Спират 6 блока от ”Марица Изток” заради слаб износ и ниско потребление

Електроенергийният системен оператор - ЕСО ЕАД разпореди спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ „Марица Изток” - 2, както и Втори блок в ТЕЦ „Марица Изток” - 1 и два от общо 4 блока в ТЕЦ „Марица Изток” - 3.

Обратно в новината

Коментари - Спират 6 блока от ”Марица Изток” заради слаб износ и ниско потребление | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За крайния потребител най-евтин е толът, който се продава на най-ниска цена. Само че за разлика от други държави, в България крайният потребител няма никакъв избор, освен да плаща това, което му е пратено като сметка.

Докато НЕУДАЧНИЦИ, ПРОДАЖНИЦИ, НЕГРАМОТНИЦИ, АНТИБЪЛГАРИ управляват ДКЕВР, нищо добро не чака този беден и ограбен народ. Едно нещо трябва да е ясно на управляващите: Тока не може да се складира! При тока важи правилото потребяваш сега или губиш! Основна задача на ДКЕВР е да осигури (на поносима цена) потреблението на всичката произведена ел.енергия.

Само ще отбележа, че рухна мита за нищо непроизвеждането от ВЕИ и по специално от фотоволтаици и вятър. Очевадно е, че те произвеждат, а не препродават енергия от други източници. И да добавя, че тука продължават разни тъпунгери да плюят малоумно, затова уточнявам: ВЕИ произвеждат НАЙ-ЕВТИНАТА енергия, проблема е в това, че са нови и калкулират амортизацията в цената си. Но същото е и за нови АЕЦ. Например АЕЦ Акую (която ОЩЕ не се строи) има договор за продажба на преференциални цени от 15,5 американски цента, което е 25 ст. и е съизмеримо (дори по-скъпо) с фотоволтаици и вятър, а към момента на пуска си след 6-8 г. вероятно ще е с двойно по-скъпа енергия. Другият проблем е, че червените боклуци си осигуриха неправомерно 25 г. договори на много завишени цени и си направиха масово фотоволтаични централи. При норма на амортизация за такъв тип централи от 10 до 15 г. по света тука доганизираните Станишевчета си гласуваха 25 г.

За среднограмотен човек нещата са ясни като бял ден. Защо "интелегентната" бг популация не може да схване тези толкова елементарни неща?

защо се спират евтините производители, а скъпите отново са в калкулацията?

Май си се объркал. ВЕИ са най-евтиният производител. Изглеждат ти скъпи само защото в момента към цената им се калкулира и амортизацията.

Защо Тиквата и Станишев бързаха да раздават лицензи за зелена енергия като срока даден от ЕС е до 2020 година? От ЕС говорят за "Европа на две скорости" т.е. БГ явно е на втора скорост и може ше и без зелена енергия защото хората нямат и нама да имат пари за нея.

кой раздаде повече ? плъха или тиквата ? и който е раздал повече него повече да го ....... наобичаме

Поравно всички за 23 години. Всички вкупом съгрешиха. Костов направи американските Марици 1-3. Станишев "зелената", Кунева затвори Козлодуй 3-4 без да са настоявали за това (още можеше да работи до тази година). и т.н, и т.н....

Не можели да изключат фотоволтаиците, защото изпълнявали директива на ЕС. Но вместо 160 мегавата, управленците през последните години са изпреварили сроковете и са разрешили производството на 1060 мегавата. Да оставят само фотоволтаици до 160 мегавата, а получилите разрешения над тези количества да бъдат изключвани, вместо произвеждащите пъти по-евтин ток от ТЕЦ-овете. Нека Цветелина сама да си продава тока за тази цена от 690 лева на външния пазар.

Прокуратурата незабавно да открие виновните,нарушили директивите на ЕС! На съд и в затвора-за превишаване на правото на власт! ДКЕВР да ограничи енергопроизводството от фотоволтаиците до разрешените от ЕС-160 мегавата !Да се изхвърлят от Властта всички,управлявали 23 г...Те са вредни и непоправими! Трябва да се заменят с отговорни, зачитащи законите-достойни и честни хора, защитаващи интересите на народа!

Тук е мястото на ДКЕВР и на енергийният министър да изключат фотоволтаиците, а не ТЕЦ-овете. Но те постъпват като истински комунисти - ще хвърлят миньорите срещу демонстрантите, ще си измият ръцете и ще си гушнат комисионните. С един куршум два заека - хем Цецо няма да праща полиция срещу демонстрантите - миньорите ще свършат мръсната работа, хем комисионките са осигурени! Гадове мръсни!

Е сега вече ще "разкажат играта" на въгледобивното дружество "Марица - изток"! Там работят 7500 човека! И без това то е в крайно неизгодна позиция. Нискокалоричните въглища могат да се горят само в централите от комплекса. Пък и НЕК не плаща..... Очаквайте още стачки и протести от миньорите

Поредния сценарий и провокация за противопоставяне на обикновените хора ! Бог да пази България !

Питаме специалистите в енергетиката - Коя електроенергия е по -скъпа като разход-тази от ВЕЦОВЕТЕ ,ТАЗИ ОТ ТЕЦОВЕТЕ ,ТАЗИ ОТ АЕЦ ИЛИ ТАЗИ ОТ ФОТО ВОЛТАИЦИТИТЕ...... НЕ МОЖЕ ЛИ СВРЪХПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ДА СЕ СЪХРАНЯВА В ПОДХОДЯЩИ СИСТЕМИ..... *НЕ МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА НАПРАВИ ДИАГРАМА НА РАЗХОДИТЕ НА ПОСОЧЕНИТЕ ПО-ГОРЕ ИЗТОЧНИЦИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛ ЕНЕРГИЯ И ДА ОПРЕДЕЛИ РАЗУМЕН ПОДХОД ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ.....

Se taia

Пич очевидно си пропуснал много от основното си образование. Тока не е вода, че да го наливаш в кофи и бидони и да го ползваш след това. Има системи, които да "държат" произведено електричество, но те те са адски скъпи и не е рентабилно да се ползват в държавен мащаб.

Всъщност има такива системи и обикновено ги наричат ПАВЕЦ, но точно за този период на година, когато реките са най-пълни не са най-ефикасни.

Какво стана с тъмното и студеното другари комунисти.То се оказа че без Белене няма какво да правим тока, а с Белене къде ще го продавате, на Марс ли хиени лакоми крадливи?

като ви е евтин тока що го не изнасяте...? или най-харабия е на вътрешния пзар- нема не искам, няма скъп е... аре сиктир!

НЕ СЕ МОРЕТЕ ПОВЕЧЕ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА! ХОРАТА СИ КАЗАХА ДУМАТА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ

да ти национализират компа дано,фашага червен

Ами държавата не й иска скъпия ток!!!Големи будали сме били !!!!!

Идиоти долни накрая ще спрем и тока да ви ползваме който в същност си е нашият ток с нашите пари откраднати от вас !!!

Някой пак ни налъгва. Защо в такъв случай на 28.02.2013 г сме внасяли 670 Мегавата от Румъния. В същото време сме изнасяли близо гигават за Македония, Турция и Гърция. Вероятно електроенергията от Румъния я купуваме по-евтино от прозвежданата у нас. Фотоволтаиците са голям проблем.

Много просто. Румънците си изнасят енергията от АЕЦ Черна Вода за Гърция и Македония. Как предлагаш иначе? С космически лъчи?

вигдам че има много ,,троллс,, на които им плаща еуропа да подкопават ,,саединението прави силата,,!!!доколкото за миниорите, ако в булгаря имаше сериозни инвеститори, щеше да има нугда от тока за промишлени нугди и нямаше да има спад вав тарсенето. миниорите да поискат инвастиции в промишленноста а не да чакат народа безразборно да харчи ел.енергя!!!хората с голямо ия обикновено,,губят,, от някаде!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

На плакатите на миньорите ще пише "Иван костов ни осигури работа, Бойко ни я взе"

ще бъде доста интересна срещата на протестиращите миньори с протестиращите за "достоен живот", разбирай пари... Та ще има много добро разбирателство между двата вида протестиращи...

Като са избрали да спрът тези мощности,значи могат да избират кога да ги пуснат.И ако тези диспечери милеят за българския народ(не като цяло,а само за тези които едва свързват двата края),то нека никога да не ги пускат

Очаквам като начало 25000 миньори в София. Това ще се случи съвсем скоро!

Абе, ти съвсем започна да изтъпяваш. Че по цяло лято повечето ТЕЦ са изключени. То това им е основната функция да поемат пикови натоварвания наред с ВЕЦ и най-вече зимния сезон. Тази работа за АЕЦ е малко трудничка, като налага работа на блоковете не в номинален режим, което е по-рисково по отношение на аварии. А пък спирането на блок в АЕЦ и последвалият му пуск е доста бавна операция. Затова се нужни ТЕЦ, които напоследък се правят в газов вариант и са още по гъвкави по отношение пускане спиране. Така че да чакаш миньори е пълно малоумие, най-малкото защото не протестиращите ще са виновни за ниското потребление И ЛИПСАТА НА ПАЗАРИ. Това можеш да очакваш едва ако някой тъпак тръгне да строи Белене. Белене ако някога се строи то това трябва да е след 30-40 г. и то само ако нарасне консумацията и ВЕИ не смогват да се справят. Между другото след около 5-10 г. Блок на АЕЦ от типа на беленските ще струва около милярд евро, т.е. около 3 пъти по-евтино от сегашната оферта.

"Средното производство от соларни мощности на 3 март се движи в рамките на 750 мегавата." Това не е ли колкото беше планираното производство на Белене?! След 4 години, като се изплатят соларките, цената на тока им ще падне двойно. Тогава вече не само природата ще почувства ефекта им, но и ние!

Какъв е ресурсът на "соларките", кога се очаква да издъхнат - те не са вечни, нали? Трябва да се обновяват. И пак да се изплащат. Така ли е наистина?

Ще почувстваме след 25 години! Толкова им дадоха Аталай и Корнезов с "печатна грешка" в закона... Ама за това не се чува в протестите... няма ли кой да им го обясни на протестиращите?

на денонощието е измерена мощност от 750 мегавата? Я сега през нощта, на 3 март да се провери - колко произвеждат? И да не забравите Р.Овч- утре да ни уведомите!!

750 мегавата е мощност. За час произвеждат 750 мегаватчаса, но само през светлата част на деня, при това само 4-5 часа по обед, а не денонощни 1000МВт х 24ч = 24000МВтч от един реактор.

И к'во се оакза? Ппловината ни мощности не се използват, а червените екстремисти искат да ни натресат и Белене

Централите са с срок на експлоатация. След 20 години няма да има какаво да произвежда ток в БГ. Тогава ще се чудим защо пак заплатите ни ще отиват за ток, а в Турция си ще си купуват майбаси ..

централи бе макак червенодупест? Стига с тия общи приказки и откровени лъжи.

Тъпчо. Имаме ТЕЦ с 5 000 МВт. на средна цена под 10 ст. Договора за Акую включва преференциална цена от 15,5 американски цента, което 25 ст. Дали пък ще внасяме от там или те от нас, как мислиш? Да не говорим че след 20 г. ВЕИ ще бъдат много по-съвършенни и евтини.

veliko

spirame bo bezapasnite tecove za da stroim AEC Belene egati dalaverata za STANISHEV

Едва ли има в България 150 човека които разбират детайлно как се регулира енергийната система , а тук вече над 150 разбирачи се изказват по темата както и млади журналистки по тв. Това е материя не за всяка уста и не само мощностите на центарилте са важни , а местоположението им, динамиката , с която могат да се натоварват и разтоварват. Всичко плюят презедента , но той само това повтаря - нека компетентните институции да си вършат работа . Българинът разбира от футбол, политика и сега вече и от енергетика.

Коментирайки такава сложна тема определено имаш виждане по въпроса...Обясни с не сложни термини как да се понижи цената на тока и да намали загубата на НЕК която е над 2 милиарда и плаща на зелени и други частни енергопроизводители,които по секретни договори не могат да работят на загуба...Задавам въпрос на себе си...

ако на него самия му е ясно! Ама надали!

Като построим и АЕЦ Белене, ще се чудим на кого да продаваме тока.

Здравето на населението в Стара загора и другите населени маста е много по-важно !!! Запазването на здравето и качеството на живот има голям социален ефект !!! Престъпниците (комисионерите) от политическите сили, които сключиха неизгодните договори за приватизация и изкупуване на скъпата ел.енергия трябва да получат съответните санкции ! Политическите сили по време на чието управление са сключени тези договори трябва ние ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ да ги игнорираме на изборите !

Дни преди да напусне управлението правителството ограничава производството на най-евтиния ток в страната. Това съобщиха от НЕК специално за БГНЕС и уточниха: Това на практика означава увеличаване на сметките на ток за крайните потребители. "В петък по заповед на Електроенергийния Системен Оператор, който е подчинен на НЕК и Министерството на икономиката, ограничи до невиждан минимум производството на ток в ТЕЦ Марица- Изток 2", поясниха още от НЕК пред БГНЕС и подчертаха: В рамките на няколко часа производството падна под 450 мвт при възможни 1600 мвт. Решението на правителството е взето в условията на масови бунтове, включително и днес, срещу високите цени на тока. ТЕЦ Марица-Изток 2 произвежда най-евтиния ток в страната. От НЕК подчертаха, че при тази ситуация на крайните потребители ще се предлага предимно скъп ток. /БГНЕС

да не забравя - няма правила кога да се изключи ВЕИ :-) Ще работят и ще ги плащаме доживот.

СПРЕТЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ! ДЕТО ЦЕНАТА ИМ Е 120 - 130 ЛВ НА МВТЧ ! ДА СИ ЗАВРАТ ТОЗИ ТОК В ГЪЗ! ЗАЩО СПИРАТЕ БЪЛГАРСКИТЕ САМО?

ЗАЩОТО си много прозд. И сигурно си гласувал за Белене. Ти в диспечерски пункт влизал ли си? Там не е като при диспечерите на гара Стражица. И още нещо, което сигурно не знаеш. "Токът" не може да се пълни в чували. Иначе ще го продават като кюмура.

естествено че няма потребление - като прецакаха цялата индустрия - кой да харчи ток. затова и плащаме толкова скъпо - защото се харчи само битов ток и на наш гръб си трупат печалбите - сетете се за някой завод или някакво сериозно потребление - братче как я докарахме дотук??? в сравнение със сегашните политици и тяхната продажност някогашните комуняги бяха просто детска градина - невинни дечица

Спомени-исталирани мощности по онова време-17 000MW,върхово потребление зимен период-12 000MW-14 000MW,3 000MW-ремонт и резерв.

Кое време имаш в предвид? Януари 2012, когато температурите се задържаха за 2 седмици под -10С пак ударихме тавана на производството. Плюс 2000+МВ само софийските ТЕЦове.

Планът Ран-Ът

Ами като има излишъци на електроенергия,за какво ни е атомна централа "Белене"?Като има излишъци на електроенергия,намалете цената и ще се увеличи потреблението.Така ще бъде добре за всички.Ама то май няма кой да мисли,като всичко е монопол.

Другари! Построим ли Белене, изведнъж ще се появи търсене в региона и ще я изплатим за 5 месеца - като лизинг на кола! Гласувайте за нас- виждате, че сме специялисти!

Ам чи как? Построим ли Белене, токът пада на 1ст с доставката, всички ще се накупим електромобили маде ин ловеч.

Братя..един от поредните планове на монополите..да ги гльтнат и да ликвидират кнкуренцията..затова да гоним до дупка монополите и с гласьт си да ги заставим да забравят поне този си план...

Ти въобще не прочете за какво става въпрос нали?

За какво му е да чете.Той си е научил думичките наизуст и си ги повтаря.

Ако потреблението на ток в България падне до нула, познайте от три пъти кои мощности ще изключат последни? Браво! Познахте от пръв път - ВЕИтата на Цеца Секса....

Ей за такива като теб един съфорумец пише: "Прост народ - слаба държава".

Абе да спират всичко в тая шибана държава и да я продават цялата на някой.....

"ш...н" си само ти.

Защо българите не се стремят към соларните установки ? Германия е с толкова малко слънцедни, а всеки дом има соларни панели! Защо не се кандидатства за евросредства, с които да се помогне на бъл. домаконства да намерят по-добро решение за все по-належащите нужди от енергии?

В България токът струва 8 евроцента и народа сваля правителства, какво ли ще стане ако със соларни панели се вдигне до 21?

Не е задължително да поскъпне, ако централите се правят за лични нужди, а излишната произведена електроенергия се приспада или се изкупува на цената на микса.

Германия планира да получава електроенергия от Балтийската АЕЦ, която се строи в Калининградска област. Такава информация е разпространена от Мюнхенския институт за защита на околната среда съобщи в началото на седмицата Rugrad.eu. Според информацията от института, федералното правителство има намерение да доставя в Германия електроенергия от Калининградска област посредством подводен кабел по дъното на Балтийско море. Построяването на това трасе ще се финансира със средства на ЕС. Това е на фона на приетото по-рано решение на правителството на Германия за пълно излизане от ядрената енергетика след аварията на японската АЕЦ Фукушима-1. От своя страна представител на Министерството на икономиката на Германия съобщи, че плановете за доставки не се на федералното правителство, а на едно руско енергийно предприятие. Той поясни, че решенията за възможни доставки на електроенергия се вземат от енергийните компании, а не от федералното правителство. Според него вносът и износът на електроенергия е съвсем в реда на нещата. Трябва да отбележим, че през 2012 година в германските СМИ излизаше информация за интерес към Калининградската АЕЦ от страна на германския енергиен концерн RWE, който е провеждал преговори с Интер РАО ЕЭС. Тогава, обаче, не е се е обсъждало прокарване на кабел по дъното а Балтийско море, а за ползване на полската електропреносна мрежа. За резултатите от преговорите официален Берлин не знае нищо. БАЕЦ ще има два енергоблока с електрическа мощност по 1,2 GW всеки. Въвеждането в експлоатация на първия блок се планира за 2016, а на втория за 2018 година. Стойността на централата се изчислява на 4,8 милиарда евро, а заедно с инфраструктурата 6,23 милиарда евро. Централата се строи на 120 километра от Калининград, на 60 километра от брега на Куршския залив и на 12 километра на югоизток от град Неман.

Защото все още е по изгодно да се плаща на доставчик отколкото да се инвестира във фотоволтаик за лично ползване.

Затова ли от ЕС реват непрекъснато, че не изпълняваме не знам какви си директиви за опазване на околната среда? Явно затова искат да ни забранят да се отопляваме на дърва, защото народът масово минава на този тип отопление и няма кой да плаща скъпия ток на тецовете.

Трябва незабавно да започнем строежа на Белене!

Вадиш едни 23 милиарда и почваме веднага!!!

Кога станаха 23?

lu4ka

Когато не работи "МИ" 3, продължават да им плащат всеки Божи ден. Така не работят , нямат разходи, но за сметка на това приходите си вървят.Така, че въобще не е за радост.

АЕЦ Белене ще е нужна, когато навлязат масово колите на ток - а това зависи основно от бъдещото правителство. Това, че сега месеца е топъл, не значи, че след една седмица напр. няма да е минус 10-15 градуса и всички мощности ще са натоварени на макс. За през лятото е същото, когато температурите станат над 30 градуса - всички централи ще са натоварени на макс.

ОСТАВИ КОЛИТЕ МИ ХОРАТА С ЕНАКАЪСАХА ДА ПРАВЯТ ЖП ЛИНИИ КОИТО ОТДАВНА СА НА ТОК НАШИТЕ ГРОБАРИ ЖП-ТО СЪСПИАПХА, ЧЕ КРЕМИКОВЦИ ГО ДАДОХА НА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ ДА НЯМА ШАНС НЯКОЙ НЯКОГА ДА ГО ПОДКАРА ОТНОВО, ДАЛАВЕТИТЕ СА ВСЕ ТАКИВА

Нека ЕСО спре топлофикация София, на която ДКЕВР определи най високата цена на електроенергията, произведена от когенерацията-305 лв/мватч. Висока цена на ток ниска цена на парното и софиянци непрекъснато се оплакват.Сега се сетили да изолират тръбите-къде бяха лятото, къде са специалистите топлотехници. Хубава работа ама българска!!

Не сме тръгнали по къси ръкави!Било паднало патреблението на ток!Алоо сега е началото на месец март.Зимата е още на ход.Стига лъжи.

Днес половината младежи в Южния парк НАИСТИНА бяха по къси ръкави. Видях го с очите си.

Въпроса е - кой ще компенсира пропуснатите печалби на собствениците на мариците. Най вероятно ще ни ги зашият и да им плащаме дори и да не работят

Не разбирам защо ни е нова АЕЦ! Дори това в статията да е манипулация пак си остава въпросът- защо не строим евтини ВЕЦ-ове, доказано най-евтината енергия? Ако има специалист , молч да ми отговори

Една АЕЦ генерира енергия 365 дни в годината, без да зависи от студ, суша, вятър, слънце и т. н. Защо не се запиташ: Какво правят ВЕЦовете при суша? Какво правят вятърничевите инсталации при безветрие и при силен вятър? Какво правят фотоволтаиците през по голямата част от денонощието и при най малкото снежно покритие? Колко струва киловат от тяхната енергия?

Не на шистовия газ. С какво право ни го набутват тия Американски убийци на деца.

ШИСТОВ ГАЗ ТОВА ВИ ТРЯБВА - КАЗВАМ ВИ АЗ МАРСИ РАЙС ХА ХА ХА ХА ХА ХАХ АХАХ АХ ХА ХАХА

Спираме цели 6 блока от Мариците? Произвеждаме толкова много ток,че нито има кой да го ползва, нито можем да изнасяме, а г-н Станишев иска и АЕЦ Белене-за да има още една ниша за ограбване на народа.

То и допълнителни блокове на Козлодуй пак ще свършат работа. А площадката на Белене може да стане пристанищен терминал, ВЕЦ, ТЕЦ и даже всичко взето заедно. Там е най големия док по Дунава.

Няма кой да купува скъпия "зелен" ток и той трябва да бъде набутан на българските овце, а от АЕЦа не маже да се изнася защото тогава цената на "микса" ще хвръкне. Остава да се спрат ТЕЦовете /за което пак им се плаща/. Та сметнете си сами колко ни излиза "зеления" ток

ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, ПОДПИСАЛИ ДОГОВОРИТЕ С Марици 1 и 3, със зелените производители, НЕИЗГОДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ - НА ВЪЖЕТО!!!

ami da,to4no tam e kliy4at na barakata opaa..na NOVINATA. Bedni mi narode ne moge6 li da se useti6 kolko lovko te manipulirat.

Май скъпия ток никой не го иска !

как никой, Костов го иска, то ако никой не го искаше, скъпият ток нямаше да го има