4 варианта за име на Македония

На Македония са й предложени четири варианта за промяна на името, заяви премиерът Зоран Заев за агенция Ройтерс.

Обратно в новината

Коментари - 4 варианта за име на Македония | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-вероятното име ще е "Република Северна Македония".Гърците няма да пропуснат шанса си да сложат географски определител за българска сметка,застраховайки се изцяло срещу евентуални териториални претенции.Това име е частно на общото "Македония",което официално сме признали,като и двата случая теоретично съдържат възможността за претенции към България,макар да е смешно и нелепо. Трябва да признаем БЮРМ под всякакво име,защото това е единственият път за запазване целостта на младата държава,за сигурността,за ограничаване на сръбско-руското влияние и сближаване с нашите родственици там(аз също ги имам).Всякакви други позици определено устройват само чужди интереси.А истината,в условия на пълна свобода и европейски ценности,лесно ще намери своя път.

е истинското име. Ясно защо.

направо цялата територия - Българска Македония

Ни ни трябват сърболяци те никога няма да станат Българи ние цъфнали та...!!!

Долните македонци да си имат държава - Горнамакедония.

Повечето коментиращи ми звучат като свидетели на историята.Какво е написано и какво е било,това са коренно различни неща.Малко по-кротко.

Северна и Горна Македония определено носят претенция към наши настоящи територии. Нашите политици са ... госпоиците! Даже и президента - ми като кажеш А, кажи и Б, бе ливадо! Кажи точно кои имена са неприемливи за България и точка! Така хем боли, хем сърби.

да измислят нещо и съкратено да се пишат М.А.К.Е.Д.О.Н.И.Я. всички ще са доволни

па ти се кръсти Л.А.И.Н.А.Р.О.В и ще ти пасва и ще съм доволен. от какъв зор всички трябва да са доволни? Тяхна си е държавата.

Имаш право ... трябва да ги оставят да се казват както реши народът им

да не ги карам аз да си сменят името бе ... само давам предложение как да врътнат гърчолята ... карат ги ес и маляките така че говори по този начин на тях не на мен

Мъкедония!!!

е най-добре

Ето примери за назоваване на тази географска територия: Скопска република, Вардарска република, СВР - Скопско-Вардарска република, ВСР - Вардаро-Скопска република и т.н.

да се кръстят както ди искат и да си идват.

Ако Македония искат да си запазят името, най-добре е да се кръстят България.

Не се надявай.

Sm3hurk0

Тия пак се правят на неразбрали... Думата македония да не присъства в името ! Тия са по-тъпи от мен или са глухи.

Върховна простотия. Други държави да определят името на държавата ти. Кога е било това???? Аспарух допитал ли се е до съседните държави като е основавал България. А шведския крал Рюрик питал ли е като е правил Киевска Рус? А САЩ питали ли са някой за името като са я правили? Коя държава се е оставила някой друг да и казва как да се казва???? Пълна наглярщина !!!!!!!!!!!!!!!!!

Когато си изкуствено създадена държава, така се получава...

изкуствено ли е създадена? С кое изкуство? върховна простотия. Нямам думи. Изкуствена била. Ми дай да се степаме с Гърци, Турци и Албанци и да се свършва... само дето пак ще сме под турско робство.

Няма да навлизам в подробности. Държавата Македония е част от по-голям географски регион Македония. трябва да се намери разумно име за новата държава и гражданите и, което да се отличава от географския регион Македония. Самите македонци с поведението си и постоянните си провокации от последните 70г. доказаха, че промяна трябва да има.

Това няма никакво значение. Държавата си е тяхна. Могат да си е я кръстят Македонландия ако искат. Това си е ТЯХНО решение. Па ако щат и Простаколандия. Да... не ме кефят макетата, но си е тяхно право да се кръстят както си поискат. Те са си основали държавата - те си я кръщават.

Утре албанците като се напишат и тракийци ще разбереш защо.

тъпо.. много тъпо... сигурно като чуеш за Румъния и си мислиш за Рим или за цигани... да ти имам довода.

Вардарска Македония, а националност и език - вардарски или вардаромакедонски. Те сами доказаха, че не са достойни да бъдат македонци. Вместо да продължат пътя на българските си бащи към една нова Македония - Швейцария на Балканите, се забиха в югославски и наскоро в античен македонизъм.

Най-точното име е "САМУИЛОВА БЪЛГАРИЯ" !

Югозападна България

от всичките "варианти" ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ САМО варианта (ИМЕТО) Република ВАРДАРСКА, подчертавам БЕЗ "добавката" Македония !!! Така НИКОЯ от съседните държави НЯМА ДА ИМА ПОВОДИ ЗА ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ НЕЯ И ТЯ - КЪМ ТЯХ, а гражданите й щесе казват ВАРДАРЕЦ/ЦИ !!

Българска Македония

Македония отдавна е в историята. Името може и трябва да бъде само едно - Македония. Но. Тези измислени славяни и албанци там нямат нищо общо с Македония. Да престанат да се гаврят с името Македония. Да си измислят нещо друго, а най-добре тази територия да се раздели между четирите съседни държави и да се прекрати тази гавра с историята.

ще я разделиш?! И отново ли ще повториш историята с тези наши сънародници които са останали по бившите ни земи дето са на изток от Църни Дрин?!

България няма бивши земи и няма на какво да се надява, защото сме си загубили войните и съответно териториите. Разделянето на тази малка територия до нас ще осигури някаква справедливост за всички съседи и ще прекрати безумието да се възражда Македония от някакви смешни славяни без национално самоопределение и албанци. Македония се е простирала от Пела до Индия, със столица Вавилон. Не може сега да се възраждат парчета от Македония. Македония е минало, история, световно културно-историческо наследство от огромно, фундаментално значение за съвременната цивилизация. Македония не принадлежи на шепа невежи славяни и албанци, които утре по същата процедура ще анексират и Тракия, както направиха със сръбско Косово. Влезте в час, моля.

Не мога да разбера, как може една държава да променя името си по искане на друга държава. Изключително унижение за Македония. Ако не си го променят какво толкова ще стане?

от трън та на глог, че е по висок! Абе тия глухи лиса?!? Да забравят думичката "македония" ако искат ЕС!!!! И без тва до 5 г. ще са част от Албания, що въобще се пънат и на кой му пука ?

Ти кой си да казваш да променят или не променят името на република! Не си пъхай носа в чужди работи!!!!!

Supper

Нашият пРецедент отново... Ни

Абе да ходи Гинка от Пазарджик да ги купи направо!

Да ги кръщават Западна Румелия и после ще им правим Съединението прави силата.

Да ги кръщават Западна Румелия и после ще им правим Съединението прави силата.

По-справедливо от Вардарска България не виждам...

Гърците са алчни до лудост. Мисля, че им е ред да престанат да носят името Източна Тракия.

Вариантът "Република Македония (Скопие)" e евтин тарикатлък на "античките груйовци" - на всеки му е ясно, че това, което се поставя в скоби е пояснение, което може да се игнорира от тия, на които им е ясно и до отпадане за останалите. А пояснението по начало е ясно за всички.

Посолството на ФАЩ: Албания

Лайнония според мен!

Вардарска Македония.

За едината от няколкото исторически несправедливо ампутирани територии на България е много подходящ 5-ти вариант : 5. "Кръвница Македонска"!!!

Пиринска Македония е част от Северна Македония осъзнайте се и не лижете толкова много чужди задници

БАСИ ПАДЕНИЕТО! Други да ти ИЗМИСЛЯТ име на държавата ти!!!

Република Македония и това е, щото всички знаят за коя Македония става въпрос! Само да вземат та да си сверят часовниците и да озаптят всички "македонисти" по другите държави и да поемат твърд ангажимент за не изопачаване на историческата истина и да не крадат чужда история. Просто е обективен факт за съществуването на отделна държава под това име и както до сега в историята е имало повече от една държава на един и същи народ (това не е само за българските държави, ами и за тези на другите от Стария континент), така и сега ще има нова държава в която ще има не само население от един етнос, но ще има и представители на много други, предимно съседни, народи!

Какво "да остава" бе, трол съветски? Държавата в момента официално се казва БЮРМ (FYROM)! Така може да остава.

представа колко българи живеят в тази държава?! Чети бе, идиотино, чети какви по произход са тези "македонци", а след това мини по приграничните населени места и виж че хората все още лепят некролозите за близките си които по принуда са останали оттатък границата! Съветски са на баба ти гащите и на дядо голия дирник дето от 1944 до 1958 година искаха да ги правят македонци само и само да изпълнят политическите замисли и цели за Балканите на Сталин и налудничавата идея за правото за самоопределяне на народите на секретаря на Изпълнителния комитет на Коминтерна, съветския политически деец и финландец по народност Отто Вилхемович Куусенен и създаването за тази цел Федерация на южните славяни! Чети и не пиши глупости, защото след разпада на Османската империя Македонският въпрос е неделима част от Българският национален въпрос и само България има признати от всички други държави три етно-географски области Мизия, Тракия и Македония!!!

БЮРМ трябва да се казва Нова Югославия, защото е продукт на старата Югославия.

абсолютно.Те са последните югославяни

Не си спомням в световната история някоя държава, дори империя, да е искала/наложила на друга държава да си сменя името. ЕС надмина дори Древния Рим и Монголската империя по наглост.

Прав си, ако беше едно време просто щяха да ги превземат и да са си провинция.

да я кръстят Джаколенд, нали макетата твърдяха, че бил маке :)))

Предлагам име: АЛБОДОНИЯ

Награбиха ги гърците. Сещам за предложението на гръцкия премиер на мирните преговори във Версай след ПСВ за разделяне на БГ между Гърция, Сърбия и Румъния. Тогава ни спасява американския президент Уилсън "По-скоро ще си тръгна утре от конференцията, отколкото да унищожа една държава със славна история" Та, макетата да знаят, да не очакват нищо от Гърците и да се надяват на американците . Няма да ги оставят.

До като измислите как да се нарече Македония и ще стани Шиптария !

Не е добре да има име Македония...а република Скопие -иначе проблема територия ще си остане.

Истината е, че като пътуваш по магистралата от Тесалоники за към България, на табелка поставена там има надпис Scopia ! Тоест , гърците наричат "оная територия" Скопия - като държава с името Скопия, а не Македония. За гърците Македония е тяхна област, част от Гърция (както нашата Добруджа примерно), със столица Тесалоники ! Все едно "утре" румънците да искат да правят съседна на България република с името Добруджа...и ние няма да се съгласим никога ! Разбираемо е.

Нека да е: Югозападна-България.....

си има име българска македония

Най-приемливо и заслужено ще е името Monkeydonia.

Е ... нали гърците не приемат ИЗОБЩО да фигурира в името Македония .... е как ще стане ... че се не секям ...

Най добре е средна Македония

Още по добре Долна Македония.Не знам защо го избягват този вариант но той им отива най- много.Как само звучи-Долномакедонци!

Или Средата на Македония

този си мисли, че е хитър но скоро ще го изплюят и ще разбере истината.

jingiby

Заев нещо започна да го увърта. Как така няма да се променя конституцията? Че нали там е посочено името на държавата. Това е основният закон на страната. Ако конституционното име е едно, а това за международна употреба е друго, тогава става някакъв тюрлю гювеч. Ако ще се разбират, да е на принципна основа-с едно име прието от всички и то за всякаква употреба...

4 варианта за име на Македония Аз предлагам да се казва област Западна България,.Така името Македония няма да дразни нашите "приятели" от Гърция.

предлагам ти се кръстиш Педерасов. Ще ти отива поне.

По -добре тези простотии ги остави за вкъщи.

Македонска България