Готова е първата кайма по новия стандарт

Първата кайма от истинско месо, произведена по новия стандарт „Стара планина" бе смляна и пакетирана.

Обратно в новината

Коментари - Готова е първата кайма по новия стандарт | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

само за уточнение-този така наречен стандарт стара планина не е никакъв национален стандарт, защото го правят от нвмс.истинските стандарти са само от българския институт по стандартизация.не е и ясно по какъв начин и кой ще контролира продуктите.ако е само по етикета, то там всеки може да напише каквото си иска.пък и предприятията ще произвеждат както трябва продукта, само докато го регистрират че работи по този т.нар.стандарт.липсват и лабораторий, които могат да изследват вложението на съставките.така че-поредното голямо нищо.

Стига с тези простотии вече! Може ли човекр който до вчера е бил ветринар, днес да реши каква ще бъде рецептата на каймата, За какво дразни хоратар каква е тази цена, която определя? Каймата, която е в Кауфланд, приличаща на пастет, ще се спре ли от производствор или за пенсионери и бедняци става?

Чудя ви се на коментарите. Всеки ще пазарува според джоба си. Аз лично от години си купувам 1 кг. месо(телешко и свинско или само единия вид) по избор. Мелят ми го пред очите. Килограма ми излиза около 7 лв. според това колко съм взел свинско, колко телешко. Единственото условие в нашия магазин(по технически причини) да не мелиш по-малко от 1кг. След това или го разделям с някой, ако ми е много или го разпределям на пакети и в камерата.

Частните месопреработватели пак ще гонят преди всичко големи печалби ,така че опасенията на много от форумците са основателни,но ако има държавно предприятие с фирмени магазини из цялата страна,ще има нужда само от една лаборатория и малко обслужващ контрола персонал,а също така отговорността при нарушение няма да е анонимна.Нека министърът помисли за този вариант ,а частниците сами да търсят и създават лоялна конкуренция!Нали това беше и един от основните принципи на капитализма?

Аз и родителите ми отидохме на ресторант (в който сме се хранили стотици пъти) и си поръчахме кебабчета, с картофки и тараторче. Започнахме да се храним и майка каза, че вкуса на месото е някакси странен, като дълго престояло с вкус на иод. Аз и баща ми продължихме да се храним без да усещаме каквито и да е било странни аромати или вкусове. Понеже майка не е балък :) направи забележка на сервитиорката, която от своя страна отиде и докладва на готвачката и когато тя се появи се започна един интересен спор. Майка твърдеше, че месото, което консумира в момента е РАЗВАЛЕНО и няма нормален вкус. Готвачката пък беше категорична, че нито е престояло нито е развалено и този ''различен'' вкус се дължал на това, че кебабчетата били без СОЯ и това било изцяло "истинско месо". Е Богу същата нощ (няколко часа след консумацията на тези ''неща'') 3-мата от нас (с извининение) се просраха. Такова сране и такова висене в тоалетната никога не съм имал през живота си, като човек на планетата земя. На всичкото отгоре това гадно чувство продължи няколко дена след тази случка. Тъй че каквото и да се пише и каквото и да се твърди за такива кайми и меса и шитни по нов стандарт хора НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ. В България няма нищо качествено и никога няма и да има било то храна, дрехи, техника и т.н.

мнението на "Любопитен" 11.08.2010 10:11ч.! Нищо, че е дълго! Това, което казва е много важно. Благодаря му за този акцент!

Ами в крайна сметка никой не ви кара да давате толкова пари (честно казано, аз не бих дал 8 лева за кайма). Но пък ти се дава допълнителен избор, в което не виждам нищо лошо.

Егати каймата! ! в ''стандарта'' се допускат консерванти (от E 200 до E 290), като: - Е 262 натриев ацетат и киселинни регулатори и антиоксиданти (от Е 296 до Е 385) като: - Е 300 аскорбинова киселина - Е 301 натриев аскорбат - Е 331 натриев цитрат в концентрация: 0,480 kg в 100 kg продукт или това прави 48 gr на 1 kg кайма !!! т.е . това прави цели три супени лъжици на килограм кайма (за справка: 1 супена лъжица брашно или прясно мляко 15 грама) Ако не вярвате, отворете на: http://www.nvms.government.bg/content.php?cntid146

Странно, но в магазина мелят месото пред очите ми и килограма излиза 6,50. Как така го изкараха 8.40. Отделно да не говорим, че въпреки че се води по БДС няма как да не му сложат няколко Е-та защото няма как да изтрае в магазините повече от 3 дена.

Странно, но в магазина мелят месото пред очите ми и килограма излиза 6,50. Как така го изкараха 8.40. Отделно да не говорим, че въпреки че се води по БДС няма как да не му сложат няколко Е-та защото няма как да изтрае в магазините повече от 3 дена.

БДС(български държавен стандарт),Търговска марка( в случая Стара планина) и патент са различни неща!! Търговската марка се регистрира в патентното ведомство и е за защита производството на нейиня притежател.Но не е патент.С патент се защитават технически решения,а не наименования или графични решения.БДС би трябвало да е задължителен за всички производители в бранша,като за ползването му не се плаща ,но се носят санкции за неспазване.

Следващата стъпка ще бъде следната: Ще ни пуснат отрова в питейната вода, след време ще ни предложат и "чиста" вода, но по тройна цена и по специални тръби, за които също ще трябва да си платим. А на всяка тръба ще седне и посредническа фирма, която да отчита разхода на вода.

До Татяна: "В месарски магазин влиза купувач и пита саламът пресен ли е, а продавачът отвръща: - ами до преди малко лаеше...........", така че до сега сме яли боклуци, а от сега нататък ще ядем по-големи боклуци с надпис "Стара планина". Ами тез баламурници защо не кръстиха ментетата "Стара планина", а истинската кайма да си наси наименованиета - кайма ...........по бдс.....

Каква Стара планина, какви пет лева... Стандартът за кебапчетата да се казава "Найденка". Хем хубаво звучи, хем да знаем на кого да благодарим!!!!

Кak да си купат хората на тиа цени, ще продьлжават според мен да си купуват соя омешана с боя и кокали.

"При условие,че изкупната цена на месото е около 2 лева,колко месо се слага в килограм кайма,колко са производствените разходи,колко им е % на печалбатна,та цената да е 8,40лв?" Напълно съм съгласна с Коко! Относно "гарантираното качество"- в нищо не съм сигурна вече... Една и съща марка сирене, колбас, кашкавал и каквото и да е друго-всеки път качеството и вкуса са различни?!

Да има отиваш в месарския магазин до вас и си купуваш 2-3 кг обезкостени гърди за 5.60 лв или 6.00 лв кг мелят тия и ето ти кайма евтина и вкусна и си купуваш 2 кг котлети за по 6.00-6.50 лв кг и си пей сърце или бут без кост за 6.00 лв

айде бе, пълни глупости, ако искам кайма от чисто месо отивам в магазина и ми мелят от каквото месо си поискам...

ПРОСТО НЕ КУПУВАЙТЕ КАЙМА ! Намерете магазин, в който да мелят месо пред вас, или си купете една ръчна месомелачка в къщи. Защото не знаете в купешката кайма, която вече е без соя, колко тлъстини боядисани в червено, колко жили и отпадъци са смлени.

Добре е да има ред и правила. Само че, вместо да създават ясни правила, от Министерство на земеделието забъркват нови каши. Не мислете, че съм против стандартите. Напротив, много съм за, стига те да създават работещ механизъм за повишаване на качеството. Но нека поразсъждаваме. 1. Те не са задължителни. 2. Някой от тях (киселите млека и сирената) МЗХ обвърза без всякаква логика и в противоречие с Европейската практика с регистрирани наименования за произход, с което въоръжи няколко фирми с възможност да пречат на останалите да произвеждат същите продукти, със същото качество, по същата рецептура и технология но без правото да ги наричат Българско кисело мляко и Българско бяло саламурено сирене. Защо ли? Защото стандарта, не без помоща на Патентно ведомство ще се внесе, ако не е внесен вече, като спецификация за регистрираните наименования за произход, а вече вписаните ползватели автоматично придобиват правото да ги използват. Къде е проблема? Проблемът е, че няма сертифицираща лаборатория. Кой и как ще гарантира, че продуктите на вписаните ползватели отговарят на стандарта/спецификация. Сигурно министър Найденов и председателят на ведомството на дружеска закуска ще преценят че сиренето и млякото отговарят... и воала господа производители, ето ви изключителни права да пречите на останалите. 3. Поради липсата на сертифициращ орган (лаборатория) никои друг производител не би могъл да подаде заявление за вписване, защото няма кой да докаже съотвествието на продукта му. Вероятно ще го пратят да пасе, докато в МЗ намерят решение. 4. Всъщност инициативата за придобиване на права върху марки, регистрация на наименования за произход, че ако щете и на патенти (много я обичат журналистите тая дума) въобще не е работа на МЗХ нито на държавата. Тя би следвало да бъде подета от икономическите субекти, които за своя сметка и отговорност да търсят способи и средства за защита на продуктите си. И ако да изготви стандарти е работа на държавата, то не е нейна работа да се намесва и да регулира частно-правни отношения, каквито са налице при марките и наименованията за произход. 5. Нещото с име Стара планина дори не е стандарт, но понеже стандарт звучи добре (и очевидно се приема радушно, като гледам еуфорията по форумите) и давай да стандартизираме и да регистриме марки (апропо, някой да се е запитал на чие име ще се регистрира "стандартът" Стара планина" и ако е на частно предприятие, как аджеба ще се ползва от станалите?). 6. От всичко дотук ясно е едно - на хартия всичко е екстра, но липсва една дребна брънка по веригата - сертифициращият орган, който да доказва съответствието. Т.е. купувайте Стара планина, но е въможно да си ядете същите соеви кебапчета, на които е сменено едно Е, за да изглежда каймата кафява, а не ярко червена. И горчивият вкус, че отново сме казали хоп, преди да сме готови да скочим.

защо не е БДС, а Стара планина? Нещо на лобизъм започва да ми намирисва...нов стандарт, нова марка...

сега остава да сложат и в "кренвиршите от месо"-месо ,а не кожа,прат,батер,маска и стария маргарин. хахаха,и това ще е ден до пладне и после по стар български обичай старата смрад но на нова цена.

ураааа ! ще ядем кайма от месо, нима има нещо по-хубаво което да ни се случи в България

Aбе то хубаво,ама като знам с какви гадости блъскат и местото...Та колко ще е истинска каймата...не съм много убеден..

Браво, дано само наистина де е от месо :), а не от рога и копита серщу 8 лв

Зелена полянка, зелени детелинки, къща - над вратата виси портрет на Свети Патрик. Ирландия, ама истинска Ирландия. Седят двама на прага. Единият - червенокос, ама наистина червенокос. Другият - мазен, ама истинска мазнюха. А на полянката си играят прасенца - кое с 5 бута, кое с две глави. "ГМО" - мисли си червенокосият. "АЕЦ Белене" - почесва се мазният и отронва: "Ех, Пади, какво истинско месо имаше преди 30-40 години!" А Червенокосият се усмихва: "Миро, ама ние имаме ОЩЕ от него във фризера!" Глас зад кадър: "БДС! Прави народа наистина щастлив!

Със сигурност ще си върнем истинските продукти от Бай Тошово време, но цената ще определя пазара, а не Политбюро, пазара ще остави и всички ментета, защото се търсят. Изборът е наш, дали да се развиваме професионално, да търсим повече доходи и да ядем истинско месо или да не си даваме зор, но да ядем растителни и смляни животински отпадъци, а държавата да помага на инвалидите и болните, на изоставените деца и т.н.

Във всяка уважаваща себе си месарница има месомелачка. Избираш си едно парче свинско месо и една хубава телешка мръвка, смилат ти каймата пред очите и си отиваш по живо по здраво у дома не с някакъв отбелязан със знак за качество буклук, а с истински продукт. И това ти излиза в най-тежкия случай 6-7 кинта... Е, кажете ми кой балама ще се нахвърли на "стандартната" кайма, когато в нея пак не е ясно какво се слага? Не говоря за колбасарската селитра и другите гадории, които имат за цел да държат намляните човки и копита възможно най-дълго в добър търговски вид, а за ония 10% преработки, които си вървят даже в новия стандарт.

а стандарта на месото от което е смляна каймата.20 г. ирландско,бракувано американско или австралийски някакви меса.Ами какво са яли тези говеда.ГМО или и други боклуци расли в непознати и познати страни.Нещата със стандартите не свършва дотук за да кажем еко храна.

Браво,време беше!

След възторга ми,че някой се интересува от това какво произвеждат месо и млекопреработвателите,какво се продава и в крайна сметка какво ядем,в съзнанието ми се настани неприятната мисъл,че грижата не е за хората,а за печалбите на производителите,които както е известно в голямата си част са все"свои хора".При условие,че изкупната цена на месото е около 2 лева,колко месо се слага в килограм кайма,колко са производствените разходи,колко им е % на печалбатна,та цената да е 8,40лв? За чие благо работи иначе "грижовния" М.Найденов в крайна сметка?Не се ли експлоатира тази болна за обществото ни тема с меркантилни цели?Не е ли само една PR акция?

Добре де защо ни правят на луди?Нито една съставна част от тази кайма, не минава 7.50 лв. за килограм.Как се получи цена 8.40 лв. за кило кайма?

Пакетиране, складиране, транспортиране, данъци + печалба. Министъра лев няма да си направи, не бойте се. Как може една добра дума да не каже никой, вие направо сте няма такива хора. От месарницата излизало по евтино, ама ще ходиш ли в месарницата с овчи черва да си правиш салами и луканки или ще търсиш следващите продукти на "Стара планина"? Бахти тъпите хора, каймата му излизала ч0 стотинки по- скъпо, веднага си мислят, че министъра ще си прави лев за него.

Ами ти си още по проЗ - значи, в месокомбината, правят каймата, пакетират я, после - в слдада, на камиона и разходка и страната. Като се върне - разпакетират я и пълнят с нея саламите и суджуците!!!!

Вижте сега, аз нямам нищо против да си плащам по-скъпо ако наистина това което купувам е по БДС и е месо. Но понеже сме в България и имаме опит с измамите на търговците, съм убеден, че до месеци ще има соеви кайми по 8-9 лева и ще се пробутват за месни. И месните пък ще поскъпнат още повече.

Аз мисля,че абсолютно всички кайми трябва да бъдат приготвени по този начин.

Честито ни , другарки и другари , да ни е честита първата био кайма , предстоят първите биояйца. А био жени / без силикон / си имаме отдавна... с малки изключения де ...няма лошо, направо си е хубава гледка .........

Прав си. Ама нашето семейство и до ден днешен си мели кахма от истинско месо в твоите пропорции. Не копуваме порнография. Правете всички така и онези катили ще фалират!!!

Жестоко, страхотно, невероятно! Кайма от месо!

...еййй няма по-недоволно и мрънкащо същество от българина, каквото и да направи или не направи някой, все не е доволен. Но за сметка на това е мързалив и прост, а следствие на тези две неща е беден. Яще си боклуците и като се тръшнете от някоя болест, сигурно Б.Б, Ц.Ц. или Костов ще Ви е виновен....

Като всяко нещо у нас - ще мине малко време, всичката кайма ще е стандартна на цена 8 лв (нищо, че пак ще е от соя). Какво стана с доматите? - земеделският министър обеща да поощри местните производители, а какво става - в средата на август ядем пластмасови турски безвкусни домати, дори и в най-елитните вериги магазини като Пикадили, Карфур, Билла...

Ами не си ги купувай оттам бе, кой те кара. Аз как ям български домати.

1. Аз пък ще купувам само продукти с този знак! Ако знаете само как ми се яде кренвирш или телешки салам, както онези от соц-а, а не го правя, защото на нищо не мязат... И на онези, които твърдят, че всичко щяло да стане на менте, ще им река, че не съм идиот. Сиреч, ако някой ми пробута нещо фалшиво, аз просто ще спра да купувам неговите продукти и толкоз. 2. Писна ми от журналя, които "патентоват" търговски марки!!! Че са неграмотни по темата не ги оправдава. За сведение - патентът е световна техническа новост, а търговските марки се регистрират! Айде със здраве!

АЗ ПЪК ИСКАМ ЕДНОВРЕМЕШНИТЕ ДЕБЪРЦИНИ!

Ама ти да не си вярваш че през соца кренвиршите бяха от месо. Хаха, блажени са верующите!

Аз не съм писал, че са били само от месо, защото знам доста по темата. Това, което написах, бе че искам кренвирши с онзи естествен вкус. Забравил съм им вкуса, защото не съм купувал кренвирши от над 10 години. Мисълта за днешните колбаси ми припомня "Крилце или кълка" с Луи дьо Фюнес...

Цената на 3 килограма ТЕЛЕШКА ЧИСТА КАЙМА е 10 евро. Което прави 6,50 лева за 1 кгр. Дверете си часовниците!

браво наи после няма менте *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А заплатите кога ще вдигат?

Това не става с наредба. Заплатата следва да си я заработиш. Европейска заплата с европейски труд. "Държавата ни лъже, че ни плаща, ние я лъжем, че работим" беше при социализма.

Ако ще и 1000 лв да струва, боли ме сакса. Който има глава на раменете си ходи в месарските магазини и му мелят кайма за 6-7 лв от месо, което сам си избира. Ний да не сме прости бе?

Братя българи има един филм казва се Food. Inc. изтеглете го гледайте го понеже това ни чака.

Почти само негативни и скептични изказвания! Българите наистина вярват, че нищо не може да се промени към по-добро в тяхната Родина! Явно съдят по себе си - този скептицизъм и цинизъм дават стабилни резултати вече няколко века!

То и до сега каймата на ТАНДЕМ беше по 8.40. за килограм.Значи ли това,че е била от месо или сега ще е още по скъпа .

ГЛУПОСТИ И ПОЛОВИНА, СЕГА НИ ЧАКА БУМ НА МАЛКИ ФАЛШИВИ ГАРАЖНИ И НЕ САМО , ПРЕДПРИЯТИЯ КОИТО ЩЕ ФАЛШИФИЦИРАТ, ТАЗИ КАЙМИЧКА, А ЗА СТАРА ПЛАНИНА ТОВА Е ГЛУПОСТ, ТРЯБВА ДА Е БДС, А ВСИЧКО ДРУГО ДА НОСИ ИМЕТО ЗАМЕСТИТЕЛ: ЗАМЕСТИТЕЛ НА КАЙМА, ЗАМЕСТИТЕЛ НА САЛАМ, НА МЛЯКО, НА СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, ЗАМЕСТИТЕЛ НА ДЪРЖАВНИЦИ И ТНТ.

въх че си кух! ми нали аз ако съм търговец ще купувам от производителя бе приятелю..ама вземете отидете си продухайте мозъците някъде най-накрая!

Точно така,поне знаш какво купуваш.А който иска боклуци да си ги купува.