Патриархът: Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония

Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония, заяви патриарх Неофит по повод искането на Македонската църква Българската да й стане майка.

Обратно в новината

Коментари - Патриархът: Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Що за тотална идиотия? По дифолт се внушава коОООлко важно и съществено е администрацията на поповете. Що бре медии, Цървени агенти, фесове и мошета? Гръцковрейската вЕра само робства ни е стоварила. И най-страшното - Срамът да сме Българи.

Който и да си, ти имаш нужда от специализирана медицинска помощ.

Голяма грешка....тя беше Сръбска защо я отхвърлиха сега тук ли се надупиха не заслужават неверници.

Много добро и похвално е всичко! Но, защо требе, празничната литургия да поръча "Папа" Доналд???

Тоя поп-агент ще пита Москва първо. Родоотстъпник.

Македонците не могат да се променят за месеци и действията им са конюнктурни, и то с благословията на САЩ - разчитат на поддръжка от наша страна за НАТО. Ефекта от досегашните ни приятелски жестове към тези наши "братя" е известен. Тези от тях, които се чувстват българи, вече отдавна са се определили. В случая ако приемем офертата, това само ще ни влоши отношенията с всички останали православни църкви, без да имаме някаква полза от този пореден жест. А може би точно това и се цели - да се доразедини православието. Това е стара мечта на световни и регионални сили. А ние пък нали сме си послушковци и шаранчета, защо да не лапнем въдицата. А плакатите пред Синода бяха много стилни и качествено изработени - личи си организацията на мероприятието.

Кво да се разедини на хора, които не са се събирали заедно на събор към 500 години. Те дори не могат да се срещнат от високомерие , лицемерие, лъжи и подозрения, исторически омрази и отмъстителност. За Критския събор се уговаряха 30 години и в Крит пак не можаха да дотътрят важните си телеса и дори да се съберат на едно място една трета от главите на църквите, такива са подозренията ,омразата и патологията на православните, които официално изповядват любов, смирение и прошка. По-лесно ще събереш лидерите на Севрна Корея , Сащ и Идил , отколкото православните скотове, които се наричат с помежду си братя , майки и прочие лицемерия, а доро не могат да се срещнат, камо ли да си общуват.

а не е ли по-просто, Каракачанския кат им дава български паспорт, да минават и през Св Ал Невски и да се покръстят отново ?

да викат там по три пъти: - Отричам се от Белград

Та, защо да се отричат от Белград, като дори в сръбската история се пише, че Белград е наименуван така по времето на българският цар Борис!

Ако ще ги признаваме трябва да е под условие. Например там и до сега не се учи, че борис 1 е покръстил и тях!А не като с държавата- първо ги признаваме а после те не променят нищо от лъжеисторията си та трябва да сключваме и договор!Прав е този митрополит от Варна!

Така, при Желев признахме Македония, че и танкове им изпратихме, благодарността им беше ден до пладне. При Борисов вече признаваме самостоятелната им църква с Кирил и Методий, Климент и Наум. Следва да признаем и азбуката за македонска и ще е приключило всичко, за македонците ние сме татари, който няма татарски черти е македонец, а за сърбите шоп.

Само това с танковете... Не пиши - "пратихме", а дарихме, че сърбоманите веднага ще се хванат за думата, и ще ни обявят отново за окупатори...

дано албанците да не поискат нашето Мюфтийство да им признае бащинство, че тогава Анкара ще се разсърди

vasil

Има си призната Албанска Православна Църква.Албания далеч не е 100% мюсюлманска земя.

А сръбската църква, ще признае ли македонската ? А гръцката ? А македонците ще признаят ли, че сме (били) един народ ? А как може така - църквата била една, пък народите били различни ?

да се признае само и при изричното условие и декларация, че е била и ще си остане само дъщерна за вечни времена...

беше толкова просто нямаше 50 години МПЦ да стои непризната.

Също смятам, че след като македонците се обявиха за отделен народ от българите нас не ни свързва нищо с тях та да се занимаваме изрично с техните проблеми! Малко ли изостанали региони има в самата България та приоритет на претседателството ни да бъде присъединяването на Западните балкани към ЕС вместо развитието на нашите бедни региони?

Нашата бедност не зависи политиките ни в ЕС, а преди всичко от политиките на местните ни крадци. А Вие, след като не сте член на Църквата, може да спестите малко от некомпетентните си изказвания.

Само ще спомена, че когато признахме първи Вардарска Македония за държава и лобирахме пред Русия и кой ли още не това бързо беше "забравено" и България там продължава да бъде плюта от утрепки като Груевски и Неделковски който даже счупи паметна плоча с чук! Не трябва да се очаква никаква благодарност от фиромите ако им признаем църквата,а само проблеми ще си навлечем!

Ако България се съобразяваше с мнението на другите,нямаше да обяви Съединението и Независимостта си.

Не съм православна, но цял живот си изкарвам прехраната с изследване и публикуване на статии и книги върху православието. Голям критик съм на БПЦ, която не изпълнява бащинския си дълг към православните християни. НО. Нека невежите да не стъпват като слонове в проблемите на църквите. Темата е сложна и деликатна. Освен това що се отнася до БПЦ тя е уви и политическа, с оглед нейното непрестанно вслушване в Москва, а Москва в Кремъл. И малко да направи БПЦ за признаване на МПЦ пак ще бъде от полза. Въпросът е за за каква степен на признание. На този етап за автокефалия не може да става дума. БПЦ майка на МПЦ? Това влиза в противоречие с древната история, особено ако на МПЦ се признае название Охридска Архиепископия и претенциите на произтичащите от това искания.

Докато православните велможи се наканят, докато си изяснят ирационалните и абстрактни догми, една друга религия е твъре единна и настъпва не само на Балканите, но и по света. Тя е "много миролюбива и толерантна" и ще е чудо след 20 години да остави и един православен храм. Засега само кръстовете премахва.

Патриарха по-добре да обясни на енориаршите си какво значи автокефалия- самостоятелност и независимост,това ли чакаме и търсим от македонците. БПЦ била майка,тогава дъщерята като се омъжи напр. със сръбската ПЦ- кой сват кой брат. Ами какво каза арменският поп и арменският патриарх.Майката е в Константинопол ,Антиохия или някъде в земите на днешен Израел.

Моля се не Господ да чуе молитвата ми, а ние да чуем Неговия глас, защото Неговото име е Любов. Тънките сметки на кого може да угодим и на кого не, не идват от Неговото сърце. Моля Господ да просветли ума и сърцето ни, за да постъпим по най-мъдрия и угоден на Него начин.

отчето е право иначе сърби и гърчоля само това чакат

да коментираме като лаици. Най вероятно си има ред и процедура която трябва да се спази,щом се търси съгласието на останалите православни църкви. А ,ако те не са съгласни какво правим? Ще скочим на наща православна църква ли?

Не се ли съгласят , чака ги разруха и разпад , но безспорно ,гръцката ,сръбската и може би руската ще създават препятствия и колкото по-малко се допитват до тях ,толкова по-добре ще е .

Какво означава църква - майка? Та нима Византийската Константинополска патриаршия, приемайки по времето на цар Симеон съществуването на Българската църква не е наша църква - майка? В този смисъл, признавайки Македонската църква, като отделна и самостоятелна църква, не е ли отказ на Българската църква от влияние?

Браво ,БОГ да им помага , най после нещо свято и смислено за народа ни ! До сега ,каква ли не измет , не се навъртя в страната ни ? То бяха секти ,масони ,НПО (не правителствени организации ) и мн.др.хрънтутници.

Протегнатата приятелска ръка трябва да се приеме. Жестът ще получи масово одобрение в Република Македония. Време е за висша църковна дипломация от страна на БПЦ!