Вселенският патриарх порица БПЦ заради Македония

Вселенският патриарх Вартоломей критикува Българската православна църква заради подкрепата й за непризнатата църква на Бившата югославска република Македония.

Обратно в новината

Коментари - Вселенският патриарх порица БПЦ заради Македония | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Думата "История" произхожда от БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК и означава "Из сториите", " Из стореното", т.е. това което е било наистина! Добре би било Вартоломей да знае това и когато говори за история да казва само истината ,а не "Из мислици" написани от някой , защото второто е противохристиянско !!!

Доста пари ще трябва да дадем ...на сърби, гърци и руснаци.........за да откупим МПЦ-ОА !!!

Я па тоя не знае в кой град живее...

Да си гледа работа този вартоломеец а не да се меси в дела на Българска православна църква!!!!!

Официалната старозаветна канонична титла на Охридската църква е Охридска Автокефална Архиепископия на Цяла България.

Високомерието на гърците ,а и на руснаците ,нямат край ! Къде се намират те ,всички са равнопоставени ,но не ,инерцията от миналото продължава ,а ние робски трябва да слушкаме и изпълняваме !!!Мина това време и да си гледат работата ,нашите решения са само наши и никой ,никой няма право да ни търси сметка,а особено пък като се има предвид ,че историческата истина е на наша страна !!! Още първи век ние сме имали 5 епархии - Ниш,Средец, Пауталия /Кюстендил/,Охрид и Никопол с петима владици ръкоположени директно от св. Павел и св. Андрей ,а гърците по това време са изгонили св. Павел с камъни ...и не е имало никакво покръстване ,това е голямата лъжа ,а административно подчинение на Константинопол !!!!!!!!!!!!!!!!

кой го бръсне за слива

Ако беше гръцката църква ,щеше да си трайка , но щом е БПЦ не е правилно .МНОГО МУ ЗДРАВЕ ,никой не му иска мнението ,хе,хееее

Дядо Кирил служи на Русия, Дядо Вартоломей служи на Гърция, а кой служи на Господа!

Отново хилядолетни данайски атаки срещу нашата православна църква. За съжаление на Вартоломей и времето на фанариотите е минало. Нашата църква е автокефална и ако иска нещо да каже на нашата църква да се обърне с необходимото уважение и по съответния ред. А, дали Синодът ще се приеме мнението му си е тяхна работа.

Я смотания грък да се опита да пробута тази теза на Кирил.Ще бъде наритан като мръсен помияр.

няма само тов.Говняев,да се кара,я...

Може ли БПЦ да обяви МПЦ за автокефална? Може. Но ако това решение не бъде препотвърдено от другите поместни църкви, то е безсмислено и безполезно за МПЦ, и влиза в колизия с принципа на Съборността. Нито една поместна църква, нито Вселенската патриаршия, нито Вселенският патриарх не може да "раздава" автокефалии еднолично, едностранно и самоволно.

Да не забравяме, че така наречения вселенски патриарх, благослови махлуването на турските войски в Сирия, като нарече действието справедливо! При визитата си в България, също наговори сума ти глупости, като си искаше църковната утвар, която българските войски, са си донесли от българските църкви в Тракия. Това, че е малоумен е доказано!

Кое ще стане по-напред:македонците ще признаят,че са българи и църквата им е българската, или,че църквата им е българска,и те са си българи?Въпрос само на време, но са си твърдоглави.Но ще им уврат главите.

И тоя са показа като руски кавал

Това некъв майтап ли е?

ДОСТА ИНТЕРЕСНИ НЕЩИЦА ПИШЕШЕ ИЗ ИНТЕРНЕТ ЗА ТОЗИ СУБЕКТ! СЕГА ПАК ЩЕ СИ ОПРЕСНЯ ПАМЕТТА...НЕ МУ Е "ЧИСТ КОСЪМА"!!!

МПЦ да се върне при майка си ,в лоното на БПЦ ,както е било от векове !!!

тоя явно си е повярвал, че е Бог. Уж божи служител за проповядване на смирение и любов между людете, а той живее с принципа-"разделяй и владей". Никакъв божи служител не е този, такива като него осмърдяват църквата.

Хиените чакащи всеки момент да разкъсат и плячкосат през годините БПЦ ,която е много по-стара и от гръцката, са сърби,гърци и руснаци ,но нашият патриарх е много мек и мекошав ,та им позволява такива волности !

Бих искала да добавя още, че след смяната на малцинствата вследствие на Гръцко-турската война от 1970 г. там почти няма гърци и православни, които да са пасоми на Вселенския патриарх. Малкото християни, които живеят там се числят към подворията (един вид представителствата за неспециалистите) на съответната патриаршия. Той затова иска да е като папата, ама няма как да стане!

Какъв духовен лидер е той? Такъв е само почетно, той е "пръв между равни" и нищо друго! Освен това нали са били съгласни от Вселенската патриаршия църква майка на Македонската да е Сръбската, така че това какво общо има с Константинополската патриаршия? А и след смъртта на Вартоломей, най-много след 50-тина години Вселенската патриаршия сигурно ще премести седалището си в Атина, защото след Гръцко - турската война от 1970 г. малцинствата са били разенени, а от друга страна съгл. споразумението между Република Турция и Вселенската патриаршия, Всел. патриарх може да бъде само грък роден в Турция!

може ли да си покаже трудовия договор, да видим как точно му се пише длъжността

К'ъф Константинипол? Тоя още се обажда от 15 век. Кат си глава на Християнската църква що не поведеш кръстоносен поход за посрещане на исляма ве Тюфлек? Изобщо, що работиш ти? Или под капата има чалма? Някой пророк няма ли да слезе на Земята и да покаже правия път? Масурите как са си измислили пророците $$$ и % и се държат за тях , че не се и пускат.

Истанбулската гръцка патриаршия, която въобще не е "вселенска" заедно с османлиите е била най-жестокия инструмент за погубване на нашата нация - османлиите потурчвали, а патриаршията погърчвала. И сега тя работи за гръцките, а не за интересите на православната църква. И не ми отговаряйте с изрази като: "канон", "европейски ценности" и прочие.

Една оглушително премълчавана истина за двойното робство.

Първия концлагер в Европа е създаден от гърците за справяне с ... българите. Това също някак си се забравя. Г-н плевнелиев - много поздрави...като награждавате някой , хубаво е да поназнайвате нещо повече от хороскопи...

Не го пишеше в нашите учебници, не го пише и в днешните. Как да се знае?

Aми македонците не искат да са под управлението на сръбската патриаршия, какво предлага пресветият Вартоломей?

Вселенски... ай, стига, бе. Не ми стига Йодът, ами сега и тоя

Заради чужди интереси се набъркваме в нещо, което не може да се реши едностранно от БПЦ. Да не говорим, че благодарност затова няма да получим.

Ами, ...началника трябва да се слуша! И не може да се правят неща, през клавата му.Както при всеки началник!

този гръцки турчин защо му обръщат внимание още?! Той е по-скоро враг на православния свят...

Не е гръцки турчин, а турски грък. Гръцки турчин е турчин от Гърция. Изпаднал си в грешка, като се водиш от английското правило, но на английски е обратно - т.напр. Turkish Cypriot на български е кипърски турчин, а не турски кипърец.

На този Вартоломей, кой му е казал, че е вселенски патриарх. От днес аз съм вселенски патриарх и разпореждам решението на Българската православна цълква да се изпълнява и спазва от ВСИЧКИ.

Не , ти си мунчо, но не от днес. И , може би, само ти не го знаеш!

Охридската архиепископия /МПЦ/е ...НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ БПЦ ,ЯСНО и пътя ...!Редно е да се слее с нашата и всичко си идва безболезнено на мястото !

Константинопол? Къде е това, или по скоро кога е това? Църквата е старата схема за контрол и вербовка на населението, сега си имаме туитър, фейсбук, партии, нпо-та и други такива "органи"...

Христовата църква е: "съберат ли се два или трима в Моето име, Аз ще съм сред тях". Това е по Библията. Всичко друго е лъжа и измислица на алчните попове, да си покажат пълномощното.

храмът е в душата на всеки... а не черковата... дето се кланят на идоли и икони... и с дарове търсят опрощение на греховете... езичници...!

И в православната църква всичко е политика...

След агента на кгб, този взе да ни дава акъл... Остава само и петата рублофилска колона да почне да се изказва

Католиците имат една църква и затова си имат един началник... А при православните нещата са мааалко по-различни: Автокефална (гр. avuto сам, самостоен и kefavlh глава) означава напълно самостойна, независима църква. В Православната църква днес има 14 автокефални Поместни църкви. От тях патриаршии са Константинополската, Александрийската, Антиохийската, Иерусалимската, Руската, Грузинската, Сръбската, Румънската и Българската; автокефални архиепископии са Кипърската, Гръцката, Албанската и Чехословашката, а автокефална митрополия е Полската. (Финландската и Японската църкви са автономни.) Между автокефалните православни църкви съществува йерархия на почит, която не се определя от броя на вярващите, а е изградена върху каноните и традициите. За пример може да послужи Вселенският патриарх в Константинопол. Въпреки че броят на вярващите в неговия диоцез през последните години бе свит до няколко хиляди, той продължава да бъде пръв между равни чест, предоставена му, защото Константинопол е бил столица на Византийската империя и център на Християнския изток. Църковен вестник, 1998, Или с други думи Вселенския Патриарх като всеки човек има право на мнение... но не може да го налага а тябва с разумни доводи да ни убеди че е прав.

Да няма зависимост на БПЦ от Цариградската това е чисто уважително отношение..

НАГЛИ ФАРИСЕИ ,а когато я продадохте на сръбската църква МНОГО ХРИСТИЯНСКО ЛИ БЕШЕ ,сган дяволска ,но Бог вижда ....!!!!!!

"...Църквата майка на всички балкански народи е тази в Константинопол." Абсолютно ПОГРЕШНО Българската Православна Църква е АВТОКЕФАЛНА и РАВНА по ранг с тази в Истамбул (Константинопол не съществува от има няма 700 години , но явно и господина има някакви мераци) . Така че БПЦ може сама да взема решения как да се отнася към другите Православни Църкви , а МЕДАЛИСТА на плевнелиев да си се радва на медалите и като изказва мнение да помни и не забравя че то си е ЛИЧНО негово. Решението на БПЦ за МПЦ е абсолютно правилно и даже доста закъсняло , според мен.

Пише се ИстаНбул, а СтаМбул е старо название.

Прави сте , извинявам се , грешката е от невнимание.

Поради симфонията между духовна и светска власт, изповядвана във Византийската империя, спокойно може да се приеме че Константинополската архипископия загива заедно с падането на Константинопол под чужда вяра. Поради това всяка претенция, основана на "наследственост" е фалшива.

От 917г. БПЦ е КАНОНИЧНО призната за АВТОКЕФАЛНА , следкоето СВЕТСКИЯ намесник Василий ІІ самостоятелно я понижава , а автокефалността е потвърдена ПАК КАНОНИЧНО през 1957г. Автокефална в православието означава НЕЗАВИСИМА и нашия Патриарх е равен с другите патриарси на автокефалните православни църкви , а титлата Патриарх е равнозначна на католическата Папа.

Този е никой.

И тоя фанариот се обади, пак без да го питат. Я да си взема ибрика и беж при ердоганя... Какво правим в България си е само наша работа.

Не им разбирам йерархията, но не ми звучи нормално грък от мюсюлманска държава, да ни порицава.

Защо всички си мислят, че са намесници на Бог и могат да се разпореждат според интереса си? Бългаската църква може да се отчита само пред народа на България! "Вселенския" патриарх да дава акъл на извънземните по Вселената!

Хайде сега турски чиновник акъл да ни дава.

Този православен господин да не се взема за праволавен папа? Нали сме против това някой да е наместник Христов на земята? И к'ва му е църквата та се води пръв?

не ми се вярва да е казал,,константинопол,, грешката е на юрналиста,бıлгарска и македонска това е една сıрква има ферман на султана че бıлгарската сıрква е отделна от грıската ,всичко останало е византиъски номера.

Това е настоящото название на МПЦ по канон. Като искат тяхна - да си я направят, но да не искат нашата да стане "Македонска Охридска Архиепископия". Не знам защо нашите политици за пореден път дълбоко грешат и върви пропагандата колко е мило да признаем, т.е. да се откажем от нашето си. Защо не кажете, че вселенския патриарх каза точното название на Охридската църква, каквото е от началото на 11ти век насам...

ПРАВОСЛАВНАТА КУЛТУРА Е ОБРАЗА НА САМАТА НИ ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ. МНОГО Е ВАЖНО ОТГОВОРА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, ЗАД КОЯТО ЗАСТАВАМ -АЗ..... ПРАВОСЛАВИЕ, ЗНАЧИ БЪЛГАРИЯ. КАКВО СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ ТЕЗИ.

Християнството е образа на България!