Коментари - Мислите ли, че гласуването с хартия е по-сигурно от това с машина? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сорс кодът това, сорс кодът онова, всеки имал достъп до сорс кода. Сорс кодът не изпълнява инструкции. Може да си четете и анализирате сорс кода по цял ден, ако машинният код е друг, какво значение има сорс кода? Аз една статия не видях за това кой, кога, къде и как компилира сорс кода. И може ли да се репродуцира машинният код? А за софтуер за гласуване сигурно 2-3 реда код са достатъчни да променят тотално резултатите.

Да го напрявят машинно със скенер за личната карта и всичкото на централен сървър и машината да плюе само разписка със контролна сума както е при касовите апарати с коят после контролна суа да проверяваш за кой си гласувал. Ама тогава няма как да има шашми защото при проверка на конторлната сума няма да излезе бюлетината и сисадмините ядат дървото заедно с тези дето са ги накарали да барат.

Като им знам кода: CIK1234

Едните са хванали цаката на бюлетините, а другите на машините. Затова сега са се хванали за гушите.

Хиляди пъти е по-НАДЕЖДНА бюлетината ! Член/ той се путка,де/ на комисията може да я направи невалидна и по-трудно да я подмени ... и толкоз

Те ГЕРБ благодарение на хартиената бюлетина грабиха България и ЕС цели 12 години. Но пък с машините е друга работа. След като не се броят разписките е още по-лесно да се манипулират. Гласуваш примерно за 5, разписката е за 5, а в паметта на машинката се отбелязва: 15 или който плати повече! Въпрос на два реда програмен код!

Пентагонът и МИ-6 бяха хакнати, а тук един прост илитерат Кирил Петков и умствените кастрати гласували за него се обясняват, че абсурд да има манипулации с мадуровките.Абе лумпени, абе дебили прости... я си ЕПМ. Съд и затвор бе, измамници неуки и гнусни.

Не вярвам на машинния вот. Софтуерът може да се манипулира, колкото и да ни убеждават в обратното, справка - забраната му в цивилизования свят. Тук едни лъжливи смешници се опитват да ни изкарат аборигени и хамсалаци с мантрата в истеричен и назидателен тон за машинното гласуване. Тази необичайна активност за налагането на машините още повече ме навежда на мисълта за манипулиране при избори. И да не ми минават за купения и фалшив вот, то като че ли се е изчистил.

„невалидни“, тоест фалшифицирани, бюлетини са по-малко от 3 неумели боравения с машината?

И хдвете водят до фалшиви изобри. Въпросът е коя банда хартиената или машинната ще прави менте изборите.

Няма да забравя една хубава изборна вечер след като се прибирах от апартамента на единия от родителите ми и видях прекрасна гледка докато чаках за десен завой. До две кофи на Фолф з боклук имаше един подпрян огромен чувал с бюлетини, а друг беше разхвърлян около зелените площи до кофата. Е в този момент разбрах колко е хубава бюлетината, за някого!

Гласуването с хартия е по-сигурно само за Тиквуня - при 300 000 недействителни /направени недействителни от неговите хора по места/ и 200 000 купени гласове , а и 80 % поправени протоколи какво по-сигурно от това . Е за това е целия зор да се върне хартията...

Гласуването с хартия не намалява 80те% , а ги увеличава.

Цялата работа е да вкарат и сиуксите да гласуват. Или както се изразяват - "да фърлят".

Цялата борба за връщането на хартиената бюлетина и истерията срещу машините е всъщност борба за връщането на гласовете на неграмотните, на малцинствата и на тези, на преклонна възраст, които просто не могат да се оправят с машините… Всичко останало е пушек, демагогия и театър. А истинската причина за увеличаващите се негласуващи е очевадна - хората се отвратиха от родната политическа каста и просто няма за кого да гласуват, защото всички „алтернативи на хоризонта“ са еднакво пошли, продажни и предателски, нещо което самите политици упорито отказват да признаят, защото ако го направят ще означава, че сами те са не само безполезни, но и вредни паразити...

Глупости. Шашмата е именно в софтуера. Има системно разминаване между анкети и гласове, а това не може да се обясни със стари и млади. Между другото старите са по-грамотни от младите. Или поне по-малко неграмотни от демокрадците европейци.

На тези които смятат , че гласуването с хартия е по-сигурно тогава да спрат да ползват банкомати щото е по-сигурно да теглиш пари на гише с хартиена бланка !

Банката няма интерес да краде от клиентите си. Ако иска, тя може да го прави и без машини, но ако го направи ще последват съдебни процеси вместо печалби. А и залогът е много малък - рискува си целия бизнес за да открадне от някой сульо няколко лева. При изборите залогът е много голям, както за вътрешните, така и за външните интереси.

ДАЛИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ НА РОТАТИВКИ ИЛИ ХАРТИЕНИ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ДОКАТО НА ВЛАСТ СА ПРЕСТЪПНИЦИ,НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И СЛУГИ НА С.А.Щ.В САИТА НА КОЗЯК НАРЕЧЕН ДНЕС.БГ. СА ИМ НАРЕДИЛИ ДА НЯМА КОМЕНТАРИ ПОД СТАТИИТЕ.ОЧАКВАМ ГО И ТУК.

Ееей, Киро и Х.иванов няма да могат да влязат на другите изнбори. Колко жалко.

Печели изборите този който брои бюлетините. Печална истина. Няма невъзможни неща. Повече хора са необходими за да фалшифицираш изборите с хартия. Един човек е необходим за програмирането. Тази ДЕМОКРАЦИЯ която ни се продава отвън си е чиста ИЗМАМА. А това което се показва по телевизията си е чиста загуба на време.

За хартиите си прав ! Искаш ли да ти код от 5000 реда да го анализираш да видиш колко е лесно !

Всичко си има цена.

Илиян Илиев

5000 реда код няма как да ги анализираш за 24 часа без значението от цената !

Лигльо, 5000 реда са пет файла по 1000 реда код, софтуер от базово ниво. Анализирам ти ги на какъвто и език да са

Гласуването с хартия едно в сигурно ! Всички мангали ще гласуват за ГЕРБ !

2милиона гласували в 12000 секции. Средно по 166 бюлетини за броене в секцшя. Голям проблем...

Нали според вас някой може да фалшифицира бюлетините пред комисията преди да ги преброи? Нали това твърдите? Или може би някой може да фалшифицира бюлетините пред стотина души избрани от абсолютно всички партии? Само че ето ти уловката-отряза си се от машините не се броят. Гледа се само резултата от машината. И пак да задам въпроса-ако са в прецени ,че в дадена секция има нарушение на вота как по-точно при гласуване с машини ще се извърши повторно преброяване на вота? При положение че за времето от вота и повторното преброяване 10 пъти може да се подмени софтуера на машината и да се изпечатат нови хартиени отрязаци. Нещо, което няма как да направиш с бюлетините, тъй като самите бюлетини имат освен останалите защити и серия номер, а пък машините дето печатат тия бюлетини имат броячи и се знае колко бюлетини са напечатани. И тези бройки както и серийните номера се сверяват и записват преди гласуването.

Щото па по тая умряла логика не могат да се добавят и махат чували с бюлетини ли?

Глупако, я да ми обясниш, как точно ще "подмениш софтуера на машината" в избирателната секция пред очите на всички?... Имаш ли изобщо представа за какво говориш и какво сравняваш? Явно не ти е известно съща така, че достъпа до тези машини е стриктно защитен и само "администраторски". Ей, аман от тулупи, аматьори, клакьори и дебили!

Абе, ти тъп ли си или просто нищо не знаеш по въпроса?... Но пък смело "разсъждаваш"!

"Нали според вас някой може да фалшифицира бюлетините пред комисията преди да ги преброи?" Според мен се сменят на улицата, по пътя преди броенето! И това го има снимано на репортажи, как се размотавят чували с бюлетини без никакъв надзор!

Мислите ли, че гласуването с хартия е по-сигурно от това с машина? ПО-ТЪП въпрос не може да се измисли.

НАЛИ? ДА!

Че най-сигурно информацията се съхранява на хартиен носител. Най-трудно се фалшифицира хартиен носител. И най-секретните документи в целия свят се съхраняват само и единствено на хартия. Всяко-абсолютно всяко електронно устройство подлежи на манипулация. Съвсем неслучайно почти никъде по света не се гласува с машини.

а най-лесно можеш да компрометираш хартиен носител... А още по-лесно можеш да надраскаш една бюлетина и да я направиш невалидна... А още по-лесно е да подмениш, да добавиш или отмъкнеш хартийките по дългия им път от секцията до центъра за преброяване и отчет... Как е? Изясни ли ти се? Абе, кофти е да си малоумен... не ти позволява да мислиш, в повече от една посока!

Преди години имаше случай в щатите, който доказа че машините не са по-сигурни от хартията. Единственото им предимство е че няма забавяне при отчитане на резултатите

Машините за гласуване са просто едни принтери. От машината излиза бюлетина, която след това се преброява и именно тази хартиена бюлетина е валидната. А вече самото броене се извършва с машини, но се прави и ръчно при съмнение за фалшифициране навод.

и двете са "сигурни" Плюса на машините е че тумбите роми изчезнаха от избирателната ми секция. Няма опашка и са диша леко...

значени с какво се гласува. Фалшификацийте са на много по-високо ниво от броенето на гласовете. Няма значение дали са преброени правилно или не. Накрая тоя с кокала се прознася кой ще спечели. Всичко е фарс...точно както изборите в САЩ.

Аз това откога го разправям, ама се правят, че не вдяват!

И като герб спечелиха какво стана? Нищо. От последният им редовен кабинет се вижда че сме на политическото дъно и това кой първи втори и трети вече не е от значение. Освен ако не стане някаква фенуменална манипулация при която да останат едва три партии в НС е без значение кой ще има достатъчно гласове за да бъде първа сила.

Като на практика вече е на власт от почти две години какво успя да свърши? Или пак ще излизате с лъжата че видиш ли те само шест месеца управлявали нищо че бяха още в първия служебен кабинет.

Моята промяна? Къде промяна? Къде видяхте каквато и да било промяна? Защото аз никъде не видях такава. Къде пише, че възхвалявам ПП и другите малоумници? Къде пиша, че те по-добре се представиха? ПП и другите 7 месеца играеха само на "кой държавен служител за какво фалшиво обвинение да уволним" и как да се подмазваме на ЕП с глупости. А кои са тези които почти две години управляват? Такива няма! Месец за месец и каквото мине от партиите на гласуване в НС и това е.

Е всичко друго но не е герб нали така беше? Е като е всичко друго и не е герб-защо затъваме все повече и повече??????? Нали единствено трябваше да не управляват герб и щяхме да живеем прекрасно?

Явно не схващате намека, че наравно обвинявам всички партии! След като от последните редовни избори(тези на Кирчо не се броят) всички ВСИЧКИ партии и депутати, само се чешат и не предприемат важните стъпки. Ако това не е ясно се спрете за момент с фашистката логика на "или едните или другите".

И коя администрация държат герб моето момче че нещо не се сещам? Тая дето има и 20 и 30 години трудов стаж в администрацията? Тая дето я подмениха вашите честни и почтени последните две години? За коя по-точно администрация говориш? И още нещо моето момче-знаеш ли го още колко души работят в държавната администрация??? Или за тебе всеки, дето се води държавен служител задължително е държавна администрация? Да ти припомня ли само корнелия колко души е подменила? Или рашков? Или служебните? Или вашата подмяна? Да започна ли да твърдя и аз, че само техните служители от администрацията гласуват за тях? Хайде задавам един още по-прост въпрос като за такъв като тебе. Как по-точно при съмнение за фалшификации може да се провери дали софтуера в машината е отчел вярно гласовете? Като проверката се прави след приключване на изборния процес преброяването на гласовете, обявяването на резултатите и след съответното обжалване пред съда.

Сега, да обясня като на малоумен! Когато гласуваш, то ти показва на екрана и на отрязъка за кого си гласувал. Пита те поне два пъти дали си направил правилния избор, в смисъл да не си объркал нещо, за да не може да се жалваш после. Та, носиш този отрзязък в урната и ако при преброяване отрязъците съвпадат с протокола за какви машинации и какви злоупотреби ми говорите?

Щото явно си малоумен. След като приключи изборния процес от машината излиза един протокол, дето пише за коя партия колко гласа има. Този протокол е единствено валидния при обявяване на резултатите. Не се прави сравняване между протокола издадена от машината и хартиените отрязъци намиращи се в урната. И ако поискам проверка на изборния резултат-вали да не само и единствено протокола издаден от машината. Кое по-точно гарантира, че протокола издаден от машината отговаря на това, как са гласували хората? При положение че няма абсолютно никакъв контрол а софтуера на машината се подменя в рамките на няколко минути от един човек с най-обикновена флашка.

Напротив, дори в парламента говореха, да не връщат хартиената бюлетина, а просто да броят отрязъците. Само това е напълно достатъчно да гарантира честните избори. Задай си въпроса защо и кои партии не искат да се приеме това?

Самите отрязъци подлежат много по-лесно на фалшификация отколкото една бюлетина. И борбата не е да бъдат използвани машините просто като принтер, а за да се запази използването на машината като единствен източник на информация кой как е гласувал.

Някой може да фалшифицира отрязъците пред комисията, преди да ги преброи? Ти сериозно ли?

Всеки гласоподавател получава по един ИзборКойн за изборите и го прехвърля на която партия реши. Накрая си мерят койните.

Винаги съм изпитвала ужас да не изляза от квадратчето при гласуване с хартия. Два милиметра навън и айдеее невалидна. Определено е много лесно да направиш една бюлетина невалидна.

Въпрос за ОЛИГОФРЕНИ "Мислите ли, че "със самолет се пристига по-бързо, от придвижване пеша "????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Пеша се стига по-бързо отколкото със самолет с неработещи двигатели. Идиотско сравнение направено от напълно неадекватен човек.

За фалшификации на изборния процес мисля ви само и единствено в България:))))) Брей брей брей то че ние сме си уникални е едно на ръка, ама чак толкова уникални не сме. Само че ето ви една уловка-за всички пишещи тая глупост-за всичките 30 години до момента няма установена нито една фалшификация на изборите. Независимо коя партия е на власт независимо кой управлява и независимо за какво се гласува на тези избори.

Кога изсипаха чувала с бюлетините на масата като се видя парцала наречен ''протокол'' на предаващите го, които вечно мрънкат ама парите за прескъпия си престой бързо гушват. Кога съда разреши ново броене ???Освен при референдума на Слави, но и там като преброиха няколко чувал и видяха колко по малко са отчетени реално ''за'' спряха да отварят другите....

Некадърно попълнения протокол не е фалшификация на изборния процес а некадърност на персонала. И ако не сте съгласен с протокола може да се извърши повторно преброяване на бюлетините. Хайде сега аз ако не съм съгласен с резултата по даден от машините как мога да проверя дали машината не е фалшифицирала резултата?

Тъй като явно деградираме и машинното гласуване е по-лесно манипулируемо от хартиеното, аз предлагам да се върне гласуването с бобче. Веднага да се потърси отговорност на всички правителства вкарали електронни услуги, били те в КАТ, здравеопазване, правосъдие и т.н. А простата истина е, че каквото и да е гласуването, ако са корумпирани контролните органи, резултата ще е един и същ.

Колкото е сигурно еднотото, толкова и другото. В целия свят гласуват по всякакви начини, само в сульовска България само с машини. Вече казах, майка ми не гласува заради машините. Българка, образоваине полувисше, години 70 + На колко като нея отнехте правото на глас, за да се правите на "ентелегентни".

Баща ми на 70+ без висше гласува с кеф с машина.

Разбира се, че с хартиените бюлетини се правят измамите! С машинното гласуване няма човешка намеса и от там няма манипулация! Машините не са в мрежа и няма как някой на централно ниво да се намеси, ако действат, то ще е на дребно трябва във всяка секция да има законспириран хакер, който да намери време, когато другите ги няма достатъчно време да хакне машината и да промени вота. Това е практически невъзможно!!! - първо в секциите няма толкова квалифицирани хакери и второ няма такъв период от време да няма никого, та "хакерът" да може да промени нещо. Още по-малко да може да се случи в такива мащаби, та да е от значение за вота в национален мащаб. ...Много важно, че в някаква секция някой ще увеличи резултата на една партия с 10 гласа ...? Да не говорим колко манипулации и КОНТРОЛИРАН и КУПЕН вот ще бъде елеминиран - в циганските махали и в Турция. Защитата на хартиената бюлетина, е защита на КОРУПЦИЯТА!!!

Казваш по света не съществуват хакери и няма никъде хакнати електронни устройства? Абе сещам се на един от криминалните сериали бяха качили вирус и на вибратор.

хакери бе, тези машини са самостоятелни и не са свързани с никаква мрежа.

Софтуера се подменя изцяло с помощта на най-обикновена флашка от един човек в рамките на няколко минути:)))) Та какво казваше за сигурността на машините?

Аре не нас тези - със сигурност има контролен панел на едернет порт, което си е пар екселанс локална мрежа

Когато започнат да изсипват запечатаните чували в някакво общо помещение и преброителите са избрани на случаен принцип за всеки чувал от секциите мога и да повярва,. че няма фалшименто..Защо до сега не се направи такова преброяване на случаен принцип когато се предават бюлетините и ''протокола'' вместо да се замацва още повече върху него???

С от абсолютно всички партии също така има и наблюдатели. Или може би вие сега ще седнете да ми обяснявате, че преброителите и наблюдателите независимо че са от различни партии в купом са се разбрали как да фалшифицират изборите?

Да отпадне анонимното гласуване. Гласуването да става явно и директно пред комисята. Броенето да става с банкнотоброячни машини. Там няма софтуер, няма и кодове. Тя е направена да брои точно и е сигурна. Броят на партиите да бъде дведен до две.

Пишещите по поръчка не харесват въпроса къде се гласува с машини по начина, по който се гласува в България. Защо така? Нали тъкмо ще можете да дадете пример как в света масово използват тия машини гарантиращи според вас честността на вота????? Или може би именно защото точно това оборва всичките ви измислени опорни точки и затова не ви харесва?

Анонимното гласуване няма как де е сигурно.

Щом в малко страни по света гласуват с мадурките,означава,че има нещо нередно.ПЪК И ТИЯ ПП НЕЙСТОВО БРАНЯТ МАШИНИТЕ,ПАК ИМА НЕЩО НЕРЕДНО.ПП ИЗМАМНИЦИТЕ ИМ НЯМАМ ДОВЕРИЕ

Логично е само, че в другите страни такава помийна изборна работа никой и не помисля да направи.. Проверете , ако знаете чужд език какви са им протоколите и ги сравнете с нашите на хартишката, за да ви стане ясно...

Пишете как е в Европа,ще ви кажа как е.Когсто изборният ден приключи,вратите на секциите се отварят и всеки,който иска може да присъства на броенето на бюлетините. А тук вратите се заключват и започва да "се пише и брише". Недействителните бюлетини в България са между 12-17%.За сравнение в Англия те са 0,74%,при това при много по-голям брой гласували.Е ние по-прости ли сме от англичаните или причината е друга?

Представителите на всички партии, заедно с наблюдателите не гарантират честността на броенето така ли? А между другото къде е това точно в европа, дето всеки влиза произволно и гледа как броят бюлетините? А и къде по-точно в европа се гласува с машини?

Там където не знаят аритметика като нашите ''преброители'' виждайки им ''протоколите'' задължително се гласува с машини,

Значи първо не можеш да ми кажеш къде се гласува с машини в европа. Също така не можеш да ми кажеш и къде гражданите имат свободен достъп до преброителите по всяко едно време. Обаче иначе изказваш твърдение.

Както е казал едно време Йосиф Виссарионович, по-известен като Сталин: Няма значение как гласува народа, а кой брои бюлетините. Не по-малко известния Самюел Клемънс с псевдоним Марк Твен пък е казал: Ако от изборите зависеше нещо, щяха да ги забранят. Не случайно 3/4 от хората вече не гласуват, просто видяха, че за когото и да пуснат бюлетина, накрая все ДС и бивши комунисти ги управляват.

Ама кой ще управлява го решава броя на гласувалите за дадена партия. Пък броя на не гласувалите не решава нищо. Полза от увеличаването броя на негласувалите имат само и единствено партиите с абсолютно еднакъв процент като дпс. И имагинерните дребни партийки като възраждане и дай българия.

Мнозина знаят как да излъжат с бюлетините, а някои знаят как да го направят и с машините.

Всичко е за борба за електората на ромите и пенсионерите, както и гласуванията в Турция - те трудно гласуват с машини, трудно четат на български, а и наистина трябва да са в изборните секции. С хартиената бюлетина се правят фалшификации - гласуват мъртви души, добавят се чували с хартиени бюлетини от властимащите и гласуват неграмотни продали се за пари. Много лесно и бързо се проверява гласуването, когато е с машини - има и хартиен отрязъл /така яе гласуването с машини е и мавини и с хартия - двойна засечка..

Братята роми свободно ползват смартфони и кредитни и дебитни карти. Броят на гласувалите от турция не е намалял при използването на машините. Опитай пак.

Аз мисля, че тези там(не знам как да ги нарека, но не са в никакъв случай представители на народа) в парламента е крайно време да оставят изборния кодекс и да вземат да свършат нещо. Знам, че осигуряване на краденето им е тема номер едно, но тази държава има нужда от действащ парламент, а не от НИЩОПРАВЦИ ! Моите пожелания към всички 240 са: ЦЕНЗУРИРАНО ЦЕНЗУРИРАНО ЦЕНЗУРИРАНО ЦЕНЗУРИРАНО ЦЕНЗУРИРАНО НЕ НИ ТРЯБВАТЕ ! Положението без вас ще е в пъти по-добро.

Защо почти никъде по света не се гласува с машини, особено по начина, по който се гласува в България? Защо държавите използвали машини са се отказали от тях?

За оня смешник долу любето. И другите като него. Бюлетината за гласуване моето момче има серия номер както и още няколко други защити, изключващи възможността да направиш копие на тая същата бюлетина. Във всяка една избирателна комисия има представители и наблюдатели от абсолютно всички партии. Бройката бюлетини заедно с серийните номера на бюлетините се записват предварително за всяка една избор на секция поотделно и неизползваните бюлетини също биват описвани в края на изборния ден. Всички бюлетини са достъпни след това за последваща проверка, ако съдът прецени, че има доказателства за възможна фалшификация. Хайде сега нещастнико, да ми кажеш как по-точно ще се провери дали софтуера на машините не е манипулиран? При положение че, подмяната на софтуера става в рамките на няколко минути с помощта на най-обикновена флашка. И при положение че в края на изборния ден не се прави сравнение между резултата издаден от машината и контролните талони отпечатани от машината?

Та къде споменавам за направата на копия на бюлетините? И как това е проблема, че да ми спомевата за защитите от това? Ама те бюлетините така ама те иначе. Но в крайна сметка се попълват на ръка и при най-малката допълнителна чавка се смятат за невалидни. През годините не веднъж съм виждал как бюлетините се транспортират от хората на секциите чрез лични автомобили и таксита без никакъв контрол и охрана. Вместо да циврите за това колко фенуменално защитени са бюлетините с различните си серийни номера ми обяснете как при средно 40-100 хиляди невалидни бюлетини по време на избори изведнъж бройката може да скочи до 215 хиляди както беше при президентските избори или при последното им ползване когато са отчетени цели 416 хиляди невалидни бюлетини!? Какво хората забравили как да ги попълват от вълнение ли? Както ги гледаш политиците как взаимно се обиждат и критикуват така и в някакъв момент всички напълно задружно работят заедно. По изборите малко ли е вероятно да измами от страна на комисиите? Колкото до машините какво има да се пипа и проверява по софтуера? Мини компютър за употребата само на едно единствено приложение. Тъй че какво има да се манипулира? Нима на листа които ти отпечатва машината ще пише нещо различно от вота ти? До сега да бяха пропищяли не малко хора. Също така нима смятате че предварително им се задава по колко гласове за всяка партия могат да отпечатват така че да са напълно точни(в границата на възможността за грешка) спрямо списъците за всяка секция за всеки регион? Дори да е възможно това то манипулациите тряба да се извършат в складовете на ЦИК и не е работа за ден два. Нима човек няма да забележи такова нещо? А колкото до липсата на сравнение между резултатите и талоните, нали Нинова сега циври именно поради разминаването бройките при сравненията Които са извършени при изборите? Не били сравнявани ама еди коя си депутатки циври че са и има разлика.

Подлежи на манипулация моето момче. При това на манипулация без да се оставят следи. Цялостната подмяна на софтуера на машината се извършва с обикновена флашка в рамките на няколко минути от един човек. Като при това след това не можете да докажете че е имало подмяна на софтуера.

Първо се твърдеше че отнемало по 1 час на машина, сега пък изведнъж било за няколко минути(две три)!? Да добре. Това че всяко едно устройство подлежи на манипулации не значи, че можеш да хакнеш банка така както един телефон. И че нивото на защитите за мишините е като на ниво персонален телефон. Най-забавното което казвате, че не можело да се докаже манипулацията! За да стане това както вие си фантазирате ще рече че е необходим основният индивид или екип патентовал софтуера за извършването на манипулациите. Защото ако всеки го може то тогава лиценза и патентите на фирмата нищо няма да струват. Отделно не трябва да забравяме, че за всяка дейност с машините трябва множество лица и комисии да се информират и няма как ей така някой като призрак да направи нещо без цял куп хора да забележи. Пък и не става дума за партия две! Като толкова разбирате ще ми обясните ли за каква манипулация му се плаща на човека и коя партия е евентуалният ви избор като страна виновник за манипулациите? О между другото явно не почните ама след като минахме на машините разбиката в гласовете не беше нещо значително. С между 1-2% при всяка партия. Тъй че какво се промени с машините? Нищо не се промени.

Машината е програмируема, което е голям риск на сигурността. Машината е зависима от ток, което значи просто един телефон до енергото и да се правят на улави до откат особено ако се знае кой гласува в в съответната секция. Винаги ще се намери каква авария да се появи за да оправдае прекъсването. Флашки се губят или изтриват, малко твърди високоенергийни лъчи и въй ко станА? Аз одих само на рентген. Затова по-сигурно от хартиените бюлетини няма, стига да се направят съответните усилия за запушване на известните пробойни

При гласуване с бюлетина резултатът винаги може да бъде проверен при последващ контрол от съда, защото има запазена хартия. Може да се прави повторно брене примерно. С машините не е така. На практика с машините нямаме възможност за никакъв контрол на изборния процес.

От машините има хартиена разписка, която също като бюлетините се съхранява в ЦИК след изборите. При едно евентуално съмнение и проверка в съда, могат да се сравнят разписките с паметта на машината.

Ако ме оставят насаме с тази машина знаеш ли колко разписки ще си извадя - докато свърши хартията.

Можеш да преброиш принтираните хартийки, а как си сигурен, че машината е отчела принтираното, а не нещо друго? А?

ㅤ

На света няма нищо сигурно, особено когато се гласува на политически избори или на анкети, които не записват едно единствено гласуване от един и същи клиент. Но и двата варианта са законни и конституционни начини на гласуване и на гласоподавателя трябва да му бъде осигурена възможност да избере този, който най-добре му приляга.

Естествено! Цяла Европа гласува с хартиени бюлетини. Ние ли сме най-умните, за да се доверяваме на машини?