно време е България да поиска репарации от властите на тая измислена страна за "кървавия Божич". Да избираш християни на Коледа - това само болшевики го могат.

Истинският мотив на практика е "това име предизвиква напрежение и нетърпимост само в наследници на хората, които са преследвали, заличавали и манипулирали всичко българско по тези земи (изпълнен геноцид/прочистване на всичко българско)".

Не сте прави. Македония трябваше да влезе в ЕС. Угаждайки на Москва, се караме със съседите ни. Никой няма полза.

Да попитам нали рекламирания "духовен вадач" Толев искаше светилище за Борис 3, бил безсмъртен. Истината е, че всички сме смъртни. И да фашистите ни обещаха Велика България, затова и застанахме до тях. Но.......убиха и Борис. Така че на нас светци не ни трябват, на нас ни трябват умни и мъдри хора. Но това явно не са нашите водачи или самоправовъзгласилите се за духовните ни месии.

Прави са. Борис III е хитлеркапутски съюзник, отговорен за смъртта на 11500 евреи от Македония и Беломорска Тракия.

Борис 3- ти не е много етнически българин та да ме вълнува темата.. Крал Чарлз да се възмущава, принц Уилям - те са му рода.

То и ти не си българин, а най-обикновен русе водеща платена пропаганда в българските форуми.

Москва е против приемането на Македония в ЕС.

Тяхната ,,идентичност" се крепи единствено на омразата им към България. Жалка работа! Иначе им правиме услуга, като ги задържаме за ЕС. Този формат скоро ще претърпи промяна, ако иска да оцелее.

Да видим какво още им предизвиква нетърпимост, на отродените братя: - Цар Борис Трети - това го разбрахме Но те са нетърпими също и към: - Аспарух - Симеон -Крум. -Надписа на Самуил (че е българин) -Възраждането и идеала на тогаващните македонци да се освободят в единно българско отечество - Априлското въстание -Кресненското въстание - Илинденското (защото то всъщност е Илинденско-Кресненско въстание) - Буквичката О във ВМОРО - Истината за репресиите 45-70-а. - Българското Вето - Премахването на Българското Вето - Името България....

Стига вече. Комунистите създадоха Македония. Сега някой им крив. Тук дипломация трябва. А не омраза. И недоверие.

Те са си го казали в прав текст! Цар Борис Обединител и спасител на евреите им предизвиквал нетърпимост!?? Това ще рече, че те са нетърпими към всичко българоско. Ами нали точно това е тезата на България за проблемите на Северомакедония с езика на омразата и прочее непроиемливи за контекста на ЕС особености там!

Всъщност спасени са евреите в България. Евреите от Македония са пратени в концлагери.

Щети обясня. Македонските евреи не са спасени по 2 основни причини: 1. България няма такъв контрол над Югозапада както към вече освободеното Отечество. 2, И по-важно - в Македония няма мощо протестно движение, което да защити евреите! Моите деди са били там на улицата. Някои са пострадали дори при това протестно движение. Познавам ситуацията по-добре от историците. В Македония - нищо. Защо?

исхода е само един : скъсване на всякакви отношения с макетата !

Изходът е да им бъде наложено вето. И да сорат да си мечатаят за фондовете на ЕС. Има сма оедин проблем - ние барабар с тези фондове живеем по-зле от тях.....

тулупите много краднат у БГ

"Нетърпимост и напрежение" защото сте лъгали народа си за ролята цар Борис по време на ВСВ и създали неприемлив образ съзнателно и умишлено,който не почива на никакви факти.Лъжата е причина за да угодите на сърбите,и които продължават да ви мачкат.

пребиването на българи по улиците на територията северна македония Предизвиква нетърпимост и напрежение в БЪЛГАРИЯ. ТЕ пендаревски. мицковски ковачевски и разни други.......

Гадни севермаци !

На македонците продължават да им промиват мозъците че българите са убийци.Има една много сърцераздирателна песен как българските фашисти са убили няколко деца в едно село в Македония.

кой им промива мозъците,невидим ли е?След 30 г.уж самостоятелни не си промениха историята както всички останали освободили се от сръбската хегемония.Вярно е ,че другите от бившата федерацията не си загубиха идентичността през сръбско,с изключение на македонските българи които първо станаха южни сърби след ПСВ,а след ВСВ " етически"македонци.Сега берем плодовете на разделяй и владей,постигнат с репресии,убийства и фалшификации.И толкова са демократични,че и днес уволняват от работа всеки който афишира,че е българин и дори по време на скрининга.Продължават болшевишки методи най безскрупулно.За българските избори няма нито един записан от Охрид.Брата на Пендиков е уволнен от работа и тези които са били на честването на Мара Бунева.Защото злепоставят сърбите " братята".А политическия елит не може да се пречупи и проговори за фалша и деформиране на историята.А защо не може,страх от сърбите и фалшивата идентичност,за която е известно как е създадена ,с геноцид който продължава по старите правила.всички управляващи знаят истината,но са зависими.

Обаче имат" Лидъл "и германски инвеститори и алъш вериш с държава реално окупирала Югославия,но не търсят отговорност от окупатора за евреите,а се вързали на българския цар,щото е по изгодно.Едно е съюзник друго е реална окупация с военно командване.Само,че реалния окупатор не е освободил всички военопленици от български произход,а благодарение на влиянието българския цар " фашиста". .Това защо се крие ,вкл.и огромните инвестиции в млрд- и от българската държава и народ за възстановяването на Вардарско след сръбдката окупация.И то по време на война.Приноса се неглижира,а се тиражира нон стоп пропагандата за измислен фашизъм.

Не е зле гърците да си отворят клуб в София, и да го кръстят Василий II Българоубиец.

Цар Борис 3 да не би да е убивал и ослепявал македонци , за да правиш паралел. Аман от неграмотни и невежи.

Да. Цар Борис 3 е пратил на смърт 35 хиляди македонски евреи.

Кон Тики тихичко, че съседите пак ще звънят на 112 за специализиран превоз. Вреди 20 години ви возеха с УАЗ, сега сигурно с Дачия…

"Сбъркали" ли са гърците,нали Самуил е " македонски " цар,да го пишат македоноубиец ,че макетата "антифашисти "се обиждат.И какво ще каже за това Александър Великия дето не могат да го разделят.А той пък завладял Гърцив и минал през вардарско пътем за Персия,сложил една временна граница ,взел тракийските войски на поход и не се върнал.

Защо гърците и какво общо имат те с Източната Римска империя с столица Константинопол кръстена на Римския император Константин Велики? Нещо ти е хаос в познанията по история.

За Токту патриарх Никифор Констатинополски казва, че е „мъж българин, брат на Баян“

За Токту патриарх Никифор Констатинополски казва, че е „мъж българин, брат на Баян“

За Токту патриарх Никифор Констатинополски казва, че е „мъж българин, брат на Баян“

Докога ще ги търпим тия БО КЛУЦИ

Какво пък им търпиш?

Ние не ги търпим. Те сами се задушават в собствената си примка. Ние си действаме по нашите задачи. Те се мятат, като риба на сухо. Чудят се как да ни предизвикат, с убиди, пререкания, лъжи и измами и тем подобни. Но се излагат пред целия ЕС. Те просто не се държат на положение. Пендаревски се държи като Ам гъл от Властелина!

И какво ще им направиш бе боклук?

пак бисери хахаха. Абре пич, вземи прочети малко история ...

Ей, то се е видяло, че са промити мозъци. Те не искат в ЕС и ние не ги искаме при нас. Пълно единодушие! От тези шиптъри и чеп за зеле вече не става. Да се кланят там на АМ и да се оправят. Колкото повече внимание им се обръща, толкова повече се вдъхновяват. Имаме изисквания, когато ги изпълнят да дойдат да целуват ръка и така. А партийните педа.. в България да внимават какви ги вършат на тази тема…

Македония без двусмислие показва ясно на ЕС, че не желае да влиза в техния безсмислен Евросъю.з

45 години Москва се грижеше да има стена между България и Македония. Откакто Македония влезе в НАТО, пак така.

И за поредна година Нобеловата награда отива при учените от Македонската Академия на науките. Те са първите в света открили и доказали паралелните вселени

Прави са хората. Ти ще се съгласиш ли в България да открият гръцки културен клуб "Василий 2" примерно?

Само дето, те твърдят че Василий 2 е македоноубиец а не българоубиец. По твоята и тяхната логика, явно за нас няма да е проблем да има гръцки клуб с това име. Явно не си наясно с твърденията им!

Какви са твърденията им, с които не съм наясно?

Към Вардарска

Защо гърците и какво общо имат те с Източната Римска империя с столица Константинопол кръстена на Римския император Константин Велики? Нещо ти е хаос в познанията по история.

Според мен е грешка да избереш имената на цар Борис трети и Иван Михайлов за патрони на български културни клубове в Македония. Трябваше да изберем например Гоце Делчев и Яне Сандански. Това са безспорни имена в нашата история. Вярно, че те ги считат за македонци, но ние ги считаме за българи и не могат да имат нищо срещу имената им.

Зависи. Измислени са точно тези имена с цел да ни скарат със Скопие. Разделяй и владей - политиката на москва.

По времето на управлението на Цар Борис във Вардарска Македония се въведе образование на български език. Зубренето на сръбски език през периода 1913-1941 повече ли им харесваше?

"Цар" Борис 3 е отговорен за престъпления в България и признаване на фашисткият преврат 1923г., където избиват току що избраните от народа земеделци. Вероятно от страх ад не ги съдят за предизвиканата втора национална катастрофа, загубена територия и плащане на милиарди златни франка обезщетение. Абсурдно е за нас българите, че са го кръстили така, без значение на македонската промиване на мозъци. Върху реални факти най-вярно се прокарва пропаганда, просто представена по изгодният начин. Но какво положително са очаквали да постигнат за България, че да го кръстят така? Гледа се крайният резултат, а той е вреден и е изключително глупава проява. Може да провокация, да го кръстят цар Борис 2, който е брат на цар Самуил, когото си приписват македонците. Ще противоречи на техните измишльотини, а защо онзи е кръстен "цар" Борис 3, когото оплюват? Защото е имало Борис 2 брат на Самуил. Е той бил прекръстен тогава.

Самуил,Мойсей; ‎Арон‎; ‎Давид -това са братята

Може и да бъркам, но май твърдяха, че единият е прекръстен на Борис.

Борис 2 е син на Петър 1, внук на Симеон 2, баща на Роман

Така де, и аз бъркам. Внук на Симеон 1

Може объркващо да са го написали в Уикипедията: От около 971 г. Самуил управлява България съвместно с тримата си братя, а след смъртта им става действителен владетел на българите, макар че формално царската титла принадлежи първо на пленения от ромеите Борис II, а впоследствие на Роман. През 997 г. цар Роман умира и Самуил става едноличен владетел в едно от най-трудните времена в българската история. Явно е паралелно, а не от неговите братя, макар че твърдяха, че някой е прекръстен на Борис.

Ето го и тоя . Абре хора, вземете прочетете малко история бре. Как може да сравнявате двата владетеля. Борис 3 ослепявал и убивал хиляди хора ???

Както казват американците: монки бизнес.

На резолюция в конгреса, за македонската култура в САЩ, че като Колумб открил Америка, заварил там западномакедонците. Упс били дошли кораба. Твърдят някакви 2 дето били българи, но си приписват. Така се пише съвременната история тип соросоидна.

Само сигурно там е имало надпис Локо София! ;)

може да е спорна личност но в никакъв случай не е фашист или антисемит.

Сменето го с надпис ;Г.Димитров; или таварищ ;Сталин;

Ами и ние в България мразим рода на борката три....

Царе, поставили България на страната на нацистите, нямат място в никое цивилизовано общество. Създаването на НПО-та на тяхно име би предизвикало такъв отговор от всяка нормална държава.

тъй де! когато борис е приятел с хитлер, хитрер е другарче с джугашвили

Джугашвили не е водел българската политика, дебиле.

И тук цепят в София булевард Евлоги Георгиев на Хитлер и Мусолини.

Не са царе. За да са царе, трябва да са българи, а не спуснати от вън някакви. Трето царство не признавам!

ами то по времето на второто царство всички са били кумани бре хаха. Неграмотник

Kalin

Ние просто сме освободили окупираните от турци гърци и сърби наши земи.

Направете клуб с името ЦАР САМУИЛ БЪЛГАРСКИ да видим тогава какво ще кажат...

Анулирайте си резервациите за Мънкидония! Междувпрочем ,трябва да си лоботомиран като Северджан ,за да ги посетиш за Великден!Безвкусна и студена храна,лошо обслужване,коментари от недорасли дриопитеци и погледи накриво,като да си им изял десерта с вилица! Препоръчвам РУМЪНИЯ като дестинация - прекрасни и възпитани хора с приятелско отношение,вкусна храна и европейско обслужване! Прекрасни преживявания в Карпатите(велика планина) ,исторически обекти и превъзходен планинско-селски туризъм! А ракийката и скарата им са перфектни!Няма да съжалявате -пробвайте вместо да рискувате с лоботомираните северджански примати!

Румъния е супер и хората са изключително добронамерени. Единственото, което е тъжно и жалко е че езиците ни са толкова различни.

Езиците са толкова различни, защото за 150 години румънците промениха основно езика си и изкорениха славянската и старобългарска лексика, за да превърнат езика в преобладаващо романски.

Може ли в Москва,немците да отворят културен клуб с името АДОЛФ ХИТЛЕР.

Може!

Може неписмени Хитлер и Джугашвили от началото на войната са съюзници заедно разделят Полша

По времето на Борис трети още не е имало македонци. Едва 1945г. македонците идват от Луната. Навярно сте чували "Ех Луно, Луно земъо македонска"

Горна Македония

Учудваща наглост от вардарските сърбопитеци, които явно забравят, че страната им става съюзник на Германия на 25 март 1941г. Това, че в следващите дни в Белград е извършен незаконен държавен преврат, който сваля законно определеното правителство, по никакъв начин не отменя собствената им вина за логистиката да осигурят коридор на вермахта да удари съпротивляващата се на агресията на Мусолини Гърция. България, на този етап, не участва военно нито в Югославия, нито в Гърция, а само подсигурява неутралитета на Турция. Всичко друго, в което имат наглостта да ни обвиняват, е чисто тяхна измишльотина, с която режимът на Тито крепеше властта си.

На зла круша-зъл прът. Вето!

Свършиха ли имената на велики българи, та трябва да кръщаваме клубове в Македония на фашаги? Представяте ли си етническите немци в Полша да си кръстят клуба А. Шикългрубер?

Само да ти кажа,че въпросните имена са избрани и поставени от местните български организации ,а не от нас в България!Не си наясно ,ама да "разясниш" !

не знам какъв е борис кобургов според севернитемакета, ама в нашата история и учебници 60 години пишеше, че е монархофашист!

Македонците са насъсквани срещу нас докато са били в Югославия и антибългарската пропаганда продължава.Нас ни представят като татари,цигани фашисти,крадци на история,че крадем от техните музеи,българките са уличници и се продават за 2 червени,ние сме лъжци,страхливци,а сърбите са голяма работа. Ние досега отстъпвахме и мислехме,че макетата ще оценят доброто ни отношение,но това не се случи. Трябва да разобличаваме всички лъжи. Аз не е одобрявам теорията че имаме обща история.Не бива да си отстъпваме историята.Историята на България е само наша В ТИК ТОК има няколко българи,които правят макетата на нищо,разкостват ги,докато останат без думи.Това е правилния посход.Никакво отстъпление и малодушие.