Македония ”пренаписа” три книги на Димитър Талев

Министерството на културата отправи запитване към Македония заради издадени там три книги на Димитър Талев, без знанието на неговите наследници.

Обратно в новината

Коментари - Македония ”пренаписа” три книги на Димитър Талев | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кучетата си лаят, кервана си върви, на правителство не му пука какво коментираме във форума. Президента мълчи, България плаче. Имам чувството, че всичко се случва напук на нашите очаквания. Сякаш група хора знае какво ще ни извади от нерви и нарочно оргинизира такива гафове. И в Македония и тук знаем истината. Това са провокации. Явно в правителството са много религиозни. Като им ударят едната буза, дават другата, за президента не искам да коментирам. До кога така...???

Май е време да се разкарва правителството ако си останат мълчаливи...

благодарността на някои наши "братя" за това, че България беше ПЪРВАТА СТРАНА, която призна р.Македония. За това, че и подари почти неупотребявани танкове, БТР-и, оръдия и какво ли още не оръжие. За подкрепата ни за НАТО и ЕС... Според мен правителството трябва да започне да реагира АДЕКВАТНО на нарушенията на националните ни интереси, да прави ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО за да защита българските граждани в страната и по света, независимо дали се намират в Либия (спомняте си мед.сестрите), Украйна, Сърбия или САЩ (само в Чикаго живеят над 300 хил.наши сънародници). Крайно време да престанем да се държим като васали на някой си Обама, Меркел или Путин (пък ако ще да го преизбират и 100 мандата). В това отношение реакцията на министерството на културата е МНОГО СКАНДАЛНА и дано най-после нещата се променят. Никой няма да ни уважава, ако сами не се уважаваме. Унгарци, словаци, поляци и чехи са хубав пример за отстояване на нац.интереси.

КЪДЕ Е ЗАСПАЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО ,КЪДЕ СА НФСБ,АТАКА ,ЗАЩО ПОСЛАНИКА ИМ НЕ Е ИЗХВЪРЛЕН ОТ БЪЛГАРИЯ ,ЗАЩО МУХЛЬОВЦИ ....?

време е Македония да се върне обратно в пределите на България. Един език, една писменост, една история. Ако това не е братски народ... не знам... те северните азиатци ни наричат братски народ, а нямаме нищо общо с тях освен, че им дадохме писменост.

Мислите, че ще си изпишем вежди, но аз мисля, че ще си извадим око, ако това, з акоето намеквате се осъществи...

Ясно е, че такива фалшификации не се вършат от българи. Въпросът тогава е, кой има интерес от подобни фалшификации на българското културно и историческо наследство. Конкретният случай е един от безбройните подобни фалшификации и манипулации на наследството на българската цивилизация.

Позор за фалшификаторите!!!

В най-скоро време ще се публикува македонски вариант на библията. Е те там ще стане ясно че Исус си е чисто маке и че хълма голгота е на има няма 500 метра от географския център на т.н. Македония

Чисто маке е, разбира се. Ристе му е истинското име. Това е общоизвестен факт.

достатъчно е че македонците, както се наричат, пишат поне на кирилица, по ли ви е добре, че два милиона или повече българи отидоха да живеят на Запад и губят идентичността си. а ние като сме толкова горди българи, с какво всъщност сме горди, с тиквениците дето ни крадат ли, та стигнахте до македонците. ако сме държава и народ на място, ще искат да са българи

"достатъчно е че македонците, както се наричат, пишат поне на кирилица, по ли ви е добре, че два милиона или повече българи отидоха да живеят на Запад и губят идентичността си." Писането на kiрилица за българите е традиция. Но народите от бивша Югославия преди пишеха на латинеца, а сега някои на църилица. Във всеки случай , това не е заради България и българите , а заради Русия . Защо два милиона българи емигранти да са загубили идентичност като са на Запад. Там те печелят по - добре , живеят по - добре и хранят семействата си тук. Македонците си спомнят за корените си , когато искат да работят в Европа. Не става дума за свободата на движение , правото да се емигрира , самосъзнанието , а за това да не се води антибългарска пропаганда , чрез фалшификаци на историята и културното наследство, и унищожаване на архиеологически находки , свидетелствуващи за български произход или българско самосъзнание на исторически личности. Ако историята може да се дискутира или е предмет на интерпретация , то вандализмът и измамата са криминални деяния, които сами по себеси са наказуеми без значение на мотивите.

Македония изнася за България голямо количество селскостопанска продукция. Въпросният износ им е важен, навремето ореваха света, защото вносът на ябълки можеше да бъде ограничен. Бяха писали писмо по въпроса лично до Симеон Сакскобургготски. Жалко, че няма как да им спрем кранчето. Да се научат да не крадат чужда литература и история.

Ей това да се оправя сам накрая ме уби. Такава ни е бюрокрацията, политиците, съдиите. На НС отгоре трябва дапише "Всеки да се спасява поединично", а не "Съединението прави силата". Това е българската реалност и манталитет.

Колкото и паметника да вдигнат , каквито и литературни творби да си присвоят , колкото и рецепти за спагети и лазаня да препишат . Албанците въобще няма да им се впечатлят , не са се нашмъркали някоя вечер , не сме осъмнали съседи на косово .!!!!!

Всеки знае, че по-голямата част от населението на Македония е българско. Ако им бяха подарили по 2-3 български книги , сега те и сами щяха да реагират на глупостите на управата си.Нашите са още по-зле, те по никакъвначин не защищават и не закрилят поданиците си по света.Или просто феновете на България. Министерството на Халтурата само се чешат по. .. и нищо не ги интересува , освен датите на заплатите. Няма да реагират. Няма да водят дела. Всеки сам да се оправя! Всичките са маскари!

няма значение ! и без това сръбските цигани , наречени македонци , няма да я прочетат тази прекрасна книга ! осъдете ги за авторските права , и толкоз ! и божидар димитров да спре да им дава български паспорти , ако може !

Чета сега , че сме играли мач тази вечер с "Македония"...на стадион " Филип Втори" хаахахахахахах..ама наистина избиват рибата тия измекяри..Филип втори..абе какво общо имате с Филип вие бе? Това е все едно ние да си кръстим стадиона "Август Цезар" хахахахахахаха...нещастни хорица...без идентичност, без език, без име, без история..нищо друго не им остава освен да крадат чужди...

Гледах един пътепис за Македония и показваха местната кухня. Някакъв начен готвач се хвалеше, че сега ще ни покаже как се прави бмоб по старинна рецепта, "още от времето на Александър Македонски"! Бобът идва в Европа след откриването на Америка. "Македонизацията" удря тавана по абсурди.

кво да се прави..сърбаме попарата на следвоенните дгворки на велиите сили , както и резултатите от дейността на коминтерна и москва. за съжаление т.нар. македонци са с тотално промити мозъци..поне 50-70% от тях..и говорят и вършат уникални глупости. за смях са на целия свят...ние си траем..добре че гърците не им цепят басма и никога , абсолютно никога няма да ги признаят с това име..и правилно...и ние не трябваше да ги признаваме с това име...Македония е географска област предимно в гърция и по малко в България..не може съседна измислена държава да носи това име..абсурд! между другото обикновените гърци казват че искат фиром да е българска територия за да се разкара тоя проблем с името и с тази измислена държава:)

Нали сме били в Македония по-времето на Б. Филов с оръжие армия и германци барабар .Какво стана-нищооо.Не ни щат не ни признават не искат и да чуят за нас. Талевите наследници да пренапишат книгата ако искат боли ме фара.

Не те, тъпако! Руснаците не ни искаха и не ни искат там..затова се наложи да напуснем македония! А "езикът"и "държавата" Македония бяха създадени от СССР и КОминтерна..ако не знаеш - чети и учи!

vasil

Ами как така руснаците биха оставили на някаква си България най-добрата земя за производство на наркотици в Европа?

Хей Паисий, Внимавай с "Физиката", защото както е тръгнало ако македонската ябълка по някакъв начин премине през земята и докосне китайска земя , то тя автоматично ще стане Македонска и после горките китайчета.. станаха Македончета....

на всички международни нива за циганска кражба на литература, нещастници без нито един принос за света

"македонците" станат албанци ще си признаят че са българи:)

Видите мислам ,дека авторот Димитар Талев не българският писател Димитър Талев.Исто тако е и паметникот на македонскиот цар Самоил во центарот на Скопие, понеже българският цар Самуил е съвсем друго лице.

Дообре!

Много ме неприятно ме впечатли простотията и изключително ниската образованост на "македоните" преди години, когато бях там. Явно наистина нивото на образование в "югославия" е било ниско, а може и нарочно не са ги образовали. Бях млада и явно незле изглеждаща (тук-пардон) и постоянно ме питаха дали не съм проститутка. Абсолютни боклуци, иначе имаха хубави пътища и подреденко беше, но никога не са имали тежка индустрия и машиностроене, та затова не беше бучумиш, като в България. На тия - само по канчето и никакво замисляне!

Ne se napavajte da komentirate makedoncite! Neshtata sa mnogo po-seriozni ot tova! Vyv FIRM albancite yako se vyzproizvezdat i mnogo skoro shte sa mnozinstvo! BG otnovi shte granici s istoricheskiya si sysed - Albania! Togava v MANU shte se nastanyat samo albanski "ucheni" zavyrshili kolezite v Tetovo i Pristina! I na srbskite "akadenici" shte im se stazni i shte odejkat! "J"J"J"J"......

Sudene do DUPKA!

За да има подобни новини днес, нужно е всички българи да благодарят на човекопротивната руска империя, която създаде тази "македонска нация" и така подари на балканската си проститутка сърбия половината български земи с населението им...Защото тази "нация" не се е създала сама, нито е създадена от сръбските цървули, тъй като им липсва потенциал за едно такова дело. Тази "нация" е създадена в Москва, и по - точно в лабораториите на Кремъл, където се създават нови народи и нови държави по угодата на поредния император в тоя дворец. Затова днес не друг, а именно твореца на тази "нация" не дава и дума да се издума за българския произход на братя Миладинови, на Самуил, на Св. Св. Кирил и Методий и още десетки хиляди български значими исторически фигури, наричайки ги "македонци". По същия начин този творец на нови народи създаде и "сръбската" Св. Петка, "влашките" Св. Григорий Цамблак, Св. Кирпиян и Св. Евтимий Търновски, само и само да се заличи и спомена за българското име в света...Но Бог види, както са казвали старите българи, и след като види, ще въздаде според делата. Както им въздаде преди век, когато разруши империята им и я превърна в концлагер под открито небе. Днес пак натам вървят нещата.

От многото ми случки в "македония": в Охрид питам едни макета: "абе какво е това?" И соча към Самуилова Крвпост, а те викат: "твърджавата". Викам: "Това е една от Самуиловите Крепости на Българския Цар", а те викат: "Ааааа, не е ово е твърджавата". Хахахаа, много са прости и нагли!

Абе пичове - не сте ли слушали народната песен за Миле попЙорданов - в оригинала се пее, че паднал за Македония - по комунизма по БНР звучеше, че умрел за България. И ние сме крали и мазали като за световно, айде по леко ... Да не говорим че двата ни национални химна са с крадени мелодии (немски марш и еврейска кръчмарска чалга) ...алооо!

Македония и България са синоними. Нищо не сме крали, защото от себе си не можеш да откраднеш.

Те и тия от Станбуля казват така за България - дали са прави??

Да видим сега имаме ли държава?

издателя се осъжда и глобява , тиража се изтегля, правдата възтържествува

Тези объркани там, които се 'срамят да се нарекат болгари', как ли ще преведатПаисиевата история. И защо сърбите се държат много по-нормално с нас, от тези неориентирани промити мозъци западно от Петрич.

АЛООООО.... Институциите вместо да спят зимен сън и да мозачът, че всеки сам трябва да се оправя, да вземат да си вършат работата, за която получават заплати. Стига мързеливи и неграмотни паразити да заемат различни позиции във ведомствата, а на истински кадърните да не им се дава възможност за изява.

Споделям нещо, което ме потресе преди години. В "Сан Клементе" - катедралата в Рим, където е погребан прахът на Константин-Кирил философ, поисках да си купя книга за него. Имаше на различни езици, вкл. македонски, но на български нямаше! Възмутих се пред преводачката, но тя каза, че е поставяла въпроса и никой в МК не е обърнал внимание. Дано са поправили пропуска, но все пак - на кого се сърдим?

Рожбите на Коминтерна и Великата Москва Великата Македонска Нация краде история, литература, чужда идентичност Също като и руснаците с Украйна

Това си е сръбска постановка,не ги подценявай,не са спирали 70 години да македонизират и изопачават за да ни обезличат.Когато Сталин се отказва,тук нещата вече са в ход,Македония е част от Югославия и всичко е добре дошло за Тито,за да прекъсне връзката с България ,българския произход и история,които им пречат.Мръсна работа и кога ще приключи,но трябва.

Тези четири романа са сред най-хубавите литературни произведения, които съм чела. Наследих ги от библиотеката на баща ми, пазя ги и са особено ценни за мен. Не виждам проблем в това, че "българи" е заменено с "македонци", защото героите са българи от онази част от нашата територия, която географски се нарича Македония. Всички те са се борили за свободата на родината ни България. Така и не разбрах защо тези наши сънародници не искат да признаят истината, че сме един народ. Люти са по-младите - възрастните го знаят.

Шилo

Не виждаш проблем, ама проблем има. Не може така всеки да си преработва каквото си иска и както му е удобно. А да се издават каквито и да било текстове без съответното позволение от притежателя на авторските права е най-малко незаконно.

За авторските права спор няма! Надявам се да си усетил/а иронията в това, което написах.

Не виждаш проблем, защото и през ум не би ти минало, че някой ще пренесе от 9 кладеница вода за да си го "зацврствува идентитетот" и да докаже колко "македонците" нямат нищо общо с българите и това е било "отсекогаш".

Чели ли сте стихотворенията на Н. Й. Вапцаров на македонистки? Голям смях!

Ако фактите са такива , както в публикацията, става дума за нарушение на авторско право , плагиатство и измама. Спорът би трябвало да се разреши от компетентен съд. Ако на днешните македонци не харесва автентичната книга , те биха ногли да не я издават, ако нарушат няккой и друг закон за свободата на словото , ногат да я забранят, биха могли да дадат друго виждане на историята , както и често правят и да кажат , че това е работа на историчарите. Биха могли да напишат подобна книга , но както им харесва и да кажат , че става дума за повече или по малко художествена измислица, почиваща върху "македонската история". Но не могат без грубо да нарушат правото да фалшифицират автентични книги. Това не е просто ограбване на литературата ни , а отричане на българската нация. Ако те са се отрекли, не могат да фалшифицират автентични книги . Ако не им харесват , могат да дадат литературна критика или да твърдят , че книгата не почива върху " македонското" виждане на историята. Но когато е писана , явно авторът не е бил македонист.

Чакайте бе хора, Те македонците сега пишат Пайсиевата книга - Историята... Тя ще излезе другия месец.... Така де, да има последователност в исторически план.....

Айде, айде - Поисиевата история като има 30 кавърверсии, коя от коя по изкривени па не сме умрели ...

За първи път чувам да се превежда книга от български на български диалект-македонски, тоя който я е издал е искал да изкара некой уев на чужд гръб, ама нещо се е объркал.

Дали Шекспир е преведен на кокни?

Толкова глупости накуп. Някой гений решил, че ще прави пропаганда "превеждайки" (?!) Талев като го реактира. Кого ще излъжат в днешни дни с такава глупост, нали оригиналните книги ги има в мрежата свободно и т.н. Всичкият хрантутник-агитатор си мисли, че и той прави нещо - а до един са за пазара на свободна работна ръка, да ходят да метат улиците на армии ако трябва - след квалификационни курсове според необходимостта.

Ха, това е нищо. Най-големият тестис беше като казаха: "Най-после Вапцаров беше преведен на родния си език".

преди няколко години бях в Охрид. Останах в потрес, когато видях на главната улица да се продават пуканки на които пишеше нещо от рода на "Македонский националний продукт" Че какво остава за там някаква си книга???

Ами могат го хората! За нас остава пак да подсмърчаме и да си правим душевни чекии по форумите!

Питали ли сте самият Талев като какъв се е чувствал? Путеноидите знаят ли, че комунистите му са забранили да се чувства македонец и са му диктували какво да пише. Защо не оставите македонците да решават какви да са. С тези путеноиди направо ме е срам, че съм българин. ха...ха

познай от три пъти какъв се е чувствал Талев, щом македонците са заменили навсякъде в текста българк с македонци

забравяш да допълнеш, че преди това ДС и червените путеноиди са го накарали да замени македонци с българи. ха...ха

Що бе Щерев ти дане би да си го питал какъв се определя? Ти си толкова българин колкото и Ганьо Балкански. Явно само се биеш в гърдите и викаш "булгар, булгар", но само на думи не става. моите роднини са дошли от тази част на България и винаги са казвали - Ние сме българи, но ти явно знаеш новата доктрина на САЩ за разцепление на Балканите и я прокарваш.

Твоите роднини са промите мозък от червените кхмери на Сталин и Путин. Иначе ги е очаквало оловен подарък .. ха...ха. Все едно да кажеш, че Украйна е Россия. Ама вие путеноидите сте готови да се пръснете на парчета преди да кажете истината. ха..ха

Ха ха ха. Та нали точно Коминтерна сътвори "македонската" нация.

Слагащите ми минуси само доказват колко са неграмотни и нещастни. Най-големият грях на Жоро Тарабата е, че активно работеше за създаването на македонска нация под диктовката на Сталин. Хайде слагайте ми сега минуси комунистически безродници и сръбски мекерета.

На мен никой не ми е забранявал да се чувствам тракийка, след като съм родена в Южна България. Тракийка е майка ми, но баща ми е мизиец, защото е от Северна България. Не вярвам някой да е забранявал на Талев да се изживява като македонец - т.е. българин от Юго-Западна България.

Ти си И...т ама не по Гогол а по Обамски

Да сравняваш нас, сегашните българи със тези от преди 1000 години е все едно да сравняваш сегашните арабели в Египет с древните фараони. Голям смях............

Рамзи, генните резултати показват, че българите преди 1000г. са в много голяма степен същите, за разлика от други народи. Двете религии са прекалено различни затова и не сме се мешали.

Щерев аз и Христофор Колумб не съм го питал , ама вече съм сигурен че е "македонец" , само се чудя защо още няма статуя в Скопие.... засега!

Щерев аз и Христофор Колумб не съм го питал , ама вече съм сигурен че е "македонец" а някой му е пречил да си го признае, само се чудя защо още няма статуя в Скопие.... засега!

Ой, ти Луно! Земьо македонска! Ой ти Дилма Русеф! Пиринска мома води Бразилия. И да знаете Барокът като архитектурен стил е изконно македонски.

Ето сега, след това нещо България трябва да ги подгони и да ги гони до дупка. Такова поведение и действия от страна, която иска да е в Европа е недопустимо. Още повече , че това е изопъчаване на историята ни, нашата история,,, Ако си замълчим и отминем това ще е национално предателство... Ха да видим нашите Подлитици дали ца предатели, а ?

Ами то това което искаш не е ставало и НИКОГА няма да стане! Та ние доброволно си предадохме на гърците оригинала на "История славянобългарска", че какво остава за един роман!

Сталин даде Македония на Тито, защото само той в Европа воюваше с Хитлер и помагаше с това на Червената Армия. До като в същото време ние помагахме на Германия. Това беше наказанието ни. Комунистите бяха принудени да приемат тая наложена им жертва. Те нямат вина за това.

Георги Димитров можеше и да не подписва, нали? Много стари партийци го проклеха заради това.

Защо просто не залеем македонските книжарници с оригинала. Да се пробват без превод дето се казва. Да внесем поне няколкостотин хиляди тритомника та де се сетят отде изгрява слънцето - от изток, от България. Пари може да съберем на доброволни начала. Следва все пак и българското правителство спешно да помогне на наследниците щото да се заведе едно дело в македонски съд за това крадене и преиначаване, а ако може и дело и у нас, и в някой друг съвсем европейски съд така да се каже та да видим как ще тръгнат нещата. Идеята е този път ние да направим един скандал, не само гърците с името Македония.

Защото книгите веднага ще бъдат иззети и изгорени. Затова.

ще дойде мачка за погачка, ще попитат България дари е къгласна М да е в ЕС, ама....Всичко е техно: Луно, Луно-о-о...земльо македонска и за тебе ли ке се тепаме.

Преди години когато бях при мои роднини от Скопие влезнах в едно малко магазинче и собственикът един възрастен човек когато заговорихме веднага възкликна .." а, вие сте от майка България "...Бях много развълнуван!!!...

Не е лошо, че издават класика Талев, лошо е, че вършат престъпление, като близо 100 страници липсват, и са изменени цели пасажи, вкаран е друг смисъл и на практика това не е "Железният светилник" на Талев а "Железният светилник" на Новакович. (Новакович е сръбски шовинист създател на македонизма).

Тия пак се таковаха на метеното. Предвид значимостта на Талев, се надявам на рязка реакция и гонка до дупка от наша страна, но ме съмнява - с Македония трябва да се занимават хора, които нямат сантимент към нея. В това отношение София(респ. министервата и), просто не стават. Сигурен съм, че една агеницийка "по македонските въпроси" дислоцирана във Варна, Бургас, Търново или Плевен би разказала играта на вардарската популация за нула време.