Машинно ли е машинното гласуване - да, ама не

Грешките могат да се поправят, проблемът идва, когато източникът на тях не може да се установи, обявиха от ЦИК

Обратно в новината

Коментари - Машинно ли е машинното гласуване - да, ама не | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имам питане - като гласуваш от машината получаваш разписка. На нея пише ли за кого си гласувал или не пише? Може ли някой да каже?

Задължително трябва да се брои РЪЧНО МАШИННИЯ ВОТ -(РАЗПИСКИТЕ, които гласуващия с машина взема от машината и пуска в кутията ЗА МАШИНЕН ВОТ. Само така ще се контролира точната работа на машината и ЧЕСТНОСТТА НА ВОТА С МАШИНИ.

Бай Ганю прави избори 2021.

_stankow

Айде почна се с компрометирането на избора. Когото и да изберем, продажните медии няма да пропуснат да скарат допълнително хората !

всичко е насочено към яко фалшифициране на вота - казват някои. НЕ, ВСИЧКСО Е НАСОЧЕНО КЪМ СЪЗДАВАНЕ НА ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ОБВИНЕНИЯ В МАНИПУЛИРАНЕ НА ВОТА ! А СУМАТОХАТА ЩЕ Е ДВОЙНА - ХАРТИЯ И МАШИНИ. ОПРАВДАНИЕТО ЗА ЗАГУБАТА Е ОПЕЧЕНА.

Както навремето каза Жорж Ганчев, българският народ е малък, но много прост. Предстои ръчно или машинно попълване на бюлетината, но с това машинната част се изчерпва, след което се започва доброто (за Чекмеджан) старо ръчно обработване и вписване на резултатите.

Как да не може да се установи. Нали има подписите на ИК. Като има зачертнато и подобно брои се наново сумира се с показанията от конзолата и ако е различно - вкарвате ги на топло за 2-3 год. и следващия път всички изведнъж са се научили да смятат вярно.

някой от вас, нещастници, да е чувал за електронно подписване, контролни суми заверени със сертификат? не протоколите ще са мястото, където се лъже. самите устройства и гласуващите с тяг са проблем, не генерираните от тях протоколи и преписите - защото преписите, данните от флашките и разпечатката се пазят и ако не друго, то поне данните от флашките е на практика невъзможно да бъдат променени.

Поради горните причини машинно гласуване почти никъде по света НЯМА.

Няма , защото политиците не искат да има. Нарочно се приемат такива закони и изборни правила , че да направят машините безсмислени.

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДА МАХНЕМ ТОЗИ РАК КОЙТО ДУШИ БЪЛГАРИЯ.

От ЦИК обявиха, че са готови с резултатите от изборите... но ще изчакат все пак да мине гласуването!

Който и както иска - с бюлетина, на машина, но ГЛАСУВАЙТЕ хора! Само мосовото гласуване ще може (евентуално) да неутрализира манипулациите на изборите.

Очевидно статията цели да се отвратят хората, колкото се може повече и да не гласуват по какъвто и да е начин(не само машшинно). И да, тези които приеха този вариант на машинно гласуване си имат имена не ги спестявайте, тези които прехвърлиха всичко на ЦИК в последния момент си имат имена.

А тези, които се тръшкаха да има машинно гласуване, имат ли си имена?

Да, народът, нещо непознато ли ти изглежда?

Начи Банката може да ме идентифицира през приложение в телефона да плащам и няма драма. Ма за изборите трябва се работи с машина, която някой друг е програмирал. Ако тия неща работеха както трябва се пише приложение с отворен код та да видим и знаем как работи. Ествено така няма да може да става измама, което ще е проблем за тия дето броят после в базата данни. Гласувайте на хартия, така поне ще трябва да работят за заплатите си. Не че след тва данните в Информационно с два селекта няма бъдат наместени ма пак е нещо.

Да де, ама не е необходимо да си много квалифициран за да видиш манипулации в ръчните протоколи, а манипулации в машините ще видиш кат го видиш на моя дедо изпровен у гащите!!!

Не е важно кой как гласува, а кой брои. Толкоз.

Сериозно!?

Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят. Толкоз.

И да добавя - всички улични кафе машини ги свързаха с НАП и директно се отчитат на момента, а изборните машини ги оставиха да се отчитат по места. Това отговаря на въпроса - не е да не може, а ГЕРБ не иска машинно гласуване и го направи бутафорно.

Истината е, че ГЕРБ не иска машинно гласуване, а не политиците, както се опитват да внушат в статията. Това, което нормалните съвременни граждани искат е - гласуване навсякъде с машини и гласовете да се получават директно в ЦИК, без право за мнипулиране на резултатите от СИК. Сега го направиха просташката - преписване на протокола от машината и събиране на ръка в общият, като с преписването могат да се обяснят всякакви грешки! Това показва, защо хората са сигурни, че изборите са манипулирани. И в 20:00, като свърши изборният ден да имаме достоверен победител, а не да се пъчи някой с резултати от агенции, че е победител, а после ЦИК само да оформи някакви резултати.

ГЕРБ не иска машинно гласуване, защото такова има само във Венцуела. Останалите страни явно са под влиянието на ГЕРБ?

Е, в някой големи демокрации има и гласуване по пощата, но на ГРОБ и това не харесва! Когато решиш да се правиш на умен първо ръзтръскай глава за да провериш дали нещо се плиска в междуушието ти!!!!

Някога, в първата половина на далечните 80 -те години в МГ ни учеха как да програмираме. Няколко реда и еднакви данни се събират. Сега на цената на приличен автомобил , "машината за гласуване", няма суматора на обикновен калкулатор за 3 лева. Народа казва: - Не е важно колко скачаш, а кой ти го мери ! Ще почнат философии за намеса в "чипа", електромагнитни импулси и т.н. А всичко щеше да се реши безопасно, евтино и справедливо!!! КАК? Всеки желаещ да гласува набира номера на проф. Константинов, казва номера на банковата си сметка(като код за достъп), откъдето ще му прати дарение и...казва за кого ще гласува! ПРОФЕСОРА Е МАШИНАТА ! и то с естествен ИНТЕЛЕКТ!

МАШИННОТО гласуване НЕ БИЛО МАШИННО?!! ДА, ама НЕ. Не е машинно заради ЧОВЕШКИЯ ФАКТОР / В закона не било записано КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ СЪХРАНЯВА ПАМЕТТА НА МАШИНИТЕ!!! Протоколът от гласуването с какво ще се сравнява при жалби за манипулации?! / ... Машинният вот отнема 30 СЕКУНДИ. В края на изборния ден председателят на СИК РАЗПЕЧАТВА ПРОТОКОЛА от машината, ОТКЛЮЧВА ФЛАШ ПАМЕТТА и ПРОТОКЪЛЪТ и ПАМЕТТА отиват в РИК. РЕЗУЛТАТЪТ от изборите става ясен ВЕДНАГА след изборите, ако се гласува САМО МАШИННО. И няма да има спорове за ЧЕСТНОСТТА на ВОТА. А проф. Мишо щял да обяви резултатите от предстоящото гласуване след 8-10 дни :) Пред машинния вот ВСИЧКИ биха МЪЛЧАЛИ. ... На евроизборите ГЕРБ-авите ИЗТРИХА ПАМЕТТА на машините на ВТОРИЯ ден СЛЕД ИЗБОРИТЕ. Хубава работа, ама ГЕРБава... ... КОЙ не иска да се преброят пилците на изборите?!

За да се "изсветли вотЪт" излезте и масово гласувайте. Така купените гласове стават нищожни на фона на общия брой гласували и индивидите броили сухи пари за покупка доверието на народа ще останат с пръст в устата. Не е все тая 20000 купени гласа при 1.5 милиона гласували и при 4 милиона гласували. А прага за влизане в Парламента все си е 4%.

Наличието на подобни манипулативни статии, показва страх. А щом има страх, значи все пак, не е чак толкова безсмислено, дори и в този си вид.

Че ще лъсне популизма на БКП ли?

Айде без мерси. Защото когато предупреждаваха, че машинното гласуване е безсмислено, нямаше "Айде мерси". Ако някой си е представял нещо друго, значи не е бил на земята. Жалко, че заради политическите мераци на президент и опозиция държавата се набута с 30 млн. лева.

То е написано защо е "Айде мерси". А, кой ходи по земята, и кой хвърчи в розови балони, също лесно се разбира. И все пак сме втори по смъртност - това е факт, не може да се оспори, не може да се промени изкуствено. Както стана с машинното гласуване по български, т.е. по ГЕРБ-ерски.

Калине, много хубав анализ си написал, но аз имам две важни забележки по него: 1. Казваш „партиите направили това, партиите направили онова …“. Това не е съвсем вярно, защото излиза, че всички партии са го правили. Тези партии, които прецакаха машинното гласуване, си имат конкретни имена и те са ГЕРБ, ДПС, ВМРО, НФСБ, Воля и Атака. 2. Твърдиш, че машинното гласуване в приетия му вид се обезсмисля, и до голяма степен си прав, но не съвсем. Прехвърлянето на резултатите на ръка от машинната разпечатка в хартиените протоколи и последващото им сумиране с резултатите от хартиените бюлетини наистина е голям проблем, НО възможните случайни или умишлени грешки все пак са проверими и отстраними, защото първичните данни от машината остават налични. Плюс това никой не може да „драсне“ бюлетината от машинния ви вот и да я направи невалидна. Това са СЪЩЕСТВЕНИ ПРЕДИМСТВА на машинния вот и в сегашния му орязан вид.

Това не стига ! Затова някои парти иска машинно и електронно гласуване само ! Тогава няма грешки в протоколите , но това е в ущърб на управляващите ! Губиш контрол върху вота !

Да проблема е че не знаят да носят ли чували или да цъкат по екраните и колко точно.

Напълно съм съгласен, че въведеното машинно гласуване е недостатъчно, но исках да кажа друго, а именно това, че възразявам срещу две внушения, направени в този анализ, които са следните: „всички са маскари“ и „няма смисъл да гласувате машинно“, като е последното е римейк на по-общото „няма смисъл да ходите да гласувате, защото нищо не зависи от вас“. Сега разбра ли?

когато се гласува машинно,и купения вот е под риск. При машинното гласуване,никой не може да ти драсне бюлетината в търапаната незабелязано от другите и да я направи недйствителна! Мъка! Голяма мъка!

за да се угоди на близача и сие...

Хакерите на Путин, са ти хакнали задклавиатурното устройство! Сканирай си мозъка за физиологични изменения.

Проблема както винаги е ясен, след като ще е машинно значи само машинно. Машината вади един път готов попълнен протокол с QR за да може в РИК да сканират кода, и един път чаршаф с всеки един глас. Работата на комисията е да провери сумира гласовете от чаршафа и да потвърди готовия протокол. Двата документа се предават в РИК = > СИК => ЦИК и имаме готови резултати 4 часа след приключване на изборите. Отделно ще е важно броя на гласувалите в секцията по протоколи да е равен на броя на гласове пуснати от машината. Би било прекрасно информацията от протоколите кой е гласувал в дадена секция да влиза в централизирана система така ще отпадне и възможността един човек да гласува на 5 места с дописване, реално за това машините трябва да са с две карти едната за регистрация за гласуване и втора за самото гласуване.

Проблемът не е в технологията на гласуване, а в политическото нежелание за премахване на стъпките, които позволяват манипулации на вота.

колкото има само т.нар. "електронен дневник" в училищата! Без хартийка ограниченото лумпенизирано чиновничество си не може - от тоалетната та ча-а-ак до билетчетата! Слага се за парлама в кабинета нова система и монитор под табелката "иновативно", а в това време подчинените мравки пишат и бришат с калемчето в старите халваджийски тефтери, после го разнасят пак ръчно из картонените лични досиета, та даже и в стоите бележничета, и накрая правят отчет, та се събират четири-пет пъти да пишат едно и също нещо. Точно в унисон с "надзорните органи" - в общината, на градско ниво, после в министерството и сал един бог знае още къде са дублирани всички длъжности на инспекторки, експертки и специалистки, мижи да те лажем....Ама къде иначе да им намериш на толкова място и хляб?

Електронният дневник в училищата си работи перфектно. Родителят вижда всичко на момента. Двете неща не могат да се сравняват, защото проблемите при гласуването са изцяло на политическа основа, а не на технологична.

Браво! Не на машинното гласуване, не на ваксините, Ковид е грипче, няма ваксини, не се взеха мерки, ще има манипулации с вота! Ми нали точно вашите депутати предложиха това гласуване???? Нали вие отричахте мерките и продължавате да отричате ваксините???

Машинен ли е секса с вибратор?

Статията е пълна с манипулации. Само не зная дали умишлено или от неразбиране. Да твърдиш, че при ръчното сумиране може да се направи манипулация е чиста манипулация. Нали затова са толкова много хора в комисиите. А и ще снимат. Значи практически всеки може да сумира данните и да се открие манипулацията. А я си представете готов резултат от машината. Изглежда много добре, но няма никаква възможност за проверка. Аз се занимавам с компътри от 1984 година (няма грешка). Знам как се програмира и колко грешки стават. Мога да ви дам десетки примери за софтуерни грешки, които са стрували живота на хора., Само се сетете за последния случай със самолета на Боинг. Така че машини за изборите са само проблем и ще видите как след време тези, които толкова настояваха за тях сами ще се откажат.

Ти напомняш на един колега който проверяваше верността на сметките на компютъра си ...чрез Елка с лента.

Може да ти изглежда смешно, но на етапа на тестване на един софтуер това е задължително. Нямаш представа какви грешки стават в логиката! Проблемът не е в неправилно извършената аритметика, защото там има контролен бит, а е в логиката, зададена от програмиста. Само си представи гласуваш, който избира нещо, връща се назад и така няколко пъти. За да се отработи това коректно логиката е доста сериозна. Но за мен най-големият риск е повреда на машината по средата на гласуването. Какво правим с данните, ако са се изтрили? А това далеч не е невъзможно.

Брато, нямаш никаква представа от ИТ продукти и никога няма и да имаш защото не ти се налага да работиш. Ти си просто един герберски трол. Аз вече над 20г с това се занимавам и искам да ти кажа че сметките и данните са абсолютно елементарни в сравнение със съвременните инфорамционни системи!

Не знам с компЪтри или с компири си се занимавал(а), обаче се изказваш напълно ламерски. 1. Човешка грешка е възможна (дори вероятна) дори при елементарната аритметична операция (събиране на две цели числа), когато това действие се върши достатъчно много пъти (хората просто се уморяват); 2. Ако си писал(а) някога програмен код за публична администрация, би следвало да знаеш, че този код е публично достъпен за преглед и дебъгване. Допълнително точно този софтуер е доста лек за написване => лек за дебъгване.

и обслужва статуквото. Няма как да има невалидни бюлетини при машинното гласуване.....Това първо! Друго защо не показвате протокола който вадят машините?Защо показвате само тази лента???? Трето нямало как да се установи източника на грешките???? Че какъв може да е източника,ако не аритметична грешка при сборуване на машинния изряден протокол с тоя на хартиените бюлетини???? Точно при хартиените бюлетини,когато се изготвят протоколите се правят грешките и тизи грешки се пренасят в общия протокол! Повредата не е в нашия телевизор, а във вашия!

ВЪпросът е как може всичко да се провери. Когато има хартиени бюлетини, можеш да ги съхраниш и да ги броиш многократно. А какво машината е сумирала не се знае и няма как да се провери. И тук не става въпрос толкова за грешна аритметика, а за това как се отчита галса, Трябва да е 1 човек 1 глас, а може да се окаже 1 човек - 2 гласа а друг човек без глас. Аз вече няколко пъти имам проблем с плащания през интернет - получавам информация за неуспешно плащане, плащам отново и после се оказва, че съм плати 2 пъти. За сега винаги са ми връщали парите, но аз съм разбирал за проблема. А ако това стане при гласуване няма как да разбера.

чрез машини се пускат в отделна урна и винаги могат да се проверят! Всякакви манипулации са изключени, защото точно тия отрязъци доказват на всички които се съмняват че гласа им е отчетен верно! Голямата драма с машините е че не можеш да снимаш екрана защото се чува и вижда,и че не може някой да направи невалидна бюлетината ти!

Машините бяха прищявка на малоумния прецедент,БСП и останалите протестъри.Ако машините бяха решение,щяха да се използват в цяла Европа,но уви не се използват почти никъде. В България машините ще са средство за измама на изборите в полза на всички рубладжии.

Ако от изборите зависеше нещо, отдавна щяха да ги забранят - Марк Твен

В момента в който се реши , резултатите от машинното гласуване да се пренасят на флашка или по нета,нещата стават съвсем други.Всеки средностатистически хакер може да хакне информацията и да я промени както си пожелае.Така че към момента по-сигурно от хартииките няма.

Защо се въведе гласуването с тези машини от тази компания? - за да може едно дебело същество не ходещо в парламента да стане още по дебело. В този си вид всякакви гласувания и напани за избори са тотален кенеф.

А кой врещя цяло лято за машини. Мунчо , ДБ и лумпените на триото и Мая.

Като гледам партиите и кандидатите, то всяко гласуване е: ай мерси, без значение на хартия или машина! Гласувам не защото имам избраници, точно обратното, гласуеам против други хора!

Фалшификациите едно на ръка. Но то поначало т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскруполните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните. Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец. Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци. Това се има предвид под "меритокрация". А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци от Турция, изкукали пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ. Или като в Америка - клошари, дрогари, алцахаймери, деменции, дебили, живи и мъртви... те пък "гласували" по пощата, раиш ли, без да знаят и да ги интересува, че изобщо има избори. Нужен е образователен ценз. Възрастов ценз. Социален ценз. Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

Това твойто ми звучи като на оня бацил изказването, че не можело случайни хора да влизат в полтиката. Хайде всеки да може да влиза и всеки да може да изказва избора си за това кой да го управлява. Не виждам защо човекът без образователен ценз да няма право да избира управляващите го а този със средно образование да има. Знаем как се завършва и училище и университет в тази държава. То затова и дипломите ни никъде не ги признават. Единственото което бих одобрил е горна възрастова граница, така както е заложена долна.. Това има някаква логика - следва да се остави избора на тези върху които ще рефлектира, тези които са активните и които движат това общество.

И образованието ни е такова, защото и то се управлява от хора, избрани от неграмотници и малоумници, вече 30години.

Аз съм над 70 години, но още давам на това общество. Просто това, което знам и мога по-младите хич не искат да го научат. Сложно било, щели да се натоварват допълнително и т.н. Е, може и да не гласувам, но пак ще ме потърсите. Тогава аз ще диктувам условията, а това струва пари.

От хартиената бюлетина по-сигурно няма. Подмяната на вота най-лесно се прави при изцяло електронно гласуване. Хакерите на др. Путин тогава ще избират кой да ни управлява. Затова в целия ЕС държавите залагат на изпитаната стара технология, наречена хартия, защото не искат разни азиатски мафиоти да подменят вота на гражданите им.

Путин ли ти е виновен пак, бе трол нещастен. ДЕПМ.

Хакерите на Путин, са ти хакнали задклавиатурното устройство! Сканирай си мозъка за физиологични изменения.

Тези 30 милки трябваше да се дадат в читави грамотни членове на комисии, не хора прошляци чакащи края на деня за сандвич и 50те им лева. Накрая да имаш перфектен и точен протокол. Както са написали това е машинна урна. И с нея и без нея. Още по голям хаос с протоколите ще е тази година.

Важното е, че един пари са взети! Почти като асфалта - валне дъжд и се разтапя .. Всичко е един популизъм! Да живее Демокрацията ви!

"Демокрация", друг път.

Те в US фалшифицираха... вие за тук се цупите. Проблема идва от US и от Русия. Те определят цената на петрола, те определят цента на газа. Путкин е завинаги. Бай Дън също. Ма бил стар, щял да умре. Ми има други бе! Личността хсе сменя, но вече сме неокомунизъм. Както Томас Мор и Томазо Кампанела се обръщаха в гроба при глупостите на Маркс и Ленин, така и сега при глупостите на Путкин и бай Дън. Само Медведев и негърката да не забравят приказката "На болния мъж жената"!

Пълна порнография. Гербаджииската гавра с труп явно ще продължи още 4 години.

няма да продължи. През юли ще има пак избори за НС. Но организирани от друг. И без герберските марионетки в ЦИК, и т. н.

И като са други какво ще направят? При тази глупост с машинното гласуване оправия няма! Хартията се вижда и може да се брои 10 пъти. Ако резултатът го прави машината как ще го провериш!

Не ГЕРБ врещяха цяло лято за машини-цървул. Мунчо с протестърите врещяха за машини и ДБ.

Нямаме машинно гласуване а машинна урна напрактика. Хубавото поне е че в случая манипулациите следддва да са по малко с оглед на това че няма да има грешки в бюлетините и проверката за актуалност на данните би била възможна и по-лесна. Все пак смятамм да използвам машината в изборния ден. Дава ми някаква увереност (макар и все по-малка) че бюлетината ми ще бъде реално изброена.

Точно това казаха още преди 3 месеца , но кой да чуе !

Неща трябваше да се казват преди да похарчим пари за глупостта на Мая Манолова която го измисли, а тъпата опозиция го крещеше. Няма да гласувам с машина в знак на протест за тъпотията българска. Интересно как ли ще се оправят разни бабета и други неграмотници в тази държава

"Нещата трябаше да се казват"- ами,казаха се-само машинно гласуване и издаване на готов отчет от машините в края на изборния ден!

Да, Така трябва! Ама нали знаеш тогава какво ще се случи с мазния вожд....нямат изгода да го правят като хората тия продажници!

Абе с две думи, всичко е насочено към яко фалшифициране на вота

Браво за точната статия!