Българска космическа апаратура изпрати първи данни

Пристигнаха първите данни от българската апаратура на борда на руската ракета"Протон - М", която излетя за Марс на 14 март 2016 г. от космодрума Байконур.

Обратно в новината

Коментари - Българска космическа апаратура изпрати първи данни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ето това е поне една добра новина!! Пак благодарение на руснаците, отново сме космическа държава! Както някога с първите български космонавти по времето на НРБ и СССР!

Поздравления Колеги, наздраве !!!

Истината боли нали? Една хубава новина за България вие я опропастихте. Ракетата е НОСИТЕЛ САМО И ЛЮЛИН Е ЧАСТ ОТ ДРУГИЯ КОСМИЧЕСКИ АПАРАТ ДЕТО ЛЕТИ ЗА МАРС! ПРОТОН Е ИЗГОРЯЛА ОТДАВНА! Капишшшшшшшшшшшш ?

Какво само ни бутат русия в очите. Показахме, че и без тях можем. Разбрахме какво е станало с ракетата им. Изгоряла е. За пореден път - провал, докато нашия кораб си лети.

Муахахаха! това е изказването на века!

От най-малоумните европутаци, ей богу!

Ракетата "Протон" отдавна е изгоряла, така че на нея не може да има никаква българска апаратура.

нали редакторчетета трябва да похвалят и нещо руско:))))

И аз това намекнах ама ме нат'вариха.

На 12 април1961 Юрий Гагарин извършва първия в света космически полет. Полетът е осъществен с първият космически кораб Восток. Изстрелян е от космодрума в Байконур в 9 ч 07 мин (московско време); извършва една обиколка около Земята и се приземява в 10 ч 55 мин в района на с. Смеловка, Саратовска област.

Всъщност първия в света пилотиран полет. Иначе преди него са изстрелвани ракети само с апаратура, а после и с някои животинки, от които световна известност имат кучетата Белка и Стрелка.

Впрочем, май и това не е съвсем точно. Неофициално се знае, че преди Гагарин е имало едно или повече изстрелвания на ракети с хора, но тези полети са завършили трагично - с гибел на космонавтите, поради което не са обявени официално. Първият успешен полет е на Гагарин, затова и официално се води първи изобщо.

Днес на тази дата, човечеството преодоля земните предели и навлезе в космоса. Ако не знаете ние също имаме заслуга в това постижение. Адмирации за всичко постигнато в науката и пътя ни към космоса! Всяка нация има своя принос за това, а ние бяхме сред водещите. Благодарение на руснаците. Надявам се САЩ, скоро да заемат тяхната роля и третия ни космонавт да лети с НАСА. Ние също имаме заслуга и в програмата Аполо - български инженер. Тези които искат, ще научат. Тези които знаят, не забравят. Тези които могат, ще го направят. Нито едни трол, обаче, няма да разбере, какво всъщност казвам. За останалите, честит празник!

Аз също празнувам тази дата. Честит празник на всички, които гледат към звездите и не спират да мечтаят!

Българска космическа апаратура изпрати първи данни-няма путеноиди на Марс..ха.ха

ти по-добре ползвай доктор и съответната апаратура. тези "иди", дето ги сънуваш, са лош симптом.

И какво е съобщението ?"По- велик от Винету нема". Стига магистрали.Да си направим Бойконур!

Голям праз. Преместих си го от единия крачол в другия.

то и мозъка ти е там някъде в него

без апарат е ясно, че няма да припарят там.

Видяхе ли, мурзилки че и без вашия ССР можем да развиваме наука, и то много по-добра от предишната. Вече сме с по-технологични партньори. А и скоро можем да имаме първия астронавт, такач е путлер може да се пръсне от злоба, че не използваме раздрънканите му каруци за космоса.

Астронавтът ни от Байконур ли ще излети - с ракета Союз? Кое ще му е астрото?

Соросоиден трол смотан! От десет години НАСАвските "астронавти" само с руски ракети летят до МКС, щото техните падат като круши от небето, до 3 мин. след излитането! Нали затова спряха програмата си "Аполо" - след няколко поредни падения с по 7-8 души екипаж?! Ти май изобщо не си в час, нито в годината, за която си пишем тук?! Краварските "астронавти" тренират в руските центрове, говорят свободно руски и винаги през последните години летят с руски командири на корабите - щото си нямат техни! А "великата" им НАСА и прочие агенции, които правят някакви космически съоръжения в Кравария, неотдавна подписаха поредния договор с Русия за доставката на 18 ракетни двигатели, защото краварските не стават за нищо, а руските - летят, долитат и се връщат после на земята ... Капиш?!

ЧЕТИ БЕ ИДИОТ :))) ... МИСИЯТА БЕ ИЗСТРЕЛЯНА С РУСКА РАКЕТА ПРОТОН :))) ...

Уникално прости парчета сте! Вие бяхте първите дето плюхте по БАН че били комунисти и затова протестират ! Баси наглеците, ама вашата Хамерика яко потъва братче !

Някой от БАН живее в Люлин (може и всички в екипа) и как да кръстим апаратурата - ами Люлин. Пак добре, че не е Овча купел. За по-кратко можеше да е Шоп.

И аз не мога да се начудя на името. Няма как да е по-неподходящо за космическа апаратура. Поне да беше нещо свързано със Слънцето, така и така мери радиацията, излъчвана от него...

Много сте смотани и двамата, да знаете! Знаете ли защо кварталът е кръстен така? А знаете ли защо планината е кръстена така? Четете, БЕ!

Люлин е планина ве тъпак. Машината е кръстена на планината. А и какво като е кв. Люлин? И там живеят хора или ти може би щот си тъпак не си човек!

Не ви ли прави впечатление, че политиците се карат, а руските и американски космонавти си гледат съвместната работа и хич не им пука. Това е истината за американо руските отношения, а не това, което правят политиците.

А фишекът "Протон М" догодина прави 50 лазарника ("разработана в 19611967 годах в подразделении ОКБ-23") . Честит юбилей, новатори ! ;-) ;-)

Той "ФОРД" е на няколко века... Но новичък Форд Мустанг, всеки би искал да има.

Фишек фишек ама на него фишек се качвате вие соросоидите от Хамерика да ви вози до МКС... Хахааа даже и един чувал картофи неможе да пратите в орбита, нямате вече никакво know-how за пренасяне на хора в космоса - САМО РУСНАЦИТЕ и Китайците останаха !

Аз пак да питам, на никой ли не му прави впечатление фактът, че ракета-носител, използвана за извеждане на различни товари в космоса няма как да предава каквото и да е ??? След като изстреля товара, обикновено пада на земята.

И това го правят в БАН със средна заплата 600 лв.

А, така... Все пак - едно време на 12 април чествахме деня на космонавтиката... сега .. не се споменава много и не е повод за особена гордост че сме нация космическа...

Да, за съжаление у нас новините се "коригират" в "правилната посока". Определено, не се обръща внимание на тази дата, а и на всичко положително свързано с руснаците. Дори този апарат за който се говори в статията е разработен съвместно с тях, но го пропуснаха...

Кое точно пропуснаха "Пристигнаха първите данни от българската апаратура на борда на РУСКАТА ракета"Протон - М" Ха-ха-ха. Не се пъни, редакторчето е по-голям рубладжия от теб.

Та ти си тръгнала да споменаваш да честваме деня на космонавтиката!

Добре е, че ни напомнят, че освен в "космическия кетъринг", където сме от водещите, имаме и сериозен принос в научната апаратура. Време е сържавата да се ангажира повече финансово в космическото направление- в дългосрочен план няма да е на загуба !

ква държава кви пет лева ве алкохолик пак са ви дали фалшива ракия снощи герберастите....голям смях

БългАриец

Що, на теб Гея, Бея и Злодея по добра ракийка ли дават, та от заранта си се наквасил ??!

. . . Държавата. . . Прошка.

таз пърцуца непрощава...))))

Държавата, в лицето на дянков, обяви БАН за продан, а научните работници нарече "мухлясали старци". Явно друга държава ще се занимава с наука. Днешната се вълнува от усвояване на фондовете за яхти и джипки за богоизпраните по селските програми.

Днес е Световният ДЕН НА КОСМОНАВТИКАТА! 55 г. от първия пилотиран полет на човек в Космоса! Юрий Гагарин - руски офицер, първи от цялото човечество полетял в открития Космос на борда на руска ракета, 108 мин., които поставят началото на Космическата ера в историята на Земята! От няколко дни хиперактивният евроатлантик Соломон Паси се опитва да вкарва навсякъде идеята, че "първият български астронавт трябва да полети с НАСА" - което е пълна простотия, най-меко казано! Преводът на американската дума "астронавт" на български е КОСМОНАВТ, и първият - Георги Иванов - полетя преди 37 години с една руска ракета! Втори български КОСМОНАВТ също летя в Космоса - Александър Александров, а ако има трети, той също така ще е космонавт, а не астронавт, защото - много се надявам, - ние няма да заговорим на американски (краварски) диалект дотогава!!! Още повече, че всички американски (от НАСА) астронавти, летят с руски кораби от над десет години, тъй като техните собствени програми се оказаха много головодни и няколко поредни колектива астронавти паднаха и загинаха минути след излитането! А неотдавна НАСА подписа договорите с руската страна за нови 18 ракетни двигатели, защото си нямат ресурси - човешки и материални, за производството на собствени, "умниците"! Или парички не им стигат (с тяхната корупция не е чудно!) ... По-евтино и сигурно излиза да си купят от тези, дето със сигурност летят и долитат ... доставяйки КОСМОНАВТИТЕ на борда на МКС!

астронавти има в пиндосия в България са космонавти

Българският космически апарат "Люлин", монтиран на борда на ракетата, е създаден от Института за космически изследвания и технологии при БАН, се подчертава в информацията. а къде е помощта на НАСА ....ще ви дърпат ушичките май а...))))

Това са последните остатъци от соц науката. Преди България изпрати двама души в Космоса и подгтови трети, разработи спътник и разнообразна апаратура за дистанционно изследване на Земята, участва в мисиите за Халеевата комета и Фобос. Бяхме лидер в областта на космическите храни и отглеждане на растения в Космоса. Последната отломка е именно този дозиметър, разработен в БАН за космическата станция Мир. Честит празник, глупави и евтини помияри, Вие успешно стигнахте четвъртия свят.

няма как да разберат доста от тях... за съжаление от новините се режи всичко що е положително и свързано с руснаците. сами обявихме, че сме в хибридна война...

Хубаво за нашата апаратура, такива новини да се чуват. Обаче! Днес е 12-ти април. На тази дата,преди 55 години,през 1961-а, съветският космонавт Юрий Гагарин осъществява първият пилотиран полет в Космоса. Става първият човек в Космоса. Тази дата се чества по целия Свят, но за вас,това явно е една обикновена и незабележима дата.Вероятно,защото е свързана с Русия и СССР.Или пък, защото въобще не ви е известна....

Тези които искат, ще научат. Тези които знаят, не забравят. Тези които могат, ще го направят. Нито едни трол, обаче, няма да разбере, какво всъщност казвам. За останалите, честит празник!

Руската ракета"Протон - М" най- вероятно е на дъното на океана, и ми е трудно да си представя как предава. Трябва ли толкова усилено да наблягаме на Руското:) ?

че има ракета на дъното, има. дали е руска, или друга, няма значение. но дъното със сигурност не е океанското, а на твоя задник.

С простащини няма да промениш факта, че ракетата се използва да качи в орбита и ускори спътника който предава информация и пътува към Марс. С простащина няма как да промениш фактът, че някой може би по-прост от теб е публикувал статия с грешна информация. А най-лошото е, че някакви хора коментират и спорят за статия с грешно съдържание :)

Браво нещо хубаво най-после...

Ми чудесно! Значи можем да натоварим всички политици и еднопосочно на Марс, щом радиацията ще е що-годе поносима, все пак сме хуманни ;)