Македонският научен институт настоява за 8 условия пред Скопие за покана в ЕС

Едно от тях е да се осъдят политическите убийства и репресии срещу българи след 1944 г.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

македония има право на своята независимост и има свой път по собствена воля. никой никога няма да оспори това. обаче трябва да върнат историята, език, писменост и фолклор без никакви компромиси, точно както се отказаха от името си. Имат достатъчно пост-българска история нека да си завъртят националното самосъзнание около нея - техни вътрешни проблеми. Моето мнение е, че за да се избегне албанизацията на макендония те трябва да признаят официално българското малцинство там - това са всички хора с двойно гражданство. И след като има албанска партия там трябва да има и българска. Тва е за тяхно добро..

Абсолютно вярно. Това ще се равнява на национална катастрофа!

Съжалявам, това беше реплика към коментара на Урко

Ако пропуснем сега този златен исторически шанс да отвоюваме историята, езика, традициите, ... поколенията след нас няма да ни простят. Приемането на статуквото наложено от Сърбия и Русия ще бъде гибелно за нас.

Това требва да е първоаприлска шега или вица на 21 век.

Абсолютно точно и така трябва да бъде,всички аргументи са верни и не трябва да се отстъпва.Цялата политика досега е тенденциозен антибългаризъм ,залегнал още от училище в съзнанието на децата,допълнен с фалшифициране на историята.Няма как да се променят нещата за бъдещите поколения ,докато съществува този отвратителен сценарий.Това че опозицията на ВМРО в Северна Македония са сръбски еничари и не само ,затова им се плаща да бъдат непрекъснато ретроградни ,да дестабилизират ,трябва да се обърне сериозно внимание и на тях от българска страна ,изобщо този абсурд трябва да приключи,защото и те активно пречат на българите да се самоопределят.

Северно Македонците - сега на Северно Македонски ли говорят

Защо трябва всичко да го правим толкова сложно, след като е толкова просто! До 1944 година понятията "македонска нация" и "македонски език" не съществуват. Има област Македония, която до 1912 г. е част от Османската империя, и има понятие "македонци", което включва всички жители на областта Македония. Тези македонци в етническо отношение са или българи, или гърци, или турци, цигани, албанци, власи, евреи... Това са исторически факти, които трябва да бъдат признати от Северна Македония, за да може да влезе без проблеми в ЕС и да върви напред по собствения си път.

Това не са исторически факти, а измислици на болни мозъци.

Антимакедонският псевдонаучен институт показва нагледано, че в историческият българо-македонски спор едиснтвеният аргумент на българската страна е аргументът на силата. Други няма. Или с диктат налага фалшивото си мнение или се сблъсква с пълен крах. Нормално, предвид натрупаните с десетилетия лъжи. Сега играта е или всичко или нищо. Бъглария се е докарала до позицията "или-или" , ама надали.

А на северномакедонците единствения проблем е ИДЕНТИТЕТА! Сериозен проблем!

македонците няма никакъв проблем със себе си. Както отлично се вижда от политиката на на съседните на Македония държави, македонския идентитет е проблем за тях, защото разбива на пух и прах фалшивите им историчски митове, на които се градят !!! Ако беше вярно твърдението ви, България нямаше да се бори така настървено с македонското малцинство в Пиринска Македония. Ако думите ви бяха верни, то самото малцинство никога не трябваше да се е появявало, камо ли да се бори за права днес в 21 век, да прави организации, партии , културни клубове и т.н.

Пиринчо на тебе ти плащат да тролиш и манипулираш,аман от еничари!Античното население и в пиринския край и в СМ е тракийско ,макетата тук не са живели,както и в СМ,прочети източници!Освен това района на Скопие е част от Мизия (на траките -мизи)и включен в Римската империя като провинция Мизия.

Досега България винаги е подавала многократно ръка на Македония - призна пърав държавата, призна неофициално езика, не поиска смяна на името, не поставя въпроса за това че МПЦ се представят за наследници на Екзархията, когато нейн наследник е БПЦ. Не постави въпроса за това че в цялата МПц е пълно с попове-члунове на УДБА (сръбската ДС). в Отговор получи непрестанна омраза и антибългарски демонстрации. Ако се направи читалищна сбирка от хора които се смятат за българи в Скопие, веднага идват агенти провокатори на милицията. Ако се пусне българска научна книга от македонското министерство на образованието я спират от обръщение или я продават в 4-5 бройки. За сметка на това там са заляти от сръбски телевизии и сръбски църкви. на българските светци се "бодат" очите. Не може вечно България да отстъпва. нека да отсъпи Македония. Нека се съобрази с фактите, с историографията нека спре омразата към Българията. Дори срямо Албания няма такава омраза, а се води война с Албания.

Вие от да не падате от Марс ? Почвам ви лъжите една по една - - България и до ден днешен не признава македонския език , въпреки че го е направила преди повече от 70 години. - извод - по отношение на езика България провежда антимакедонска политика - България ( БПЦ) до ден днешен не признава МПЦ. МПЦ не се представя за назследичка на Екзархията, дори не иска да има нищо общо с нея. МПЦ е наследник на Охридската архиепископия. - извод - по отношение на църквата България провежда антимакедонска политика - Откакто Македония стана незавсима в България се извършва ежедневна антимакедонска пропаганда, граничеща с чиста налудничавост. Телевизии, радиа, вестници, фалшиви институти на горния, фалшови партии като ВМРО-БНД ... Подобно нещо там НЯМА. Ако има покажете македонски учебник или решение на македонски съд или решение на македонското правителство, което да твърди че българите са фалшива , изкуствено създадена нация !!! Покажете ! Това което се изисипва тук върху Македония и македонците никога не е било правено там. - извод - В България се води антимакедонска кампания на всички обществени нива - за преследвани хора е излишно да говорите, след като Макеодния имаше няколко министри, котио открито се афишираха като българи. на никой от тях нищо не ми се е еслучило. Хайде вижте си чашата градинка, колко осдителни присъди има България в Страсбурт за потъпкване човешките права на македонското малцинство. - извод - БЪлгария не спазва елемнтарни човешки права на македонците, но обвинява другите за своите престъпления. - България никога за нищо не е правила отстъпки и това е крещяша лъжа. Кажете какво точно е отстъпила ? Какво ? - историята е ясна - българите са тюркски народ, дошъл на Балканните от руските степи, и този народ НИКОГА не се е заселвал в Македония, нито я е владеел цялата. Макеодния НИКОГА не е била цялата в България. Освен това българската власт е била толкова краткотрайна, че не е оставила никакви следи. - - Македония не водила война с Албания, Македония беше обект на терористично нападение на албански терористи от Косово. Между другото БЪглария поддържа връзки салбанските акстремистки партии в Македония. Ето ви пример - в Струга бе поведена българо-албанска среща за Охридското въстание от 1913 година , в която не бе поканен нито един македонец. На нея се пропагандираше открито само великобългарски шовинизъм. Покажете ми едно подобно събитие организирано от Република Македония в България ?????? Не можете защото няма.

А с гърците кога ще си уеднаквим историята? Въпросът е сериозен, защото дефакто и двете истории са с пропаганден характер дължащ се на проблемите през от 18- ти век насам и не отразяват истината за отношенията ни през средновековието. Тогава с изключение на кратки периоди на войни между някакви мутри, които едните и другите величаем сме си в отлични взаимоотношения.

Българския и македонския са езици , които имат общи диалекти, като и двата са изкуствено създадени от мързеливи и глупави хора. Първият на база на диалекти зад Балкана, втория от диалекти по поречието на Вардар. Моите баби говореха език еднакво отдалечен и от двата. Бабите ми твърдяха, че са българки. Аман от посредствени филолози и у нас и в Скопие.

Същото нещо може да се каже и за българския и сръбския, за македонския и сръбския, за сръбския и хърватския, за хърватския и словенския .... АКо рабираш какво имам предвид.

Много добре знам, че на Балканите живеят идиоте на Европа. Хвани единия, удари другия.

българския и сръбския имат доста различия. Днес македонците насилствено вкарваха някои сръбски букви като J в Азбуката си, изкарах Ъ и пр. само за да приличат на сърбите. Азбуката им днес няма нищо общо с това което е оставил Климент ОХридски, или на което е писал Кузман Шакпарев.

Никъде не се лъже толкоз много както в историята. Не че е невъзможно да се възстанови историческата истина, а е много трудно. Историческите лакърдии на Македонския институт могат да минават само пред неграмотна публика. Достопочтенните академици на БАН бяха тръгнали преди няколко години да търсят корените на българите в град Балх (древната Бактра) в Афганистан. Там в античноста са се заселили войниците на Александър Македонски. За една бройка да ни изкарат всичките за македонци. Смях в залата.

наистина нека не се лъже. Александър македонски не е македонец, а елин. Всички племена на Балканския полуостров в Античността - траки, македонски, стари гърци - са се считали за ДОРИЙЦИ или ЕЛИНИ.. Македония е област, в която живее едно от елиниските племена. за Сравнение - василий македонец е наречен македонец, въпреки че е роден в Тракия, защото тогава Тракия се е наричала тема Македония. Това не прави Василий по-малко ромеин. никой не знае със сигурност откъде идва Прабългарите, но еима две хипотези - че идват от Партия, иче идват от Монголия. И двете хипотези сочат Азия като прародина на българите. По това време никакви мистични македонски царе не е имало там, от останъците на държавата на Алекасандър Македонсик до към 1 в. пр. Хр. остава царството наС Селевкидите, но те са предимно персийци по етнос.

Точно сега е моментът да се поставят условия. Ние сем в ЕС, а те - не. Ние имаме възмонжст да опредялеме кой да е в ЕС, и нашата позиция е по-силна, трябва да ги накараме да признаят историческата правда и да браним интересите на България, а не на САЩ. Гърция прекрасно защитава своите интереси. тя получи огромно опрощаване на дълговете, за това че се съгласи, освен това се разбра за име, което не й уврежда, а сега води спорове и за най-дребните детайли като македонската наденица. Някому това може да е смешна, на ма гърците е въпрос кой ще я патентова и дали ще могат да печелят от нея или не. Те свеждат всичко до парите. А ние се даваме на всеки. Да, хубаво е Македония да е в Нато и ЕС, но това не трябва да е на всяка цена. Утре те ще влязат в НАТО и Ес, но ще запазят про-сръбските си позиции и това с нищо няма да подобри нашето положение.

След дъжд качулка и сега не е момента да се поставят условия.Не приобщим ли СМ в ЕС и НАТО ,никога няма да не говорим с езика на омразата.Руснаците и българските управляващи преди и след 9ти ни натресоха тази омраза.

като приобщим някого в ЕС и той запази езика на омразата, какво правиш? Навремето либералите с Желев казаваха "не може да поставяме условия на Македония трябва да я признаем". Признахме ги а те ги преврънаха в най-големи врагове. После костов "Не може да поставяме условия трябав неофициално да признаем езика". Пропагандата срещу нас не спря. После Борисов "Ние не трябва да преговаряме с Македония, нека не ги препъваме и им покажем колко сме добросърдечни". Е хубаво ти си добросърдечен, ама когато детето все шамари майката по лицето каква е ползата? явно майката трябва да стане "лоша"

На 100% "ЗА"

Ама и македонски научен институт сме имали ама нещо го е нямало кога хвалипръцко се биеше в гърдите какъв ''договор'' подписал а макетата... Абе днеска боко го каза по телевизора че сме едва ли не толкова дребнав за едната история да се ''хващаме''као мапо важни неща от нея като нато и еврогейския.... Пресанете с тези ''политически убийства и репресии след 44 годна'' защото преди нея еимало бая години с такива ама не ви отърва в момента да ги казвате..

Македонски научен институт има още от 1923 г с известно прекъсване. Винаги е бил водеща обществена организация. когато Каракачанов правеше изказания, те излизаха с декларации, и в някаква степен се разграничаха че гледат леко скептично на нещата и че трябва срещата Гърция- Македония да е тристранна и България да участва. Обаче естествено тогава никой не ги отразяваше, медиите пуснаха цензура.

Винаги можеш да намериш начин да те чуят ако наистина смяташ че си прав..... Къде бяха като се подписа договора и две години след това че сега и те решиха да се покажат.. Няма значение от кога го ИМА а е важно какво е СВЪРШИЛ и вършел....

Тези искания трябваше да ги поставим преди да признаем тази държава. Сега вече ми изглежда малко късно, но си струва да пробваме да спрем приемането име в ЕС. така ще видим и нашите политици колко тежат в ЕС. Дали сме само за парлама или имаме реален глас!! Няма причина да НЕ изтъргуваме преимуществото си, така че нещата да са от полза и за двете държави!!

PEYTSCH

За да станат тези 8 условия факт, са нужни поне още две поколения извън ЕС ...

Честно - това е повече отколкото на мен лично ми е необходимо. Да признаят, че Гоце Делчев, Самуил и още няколко стотин личности от миналото, за които имат претенции, са били българи и да правят каквото искат. Това означава да го признаят в учебниците, на паметниците дето ги издигнаха и изобщо навсякъде. Толкова съм толерантен, че Яне Сандански даже съм готов да им го оставя. Ако могат да градят история около него, като признаят истината за останалите, браво.

защо токлова време няма в нашите учебници истината за терора след 1944г

Jaxon

щото е пълно с комунисти

Ами както сега приемате за истина това що бълват в момента така и тогава сте гоприемали за истина каквото виговорят.. Хората имряха от този период и за това сега надупени на други господариси ги пишем такива мити работи....