36 политолози против мажоритарния вот на Слави

36 членове на Българската асоциация по политически науки излязоха с категорична позиция срещу мажоритарния вот, предложен в референдума на Слави Трифонов.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А аз виждам добрите страни на мажоритарните избори! Няма да има партийки дето ще уволняват Бойко преди изборите, а след изборите ще го подкрепят, защото мнозинството така решило? Мнозинството във всеки район ще избира най-достойния кандидат! Столипиново като избере бат Сали, той какво ще направи в парламента; нищо! Ще трябват още 120 бат Салита? Народа никога няма на го допусне, могат да се уредат, 4-5 но повече, едва ли! Депутатите ще са много по кочествени, избора ще е между "Радев" и марионетките, ще спечели Радев! Навсякъда където избирателите не гласувет по команда, такива ще са 230 от 240 района! 10 района са 290,000 толкова са купените и гласували по команда и в пропорционалните избори!

защо не се притеснявате от чувалите с бюлетини, попълнени правилно,но не влизали в урната за гласуване? Според вас това ли е вота на народа? Защо не коментирате безобразията от миналите избори, разиграли се пред очите на хората в зала Арена Армеец и любезно не забелязани от обективната журналистика и вашите погледи?

Моля за помощ защото не разбирам. Ако системата е мажоритарна и с абсолютно мнозинство и ако например от Варна се излъчват 10 представителя (условно), а има 100 кандидата, как се съревновават помежду си? Как се определят тези, които отиват на 2ри тур?

Слави =Бареков Не посягам към бюлетината!

Как няма да са против това всичкото което се е изброило до 36 е цял живот на яслата.Цял живот на държавна хранилка.А прокудените българи на Запад кучета ги яли.В България помията край няма.

ТОВА НЕ Е ВЯРНО: "Трябва, обаче, да подчертаем, че днес няма демократични страни, които да излъчват националните си законодателни органи по точно този начин" В КАНАДА изпорите за парламент са МАЖОРИТАРНИ в 2 тура.

А дали е с абсолютно мнозинство?

В този референдум има няколко неща, които много ме смущават: 1. За 10 години Първанов - президент , нито един път не чух острият език на Слави да го разкритикува. А злите езици говореха, че му служи. Само му вменяваше вина за убития козел като ловец. 2. При любовта на българина да очерни и оплюе някого и жълтата преса му го подаде, как ще изберем мажоритарно неудобните и честните хора. Може пък вътрешнопартийно една партия да издигне специалист и човек с качества. 3. При 1лв субсидия не изпращаме ли партиите при олигарсите и мутрите за спонсорство, каквото и сега при 12 лв си набавят. Тогава техните закони и мерки са тотално гласувани, според нуждите на платците и под техен диктат. А пък една малка новосформирана партия от специалисти или патриотично настроени хора няма никакъв шанс да се самоиздържа и да се чуе гласът й по радио, телевизия, камо ли да си плати зала в читалище, за да стигне до хората.

Уважаеми Политолози,Вие си имате алъш-вериш с партиите и партийките до сега бая на брой. Доколкото си спомням БОТЕВ преди 140 г.е казал,че най-справедливо и градивно ще е ако всяка Околия/хората се знаят/ си избират броя депутати който им се полага между предложили се 10 тина кандидати живеещи там. Избора е най-добър,тъй като избирателите знаят всеки кандидат.След избора депутата им се очита и защитава авторитета си. Сега избираме едзин поменник от непознати и хоноровани с десетилетия партийни апаши без да може да не ги изберем. На парлам.избори гласовете на негласувалите и неизбиращите се делкат м/у първите,та това ли е добро да ти вземат гласа-Браво. Без промяна на системата коренно ще си мъждукаме и топим .........!!!!

поне по 3 причини: - Целта е да се промени изборната система, тъй както действителността е доказала досега, че настоящата система е пагубна. Не са нужни толкова много партии от тип "един файтон хора", генериращи самозвани професионални политици не ставащи за нищо друго. РБ е страхотен пример. - Гледайки кой и защо сега се кандидатира на избори става ясно, че институциите са направо за присмех. - Ако и сега нищо няма да се промени (както твърдите), то защо е този плач и защо референдума толкова ви плаши ? Не предлагате нищо, само доказвате, че предложенията са неефективни ? И на децата е ясно, че е нужна промяна ! Какво правим ? Стоим си така ? Или не знаете какво правите или ви плащат !!:(((

Уважаеми професори, доценти и специалисти политолози, целта е да се въведе мажоритарен начин на избиране на депутатите, за да имаме контрол над това, кой влиза в парламента и там да няма случайни или подставени лица. А как точно ще бъде този мажоритарен избор, това ще се уточнява после. РАЗБИРА СЕ, ВСИЧКИ НИЕ ИСКАМЕ НАЙ-ДОБРОТО ЗА БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ГО НАПРАВИМ.

Кво сте се разпенявили?! 1. Хубаво е да има референдуми. Яд ме е, че нямаше референдуми за НАТО, ЕС и СЕТА, за миграционната политика. А както е тръгнало и за TTIP няма да има. 2.Боли ги партокрацията и управляваните управляващи от мажоритарния вот и то много! Щото партиите ще трябва да се съобразяват с хората по места. Освен това, при мажоритарен вот няма как да се кандидатираш на 2 или дори 3 места - ако спечелиш на едно, на другите две автоматично влизат точно твоите опоненти. И няма как партийните централи да продават (буквално) т.нар. избираеми места в листите. 3. Безкрайно ги е страх от мажоритарния избор на депутатите. Щото на хоризонта се задава нова Конституция, а 400-те депутата в него се избират по общия ред. И тогава ... виж т. 2 :)))

400-ге депутата във ВНС имам в предвид.

Този референдум е съвсем безсмислен опит на Слави да влезе от чалгата в политиката или да довнесе чалга в политиката.

При мажоритарния вот може да се случи първия сформиран по тозиначн парламент да има депутати които са промотирани от силни бизнес среди, но контрола върху тях от страна на гласоподавателите ще ги изхвърли при следващите избори. Така за 1 максимум два мандата ще имаме парламент от умни, знаещи и можещи депутати които ще имат постоянен коректив от избирателите си , което ще намалява партийното влияние още повече ако депутатите станат 120 вместо 240.

Следващите избори, след 4 години, 4 години, през които могат да се случат много, много, много неща, включително законови и конституционни промени.

да видиш как ще се избират предимно мафиоти, той и Слави на това се надява.

Че какви са тези, които до сега избирахме?

ЩОМ Е ИНИЦИАТИВА НА ЧАЛГАРЯ, НИКОГА !!! НАЙ ИНТЕРЕСНО БЕШЕ ИЗМИШЛЬОТИНАТА ДА СЕ ИЗБИРАТ ПОЛИЦЕЙСКИТЕ НАЧАЛНИЦИ !!! ПО ТОВА ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЪДИ КОЛКО СА НЕГРАМОТНИ И БЕЗДАРНИ !!!!

Ама адски си прав! :))) Американците са уникално неграмотни и бездарни! Щом си избират шерифите и съдиите в съдилищата от първи кръг - направо са уникални тъпанари!

кат погледнеш сите седерасти и пишман димукрати що не си е... мама..

Щот си изкуфял, а пишИш! То нИграмотни комунисти дал бог.

Аз например, изобщо няма да гласувам за този референдум, не само за мажоритарния вот и не и з другите два въпроса....не мога да се водя по гайдата на един чалгаджия!

Битието определя съзнанието. А битието ни е ... и тези, дето до тук избирахме допуснаха да се търкаляме в тинята, Сега се гнусят от народа си.

Не че толкова харесвам нашите политолози, но този път мисля, че са прави. Доказват го кметските избори, които са мажоритарни. На тях на практика не може да се избере друг освен кандидат на ГЕРБ, ДПС или БСП. Президентските избори също /магаре да е , от ГЕРБ да е/. Докато партиите издигат кандидати, наистина мажоритарни избори няма как да има.

Пет партии са излъчили кметовете на областните градове и районите в тях - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок и Патриотичен фронт

V ELIN PELIN se izbra kmet na VMRO

Малко е тъжно това,че винаги когато се заговори за промяна,започват да ни убеждават колко била лоша.Същевременно всички сме съгласни,че промяна е необходима.Допитването да народа е важно.Какъвто и да е отговора правителството трябва да го спазва.Англия се справи с това.Пък и не смятам ,че в бедна страна трябва да се дават толкова пари за партии

Аз искам да обърна внимание само на две неща. Първо - каквито и правила и закони да се приемат, колкото и референдуми да се правят, няма ли истинска, работеща и справедлива, обслужваща приоритетно, САМО И ЕДИНСТВЕНО ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНА СИСТЕМА, тоест не се ли спазват законите (а това е масово и очевадно в България вече 45+27 години) И НАЙ-ПРЕКРАСНИТЕ ЗАКОНИ С НАЙ-ХУБАВИТЕ НАМЕРЕНИЯ И МОТИВИ ДА СЕ ПРИЕМАТ, нищо няма да излезе! Второ - явно е, че при каквато и да е система, и при мажоритарната, най-големи шансове имат онези кандидати, които са подкрепени от най-силните откъм ресурси и организация структури, тоест партии! А В БЪЛГАРИЯ, СТРАНАТА, В КОЯТО МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА, ПАРТИИТЕ СА МНОГО ЯСНО ИЗРАЗЕНО ... "ЛИДЕРСКИ", ТОЕСТ СЪС МНОГО СТРОГА И ЯСНО ИЗРАЗЕНА СУБОРДИНАЦИЯ - ГЕРБ и Борисов, ДПС и Доган, Атака и Болен, тези на Валери Симеонов, Каракачанов, БСП и Корнелия Нинова, НДСВ и Симеон (на времето), шайката на Яне Янев, онзи, мустакатия мошеник, Жорж Ганчев, ДОСТ и Местан... И тогава излиза логичният въпрос, МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ И ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ... ПАРТИИТЕ, ВСИЧКИ ТЕ ПРИ ТОВА НЕ СА ДЕМОКРАТИЧНИ! И дори са ПЛОД НА ГЕННО-ПОЛИТИЧЕСКОТО ИНЖЕНЕРСТВО НА ЕДНА И СЪЩА ШАЙКА, НА Т.Н. КУКЛОВОДИ НА МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ? Иначе по въпроса и спора за мажоритарните избори нещата са пределно ясни - ДЯВОЛЪТ И ТУК Е В ПОДРОБНОСТИТЕ! Или по принцип предложението на Слави Трифонов е добро като идея, но паралелът му с Франция не е точен (в "детайлите", в "подробностите") И ПРИ ТАЗИ ТОЧНО (ГОРЕОПИСАНАТА) СИТУАЦИЯ ЕФЕКТЪТ ЩЕ Е НАИСТИНА НЕ ОНЗИ, КОЙТО СЕ ПРЕСЛЕДВА, ИЛИ ПИНЕ ПУБЛИЧНО ОБЯВЯВА! Иначе по принцип приветствам активността на Трифонов и референдума му!

Този умник се опита да направи този референдум при ЕРДУГАН, какво ли ще му се получи?

Ами, ако референдума успее, Ц. Цачева е втора на 1тур, а на втория нямаме избран президент?

Ще ви кажа, какво си мисли тариката Славун. При маж. вот не ми трябва партия. Имам достатъчно пари, за да ме изберат. От никого не съм зависим и когато вляза в парламента, ще ви го изкарам през носа, все пак съм инвестирал!

И като си спомня колко благо говореше Бареков! И как всичко свърши! Е ми стадото върви след овчаря!

Да, ама сега стадото плаща милиардите за КТБ, а Бареков е на 10 000 евро заплата в Брюксел. Бабичките отново ни натресоха с тяхното ура нов дълг. Бабичките избират тук едни и същи и те си прогониха и внуците, и пра-внуците в чужбина

ако искате да гласувате против статуквото по-добре е да направите бюлетината си невалидна... тя излиза от сметката. Ако праснете квадрата"не гласувам за никого" -ТОГАВА наливате за най-голямата партия.... това го пише в закона Четете него - не слушайте средствата за промиване на кухи лейки!

Не е вярно,точно обратното е,не заблуждавай! Невалидните отиват при най голямата партия ,а" не гласувам за никого" е действителен глас и се отчита,нали промениха кодекса наскоро!

Най доброто , което може да направи грамотният гражданин е да не гласува на този референдум. Гласуването е право, а не задължение. Но не се връзвайте да увеличавате броя на гласувалите. Заявете го ясно и открито. При начина на гласуване могат да оуснат и плик от ваше име. Няма държава , която да се управлява от чалгари.

Може да си опитен избирател, но не си опитен в обясненията. А се предполага, че с тази цел се обаждаш. Та, ако е възможно, като знем кое според теб е най-доброто, обясни процедурата.

Браво на политолозите, ама малко късно се сетиха !Напълно са прави! АКО ИСКАТЕ ПАРТИЯ С 30 % ПОДКРЕПА, ДА ИМА НАД 60 % ОТ МЕСТАТА В ПАРЛАМЕНТА И ЧЕ ТАКА ЩЕ СТЕ ПО-ДОБРЕ ПРЕДСТАВЕНИ ГЛАСУВАЙТЕ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА! ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ , А ДЪЛГОСРОЧНА ТИРАНИЯ, А КОГАТО ЗАБЛУДЕНИТЕ ГО РАЗБЕРАТ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО!

Подготвя ни се мръсен номер. Този референдум подвежда хората, че ще станат господари на съдбите си. Не може официално да се лъже по този начин. Трябва да се намери правен способ, за да не станем жертви на лъже-демокрацията.

Че какъв е проблема при мажоритарни избори ГЕРБ да няма мнозинство,що се заблуждаваш!И сега вота за президент е мажоритарен и пак същото,кой има най пари да прави кампании и тези пари са отделно от субсидията? Дори Марешки е по избираем в момента,но това дали може да повлияе на цялата гвардия лобисти,партийния електорат който е най многоброен смятам хипотетично и вероятно платени избиратели?

Естествено не искат промяна. Как иначе ще имат пари? Много наивно, все едно ние не можем да мислим за какви хора да гласуваме. Сегашната система е най-вредна, т.к. ние мислим, че гласуваме за даден човек (първия в листата), а той се отказва и влиза, някой когото даже не знаем по име. Хайде да не си мислим, че живеем в някакъв рай

Университетски преподаватели- т.е. "ченгета"- т. е. на дистанционно управление от правителството- т.е. от ГЕРБ.

Стига с тези "ченгета"!Виж анализа и пак го прочети,ако нещо не си доразбрал,не като овнец! От друга страна апатията на избирателите е много вредна,защото никога на масови представения на кандидат няма въпроси от избирателите.Всички стоят и слушат бръщолевеници,никой не реагира,активността е нулева!Имат предвид логични въпроси,във връзка с бъдещата дейност на кандидата!

Ще се промени типа избирател и отиваме към двупартийния модел. Колко много имат да губят. Гущера си къса опашката.Народа не печели нищо. Замитат се следите.Също така се прилага при кризи и война.

Хора ако имаше заплаха за статуковото , нямаше да го хакнат тоя референдум така че да е спечелен служебно. Чалгара ви лъже и ще ви се присмее както бюреков. Ще си апете задните части после , но ще е късно. Мислете с главите си и НЕ посягайте дори към тези бюлетини / рефер. не е задължителен/......гледах малко от любопитство концерта на Орлов мост , плачещи мъже и жени при изпълнение на патриот. песни и се чудя тези хора как ще преживеят ИЗМАМАТА когато разберат , как са употребени.

Когато човек загуби вярата и ориентирите си. Подобна ситуация е имало след Съюзническата война, когато народът, тотално обезверен от трите нац. катастрофи, се е тълпял около къщата на патриарха на бълг. литература Иван Вазов, за да чуе някакви утешителни и окуражителни думи от устата му, които да му върнат вярата в смисъла на живота и т.н. Сега обаче такава фигура няма и ни лансират Славчо, а така нар. бълг. "елити" дори и не си помислят да влязат в тази роля. "Големите братя"отдавна са се погрижили това да не може да се случи.

Колко много умствени усилия и капацитет се влага в нещо, което само по себе си е безмислено, защото е откъснато от реалностите и ефтректът от приложението му е повече от съмнителен. Каквато и с/ма да се приложи, изходът с нищо няма да се различава от преди. Световната практика го показва, като виждаме какви личности са начело на държавите. С други думи, д-ки и д-ри, дами и г-да, усилено вървим към социална ентропия (освен онази класическата).

Платени,поне ги имаме в списъка .

Има резон!То и предстоящия вот е мажоритарен за президент и какво от това ,пак се гласува партийно!Нещо не е наред изобщо със системата за избор!

Да си припомним, че 100 говеда псевдодемократи доведоха Сакс Кобурготски !

доц. дпн Огнян Минчев :):) Къде е Иванчо Кръстев? :):) Хубаво са се определили! така са ясни кои са срещу България, срещу Бъдещето на държавата! Оства командващия я да вземе необходимите мерки, за неутрализация на тази зараза! Тя е глупава и го е направила за пари! Затова ги затворете в някой трезор на банка и след 100 години, отворете и вижте дали са си покачили цената или изменили мнението! :) Нали искат пари и власт! Първо парите в трезора, след 100 години и властта, ако още я искат ... :)

Всичко това сигурно е вярно. Питам, обаче къде бяха тези политолози 25 години. Защо си мълчаха или хвалеха всяко поредно правителство. В същото време държавата ни ставаше все по-бедна и обезлюдаваща се. Писна ми от всичко това затова ще гласувам с ДА.

Нещо много ги е страх силните на деня от мажоритарния вот, та голяма мобилизация пада по всички фронтове. Е вярно - с мажоритарен вот няма как бат Сали да стане депутат от Кюстендил!

Ганьо, Ганьо! Отвори и прочети какво значи First Past The Post. Това е избирателната система във Великобритания. Тя е 100% мажоритарна, не наполовина - 100%... и виж колко партии управляват - точно 2. Двуполюсен модел. Партии с 3-4 милиона вота едвам вкарват един депутат, други вкарват депутати с по 200-300 хиляди гласа. Та... научи си домашното.

Душко, знам само, че хората във Великобритания са управлявани доста по-интелигентно от хората в България и думата им се чува (по референдуми например). И нямат мутра за министър председател.

Почти всяка година се СПУСКА по някои и друг "родолюбив" българин. Беше Волен "атаков" челиби, беше Бербатов "английски", сега е ред на Слави "хелоуински". БОЖЕ ПОМАГАЙ на българския народ да преодолее и туй чудо, стигат му кандидатите за президенти.. От гледна точка на оцеляване на държавата ни от 1944та ние постоянно сме на позиция Шипка. Трябват Опълченци. Но де ги? НАТИРИХА цвета на нацията, ДВА МИЛИОНА НАВЪН. Сега ВИКАТ нашественици да завладеят земята ни да подменят населението ни И ДА ГЛАСУВАТ за каквато система си щете. Те щелида се интегрират за две години и щели да работят. Какво странно българско племе, два милиона БЪЛГАРИ напуснаха, щото "НЕ МОГАТ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ" ЦЯЛ ЖИВОТ, сега тези дето не знаят къде е на картата България, дето не знаят да пишат, нямат цанаят, на 20-40години са зараязали и дом и родители и семейства, защото "умеят добре да се интегрират" и ето ги при нас. В друг вестник, друг български държавник казва, че до десетина години в Европа на ЕДИН европеец кореняк ще се падат по два нашественика. В същото време интенатионалното БСП вече е подписало съгласие казват в България да влизат и се установяват колкото се може повече "интегриращи" БЕЗ ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ, за разлика от "мажоритарните" българи. КЪДЕ Е ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ?! ЗАЩО ГО ОТМЕНИХТЕ С 98% процента българи гласували за него и 0.8 гласували слрещу. Защо измислихте хиляди лъжи срещу царя?! Искахте пари, имате ги. Искахте власт, не сте я напускали от 1944г. Лъжета народа от 44-та под различни пиески и партии. БРАТЯ БЪЛГАРИ ОГЛЕДАЙТЕ СЕ В ДЪРЖАВИТЕ НА УНГАРИЯ, ЧЕХИЯ, СЛОВАКИЯ, ПОЛША, ХЪРВАТИЯ... КЪДЕ СМЕ НИЕ??? И ЗАЩО?

Защото някой иска така!

Поредната безумна надъхвация на електората. Преди години ни убеждаваха,че царя ще ни оправи,оправи ни,сега мажоритарния вот щял да ни оправи,а дано ама надали:) Като се наредят бандит до бандита майно льо,милионер до милионера,ще си спомняме за безличните партийни листи:)

Господата учени казват, че чисто мажоритарната система не е особено добра или по-скоро би била порочна за Българската действителност - донякъде съм съгласен с тях, защото аз съм привърженик на смесената система с двукамерен парламент. Горна камера която се избира с чисто мажоритарна система и е на принципа всяка област по двама представители в горна камера, и долна камера за партийното инжинерство по сегашната система - пропорционален-преференциален вот. Горна Камара - 28 области х 2 = 56 калпака, Долна Камара - според броя на хората живеещи в областите но да кажем 150-160 калпака. Изборът на народните представители в Камарите в парламента да става с промеждутък от 2 години, т.е. винаги да има действащ парламент. А тези учени дето критикуват това което е предложил Слави да не бяха мълчали като пукели а да бяха предложили на хората избирателна система която ще върши работа, защото и на тях им е ясно че сегашната не върши, ама явно някой ги е задействал в последния момент усещайки че народа наистина може масово да подкрепи референдума което ще постави политиците в небрано лозе.

Чистата мажоритарна система ще ни разкаже играта. Категорично ще гласувам с НЕ на всички въпроси в референдума. И не превъзнасяйте толкова г-на Трифонов. Той не цели нищо по - различно от собствената си изгода, която е парче от властта.

А, дано утре се спънеш и счупиш крак!?

И подкрепян от другарката Мулти Казанлъшка забегнала с париците народни!

ПЪРВО: В Бълтария партиите и кандидатите участват на избори с клишета, БЕЗ КОНКРЕТНА ПРОГРАМА, ПОДКРЕПЕНА СЪС СТАТИСТИКА на избори. Избираме ги по симпатии и харизма. ВТОРО: При завистливия и клеветещ българин и клеветници-партии, платили компромати, ВСЕКИ ЧЕСТЕН кандидат може да бъде наклепан, омазан, даже от жълтата безнаказана преса. Например: В Румъния борбата срещу корупцията и ефективните присъди се осъществи основно от жени. Приемаме, че една достойна, честна, високо грамотна, но хубава жена се е развела с психопат-насилник-съпруг, крила го от обществото и в бракоразводното дело, заради честта на децата и себе си. Омазана е с клевети лъжци-свидетели и завистници на способностите ѝ, съчетани с хубост, достойнство, успех в професията. Издигат я за избори, каквито и да са. Противниците вадят компромати от бракоразводното дело. Какво следва? Същото важи и за мъж, разведен с алчна съпруга-психопатка-домашна психонасилничка. Моралът и достойнството му не му позволяват да обясни истината пред обществото - поне заради децата, заради факта, че ще оцапа образа на майката. Какво следва при мажоритарен вот? Или колега-завистник му е спретнал донос и ревизия? Извършена е ревизия, никакви нарушения не са открити, но иди доказвай, че нямаш сестра, след като е казано, че сестра ти е к-рва. Така богатите от корупция ще плащат и ще управляват вота.

Даааа, а способните и честните винаги са били трън в очите на някого, разследвани и преследвани. А на изнесените компромати за такива достойни хора ще вярва цяла България, ако той е от Видин или Перник, даже от съседния град.

МАНДАТНОСТ НА ДЕПУТАТИТЕ - ТОВА Е ПРАВИЛНОТО И РАЗКОВНИЧЕТО. ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МАНДАТА НЕ. ДРУГОТО - СЛЕД КАТО СИ БИЛ ДЕПУТАТ ОТ ЕДНА ПАРТИЯ ОТ ДРУГА НЕ - КАКВО Е ТОВА ДНЕС ЧЕРВЕНИ, УТРЕ СИНИ НО ВСЕ В ПАРЛАМЕНТА. КОЙТО СМЯТА ДА ГЛАСУВА НА РЕФЕРЕНДУМА ДА ОТБЕЛЕЖИ И ТРИТЕ ВЪПРОСА , А НЕ САМО ЕДИН , ДА НЕ ПОПЪЛНЯТ ДРУГИТЕ КАКТО ТЕ СИ ИСКАТ.

Някои изкараха стаж за пенсия в НС и видим резултат няма. И защо толкова "мъдрите" въпроси не третират този важен въпрос?!?! това е единственото ,което ще промени ситуацията

Абе учиндолският не проумя ли , че мажоритарният вот има точно обратен ефект на това което очаква плоския му мозък и не води до избор на личности , а точно обратното - бетониране на партийния вот за големите партии и избор само на поставени от тях лица. Толкова ли е тъп или точно това иска? Като се има предвид , че не е ходил на училище , а свирил, че дори и свирня не можа да завърши, изглежда по-вероятно първото, но дори и по-чудо да е осъзнал глупостите които говори, егото му не позволява да се отметне. Разбира се при нищожната вероятност да не изпълнява поредната си полит поръчка.

ли кандидат за президент който да не е пионка на някого или да загърби егоизма си и да работи за целия народ? Аз мисля,че на тези избори няма такъв човек. Вие какво мислите?

НОМЕР 19!!!СТИГА СТЕ УМУВАЛИ,ЗЛОТО Е НА ПРАГА НИ!!! ИМАМЕ НУЖДА ОТ КОРЕННА ПРОМЯНА,А НЕ САМО КОЗМЕТИКИ!!!

Мажоритарните изкривяват вота и бетонират властта големите партии. Това може да има смисъл , когато има партии с определени ясни ценности и политики.При нашите условия , обаче това значи да бетонираш безпринципни мафиотски образования , като бсп, герб и дпс. Общо взето това на което се разцепи бкп. Едните са преки продължители на бкп, другите напуснали я комунисти и ченгета. Комунисти- станали или или искащи да станат милиинери, които да строят такава пазарна икономика и демокрация, че да си осребрят и запазят позициите си от комунизма.Вие виждали ли сте един депутат от бсп , който да е работник, чийто интереси уж представлява партията. Пропагандира се комунизъм и русификация от партийни милионери , усвояващи парите на европа и русия. Герб пък не е партия, а клан с вожд , който си мени мнението безпринципно по три пъти на ден. Дпс пък са абсурдното либерали- мохамедани- ченгета.

Съгласен!