Мечтата ни е да изградим първата водородна станция за зареждане на автомобили

Доц. д-р. Добри Ярков, ректор на Тракийския университет и ръководител на Института за устойчив преход и развитие

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не съм предполагал, че може да има толкова лаком ректор. Човекът е изпаднал в абсолютен захлас.

Тоя е толкова корумпиран, че не е истина...

И този се е закачил на една хранилка

"Ние сме локирани"??!!?????!????? Ега тт и ректора неграмотен..........................

Един професор животновъд от Тракийския бил приятел със собственика на птицефермите ГРАДУС. Ведъж професорът му казал: Имам идея - да пускаме през нощта да светят лампи и така кокошките ще снасят по два пъти дневно. Речено - сторено. След това професорът казал: Имам още по-гениална идея - светлината да бъде зелена, кокошките ще мислят че храната е люцерна и жълтъкът на яйцата ще става оранжево жълт. Речено - сторено. След това професорът казал: Имам още по-супер мега гениална идея - светлината да бъде зелена, но скъпите фуражни смески да заменим с много по евтиния пясък. Така хем икономия от храна, хем жълтъците ще бъдат оранжево жълти, но ще бъдат ДВА, а черупките ще бъдат твърди като пясъка. Речено - сторено ! След това професорът казал: Имам още по-супер мега гениална идея, но собственика го прекъснал с думите: Професоре, знам, че имаш много идеи, НО КОКОШКИТЕ ИЗМРЯХА, БЕ !!!!!!

мечтите ви се отменят за едни по-добри времена, без вас, педал.

"Там сме поели ангажимент до 2030 г. да намалим 50% от емисиите си, а до 2035 г. изцяло да премахнем изпусканите въглеродни емисии." Господин УЧЕН РЕКТОР, имам само два въпроса: Как до 2035 г. ще изчезне целия автомобилен парк, работещ с течни въглеводороди и с какъв евентално ще бъде заменен той? Двата завода (Девня и Димитровград) произвеждат изкуствен тор (амониева селитра) чрез каталитична конверсия на природен газ (метан), при което като отпаден продукт се отделя въглероден диоксид. КЪДЕ ЩЕ ГО СКРИЕТЕ, защото при конверсията на 14 тона метан се отделят 8 тона водород (целеви продукт) и 44 тона въглероден диоксид (отпаден продукт)? Друго няма да питам!!!!

На плямпане всичко е лесно и всяко море е до колене, но на практика - ТЦЪ !!!!!

Господин доцент РЕКТОР, ти така ли лъжеш и студентите си ????

Дедо пич, СО2-то се използва за получаването на кaлбамид. https://en.wikipedia.org/wiki/Urea#Industrial_methods.

Абсолютно правилно, от амоняк и въглероден диоксид, но последният е два пъти повече от амоняка, понеже една молекула диоксид реагира с две амонячни (стехиометрията е такава!), та ОТКЪДЕ АМОНЯК, БЕ ПИЧ“ А от друга страна е нужен и амониев нитрат за барут, бомби и т.н., а там въглероден диоксид не се използва. ДИСБАЛАНСА Е ГОЛЯМ И КАРБАМИДЪТ НЕ МОЖЕ ДА ГО СТОПИ !!!!

Имам само един въпрос. Това малко ме смущава! Как до сега този доцент не се казва професор и след това фамилиата?

много мечтатели и все искат от джоба на данъкоплатеца

Може и космодрум да построиш. Също толкова ще се ползва следващите 20 години.

Една едниствена станция за зареждане на електромобил може да струва от 15-100 хиляди долара на брой. Еквивалент на една колонка за зареждане на автомобил с гориво. Електромобилите едва навлизат на пазара и цените им не ги правят по достъпни. А за техника на водород и станции за зареждане на водород, този ще има дълго да си мечтае. А по отношение на зелените сделки за тези 15 млн. колко сгради са им енерго независими? 5-10? А за цял град колко ще струва? И пари от къде? Пък и за сгради по два три етажа върши работа, но за жилищни блокове и прочие само покривите с фотоволтици няма да са въобще близо до необходимата енергия. А за фабрики и цехове забрави. Нужни са си големи паркове с размери на градове за да се постигне желаният резултат! Да направиш 5-6 атомни централи ще е по-евтино и ефикасно. А ако са на принципа на студен ядрен ситнез ще увеличат астрономически стойността си.

Юуруш на финансиранет по Европеиските проекти. "Изпълнени" проекти колкото искаш. Погледни БАН - колайдер/ускорител на частици, техника за изкуствени диаманти, та чак до единна европейска квантово-комуникационна инфраструктура!!!

и никой не разследва защо взеха парите и нищо......като къщите за гости.

Ама то автомобили няма.

Скъпо и безсмислено начинание! Бъдещето е в електромобилте!

но средносрочно и далечно бъдеще. Когато изработят екологично чисти батерии..

_stankow

В хибридите обаче. Не в чистите електромобили.

Този трябва да е следващият Мичурин

И доцент и доктор... и ректор, и добър и ярък... Вижте какво са набутали в инвестиционната програма за модернизирането на Български пощи - изграждане на 100 зарядни станции за електроавтомобили!???? тия лай-нари от пп са се ЕПМ направо! Чак бойко толупа реве като ги гледа как нагло крадат!

Че в Австрия голяма част от превозните средства на Пощата са електрически - велосипеди и товарни автомобили. За тях си трябват и зарядни станции. Защо не и в БГ-то?

_stankow

Човекът завършил "Ветеринарна медицина". Колко му е мечтае за нова енергетика ... Нито е забранено, пък и грантове падат ...

Навремето написах че "биодизела- рапичното олио, е само първа стъпка към огромните далавери. Там ториш 100 единици нафта, за да произведеш 80 единици рапично олио. Тоя умньо да каже как ще го гори водорода, ще зарежда камионите, но как ще го гори, с кислорода от въздуха ли? Защото за да горите водород и да излиза вода трябва да заредите камиона и с кислород!!! Ако е от въздуха, където 78% е азот.... то азотните окиси ще унищожат живота на планетата!

Тури при атмосферно съединение и изгаряне на водород и кислород се отделя вода А не азотен окис. Явно някой не са внимавали дори и в часовете по химия в училището.

А кой ще му забрани на азота и кислорода от вуздуха ПРИ ТАЗИ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА да се свърже до азотен диоксид? ТИ ЛИ БЕ ХАХО???

Аз пък чакам неутриното...една частица много енергия ...

Хитър си ти знаеш, че резервоар за него няма.

Това нямам намерение да го чата. Но водородна станция така ще гърми, че ако наблизо има и блокове, може да си заминат и те. Най-мощната тествана атомна бомба е водородната Цар бомба 1961г. С уреди измерено, че ударната вълна е обиколила 3 пъти Земята. Радиуса на огненото кълбо 4.6км. и някъде 58.5 мегатона тротилов еквивалент. За примера Бомбата над Хирушима е 13 килотона тротилов еквивалент. Скандинавците придобили тен и се развалили комуникации. Поне са чисти без такава радиация. Преди правени водородни и за балони, но забранени. Ползват ги сега, защото е лесен начин за запазване на енергия, придобита от ВЕИ-та, които произвеждат непостоянен ток - например едва ли зимата нощем на слънчеви панели. Така че това се разглежда, заради проблемите с ВЕИ-тата. Това трябва да се забрани от съображения за сигурност!

_stankow

Тука грешите. Смесвате взривната химическа реакция на водорода с кислорода и термоядрената реакция на водородния изотоп "Деутерий". Нямат нищо общо. Но все пак, да, при утечка една водородна зарядна станция може да предизвика взрив. Но не и термоядрен, не плашете хората ! :) :)

гама взрив е унищожил живота на Земята. Почти. Гама Взрив се получава когато звезда от водород се взриви под въздействие на гравитацията си, която се получава от твърде много водород

Всъщност първите руски водородни бомби са на Li6De , а американските на неизотопно пречистен литий, поради липсата на исталации за изотопно сепариране на литий.

Изградете и бензиностанция за космически кораби... да ви таковам и в олигофрените. Зелената сделка е американски проект, чрез който да не се допуска силно икономическо развитие в Европа.

Една станция, смешно е…

Ако ще горят водород в ДВГ някой питал ли се е какво се получава. На пръв поглед - вода, Да,ама не само. Защото във въздуха освен кислород има и други газове и най-вече азот - . При тази висока температура - доста по-висока от тази при изгарянето на бензин, дизел, природен газ и т..н. - азотът от въздуха също "изгаря" и се получава азтен окис или ако предпочитате - оксид. А той е много-много голям замърсител. Та, ко праим ся?

Не се гори в двигател с бутала а, се гори в горивна клетка. Тя произвежда ток и този ток върти електродвигател. Най-масовата горивна клетка е батерията във формата на паричка 3V от вида 2015, 2025,2032

А какъв е КПД на горивната клетка, щото на теория е лесно, ама на практика – ТЦЪ !!!!

Изпреварил си ме. Поздравления.

и пада на Земята с дъждовете под формата на азотен тор с какъвто там минерал се намери, най често найтрий и хлор от морето

Ставам сутрин, изпикавам се в резервоара на колата и потеглям да чета лекции в Тракийския...

Желая им успешх с каквото са се захванали, но се съмнявам, че ще им стигн финансирането.

За какъв ще строите училище, като няма деца в село?

водорода гърми. водорода разяжда металните съдове-трудно се съхранява. . производството му е скъпо. засега пак от метан. а метана откъде е????.............да....пак от там. орис!

производството на водород не е скъпо всеки може да си прави водород (дори вкъщи електролизата не е някакво чудо на науката) въпроса е как ще го съхраняваш и как ще го гориш безопасно.. Водорода все пак е най-разпространения елемент във вселената. А и водородни двигатели със сигурност има но кой ще позволи това да се развива че долара изчезва иначе за какво ще ти е тоя петрол емеирствата също изчезват...

Ха ха ! Молекулата на водата е най-здравото нещо в природата, за да я разцепиш ти трябва толкова енергия, че после като получиш водород и кислород каквото и да ги правиш добитата енергия все ще е по-малко.

Те на това некои по-учени хора му викат ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ ОТ ВТОРИ РОД, АМА ВЕТЕРИНАРЯ НЕ Е УЧИЛ ФИЗИКОФИМИЯ !!!!

И що ли тоз професорин не казва едно благодаря на УКРИТЕ.. Че дупката за Черното море са ни изкопали.. Та вода бол.. Само требе да се напнат професорите, та солта за киселото зеле преди това да вадят.. Да не са запушва инсталацията им.. И готово.. Проблема с водата за водородо ша са реши.. Е остава и първио автомобил на водород да се внесе.. Па после - инсталация за отделяне на водорода от метана да са слага.. Щото то само за водород много нови специални тръби требе да се пускат.. Сегашните само смес от 20% водород и 80% газ могат да поемат.. Ама то къде е Киро на кирия в тез МЕЧТИИИИИИИИ............

За водородната корозия не са чули..... но професори и политици се надпреварват да разтягат локуми.

Молекулата на водорода е НАЙ–МАЛКАТА по размер. Поради това, тя преминава през кристалната решетка на металите. Явлението се нарича ОКЛЮЗИЯ. Най-чистият, абсолютно чист водород, се получава като с технически водород под налягане, образно казано се пълни един ПЛАТИНОВ "презерватив". Единствено водородните молекули преминават от другата страна на стената и там се събират за употреба !

Вий пак сте добре ! На мен мечтата ми е да онодя комшийката !

ме„тайте си , кой ви пречи?

"Мечтата ни е да изградим първата водородна станция за зареждане на автомобили" А на правителството мечтата му е да оцелее наесен. И едното и другото е ненаучна фантастика.

Доживяхме животновъди да се занимават с енергетика ... В тая държава нещо нормално дали има ?

от много години се знае как да се получи енергия от вода. хидролизи някакви. и всеки ще иде ще си сипе една туба вода в резевоара. и после??? не пипаите водата!!!

Похвално. Само дето дори в Калифорния, има само няколко такива станции и малък брой автомобили. В БГ какъв е шансът да има повече от 1 такава кола? То е ясно, че от някъде се почва, но по добре да гледат я друга посока

Водородните станции са пълна глупост. Всички авто производители се отказаха от тази идея. Има прекалено много загуби в производството, транспорта, инфраструктурата и преобразуването после в ел. за автомобила. Ако не са чели да се образоват.

Мечтите са безплатни. Освен ако не крадат по Евро програми. Но с идващата рецесия, надали.

Като няма такива автомобили в България за какъв Чеп ни е?

Нали знаеш вица дето македонците тръгнали да правят министерство на корабоплаването и ги питали защо. А те отговорили: А бугарете тогава защо имат министерство зан правосъдието. Горе долу нещо такова се получава. Ще имаме зарядна станция без да има нужда от нея :) щото такива коли няма в БГ

използвате ли вода за производство на енергия ще е най-голямата глупост. не пипайте водата.

Всеки трябва да плаща сам за мечтите си, а не да смуче от моя джоб. И аз имам мечти.

Един професор животновъд о Тракийския бил приятел със собственика на птицефермите ГРАДУС. Ведъж професорът му казал: Имам идея да пускаме през нощта да светят лампи и така кокошките ще снасят по два пъти дневно. Речено - сторено. След това професорът казал: Имам още по-гениална идея - светлината да бъде зелена, кокошките ще мислят че храната е люцерна и жълтъкът на яйцата ще става оранжево жълт. Речено - сторено. След това професорът казал: Имам още по-супер мега гениална идея - светлината да бъде зелена, но скъпите фуражни смески да заменим с много по евтиния пясък. Така хем икономия от храна, хем жълтъците ще бъдат оранжево жълти, но ще бъдат ДВА, а черупките ще бъдат твърди като пясъка. Речено - сторено ! След това професорът казал: Имам още по-супер мега гениална идея, но собственика го прекъснал с думите: Професоре, знам, че имаш много идеи, НО КОКОШКИТЕ ИЗМРЯХА, БЕ !!!!!!