”Баба Марта” е един от най-почитаните български обичаи

Българите почитат днес "Баба Марта", който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция, най-вероятно езически. На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, за здраве и сила през следващата година.

Обратно в новината

Коментари - ”Баба Марта” е един от най-почитаните български обичаи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Честит празник на всички българи!А също и на Румъния и Молдова, те също имат мартеници!!!

Защо Баба Марта е кисела? Защото Февруари е къс, а Април е мек:))))))

Честита Баба Марта, българи, където и да сте! Бъдете бели и червени, весели - засмени.

:-)))) - Ах, таз Нашата дъбрава ! (Браво !)

Честита Баба Марта на всички сънародници! Да сте живи и здрави, с по-малко тревоги и повече късмет! "ПРЕВЪРНИ СЪРЦЕТО СИ В ЗЕЛЕНО ДЪРВО И ПТИЧКАТА САМА ЩЕ ДОЙДЕ."-китайска мъдрост

Честита Баба Марта, Българ(к)и ! (, където и да сте по Тази Планета) --------- И да Видим днес следобед що Ще Каже часът Наш Втори - Воистине бели-и-засмени ли Сме, или роби !

Честита баба Марта и от мен !Много усмивки ,здраве,любов и късмет през целия месец !

ами ако е комунистка или еврейка внуците ще носят от крадената плячка. Ако е българка ще подминава всичко с доброта и засмяните очи ще казват:" Нищо баба, нищо колкото може":-) друго неясно?

Защо БГ е проклета? 1. Тогава Бог изговори всички тези думи, като каза: 2. Аз съм ГОСПОД, твоят Бог, който те изведох от египетската земя, от дома на робството. 3. Да нямаш други богове освен Мен! 4. Да не си правиш кумир #или: идол, образ на божество от камък, дърво или метал# или каквото и да било подобие на нещо, което е на небето горе или което е на земята долу, или което е във водата под земята; 5. да не им се покланяш, нито да им служиш, защото Аз, ГОСПОД, твоят Бог, съм Бог ревнив, който въздавам вината на бащите върху синовете до третото и четвъртото поколение на онези, които Ме мразят, 6. а оказвам милост към хиляди поколения на онези, които Ме любят и спазват Моите заповеди. 7. Коментари за този стих във форумаДа не изговаряш напразно Името на ГОСПОДА, своя Бог, защото ГОСПОД няма да остави ненаказан онзи, който изговаря напразно Името Му. 8. Помни съботния ден, за да го освещаваш. 9. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си работи, 10. а седмият ден е събота на ГОСПОДА, твоя Бог. Да не вършиш в него никаква работа, нито ти, нито синът ти, нито дъщеря ти, нито слугата ти, нито слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът ти, който е вътре в портите ти; 11. защото в шест дни ГОСПОД направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях, а на седмия ден си почина. Затова ГОСПОД благослови съботния ден и го освети. 12. Почитай баща си и майка си, за да се продължат дните ти на земята, която ГОСПОД, твоят Бог, ти дава. 13. Не убивай. 14. Не прелюбодействай. 15. Не кради. 16. Не свидетелствай лъжливо против ближния си. 17. Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито магарето му, нито каквото и да било нещо, което е на ближния ти.

И какво общо имат еврейските бълвочи с БГ? Християнство и ислям са изцяло еврейски учения за контрол над съвестта. И който ги е отхвърлял е биван убит.А остега ще става обратно. В природата място за книжници няма :-)

Нормално е да бълваш змии и гущери при положение, че си нямаш идея за какво говориш! Съвременния свят съществува единствено и само заради християнството и Божията милост! Това, което трябва да знаеш е че цялата природа е създадена от Всемогъщия Бог и съответно ти трябва да познаваш неговто слово за да можеш да дадеш плод на тази земя! Цялата наука отдавна е разбрала, че СВЕТА Е СЪЗДАДЕН ОТ ЛИЧНОСТ А НЕ ОТ СЛУЧАЙНОСТ! А защо Бог е избрал Евреите можеш да разбереш в неговото Слово. Но да ти кажа и преди да се появят Евреите пак имаше Бог :).

18. Не спами!

или "Последните ще станат първи" и "По-лесно камила ще мине през иглено ухо, нежели богат човек ще влезе в рая"

Всеки разбира и харесва мартениците според акъла си.Аз лично смятам мвартениците като един прекрасен чисто български феномен който ме прави горд.Преди време за баба Марта ми изпратиха мартеници в Америка които аз раздадох на колеги като и обясних смисъла им.Те бяха трогнати от тези малки произведения на народното изкуство и като че ли бяха щасливо изненадани като малки деца.Но това действително бяха за мен като шедьоври - каква фантазия какво разнообразие.Прекланям се пред тези труженички които може би цяла година се кьорават над измислени от самите тях сюжети.-За да могат на края мръзнейки на улицата да заработят своите стотинки.А ние да получим една истинска радост.Ето това са за мен тия малки мартеници.

Честита Баба Марта. Здраве, късмет и много любов и усмивки.

Честита баба Марта Вачкова! Ще приема поздравления през целият месец!

Антихристи!!!

Споко брате, съживлението иде в този заспал езически народ :)! Слава на Бог, Слава на Исус Христос, Слава на Царя на Царете!

ква слава на някакъв комиксов герой от ориказка с еврейски сценарии?Ха няма христос и истината ще се види- ни мохамед ни моисей, ни цялата армия на пророци, спасители и тн и тн. Но тогава еврейският контрол си отива

Я, по-спокойно! Това са традиции, оцелели, запазени от векове. Ще съществуват още много. Върви да се оплачеш на "светата" инквизиция.

Ти да не си поп Николай с модерните коли и часовници? Знае се, че леко си освидетелстван, така че остави хората на мира с твоя фанатизъм.

Честита Баба Марта на всички! Бъдете здрави и засмени през тази година! А до това, че е езически обичай - не виждам с какво пречи на християнската ни вяра. При много народи по света има преплитания на вярата с местни езически обичаи и никъде не е проблем. Обичайте се!

Значи ако погледнеш първата и втората божия заповед ще рзбереш. Това че не знаеш кояе е първата и коя е втората но знаеш много добре кога и какво е баба-марта трябва да ти говори колко си християнин! И като с огледаш около теб може да видиш колко християни има! Ето ти ги: "Аз съм Господ, твоят Бог, Който те изведе из Египет, от дома на робството. Да не се нямаш други богове освен мен. Второ Да не се създават идоли под формата на нещо, горе на небето, земята долу или във водите под земята. Не, не им се покланят и да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив. Наказване на беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на онези, които ме мразят и показва милост към хиляди от тези, които ме обичат и пазят Моите заповеди."

rumendelchev@

Имам реплика към Второто... Създаването на икони (църковни) е ли създаване на идоли или не е?

Все ще се намери някой дървен философ да развали празника на хората и да им набие канчето колко са лоши и грешни! И като толкова цитираш библията, знаеш ли че християнството първо е състояние на духа, любов и доброта и след това канони, евангелия, църкви и попове? ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ! Бъдете здрави, весели, късмет, успех и благополучие!

Извел ни уж Господ от Египет, ама, на - пак ЕГИПЕТСКИ боб купуваме, а превърнахме нашата земя в пустиня!

Честита баба Марта на всички! Пожелавам ви най вече здраве, късмет и повечко любов помежду ни.

Честита Баба Марта!

Откажете се от идолите и мъртвите религиозни обичаи, покайте се и живейте с радостта от Бог във вашия живот всеки ден!

да сме добри, няма нищо лошо да мислиш доброто някому и с любов да му подариш нещо, на което си предал добрите си пожелания за здраве. Как могат да бъдат мъртви обичаите, които ни правят съпричастни към живата природа?

Честита баба Марта! Здраве,радост и късмет на народа ни. По-високи доходи !!!

тази комунистическа история, дето ни я написаха. Вместо по този уникален обичай да разберем къде са живели българи, ще ни разправят, че и другаде го имало. В Румъния го имало - а, добро утро. Ами нали още Каравелов пише, че пред очите му големи изцяло български села се асимилират във Влашко. И легенда измислили. Ахинора, ами с Пагане-то какво стана? Хилядолетна е тази традиция, още в Азия са я имали българите, в някои райони на Китай се е запазила.

Честита Баба Марта :) Здраве ,слънце и пролет на всички българи!!!

На всички желая много здраве и пролетно настроение!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА- ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И МНОГО КЪСМЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

".....най-вероятно е езически празник" . А бе Дир-а, да нье вЪ я удрЯл тОварният влак?

В един друг сайт прочетох, че пристигащите на летище София ще бъдат закичване с мартеници. ТОВА Е НАЙ-ХУБАВОТО НЕЩО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ. Браво на децата и учениците, чиято инициатива е!

В чартърните полети към Перу им дават да си дъвчат марихуана! Какво да се прави-разни хора, разни мурафети!

Още харчи от парите на Дядо Мраз, които бяха спечелени от продажбите в МОЛ-овете! Затуй си трае! И никакви протестни действия не могат да и попречат на либидото и настроението!

Докато стопанката се тутка да връзва мартеници на шилетата и кокошките,стопанина отдавна се е вързал на мартенска осморка със другите предвестници на пролетта в кръчмата с червен Петко и бела Рада!

хайде стига само внушения че Бг са лоши.Пияндурници има навсякъде. Но защо толкова постоянно да се внушава, че кръчмарското поведение е българско.Това внушение е най- пагубното от турци,комунисти,евреи

В доклада на Карнегиевата комисия по повод Балканската война, освен другите много важни неща, пише, че българите сравнително бързо се възстановявали след раняване и чуждестранните лекари, които работели като доброволци в лазаретите, го отдавали на това, че не злоупотребяват с алкохол. Днес ни звучи странно, но може би преди 100 години е било всеизвестно.

Честита Баба Марта на всички, които се чувстват БЪЛГАРИ!!! И нека не обръщаме внимание на тези, които се пробват да омаскаряват всички народни традиции. Бъдете здрави!!!

Честита Баба Марта, Бате Бойко и кака Цецка Секса.

Честита Баба Марта!!! С пожелание за здраве, късмет и много поводи за усмивки!

честита баба марта! дано ни донесе ,нови политизи и здраве и касмет. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Е това го няма никъде по света. В Европа никъде не се кичат като коледни елхички и после да правят боклук по дърветата. Пак идиотски обичаи

Винаги съм знаела, че седесарите или по-голямата част сте големи боклу ци ! По-горе написаното го потвърждава.Честита Баба Марта Българи.

И аз така мисля, но за Коледа :) По-натруфен и лъскав празник няма.

Ами то коледа е не по-малко езически и измислен обичай! Хамериканците му казват "Christmas", което е рождество, а коледа никой не знае какво е и от къде идва! Както и мартениците така и коледа са пирони в езическия ковчег в, който българите се погребват доброволно и с голяма радост!

А бе има нещо идиотско но не в обичая , а в някои кратуни.

Много почитам баба Малта, но Бате Буда по-по-най почитан !

Бате Бойко скоро ще и върже трандафорите на вашата кака Мая,каквато е палавница....има да му носи мед още 3 мандата

честита баба марта на всички балгари по света да сте бели червени и румени засмени и дано бог ви дава здраве и далаг живод на всички обичам ви

Честита Баба Марта! Въпреки че и този празник се комерсиализира малко ми е страшно любим. Отивам да вържа на котките по едно герданче ;)

Честита Баба Марта! Бъдете весели и засмени!

Уж езически обичай, пък трябвало да се носи до незнам си кои християнски празници! Изтрийте тази недомислица до кога трябва да се носи! По народному е докато видиш щъркел или лястовица!!!

В големите градове ще видиш щъркел на куково лято.

Точно в София не един път съм засичал да прелитат щъркели - покрай Витоша, в посока Люлин планина и това видяно от софийски квартал и от Западен парк. Тъй че, не е нещо изключено.

В големия град мартениците са естествен фон. Вгледайте се в белите и червени облаци, надвиснали над мръсните градове! Остава ви само илюзията за живот!

Мартениците на говедата са синьо - бели! Споко! Не се гневи!

излезте от големите градове за ден и вижте събуждащата се от зимен сън природа