Минималната заплата ще се повиши два пъти през 2015 г.

Минималната работна заплата ще бъде увеличена на два пъти през 2015 година - от 1 януари - на 360 лв., и от 1 юли - на 380 лв.

Обратно в новината

Коментари - Минималната заплата ще се повиши два пъти през 2015 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

11% не значи че е два пъти увеличена.

минималната работна заплата, какви ли секири за доходите са подготвили?!

Абе хора, Вие сериозно ли съкращавате "минимална работна заплата" като "MP3" ? :) По тая логика може да съкратите "Руско сърце" като "PC".

До списващия полуграмотен дописник : През 2015 г. заплатите ще бъдат УВЕЛИЧАВАНИ 2 /два/ пъти, а не УВЕЛИЧЕНИ 2 /два/ пъти, т.е. увеличаването ще е 2 пъти по 20 лв. Научете се, образовайте се, смешно е по цял ден да четем "бисери" !

Или "на 2 пъти", но така както е написано излиза че ще се увеличи двойно

Това ще направи бедните още по-бедни не я увеличавайте!

Мръсни продажници, намалете я веднага!

Първоначално прочетох "Минималната заплата се повишава два пъти през 2015". Кофти недоглеждане :D

точно това пише в заглавието! "ще се увеличи два пъти" уловка на писачите в ДИР-а... знаете за какво е уловката!

увеличи или повиши - все тая... грешката за това е моя

Одеве беше друго заглавието!

като не знаеш, Миме, не пиши. Има си минимални осигурителни прагове, под които не може да се плаща на хората. Друг е въпросът на колко ЧАСА те водят че работиш и какво ти плащат. Могат те водят на 2 часа работа и ти плащат колкото да не умреш от глад. Аз съм ЗА увеличаването на МРЗ. Това ще доведе до увеличаване и на тези минимални осигурителни прагове, а от там и до по-висока заплата. Дори за тези на 2 фиктивни часа дето са измамени, че уж толкова работят. А не забравяй, че не само ти внасяш осигуровки, а и работодателя ти.

Прочети ако трябва очилата си сложи и тогава отговаряй.Ясно е че си тъпа!

Хайде покажи си основно образование, ПСУВАЙ, ОБИЖДАЙ- толкова си можеш. Те тези, дето пишат, без да знаят, толкова си могат, точно като теб.

Това са глупости! Фирмите отдавна се изхитриха да плащат минимална РЗ плюс добавка.И сега като се вдига минималната РЗ се намалява добавката и резултата е същия като преди увеличението.Разликата са само осигуровките които работниците не ги греят! А честито наздраве и Весели празници!

Работя в ДА на трудово правоотношение със средно образование,защото служителите с висше образование са държавни служители.През 2012 год. по един Закон за ДС прибавиха към основоните заплати парите които получавахме за прослужено време и моята заплата стана 380 +120 =500 лева, т.е. увеличиха ми заплатата с моите пари. Сега МРЗ като стане 380 лева кажете ми не е ли подигравка да работиш 38 години в една сфера и да получаваш МРЗ. Това е нашата България. Обречени сме на мизерия.

Само, че знаеш ли колко много хора не получават "класове" и за тях няма да е подигравка. МРЗ трябва да се вдига и заради това квалифицираните работници да не стоят с години с една и съща заплата, защото ще дойде време да е по- малка от МРЗ!

Това е така но ако нямаш МРЗ плюс добавка ако имаш класове те ти се добавят и съответно се намалява добавката и си на фитка! Хайде останете си със здраве!

Стига простотия стига сте лъгали народа уважаеми господа депутати направени га като на запад на час миниму от 5лева на час стига с тия 340или380лева на месец те не стигат за нищо с тези заплати и един българин след някоя година няма да остане

Ееее, ми то ако продължава така, аз докато се пенсионирам ще взимам по-малко от минималната работна заплата! Щото шефа вика - криза е, няма пари за увеличение на заплатите. Ко ши пайм ся шефе?

Учи немски и заминавай за Бавария, докато е време. Шефът не го мисли. Заплатата ще бъде x10.

Няма образование,няма работа.Това трябва да знаят всички български граждани.Без компромиси спрямо нарушителите на закона, независимо от това дали е от махлата или управител на БНБ... Всички имаме еднакви права и задължения! Криво да седим ,право да съдим нали така г-н Симеонов ? Иначе не е честно...Ако трябва за влизане с взлом в чужд дом 20 год затвор със задължителна самоидръжка с труд.Насилие над стопаните -доживотна без право на обжалване .За умишлено убийство-електрическия стълб! Убийството на влязъл с влом в дома ти да не се преследва от закона и.т.

Минималната заплата се повишава на два пъти през 2015 Със сигурност ще бъдем свидетели и на значително повишение на безработицата. Няма как с предполагаем растеж на брутния вътрешен продукт от 0.6%-0.8% да повишиш минималната заплата с 18% и да говориш че през 2017 г. щяла да стане 460 лв.

Е какъв е този БИЗНЕС, ако увеличение с 20лв на заплатата го кара на гони служители? Питам и отговор не чакам. Ма дайте им н абизнесмените 20 лв, че НЯМАТ. СМЕШНИЦИ.

Въпросът не е в 20-те лева , а в това че ще трябва да увеличиш и на по-квалифицираните работници заплатите с определен процент, иначе ще избягат.

Да ще има нови бесработни, ако смяташ, че някого ще уплашиш или ще спечелиш нещо от това! Май никъде по света не са намерили формула да им се работи без да се плаща. Само у нас. Дори робите са били издържани от стопаните си, дори и децата им. А, ти не искаш да си робовладелец, нали?

Освен това, в древния Рим, робите, освен, че са били хранени безплатно от господарите си, са получавали и някакви пари. Много или малко, зависело от това доколко господарят му е бил доволен от неговата работа. И така след определено време, много роби са натрупвали значителни суми с които са можели да се откупят от господарите си. Сега работникът получава пари за заплата, които не са достатъчни даже за изхранването му. Няма никакви спестявания, защото тези пари едва стигат за покриването на насъщните му нужди...

Ти с безработица не ни плаши, при тези заплати повече пари ще изкараме ако си седим вкьщи

А основно кой получава МРЗ

Минимална работна заплата като понятие не трябва да съществува.Трябва да се въведе минимално почасово заплашане както е в САЩ.Няма да обяснявам защо,много е дълго.Който има глава ще ме разбере.

Защото тук, у нас веднага ще се въведе двучасов работен ден!

Ето още хубави новини. Вести като тази ме карат да се прекланям пред обичания ни министър-председател, когото всички- убедени в безспорните му качества - избрахме с огромна радост и възторг. Браво, г-н Борисов! Браво, г-жо Фандъкова! Гордея се с вас! Пожелавам ви много здраве, професионални и лични успехи!

да се прекланяш даже наколене падай. там такива мурафети вървят.

Госпожо, споделям радостта ви. Според мен и Бойко Борисов, и Йорданка Фандъкова, са ни ИЗПРАТЕНИ ОТ БОГ, за да спасят България. И аз се гордея с тях и вярвам, че това няма да е последното увеличение на заплатата, което ще направят за нас, техните верни избиратели и почитатели.

Не се прекланяй и не ги хвали, още е рано. Това правителство няма да изкара, след нова година започват протести. Не съм против Бойко, но по начина по-който тръгват няма да върви на добро. Ще има още по-голяма безработица.

Само малко информация:"Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер 5 на сто от минималната работна заплата за страната за текущата календарна година." И месечната помощ за деца-пенсионери е 70% от МРЗ и още много други социални плащания. Затова в САЩ приложена през 1938 година довежда до Голямата депресия , фалит на много фирми и голяма безработица.

Поздравявам журналиста сътворил заглавието на статията!

Увеличение на доходите с 20 лева годишно не е постижение за Европа. В циганска България с 20 лева не може да си купиш дори кисело мляко - това ли е увеличението?! На хората за труда им се полагат хиляди лева доход, с който да си купят дом. Ние не сме политици, митничари, данъчни и прочее крадци, за да си строим палати на Витоша. С темповете, с които държавата намалява грабежа на труда ни ще стигнем Африка след десетилетия. Ужас е да си гражданин на България на десните! Ужас е да ти е министър Горанов! Ужас е да те командват млади душевни фашисти!

Наистина ли има толкова прости хора? МРЗ не е критерий за заплащане, другарю. Докато не го осъзнаете няма да мръднете от негър. Дори повечето негри ше са доста по-добре от вас.

на българския работодател за които да плаща достойни заплати е непознато нещо. но иначе стндарта му е в пъти по голям отколкото на работодатели от същия калибър в Европа.това как ще обясним ? с простотия може би. и т.н..

Два пъти по 10 евр!!!!!Ами тези пари не стигат за едно влизане в тоалетна в истинската Европа!

Или лъжете преднамерено. В ЕС, при влизане в тоалетна плащането не е задължително...

Когато прависти, милиционери, чиновници и прочее буклук граби народни пари под формата на добавки и изсукани от пръстите причини, става дума за УВЕЛИЧЕНИЕ на заплатата със стотици лева. Когато на пенсионерите - родителите ни - увелиат социалната помощ по милосърдие, въпеки че те изградиха сега ограбената ни държава - става дума за СКОК на парите. Господа, не сме идиоти! Спрете да ни унижаате с недозрелите си глупости и се научете да пишете като хората! Увеличение с 20 лева в Европа не е скок!

А в проценти как е?

АКо наистина искате да се преборите със сивата икономика задължете фирмите да превеждат заплатите само и единствено по банков път. Подкрепям увеличението на доходите, но не виждам как ще накарате работодателите да плащат повече осигуровки по този начин. Визирам, онези които работят за 1500-2000 лева, а се осигуряват на 500-800 лева. И те не са единици за жалост.... Нужен е и строг контрол разбира се. Нужно е всеки един доход на богаташите да се разследва до дупка и да се види от къде и как го е получил. Но това вече ще навлезне в личните интереси на хората, които ни управляват. Трудно бихме накарали самите крадци да коват закони, които са срещу тях......... Нали така господа депутати?!

Това е пълна глупост. След като ме задължиш да плащам заплатата само по-банков път как ще провериш дали не давам разликата в брой на служителите си? За да се намали сивия сектор, този който плаща данъци трябва да има полза от тях. Даваш промер със заплата 2000 кинта. ОК оддръжла около 500 но не получаваш нищо за тях. Нито по-висока пенсия (има таван) нито по-добро медицинско обслужване (третират те като всеки осигурен). Разкарай солидарния модел, и част от сивия сектор ще излезе на светло. Затегни го, и част от светлия бизнес ще мине на сянка.

Съвсем лесно може да се докаже. Ако плащанията се извършват само и единствено по картов път(отиваш за хляб - карта, отиваш да си платиш сметките - карта ит.н.). Както вече е направено в няколко страни. Ако има съмнителни преводи по картата - те трябва да бъдат разследвани. Воала

Както и да я увеличават, МРЗ си остава мизерна.

Затова се нарича МИНИМАЛНА. Това не е мярка за цената на трудът (въпреки че въвежда праг под който не може да се плаща) а мярка за ДАНЪЦИТЕ. ГОляма част от тях са сързани с МРЗ. Та реално доходите не се променят, вдигат се данъците и таксите.