Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи

Българите почитат днес обичая Баба Марта, който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция - най-вероятно езически.

Обратно в новината

Коментари - Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Изпратиха ми снимки за тържество в детска градина в Свиленград.Чудесно е,че тези учители поддържат българския дух!

Някак си Баба Марта ми звучи много селско,не европейско.Заменихме народната музика с чалга,хора и ръченици с гюбеци,Трофон зарезан ,със свети Валентин...Предлагам да поевропейчим и този празник,като заменим МАРТА с МЕРИ. Честита Баба МЕРИ!

Да вземеш да се скриеш с твоите азиатски религии - Християнство и Ислям, братовчеди по убеждения. Носят само войни и страдания на хората. Българите винаги ще имат езически обичаи! Не сме ги забравили! Вечни са! Честита Баба Марта на всички!

Баа ви Марта иде за кокала. Ще го вземе от ГЕРБ и ще го даде на други. Кокала е за всички, не само за герберите. А честита ви Марта, честито ви ... червено. Майтап да става бе.

Поклонението пред Бойко е сатанинство, окултизъм и варварчина. Тя за това иде бабата - да му вземе кокала на 26ти.

Март е. Месец на червеното. Връща се на мода кават.... някои социолози. А на 26ти вечерта на некоИ ще им е бело, белиничко пред очите. На друг пък баба Марта Изборна мартеница ще развърже, кокал милиарден вместо нея ще завърже. Ейййй, каква историйка ви спретнах само. Честита Баба Марта. Баба Марта бързалааа, кокала отвързалаа, другимо го вързалааа.

fraxinus

Мартениците-суеверие и магии.

Древна традиция. Колко народа на земята имат толкова древни обичай, запазени до днес? При това чисти не заблуждаващи и не подтискащи никой народ.

COPY-PASTE: "След победата на Хор във войната му със Сет, той освен бялата корона, която била символ на владеенето на Горен Египет (Небесното царство), получава и червената на Долен Египет (Земното царство). Мартеницата е символа който подсказва истината и носи информацията за връзката на Горен египет както са наричани балканите и Долен Египет както е наричано поречието на Нил. В исторически план е доказано че Долен Египет е основан от тракиския народ Хиксти и Хиксоси дошли от балканите където е доказано че още преди 8000 години е съществувала и процъфтявала цивилизация цели 4500 години преди пирамидите да бъдат построени. Създавайки сатрапска система на управление хикстите полагат основите на и изграждат бъдещата Египетска империя, поставяйки началото на първите фараонски династии. Приемствеността се запазва чак до династията на птоломеите когато тракииският владетел Александър Велики македонски е приет в Египет като Божество. В негова чест е построен град Александрия с прословутата александрииска библиотека събрала знанието и мъдростта на света. Виждате откъде идва връзката на историята с мартеничката и защо тя се свързва с Древен Египет! На Първият Вселенски Събор в Никея през 325 година Шести Канон гласи : Да се спазват древните обичаи, приети в Египет, Либия и Пентапол.... Впоследствие Шести Канон остава, но текстът е променен. За Египет въобще и не става дума. С какво е пречел Египет на следващите мастити прелати от катедрите ? Може би става ясно че с това се цели прекъсване на връзката между Горен и Долен Египет, чиито символи са червения и белия цвят вплетени в мартеницата. Мартеницата е древен символ, с който се пожелава на децата и да се превърнат в Хор - Христос на Земята. ..................!"

Брейййй, ние българите сме в основата на цялата необятна вселена! Ееееа му м*ата!

Честита Баба Марта на всички българи, където и да са. Прочетете "Стопанката на Господ" и ще разберете коя е Марта и кои са Пижо и Пенда. Книгата трябва да е във всеки български дом, вместо Библията.

Около 1 март се вижда скритата безработица в БГ Куоувайте мартеници и изпращайте по света! Така помагате на безработни и инициативни българи!

А Честита Баба Марта на всички, живи и здрави...

Е щом и на този коментар имам минус, смятай....

COPY-PASTE:В един от кратките исторически обзори, коментиращи основаването на Българската Масонска ложа и ръкополагането на неин Велик Майстор, отново е спомената мартеницата. Легендите разказват, че след като египетската богиня Изида ражда сина на Озирис, Хор, тя го отглежда тайно и когато той пораства, влиза в двубой със Сет. Хор побеждава и си връща престола на Бял и Червен Египет. И оттам съотвентно идва уникалният български обичай за ежегодно закичване с мартеница. Хор обединил Горен и Долен Египет, като за символ на това избрал да смеси короните на им (червена и бяла) и да носи червено-бяла. В битка победил Сат(ана), след което баща му Озирис възкръснал от земята, където бил погребан. Озирис излязал под формата на нови, зелени кълнове и листа. Народът започнал да чества събитията, като започнал да се нарича "хора" и се окичвал с червено-бели конци напролет, по времето, когато Хор направил обединението. А когато дойдело време Озирис за пореден път да възкръсне, бялото и червеното се вързвали за зелено. Да са ви познати цветовете? И не ме обвинявайте, че се опитвам да изкарам българите египтяни, защото ако вярваме на разчитането на Гайд(аров), плочките от Градешница са предегипетска писменост, така че...

Не е това причниата.

Може "класическата" мартеница, тази с пискюлите, да е стилизирано изображение на червената и бялата корона. Особено голяма е приликата с бялата корона.

ТАЯ ГОДИНА ПЕНДА ЩЕ ОПЪНЕ БАНКЯНСКИЯ ПИЖО :)))

Писмени исторически сведения за произхода на мартеницата от Уикипедия: "Ранните писмени извори, отнасящи се до трако-елинската древност, назовават предците на мартениците ейресионе (от еrion вълна на старогр.) Те представляват клонки, които са накичени с бели и червени вълнени конци. Според византийската енциклопедия Етимологикум магнум (около 1150 г.) ейресионе са украсени не само с червени и бели конци, но и със сушени плодове. Макар и сравнително късна, енциклопедията съдържа сведения от доста по-ранни произведения."

Със сигурност езически празник. Както и лазарките, както и кукерите, както и яйцата по великден (ама там са се опитали да ги християнизират). Подобно християнизиране има сред редица силно езически общества. Например, религиозните шествия в Перу са много забавни - там хората, облечени в най-пъстрите възможни дрехи, които съответстват на индианския им светоглед, танцуват и пеят до катедралата всяка събота и неделя. За сравнение, в европейските страни католическите процесии са тържествени, но... без танци. Не се гаси туй, що не гасне! Честита Баба Марта на всички - живот и здраве за Вас и семействата Ви!

... леко променен вид присъства и в Румъния. Там мартеницата се нарича "марцишор" и се носи само от жени, а в Северна Гърция я носят само децата като гривна... --- ето ви още едно основание да си направим Балканската Федерация и да издигнем Великите Европейски Разделите Стени!

врене е за промени! време е да се направят нови мартеници, вдъхновени от знамето на европата! новата мартеница трябва да се състои от ярко жълта звезда с пет лъча и тъмно синя свастика! а всички които носят мартеници с бяло и червено и особено тези с бал, червено и зелено терминирани!

Ходи на онова място, съответстващо на името ти - може да те облекчи!

тъп комунистически провокатор

Жалко че тази хубава традиция е оплюта от закостенялата българска църкава..било езически обичай и поп с мартеница няма да видите....

Те си живеят живота, ние - нашия (с мартеници). Хаир от поп не съм видял.

fraxinus

Този "поп" всяка неделя се моли на литургия за народа, от който си и ти и населеното място, от което си и ти.

То и боядисаните яйца са езически обичай, и украсените елхи, и лазарките, и коледарите, и сурвакниците. За тях Църквата нещо да каже? Че даже е приела яйцата. За едно може, за друго не. Колко типично.

''... уникална българска традиция, макар че в леко променен вид присъства и в Румъния.'' Няма никакво ''макар че'' - в Румъния населението в по-голямата си част са българи по произход! До средата на 18 век дедите на днешните румънци използват като официален език старобългарския и среднобългарския, а кирилицата - до средата на 19 век, когато по политически причини е въведена видоизменена латиница, въпреки изпитаното българско влияние в румънския език. До обединението на Влашко и Молдова единствената азбука в дунавските княжества е румънската кирилица. Старобългарският език под формата на т.нар. "църковнославянски език" като литургичен (църковен) език се употребява в Румънската православна църква до началото на 20 век.

Три века, приблизително, в Румъния пишат и четат със старобългарската азбука/кирилицата/.

европата асимилира румънията и гърцията! ако не си направим балканската федерация и не вдигнем разделителните стени след три века от българия няма да остане и спомен и помен!

важното е заглавието да предизвика други асоциации Нинова отказа дебат - ...... опа пак Бойко - слънцето е чист и непорочен

Няма съмнение, че Баба Марта е навсякъде, където има българи. Румънците са българи под прикритие в Северна Гърция всички знаем, че живеят българи, както и в Ю. Молдова, и Украйна. А българите в БЮРМ, ако продължават коминтерновската политика на македонизъм, ги очаква, федерализация. Което на практика означава подялба на БЮРМ с албанците там.

Всичко, което си пожелаваме на първи март е чудесно и от нас зависи да направим така, че да стане реално. Не само обичайните добри пожелания и... дотам! Честита Баба Марта!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА КОЛЕГИ ! ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ !

няма съмнение че мартениците ги носят само комунисти, революционери, хулигани, фенове, анархисти, цесекари, анти европейци и т.н. и затова трябва да бъдат забранени, а носещите ги арестувани и разстреляни с евро-пушкала!

Глупак!

При това натурален!

Честита Баба Марта на Дир.бг, на всички съфорумци, както и на всички българи у нас и по света! Това е един прекрасен празник и традиция и е важно да го пазим! Живи и здрави!

loyola

ама я да си припомним 1990- се появиха видни разбирачи, които обясняваха, че мартеницата трябвало да е просто шарена , а най-добре да носиш бяло и синьо , щото за тях бялото и червеното било признак, че си мръсна комунистическа гад и трябва да бъдеш незабавно низвергнат (разбирай уволнен, уплют, дискредитиран)... Та се радвам че тези експерти се поразмиха по ГЕРБ и Реформаторите (някои станаха и царедворци) та пооставиха мартениците на мира!

Това за мартениците си го измисли, или просто тъпите болшевики се опитвате да си откраднете червения цвят от мартениците за бъдеща,безплатна пропаганда:). А че милееш все още за 'светлия' комунизъм, а де факто най-мрачното, мръсно и античовешко нещо което е измислено от 'човек' това е повече от видно!

Честита Баба Марта! Хубава статия, но не съм съгласен, че мартеницата се носи до незнам си кой църковен празник. Както вие отбелязвате обичая е езически и няма как да е обвързан с църковна дата. Аз приемам за правдоподобно втория вариант за щъркел, лястовица...

Една-две седмици носене и айде на дръвче.

В това е силата на българският ген, че не заличава паметта на народа след всяка цивилизационна промяна. Българите не сме талибани, пазим всичко хубаво от старото. Така се знае, че Троянците сме ние българите, Крал-Цар Калоян го е писал в едно от писмата му с Папата. Църквите са строени върху свещените места на Бесите, Одрисите, Мизите. Тракийския конник става Св. Георги и няма нищо лошо в това.

Честита баба Марта на всички българи по всички континенти.