Почина единствената жена, наградена с ”математическия Нобел”

Единствената жена в света носителка на най-високата математическа награда е починала от рак на 40-годишна възраст, съобщи Станфордският университет.

Обратно в новината

Коментари - Почина единствената жена, наградена с ”математическия Нобел” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лека й пръст на хубавата девойка. Но все пак сме длъжни да запитаме: А какво става с човешката душа, Третото Око, и като цяло с човешката психика, въпрос на който Науката не може да отговори?!

Погледнете одухотвореното лице и светлите очи. Тази жена е натурална арийка. Светла ѝ памет.

да почива в мир!

И Кво това новина ли е?

ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ГРЕШНАТА НОВИНА, НО БЯХ ПОДВЕДЕН ОТ "ЕВРОСПОРТ"! ТАМ Я СЪОБЩИХА ПО ВРЕМЕ НА ОБИКОЛКАТА НА ФРАНЦИЯ!МОЛЯ ДА БЪДА ИЗВИНЕН,ОЩЕ ВЕДНЪЖ!!!

ТИ Е ГЛОБАТА :)

Що не си седя в Иран, ами отиде във вражеските САЩ? И въобще, що уж Иран е лош, а иранци пътуват и учат в чужбина, а при хубавия Бай Тошо българин в чужбина можеше да иде само или мъртъв или ако е шпионин.

Що няма такава жена от Саудитска Арабия? Там са най-големите защитници на правата на жените...

Ами защото на Америка й трябва донори на мозъци а не глупаци като тебе. Умното нещо на американците е, че умните хора са материално задоволени и им се дава картбланш а не например като тук с по 500лв научен Работник в БАН. Америка ПИЕ и КРАДЕ мозъците от вън без значение дали са мюсюлмани или камунисти а на смрадливите тъпанари не дава нито визи нито зелени карти па камо ли Жителство.

ПОЧИНА И ШУМАХЕР!БОГ ДА ГО ПРОСТИ!!!

стига си чел рашистки фейк нюз! па и да го разпространяваш!

Глупако миризлив, "БЕЛГИЙСКИЯТ сайт nordpresse.be си направи груба шега със седемкратния шампион във Формула 1 Михаел Шумахер като обяви, че е починал".

...и около 87000 деца от глад по света за месец!...не ги забравяй!

99 на 100 от тея деца цял живот само ще ядат и ще серат и ще допренесат на човечерството единствено с въглеродния си отпечатък. Жалко е, когато надарени и интелигентни хора си отиват млади.

Хвала на тази гениална жена ! Някой може да живее и 1000 години и да не направи и 1% от това което тя е направила за 40 г. !

Удивително красива... Дано има още жени като нея, да не остане единствената жена с награда Fields....

С дано никой нищо не е постигнал

Изглежда само авторът на материала си знае защо е написал "Въпреки теоретичния си характер" в началото на изречението за научната дейност на Мариам Мизрахани. Дано да не робува на някаква мода да се омаловажават фундаменталните изследвания, особено популярна в страни от Четвъртия свят. Все пак, написаното в материала дава повод да се спомене, че на конгресите на Международния конгрес на математиците", освен филдсови медали (от 2 до 4 на конгрес), се присъждат и други медали. Един медал (на името на Неванлина) се дава за особени големи постижения в областта на изчислителната математика и информатиката, а гаусов медал се дава за подобни постижения в областта на приложната математика.

Работите на Мириам са 100% теория. Това че други ги прилагат не е нейна заслуга, нейната заслуга е че са много оригинални и приложими.

напротив нейна е заслугата че други ги прилагат и именно в това е огромния и принос че теорията и има безброй приложени -само една гениална теория може да има толкова приложения

Гледам снимката на тази млада жена, мисля си за рака на гърдата, победен у милиони други жени, а отнесъл нея, мисля за неземната и незрима - освен за малцина, красота на ума й, и не се срамувам, че от очите ми текат забравените от години сълзи. Ако ракът имаше математическа природа, тя вероятно би могла да го ликвидира в зародиш. Освен ако от научен интерес не е пожелала да го проследи докрай у себе си ...

Ракът ИМА математическа основа, защото той е промяна в ДНК, а това се подава на математическо моделиране и предвиждане. За съжаление за сега знаем твърде малко как да стане това. С работата си, имаща отношение и към криптографията, тя е допринесла това да стане по-скоро. Бог, Алах или както там се казва онзи дето прощава, да я прости. Вечна памет на Мариам.

Това, че нещо се поДдава на математическо моделиране, не е достатъчно да се твърди, че нещото има математическа основа, хеле пък ракът.

Не е едиствения жена учен, който си отива скоропостижно от рак на гърдата. Общото между случаите е че са толкова отдадени на работата си че пренебрегват болката и симптомите. Много често мъжете им откриват че има нещо странно. Мъжете, които се заравят в работата си дотолкова рядко умират от рак на простата, защото той се проявява в по-напреднала възраст, когато са по-улегнали и не толкова ентусиасти.

Хубаво е, че все още има хора, които усещат нещата по този начин..Аз също мисля за малцината, които са отключили по- голямата част от потенциала на човешкия мозък, каква необятна вселена е това и колко по- различен е светът през техния поглед. Без съмнение тази жена е била от тези избрани...Представям си какво щеше да постигне ако имаше още 40 години пред себе си... Тъжно, една комета, която е пламтяла ярко и угаснала прекалено скоро. Дано почива в мир, сега е в измервнията, които се е опитвала да обясни...

Когато бях ученик учехме за руски математик, оспорил аксиомата, че сбора на ъглите в триъгълника е по-голям от 180 градуса и доказал, че тя не е вярна. До колкото си спомням беше починал на 24години. Тогава ми беше особено мъчно за загубата на толкова талантлив млад човек. Друг извстен математик, ласкаво наричан цар на математиката - Леаонард Ойлер първо ослепява с едното око, след това и с другото, обаче въпреки това диктува на свойте асистентите пресмятанията и формулите които прави на ум. След извстно време и той почива. Последно според мен граничи с геаниалността на Беховен който композирал музика глух. Искам на края да ви обърня внимание на притчата за богаташа която казва Господ Исус Христос. Богаташа само пресмята как ще направи големи неща и ще стане още по-баогат, но Бог му казал че в същата вечер ще изиска душата му и той ще умре. Това трябва да ни насочи към извода, че назависимо от богатсвото което събираме - пари, знания, други суетни неща - на първо място трябва да стой грижата ни за бесъртната ни душа.

Аз когато бях ученик сборът от ъглите на триъгълника беше РАВНА на 180 градуса, но явно ще да сме се заблуждамали, дори и в Евклидовата геометрия. Ваша милост какво и каде е учила и как се е домогнала до тез знания, аз не зная. Освен това има много руски учени - някои от тях са намерили неизвестно за прогресивното човечество цяло число между 0 и 1, други са доказали, че кръга има поне един скрит ъгъл, предизвикан о тпиянско паданье и прочее, та кажете от где са ви изтОчниците на тъй скъпоценно инфо.....

При космическите триъгълници е валидно неговото докаателство, за значително по-малки тригълници аксиомата за сбора от 180 градуса е вярна. Преди малко търсих името му, но за съажение неможах да го намеря, а от тогава мина време. Можете да попитате който искате професионален математик или да проверите в Интернет и националната библиотека. Това което гледах в wikipedia е че аксимата за 180 е валидна за Евклидовото просранство, когато се използват други, този сбор може да е по-голям и по-малък. Можете да проверите сам.

Тъпаци, не била красива! Виждам жена със сини очи и с правилна форма на лицето. Ако има грим и дълга коса ще удари в земята жените ви и измислените фотомоделки със свински зурлички!

Тъпо. Жената специално не е искала да изглежда така, както описваш, как мислиш, защо? Иначе и баба ти с дълга коса и грим ще удари останалите баби в земята. Особено ако е със сини очи :D

Така е в живота! В един момент идва смъртта! А нашите политици са живи.

скандално, сексисити, защо само 1 жена за 80 години е получавала наградата, нали жените са равни, феминистките движения веднага да организират протести!!

Пошло. А феминистките не се чувстват жени. Те се борят за мъжките си права. Да не мислиш, че са много? Това е по-раншния термин за лесбо движение.

Шорос и Отворено Общество веднага да направят мащабни протести и изискват квотен принцип, т.е. поне 40% от наградите да за жени, независимо от това дали научните им резултати са на ниво или не. ако не са ниво, то да се организира информационна, т.е. пропагандна кампания за внушаване на каквото е политически коректно!

още един "проблем" за политическата коректност е че тази умна жена не е лесбийка, а е омъжена за мъж! то това, че има законен брак е проблем сам по себе си, за тези които се опитват с всички сили да унищожат обществото и основната му градивна единица семейството!

Не пишете глупости без да познавате персите. Те за разлика от много други древни народи са запазили качествата си през вековете и са много будни и красиви хора.

Талантлива и красива млада жена, Бог да я прости.

не е красива не е и необходимо

Е то бива простотия, ама това е вече прекалено!

Не се издавай, че си жена. Че "руските тролове" ще те нареждат още повече.

а вие им викайте че са цигани...

ти иранка - расист ли си да не би да няма умни цигани???

Абе вие между раса и етнос разлика правите ли? Май не правите! ;-)

Кой им вика цигани? Скоро ходих в Иран - рядко приятни и сърдечни хора. Със сигурност не бих живяла там по ред причини, но имат чудесна инфраструктура и много хубави стоки по магазините. На магистралите и гарите им Бойко може само да зеленее от завист. А иранките са много красиви.

Нобелова награда дрън дрън. Нобел изрично е написал в завещанието си, че наградата не трябва да се дава на математици, защото жена му избягала с математик. Освен това нобеловата награда е около 1 милион долара, сравнете я в 15-те хиляди канадски долара....

Ако жена ми е избягала с брюнет с мустаци как така това не е отбелязано в завещанието - наградата да не се дава на брюнети с мустаци?!?

Глупак-чел, недочел. Наградата,която е получила е равносилна на Нобелова.

Умнико, я обясни, как 1 милион USD се равняваt на 11 789 USD (15 000 CAD). Сигурно си измислил нов вид математика за олигофрени.

Медалът на Фийлдс (с парична равностойност 15 хиляди канадски долара) се връчва..... Абе, не взима ли един футболер толкова на седмица, че някои и на ден...? Eбаси....

футбалера си е футбалер

Бай Пешо

просто коментирам как се заплаща да правиш футдаментална наука и да правиш сеир. Човечеството явно цени много повече сеира....

тоест, убита е. като много други.

Ето какви хора умират. А вие сте се затръшкали за някаква си Нана. Тоя добитък ще оцелее, споко.

За нашата Нана да каззваш ,че е добитък,злобно старче.Много честен,работлив и интелигентен човек.Малко останаха млади хора и се опитват да помагат на бедните онеправдани хора.Не и следя редовно предавануята ,но я харесвам.Бог да прости младата ,хубава и много умна жена.

Тъпунгер, оти си не траеш?!

Дядото

Оти никога не съм си траел, за разлика от добитъка.

Ти щом си толкова злобен и устат,сигорно живееш сам,аки си имал семейство едва ще те изтърпи някой.Злобата ще те прояде отвътре.Критикувай себе си ,а не другите

Жалко, много жалко.Ако съдим по написаното , че е единствената жена с такава награда и такъв потенциал в решаването на сложни математически въпроси, си задавам въпроса.Що са толкова малко жените с такъв ум, как у нас съдебната система е бъкана от жени, решаващи съдбата на хиляди хора, а неможещи да решат едно уравнение.Не може с една плямпалническа дисциплина, да се допускат индивиди да решат човешки съдби.Каки, свраки и мисирки нямат място в толкова сериозен материал като правото или законодателния орган.

Жалко, много, много жалко! Толкова млад и толкова талантлив човек да си отиде от този свят. Как не си отиват рано идиоти, убийци, некадърници, безполезни..... Господи къде си?

Господ дава свобода на хората - който иска да се занимава с наука, кой с бизнес и т.н. Защото, ако ги ограничи, същите като теб ще питат - защо има такива и такива ограничения ?!? Лесно в една нива ще се премахнат плевелите с химически препарати, но после продукцията ще е бъкана от хербициди, пестициди, гмо-та - каквато е 85% от предлаганата в момента в България.

И за 40 години само е дала нещо не света.

Хубавите хора си отиват рано, Бог ги привиква, остават гаднярите, егоистите, злобарите. Светла да е паметта на тази хубава и умна жена. За такива жени пишете, не за уруспий, или както е прието по безобидно да се наричат, модели, чалгаджийки, тв водещи, танцьорки, масажистки, дупетатки, ...

Хубаво, че ти си още жив :-)

Tи, ще ме изпревариш, и Aз, пак ще съм жив!!

От опита ми да познавам лично една такава брилянтна таланлива жена, на която бащата е професор по ядрена физика, майка й също е учен, а тя се наложи като доцент в престижен западен университет. Е че тези хора могат имат една доста тъмна страна която повечето хора немогат забележат или разберат, нещо като айсбергите на които по-голямата част е под водата. Като професионално ориентиран към математиката човек, ми е мъчно разбира се, за загубата на такъв талант.

Че от много учене не се живее дълго. Наште го знаят и затова не се напъват много-много. Но пък наглед си имаме всичко - и МОН, и СМГ, и медалисти, дори и класации, нищо, че всяка година са едни и същи.

Ако се разровиш в Нета ще видиш, че средната продължителност на живота на американските учени клони към 90 години! И това сигурно е заради умственото напрягане! Ракът в почти 99% е генетично обусловен!

Може да е предизвикан от вирус, радиация и т.н.. не е само до гени.