МЗ: Лекарствата за високо кръвно стават безплатни

Надзорният съвет на НЗОК реши от 1 януари касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония по предложение на здравния министър Петър Москов.

Обратно в новината

Коментари - МЗ: Лекарствата за високо кръвно стават безплатни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

200000 х 20лв.х 12мес. = 40000000. За какви 10.5 мил. става дума?

Още не са се Разкарали след Оставката и ги Впрегнаха да лъжат Предизборно. Това е Показен ГьОНСУРАТЛЪК.

То и лекарствата за диабетици са уж безплатни, но това не е вярно. И сега мисля, че има предизборна уловка Ще са безплатни само тези лекарства които са непродаваеми

Има нещо доста гнило в тази история. Аз не вярвам и на йота в грижите и благородството на москов. Или ще се окаже, че става въпрос за определени лекарства, които той договаря с някоя фирма и взима комисионна (безплатните лекарства ги плаща здравната каса, само че те се купуват в големи количества), или че става въпрос за лекарства със съмнителни странични ефекти, или че съобщението не е съвсем вярно.

По-скоро това е една от бомбите, които Борисовото правителство е заложило на следващите управляващи. А това, че с пръстовите отпечатъци са намалели разходите на болниците и са направени икономии са пълни измишльотини. Москов направи най-много золуми в здравеопазването за целия преход до сега. Тепърва ще разбираме още какви подводни камъни ни е приготвил Банкянския самодържец.

Nai dobroto lekarstvo e CHESANA120/ 80< za kakvo lekarstva,ama niakoi shte kaje na drugia den shte mirishe na chesan ,da ama niama da ima visoko kravno.

тези са луди. Къдев Европа се дават пръстови отпечатъци? Никъде. Сам в нашата мискова България искат отпечатъци. Това е престъпление и нищо не може да го оправдае. Този престъпник не се съобразява даже и с решението на съда.

сигурно ще са с изтекъл срок на годност тези безплатни .....

Да, безплатни! Пътят към ада е осеен с добри намерения... Я прочетете, листовката за страничните ефети, до какво могат до доведат - ИНСУЛТ!

защото наближава Боце пак да дигне кръвно. Безплатни стават САМО неовите лекарства, щото ни е беден, сладкия...

Тъкмо Москов тръгна да вкарва ред и го прецакаха. По точно прецакаха нормалните хора.

Браво на Москов, най-после нещо ефективно за хората. Колкото и да го плюете , човека направи нещо добро. Няма как без никаква отчетност да има ефективност тази каса.

НЕ ВИ ИСКАМ БЕЗПЛАТНИТЕ ЛЕКАРСТВА АКО ТРЯБВА ВСЕКИ МЕСЕЦ ДА ОТДЕЛЯМ ЕДИН ДЕН ЗА ДА МИ БЪДАТ ИЗПИСАНИ ОТ ЛЕКАРЯ И ДА МУ ПЛАТЯ ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА КОЯТО Е ПОЛОВИНАТА ОТ ЦЕНАТА НА ЛЕКАРСТВОТО!

пак ни лъжат ! Който /политиците/ от където ни хване, от там ни лъже. Чудно ми само защо има още хора, които вярват и то сляпо?

To и имплантите при катаракта щяха да стават безплатни преди 3-4 години, ама не станаха. Сигурно и с лекарствата за хипертония ще стане, ама друг път.

Нали д-р Москов беше "много лош" ?! Лаенето срещу пръстовите отпечатъци е "много лошо" ?! А , тя каква се оказа.....Комунистическо силно лаене и вой!Ако се приеме безплатното получаване на лекарство против хипертония , на мен ежемесечно от мизерната ми пенсия ще отпаднат 75 лв.!!!!!!!!!!

подобни глупости и хвалиш Москов, значи си отчайващо тъп. Надявам се Москов да си плати подобаващо и за ваксините и за пръстовите отпечатъци...Кой знае още какви неща ще лъснат! А..забравих и за Фонда за деца!

Лекарство струващо толкова не е само за сваляне на кръвно- то има няколко ефекта както аналгинът например- заедно с обезболяването намалява кръвното.Аспиринът го покачва.

Ще ти плащат 100 % най-евтиното лекарство в групата - бета блокер за 2-3 лв. еналаприл - за 3. Ако продължаваш да пиеш тия за 75 лв. - пак ще си ги плащаш. Анадънму? Благославяй Лудия Пепи.

Явно си пенсионер, но мнго рано ви изпива чавка акъла бе, байно! Сметна ли колко ще загубиш, печелейки 75 лв? Ако не можеш, помоли някой да ти го сметне -90 лв. Разликата точно покрива ДДС то. Не може само с емоции! Требе и акъл! А освен това, се оказа, че съобщението в пресата не е вярно...

Човешкото тяло е сложна механична система. Хипертонията не е заболяване, а симтом на заболяване. Може да бъде симптом на редица заболявания. Подрискането на симптомите на едно заболяване не е лечение, а води до задълбочаването му.

Това е съвсем друг въпрос, впрочем. Тук става дума за облекчения за хората, които и без това ползват тези лекарства.

Не бъди наивен. Безплатно е само сиренцето в капана.По- добре е да не ни вдигат кръвното,отколкото лекарствата понижаващи кръвното да са безплатни. Понятието е твърде широко за тези лекарства и няма никакъв ефект ако евтините и с много странични действия станат безплатни. Те ще свалят кръвното, но ще отключват други болести.

На прощаване.....започва предизборната прпаганда.И популизма,с който вечно ни плашат. Има хора с хипертония,които трудно отделят пари за лекарства.ОК,дайте на тях.Има др.хора с хипертония,които не се нуждаят от подкрепа.Но,да решаваме проблемите на калпак,нали Москов? .. ."нашите пари,вашите пари...."любим рефрен на Министъра.А напр.,освен за избирателите,какво правим за децата!?

"Популизъм" означава да се правят нереалистични обещания, които естествено впоследствие не се спазват! Тук не виждам популизъм!

Стига с този пръстов идентификатор. ТОВА НЕ Е КОНТРОЛЕН МЕХАНИЗЪМ а механизъм за УДОСТОВЕРЯВАНЕ НА ИДЕНТИЧНОСТ. - аз ако искам с пръстовия си отпечатък, мога всяка седмица да си лежа в болницата и нищо няма да се спести....

Нали идеята е да не го давате, за да не се крадат пари?!! Толкова ли много ще Ви коства да допринесете с нещо?!!

Господа,да ви се струваме толкова елементарни? Москов да си гледа там как ще се оправя със следсвието и делата,а Шарков да не справи на интересен. По добре да кажат и двамата какъв е резултата от обединяването на 9-те болници в София? Май е трагичен.. Но има време...всяко нещо по реда си!

Мдаааа. Ето още една причина да му бъде повдигнато обвинение. Ще раздава държавни пари, а? Я в затвора.

Знаете ли къде е уловката ? Есенциалната хипертония е с код по МКБ I 10 ,но огромната част от хипертониците с рецепхтурни книжки са с код I 11,т.е. няма да получават лекарствата безплатно.Веднъж диспансеризиран с I 11 не можеш да бъдеш прехвърлен на I 10.Това означава ,че ще продължим да си плащаве лекарствата както до сега.Омръзна ми от гръмки ,но лъжливи приказки.

Глупости! Не книжката определя дали ще вземеш нещо безплатно, а рецептата, която ти издава Джи-Пи-то и наредбата за аптеките работещи с НЗОК. Чедите се ква простотия да измислите само и само да защитите интересите на лекарствената мафията засегната силно от Москов

хахахахахах , що не си пиеш розовите хапчета, а ?? не рецептата ти определя диагнозата.

с каквото МКБ ти е заверена книжката, с това МКБ е и рецептата. Както е написано по-горе, есенциалната хипертония е различно определение от най-честата "хипертонична сърдечна болест". Ако пък имаш хипертония, обусловена от бъбречно заболяване - пак ще си плащаш лекарството. Тогава и МКБ кодът е различен.

Ами виж си книжката.Ако имаш код I 11 джипито няма как да ти изпише лекарствата,които се полагат за I 10.Търси Москов да ти ги изпише!

Иванова е абсолютно права. Прочетете какво означава есенциална хипертония, какво е хипертонична болест с причина от страна на сърцето, бъбреците или друга причина. Кодовете са различни. Причината за есенциалната хипертония не може да се определи.

Аз съм с диагноза есенциална хипертония,код в книжката i10,вчера си купих лекарствата за месеца и са дори по-скъпи,отколкото бяха през декември.

Това е добре, защото само Туинста-та ми струва 30.00лв. на месец

не, ще пиеш хлофазолин, щото е безплатен. туинста ще пиеш, ако си я купуваш, защото я няма в листата.

Подуват ли се краката от Туинстата

КОМУНИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ ЧЕРВЕНИ ТРОЛОВЕ НАЛАЗИЛИ ДИРА ПАК НЕ СА ДОВОЛНИ ОТ СТОРЕНОТО ЗА ХОРАТА . ТЕ СА ДОВОЛНИ САМО КОГАТО СА НА ВЛАСТ .

да бе, хлофазолина, дето струва стотинки ще е безплатен. както и сиренето в капана за мишки. като е толкова як, що не си иска конфискуваните пари 1.5 МИЛИАРДА от нашите пари, внесени в здравната каса ?? ще ми дава лекарства. пфффф

Кой да ги поиска бе тъпунгер? Здравният министър ли?

който ги даде бе, тъпунгер. провери пак. кой даде парите ?

Ами ти ги потърси,бе тъпунгер!

Мафията вие яко . За 15 дни 15 милиона .

Поредната партенка. Тъй де, избори идват. Колкото бе-се-пето и орешко върнаха 10%-ния плосък данък на хората с минимални доходи.

министър,НО се надявям и Шарков да се маха!

15 Милиона за 15 дена е добре или 360 милона на година за безплатни лекарства,аиде почвайте да виете срещу пръстовия идентификатор.

Това дали не са пак някакви "шменти капели"? Като с едни ваксини... Или Пепи търси индулгенции за свинщините си?

От ваксините спести 4 милиона лева за държавата, т.е. не ги даде на червената мафия.

Тези ги разправяй на старата си шапка.

Не казваш на коя държава е спестил милионите.

и да се махат!

А-я-я, явно на Москов му трябнат още много пръстови отпечатъци , за да изпълни задачата по предстоящото чипиране на населението. Затова е и тоя напън. Отиваш в аптеката, слагаш си пръстчето и живей! Итаче ще мреш. Кой знае колко ще вдигнат цените на наистина ефективните лекарства, които не са по здравна каса.

Пръстовите отпечатъци си дал още при направата на личната ти карта, тъпунгер. Пръстовият ИДЕНТИФИКАТОР ще се ползва от малка част от населението.

пръстов отпечатък,а само в международния паспорт. Това е родното МВР,а не някаква неясна частна фирма.

Много навременна мярка... Присига сметката за ток - човека вдига кръвно и хоп - хапченце... излиза Корнелия Нинова на парламентарната трибуна, почва да говори глупости ....., и хоп хапченце! извод: човекът с високо кръвно е важен за държавата!

най ефтините лекарства за кръвно.На майка ми Бизолен-2,60лв. На мен без здравна каса-Валтензин 8лв. Какво се хвалите бе!

Зарибен съм за тертензива от моето GP. До преди година цената беше 14-15 лв. От година време 7-8 лв. Защо така изведнъж падна и какво стана с разликата не знам. Пък и кой ли ти казва?!?! Та да питам: това "есенциална хипертония", дали включва и дневната ми дажба от тертензив?

Цената падна, щото Москов показа на мафията, че ще намери откъде да вкара лекарства, и то на десеторно по-ниски цени. Та за да не я свали Москов на 3-4 лева те се принудиха да я свалят на 7-8 лева

Що така мълчание, другари?

На приказки никой не вярва вече на тия.. Да поживеем, да видим пък тогаз

есенциална хипертония Москов здравна каса на изборите ще видим, кое мамино синче няма да влезе в парламента

Няма какво да ни се мазнят. Спестили били за 15 дни 15 милиона от "отпечатъците". Само дето забравят че това се дължи на изразходваните лимити в болниците, и че по тая причина не се приемат същия брой пациенти.

или на това, че не можеш да влезеш в болница, понеже системата не работи