Пушенето след 22 часа събира подкрепа в парламента

След Нова година пушенето ще стане възможно след 22 часа във всички заведения и нощни барове, пише "Стандарт", като се позова на депутати, които "клекнали пред атаките на ресторантьори и върлите тютюнджии".

Обратно в новината

Коментари - Пушенето след 22 часа събира подкрепа в парламента | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не съм от тези, от които зависи оцеляването и съществуването на барчета и капанчета, но заявявам категоричното си НЕсъгласие с подготвените компромиси към никотина, тъй като считам че в мига, когато простиш на враговете си - означава че вече си се предал!

Ама как моля ви се,след 22 часа да бъде задължително пушенето,кой не пуши е червен

със стария режим беше най добре зали за пушачи и непушачи всеки сам избира къде да седне,а и зали за непушачи са по големи от тези за пушачи за това не разбирам защо се стигна до тази крайна мярка

СТИГНА СЕ ДО ТУК,ЗАЩОТО ТАМ,КЪДЕТО АЗ ЖИВЕЯ, В КАФЕНЕТАТА В ЗАЛИТЕ КЪДЕТО СЕ ПУШЕШЕ ИМАШЕ ОТОПЛЕНИЕ,А В ЗАЛИТЕ КЪДЕТО НЕ СЕ ПУШИ НИЩО-КУЧЕШКИ СТУД, ИМАШЕ ДОРИ ЗАВЕДЕНИЯ КЪДЕТО В ЗАЛИТЕ ЗА НЕПУШАЧИ БЕШЕ НА САМООБСЛУЖВАНЕ, С ЕДНА ДУМА НАКАЗАНИ.

не може ни пушачите да се чувстваме като престъпници за това че пушим това е въпрос на избор!!! а баровете и дискотеките определено са посещавани предимно от ПУШАЧИ !!!! ;)

Пушачите ВЪН от България!!!

. Не ви ли е срам, едно нещо да има като хората в България и да искате да го съсипете!

кое е то???

Вредата от цигарите е силно преувеличена. Цигарите не убиват толкова колкото мизерията ,тежкия труд, некачествената храна, застоялия начин на живот....и др. Ще цитирам част от една мисъл на Кърт Вонегът който умира на 84 години при битов инцидент в сравнително добро здраве: Ето какво: смятам да съдя тютюневата компания Brown & Williamson, производители на цигарите марка Pall Mall, за един милиард долара! Откакто съм 12-годишен, пуша без прекъсване цигара от цигара само и единствено Pall Mall без филтър. А от много години вече, Brown & Williamson обещават да ме убият от фронталната част на пакета цигари. Аз обаче съм на 82 години. Много ви благодаря, мръсни плъхове такива.... Искам само да отбележа, че целия цивилизационен напредък след Великите географски открития е съпътсван от пушещи хора. Но сега в Ерата на Вседостъпното знание и Великото порно-невежество, големите на деня явно са преценили че пушенето е опасност за дисциплината и тоталния контрол. Добре че все още са им свидни париците дето смучат от пушачите та не са ликвидирали тотално тази индустрия и този тип на общуване. Някой има ли огънче?

НЕПУШАЧ съм, но тая простотия която се извършва към пушачите не я разбирам, нека да има заведения както си беше с помещения за едните и другите, където няма по две помещения собственика да има право да определи дали ще е за пушачи или за непушачи, ако някой е бил толкова умен че да реши да отмени правото на някого да реши какво ще прави със себе си, да не беше издавана наредба за преустройство на заведенията,сега умниците да благоволят да платят за това, че им е бил къс акъла и не са знаели как да се определят във времето. Категорична съм, че това е накърняване на човешкото право да избира какво ще прави с живота си, защо на наркоманите се разрешава да имат дози, при положение че цялото общество плаща за лечението им, а пушача бърка само в своя джоб и пуши където има за това определено място, не стига че трябва да се понася човек всички последици от простотиите на управляващите, ами и цигарада не може да запали

Скъпа Ивед никой не те кара да ходиш в заведения за пушачи и нямаш право да даваш тон в живота на другите и да налагаш мнението си! Искам да изкажа възмущението си че в тая държава можеш зда си наркоман, крадец, убиец, престъпник, курва и т.н., но да си пушач ЗВУЧИ ЛОШО!

дронег, спри малко де! аман, аман, аман, аман, досаден си вече, отличникът по всички предмети, не може да бъдеш във всички часове едновременно, айде престани. от Гимназията

абсолютно сам против пушенето, които иска да се трови да пуши в дома си . как вав всички европеиски страни не се пуши, и никои не фалира???????? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Иви, съседите ми отдолу и отгоре като са дърти пушачи, аз не мога цяло лято да си отворя прозореца, когато те са си вкъщи. Не просто цигарен дим ми влиза в стаята, ами оная зловонна смрад, която се получава от продължително пушене. Аз не знам, как живеят тия хора в къщата си въобще.

аз мисля че ще е добре да се пуши след 22 часа апък който заведения им са се вдигнали оборотите да не позволяват вътре да се пуши.....

Герб къртат миФки...

е тва вече е пекалено ако пак разрешат пушенето кви са тия глупаци две шматки си *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

С риск - много от вас да ме намразят- ще кажа : ПУШЕНЕТО ДРАГИ СЪФОРУМЦИ И СЪНАРОДНИЦИ - У Б И В А !!! !!! !!! УБИВА - Не само вас -пушачите - а и пасивните пушачи - тия около вас....!!! Помислете моля !!! УБИВА - Личните финансите и Джоба...- Има значение - не го пренебрегвайте !!! Пмислете моля!!! УБИВА - Ако щете и душата , волята и амбициите.! Помислете моля! УБИВА - с риск пак ще повторя- да ме намразите- и интелекта ... Запалвайки цигарата- за момента се откъсвате от важни теми и мисли- а самото "дрогиране"- пречи на по-късното ви "включване"- към същите ....- Някой може да ме апострофира :- "...Запалвайки цигарата си- аз се концентрирам веднага и по-добре..." Има нещо вярно - но това е до време...-после , нещата се преобръщат наопаки... Вярвайте ми- знам всичко това от личен опит - ЗАЩОТО АЗ САМИЯ БЯХ ЗАКОСТЕНЯЛ ПУШАЧ И 'ДЪРПАХ" - НЯКОГА ПО КУТИЯ И ПОЛОВИНА НА ДЕН- И ТО СИЛНИ ЦИГАРИ !!! Опитайте насладата от нетютюнопушенето"- знам , че дори и един приоцент няма да ми послушат- но само един да е -пак ще съм доволен - че съм му показал и доказал , и е разбрал самия ТОЙ -колко по-различен е света извън зависимостта на "тютюна"............. Вслушайте се моля в призива ми- и не настоявайте , че имате право да убивате.... !!!!!! Поне не и в тази мизерия - която достатъчно ни е "убила"....

kgb777kgb

Ясно една кръвна група та знае ли се !!!! Само че аз съм от другата страна зад Булбанк !!! Същата история , само , че аз сложих допълнителна врата с гумени уплътнения и падащ праг да преградя един 18 метров коридор който ми води към спалните и детската да не влиза пушек и шум при детето !!! Абе ние сме си нормални ,ама тия защо са толкова агресивни не разбирам ?! Ти му обясняваш като на човек ние гадните пушачи в едни заведения , вие добрите непушачи в други !!! Да ама не той иска ние да няма къде ходим - става , ама като спрем да ходим едни 10 000 човека дето оставяме по 100 лева и като го умножиш по 8 / само петък и събота / и едни 8 милиона "избегаха" от бизнеса !!! Ама прост народ слаба държава !!!

Простия си ти а не НАРОДА НИ !!! Ела , и виж как е в цивилизованите държави- и после пиши поредните си идиотизми ... Не разбра ли най-накрая , че хората тука пишат - не защото и другите пишат- а за да кажат нещо което мислят , което ги притеснява- нещо важно за тях самите - а ти просто пишеш - защото и другите пишат ..... Схвана ли разликата- или трябва да ти я напиша по-бавно ... :)))

А ти защо не си стоиш тук при умния ни народ, а си отишъл в цивилизованите държави?

Управител съм на нощен клуб, след като въведоха забраната за пушене оборота ни се вдигна 2 пъти, мога да го докажа документално. Целия декември ни е пълен с частни партита, а кувертите за нова година свършиха... Пушачите си пушат за кратко навън, никой не скимти и се веселят на воля вътре, без да се осмърдяват. Тези които нямат работа са или мизерни кафененца в които човек влиза да за пуши на топло, или западащи ресторанти с безбожни цени и лошо обслужване. Не забравяйте и че икономиката е пред разпад и хората нямат пари, за това когато излизат дори и веднъж месечно, избират елитни заведения като моето защото знаят за какво си дават парите... Реклама, облужване, качество, нови неща, промоции, добър персонал(добре мотивиран, добра локация - ако нямате едно от тези неща - пушенето ще ви е виновно за фалита ;)

Е, затова става въпрос! Трябва размърдване и работа! Който хленчи - да ходи в Гърция да се научи как се прави :)

Не ми обяснявай как се прави в Гърция щото в изискан ресторант в Солун само като ни видяха, че сме българи и кутията цигари която по навик баща ми си оставя на масата, веднага ни донесоха пепелник.

Ооо , ами тогава да разрешат пушенето и в болниците , детските градини , кината и театрите . Те и лекарствата са легален продукт , но не могат да се приемат без рецепта , оръжията също са легален продукт , но се носят и купуват само с разрешение . Всъщност автомобилите също са легален продукт , трябва да си ги караме с каквато скорост искаме и където поискаме , по тротоари , в парове и градинки . Още примери искаш ли ?

Пушете, пушете, лошо няма. Пълнете джобовете на тарикатите от Булгартабак. Карайте се за вашите заведения, пък на булгартабаците им е през оная работа за вас и проблемите ви. Нали с вашите парички почиват на Малдивите, а децата им учат в чужбина. Пушете, дерзайте!

Аз пък ще пълня джобчето на Филип Морис Интернешънъл

За да видите ежедневно физически как изглежда белия ви дроб като пушите, предлагам на всички пушачи един прост тест:през целия ден (и през нощта, ако пушите и тогава) използвайте вместо пепелник чаша с вода- и за пепелта, и за фасовете. В края на деня картинката в чашата отразява 98% картинката в белия ви дроб. Нещо, което мен ме отказа моменталически! Ако ви хареса, продължавайте!! Късмет!

препоръчва пушенето е налице още едно доказателство за това колко са читави законодателната и съдебната власти и кой всъщност управлява законите.

Извинете - нашите деца

Ей хора, това ли е най-големият ви проблем! Не виждате ли какво става и накъде отиваме /по-точно накъде ни водят като овци на заколение/? Би трябвало да се притеснявате от посещението на ББ в САЩ и да се възмущавате от ангажиментите, които той поема, защото са пагубни за всички наси и най-вече за наште деца!

Пушач съм от 17 години. Ето какво се случи, откакто се забрани пушенето: Пуша 5 пъти по-малко, когато съм в някое заведение! Няма нищо по-хубаво, направено от ГЕРБ, а именно - този закон!

ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА!!!

Преди десетина години работех в голямо машиностроително предприятие. Конструкторите в едната стая пушеха яко, без да се съобразяват с колегите си непушачи. Вътре беше лисичарник, който лятото що-годе се търпеше. Дори и за малко да влезеш в стаята им, а това се налгаше по служба, бая се умирисваш целия. Като дойде зимата беше жалка картинка. Вътре - мъгла, с нож да я режеш. Караха тъй няколко седмици и решиха малко да проветряват. Стана смешна картинката - работят на комповете с палтата си, отворили единствения прозорец и набичили парното. Историята стигна чак до техническия директор, който въпреки че беше пушач разбра арогантността на някои от подчинените си, които не се съобразяваха с оплакванията на колегите си непушачи. Та това, което днес се смята за почти прието - да не се пуши на работното място преди десетина години не беше прието от почти всички пушачи. И с тази наредба така ще бъде - съпротива в началото и после всички ще са доволни. То и сега немалко пушачи приемат ограничението положително!

ти пак лекции, соц-спомени и въжделения, е луд умора няма, сега за кво ревеш,няма машиностроителни предприятия, не се пуши на обществени места,кво искаш??? лаиф из лаиф, помолихме те учтиво да млъкнеш малко, вече е след 22 часа:)))

Dobromir Dimitrow

Вие безименни, можете ли да четете? Какви соц.времена са ви патили преди десетина години? И все още има много машиностроителни заводи у нас. В момента работя в един, който е бил доставчик за строежа на големия колайдер в ЦЕРН. Личи си липсата ви на интелект и култура, но моля не я показвайте толкова натрапчиво!

Да познаем от раз КОЙ е изприпкал до техническия директор да натопи колегите си...

Dobromir Dimitrow

Коментара Ви показва силата на елементарното Ви мозъче! Нямаше нужда от специални донесения, нали ви описах картинката - трагична и смешна едновременно. И от всички видна!

Стига си измисля,бе малоумник

Dobromir Dimitrow

Що, не може ли да е вярно? Ми такива са някои пушачи, да не би ти да си от тях? По време на кризата 1996-1997 работех на будка за цигари и си спомням огромните опашки за "Арда" с филтър и "Арда" без филтър. Будката беше точно на центъра на Русе и много хора си купуваха от нас. Та оттогава ми е мнението, че много от пушачите са силно токсикозависими, да не кажа по-силни думи - с последните си пари няма да си купи хляб, ами цигари. Това тогава съм го видял с очите си. И това ли е измислица, а?

гърлс енд бойс, аре наближава 22 часа:) да дадем думата на пушачите?!? А?

Идват избори - ще клекнат

Значи отива мутрата на бар след 22ч и си пуши, а аз отивам след работа да пия кафе и не мога .... Това си е Закон за мутрите пушачи .... Да им таковам на демокрацията

Пуша от 15 години, почти всичките ми колеги са пушачи, почти всичките ми приятели - непушачи. Нямам проблем да се съобразявам с тях и го правя - от 15 години, както и те с мен. Цяло лято излизам в любимия си клуб - на закрито. Излизах за всяка цигара, поливаха ме съседи на заведенията с вода, правиха ми полицейски проверки, защото вдигам шум пред заведението, качвах по 10 пъти стълбите в заведението, за да изляза да пуша навън... Драстично ми намаляха разходите - като изкарвам 1/2 вечер пред заведенията, а чашката ми си стои вътре... :) Обичам си приятелите-непушачи, които ВСЕКИ път ми правят компания, когато излизам да пуша... и тук искам да попитам, не им ли пречи? Нали заради тях пуша навън, защо идват да се одимяват с мен? Отговора? Не им преча, защото, за разлика от повечето непушачи НЕ СА ЗЛОБАРИ! Дано падне забраната, защото в този студ ще ми измръзнат приятелите-непушачи, докато ми правят компания на по цигара... :)

Ма то по принцип и пушачите не сте егоисти... Вие сте едни много добри и разбрани хорица, дето винаги сте толерантни и излизате да пушите навън, да пазите приятелите си, непушачи. И витаги е било така...откакто забраната е в сила. Щото иначе, само като се съберете малко повече пушачи на 1 място и кво става - въздухът един такъв засмърдяваше, посинияваше и никой от иначе толерантните, добри и загрижение за приятелите си пушачи не го e*аваше за приятелите му непушачи!!!

Абе и аз не помня, преди забраната някой непушач да се е оплаквал или да не е излязъл с компанията си, защото пушат... Стана малко като пази Боже сляпо да прогледа...

ирка,айкю и някойси, аре, не нам! пише го на руския паметник в София...

Пушачите сте просто нагли! И понеже сте пълни егоисти и това да си врете нещо димящо в устата е номер едно, въобще не ви интересува, че другите също искат да излизат, да се забавляват, да ядат и пият и по възможност да не смърдят на кенеф заради вас и вредните ви навици. Те не ви тровят, но на вас не ви пука, че вие тровите тях. На мен като ми се сеe не сра на средата на масата в заведението, ми отивам в тоалетната. Айде бъдете така добри да не се*ете и вие!

Ама не отиваш в женската тоалетна, нали? Не се ли чувстваш дискриминиран, че не можеш да се навреш и там?Е това искаме и ние-разделение. Едни места,където да си пушим във вашето отсъствие.

ако се приеме тази поправка само 200 заведения ще работят в софия а другите да дуьат супата.

Пушенето е най-гадната наркомания, а пушачите са наркомани. Пушачките пък са грозни, тъпи и не го вдигат. Да се забрани тази наркомания, за да се възвърне човешкото у човека!!!

Подивел си в тази гора... Опитай афродизиаци- рог от носорог ... Ако не помогнат премини на виагра...

Жено, изглежда, че имаш голем опит с афродизиатиците, та хортуваш тъй убедено. Нема съмнение, че само така любовниците ти ти обръщат внимание.

викай Морския, че прекален светец и Богу не е драг.

ъъъ, ако не ти го вдигат, току-виж проблема е в тебе...!?!?!?!?!

а ти не може ли по -тактично, бе пиленце на мама:)))

kgb777kgb

Има и по-страшно ! джепето е точния пример - " Если человек идиот , ето навсегда !!! " Просто на руски си звучи автентично !!!

Предложението да се пуши след 22 ч. във ВСИЧКИ заведения си е идиотско. За дисклтеки и барове е в реда на нещата, но не е редно и ще дискриминира непушачите, а аз като пушач НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН. Правилното е да има избор и за двете категории граждани. Сепаратиране. САМО за пушачи, и САМО за непушачи. Хората трябва да имат право НА ИЗБОР. За сладкарници и заведения за бързо хранене, нека е пълна забраната. За кафенета и ресторанти, няма как да е пълна, защото ще останат празни, но не би трябвало да е проблем да се обособят в полза на една от двете групи. И да не ми скачат непушачите, ако обичат да оставят емоциите настрана. Щом са достатъчни като численост /защото ресторантьорския бизнес е в крайна сметка ОБСЛУЖВАЩ и зависи от посещаемост-оборот/ ще има достатъчно заведения свободни от цигарен дим. Няма собственик на заведение, който да предпочете да го обособи само за пушачи, при положение, че има достатъчно посещаемост. Пушачите на практика са по-неудобните клиенти, защото се замърсява интериора. Та още веднаж...предлагането се налага от търсенето. Това е икономически /търговски/ закон. Всичко останало са емоции и дърляния. Тези, които не могат да постигнат консенсус с приятели, близки и роднини на равноправен и добронамерен принцип, изобщо не бива да разчитат, че който и да е закон ще го направи вместо тях. Факт е, че пушачите напуснаха заведенията и не се присъединиха към ентусиазираните непушачи. Просто е факт.

kgb777kgb

Всичко , което казваш е вярно , но правиш една фундаментална грешка ! Опитваш се да намериш разумно решение и разумни доводи за разговор с непушачи !!! Нямаш вариант - те те мразят !!! Нямам представа защо ? Единственото разумно обяснение е тежки комплекси и чувство за малоценност / да не намесваме и Фройд , че става страшно / !!! Ако се разделят заведенията на непушачи и пушачи никой на никого няма да пречи , НО за тях това е ад - ЗАЩО ?????????????? Ами много е просто , оказва се че заведенията за непушачи са празни , а другите претъпкани !!! Аз самия не понасям да ми смърди на цигари / пуша от 30 години / ! Непрекъснато в къщи е отворено , направих вентилация и проветрявам и през зимата , не пуша в колата / малко пространство и бързо се задимява / , но това за комплексара няма значение !!! Те искат ние да не пушим не защото е вредно , а защото ТЕ не пушат !!! Това е като кучето и сламата - не я яде , ама и на кравата не я дава !!! Аз в заведение за непушачи не искам да стъпвам , да не стъпват и те в заведения за пушачи и всички са доволни !!! Да ама не и непушачите - те са тези които трябва да преценяват кой къде и как да пуши !!!

FeuerWasser

Пич /па си ми ако не се лъжа и комшия - с/у младежки театър съм:))/ моят пост изобщо не е адресиран към непушачите, защото техният начин на мислене и пословичен киселяш, лицемерие, мизантропизъм и т.н. ми е добре известен, а към вземащите някакви решения... Ако зависеше от непушачите, хеле па от бившите пушачи, ще ни наредят до стената за разстрел. Това не пречи на стрина ти Дронег, по надолу в някакво писание да си настоява да "се забавлявате заедно":))) Ти го гониш и му обясняваШ, ама то си знае неговото и се вре.... И аз така съм казал: не стъпвам на заведение, защото не желая да си развалям рахата и най-вече, защото не признавам, че със закон някой може да ме принуди да не пуша. У дома в трапезарията имам яка аспирация зад окачен таван. Останалите помещения не опушвам. В колата имам две златни правила: не пуша и не телефонирам.

оправете си дупките по улиците,заплатите,обноските и после се правете на американзи непушачи хахаха ялка страна си беше и така си остана *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

се питам дали има зъби?

kgb777kgb

А как си падам по нездравословните неща !!!! Едно време имаше такъв лаф : Всичко хубаво в тоя живот или е грях или е вредно за здравето или от него се пълнее !!!

според мен със забраната на тъутъунопушенето не се цели да се оптимизира здравето на бвлгарина, а да се подмажем на западна европа. и в германия се пуши по заведенията в зали за пушачи, в англия си имат хората спецялна зона, която се отоплява зимата. всичко това е с цел здравеопазване, а не като у нас - стои на ввнка, после плащаи луди пари за некадврни лекари и скъпи лекарства. и все има по някоъ непушач, коъто да прави компания на пушачите ;) замислете се, ако министвра наистина е загрижен за здравето на народа ще отваря клиники и ще прави лекарствата и леченята достапни за всички, а няма да се измислят нескопосани закони! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

щом човек иска да се трови нека го прави без да пречи на другите живота си е негов *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Със забрани не става.Излизаш на кафе-заведенията са празни.Грозна гледка.С какво толкова пушачите ви пречат?Аз не пуша от 18 г.,и въпреки това намирам тая забрана за абсолютна тъпотия!Отнето е правото на човек сам да реши.

Ами те пробваха с добро, само че същите за*ници, дето сега са яхнали вълната от протести не разбраха от добро - не направиха така , че непушачите да имат салон с чист въздух, нали? НАвсякъде беше една отвратна пушилня. НАрушаваха правата на непушачите. Аз като непушач да не бида тровя с нещо пушачите?! НЕ! е, да, ама те ме тровят с присъствието си, като пушат. Е щом не разбират от добро, забраната ги оправя!

Kalin

В Германия това беше и преди 20 години така.Доста ходя а и съм живял там.Аз не защитавам собственици на заведения които се борят закона да падне без те да направят нещо за уюта на клиентите си.Щом искат да ги имат и такива и други трябва и да инвестират в такива вентилации.Иначе просто няма да може да се пуши в тяхното заведение.Но карцери за пушачи открити закрити съм тотално против.По бих приел ако държавата забрани продажбата на цигари отколкото това -ама не им стиска да го забранят;-)))

Няма по - гадно нещо от жена пушачка. Жълти зъби, миришеща уста, изсухнала и сбърчкана кожа.

ТИ Никол Кидман виждал ли си?

Kalin

аз се питам дали изобщо е виждал жена:-))

а как пък така Никол Кидман е сама??!!сред цял свят обожатели? надушваш ли кое е се праска и кое не?

kgb777kgb

Нещастни селяни , кой ви доведе в София бе ??? Смотльо целия ми живот е минал на 200 метра от Шератон !!! От 1939 г е кооперацията / не блок селянино/ в която съм роден и аз и сина ми !!! Тебе в Ескейп кой те доведе от село , когато съм ходил по Астория , бар Луна и подобни в центъра ти си бил нЕкъде в "Ташкент " !!! И не не карам Бентли / не защото не мога да си купя / карам Е - класа с номер четири еднакви цифри / защото съм скромен и съм си изкарал парите , а не съм ги откраднал !!! И ако искаш кажи къде аз ще дойда , ама страхлив боклук като теб няма да дойде !!! Тъпи комплексари като теб са силни по форумите , на живо нещо не идвате , ти си 7 или 8 който каня " на среща" ама все ви няма !!!

абе кога ще изчезнат всички сексуално зависими, наркозависими, тютино зависими и т.н. безволеви боклуци еи тогава вече ще доиде светлото будеще *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Което си ти предполагам? Пази боже...

Ходенето по кръчми не ми е любимо занимание. Общо взето ходя рядко, а и няколко месеца от годината бях извън България. Обаче каква ми беше изненадата, когато седнах това лято в едно от най-посещаваните заведения, в което бях сядал точно преди да замина. Цените бяха двойни, а за някои от предлаганите питиета почти тройни. Давам елементарни примери - едно кафе най-обикновено от 70 стотинки миналото лято, това лято беше 1,50. 3в1, което на едро върви по 25 стотинки дозата, в заведението го продават на 1,80. Натурален сок от 1,20 на 2,40. Минерална вода бутилка от половин литър от 60 стотинки на 99 стотинки. Надценката, която собственикът откровено си беше сложил е от 200 до 700% за някои неща печалба. Останах изумен. Може би собственика си мисли, че заведението се посещава все по-малко и по-малко, защото не се пуши вече, но се чудя дали му минава през ума, че хората не ходят вече, защото нито е ново заведението, нито е ремонтирано скоро, условията не са добри, а цените изкуствено презавишени.

Kalin

Доносниченето беше в времето на комунизма ;-)))Тогава доброто пионерче или будния гражданин информираше милицията;-)))А и още нещо пушене в заведение също е престъпление и ти съставят акт за него;-)))Българския казан ли искаш?Всеки топи всеки;-)))

Ами то така или иначе в нощни заведения се пуши. Прибрах се в България от чужбина зарадван, че никой няма да пуши, докато не отидох на дискотека. Един пушач се обърна и ми каза: "Ти да не мислиш, че това се прави заради здравето на хората? Този закон, е за да се рекетират заведенията." България никога няма да има политика на прогресираща държава. България никога няма да стане благоприятна държава за живеене. Не и докато нацията си мисли, че закони като този се приемат, за да може държавата да извлече полза. Веднъж в моя живот видях да бъде приет закон в полза на хората и подрастващото население. В негов отговор половината народ се вдигна срещу закона воден от егоистичния си интерес, без да мисли за последствията, които пушенето има върху подрастващите. Без да осъзнае, че среда без тютюнев дим е правилната политика, с която ще изкореним навика да се пропушва в 8-9 клас, ако не и по-рано. Както пушачите казват "Като не ти харесва, че не се пуши си ходи във вас да се тровиш и да тровиш твоите си роднини, а не мен." !!!

Правилно ти го е казал човека , а ти пак разсъждаваш , " умнико" !

Кат чета аргументите на разни "бизнесмени", че им седяли празни заведенията, та да се върнело пушенето и ми става жал за тях! Абе вие аджеба от плюскане, джибри и гюбеци ли се издържате или от папирусите, дето се внасят отвън и дето даже не ги продавате?! Или сте твърде зле в това, което всъщност твърдите, че ви е бизнес и си го признавате публично, или протестирате за да яхнете гребена на вълната на протести, организирани от една партия... И в двата случая сте жалки. Щото не протестирате като ви вдигат цените на храната, бензина и ви карат да плащате за музиката (вие и нея не плащате), а протестирате че някой си не можел да си внесе цигарки отвън, за да сърба цяла вечер една бира като беден студент, ма да е вътре, в жалките ви заведения!

Kalin

Когато някой е прав -прав е даже и да е от противниковия лагер.Законите са за да се спазват-това важи и за сегашния но и за предишния.Що тогава не се бяха юрнали проверяващите да налагат санкции а сега?Това дразни също.Ако бяха тогава .....тия неща щяха да се оправят още тогава.А на тема обороти -да в основата на всичко е икономическата криза и затова е безумие да я задълбочаваш при някои гилдии още повече защото не можеш да се оправиш с кризата и си търсиш допълнителни приходи примерно от актове.

Уважаеми Ken1111, а може ли да не сме противници? Може ли заедно да обсъждаме, без да се дърлими най-важното да разбираме другия? Много бих искал, сигурен съм, че почти всички го искаме! Нееднократно съм го заявявял, че имам приятели-пушачи и не ме устройва положението със зали за пушачи и непушачи, не съм съгласен с разделението! По-скоро съм за положение, в ковто си имате пушалня в заведението, където да е проветрено и зимата отоплено, да отидете там, да дръпнете един фас и да се върнете при приятелите си! Сигурен съм, че разбирате колко дразни непушача дима от цигарата, да не говорим, че че има и алергични! Предложете вие нещо, което да устройва двата типа хора!!!

Kalin

Прав си.Едно разумно мнение.Аз също имам приятели не пушачи.Също им ходя на гости и излизам с тях.Също се съобразявам с това че при тях не се пуши.Когато ходя на заведение с приятели с деца също се съобразявам с това къде да отидем и къде не.Смятам също че който иска в заведението му да се пуши трябва да го преустрои така че практически дима да не се усеща.Има съвременни технологии и вентилации при които това не е проблем.Независимо че пуша също ми е неприятно когато тези системи липсват или не работят.Но както ХЕИ и други ...проверяват заведенията за шум,хигиена.... трябва и за това да ги проверяват.Най лесното е хоп - законче и проблема е решен.Сухия режим в САЩ а и положението в скандинавските страни на тема алкохол са най добрия пример че по тоя начин расте спекула и корупция но проблеми не се решават.Само някои стават по богати;-)))

Айде стига вече, Дронег, кротни малко! От сабалем си опушен, в лисичарници, онеправдан и правораздаващ. Иди в някоя бирария , и излез ухаещ на кебапчета- сен- лоран, и бъди щастлив, че си надхитрил смърдящите никотинови "наркомани":)

"за" и "против" пълната забрана за тютюнопушенето на закрито! Хайде с гласуване с "+" (за) и "-" (против) на този ми коментар да преброим гласовете! От мен като непушач, първи "+"!

То има анкета към статията, гласувахме там, ти сега топлата вода ли ще откриваш?

Kalin

Анкетата не е точна там няма вариантите които тук са предмет на спора така че нито е обективна нита.....даже подвеждаща и лобиска.

защо изобщо коментираш ... не искаш да гласуваш "за" или "против" не гласуваш .. искаш - гласуваш! Какъв ти е проблема?! ако ей сега пусна "за" и "против" безсмислените като твоя коментари .. и за това ли ще ми кажеш, че съществува вече анкета?!