Три църкви са против ”осиновяването” на Македонската от БПЦ?

Решението на Светия Синод да "осинови" Македонската православна църква най-вероятно няма да бъде подкрепено от Сръбската и Гръцката патриаршия.

Обратно в новината

Коментари - Три църкви са против ”осиновяването” на Македонската от БПЦ? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мангасарът от "Анубис" да не се пише "баща" на Катя Илиева, защото освен, че е български престъпник и контактьор, е и перач на пари!!!

Господа, ще си позволя да отбележа, че националните спорове са само донякъде разрешими със сблъсък или договор. След като народ е създал своя държава, то той може да създаде и свои църкви и проводействието на това едва ли ще е успешно. Да, придържането към реда в съответната религия е важно - католическата религия не позволява национална самостоятелност на църква, а в източното православие самоуправлението се договаря с другите самостоятелни църкви. И да е малко вероятно постигането на договореност за самостоятелност на Македонската православна църква поради междунационални противоречия, едва ли самата й национална самостоятелност може да се спре. Както националната, така и религиозната принадлежност се определя от самосъзнанието на човека в изградената от народността му култура. На самосъзнаващите свободата си няма как да се наложи постоянно външно подчинение - също не може и на македонските православни. Би било разумно да им се признае правото на религиозна самостоятелност, т.е. на национална църковна свобода, вместо да се причини постоянен сблъсък за невъзможни вече зависимост и подчинение. "Всекиму своето". Времето на Рим и Византия е изтекло...

Не е нужно да си създаваме нови проблеми с комшиите заради измекяри.

Много добре. Сега ще се види, как политиката и държавата са се намесвали в църковните дела и покрай тях в историята, като наука.

Тук ясно се виждат враговете на България - Сърбия, Гърция и Русия. И то е съвсем ясно за всеки, който е си е отварял учебниците по история и може да мисли.

Сръбската църква е наясно, че Македония вече не е част от Югославия,а самостоятелна държава и няма повече причини македонската църква да бъде автономна на сръбската.Най вече това е станало насилствено!Дори и да е призната автономията й и то под условие от Вселенската патриаршия това е било политическо решение,а не църковно,дори противоканонично!Колкото до Руската патриаршия също е наясно, че тя пък няма нищо общо дори да се меси и по право също е наясно как е създадена и откъде идват църковните книги и църковнославянския!Стига нашите придворни слуги да не застанат пак на антибългарски позиции,което няма да е прецедент,но ще бъде поредния позор!!

Гърция толкова се страхува от Македония. Защото, в егейската част много македонци насилствено са претопени, а голяма част от тях, както и моят баща, който са се опитвали да се противопоставят са избягали изоставяйки имотите си. В старата част на Прилеп има цял квартал, който са отишли там, надявайки се, че един ден ще се приберат, но това и до ден днешен не се е случило. Гърция се страхува, ама много, да не би с признаването на каквото и да било македонско тези хора, който никак не са малко да проявят претенции към техните земи, който бягайки да се спасят са зарязали.

Гърция не се страхува от "Македония", а не приема решението на Коминтерна за създаване на "македонска" нация. А "македонската" църква е следствие от македонизма като политика на Тито. Знаете ли како ние добивме автокефална црква? Благодарение на покојниот Крсте Црвенковски! Алал да му е на човекот, лека му земја била. Едноставно во дискусија со претседателот Тито, Крсте му рекол на Тито - ние мораме за првпат да си отвориме академија и црквата да си ја прогласиме за автокефална!

за сегашната руската политика спрямо България: - Кандидатстване за руска виза . Документите може да се попълнят по интернет. Има възможност да се попълнят на руски, китайски, английски и др. световни езици. Документи кандидатстващ от България може да се попълнят и на сръбски, хърватски, македонски, но не и на БЪЛГАРСКИ. Това е официалното отношение на путин към България и Българите. Те не признават езика ни и националността , пък ще признаят решенията на Българската Църква. Без коментар!

ПРИМЕР. Никаква светска власт, на каквото и да било ниво, от най-високото държавно, до нивото на хамелеоново жабе като теб, НЕ бива да взима отношение по този въпрос. Вчера си бил с един, днес си с други; и едните и другите НЕ ти вярват, защото си продажен, от тези за които Михайловски е писал и заради които България винаги е страдала. Заври се в ъгъла и само слушай, ако наистина милееш за БПЦ.

Формуляра за руска виза от България може да се попъни на сръбски, хърватски, македонски , но няма опция за български език. Тъй като Путин е казал , че българския език идва от Македония.

За всеки човек край Вардар, е чест да принадлежи, към Българската Православна Църква, защото тя е най-старата народностна църква в Европа. Самоуправляващата се Българска православна църква Българска патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. През 2013 г. Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир заради ролята си в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, ставайки така първата религиозна институция с подобна номинация.

Ма Божке , от как те помня все присединяваш Македония, ако малко поспреш да плещиш глупости, може и нещо да стане. В Македония българите те имат за агент на УДБА, толкова много вредиш. Само като се появиш ти и ти и другата свиня -Каракачанката и македонците стават бетон чеда на Акександър.

Б Димитров е историк и в това си амплоа, покрай субективните оценки, казва обективни факти, които дразнят много хора. И такива като теб.

Българската църква е учредена и създадена от султана . Голяма част от българите по спомени на участниците са искали за църковен глава великия везир. И пак е призната. Не виждам що трябва да търсим кусури на македонците , които не са по-малко православни от нас и да изпълняваме политическите поръчки на Москва, Белград и Константинопол, които също признават автономно църкви, непризнати от други. Или сме автокефална църква и изразяваме волята си сами или просто фигуранти и чужди маши с патриршески статут.

Мисли малко, може ли? "учредена и създадена от султана"? НЕма как да стане това, султанот не е Християнин. БПЦ е учередена и създадена от българските православни отци, помагали са още българи с влияние и средства; помали са и други, а е ОДОБРЕНА официално от султана.

И защо трябва да бъде повторно потвърдена от някой ? Имало е Българска патриаршия преди османското нападения. Те идват и убиват последния патриарх. Освобождаваме се и просто си избираме нов патриарх. Не виждам какъв е проблема ?!

Единственото решение е демократичен референдум признат от нашите съюзници,после македонската църква става автоматично част от БПЦ и готово. Няма смисъл да се караме с другите братски църкви заради някакви си макета,само за българи.

Какъв "референдум"? Това не ти е партия или вид управление на държава. Това е Православната Църква. Волята Господна е "референдумът". Отчетата са длъжни Него да слушат и следват. Ако сбъркат Той единствен ще ги съди.

А какъв е смисъла да се признава "македонска" църква, като нищо чудно след няколко години да трябва да я делим на източно-магедонска, западно-македонска, алБано-македонска и сърбо-македонска?

Този няма ли да спре да говори. Всички знаем отношението му към македония, което всъщност споделям. Но е вече грозно и банално да се повтаря. Толкова време министър и не направи нищо, сега ще развива теории...

Колкова време министър? Още при първата му проява, му намазаха ските.

ВСЕКИ ГЛЕДА СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ САМО БЪЛГАРИТЕ ПОСТАВЯТ ЧУЖДИТЕ ИНТЕРЕСИ ПРЕД СВОИТЕ БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ МНЕНИЯТА НА БРАТСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ КОЛКОТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ СЪДБАТА НА ФЕКАЛИИТЕ, КОИТО ОТДЕЛЯТ

Казват, имало две Охридски епархии: една в Скопие, другата - в Белград. Коя се гласят да осиновяват нашите благочестиви синодали?

М-да-а, явно доста пари ще трябва да дадем за да откупим МПЦ-ОА ...

Велик е Бойко Методиев Борисов! Многая лета!

Докога ще се правим на идиоти? Нима не виждаме навлизането на исляма в Европа. Що са славянски народ сме. Разбира се, че трябва без умувания да се приеме МПЦ. Стига простащини в църквата. Плащат на гейовете, които и на работа не ходят, а се шматкат и пишат дисертации за архонти. архм. Дионисий трябва да е изхвърлен най-позорно от църквата. Той няма място там. А му се плащат да го развява наляво и дясно. Време е Св. синод да се вземе в ръце и да не става смешен пред народа си.

Православното единство е мит. Всяка православна църква е самостоятелна и защитава единствено своите интереси. Това е естествено и нормално - всичко друго е ЛИЦЕМЕРИЕ. Българската църква трябва да подходи към въпроса прагматично: 1. Името "Охридска архиепископия" не може да се признае, защото наследник на тази архиепископия е Българската църква. 2. Не трябва да се бърза с признаването на понятието "Македонска църква", защото още не е ясно какво ще бъде името на държавата Македония. Ами ако след няколко години имаме Вардарска република или Република Вардарска Македония, тогава какво ще правим - ще сменяме името на църквата ли? Затова най-добре е да не бързаме с необмислени действия и гръмки изявления, а да подготвим много внимателно и много старателно бъдещото единство на двете църкви - Българската и тази в Повардарието.

Мъдро!

Глупако , те са се отцепили от църквата на купаторите сърби, дори в дивите години на комунизма, ти си фантазираш , че ще станат част от българската сега. Като не можеш да помогаш поне не пречи с безумствата си.

А защо трябва, АРХИГЛУПАКО, да помагаме на една църква с името "Македонска" и "Охридска" да придобие статут на напълно независима - за да предяви утре претенции към епархиите в цяла Западна България ли? Я марш веднага да видиш историческата карта на Охридската архиепископия преди да се пенявиш неподготвен тука! Отцепили се били от сръбската църква - ами, ще се отцепят след като преди това са били завладяни НАСИЛА и с много кръв! А знаеш ли ти, нещастнико, че най-мощните и най-силните епархии на БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ са били именно във Вардарско?!!!

Видя се кой е говорителят на руската и сръбската църква- некръстен доносник, крадец на манастири. Българската църква е автономна и може да признава и да общува , с който си иска и да го осиновява както Константинопол признава Естонската и Украинска църква, а другите не и т.н. , още повече , че македонците са си православна църква де факто . Сърбите, московците Константинопол не могат да заместват волята на българските владици , а само да се съобразяват с нея и да дискутират.

Малко по-сложно е. Не е за неуки. Имаш леки проблясъци, но ти липсват двадесетина години четене.

За Константонопол, Москва и Белград не сложно да признават, който пожелаят. . Сложно е само за родните ченгета, чужди слуги.

Нали не вярвате, че макетата с калимявки са нещо по-различно от служители на сръбскта УДБА маскирани с бради и калимявки?!? Та в тази връзка събираме едно и едно и резултата е следния: Ние смело обявихме въпросите по присъединяването на Западните Балкани, като приоритет на Европредседателството ни. Това естествено не се хареса на Русия, защото така губи влияние в тези територии. "Бащицата" от Москва издаде заповед и се задействаха службите, за да ни спретнат капан - появи се писмото с "братското" искане на макетата. То е в стил "тражили сте - гледайте" (имаше такова предаване на времето по една сръбска ТВ. Ние лапнахме въдицата. Скочихме да защитаваме "интересите" на братята македонци и си навлякохме проблем със сърбите и гърците. Честито, хайде сега да видим, какви Западни Балкани ще присъединяваме. Активно мероприятие в стил КГБ, като по учебник.

тцъ ... по-прилича на мероприятие на Вашингтонския Всесиленски Патриах...

Абе глупак, как служиттелите на УДБА са отцепилите македонската църква от сръбската. Слуша ли те главата. Македонските владици са направили подвиг за да се отцепят от църквата на окупаторите сърби, родните им бтатя и българите обаче са със сърбите, вместо да им подадат ръка. Не се чуди , що македонците се дърпат от българите.

...ТОВА ГОЛЯМО ЛА..... ГО ИЗ.... ХА КОМУНИСТИТЕ !!!! Нинова , горда наследнице на БКП ,сега цяла България трябва да ви чисти фекалиите ,безсрамни ,безродници !

Бойко Методиев Борисов е един от най-младите комунисти в България! Станал член на Комунистическата партия още на 18 години. Баща му е майор от ДС. Моят идол Бойко е ортодоксален и потомствен комунист, който дори остана верен на БКП и след промените! Отказа да се деполитизира с думите "За мен партията майка, която обичам, е по-важна от моята служба! БКП е в сърцето и душата ми". Партия Герб е истинският наследник на БКП. САМО ГЕРБ/БКП/

На територията на Европа днес има голям брой народи и национални църкви,но това не винаги е било така. Преди 1100 години на континента не е имало руска,сръбска,румънска,англиканскаБългарска и Римска. Римската и Цариградската църква са принадлежали и формално още принадлежат на римския народ,който обаче днес не съществува. Затова Българите са вече първия народ,който има своя църква в Европа. Ако човек реши да погледне кога отделните народи са създали свои национални църкви в Европа, лесно ще се убеди в това: 1. Българи: Автономна църква- 866 г., Автокефалия- 870 г., Патриаршия- 919 г. (призната 927 г.). 2. Сърби: Автокефалия- 1219 г., Патриаршия- 1346 г. (призната 1375 г.). 3. Руснаци: Автокефалия- 1448 г. (призната 1589 г.). Патриаршия- 1589 г. 4. Англичани: Англиканска църква- 1534 г. (непризната). 5. Гърци: Автокефалия- 1833 г. (призната 1850 г.). 6. Румънци: Автокефалия- 1865 г. (призната 1885 г.). Патриаршия- 1925 г. 7. Украици: Автокефалия- 1919 г. (непризната), Патриаршия- 1992 г. (непризната). 8. Естонци: Автономна църква- 1920 г. 9. Финландци: Автономна църква- 1921 г. (призната 1923 г.). 10. Латвийци: Автономна църква- 1921 г. 11. Турци: Автокефалия- 1922 г. (непризната). 12. Албанци: Автокефалия- 1922г. 13. Поляци: Автокефалия- 1924 г. (призната 1948 г.). 14. Белоруси: Автокефалия- 1948 г. (непризната). 15. Чехословаци: Автокефалия- 1951 г. (призната 1998 г.). 16. "Македонци": Автономна църква- 1958 г.,Автокефалия- 1967 г. (непризната). 17. Молдовци: Автономна църква- 1992 г. (непризната). 18. Черногорци: Автокефалия- 1993 г. (непризната). 19. Италианци: Автономна църква- 1993г. (непризната)

Това дето си писал, днес не важи и е излишно дори да се спори. В наши дни тез неща се решават от Светия Синод във Вашингтон.

Забрави Бог.

Има ли връзка между църковните канони и Божият ред???!!! Църквата е една институция, а светът е Божие дело!!! Македонската църква е Българска църква и това е Божият ред!!! Ако това противоречи на някои църковни канони, то тия църкви не са християнски!!!

Божо е един директор на музей, присвоил си правото да говори мислите на група провалени гнусни доносници от името на държавата, на историята , че сега и от името на църквата. Ами няма как човек нарекъл Богородица анорексичка и който няма кръщелно и причастие няма как по канон даже да влиза в църква , камо ли да разяснява какви били църковните и вероучителни истини.

Абе не съм и наясно с чърковните канони, ама всички вкупом , да не се правят на ущипани булки. Като изключим гръцката, всчики останли православни църкви от тази страна на Босфора са с един родител - Българската патриаршия - хайде всички вкупом.. походихте, поскитахте... видяхте свят прибирайте се да не идваме да Ви прибираме ние :)

Точно така. Иначе зимаме сопата е ще ги каним де: со кротце со благо!

Църквата е отделена от държавата ,в случая Македония ,следователно тъй като МПЦ е неразделна част от БПЦ просто се влива в нея и служат заедно !!!

Докато я има Русия, ще я има и България !

Ще се случи това, което разпореди глобалистичния патриарх във Вашингтон (не Вселенския). Целата е да се всее раздор сред православните народи и най-вече на Балканите. Защо мислите, че азиатецът Хот Брайън Лий от Държавния Департамент/ЦРУ прекара преди време няколко седмици в Македония, точно преди "балканската офанзива" на гругара Борисов?

Божо е много червен руснак

Ах Божо каква патриотична проруска позиция е заел отново?! Асно е,че гърците и сърбите няма току така да разрешат на македонците да има автокефална църква!Руските агенти в БПЦ също ще пречат по всякакъв начин!И на македонцита искането изглежда някак користно и провокативно,но да видим какво ще предприеме още русия?

jingiby

Този пенсионер не беше ли агент на ДС и член на ВС на БСП?

В случая това му помага - знае много неща от кухнята. Добре е да го слушаме.

Чеверме, с надървени въг уща. Едно драка, носи вино и ракия Сега ги изритват от Парлмента. Разпасаха се, всичко изпосраха

същия този професор беше правилно споделил- намираш гладен професор,плащаш и той ти доказва това което искаш ------------ всичко написано се основава на догадки и предположения ---------------- дори и след време да се случи, то в момента е най-вече манипулация

А защо македонците не кажат: "Признаваме БПЦ за наша църква-майка. Моля защитете ни и ни помагайте!"

Точно! А не да поставят условия. Тогава с радост да ги подкрепим.

Няма как нормални християни спазващи каноните на църквата да признават някакво ''осиновяване'' дето е 100% като признатрите третополови от еврогейския..Престанете да ровите и там където още не се направили блато..

"Скандалът е ясен, по принцип църквата е отделена от държавата. Самата намеса на светски лица...." Това не включва ли и новоизлюпили се политически анаЛЛизатори, съкратено пол. анал., като Божо.. Що не се ограничи с туй дет му е УЖ специалност - историята.. И да актуализира малко познанията си за настоящата политика. С Козяка по често да са чува, изпреварваща информация да получава.. Да не остава изненадан.

Ти пък кой си, та ще се мериш с капацитет като Божидар Димитров ?

A Божо пък какъв капацитет е? Всяко негово трето изречение е глупост! То и по исторически въпроси говори глупости и в повечето случаи нагласации от теорията на вероятностите :)

да си мера капацитета с пол. анал. Божо.. Ти си ми достатъчен да се чуствам щастлив с капацитета, който имам..

чух, че щели да приемат МПЦ в НАТО, но не искали да взимат СПЦ (поне за сега)

ма разбира се. Вечния враг на България, Русия как няма да е против? Ми нали ''благодарение'' на тях и лично на Сталин Македония е отъсната от България !!!

Не знам защо Българската църква да не стане майка на Климент Охридски и на Кирилицата на която пишат толкова народи по света? Дали е Християнско понятието: Изяш ближния, продаи му кожата и парите внеси в ОФШОРНА компания?

МПЦ не иска да е част от сръбската ПЦ с каквито и документи и разрешения да разполагат и това трябва да се отчете. След първата световна война сърбите заграбват значителен брой български църкви в Македония. Има и историческа справедливост в това МПЦ да е дъщеря на БПЦ, но църквите са консервативни институции не се знае какво ще решат. Нещо което твърдят сърбите, че има решение на европейският съд с което техният архиепископ Йован трябва да бъде върнат като глава на МПЦ и др.

Руснаците и сърбите са били винаги срещу България и подобряването на отношенията ни с Македония. След като преди месец Македонците дойдоха на крака в София за подписване на българо-македонското споразумение, пристигнаха поздравления от Франция, Германия, Австрия и други европейски държави. От сърбия и русия - абсолютно нищо. Като , че ли не съществуваме за тях. Те са били и ще бъдат винаги прорив нас. сърбите целуват ръката на цар путин и го подкрепят за неговите имперски амбиции.

Ти приятелю не се ли досещаш, че тези поздравления от Франция, Германия, Австрия и т.н. не са за България и българския народ? Още петстотин години ли трябва да минат, за да се просветите?

Тези църковно-християнски православни боричкания да се отделят от понятието Мокедония. Исторически Македония няма нищо общо с християнството, даже последното има значителна заслуга за обезличаване на паметта на Александър Македонски в името на новия бог Исус Христос. Стига гавра с историята.

Исторически Македония има много общо с християнството. В Македония е първата християнска община в Европа. Името Македония се споменава многократно в библията.

Ти нещо искаше да кажеш ама не ти се получи. Малко ти бегат историческите епохи.

Вии са смяхте кат го предложих за пръв път, ама от моята идея по-добра няма. Кат доди макето за тескерето при Каракачанския, да го пращат в Ал Невски попа да го покръсти в правата вяра, да извика дор до три пъти: -Отказвам се от Белград! Да се обърне назад и да плюне

ако случайно дойде Йончева, да вика: - Отказвам се от Московията!

Аман от не грамотни. Работодателите не ти ли казаха, че македонците изповядват православието.

Искаш да последва примера на Александър Невски - той се е отказал от християнството, приел е исляма, само дето не пише колко пъти е плюнал. Не зная колко е канонично българите да извършват християнски обреди в храм, носещ името на човек завършил земния си път като мюсулманин - приел е исляма през 1263 година в столицата на монголите.

това е бъдещето ни...

Всъщонст, нищо ново.

МПЦ на кого се клани ,на Христос или на Сталин ,Тито и Димитров ,нейните създатели !!! Кажете ..."православни" духовници ! И какво християнско има във факта ,че СПЦ ги е ...КУПИЛА ???? Това е връх на безбожието !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

След като няма официално потвърждение, заглавието спокойно може да се квалифицира като fake news. Освен това, за да бъде едно изречение въпросително, освен въпросителен знак в края трябва да има и въпросителна конструкция.

Аман от руски експерти.

По въпросите на Църквата най-добре е разни историци, философи, агенти, политици да си спестят мненията, особено ако имат някакви връзки с богоборческия комунизъм.

МПЦ винаги е била част ,неразделна част от БПЦ ,тя е изкуствено създадена по политически и идеологически причини ,следователно след падането на комунизма ,тази идиотска пречка отпада и на-лесното и просто нещо е МПЦ да се върне при майка си ,защото идеологически олигофрени не са в състояние да променят историческата истина !!!!!Та Русия,Сърбия и Гърция са тези ,които откъснаха Македония от България и до ден днешен не желаят да имаме топли отношения с нея и за целта беше създаден македонизма ,но всичко тече ,всичко се променя !!!!!!

точно така...остават нелегани. защото са нелегални и искат да узаконят краденото.... а в българия македонска агентура да не прокарват от светия синод.

Мурзилке, България се пише с главна буква! То така и няма да научите български, но това поне е елементарно.

Мафия се пише с главна буква, а българия е незнайно подразделение на тази структура... българия е такава организирана група, в която съответните структори: обслужват лични интереси - някои пробутва магаре или крава за "държавен глава" и казва това е избирайте, няма други - а конкурентите и опозицията предлагат човек и затова печелят; силовите структури на групата с малко б крадат гориво, убиват - разстрелват българи в изпълнение повелите на груповия ръководител, спят в колите си добре облечени и нахранени докато престъпници и цигани колят, бесят, изнасилват, разрушават домове, обезлюдяват села; вожда на групата стои на страна , разхожда се по света и реже глави на тези, които не го слушат или са казали нещо, което го засяга в неговата безпогрешност.