Мълния удари 18-годишно момиче на автогарата в Приморско

Девойката е транспортирана в УМБАЛ-Бургас и лекарите се борят за живота й

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

При гръмотевична буря в никакъв случай не се криите под дървета. Точно там удрят гръмотевиците. Или близо до високи метални съоръжения.

На бас че кабела на гръмоотводите на около липсва - предаден за метал.

На бас че не знаеш какъв е радиусът на покритие на един гръмоотвод, особено когато около него има по-високи дървета.

Повдигат либидото.

Господи! 100 пъти съм повтарял, но няма кой да ме слуша. В гръмотевична буря, мястото ви не е под дърветата, а в колата ви. В колата е най-сигурното място. Там сте в пълна безопасност, каквито и мълнии да падат около вас.

Абсолютно, колата е като Фарадеева клетка и едно от най-сигурните убежища от мълнии.

И не саво ти го повтаряш, от малка са ми го повтаряли при всеки дъжд и при всяка гръмотевице - в колата е най-безопасно, под дърво в буря никога не заставай.... Дано се оправи момичето.

Как не можа за 32 г. поне една мълния да удари Драгалевския гърбат @й дук!?

А стига бе!? Как е ударила мълня момичето докато е била в колата?!?!

Доколкото разбрах, е станало, момента, в който е слязла от автомобила. Мноог е вероятно да е държала рамката на вратата. Това става за милисекунди.

Никой не може да каже, какво точно е привлякло мълнията към нея. Но мобилен телефон, часовник, метално нещо по нея 100% са изиграли роля. Освен това, щом е в кома, я уцелила много мъничка част от цялата мощност на мълнията, в противен случай щеше да е на кебапчета сега. Колкото до автомобила, всички автомобили са фарадееви кафези, но са известни случаи на ударени от мълния автомобили, със съответно 4 спукани гуми, и разбира се, изгоряла електроника. Случвало се е два пъти да бъде ударен автомобил, като при първият удар всичко продължава да функционира, благодарение на примерно мокрите гуми. А хората вътре иначе са наред. Дано оцелее мацката, но случаите на внезапно починали след подобна кома хора са много чести, въпреки, че в началото оживяват, и всичко изглежда привидно добре. Не искам да съм лош пророк. Просто някак "изгаря" енергията им.

През стъклото ли бе пич? То стъклото е брутален диелектрик. Най-вероятно е излязла навън и е стояла под дървото.. грешка, огроомна грешка.

Аз не съм написал никъде, че тя е била в колата. Както и изрично написах, че всеки автомобил е фарадеев кафез, и вътре ако е седяла, нищо е нямало да се случи с нея.

В мобилния телефон има много малко метал. Привличал бил мълнии... глупости.

Абе за тебе знаем, че си тъпчо, но поне развеселяваш форума:-))) Не е в това дали има метал, а в това че телефонът общува с кулите и създава йонизирано поле по канала на радиосигнала(който е енергия) и съответно мълнията се привлича към мпстото с повишена електропроводимост. Дзевдзек, дзевдзек ама да не те изшляпа Илийчо поради тъпотията ти:-)) Ае със здраве и умната с телефона у буря!

3евзек

Г-н Дядо Мраз, Не аз, а ти си тъпчо. Защото! Йонизиращото поле за пробив при мълния е от порядъка на 300 милиона волта, зависи колко е високо облакът, какъв точно дъжд вали... Знаеш ли колко киловата трябва да предавателят на телефончето, за да повлияе някак на електропроводимостта? Аман от дебили, които са изкарали съкратен курс във фейсбук академията и се мислят за голямата работа! Ако все пак не вярваш, виж някой далекопровод каква изолация има за 110 киловолта или за 220 киловолта... По броя стъклени пръстени ще ги познаеш, един съответства на 10-ина киловолта, като гарантиарно не пробива при каквито и да било атмосферни условия. След това мащабирай като за разстоянието до облак. Уж се пишеш за "мислещ", пък все аз трябва да ти обяснявам такива елементарни неща. Май много високо мнение имаш за себе си?

Като ти чета глупостите, разбирам защо рано или късно Илийчо ще ти се обади!Но не ти го пожелавам де. Телефонът няма нужда да има такава мощност за да стигне мълнията до него, точно по същата причина поради която мълнии често падат на високо и добре покрито със шума дърво, особено отделно стоящо.Или по твойта логика дървото е йонизирало канал от 300 000 до 300 млн волта та мълнията да слезе към него?Или пък рибар с въдица(особено с пръчка от въглеродни влакна) са често удряни от мълнии сигурно пак поради йонизиращата способност на въдищата с мощност от не'нам си колко волта. Отде можа да ти хрумне е едно, обаче ако даваш тука такива обяснения и някои хора се вслушат в брътвежите ти, донякъде ще си отговорен ако впоследствие се случи нещо с тях. Фарадей е правел опитите си с една проста жица закачена на хвърчило и резултатите стават ясни след третия загинал помощник, ама ти явно не си чел достатъчно Та при буря с мълнии, дръж телефона далеч ако е включен, най-добре го изключи!

3евзек

Ало, Дядо Мраз, Мислех те за много прост, но пак съм те подценил. Пробивното напрежение до върха на дървото, особено ако е високо и самотно стоящо, е с има няма 2-5 милиона волта по-ниско, отколкото до земята. Затова не му трябват киловати. Нито на въдицата, нито на хвърчилото на Фарадей. Йонизацията идва натурално свише. За двата допълнителни волта от телефона, ако въобще има толкова, знаеш ли на кого му дреме за тях? А ти пак нагледно демонстрираш ефекта на Дънинг и Крюгер. Внимавай когато пресичаш трамвайни релси, да не те хване ток.

3евзек

По-голям е рискът човек да умре от мълния, когато идиотът наблизо предвидливо си е оставил телефона и затова не може да извика линейка.

Преди 2 дни едно италианско момиче на 27г на почивка във Франция се разхожда в центъра на малко градче. От един прозорец се откача една дървена персияна и и пада в/у главата и я убива. Останах шокирана от нелепата смърт на това младо момиче. Яжте пийте, носете си новите дрехи и, бъдете добри.

Над 90% от съдбата човек си я създава сам. Ако решиш да се заколиш по някакъ уникално глупав за света начин, то едва ли ще те сгази влак. Така че освен да ядете и да бъдете добри... все пак не тичайте сами при нея.

с тези заучени псевдофрази. Трите основни характеристики на съдбата: тоталност, непознаваемост и независимост от човешката воля, „съдбата е нещо, което движи всичко и в същото време е непознаваемо“ Онези 90% за които говориш са, амбиция, целеустременост, постоянство и рационалност.

3евзек

Дрън-дрън... Иди в другата статия, според която военен застрелял жена си, а после и себе си, да видим дали ще успееш да го изкараш като резултат от амбиция, целеустременост, постоянство и рационалност. Знаеш ли колко уникални видове смърт избягваш всеки ден само чрез извършване на рутинни дейности? Хората трупат житейски опит за тях по 18 години, докато станат пълнолетни, пък и след това не е много сигурно, че могат да ги избегнат всичките.

Който както си го е направил. Ако си си написал, че ще се обесиш, няма да се удавиш. Лошото е, че не помним какво сме си написали, в това е същността на живота на човек. Уроци.

агресивни хора c доминираща лексика. Светът е красив защото е различен и, всеки има различно мнение, което може да изкаже но , не да се опитва да налага като най достоверно. Adios

А приятеля и какво е правил, докато непозната жена я е спасявала? Стискал е палци за късмет ли, или

Ами... примерно е звънял на 112.

Аз, например, не мисля, че мога да направя сърдечен масаж, като хората, всъщност изобщо не знам мога ли, не ми се е случвало. Да по филмите гледам какво правят, но до там. Така че, ако се появи някой, който знае какво да прави, ще го оставя да го прави и няма да му преча с истерични изблици, за да доказвам загрижеността си.

В Бостън в музея по наука и природа има демонстрация на фарадеев кафез, при което човекът вътре даже се хваща за металните пръти на клетката, но мълниите(произведени от генератор на Грааф)не го поразяват https://www.google.com/url?q=https://www.mos.org/live-presentations/lightning&sa=U&ved=2ahUKEwjm44j3-8v5AhXNFlkFHapDATQQFnoECAsQAg&usg=AOvVaw0bln1mAPQZlrluKXS-hznn

По време на бурята десетки хора стояха в морето или се криха под металните си чадъри..

ужас , ужасно невежество ако наистина така са направили!!!!!

Тоя келеш го гледах по новините, все едно беше напушен. Ако такъв е гадже на дъщеря ми ще го чукам поне веднъж седмично...

Митко Павлов ги прокле сутринта всички на морето - Гръм да ги удари... Дано да е доволен.

Az mie liobimoto dramati4esko 4etivo KOGATO GRAM ODARI KAK EHOTO ZAGLAHVA

В такива ситуации най-опасно е да бъдеш под дърветата или да държиш телефона в ръка...дано се оправи

... изпитано още преди христа.

Ами ако държиш телефона в джоба, тогава квка е разликата? Ами ако е в колата наблизо?

Dano dago spasat gorkotu momi4e.

Mein Schatz, wann wirst du ENDLICH der Bulgarisch lernen, so ein bisschen nur...? Ich sagte dir schon paar mal, dass hier man auf bulgarisch schreiben sollte... hast du nicht verstanden? Ja, hoffentlich, aber nach so einem Blitz, wird sie nur ein Stuck Fleisch weiter...entweder mit zukunftige Schwierigkeiten im Leben...

Телефон или смарт часовник е вероятна причина. Ако бяха останали поне в автомобила това нямаше да се случи. Дано се възстанови!

То има дърво на 15 метра отгоре, върху което са пробили 50-100 милиона волта, ти за четвърт ват телефон или часовник ми разправяш, че бил изиграл решаваща роля...

Като ходиш на нашето море така си е..не знаеш дали и как ще се прибереш

Ти и на село да си останеш,не се знае дали ще се прибереш читав от кръчмата.

Да издирят учителките им по физика и да ги питат как им подариха оценките

Кой ти учи физика вече. То не е интересно. На кокорчо приятелите от големия резет накараха децата да зяпат в ютюб по цял ден някви кифли, дето си сменят лаковете.

При гръмотевична буря,под дърво. Нищо,друг път ша знай.

в град ... няма да питам ... малоумен ли си - факт е

Да се върнеш на изпит по физика

и на площада да е все тая - особено ако е с телефон

Колата е изолирана през гумите

Колата е фарадеева клетка

3евзек

То и ти си изолиран през подметките, обаче иди спри мегаволт с тях. Не става така.

Главата ти е изолирана през гумите!Гумите не са това което спасява от мълния в кола. Ама прочети повечко,пък може и да ти светне лампата

IDIOTITE ........... KOIA E " UNIVERSITETSKATA BOLNICA "" U BOURGAS ??????????????? A MUPPETS ???????????

Има, има медиц. факултет в (според инфо в сайта btu.bg) бургаския университет ,,Проф. д-р Асен Златарев" : ул. ,,Проф. д-р Яким Якимов" - 1{служеб. телефон. н-р ооз59 56 7164о7} , ооз59 е междунар. телеф, номер на родината ни, видите ли по небето тъмносиви облаци - очаквайте скоро да завали, засветка, затрещи и неотменно махнете всякакви фиби, обеци, пръстени, нокторезачки, пили за нокти, колиета, синджирчета, включит. и металн. повод около кучешкия, котешки врат, въобще какъвто и да е метален предмет с каквато и да е форма и ги оставете незабавно не поне 10 метра от Вас,и се придвижвайте чрез ситни стъпки заради наличие вероятно/потенциално наличие на т. нар. крачно напрежение, издирете и вижте таблица за електропроводимост на металите, в никакъв случай не ползвайте дърво или храст в роля заслон понеже са гръмоотвод, а 5о хил. волта е електронапрежението в коя да е спущаща се от небето към земната повърхност светкавица, умната, живи + здрави

Жсмите привличат мълниите

Стара може да съм, но не съм комуняга. И ние ви оставихме подредена и дисциплинирана държава, ама вие, младите, искате да ви управляват чалгаджии или харвардци

Не е за тука тоя коментар

Несъществуваща връзка на гръмоотводите е точно в темата .

Луда ли си откачалке - вие дъртофелите съсипахте държавата - 45 години ви клатиха комунистите после още 35 години гласувате за техните деца вече боядисани като демократи.

Комуне си, щом харесваш НРБ. Харвардци управляваха 7 месеца, а любимите ти селяни - 78 години.

Ние искаме да ни управляват дърти,издухани,крадливи комунисти.

Ама не се стои под дървета когато има буря.

В полето - селски ....в полето .

Дано се оправи момичето. Ако ти е писано да те удари мълния, няма да се удавиш.

Като се управи ще стане ясновидка.

Точно под дърветата е най-опасното място при гръмотевични бури...а и ако е била с телефон в ръка...

А автогарата е задушена от нотели , по - високи от дърветата .Прескочи да видиш .

Телефонът в ръка носи опасност само ако е стационарен. Имам предвид с 1-2 километра кабел, който върви по стълбове до близката централа.

Дано се спаси. Незнанието убива. Слезнала от колата че да отиде под дървото с телефон в ръка.

Така е.В колата е най безопасно,ако някой не знае да види коментара

На гуми са.

И да, и не. Ако мълнията разцепи дървото и то паднане върху колата? Това е малко тото.

Няма случайни неща в живота, плосто някои неща са толкова съвършени, че изглеждат като плод на случайността.

Момичето е било под дървета, когато е ударено от мълнията... Защо не са останали в колата,да се чуди човек,точно под дърветата е най опасното място... А нищо чудно и да е говорила по телефона,те днешните моми не свалят от ушите си тия телефони,а светкавиците биват привличани и от тях. При буря трябва да се мисли,как да се скриеш на безопасно място,но не под дърветата с телефон в ръка...

Ако малко от малко бяха учили в клас, щяха да знаят, че колата е фарадеев кафез и е изолирана от светкавици, а не да се крият под дърветата.

тва да не ти е жигулата на дядо ти? Днес се използват композитни материали, пластмаси и прочее и по купето трудно ще намерите нещо метално. То и в трабанта на баща ми нямаше ... а е технология от 50-те

Освен броните, всичките други части по колите са железни (при евтините автомобили) и алуминиеви (при скъпите автомобили) . Няма човек убит в кола от грамотевица. Общото опростачване и техническа неграмотност придобита от децата на дИмокрацията чрез гугле е безкрайна и повсеместна ....

Сега, ходи и върни агнето, и дипломата си за основно образование...

Тая автогара няма ли гръмоотвод? Или тъмнозелените са го свили?

Ми може и да няма... При бай Тошо имаше, но днес нищо няма, всичко е обезкостено и на доизживяване...

Колата те предпазва, но не и при досег с металната част на купето.

Тръгнали сте едни глупости да приказвате... Ток тече между точка А и точка Б. Купето е с много ниско съпротивление, съответно едва ли има части от него, между които има потенциана разлика много по-голяма от 5 волта. Колко токо ще протече през човешко тяло при напрежение 5 волта? Вече ако тялото е подало поне един крак навън и е стъпило на земята... тогава работата е друга.

Предупреждение свише.

Последния път така пукаше и валеше, че ме беше страх и в колата да остана, понеже падаха супер близо. Нямах друг шнас обаче. Но да застанеш под дърветата.... Дано се оправи

Стои се в колата, защото колата е своеобразен фарадеев кафез. Т.е. си защитен от светкавицата.

ㅤ

Ако не е била жената там да я поддържа жива... Адмирации за героинята и пожелания за бързо възстановяване на момичето.

Много жалко за момичето......, но за огромно съжаление съвременните млади нямат елементарни познания за живота. Да застанеш под дърво по време на буря и то гръмотевична си е чиста глупост...... Ей, така в квартал умря един млад човек и остави жена и 2 деца и въпреки това още виждам хора, които седят под дърветата по време на буря.

И то при условие, че имаш под ръка идеален фарадеев кафез - колата, която си паркирал.

Много сте прав, но малцина са тези, които знаят какво е фарадеевия кафез и то сред съвременните млади. Макар че ако не се лъжа е включен в учебниците по физика макар и бегло.....

Така е ще знаеш! Само дъртите комуняги знаете какво е фарадеев кафез. Да се чуди човек, като сте толкова умни и знаещи, защо ни оставихте такава кочина и защо самите вие мизерствате.

Бог да е с теб, душичка мила.