Милка, която дари десетки пъти от кръвта си: Няма много дарители, защото ни няма като общество

Българинът е склонен да търси оправдания как да не направи нещо, вместо начини как да го направи, споделя майката на 3 деца, която е доброволен кръводарител от 7 години

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

10 мангала комарджии,са завзели кръводъряването и не доускат други

Кръводарител съм от години и когато и докато мога ще дарявам. Слабо ме вълнуват държавата, кризата, мафията, злоупотребите в болниците и прочие, по-важно е да се помогне на човек в нужда, а не да търсим оправдания да не помагаме. Считам го за изпълнен граждански дълг и не виждам защо се обвиняват хора като нас с авторката, че се хвалим. Пари не съм си и помислила да искам, както и не намирам за редно да се иска в болниците от нуждаещите се, по-добре да търсят активно по форумите и чрез познати. Последния път точно така отидох да даря- напълно непозната за мен жена търсеше за операция на сестра си. След манипулацията ти дават стандартно плик с шоколади, сокове, консерви. Стига толкова. Нека хората в нужда да си ползват спокойно парите, ще са им нужни на тях повече. Здрав, прав и т.н. човек ще си изкара с работа. Веднага правя уговорката, че подобен акт зависи от здравословното състояние на конкретния човек и никой не трябва да се чувства виновен, че не може или не иска, нито да бъде сочен с пръст. Има много начини да се помага на хората, всеки ще избере по силите и възможностите си. Лично на мен винаги ми влияе отлично, усещам прилив на невероятна енергия, никога не съм имала каквито и да било проблеми, но съм виждала и колабирали в центровете. Мога да кажа, че работещите в центровете винаги са действали професионално и не са правили компромиси, само, за да имат бройка банки. Като цяло трябва да се стимулира дарителството, да се отърсим от нихилизма, егоизма и злобата, които ни убиват като общество. Да, има и злоупотреби, има и измамници, затова трябва и строг контрол навсякъде, но не може и всеки за себе си, другите - да се оправят.

Пълни глупости:"Не само не е вредно, но и е полезно за организма на даряващия. Обновява се кръвта, регулира се желязото, намалява рискът от инфаркт." Обновяване на кръвта се извършва от организма. Такова "обновяване", при което дарената кръв се замества по обем с вода, а седмици след това с пълноценна кръв, просто намалява имунитета. "Регулирането" означава "намаляване" на желязото, това води до анемия и др. последици. При "качественото" хранене на българина желязото трудно ще се възстанови без добавки. И накрая - я виж, колко лесно се намалявал рискът от инфаркт - просто невероятно! Как досега не са се сетили на Запад и в Америка?

Толкова е просто.... карта на кръводарител и когато ти се наложи - преливат ти. А сега..... дарявал съм 10-12 пъти, но когато ми се наложи преливане ми заявиха, че ако не намеря четирима дарители - няма операция.... Платих а 4 мангусти ХХХ лева и стана чудото..... От тогава дори не си помислям за безвъзмездно даряване!

Това е проблемът - искането да се намери сегашен кръводарител за човек, който многократно е давал кръв. Решението е пазене на информацията за извършените кръвоДАВАНИЯ и нормативната забрана да се подканва да се търси днешен кръводарител за бивши кръводарители, на които в момента им се налага кръвопреливане. Забраната изисква и наказание за неспазването ѝ. Шест месеца затвор може би е правилният срок. Решението за пазене на информация за извършените кръвоДАВАНИЯ води до интерес всеки да даде кръв, за да не задължава близки и познати, да му помагат. Както българите се грижим за това да оставим нещо на деца, внуци, като ги избавим от задължения дори за собственото ни погребение, така ще се погрижим и да осигурим кръв. Тогава ще има достатъчно кръв за кръвопреливане. Преди това е или грешка, или наивност, или глупост да се правят призиви и да се отчита, че търговията с кръв не спира.

нали е кравата милка

и кравичките също така дават всеки ден да ги доят, доят, доят за бозките...

Видя случая с футболиста Ериксен, ваксинирал се е и онзи ден щеше да умре. Ама дай да хейтим българския народ и да слагаме всички под общ знаменател

Не се прави на умен, ваксините с нищо не помагат, ами от тях може да има тежки последици. Видя с Ериксен, получи сърдечен арест две седмици след като е бил ваксиниран, ама като си тъп

От алкохол и цигарите, които българите употребяват редовно има много по-тежки последтсвия, и то доказани. Коментарът ви е признак на глупостта. От парацетамол има хора които влизат в болница поради чернодробна криза. А що се отнася до това дали има полза, ами доказателствата сочат че имат огромни ползи с това че много по-малко хора се разболяват и стигат до болница в държави с голям процент ваксинирани.

И кво като си дарила кръв? Правиш се на голяма героиня, все едно кой знае какво си направила! Като не ти харесва в България ходи си живей в Северна Македония и не плямпай глупости

във фертилна възраст, всеки месец "даряват" по една чаша - щат не щат...

когато бях млад. и хубав !

Абе аз вече не съм много хубав ама кръводаряването не го пропускам - средно на половин година. Сигурно може и по-често ама не остава време.

на 71 съм , пия Синтром и др. Кръвопреливна не ме иска.

За съжаление се насирам, като видя игла и кръв, за това не дарявам. А като трябва за нещо на мен да взимат, все съм пред припатък. Яд ме е много, но така и не мога да го превъзмогна вече над 40 г. Да, мъж съм :)

познавам доста, работата мми е такава за съжаление предимно мъже

Това се преодолява. Върви няколко пъти с приятели и не гледай като те бодат.

явно си на попрището жизнено в средата и на работата ти също. И F не знаеш що е. И много си се впечатлил от фирмата "Дрегер ". С техните апарати съм работил, когато бях мллад и хубав , преди 35 .

“ Българинът е склонен да търси оправдания как да не направи нещо, вместо начини как да го направи..” - За съжаление е точно така. Комунистите научиха Ганьо на мързел и доносничество. Затова сега не сме общество. Същото е и с ваксините. Ганьо не разбира, че не можем да държим затворена държавата с години, че малкия бизнес загива и т.н., ама на него не му пука. Пие ракия с метил, но ваксините били “опасни”. От 6 милиона души, едва милион са с две дози, а кой изкарал, кой не, давай на море и да пърдим по кръчмите. Есента пак по болниците…

Ганьо не вярва на Сульо и Пульо! Когато някой иска да убеди някого в нещо, трябва да го направи интелигентно, а не със щампи и обяснения за хора с КИ по-нисък от 70. Какъвто е максимумът на вас, гробарите! На теб ти личи от еднотипните и лозунгаджийски писания по форумите.

1 не е въпросът в Комун истите. не те са научили така хората 2.аз съм Комун ист по убеждения, но харесвам и Капитал изъм а. 3.просто трябва да работим и то професионално. 4. както писах горе, давал съм десетки пъти кръв, по време на Комун изъм а. 5. сега вече не ми я искат- стар,с хапчета ,вкл. синтром. 6.ти, колко си дал преди 7. и сега

Има две причини за ваксинация - да запазиш здравето на околните и собственото си. Изследванията показват, че ваксинираните продължават да разпространяват вируса, вероятно почти толкова успешно, колкото и неваксинираните. За собственото ми здраве хич и не ми пука. Но, например, един колега почина 2 седмици след ваксинация, в съня си, вероятно инфаркт или инсулт. Във фирмата на една позната двама се споминаха по подобен начин. Та, някак си, тези ваксини са малко подозрителни... Но, както казах, не ми пука, а и не ме е страх от инжекции - редовен кръводарител съм. Единствената причина за да не се ваксинирам е, че това нещо силно ми се натрапва без някакви по-задълбочени обяснения. От хора, които са абсолютно професионално неграмотни. Колкото и да не ми пука за собственото здраве, не искам да се превърна в идиот, който умишлено го е съсипал. А, това, което най-много ме дразни, е декларацията за информирано съгласие.

Ти четеш ли изобщо, преди да коментираш?

А ти вярваш ли, че този бъркоч ще ти спаси живота и бизнеса?

Кви болници бе тъпак? Виждаш, че сега нямаме никакви заразени и дори ще махат маските

Едно време просто имаше наборни войници, дето даряваха по 4 пъти на година за по 3 дена отпуска + ГСП... Никога не сме били нещо невероятно като общнпост и това не е от вчера или днеска...

не дарява кръв защото е болен, българинът не се ваксинира защото е болен, а е болен защото целият живот му е болен! Лоша храна, мръсен въздух, вода и природа, лошотия между хората, завист, омраза, връзкарство, никаква помощ от никъде, никакви хора, никакво общество, никаква държава! Колкото по-бързо изчезне този народ, толкова по-добре! Тук сме на прав път!

Буклук

Дарявал съм доброволно 6 пъти кръв и има една съвсем конкретна причина, поради която спрях. Преди няколко години простреляха едно "лице" по Черноморието, за спясяването му бяха необходими 200 банки кръв, което беше цялата налична в Бургаската болница плюс тази докарана по спешност от Стара Загора. Няколко месеца по-късно на мой близък му предстоеше тежка операция. От болницата-"Кръв нямаме, трябва да дарите ако стане нещо".

Много изсмукана от пръстите причина да не помагате на хора в нужда.

Никак даже не е изсмукана! На хората им писна и намират начин да си върнат на системата!

Никак не е изсмукана, това е самата истина. Кръв в болниците се иска само от обикновените хора, хората с много пари минават за сметка на другите - пълен парадокс, но е факт. И това отвращава хората и не искат да даряват или даряват само, когато е за близък човек.

Само че така не си връщаш на системата, а си връщаш на нуждаещите се...

ами нуждаещите се търсят от роднини и познати :) Докато не стане като във Великобритания, примерно, да се заплаща.... какво очакваш? На някой да му пука за теб ли? Защо? КОгато като отидеш в болница независимо колко си дарил пак ти търсят дарители. Тази система не е ли порочна? Като си дарител да се води в централизирана система и когато имаш нужда да се отмята дареното и полученото! Не е нищо ново за българия. Преди системата е била точно така. Кое е толкова високоинтелигентно, че не го разбирате? Проблема е в системата!!! Искат само да смучат без да дават. Еми няма :) живеем в общество на потребление и егоцентризъм. Обществото няма да се напасне на системата. Системата трябва да се напасне. Ама не, по-важно е да се правим на моралисти в интернет. А когато стигнете до там, че да търсите кръв за децата си ревете по разни форуми ... ревете сега и мислете...щот всеки от нас може да стигне до нужда от кръв. И както е порочна системата сега, така ще останете без нужната ви кръв, лечение, медикаменти! Дали осъзнавате с мякането по разни сайтове какви бели причинявате, а?

Супер. И сега какво? Мислиш, че "системата" се впечатли от излиянието ти?

Апропо, във Великобритания кръводаряването НЕ Е платено. Дали това е добре или зле е отделен въпрос.

Живея във Великобритания и да, кръводаряването е ПЛАТЕНО!

Без значение дали имат или нямат кръв, от болницата задължително ще си поискат. И, тук простреляното лице няма нищо общо, като е крайно съмнително, че са му прелели 200 банки. Но, все пак, ще Ви дам един съвет. Принципно давам безвъзмездно. Веднъж ме потърси един колега, трябвала кръв за тъст му, за операция на таза (въпреки иначе рутинната операция, докторите си оставиха ръцета и човека почина няколко дни след нея). Гледам си книжката и казвам на колегата, че съм дал безвъзмездно преди по-малко от два месеца. По-късно ми се обажда и ми казва - няма нищо, разпитал и му казали, че мога да ида и да заявя кръвта за болен. Отидохме двамата и наистина я прехвърлиха за тъста му - кръводаряването от безвъзмездно стана за конкретен болен. Можело в някакъв период да се прави подобно нещо. Още веднъж, след време, се наложи да направя нещо подобно и нямаше проблем.

Не че нещо ама от живота и здравето на "простреляното лице" зависеха толкова много хора, че вероятно са направили опашка за кръводаряване. Такова ни е обществото.

Милка е голяма работа

Истината е, че хората станаха големи егоисти, особено по-младите. Смятат, че света се върти около тях и не искат да помагат на обществото, ако нямат полза за себе си. С всичките си кусури, социализмът беше поставил във фокус самото общество (колектива) и нямаше проблем с доброволното кръводаряване, при това никой никого не изнудваше да дава. Единственият изход за мен е да се въведе законово изискване за едно годишно кръводаряване от всеки здрав гражданин. За нежелащите - еднократно в годината удържане на 50 лв. от доходите за финасиране на кръвните центрове и др. подобни дейности, които да благоприятстват кръводаряването.

а ако не ми направиш свирка, ти удържат от заплатата всеки месец по 300 лева.

Дарявала съм и искам пак да дарявам кръв - бих дарявала поне 3-4 пъти годишно. Но за мен най-близкия кръводарителски център е на 80 километра. Трябва да отсъствам от работа 1 ден, да се влача по влакове и автобуси, което след кръводаряване не е приятно изживяване. Защо вече не се правят кръводарителски акции по всички градове, а трябва само в областен град да се дава кръв? Значи моята кръв не им трябва на болниците. А тези в кръвните центрове корени са пуснали. Събираха кръв за младо момиче от нашият град - можело само в София да се дарява. Ето за това ще има недостиг. Проблемът не е в обществото! Проблемът е , че някой седи на едно удобно кресло и го мързи, драга ми Милке!

Не си дарявала. Лъжеш като съдран парцал! Ако беше дарявала щеше да знаеш, че повече от 2 пъти годишно не е препоръчително да се дава. Освен това се води единен регистър на дарителите, за да се избегнат такива случаи и за да се проследи, ако в кръвта на дарителя открият нещо притеснително. Отделно ти дават номер, с който по електронен път можеш да си провериш състоянието на кръвта, при теста който те правят задължително. СПИН и т.н.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Sargon lll

Вие лъжете най-безсъвестно! Допустимо е да се дава през два месеца, като за жени е до 4 пъти годишно, за мъжете - 5. Една година и 6 пъти дадох. Всичко е индивидуално. Преди кръводаряване се мери хемоглобина, който намалява при твърде често даване на кръв. Не се допускат дарители с нисък хемоглобин. Така че, няма лъжа - един нормален човек може и много повече кръв да дарява. Аз съм дал ок. 80 пъти и това не е толкова много. Знам за хора, които са давали 150-200 пъти, които сега са над 80 годишни и изглеждат много витални за възрастта си. Наистина има електронен регистър, веднъж ме върнаха, защото минах 2 дни преди изтичането на паузата от два месеца - просто имах работа близо до центъра и реших да използвам момента (той е на другия край на града). От няколко години се получава бележка за кръводаряване, на която има баркод с номер, чрез последния се влиза в Интернет и се прави проверка (при желание) за направените изследвания.

Мен също веднъж ме разкарваха до София за кръводаряване, при положение, че живея в Пловдив. Трябваше да дам кръв за операцията в "Пирогов" на скоро пенсионирал се колега. Така и не разбрах защо не можеше в Пловдив, все пак - може да се прави обмяна между центровете. Дори не е нужно да е натурална обмяната, да пренасят банките в хладилни шкафове - може чисто документално да се прави подобна обмяна.

Най точното определение за българина, евала!

Разпозна се в думите ѝ, а? Евала!

Глупости! Няма дарители заради престъпните схеми в здравеопазването. Дори и да си дарител, ако един ден на теб ти се наложи пак се отнасят с теб все едно си крадец и ти търсят дарители! Извратена система с извратени хора!

И това е причина да не помагате на хора в нужда? Дано не ви е налага Вие да не търсите помощ.

Ами наложи ми се де! От опит го казвам! Щом отношението към беше такова защо аз да помагам, а? Хайде стига с тая фалшива показност, че сте смешни. Дано ви се наложи пък после да видите колко ще сте широко скроени. Смешни хора край нямате!

"123456 (нерегистриран)Ами наложи ми се де! От опит го казвам! Щом отношението към беше такова защо аз да помагам, а? Хайде стига с тая фалшива показност, че сте смешни. Дано ви се наложи пък после да видите колко ще сте широко скроени. Смешни хора край нямате!" Опитайте се да бъдете малко по-добри и не толкова дребни, за да пожелавате на другите лошо, както на мен в глупавия си коментар! И на мен ми се наложи не веднъж и съм търсила кръв и съм намирала трудно и това не ме спира да продължавам да дарявам, а дори напротив - накара ме да го правя по-често, защото виждам, че има прекалено много дребни душици като вас!

Ехоооо, към кого да сме добри? Да си на ръба и да не изнудват? Бъди малко по-нормална! Наистина ти пожелавам да си там където бях аз и до ти искат 10 000 иначе да те оставят да мреш! Мърла!

Истински благородна постъпка е тази, която се прави тихомълком и от все сърце, без човек да има нужда от признание и формална благодарност. А не да си развяваш гащите и да даваш поучително акъл на народа. Тук вече има намесено възпалено его.

Част от проблема е в това, че няма достатъчно гласност. Масово хората си мислят, че е опасно за тях да кръводаряват. Нека има повече такива кампании със споделен опит, защото само така повече хора биха се замислили и биха го направили :)

Пълни глупости. Жената не го прави за себе си, че да се приказва, за благородтство тихомълком. Напротив, трябва да се полуляризира на всяка цена.

и точно затова се е изтипосала в Дира, щото е тихата самарянка :)

По принцип е права госпожата, но ако се върнем 30 години назад, ще установим, че и тогава голяма част от кръводаряването си бе чисто изнудване - например войниците получават отпуск срещу кръв. Създаването на процедура за легално заплащане на кръводаряването ще има силно положителен ефект- ще намали цената и ще позволи да се включи в покритието на доброволното осигуряване и ще стимулира повече хора да даряват. Нацията ни застарява и проблема с осигуряване на кръв и кръвни продукти ще става все по-голям.

И откъде точно ще идват парите за това заплащане, за да е легално? От нуждаещите се? От бюджета? Откъде? И защо да не се създаде "легално заплащане" за трансплантация на бъбрек, на сърце и т.н.?

Има голяма разлика между даряването на бъбрек и на кръв. Кръвта се възстановява, бъбрекът не.

Не е вярно, нямаше изнудване. Или, ако приемем, че е имало, това си беше практика и в "демократичната" казарма. Бях там след средата на 90-те и наистина даваха задължително отпуск за кръводаряване. Може да си бил най-голямата издънка, но подобен отпуск ти беше гарантиран. Имаше опашки и почти всеки наборен войник кръводаряваше. Малцината, които не го правеха, имаха някакви здравословни проблеми и завиждаха на останалите. Сега, ако отидат в някое поделение с професионални военни, ще останат с почти празни банки. Оялите се фатмаци, които така или иначе нищо не правят на работа, не ги блазни отпуск - те са си в перманентен такъв. Препопадавам във ВУЗ и понякога вместо в кръвния център, се включвам в кампанията в университета. Изключително малко студенти кръводаряват - 15-ина от филиал с повече от 1000 студента. Това е смешно: 1,0÷1,5%. Въвеждането на платено кръводаряване е безмислено, и сега дебнат цигани пред центровете. Да се плаща от държавата подобно нещо е абсурдно, поне аз считам, че е. По-скоро трябва да се въведе нещо като закон, задължаващ всички здрави хора да даряват веднъж годишно. Който не иска, има право да не дари, но тогава дава напр. 50 лв. в някакъв фонд, с който да се финансират кръвните центрове и разяснителни кампании.

Някои сме здрави, но нямаме 50 кг.

Чета коментарите и съм меко казано погнусен! Коментарите под интервюто нагледно показват какво е обществото ни и какви са ценностите му.

няма нито общество, нито ценности. излишно е да се заблуждаваме

Моите дълбоки уважения Милке! Но да знаеш,твоята кръв са я дали на Митьо Очите, а ако се наложи на тебе да преливат, ще чакат да си осигуриш донори.

Колко деца има? Случайно оняден да е била на парада? (че акъл да ни дава?)

Чети преди да коментираш! Тъпак!

Госпожо/Госпожице Милка, преди да обиждате цялото бългрско общество , ще ви помоля да прочетете изискванията за кръводаряване. Повечето хора не отговарят и биват отхвърлени поради различни заболявания . Отделно много хора физически не могат да дарят кръв поради пристъпи на паника. Аз лично имам подобен проблем. Последният път когато давах кръв за изследване , кръвното ми падна и загубих съзнание (сестрата която ми взимаше кръв се паникьоса). Това се случи въпреки ,че бях на пълно спокоен и си разговарях с нея. Попитайте лекарите в кръвните центрове , постоянно има такива хора и тях не може да се вземе кръв (лекарите не рискуват да си сложат главите в торбата за 1 банка кръв).

Говорите пълни глупости! Дарявал съм ок. 80 пъти и съм досега не съм бил свидетел на подобни събития - някой да изгуби съзнание. Да, на някои им е премалявало, но чак съзнание не са губили. Просто става въпрос за хора с много слаба психика, а такива далеч не са повечето. Други са били връщани - слаботелесни, болни и др., но също са малко. Болшинството от зрелите хора могат съвсем спокойно да кръводаряват, като, както е написано в статията, това е полезно за тяхното здраве. Но, истината е, че повечето хора въобще не искат да си развалят комфорта или въобще не ги интересува.

Не са виновни хората - КапитализЪмът така работи - плащаш получаваш, нямаш пари - умираш като куче на стълбите на болницата. При оня другия, лошия строй човекът беше най-важен, съответно и имаше човеци, които даряваха. Сега най-важни са парите, затова и хората и човешкото останаха на заден план - който не е съгласен значи е срещу нашите нови демократични атлантически ценности!

Аз моята бистра кръв няма да я дам на пушач и пияч и от такива не искам.

не си кой знае какво рядко явление. повечето са така, и няма кво да парадираш с това

На банката кръв, която ти закачат в операционната не пише дали е от мъж или жена, дали от пушач или педераст... пише само коя кръвна група е и от коя партида.

но някой друг (като любо спасов от Лозенец) се блажи от това! Резултатът е - никой не ще да дарява и да пълни гушите на наглите тарикати...

че е продавал кръвта на нуждаещите се като негова лична.

Мдаа, скоро и безплатна работа по някой и друг ден... ей така от хуманност и благотворителност... Лекарската мафия харесва такива статии...

Едва ли има и 1 ден трудов стаж...

Ако работите безвъзмезно 3 дни годишно за добра кауза ще ви стане ли нещо? Без да познавам госпожата - има 3 деца, това само по себе си означава много работа. А вие за колко деца се грижите (себе си не се броете)? А сетих се, не ми отговаряйте - на вас политиците са ви виновни, че не можете и едно да отгледате,а и сте все още под 50 годишен (млад ерген с други думи) и да - да се върнем на работата - тепърва градите кариера, рано ви е за смяна на памперси, още повече за 3 дни безплатен труд.

Милка Колдамова е соросоидка. Цял живот е била на хранилка по разни НПО-та.

като гледам лекарската мафия какви далавери прави с органи и кръв та как да им подариш стока която ще продават ?!?!?!

къде ги гледаш тия далавери с органи ?

да си чувал нещо напоследък? Или си сляп/глух/паднал от Марс?

Аз дарявам от 2015-а насам, по 3 или 4 пъти годишно. Не съм ги броил колко пъти са... Това, че не се прави масово, не означава, че "никой" не го прави... Циганите пък го правят срещу пари. Въпрос на осъзнатост.