Расте недоволството срещу по-къса лятна ваканция

Расте недоволството от проекта на МОН за съкращаване на лятната ваканция с 6 дни. Хиляди вече се подписват в петиция срещу промяната.

Обратно в новината

Коментари - Расте недоволството срещу по-къса лятна ваканция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

прост народ! всичките циврят а са функционално неграмотни :))))))

А защо няма петиция срещу приетата наредба да се взимат оценките от 5ти, 6ти и 7ми клас в балообразуването при кандидатстване след 7 ми клас?

TIREX

75 дена лятна 14 зимна 10 великденска 10 коледна.. 2-4 междусрочна 10-18 дена "дървена" учат почти на 4 дневна седмица? и тъпи тъпи...днешните подрастващи...

лека корекция: 75 дни лятна 10-12 Коледна 10 Великденска 3 междусрочна 5 грипна-дървена Тъпи подрастващи в умно общество, а? Мъдър, напредничав извод. Значи подрастващите ни са виновни, че културата ни е нулева, че музиката ни е долнопробна, че Вип персоните са ни неизвестни и с нищо недопринесли за България, празноглави величия, че в родината ни цари фалшив лукс, облечен в мръсотия и мизерия. Че около СПА хотелите ни гъмжи от плъхове и бълхи, че народа няма два лева, а притежава телефони за 1500 лв. на изплащане, че фирмички за даване на кредити не пенсионери свободно се рекламират по национални медии, че много-вървежен бизнес са талони за лотария, че образованието ни става все по-зле, че БДЖ е подигравка, че нямаме нормална транспортна мрежа, че, че и чееееекакви да бъдат подрастващите?

Айде преучилии са се, нали почиват съботите и неделитя, а да свкват от малки, 5 дневна седмица и 20 дни годишен отпуска, а ще им се не знае.

И защо е този вой? Та веднага намесвате и Бойко Борисов. Мойте внучки живеят и учат в Германия. Имат само един месец лятна ваканция и не са преуморени, а са едни щастливи деца. Изобщо не се оплакват и не мърморят, че имат много за учене. Тук децата се учат от родителите си, вечно да се оплакват и да не приемат никакви промени. Вечните недоволни, оплаквачи и мърмоморковци. Ако може да не учат, да не работят, само да се забавляват и да получават пари. И винаги другите са им виновни, ако нещо не става както го искат.

Не знаеш ли що? Сравнявай БГ образователна система с германската и ще се сетиш!

В Англия и САЩ лятната ваканция е 5-7 седмици

E,6 ДЕНА ЩЕ ВИ СЪСИПЕ ЛЯТОТО? ТОВА Е НЕСЕРИОЗНО.ОСВЕН ТОВА ДРУГИТЕ ВАКАНЦИИ ЩЕ СЕ УДЪЛЖАТ.ПРЕДПОЧИТАМ ДЕТЕТО МИ ДА СИ СТОИ ВКЪЩИ ПО-ДЪЛГО ЗИМАТА В ГОЛЕМИТЕ СТУДУВЕ,ОТКОЛКОТО ДА ХАЙМАНОСВА 3 МЕСЕЦА В ЖЕГИТЕ ИЗ КВАРТАЛА.

Другите ваканции вобще не са удължени, набутани са съботите и неделите в тях. Евтин популизъм ! Прости сметки са , и ще видите ,че няма удължаване на ваканциите. А през юли да ходите на училище при температури над 30 градуса !!! В училищата няма климатици и е такава невероятна жега,че повечето ще си извадят медицински. И какво ще постигнат с една седмица горница, тъпотиии ..

А , какво да правят родителите на децата от 1-4 клас, които са на работа и имат по-малко отпуска от ваканциите на учениците?????? И нямат баби и дядовци????

Или сте нерабореща, или имате кой да ги гледа, или са Ви големи децата, не знам, но това е голям проблем за работещите родители, които нямат помощ от баби и дядовци!

ВЕвропа се учи до 30 юни и се започва на 1 септември.Това не пречи ,който желае ,да поработи през лятната ваканция.Ние не сме ли в Европа?

В Европа климатът е друг. В държавите, в които лятото е жега както у нас, също имат дълга лятна ваканция.

И сега ще излезне Бойко Борисов в бела премяна да каже на учениците: Деца, щом не искате няма да ви увеличаваме учебната година! Нещо взе да се изтърква пр - стратегията за добрия герой Борисов и лошите му министри обаче ...

Интересно е, че учителите реват повече от децата за орязаната отпуска...

Защо не вземат депутатите да си съкратят тяхната отпуска и да си удължат работните дни, през които така или иначе нища не работят. Гледат като телета и гласуват амблок като попове.

Учителите били "безценни проводници на знания"щях да повярвам ако не ходех на родителски срещи.

Дядо, дядо... Твоето са прародителски срещи. И все пак, какво общо имат по въпроса за ваканциите?

И целогодишно да учат децата - все ще са си същите лумпенизирани неграмотници. Лошото е, че в България думата "реформа" е чисто и просто преназоваване на едно и също нещо, но с по-сложни думички, както и опит да се заменят практики, които дълги години са работили безпроблемно, с други такива, които не носят положителен резултат. Крайният ефект е, че произвеждаме евтина работна ръка за по-развитите икономики - на никого не са му нужни грамотни и разбиращи българи. И нещата ще стават все по-зле!

имам учител в сем. повече от 20 години, винаги учителите започват от 1 септ работа, защото има много неща да се подготвят за началото на уч. година, НО, ако ще да увеличат със 6 или да скъсят със 106 ваканцията, по-важното КОЙ ЩЕ НАПРАВИ ДЕЦА, защото деца няма, къде са децата господа, депутати, училищата закриват паралелки и всяка година става от зле по-зле, народе прост, за къде си тръгнал знаеш ли!!!!!!!!!!!

Да те беше научил да пишеш грамотно поне!

Кон с рог

Че той грамотно пише. #ИзвиниСеБе! #ВеднагаБе!

а ти, да беше народил повече деца та те ангажират, а не по цял ден да висиш във форума!

Поредната тъпотия която измислят.Професори ли ще ги правите за 500лв. месечно възнаграждение.Или има вратичка за източване на средства от образованието?

Твърдо За удължаване на учебната година! Минаване на учебно време между 9 и 4 следобед, сряда или петък да не се учи! Но ваканция 3.5 месеца е напълно деструктивна! А и кой гледа децата под 12 години - изкуфелите баби и дядовци пред тв-то с индийския или турски сериал!!!! Сменете системата-първа крачка - намалете лятната ваканция за сметка на седмичното разпределение!!!

Колко градуса беше температурата в София на 1-ви и 2-ри юли? Вие бихте ли си пуснал/а детето на училище на такава температура? А как се учи докато се вариш в събствен сос в класната стая? Идеята е взета от държави в които градусите на най-горещите дни лятото са по-малко от 30! Идеята е рядко тъпа!

фактите показват, че колкото повече "реформи" се реализират нивото на образованието пада. По-добре не пипайте нищо. Не пиапйте ваканцията на децата. Уважаеми "експерти" не забравяйте, че децата не са опитни зайци.

под петицията са ученици дето не им се учи и на даскали дето не им се работи. Гледат едностранчиво само намаляването на лятната ваканция, а не коментират увеличаването на другите. Реално учебните дни са същите, но по-равномерно разпределени.

предлагам да ти разпределим отпуската равномерно, ако работиш естествено, 12 месеца по 1 или 2 дни. Добре ли е? Родител съм, не съм учител.

Едно е два месеца отпуска, друго е един месец и три седмици.

Я да оставите децата на мира! Нито по-късно, нито по-рано. Както си е в момента, няма никаква нужда от реформи. И защо искат да променят датите за матурите, за да удължават още повече психическото напрежение на децата ли?! Климатиците не са решение, още повече, че ще вдигнат потреблението на ток на училищата. Кой ги вкара тия в МОН бе, тууу, по-добре да сложат действащи ученици и учители на тяхно място, че да стане истинска реформа и да се кротнем вече всички, а тия умници от мон да ходят да ръсят мозък на Марс, ако щат.

По света има родителство-телеприсъствие за ваканциите. Фантастична идея!

Мързеливи български идиоти, искате да празнувате и почивате през цялата година и да се пенсионирате още преди да сте започнали работа, инфантилна паплач!

прав сте, но то съвсем няма да има българи, проблема ще бъде решен, тези от народното събрание - някоя сутрин ще си отворят кабинетите и от чистачката до секретарката, а и по-нагоре всичко ще бъдат роми!

вие сте най-неграмотния сайт, който съм срещал, остави другото, но се чудя, толкова млади образовани хора има без работа, а вие понеже сте си червени назначавате явно, разни по системата "Мой човек" и ставате за смях, хората влизат тук, защото могат да напишат по нещо във форумите, иначе ще бъдете забравени за един ден, жалки сте, сбъркахте статията, сега я поправихте, излагация!

Когато искаш да отклониш вниманието на обществото - обяви, че ще правиш "реформи". В най-консервативните институции. Не че нещо ще направиш, но хем ще отклониш енергията и силите (някой да е разбрал за чуждите войски в България, примерно), хем ще се изкараш даже "реформатор". Аман от такива "реформатори". Официални тролове.

Учебната Година в Германия се провежда по различно време в отделните провинции. Най-рано започва учебната година в областта Нордрайн-Вестфален - в началото на август. В останалите провинции в Германия учебната година започва между 1 и 30 септември и завършва около 30 юли. Задължителните предмети зависят от учебната програма, която е записал ученикът. В областта социални науки се изучава предимно химия, биология и др., в областта нови езици се изучават 3 западни езика между които английски или френски и латински. Математическата, икономическата и музикалната програми се доближават до тези в аналогичните специализирани гимназия в България.

И какво ни интересува Германия? Там почти няма лято,не страдат от глобалното затопляне,и могат да си учат цяло лято.

Ако искаш да вземаш заплата в България, колкото в Германия, разбира се, че те интересува. С мързел, няма как да се постигне онази индустрия и технологии, които ги имат там. А ние ходим и работим там за жълти стотинки и ги караме, като отидем там те да на обучават.

В ЕС няма нито една държава, на която образователната система да съвпада напълно с тази на друга държава от ЕС. Всичко е въпрос на традиции, изпробвани във времето практики и държавни приоритети.

Там климатът е друг, лятото е по-хладно. На 30 градуса няма как да се концентрираш! Освен това в Германия има повече ваканции, напр. има есенна ваканция. В Бавария напр. на всеки 2 календарни месеца има 1 седмица ваканция. Съжалявам много, но ден или два есенна, междусрочна и т.н. ваканция, съчетана с уикенда, не е истинска ваканция и не може да се отпочине! Отделно допълнителните домашни в промишлено количество, които традиционно се дават за ваканцията! И изобщо тази порочна практика уикендите да се броят за ваканция, просто нямам думи!!! Не съм съгласна също и зимната ваканция или междусрочната да е само част от седмицата. Да си изберат едната от двете и да я направят цяла седмица! Ваканция е, когато семейството отиде на почивка. Кога точно да се практикуват зимни спортове??? Масово през седмицата на междусрочната ваканция и по 3ти март децата се "разболяват" и класните стаи са празни! Реформирайте, но с мисъл и се съобразете с географския район, климата и семейството! Кой планира отпуск 2 дена?!!!

Има решение като няма пари-единият родител си взима ЦЯЛАТА год отпуска или болничен,после другия и готово.

Hey! Teacher! Leave them kids alone!

да се шлякат?

да свикнат да общуват, да развиват социален интелект, вместо да стават тухли на смрадивата пост-ком- поквара

Това пък с климатиците е най-големия майтап! Недай Боже да бъдат монтирани такива в класните стаи и веднага група откачени родители ще спрат децата си от училище, защото "климатиците са нездравословни"!

Вместо 15-ти септември, да започнат от 10-ти септември, така лятото ще им е лято. Септември месец, ще е по-прохладен и т.н. В Русия и САЩ започват от 1 септември и приключват по едно и също време, както нашите ученици. В Русия, зимата имат по-голяма ваканция близо 3 седмици.

Тука е България ! - красотата на отечеството ще даде повече от всякакви уроци

Учебните програми са направени така, че само 10% от децата се справят , другите-губят интерес към учението, тъй като учебниците са написани така, като че ли по тях ще учат бъдещи Анщайновци! Замисля ли се някой, че нашите деца още от 3-ти клас започват да имат по 6, 7 учебни часа , 5 дни седмично! Ами така работят техните родители по 8 ч дневно! Редно ли е малолетни и непълнолетни деца да имат такава ежедневна натовареност!? Защо след 8 ми клас няма професионална ориентация за всички учащи, така че да учат 3 дни и 2 дни да усвояват професия , както например е в Германия? Ако "експертите " в нашето МОН толкова не могат да измислят как да образоват децата ни , ами да вземат готов пример от тези, при които образованието дава резултати!

Дълги години учехме и в събота. Не е толкова драматично. Но родителите трябва да обръщат внимание на децата си.

Искаш да кажеш, че децата са толкова тъпи защото учат прекалено много? Интересна мисъл!

Първо изречение в новината: "Расте недоволството от проекта на МОН за удължаване на лятната ваканция с 6 дни." Редакторът на работа ли е или вече е във ваканция?

Децата могат да участват в доброволчески инициативи! Средата, в която живеем, е грозна и мръсна, отношенията са свирепи и груби!

В БГ ходенето на училище трудно мобже да се нарече учене. Усвояват се едни пари на данъкоплатеца (уви, в това число и мои) по ситемата "парите следват месото". Тук спора е не колко да се учи, а кога и колко да се ходи на училище, ако не си забелязал.

"Расте недоволството от проекта на МОН за удължаване на лятната ваканция с 6 дни"????? Не е ли за удължаване на учебната година?

Тези от дирника въобще не са ходили на училище, не могат и едно смислено изречение да напишат.

Ти откри "партийността в творчеството на поета", както се правеше в часовете по литература по време на соца. И на говню Хикимян от бтв 100 пъти му повториха, че няма "добавка за прослужено време" а има " % възнаграждение за стаж и опит", но той продължи да си бае първото. За това му е платено, това говори/пише журналистическата подлога.

Толкава ли са необразовани в МОН или поръчка еврогейска изпълняват?

--Егати и неграмотните писачи като се увеличава учебната година лятната ваканция се намалява!!!

В условия на затоплящ се климат и постоянни рекорди на температурите в пролетно-летния сезон, първо трябва да се оборудват всички класни стаи с климатици. След това гей-дружинката на МОН може да си изкаже мъдрите съображения относно ваканцийте!

Какво е ваканций?

Ами неволна грешка. За гейовете в МОН схвана ли? Това е основното.

МОН-ове, измислете нещо умно, деее! Тази лятна ваканция я има от много години. И на нея ли решихте да посегнете и какъв е смисъла?! Да няма нещо неразвалено, неосрано! Аман от постоянните ви тъпи промени! Има толкова неща, които крещят да бъдат пипнати и поправени, които са абсурдни! Вие сте седнали лятната ваканция да ми оправяте.

кой е недоволен бе... родителите рентиери/незнайно милионери с по 12 месеца ваканция? аре скрийте се.. 3 месеца се чуди човек какво да ги забавлява тези деца

Нормалните хора имат 20 дни отпуска, а тези реват, че не им стига месец и половина.

Всъщност целта е да се отвлича вниманието от истинските проблеми.

"Нормален", стани учител с начална стартова заплата за пълен щат от 500 лв бруто.

Абсолютно против удължаване на учебната година!!! За желаещите да има курсове, лагери и други подобни!

да то има.. ама по 50 кинта на ден..предлагам да ти вдигнат данъците за да ги субсидираш да станат по приемливи цените

Като ходят допълнително на училище няма да ми вдигнат данъците??? И сега учебници, помагала и консумативи се купуват от родителите!

Еми ще събираш цяла година,ама не ти се дават пари за такива неща.Безплатен обяд няма.

Проблема в образованието идва от некачествено написани учебници и некачествени учители.Трябва да се влагат труд и средства това да се подобри. Без климатици в училищата ще е ад, климатици все ще са болни.Но някой е решил, че е достатъчно да удължи учебната година и да си измие ръцете все едно е решил глобалните проблеми на МОН.Да ама трябва и акъл....се казваше в една реклама.

Учебниците се пишат /качествено или не/ съгласно образувателната програма, а тя става все по-лоша и по-лоша.

Предложението от петицията е учебната година да почва от 1 септември.Това не води ли до още по-голямо намаляване на лятната ваканция???И дали децата ще са достатъчно отпочинали?Нека авторът на петицията да помисли и върху това.

от какво да са отпочинали? През 2 седмици имат по 2-3 допълнително (без събота и неделя) почивка. Ние като учехме от до само с почивките на офиц. празници + две седмици покрай коледа и велик ден, да не би да сме се преуморили. Отгоре на всичко повече ученици дори и не стъпват в клас през по-голямата част от учебната година, пък ако случайно са се объркали и са влезли в час не внимават в това което им се преподава. Така че нищо няма да им стане на лигльовците да поучат малко повече.

"Лигльовците" имат нужда от почивка - да. Ти наясно ли си защо е така, както го описваш? Отварял ли си съвременен учебник? Изобщо интересувал ли си се от програмата им и какво учат и как го учат? Пълен абсурд - натоварване с глупости и излишни неща, които отблъсква и деца и родители. Умни тикви са тези МОНаджии.

Началото на септември е достатъчно топло. Кой ще учи, кой ще преподава? Родители на по-малки ученици предпочитат първите 10 дни да отидат на море, първо, защото вече не е голяма жега, второ, защото наистина има реални намаления на цените в хотелите, трето - защото като цяло има по-малко туристи и е спокойно, може наистина да се почине. Ако сме на север, разбирам, начало на учебната година от 1 септ., но в нашите географски ширини е лудост. Какво е това учене до 6 юли??? Отново в жегите? А "експертите" в МОН са на климатици, нали?

То и така не се учи последните седмици,а те удължават с една седмица. КАК се стои при около30 градуса по 6-7 часа,еми не се стои.Аз лично ще взема на моето дете извинителна бележка за 1 седмица минимум.

Нещо не разбирам . Веднъж изписвате удължаване на учебната година с една седмица,след това - на ваканцията. Кое е вярното,или аз греша нещо?

Абре,кой ви избра там,малоумници,нали народа??? Не за да правите всяка седмица безумни промени и експерименти с децата ни! Открай време се знае,че на 31 май свършва учебната година!И започва лятото за децата! Тези деца трябва и да почиват,играят,нали? Ако ТАЗИ ПОРЕДНА ГЛУПОСТ НА НЯКОЙ СИ МИНЕ,ЩЕ ВИ ПОМЕТЕМ,ЛЕНТЯИ ТАКА,ХРАНТУТНИЦИ!

Във всяко правителство на ГЕРБ се случва едно и също - МОН предлага безумно тъпи реформи, с отрицателен ефект, само и само да отчете някаква дейност! В същото време най-важното - съдържанието на учебниците (особено по история и български език!) минава метър, т.е. изопачава се българската история, отпадат ключови автори от програмата по българска литература и пр. Заемете се с учебниците, дами и господа от МОН, защото ще ви бъде търсена отговорност ПОИМЕННО за опитите за подмяна на българското национално съзнание! И не пипайте утвърдения от десетилетия - от хиляди пъти по умни от вас глави! - учебен график. Няма кого да излъжете с камуфлажни реформи!

След 10 юни е АД жега в класните стаи.

Работя в българско училище, живяла съм и в други държави. Добрия вариант е започване на учебната година на 1.09. Ваканция 5 дни - работни за деня на будителите, коледна ваканция, междусрочна ваканция 5 дни - работни, великденска ваканция 5 дни - работни и край на учебната година за горните клакове края на м.юни.

Това може и така да е но българското училище има къде по-големи проблеми за да ровим ваканциите , ефекта ще е нулев но ще има период на неудобство и за какво за да му стане готино на някак т.нар експерт. Всеки гражданин с успешна кариера е в пъти по читав и компетентен от държавните експерти дето са на хранилка и с гръб от държава - полиция. Да дойдат в частния сектор да ги видим , няма да оцелеят един ден без мошния гръб.

МА СИ КРАВА СМОТАНА!ОСТАВЕНА ВАКАНЦИЯТА НА ДЕЦАТА!ТОВА НЕ СА РОБОТИ!

Всеко ново правителство, всеки нов екип в министерството гледа да направи някакви рефотми, промени, да покажат, че уж работят, действат. Стига с тези промени. Погледнете Англия- еднин разумен консерватизъм.

Нима искате да натъпчете децата в една стая в тази жега? Преди септември беше приятен,но последните години поне първите му 10 дни са африкански. Дори края на юни последните години става 40 градуса,и във връзка с климатичните манипулации трябва по-рано да свършват училище за сметка на зимната ваканция например.

Абсолютно подкрепям това мнение и се радвам, че все още има здраво мислещи хора! Писна ни от новости и реформи без смисъл...

Съгласна съм напълно.На жегата само ще издевателстават още повече върху децата ни, сърдити даскали, че трябва да ходят на работа.Големите ученици са по 8 или 9 часа там, ядат буклуци от лафките и пият ранитидин от 8 клас, а на родителите гледат като на дойни крави.За образованието тук това не е решение за изчистване на проблеми трупани с години.Децата не може отново да са потърпевши.

Някой последно ще каже ли кое ще се удължава и кое ще се скъсява ???? То за всички е ясно, ама за авторите на съобщението май не е .