Москва рискувала милиарди с България

Москва рискува да понесе загуби за милиарди долари заради гръмките изказвания, правени напоследък от български чиновници.

Обратно в новината

Коментари - Москва рискувала милиарди с България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И как по IP адреса ще стигнат до съответния човек??? Най-много да разберат района и страната където е. Е, и? Гошо от София!

Не се ли усещаш, че вече сме началото на 21 век. За теб времето явно е спряло някъде преди 20 години. Заседнало е нещо в главата ти и не може да се излюпи. Като стара плоча, запецнала и се чува само: ...комунизмът...кому ... И в чутурата дебела не влиза, че отдавна го няма тоя строй. У нас капиталистите, наследници на червените фамилии управляват по-дясно от десните. В Русия отдавна е капитализъм. Май Северна Корея само остана, с някакъв строй. И май Китай :). Погледни се в огледалота и кажи: Аз съм русофоб, азсъм лют русофоб и як американофил, ама защо, не знам. като кажеш, ще разбереш вероятно истината за себе си. А не да ни пробутваш като на малоумници темата за комунизмът. А от САЩ толкова ли си късоглед, мозъчно, та не виждаш какво сътвориха из цял свят. Не виждаш ли как всички вече се опитват да се дистанцират от тях. Само група глупак, която не се усеща на къде е духнал вятъра. Те са като Титаник и наистина само глупаците се връзват с тях сега. Държат се още само на благоволението на китай, че са се набутали с американски ЦК за 2.3 трл. и се чудят как да не ги загубят. Осъзнай се човече, годината е 2009, за самия себе си. Дреме ми на мен за теб, че и на другите.

Не, ние сме тука за да има кой да се противопостави на бетонните ви комунистически червени, дебели кратуни които никога няма да разберат че Студената война свърши с победа на Капитализма над Социализма. Ако ни нямаше нас , тука щяхте да си разтягате локуми и сами да си вярвате колко е велика Русия, макар че Рейгън прати СССР в кучи гъз. И щом ти се иска да ми занаеш IP-то, това само доказва че си ченге от бившите и не можеш да понасяш някой да ти противоречи и да говори срещу милата ти партия и искаш да го смажеш. Съжалявам това време мина, ако искаш да се върне - прав ти път, заминавай за Москва при ПутКин.

Москва нищо не рискува. Ще се намерят добри решения.

Геополитическите атове се ритат, географските магарета теглят. Това е съдбата на милата ни Родина.

Мартинчо пак се напика.

До: Плевенчанин (31.07.2009 г. 14:12ч.) Хей урунгел: Защо забравяш финландци, белоруси, украинци, румънци и други националности участвали в руско-турската война?

Сега бих искал всички да си спомним кога са построени хилядниците на АЕЦ Козлодуй. Сега да си спомним, че един реактор има срок на експлоатация, след което трябва да се спре. Сега един въпрос - по мои сметки след около 10 години ще трябва се помисли за затварянето на двата хилядника в Козлодуй. Даже и да не се затворят, то след 30 години експлоатация техническите прекъсвания ще са по-чести и по-дълги. А сега да помислим с какви мощности ще заменим двата хилядника. Така, че АЕЦ Белене просто ни трябва. Въпроса е да се махнат всички пиявици воглаве с RWE, защото досега не и виждам ролята, освен дето ще прибират половината печалба. За Южен поток съм сигурен, че икономическата му аргументация не е по-различна от на строящият се Северен Поток. Не е случайно, че Румънците искат трасето да минава през тяхна територия. А за Бургас - Александропулос имам особено мнение. Мисля, че трябва да не е нефтопровод, а продуктопровод, като продукта го получаваме в Нефтохима или даже ако трябва в нов завод.

Не съм специалист, но ми се струва че няма да е особено трудно газопровода в България да се направи по начин, който да позволява по-голяма гъвкавост и да може да се използва и за транзит от Русия и за транзит от Турция. По този начин интересите ни ще бъдат защитени най-добре.

тея xxx и anticom явно са на заплата да пишат по форумите. не се ебавам - вижте как кесят тук и дращят. не ви ли се иска да се показват ip адресите, поне първите 3 числа...

Южен поток неплащане на транзитни такси на Украйна и Румъния -> поевтиняване на природния газ за Българските потребители !!! Южен поток през Румъния -> плащане на транзитни такси -> газта ще е по-скъпа отколкото ако тръбата е през България. Погледн дългосрочно, а не за 3-4 години колкото е мандата.

Хей, Ого и НикиБ! Абе вие в нелегалност ли минахте? Тук всички (почти) нападат любимата ви Русия, а вие си трайкате. Ама не може така! Изходете се по въпроса!

Урок 1: А ако науча българскиЯ ЕЗИК и слушкам в час - ще построите ЛИ централаТА?

До Плевенчанката - Ей ОВЦА, ти си срам за хубавия ни град. Костите на десетки хиляди руски войници (вечна им памет и слава) още са тук и ще останат тук, за вечни времена, за да напомнят на ОВЦЕ като теб, как и защо всъщност имаме държава в момента, а не сме турски вилает. И не само щяхме да сме турски вилает, ами нямаше и да ни има, щото турците отдавна щяха да са ни изклали, (питай арменците, да ти обяснят за какво става дума)! Точно от Плевен ли се намери някой да плюе руснаците. Покажете ми гробовете на британските, френските американските, германските и пр. войници които са умрели за свободата на България, пък тогава ще приказваме. Ама няма такива. Толкова за нашите днешни европейски приятелчета. Приятелчета, ама ако навремето точно те нарочно гледаха в страни и се правеха на разсеяни за да могат турците да ни изколят на спокойствие...! И Плевен, и цяла България, дължат на Русия и руснаците вечна благодарност! Неблагодарността за такова свято дело (освобождението на България) е смъртен грях!

Как така нищо добро не е дошло от Азия? Та нали ние сме дошли от Азия?

Между другото, в България вече започва пропагандната кампания на тема Колко добре направихме, като се отказахме от всички стратегически енергийни проекти. Кампанията всъщност стартира вчера и то не с очакваните заявления на Мартинчо и подобни, а с гордо цитираните мнения на някъкъв руски експерт за това колко неизгодни били за БГ договорите, колко много сме щели да спечелим, ако ги спрем и как всъщност и самата Русия щяла да спечели ако ги спре. Чувствам се длъжен да обясня за какъв точно руски експерт става дума и защо, аджеба, точно сега се изявява. Михаил Крутихин е експерт на RusEnergy - звучи като голяма компания, но всъщност е просто един интернет сайт. Самият експерт Крутихин си е създал почти култова репутация (сред западните медии) с радикалните си анти-руски изказвания, които на моменти са шокиращи дори за западните журналисти, които плащат за тях. Поразтърсете се в интернет за предишни изказвания и анализи на този виден експерт, ще се посмеете. Простият факт е, че има доста такива сайтове, или фирмички за псевдоанализи, които си изкарват хляба с това да снабдяват медиите на запад с точно такива мнения и оценки, каквито те искат да публикуват. Това си е просто бизнес. Има такива и у нас. Проблемът е другаде - в нашите медии се завърта пропагандната машина за да се докаже на общественото мнение, че едва ли не България ще спечели с геополитическото самоубийство, извършено от новото правителство. Ясно е че за мислещите, или просто прагматично настроени българи светкавичното погребване на всички проекти е меко казано странно, и не отговаря на националните интереси. Голямата бързина и ентусиазъм на новата власт да ликвидира всички проекти са меко казано подозрителни, явно прозират външни, небългарски интереси и намеса. Именно за това в нашите слугински медии започва разяснителна кампания.

Я, какви специалисти, как не сте станали министри бе, хора? Вижте сега. Ако проектът е печеливш, той е за частни инвеститори, за да не участва държавата с пари, които са ваши. Криза е. Ако е губещ, държавата пак няма какво да участва. Енергийна независимост ще имаме, когато открием петрол. Анадънму?

Енергетиката и енергийната зависимост ще са най големия проблем в близкото бъдеще. Вярно е че ще е трудно на държавата с тази инвестиция но трябва да се гледа в перспектива. Стремежа на Мартин Димитров е единствено да прави минуси за старите управници без оглед за последствията. Не подкрепям в никакъв случай заминалата си коалиция - даже напротив, но трябва да се отсяват все пак приоритетите.

Според мен Южния поток е полезен (сигурно може да се предоговорят някои неща да са по-изгодни за нас, но по същество е плозен). Белене се очертава като една голяма далавера, от която полза я има, я няма (даже почти сигурно - полза няма да има), а рискове - много и то сериозни! Нефтопров не е нужно да минава по цялата брегова ивица, за да я осере цялата - и един голям разлив стига, а малките ще са хронични и само те сигурно ще я съсипят половината. Затова определено нефтопровода е ВРЕДЕН!

РУСИЯ СИ ГЛЕДА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ПЛАНОВЕ А БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ГИ ГЛЕДА.ТАКА ЛИ. ПО-ДАЧЕ ОТ РУСКИТЕ ПИЯНДЕТА.

koito e igral edno horo s Rusia dobro ne e vidial. E... rusnachete, Bulgaria ne e oshte Ruska gubernia.

Ами да не рискува.И аз ще съм доволна от такова решение.Ако пък реши да рискува-ще си има проблеми!

Правилна е позицията на новото правителство.Трябва да защитаваме собствените си,а не руските интереси.Поне докато рускините им,живеещи вече от 50 години у нас,се научат да говорят най-сетне български.Това ще е знак ,че най-сетне са усвоили част от етиката на общуване.Крайно невъзприемчив народ-също като турците.

Хора на по-малко от 30 години въобще да не ми опонират тука, защото аз съм живял 20 години преди 89г, в онова ХУУБАВО време и знам какво беше под руско робство.Тези които сега си мислят че ги разбират нещата и са на около 30г или по-малко, тогава не са били родени или са били хлапета и сега всичките им глупости които чета тука са на основата на сладките приказки на червен дядо и баба номенклатурчици или просто заблудени глупаци.

nishto ne se stryaskajte...rusnac iskat da vidyat kakva e situaciyata v bg za tova publikuvat tezi statiii..vseki znae che Alexandropoulis e myrtvoroden proekt a super skypa atomna electrocentrala v silno seizmichen rayon ustrojva samo rusnacite

По-добре вятърни централи, поддържани от инженери, отколкото централи за мангали.

До Варната: Неграмотнико, пише се и се изговаря ЦЪРВУЛ, А НЕ ЦАРВУЛ както ти си го написал. И не обиждай на регион. Тук поне живеят българи, които са грамотни, а не тъпунгери като теб, и които не са слугински настроени, както цялата местна сган по морето. Духайте супата с празните си хотели. А, аз ще ви поздравя септември от Хургада. За сведение на тъпия ВАРНАТА, това е в Египет. :-)

ББорисов не трябва да разрешава на синята коолиция с 15 депутата да се бъркат в стратегията за газта . Иначе лошо ни се пише през зимата . Тази зима за 20 дена спряха гаста и само дето не умряхме от студ . Не бива да се говорят празни и не компетенти приказки. Самата американска дипломатка ни го каза ,че трябва да гледаме нашите си интереси а не да се харесваме на запада или изтока .

истината е следната-правителств на Бойко Борисов ще има 2 цели-1. Да окраде каквото може, 2. Да съсипе икономиката на България за да станем тотални роби на МВФ и чужди фирми. Има и още една стратегическа цел-да си развалим традиционно добрите отношения с Русия и да се надупим на САЩ. Всички страни строят атомни централи защото петрола и газта пак ще поскъпнат-нещо което е на изчерпване няма как да стане по евтино-само предателя на националните ни интереси-Бойко Борисов е на друга позиция. Или пък иска той с крадените пари сам да построи централата??? Петро и газопроводи са жизнено важни за България-те гарантират националната ни сигурност-никой не би нападнал страна партньор на Русия, а си спомнете какво стана с Кипър!!!Измествайки Доган от властта се очакват провокации в тази насока...Кой ще ви пази лакомите задници от милионната турска армия ако не Русия!?!?! Еколозите винаги са били платени подлоги-от петролопроводите няма НИКАКВА опасност-особонно от тези на наша територия. Другия вариант е много по опасен-всичко да е в ръцете на румънците - ако това стане със сигурност ще инсценират голяма авария с цел да ни прецакат туризма и тогава не само Бургас ами целия ни туризъм ще залезе... Ако отрежем дироктно руснаците през зимата ще има непредвидени газови аварии и ще си платим в пъти за тарикатлъка. Селския тарикат от Банкя трябва да знае че за просперитета на една страна трябва да има приемствена и стабилна политика на правителствата и предсказуемо поведение-а не проекти планирани 10 години и подкрапени от всички страни и евросъюза да се погребват само защото на някакъв жмульо са му платили шепа долари...

Руски авторитети в енергетиката твърдят, че България има основание да преразгледа позициите си по големи енергийни проекти, тъй като и Южен поток, и Бургас-Александруп са незащитими дори в стратегиите на Москва. Московският вестник Независимая газета цитира Михаил Крутихин от консултантската компания RusEnergy, който определя българската позиция като много силна. От една страна те отговарят на политиката на ЕС, който иска да се освободи от монопола на Газпром и Москва. а от друга - не е изключено по такъв начин София да се опитва да постигне преимущества при преговорите. Предишното правителство отстъпваше на руските искания, но новите управляващи съвсем основателно могат да поискат преразглеждане на неизгодните според тях положения. Не изключвам и възможността в крайна сметка те съвсем да се откажат от руските проекти, поне в тази тяхна част, която засяга газо- и петролопроводите, заявява Крутихин. Влиятелният експерт е убеден, че с проектите си Газпром се е впуснал в авантюра, която от самото начало е изглеждала нагла, а пък и не е икономически обоснована. Проектът Бургас-Александруп трябваше да разтовари Босфора, но днес проливите са свободни и компаниите, които пренасят петрол, едва ли ще се интересуват от петролопровода. В момента той е безсмислен, твърди руският експерт. Южен поток трябва да намали зависимостта от Украйна, но цената за изграждането му - над 20 млрд. евро - е толкова висока, че много по-просто би било да се постигне договорка с украинските власти за транзит, гарантиран от европейски наблюдатели, казва Крутихин. Според експерта Газпром се опитва да установи свой контрол навсякъде, върху всички мрежи за изпращане на газ в Европа, но това явно не допада на властите в транзитните държави и рано или късно руският концерн ще трябва да се откаже. А по принцип може да се строи газопровод и като се заобиколи България: през турски териториални води и Румъния. Но тогава двойно ще поскъпне подводната част - от сегашните 5 млрд. - на 10 млрд. евро. И освен това не е ясно каква ще бъде подзицията на официален Букурещ, който също е лоялен към ЕС. Още повече, че Южен поток е пряк конкурент на европейския проект Набуко, казва руският експерт. Същата гледна точка има и анализаторът от ИФК Метропол Александър Назаров, който направо определя проектите Южен поток и Бургас-Александруп за излишни.

Е, добре, как може Италия и Гърция да искат и да подписват Южен поток, а България да лиже фашистки задници??!!!

Тези калпазан-министърчет зубрачи ще загробят всичко в България както направи Костов, за да се натегнат на чуждите лобита. Дано този път да има осъдителни присъди след това правителство за поразиите които очевидно правят.

АЕЦ Белене не трябва да се прави от руснаците - къде е смисълът в това да закриваме една руска АЕЦ, за да построим друга???

ДО VARNATA:В северозападна България не живеят цървули,както казваш.И също така Варна не е България.В северозапада умишлено не е направено нищо от досегашните ,,управници,,за да бъдат хората бедни и зависими от една партия(БСП).А това,че щели да не идват повече руски туристи,като казваш показва егоизмът ,присъщ на приматите от дивото.Другите вълци ги яли,само моето да НЕ СЕ ГУБИ.Боклуци.Такива като теб не трябва да се наричате БЪЛГАРИ.И се научете да говорите нормален език,а не да МИЕКАТЕ.

ако се случи тези проекти да бъдат отменени, какво ще стане - ще се окаже че родните ни бивши министри са взели напразни комисионни, и сега ще подлежат на ОТСТРЕЛ от руската мафия... ще е весело... като се замисля, токувиж и от новите министри ги отстрелят... ама нищо чудно, руснаците и за по-малко отстрелват.

Руските путиновски интереси - вън от България!!!!

Всеки, който е против тези проекти, е против България, бил той политик или обикновен гражданин

Оставете xxx бе, човекът го е казал дори по-добре от мен ха,ха - смешни комунистчета. Голяма злоба се лее сега от вас КЕЕЕЕФ

Dogovorite za tez proekti za izvestni samo na malka grupa hora. Predi da e izvestno e zapisano v tiah, e glupavo da se delim na -fili i fobi...........Az mislia 4e Bylgarskite interesi , triabva da bydat za6titeti , a ne rusku , grycki ili turski.............. istoria promiti mozyci, Russia /USSR e vinagi e za6titavala dobre svoite interesi. Niama za6to edna malka i bedna strana da im pomaga za tova.........pomisle za sebe si

Бъркате си по носовете цял ден.Няма какво да правите и пишете само глупости това е моето мнение..А колкото до темата,вече в България не търся нищо логично или нещо да се постигне да е в интерес на народа всеки гледа как да си напълни джобчето... :)

Бъдете сигурни, че румънците с най-голямо удоволствие ще лапнат проекта Южен поток. Това е тяхна отдавнашна цел. Тежко и горко на БГ след като икономическите й проблеми ще се решават от политици от рода на протежето на Иван Костов пастор Мартинчо.

Аз предлагам на новоизлюпения външен министър да направи предложение за скъсване на дипломатическите отношения с Москва. Иначе ще плащаме неустойки по договорите за Белене, Южен поток и Проекта Андрополус докато Бойко и сините са на власт.

Москва ще продъжи да прави каквото си иска, България - да се дупи на Европа, понеже тази поза е най добре отработена от нея по време на турското опрашване.

Балкан беше фалирал и в списъка на ликвидация на Виденов , др. лъжец

Голям кеф ми е да гледам опулените руски изцъклени физиономии начело с Путин сега. А на БГ русофилите ще им кажа че са много зле. Не може да оставиш на някого да прави атомна централа като в едната ръка държи чука(сърпа) а в другата бутилчица водка. Плюс това е доказано че технически докато западните държави са стигнали до Мерцедес, руснаците са стигнали само до Москвич и то пак по крадени технологии.

Балканите не са толкова голям пазар, че цяла една страна да се изхранва от него. Нито пък България има природни ресурси да бъде енергиен източник - няма нефт, няма газ, няма уран, няма дори вятър и слънце... С каква енергия ще станем енергиен центърс? С енергията на безграничната ни простотия ли?

То така стана и с Балкан по времето на Костов, а колко други стратегически предприятия се сринаха не може да се изброят, все няма икономическа изгода. Ако е така, защо Франция има толкова АЕЦа, всички строят - и съседи и китайци, всички...само нашите не виждат изгода. Май прав ще се окаже предизборния клип на БСП за Костов и брадвата.

Олеле! Пак ли се включи комунистическата пропагандна машина като по времето на Костов.... Щели сме да сме били загубели... абе умници... а да сте видяли, какво точно ще спечелим а? Аз до колкото си спомням тия договори ги подписваше Румен Овчаров. А Румен Овчаров е тоя дето преразгледа договора за газа и го преподписа на по-високи и неизгодни за нас цени без да покаже на никого, какъв е новият договор. И вие сте тръгнали да ревете и да вярвате, че бакиите, които тия са ни забъркали са изгодни за нас и че ще загубим... Боже, защо си ме родил в страна с толкова прост и невеж народ, Боже! Толкоз ли съм грешен?