Ще стигне ли река Дунав до Солун?

"Експеримент с исторически измерения", наричат германски издания грандиозния проект за плавателен канал, който да свързва р. Дунав с Егейско и Средиземно море.

Обратно в новината

Коментари - Ще стигне ли река Дунав до Солун? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като гледам как на река Дунав между България и Румъния има само мост и половина, в само една Будапеща 8 моста ми се струва , че ще разцепят България на две и я има един мост я няма.

БОКИЧА : -Ураааа.... Ще правим воден хъб....

Като пишете глупости някой от Вас случайно да е виждал Морава и Вардар? Отдавна не бях чувал за нещо по-безумно. Иначе за сведение на "специалистите" идеята не е от времето на правешкия лъжец, а от 1908 г и е на един сръбски професор.

Господи по бързо прибирай верасии, че идиотизма стана нормална диагноза в Европа и САЩ

какво е "верасии" бре путиноид празноглав ?

Върти ми се името на една рубрика от близкото минало "Къде сме ние"Ами както винаги ние отсъствуваме ,защото на са питани "началниците "отвът океана.Смях.Китайците ни заобикалят от Босфора ,през Гърция ,Македония ,Сърбия и направо в сърцето на Европа , а ние се правим на велики .Даже и в мафиотските схеми не сме велика , а дребни шушумиги

Китай нали ще инвестира в ЖП линия-какви канали и чудеса. Дайте да и м поискаме пари да отбиеме Марица и Тунджа към Ч.Море и по трасето да направим оризища.Така става то тая работа.

Наште да се размърдат и да предложат алтернативен канал Русе-Александруполис с връзка пристанище Варна. Ще бъде алтернатива и на Босфора. И ЕС и Китай и Русия ще го лапнат като топъл хляб.За БГ ще и супер в много отношения

Чакай първо да направят автомобилния тунел под Шипка и чак тогава ще мислим за корабния тунел при Карнобат.

Имаше такъв проект по времето на бай Тошо, но не се разбра защо не беше реализиран.Мисля че беше през Видин, Искърското дефиле в направление Солун. Говореше се за подпочвените води и промяна местообитаванията на определени растителни и животински видове!?!Не съм много сигурен,но нещо такова имаше.

А Боцо ше построи кораборазпределителен хъб на Перловска река и ще го свърже с реверси към тоз проект!:)))))) ....и ще прибираме транзитните такси!:))))) Ама първо газовия...:)))))

Такъв канал, като идея имаше навремето от Дунав през искърски пролом до София, даже и цена беше изкарана около милиард, но след като се разбра колко мостове трябва да повдигнат, колко подпочвените води ще се вдигнат и колко села ще се сринат, сметката излезе няколко пъти по-висока и се замлъкна.

Колко му е и ние са съединим Искър и Струма. Едно време комунягите бяха свършили половината работа с канала от Искър, през Младост и Дървеница та до Лозенец. Лошото е че комсомолците-демократи го позаровиха. Но ако се попрочисти и се докара до Перник, ето ти свързване на Дунав и Бяло море.

По комунистическо време е имало планове Струма и Искър да се правят плавателни, Перник да е пристанище на Струма. Безумни идеи по света колкото щеш. Но ако някой е много патриот и иска да изпревари Сърбия и Македония, да грабва лопатата и да копае канал Струма - Искър. По подобие на плавателния канал, дето са копали в днешния кв. Младост по времето на В. Червенков.

Ами явно и немците са безумци и мегаломани, щом направиха канал Рейн-Майн-Дунав и си превозват стоки по цяла Германия и Европа. Французите и те са мегаломани и безумци като направиха канал между Сена и Лоара. Само ние не сме безумци и слушаме Костов и Сорос, да стоим със скръстени ръце да чакаме да падне тавана, докато Костов и Сорос унищожават и крадат.

А какво казва по въпроса властелинът на Балканите.

Ние пък ще направм канал, от Черно море до панчерево и ще си ходя напрао с джета на Слънчака

конкуренция на магистралите , Суетския канал в умален мащаб ,обаче тука има алтернативен маршрут и връщането ще е доста скъпо

Заобиколиха ни с газа, както с Турски поток, така и с Израелско-Кипърския такъв. Сега и Дунава искат да ни отклонят.

Няма как да ни заобиколят. Има инфо от днес, че турски поток ще мине през България. Просто НЯМА друг начин.

както се казва експеримент ,от такива експерименти докараха човечеството до апокалипсис .За да си живеят гърба на наш гръб.Да се обзаложим ли за пръв път македонци и сърби чуват за този канал

Значи Сърбия и Македония ше са у ЕС а нази ши на дадат на руснацити пак.Аре пак са набълбукахми

Да изградим набързо един тунел под Петрохан и ще им мине мерака за "канал".

какво ще стане с Черно море, след като притока на сладка вода от Дунав секне? Морски обитатели? Планктон? Делтата на Дунав?

Ми у пристанищата ши напрайми големи силузи и ши прайми кисело зели

Как така ще секне притока от Дунав, бе?! Няма такова нещо.

Kъм момента такъв проект изглежда като фантасмагория. Меко казано.

Фантасмагория?!? Просто въпрос на пари и нищо друго. Французите построяват без особени проблеми своя Canal latéral à la Loire, свързващ Сона и Лоара, с дъжина 196 километра (!), в началото на 19-ти век (1827-1838), с техниката и инженерните познания за онова време, включително изграждането на три моста, с които каналът преминава НАД други реки!!! В сравнение с него каналът Дунав-Морава-Вардар е детска играчка, защото фактически ще се копае само 166 км водно трасе (останалия воден път е по трите реки), няма да има акведукти и, разбира се, ще се работи с техника от 21-ви век.

Подценяваш балканската реалност. Това, най-вече, имам в предвид!

То и през Ламанш прекараха железница, да вземем да направим един тунел под Дунав ли? Нищо, че улиците ни са дупка до дупка и нямат дори свестни тротоари. Пълни измишльотини- като Софийския плавателен канал и шуменското пристанище на канала Русе-Варна.

ами, мислят хората, което означава, че правят нещо.пък ние ще си аредим атомна бомба в Белене и ще тръпнат дацата ни ,дали няма да гръмне при някое земетресение!Хора, защо само ние винаги вършим глупости!

Ще гръмне тъпата ти глава,хората мислят с главите си а не с гъза ,както ти.

Да почваме да копаме от русе по искъро от тамока през струма и сми у солун

Тук не е Китай, такива проекти са неосъществими на балканите! В Холандия, дето е равно и организацията е на топ ниво, са им трябвали десетки години за каналите край Рейн и край пристанищата на Ротердам и Амстердам... Как си представяте подобно нещо в нашите чукари?

Те и руснаците някога имали идея да отклоняват вода от големите сибирски реки на юг за напояване на степите в Казахстан, но се намерил един умен човек да им каже, че никой не може да предвиди до какви климатични промени ще доведе това и дали няма да е най-голямата екокатастрофа на Земята.

Ами, намерил се умен....Я виж през Гугъл мап Аралско море и ще разбереш, че изобщо не са умни. Просто са видели вече какво са сторили, след като са отклонили Аму даря и Сър даря да напояват земи.

Ще стигне ли река Дунав до Солун? Не, разбира се!

Те и в Сесесерето обърнаха посоката на част от водите на Амударя и Сърдаря и сега Аралско море е станало Аралско блато и е една голяма еко катастрофа. Go, go да преебем рашките и да останат без Черно море.

To и Вълко Чевенков искаше да докара Дунав до София и да прави пристанище.

То и в студентсгия град, между МЕИ-то и Студентска поликлиника стояха останките от някакъв канал, но съм забравил той пък за къде. Канал към небето :)

Ще правят плавателен канал за директен превоз на мигранти.

Ех, мечти, мечти!

Щом ние не участваме, значи ще го бъде.

предполагам ще пуснат на борсата акции на сръбската стройтелна компания. Купи си акции и ще участваш. Без съмнение след време ще забогатееш кат Крез. Се едно ся да имаш акции от Суецкия канал и да ти платат дивидент за всеки танкер с нефт. Колкото повече пари вложиш сега, толкова по-голям дивидент ще ти дадат, като почнат да минават големите океански кораби от Средиземно море в Дунава. Земи заем от Джет кредит да си купиш повече акции

Шило

Аз не бих си купил ;-)

Интересна ми е сега реакцията на Боко и нинова

а точно на какво реакция? Да не са го пуснали вече в експлоатация па ние да не знаем? Щот ако това нещо стане и когато стане вече всичките ше работим в ЧЕЗ или ИВИЕН

Дано, че мигрантите оттам да минават за евроГейския!!!

А мене(бг) ме нека у целата схема,що така бе Миме,нали сме приятели с гръцки,макета и сръби?

А ние с румънците какво ще правим. Нас никой не ни е питал. Жалко отиде ни уклея в чужди води, а няма да стане тая,война ще се води за рибатааа

Румънците вече си ИМАТ канал от Дунав до Черно море.

Бат Бойко кат прави магистрали, тогава мурзилажа риве- не можел да яде асвалта. Явно ся канала по-леко ще го храносмила

Големи салтанати, но никакви резултати!

Още '50 година Червенков искаше да прави канал до София, който ако го имахме сега, най-бързо щяхме да вържем Солун с Дунав. Не успя да го реализира, но много добре е прозирал нуждата от такова нещо. А сега му се смеят.

Явно тва ще е новият Беломор канал. 120 000 политзатворника. 80 българи умрели там. Яхтата на Сталин едвам минава. Днес от там минава само по една баржа с туристи. Всички други кораби за Архангелск въртят покрай Норвегия

Дунав - Искър - Струма е по-евтин и по-лесно реализируем вариант. Освен това София ще стане един голям бизнес-център на Балканите! Такъв един проект, ако се реализира, Тюркия ще се превърне в това, което е била - затънтен край нейде из Мала Азия и Анадола. Тук проблема е, че ние трябва да докажем изгодата от реализирането на нашия проект - по-къс канал, по-малко разходи и преминава през централната част на региона! Явно ще хвърчат яки комисионни! Сърбия, обаче, трябва да бъде изолирана от такива възлови за ЕС проекти, поради факта, че тя е силно русофилистична страна и е непредвидима!

Шило

Човешките фантазии не са лошо нещо.

Именно човешките фантазии са мотора на прогреса, дорогой товарищ! Първо е идеята, а после е реализацията и прогреса! Защо мислиш дори Тръмп рестартира проектите за Луната? Ако човекът нямаше мечти, още щяхме да сме из пещерите или да скачаме от клон на клон. ПП: Смени опорната точка, товарищ.

абе и аз викам, че идва вече времето когато всички соросодомити ще ви пратим да го копаете този канал с кирките

Ей тогаз вечи трети македонски флот дислоциран на охридското езеро ши излези на дунава и от тамока на ламанша

Шило

Като са решили да строят голям напоителен канал, лошо няма.

Теб, явно, не те радва, нали? Разбираемо - твоята РФ и братска ви Турция отива в миманса! Вече няма значение кой ще контролира Босфора, а мегаполиса Истанбул ще се превърна в една голяма азиатска кочина!

Шило

Ама вярно си лумпен. Къде пак Русия, Турция и т.н.? Казал съм каквото мисля- че ще е напоителен канал.

Шило

И, айде малко се образовай на тема кораби.

А султана що рече ?

Шило

Най-вероятно си го е преместил.

Този канал, ако въобще се осъществи, е адски много против националните ни интереси. Трябва да му се противопоставим по всички възможни начини. А и водите на Дунав не са свъбска собственост, та така да ги отклоняват.

Стига малоумщини. Баси глупостите.

А моят въпрос е: щом, като тфа ше е "новия" път на коприната, то кой е бил стария?

А как би трябвало да се отрази на родното ни корабоплаване, на всички крайдунавски райони и т.н?

за подобен канал имаше планове още преди години, но идеята беше да минава изцяло през България- реките Искър и Струма. Само че този гръцко-сръбско-македонски канал май пак ще заобиколи България

Дали 500 километра канал по течението на изброените ручейчета има смисъл?

Добра идея!Дано се случи.Навремето искаха да правят такъв канал от Русе до Варна,но нещо се разминаха нещата!