Откриха мъртви двамата миньори след 18 дни издирване

Издирвателните екипи откриха телата на двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов на 9-ия метър в галерията на рудник "Ораново". Те са били затрупани от кал и въглища и вероятно са загинали при срутването. Тридневен траур е обявен в община Симитли.

Обратно в новината

Коментари - Откриха мъртви двамата миньори след 18 дни издирване | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да видим цацоран ще започне ли разследване и да предяви обвинения за неупражнен контрол върху мината . Хора загинаха.

когато стана тази трагедия,и двама от миньорите бяха починали,а другите двама млади хора щче ги търсеха,станишев устройваше веселия на витоша и играеше хора.той никога не е мислел за хората и в какви условия те работят.Вън от България,отивай си в украйна

а, ти самия какво направи.....?

има такава думи като:благоприличие,солидарност,съчувствие(дано да можеш да си ги преведеш).със сигурност нямаше да организирам веселия,когато телата на младите хора още не са истинали,семействата им страдат,другите още ги търсят.от страна на станишев това е много грозно поведение,не човешко поведение.след това може да прави ден на траур,но той не е на място,закъснял е.както се казва:лошка дорага к обеду

Знам,че ще предизвикам вълна от негодувание и съвсем съм далеч от мисълта,че на безхаберниците робовладелци трябва да им се разминава,но това все пак е риск, който всеки миньор приема преди да стане такъв. Такива злополуки ,не са само у нас,това значи ли ,че трябва да се линчува всеки ръководител,винаги когато сбор от обстоятелства предизвикват някаква катастрофа? Бог да ги прости момчетата ! Нека се помисли превантивно за тези които оцеляха и утре ще влезат в мината, как да действат при подобни случаи, да се подготвят аварийни варианти и да предотвратят подобни събития. Във всяка професия има премерен риск и всеки е информиран за това.

НЯМА КАК ДА СЕ ПРИЕМЕ ОБЯСНЕНИЕТО - "НЕПРЕОДОЛИМА ПРИРОДНА СТИХИЯ". ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ТРУПА ПОЗНАНИЕ ЗА ЗЕМЯТА И НЕДРАТА Й. ГЕОЛОГИЯТА Е ДРЕВНА НАУКА. НЕ СЪМ МИНЕН ИНЖЕНЕР, НО ДОРИ И НА ЛАИК МУ Е ЯСНО, ЧЕ ПРЕДИ ДА СЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ НАКЪДЕ И НА КАКВА ДЪЛБОЧИНА ДА СЕ КОПАЕ, СЕ ПРАВИ СОНДАЖ ЗА ДА СЕ ИЗСЛЕДВАТ ПЛАСТОВЕТЕ. ЗА ДА БЪДЕ ЗАЛЯТА С КАЛ ТАЗИ ГАЛЕРИЯ - ОЗНАЧАВА,ЧЕ СА НАВЛЕЗНАЛИ В НЕПОДХОДЯЩ ЗЕМЕН СЛОЙ. А ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЯКОЙ НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА ИЛИ Е ДОПУСНАЛ КОМПРОМИС, КОСТВАЩ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ И СЪСИПВАЩ ДЕТСКИ СЪДБИ.

Лека пръст на загиналите и Бог да пази населението на страната. За теб - отговорът е ясен - това не е природно бетствие а трудова злопулука. Някой не си е свършил работата - което означава че трябва да има разследване и наказание. Началникът е пълен идиот, щом не поема вината, но така или иначе такова е цялото управление на страаната.

ЗА ПРОФЕСИИТЕ В РИСК СЕ ПЛАЩАЛО ЗАСТРАХОВКА ЗЛОПОЛУКА, НЕЩО КОЕТО ОТ МНОГО РАБОТОДАТЕЛИ НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВА ЗА ДА ПЕСТЯТ ПАРИ. ТОВА Е НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА И ПОДЛЕЖИ НА НАКАЗАНИЕ...НЕ МИСЛИШ ЛИ

След дъжд - качулка, както всичко у БГ. Защото най-важна е парата, а животът е нищо...

А къде е службата по трудова медицина, която трябва да консултира работодателя? Защо никой не я е попитал до момента за оценката на риска на работното място и какво е препоръчала в плана за намаляване на риска?

Искрени съболезнования на близките на загиналите миньори. Бог да им дава сили да преживеят болката.

Добре написано! Надявам се не само на думи, а поне един път си ходил на протест

Бог да прости тези млади хора.

Най-искрени съболезнования на близките на загиналите миньори! Виновните за нечовешките условия на труд трябва да понесат отговорност. Защо протестиращите ("красиви и интелигентни") не застанат в подкрепа на хората, принудени ежедневно да жертват живота си, за да се препитават?

Бог да прости момчетата. Червена кратуно, къде видя че протестиращите не застават в подкрепа на тези хора?

Нямате си дори представа за мъката и ужаса на сънародниците си, които създават тия блага, за които всеки ден вряскате и се боричкате. Нямате си дори представа, че работите за робовладелците, цинично и нагло заявявайки че социалните придобивки и разхлабването на примката около шията народна са неща, които не ви интересуват.. за да не ви помсислят , може би, за "комундета". Жалки отрепки сте и сега ми роните крокодилски сълзи... Мир на праха им! Долу икономическите робовладелци!

Бог да ги прости двамата загинали! Съболезнования на техните близки! Към управляващите: Защо винаги вземаме "някакви мерки", когато се случи най-лошото. Аоще по-лошото е, че не се вземат и тогава някакви мерки, а само се говори!!!

А къде е и инспекцията по охрана на труда? Защо и тя при тези цитирани 183 предписания, почти всички свързани с безопасността на труда са си затворили очите и на са затворили рудника до отстраняване на нередностите?

Инспекцията е при Синдикатите, които уж се борят за правата на миньорите.

Този рудник трябва да се затвори незабавно колко хора трябва да загинат за да се разбере, че там няма човешки условия за работа, а в същото време сина на собственика на рудника кара коли за 100 000 лв. Осъдете този измамник на смърт за да има възмездие поне един път.

Сега е момента да се попита щатния гладуващ еврейн Едвин Сугарев, оцелял от безброй гладни стачки със стичаща се по брадата мазнотия (истински гладуващите умират при първата) и дебелосеркото Александър Йорданов, който протестира против изхвърлянето му от гювеча, наречен държавна баница , имат ли реална представа за проблемите на хората в България????

Хей антинезнамкакъв си.Защо пък точно тези да питаме.Защо да не питаме мазните комуняги,които ни смучат кръвчицата от 1944 година насам и продължават с усилено темпо.Голям стратег се извъди.Да не би да харесваш обрязани от коалицията,че си така привързан??

Александър Йорданов не беше ли осъден за нещо? Имаше накой от онова СДС който беше осъден и се чудя кой беше.

защо мрете като мишки в тя тунели ве кво имате да губите махаитесе от тая малумна дарява хора загубени *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Няма да си подаде оставката... Всеки, който е управлявал тези хора, трябва да си подаде оставката, защото носи някаква част от отговорността мината да е в такова ужасно състояние. Да, миньорите работят в голям риск, но той трябва да бъде сведен до възможния минимум, а тук това меко казано не е направено.

Мината е частна. Държавата трябва да му отнеме концесията и всичко, което следва по закон!Но, ако това се случи, почти е сигурно, че собственика ще организира протест, в който миньорите ще участват масово. Те си държат на работата- рискова, но алтернатива за тях държавата няма да им предостави. Не им се мисли за това на управляващите, имат си други грижи-как да крадат безнаказано! За това са и протестите- да се намалят кражбите до минимум. Да станем нормална държава! Да има върховенство на закона!

Мината е частна!Каква оставка на себе си ли да я даде? Трябва да му се отнеме концесията, ама не се знае правно как стоят нещата?!

Хората от селото да протестират, все някои искат да им свърши работата.С това мислене хората от селата ни докараха до това положение. Те подкрепят крадците като си мислят че имат работа.Да си сменят мисленето.

Хората от селото непротестират защото са "крепостни". Ако затворят мината поминака на половината село ще изчезне, а гладен не се стои.

Дано на оня свят бъдат по-добре и гледат от небето този свят по- хубав. Съболезнования на близките. Загубата няма компенсации. А тези, които политизират това нещастие, са духовни и морални нещастници.

Защо хората от протестите в София не издигнаха плакати с искания да се потърси най-сетне отговорност на собственика на мината и на всички онези, които са си затваряли очите за нарушенията??? С пиене на кафе, балетни изпълнения и клавирни концерти пред Парламента, с веене на червени байраци и подписки пред НДК нещата ще си вървят както са били. Докога всички ще мълчат по въпроса за робовладелското повдение и нагласт на собствениците на големите предприятия у нас? Няма ли да се организира протест на работещите хора????

ти защо просто не го написа плаката и не дойде на протеста, аааааааааа. Какво ми дрещиш тука и акъл даваш. А свърши нещо и ти, де А също организирай простеста на робтещите хора, кой да ти свърши работата или си много зает. Писна ми от наглеци. И ти си като политиците: "дайте да дадеТЕ"

Защото това са протестите на умните, красивите и богатите, те не се асоциират с мръсните с кал, смазани от работа и бит миньори. Погледнете стари клипове на февруарските протести, това бяха протести на хора срещу системата, те нямапа рояли и балерини, палеха се от безизходица. А сега е платения протест на задоволените лумпени да върнат на власт падналите от власт олигарси!!!

Това ли видя и прочете от вестниците на Пеевски! Ако имаш деца, на какво ги учиш, да не се образоват, а да стават и те нископлатени и неквалифицирани! Може би не си толкова лош човек, но си от тези, които лесно се манипулират! За такива като теб е създан медийния комплекс на БСП/ДПС и нехните маши- Ирена Кръстева и сина й

Братя, дайте да вземем по една сопа и да подкараме интелигентните от жълтите павета да покопаят в мината, поне и те да свършат нещо полезно с гражданската си енергия.

Болен мозък!Кой за каквото е учил драги!

Съболезнования ! ----- А ако хвърлим макар-бегъл поглед из предаванията от Ораново - Неминуемо Всеки ще види не-само ужасяващия вид на инсталациите (и ще Направи съответните Изводи за Условията на труд !) ... но И Неминуемо ще забележи наборът от Свръхскъпи коли на 'собствениците'... ==>> с което Основният Извод е Кристално-Ясен !!!

Горският е твърде далеч от миньорската работа. Само се правиш на интересен. Колко е неуместно твоето поведение в случая. Мини на друга тема, ако обичаш.

Съболезнования на близките на загиналите, това което се случва не трябва да остане ненаказано, не може да загинат 4-ма миньори а в същото време да няма виновни!!!

Съд и ефективна присъда за собственика! Конфискация на имущество, с което да се изплати обещетение.

На 9-ти септември 1944 г. в мините в Перник, миньорите отсичат със секири главите на няколко такива собственици на рудници, заради нечовешката експлоатация, на която са били подложени! Сега разбирате ли какво им е било на онези хора и защо е имало толкова много отмъщения тогава??? Жалко за тези хора, че станаха жертва на алчността на поредният изрод капиталист! Мир на душите им!

Някой знае ли адреса на тоя Красимир Михайлов???? Подготвил съм 2 туби бензин, тази нощ ще стане на факла с цялата си къща.

в София, кв Драгалевци или Симеоново,там беше преди.Сега не знам.

хора, не разчитайте на разни кафеджии и циркаджии пред парламента, а там, по селата се дигайте - кой каквото намери... и ще повлечете огромно цунами, което да измете цялата политическо-мутренска сган! Съболезнования на близките, Бог да прости загиналите!

Правилно, ние кафеджиите от кога ви чакаме да се вдигнете и вие на протест! А колкото за ефективността на протеста, щом наши журналисти и чужди пишат за него, щом президента, омбудсмана и трима посланници се изказаха и подкрепиха, ако и вие подкрепите, току виж сме ги измели от парламента!

"...Според него _ Валери Манов - рудникът трябва да продължи да работи, като се вземат всички мерки, така че инциденти като последния, да не се случват отново..." Директорът си противоречи. Преди дни каза, че този инцидент не можел да бъде избегнат, а сега, че може, но занапред.

Бог да ги прости!Имах някаква надежда до последно-жалко,много жалко.Както за тях,така и за семействата им.

Бог да ги прости!Това са истинските хора-бедни,изтерзани,дават си живота за парче хляб!Всичко останало е боклук-готованци,побуяли от мързел и бездействие,както тези в парламента и особено тези крякащи отвън.Поне да се бяха сетили да обявят национален траур от уважение към починалите и техните близки.Като луди са се втурнали да си почиват- и политици и лумпени се забавляват.Позор!!!

А учителите, лекарите, строителите, музикантите- въобще, образованите не са "истински" хора. Дори и да си миньор, част от времето ти минава сред образовани, търсиш услугите им, помощта им! Как живееш тогава, живота ти е ад в такъв случай! Ако искаш да изразиш уважението си към починалите, кажи го по не обиден за другите професии начин!

Май не е лошо пак да погледнем нещата: Има два източника на енергия, които могат да ОСИГУРЯТ енергийна независимост - от минерални суровини (нефт, газ, въглища) и АЕЦ. Не панели, не "перки", не ВЕЦ-ове. Тогава пак се замислете за Белене. Защото след 10-тина години ТЕЦ-овете ще спрат, а Козлодуй ще го удължат за 20-тина години. И децата Ви ще купуват ток от Турция (от АЕЦ-а им срещу Резово)

Собственика -Паргов си живее живота както и сина му който учи в Лондон и кара в София последен модел Ламборджини от 3 месеца Сега разпуска в Сен Тропе с приятели Да каже нещо на вдовиците и на сираците на загиналите?? Да си понесе съдебното наказание за не спазване условия на труд-100 предписания не изпълнени и 6 акта -покрити???

Само че и този и служебния и предишния министър трябва да отговорят защо не са платили (макар индиректно) 3 млн. лева на мината. Истината е, че тези мини са опасни и абсолютно излишни. Държат ги само за да не останат няколкостотин човека на улицата. И те го знаят, и собственика го знае и държавата го знае. Защо тогава се правим на очудени или потресени

вдигат се селата, от които са миньорите вили, факли, мотики (както едно време) и линч, само така ще си решим проблемите, докато едни живеят, а други умират, като в романите на юго и зола за 19тия век, а държавата спи, единственият изход според мен е саморазправата

Бог да прости загиналите млади хора и да даде сила на семействата им! Много ми се иска да вярвам, че собственика на мината ще бъде съден, осъден и че ще излежи ефективна присъда. Това няма да върне мъртвите, но със сигурност ще спаси други човешки животи.

А синдикатите къде са? И те на море и по чужбина с многото пари. В кой век живеем? Би трябвало да има цивилизовани начини за търсене на отговорност.

Ал

Жалко за хората. Ето това е цената на ламборджинито (и още кой знае колко нещица) на собственика - 4 човешки живота и 4 семейства почернени. А нямало пари за подобряване на условията на труд и за заплати! Справедлива присъда за собственика и протести докато не я получи!!!

Нали си представяте как чевръсто народните избраници, за които са гласували тези, мъртви вече, мъже , приготвят банските си и хавлиите, а и дебелите портфейли, за да тръгнат "на почивка" и да "ВАКАНЦУВАТ"?В тези страшни дни, когато цели семейства връзват черни забрадки и майките на мъчениците от Ораново вият за изгубените си синове, там едни хора, наречени по недоразумение народни избраници, щастливо предвкусват своята красива ваканция ,след напрегнатия си"труд".ЦИНИЧНО! ПОДЛО! МЕРЗКО!ОТБЛЪСКВАЩО!Още преди 100 години поетът е извикал:"Елате ни вижте!" - той моли и стене, - вий, МЪДРИ ВЕЛМОЖИ, от нази гоени... На миг напуснете там вашто тържище на шум и на ФРАЗИ, БОГАТО ПЛАТЕНИ - елате ни вижте! Вий, дето в покой и в палати стоите - вий, славни, вий, СИТИ! Зарнете през нашто изгнило плетище и може би вам ще настръхнат космите! ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ! ..........О, доста на думи сте нази любили - ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ!

Бог да ги прости, светла им памет!!!

кашалотов ,пардон ЦАЦАров ,къде спиш или ядеш , има 4 мъртви българина и нито един обвинен , ДА АААА това не са СРС-та това са просто някакви от провинцията , НЯМА виновни сами са се умъртвили . ДАНО И ТИ И ВСИЧКИ ОТ ТВОЕТО ГАДНО КОТИЛО ДА ИМРЕТЕ КАТО МЪРШИ .

Как един много почтен и честен човек можеш да го превърнеш в непочтен и мошеник? Направи го капиталист, дай му голям начален капитал и го принуди да го приеме, вероятно няма да е много трудно. Е разбира се това не се отнася за циганите. Защото той веднага ще направи сватба с продължителност поне година, после ще купи стадо коне и ще ги гледа в хола си...абе там нещата са други, и честно казано тази ми теория няма да заработи. Само там човека ще си остане същия.

Бог да ги прости! :(

ЗА ЖАЛОСТ ДРУГО ДЪЛБОКО В СЕБЕ СИ НЕ ОЧАКВАХ ... ПОНЕ ВЕЧЕ Е СИГУРНО, ЧЕ ХОРАТА ГИ НЯМА МЕЖДУ РОДНИНИ, БЛИЗКИ, ПРИЯТЕЛИ... ПОКЛОН !!! КОЛКОТО ДО СОБСТВЕНИКА НА МИНАТА ЗА ПРОЯВЕНОТО ПРЕСТЪПНО НЕХАЙСТВО ПО ОТНОШЕНИЕ НА СИГУРНОСТТА ДА БЪДЕ СЕЗИРАНА ПРОКУРАТУРАТА /ТОГАВА ЩЕ ПОВЯРВАМ, ЧЕ РАБОТИ/ КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ЛИЦЕТО ДА ИЗТЪРПИ ОСТАТЪКА ОТ ЖИВОТА СИ ПОД ЗЕМЯТА КАТО КЪРТИЦА ... ДЪЛБОКО В СЕБЕ СИ МЕЧТАЯ ДА ВИДЯ ЕДИН ТАКЪВ РАБОТОДАТЕЛ НА БЕСИЛОТО - 23 ГОДИНИ СЕ ГАВРИХА С ТОЗИ НАРОД ПОСТАВЕН НА КОЛЕНЕ - МЪЛЧИШ... ИМАШ РАБОТА - НЕ МЪЛЧИШ.... БЕЗ РАБОТА .... ТОВА НЕ ТРЯБВА ТАКА ДА ПРОДЪЛЖАВА ГОСПОДА МАГИСТРАТИ - НЕКА ДА НЕ МИСЛИ, ЧЕ ЩЕ ОТЪРВЕ КОЖАТА ГОСПОДИНА ПРИ ЧЕТИРИ ИЗВЕСТНИ СМЪРТНИ СЛУЧАЯ ЗА ОКОЛО МЕСЕЦ. ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ - ВИЕ СТЕ НА ХОД !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

да видим колко работи нашето правителство и един път дали ще има някой в затвора за 4 жертви или пак важи приказката еми трудова злополука но колко пъти вече в една и съща мина и един същ собственик

Нека за този злощастен инцидент да даде отговор бившия министър и за каже защо след като са били открити нарушения още миналата година е позволил да се продължи работата там, без да се вземат необходимите мерки.

Включително и служебния

...новина! А как се надявахме,че поне тук ще има повод за някаква радост със сълзи.Не трябва човек така трагично да си отива от този свят имайки сили за още много да даде на близките си и на обществото. Ники,Ваньо, ПОКЛОН!

При тоя развой на събитията призовавам близките на загиналите, да причакат собственикът на мината Красимир Михайлов пред дома му и с винкели, брадви и чукове да го убият на място.

Като убиваш ставаш като този, който убива. Това е реакция на отмъщение, но донася само страдание. Може би по-добре е да се поеме в нова насока. Стига с тези рудници и въглища. Вече сме в 21-ви век. Енергийни източници колкото искаш - вятър, вода, слънце, био и т.н.

сори ама престъпници като този 20г с мед ги мажем време е да има око за око

Rumen

И ядрена енергия на първо място !

Те лесно ще го причакат, ама после ще ги съдят като за убийство на човек. А този е долен плъх. Него да го осъдят до живот и пълна конфискация на имуществото.

Не вярвам. Ще ги оправдаят ако се предадат. Най-много 2-3 години условно.

Жалко за тези млади животи! Собственикът е длъжен да осигури безопсани уловия на труд, ако не го е сторил, трябва да носи отговорност. Затова сме така, заради липсата на отговорност-гражданска, политическа и всякаква. Всеки може да каже или да направи каквото му душа иска. безнаказано.

Вечна им памет, да почиват в мир. Баща ми също си отиде толкова млад и той беше миньор. Почивайте в мир.

да почиват в мир и сила на близките

Аз предлагам всички депутати от ГЕРБ да заделят от собствените си субсидии/впрочем, кото са от нашия джоб/ определена сума пари и да я дадат на всички пострадали от този злощастен случай в мината, защото по време на тяхното управление след разкриване на нарушенията по трудовата безопастност са разрешили работата да продължи.

субсидиите/които са от нашия джоб/-извинявам се за пропуснатата буква по-горе/

По конституция и според хартата за човешките права всеки има "право" на достоен живот посредством упражняването на труд. Е как така има безработни? Отговора е много прост....това да имаш право е гарантирано но това не значи че е гарантирано неговото осъществяване. Ето и сега...всеки има право да протестира но това не значи че му се гарантира положителен резултат от неговите действия. Е тогава за какво по-дяволите ми е тази гаранция? Ами много просто за да могат за пореден път, пари и власт имащите да си измият ръцете и да ми обясняват че това е то демокрацията и няма нищо по-добро измислено...ха ха ха чешити, какво да ги правиш...аз знам какво ... да си сменим местата друго не виждам.

Когато нормален човек е в съзнание и разбира че при неговото управление е загубеч безценен човешки живот той се стряска и решава повече да не борави със средата, която отнема този човешки живот, и напсука, тръгва си, попарен и осъзнат. Тук не виждаме никаква форма на съзнание освен алчност за пари, изкривена комплексарска мисъл... За жалост това е характерно за много голяма част от българския народ: алчност, мързел, комплекси, завист, омраза, егоцентризъм, подлост... Тук няма място за цивилизовани, отговорни и трудолююбиви хора. Всичко в тази страна е проституция - и женска, и мъжка. Няма нито мъжество, нито женственост - само среден неопределен род, с мънички изключения тук-там...

сред хилядите дрънканици на репортерите около рудника запомних само едно изречение-че може би има вода там, където са затрупани. и се надявах на чудо...до днес. Бог да ги прости тези двамата мъже и съболезнования за близките им.

А колко се надявах,че ще стане чудо ! При тези условия на труд те са герой ! Поклон !

Извинявам се за невежеството ми! Дъщеря ми, която е в трети клас ми показа, че съм написала "те са героЙ". А трябва да е "те са героИ". Така и не научих разликата м/у "И" и "Й"!

Г-жо Иванова, много малко са хората, които така чистосърдечно, като Вас си признават грешките. Почти всеки прави правописни грешки, а понякога стават и неволно. Аз пък бъркам пълен и кратък член.