Министър Николай Денков: Българското слово е свещено!

В приветствие към преподаватели, ученици и родители образователният министър изтъкна, че българското слово ни обединява като народ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Собствените имена на Кирил и Методий – Църко (Църхо) и Страхота - са български и са открити в степонисите на една словашка църква. Те съществуват в старобългарския именен списък. В първото житие на св. Константин-Кирил, написано от св. Климент Охридски, се казва, че в Солун всички говорят на чист български. Важно е да се обърне внимание на факта, че не се пише и говори за славянски, който се приема като диалект на българския език. В това житие пише още, че Кирил е родом българин. В „Краткото житие на Константин-Кирил” („Успение Кирилово”) се твърди, че Кирил е „българин по род”. Има и друг важен момент. Това произведение е създадено през XIII в. и отразява по-късно изкристализираните представи за произхода на Кирил (Стара българска литература, 1986). Това твърдение отразява факта, че учениците му Климент, Наум, Горазд, Ангеларий и Константин Преславски спасяват неговото дело и езика, на който са проповядвали – а това е българският. По този начин се „българизира” всичко, свързано с живота и делото на славянските първоучители. В подкрепа на това се явяват писанията на гръцкия охридски архиепископ Теофилакт (1088-1107) и Димитър Хоматиан (1216-1234).

Честит Празник, Николай! Един друг Николай все казваше, ...''много са добри, но все до Заместник-Министри стигат.'' Не можа да дочака да види.

Да не го плюем, изглежда ерудиран и добронамерен!

Какво да му давам време - да не е за 1-ви път министър? 3-ти път я гледаме тая калинка.

НЕЩО МЕ СЪМНЯВА, ЧЕ ТРАКО-МАКЕДОНЦИТЕ, КОИТО СИ ИМАХА ИМПЕРИЯ, ИСКАТ ДОБРОВОЛНО ДА СА ЧАСТ ОТ НАРОДА ТИ, ЛА Й НО :)

АБЕ, ЗАЩО ИЗМИСЛЕНИЯ ТИ "НАРОД" ЖИВЕЕ В ТУРСКИ КЕ НЕФ? ;) ДАЛИ ЗАЩОТО НЕ Е ЕДНО, ГОООЛЯМО ЛААА Й НО :)

ХУНО-МОНГОЛСКИ ДИВАЦИ И ПОРОБЕНИ ТРАКИ, МИЗИ, МАКЕДОНЦИ СА "НАРОД" ?! ТОВА СЕГА ПО МОДЕЛА НА КОЛХОЗНАТА КОЧИНА ЛИ Е? :) ЩОТО И ТАМ СА ХАЗАРСКИ, ГОВОРЕЩИ СВИНЕ И ПОРОБЕНИ СЛУГИ. ДА БАЧКАТ, ДА ИМА ЗА БОЯРИШНИК НА ГОВОРЕЩИТЕ СВИНЕ :)

Изглежда свестен!

Само изглежда.... Ще го видиш. В правителство в което има само военни и комсомолци няма как да попадне нищо свежо.

Чак пък свещено, по скоро си е бреме. Тежи ни като излезем на вън и пречи на чужденците в България. Казват че ни е спасила от изчезване но до средата на 19 век повече от 90 % от Българите не са можели да четат и пишат. По скоро християнството е свещено. Ако бяхме по прагматични отдавна щяхме да приемем английския за втори Език или да имаме и латиница като заместител на кирилицата както направиха Сърбите и черногорците а в Казахстан направо я смениха с латиница. Поне да учихме руски, но нали сме булгар булгар. Но да ни е честит празника.

бреме е, тежест, най-вече отговорност. Задължава те да се държим като наследници на създатели, творци и борци за правда. Не се отдавайте на нихилизъм.

Тотален чалгаджия и словесен тъпак

който познава проф. Денков е наясно, че той е много фин, ерудиран и интелигентен човек! Жалко, че е само служебен министър! С изтичането на двумесечния му мандат като министър - научните среди ще спечелят, но децата и образованието много ще изгубят! И все пак - Честит празник!

Ако е така, вероятно ще остане!

проследите биографията и професионалния му път, ще видите, че е така. Дълги години е бил заместник министър в образователното министерство, в ресор Наука. И е факт, че този ресор е търпял най-голямото си развитие и напредък, точно под негово управление. С идването на власт на Меглена Кунева като образователен министър, проф. Денков сам се отказва от поста си, защото не е съгласен с политиката й и начина й на управление! Достоен и далновиден човек е! Би било добре да остане на този пост, без значение коя партия ще вземе мандата на следващите избори, но надали ще го оставят... В днешно време - малцина са тези, които зачитат достойните хора!

Глупости на търкалета. Съсед ми е и е супен нахален и надут. И той като Цветанов е с 6 апартамента и Лозенец. Явно не го познаваш или говориш за някой друг.

достойните хора, могат да зачетат нему равни...! Явно вие не сте от този тип хора, щом поругавате един достоен човек!

Съзнаваш ли каква глупост написа? Всичките ти коментари направо олекнаха....

достойнството ми е да влизам в спор с хора изтъкани от духовна нищета! Бъдете здрав/а! И ако случайно зачитате днешния ден - Честит празник!

БНТ. Приятен уикенд Шоу Самир Шопинг Джина/род..турски И т.н

"О ,неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? " Отговор: Преклонена глава, сабя не я чете! Всичко да изгуби човек, ако си е запазил честта и достойнството, пак има много! Честит празник, българи!

сече*

Защо ли тук няма поздравления и коментари???

Докога на този светъл ден ще тормозите народа с подлогите на Фигуранта и Славуца,дощли на власт с незаконен преврат??

иди се гръмни герберска маймуно

Ти си се гръмнал вече ....чалгар