Гърция: В името на Македония - „Горна” или „Северна”

Име с географско определение е приемливо решение за Гърция в спора с Македония. Това е заявил гръцкият външен министър Димитрис Друцас, предаде македонската телевизия Сител.

Обратно в новината

Коментари - Гърция: В името на Македония - „Горна” или „Северна” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе след 100-ина години Македония я виждам като Източна Албания...

Все едно ние да настояваме, /ако имаше кой, де/ да се "кръстят" сами ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ !!!

Следващото искане на мъжеложците ще е ,ние да се казваме северна гърция!

Предлага Гърция да се нарича занапред Южна Македония или Южна Тракия. Така ще се различава от Северна Тракия и Северна Македония.

Според мен е подходящо Република Македония (Измислена). Историята им е измислена, идентичността им я няма, нямат самосъзнание друго, освен шовиниситчно, не се поддържат като народ - измислена държава.

Гърците,не могат да се примирят с мисълта,че ТРАКИЙСКОТО ПЛЕМЕ МАКЕДОНИ са ги ПОБЕДИЛИ И ЗАВЛАДЯЛИ в АНТИЧНОСТТА и Филип Втори и Александър са били императори на ЦЯЛА ЕЛАДА и на БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ и хитро и лукаво извъртат нещата, че уж МАКЕДОНИТЕ са ЕЛИНИСТИЧНО племе,а не ТРАКИЙСКО....и Филип и Александър са си УЖ ТЕХНИ ГРЪЦКИ ЦАРЕ!Големи са тарикати гърците...както се казва...."котка по гръб не пада"и"все техното магаре е мъжко"!...

господи колко си прост

Хич не е прост! Май трябва повечко да прочетеш, ама не от измислени историци свалили гащи пред по - силния на деня!

Нас не ни засяга името нас ни трябва да привличаме македонски студенти да учат в България отначало горките са заблудени и спорят за история след няколко месеца като им се обясни това онова и прочетат нещо различно от държавната им пропаганда възгледите им се променят коренно.

След смъртта на Александър Македонски,империята създадена от него и баща му се разпаднала.Останал само бойният символ на племето МАКЕДОНИ-"КУТЛЕШКОТО СУНЦЕ"(Слънце),на който гърците му викат"ЗВЕЗДАТА НА ВЕРГИНА"...това с дванадесетте лъча,дето е на македонското знаме днес....След това НОВ ГРАД-ДЪРЖАВА -ДРЕВНИЯТ РИМ завладява повече от половината тогавашен познат свят и ЦЕЛИЯТ БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ.Тракия,Илирия,Македония,Мизия,Елада,Дакия,Италия,Галия,Британия...и т.н. стават само ГЕОГРАФСКИ ОПРЕДЕЛЕНИЯ на ОБЛАСТИ!Всичко става РИМСКА ИМПЕРИЯ!....

Аз мисля че всеки народ може да си избира името и да се самоопределя както си иска. Гърците на хранилка не е редно да се обаждат. Два пъти им правят план Маршал а на нас нито веднъж. Та те още малко ще посегнат и на историкогеографската област Тракия. Когато са стабилни, тогава да искат.

Синът на Цар Филип-Александър Македонски,продължил завоевателната политика на баща си и освен всички тракийски племена,ПОКОРИЛ и ЦЯЛАТА ЕЛАДА-всички елински племена....ТОЙ ПОКОРИЛ ЕЛАДА(ДРЕВНА ГЪРЦИЯ) И ИМ СТАНАЛ"ШЕФЧЕ"-А НЕ ТЕ НЕГО!... И с тази ОГРОМНА АРМИЯ от ТРАКИ и ЕЛИНИ,тръгнал да покорява и останалия свят,покорил ПЕРСИЯ(днешен Иран) и стигнал чак до Индия!...Но тия махараджите с бойните слончета му се опънали яко,били и по-многобройни от неговите войници...... и го разбили!

Най-добре е да се казват Сръбска Лъжедония. Хем са сърбомани, хем правителството им лъже на поразия.

Както е тръгнало,скоро Гърция може да стане Долна или Южна България . Което си е било географо-политически факт преди 100на години.

хахаха, евалата.

не, не я щем! ще срине малкото, което е останало от БГ

Та както написах по-долу...в античността е имало отделни ГРАДОВЕ-ДЪРЖАВИ...ПОЛИСИ...Такива ЕЛИНИСТИЧНИ ПОЛИСИ са били:Микена,Спарта,Пилос,Хиос,Крит,Коринт и много други...ТРАКИЙСКИТЕ ПОЛИСИ също са били многобройни: Одесос(Варна),Месемврия(Несебър...на тракийския цар Мена,чието име носи и до днес главната улица в Стария град-острова),Агатополис(Ахтопол),Аполония(Созопол),Пулпудева(Пловдив),Пела-на македоните,Троя на Дарданелите...и много други.....По едно време ТРАКИЙСКОТО ПЛЕМЕ МАКЕДОНИ станало много яко и превзело целия БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ.Техният Цар Филип(бащата на Александър Македонски) преместил столицата от ПЕЛА във ПУЛПУДЕВА(ПЛОВДИВ)и градът бил преименуван на ФИЛИПОПОЛИС-градът(полисът)на Филип....

Нещата ИСТОРИЧЕСКИ стоят по следния начин: и МАКЕДОНЦИТЕ, и АЛБАНЦИТЕ са ТРАКИЙСКИ племена.МАКЕДОНЦИТЕ са античните "МАКЕДОНИ",а АЛБАНЦИТЕ са античните "ИЛИРИ"..."ДАКИТЕ"(в днешна Румъния-оттам идва и "ДАЧИЯ"-марката на амтомобила),както и "ОДРИСИТЕ"(оттам идва и ОДРИН в днешна Турция),също са ТРАКИ."ТРОЯНЦИТЕ"от легендарната ТРОЯ на Парис и Хектор,която се намира на Дарданелите в днешна Турция-И ТЕ СА ТРАКИ!ТРАКИТЕ са имали собствен език,но са пишели с древногръцки букви.Гърците,тогава са се наричали "ЕЛИНИ" и също са били НА ПЛЕМЕНА..."МИРМИДОНЦИ","БЕОТИЙЦИ"...и т.н.Тогава в дълбоката древност е имало ГРАДОВЕ-ДЪРЖАВИ....а не единна държава.В тази цялата работа ТРАКИТЕ нямат нищо общо с ПРАБЪЛГАРИТЕ и СЛАВЯНИТЕ,нито пък ЕЛИНИТЕ имат нещо общо с РОМЕИТЕ(ВИЗАНТИЙЦИТЕ)...макар,че на съвременен гръцки език,гърците,наричат държавата си ЕЛАДА и се обиждат,когато ги наречеш РОМЕИ,или ВИЗАНТИЙЦИ!...

Като ги разбираш толкова много нещата, не ти ли идва на акъла, че при условие, че траките са по- древен народ от елините, то не те са писали на древногръцки, а може би древните гърци са иззели езика на траките и съвсем по византийски са го нарекли древногръцки.

вместо да си чешете езиците за глупости елате и помогнете на България да се освободи от окупаторите :) link

Името е Западна България Македония.Точка!Защо само се кълчиме.Не приеме ли името няма ЕС.Тъка е било до 09.09.1944 г.Всички младеи мъже преди това са служили на Територията на Источна българия.Женени са за шопкинини и трекийки и сега продължават да си спомнят за Велика България със умиление.Старите раждани в Щип и Делчево се наричаха българи и водеха за жени български от Благоевградско и Кюстендилски.През1992 г. тия хора приютаваха българските граждани които снабдяваха с личните си автомобили Македония с бензин.

защо се пънете нали ви е ясно! това е живота на нас всичките даго кажа какво има толкова?

А чете ли за битовите условия в затвора в Шевенинген?В такъв луксозен старчески дом дядовците Ратко,Радован и Воислав ще надхвърлят 100-те,а ние да му мислим...

Знаеш ли колко години България е била на 3 морета? По времето на Симеон, Петър, Калоян, Иван Асен II и Светослав Тертер- има- няма стотина години, или по- малко от 10% от 1300 години България. Били сме доста по- дълго под византийско робство, а за турското въобще няма смисъл да споменавам. Така, че умната с националистическата заигравка, че размириците стават много близко

Какво време доживяхме!Преди столетия нашите велики прадеди са се борили за всяко кътче земя,България е била на три морета-Черно,Бяло и Адриатическо,от Адрианопол до Белград.С нас са се съобразявали в Европа и Азия...Но изведнъж някой надалеч решава,че религията е опиум за народите,и за нещастие неговите последователи идват на власт и по нашите земи.Спускат ни директиви да се делим,делим,делим...За да бъдем удобни,бедни и беззащитни.Боже,прости греховете ни и изцели земята ни от болестите й!!!Дажд нам това,което си дал на предшествениците ни!Амин!

Въпреки всичко трябва да благодарим на гърците ,защото в България неграмотните журналисти или не са разбрали или премълчават ,че спора не е само за името , а ЗА МАКЕДОНСА ИДЕНТИЧНОСТ СЪС СВОЙ ЕЗИК !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! В Македония сега предстоят избори и отново българите там се държат като стадо овце ! ВМРО - ДПМН е изцяло под шапката на Сърбия ,която управлява там и не допуска Македония да се откъсне от нейното влияние , а и българите там се сърбеят , което е трагично ! Докато тези хора не се събудят , а се остават да ги манипулират са обречени на заличаване като държава и тогава албанците ще си кажат тежката дума !!!!!!!!! Те поне не се срамуват да кажат ,че са албанци и искат да са в майката родина за разлика от българите , на които и самите албанци се чудят ,защо бягат от българските си корени , се подлагат на сръбската измет !

А защо те интересуват хора, които НЕ желаят да се наричат българи, НЕ желаят да признаят българските си корени и НЕ желаят да имат нещо общо с България?!! Да се заличават бе! На кой му пука за тях! И изобщо не е трагично. Насила не можеш да накараш човек да се чувства българин. Те не се чувстват такива и аз не мисля за тях като за българи. Като нямат българско самосъзнание значи не са българи и точка.

неаде имали ядене пиенен?

По голяма наглост на Гърците от това няма. Да откраднат земя от България, Егейска Македония и на всичко отгоре да проявяват претенции за име. Нали всичко е с подкрепата на Европа. Сега ще получат и милиарди евро, че са много кадърни. Не се давайте МАКЕДОНЦИ. Гърция е откраднала и влязла в МАКЕДОНИЯ, НЕ ВИЕ.

Абсолютно си прав. Дръжте се македонци !!!

Така се отстояват национални инереси, а у нас думата национални интереси е мръсна дума. Като кажеш нещо за националното и те обявяват за фашист.

Ами Северна+Западна = Северозападна Македония, ама македонците на това съвсем няма да се съгласят че става прекалено, хм, описателно :)

Верно е, че като чуят Албания мекедонките прости се насират от страх

Никакви такива, имат си име- FYROM в превод БЮРМ. Да си спазват официалното име!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Няма такава държава Македония!!!!!!!!

те макетата се правят на много велики на всички, ама споменеш ли им за албания и албанци се насират от страх.

Що искат Гръцките педа--? Да продадат или продадат и тези съседи! Като видиш вол, ако меу кажеш добър ден ,може да получиш отговор, ако срешнеш гръг - нищо няма да получиш.

А пък аз мисля, че най доброто име е "Република Горно Нанадолнище/РГН", за тази част от майка България!!!!!!

А според теб на кого е историята и културата на Антична Македония ако не на Македония?

я вземи прочети малко история и ще схванеш къде точно се намира антична македония. а за култура ... аз такава не съм видял нито в историята нито от съвременен "македонец"

Абе Боко, ти все като пукал ли ще мълчиш по външнополитичесиките въпроси. Че Северна Македония значи до Благоевград и още нагоре! Ти и Младенов имате ли глави на раменете си и лъвско сърце , нали ходиш всяка зима да се кланяш на Левски. Къде ви е патриотизма, къде ви е международната култура и политика??!!

Докато макета и гърци си уреждат Македонията, наш Боко рита топка! Егати и държавата и държавника! Повръща ми се от срам и позор! Ако можех върху тоя изменник!

Вчера даваха по една телевизия цяло градче в Гърция всички безработни. На работа се водеха само кмета и попа. И двамата имаха задължение да косят градинките. Обаче останалите много весели стояха по кафенетата и си пиеха мастичката и кафенцата. ИСКАМ ДА СЪМ БЕЗРАБОТЕН ГРЪК!!!

ти некего познаваш ли лично, или така си говориш ? :-)

Кво е това македония бе ? Тия са малко гърци, малко албанци и повечето българи. Ква държава прават и кво искат?

лут омора нема тои се поти и се поти.

Абе тези нагрли ЧУКУНДУРИ, бити, ама недоприбити, технат мка, още ли се обаждат! Друцас... тва па чудо кво е! С технто Ясу! и трошене на чинии ще съборясат целия ЕС... ама и претенции имат... да не им се обиди нежното гръЧко сърце... па я на това му викам:" оти ви не...мамичку ... и 300 метра около шибаната ви къщица"

Истината е ,че това си е Вардарска България!!!

Със сигурностн ще се кръстят Горна Македония. Нали са по-отгоре на всичко. Смешници , след десетина години държавата ще я прекръстят на Северна Албания ,защото и без друго албанците вече са повече.

македонска наденица

ми ти да видиш БУГАРСКАТА наденица коква е... и кости има у нея... ще те разкоски... токо да знаеш ;-)

Господа, и за Македония, и за Гърция трябват нови имена. Македония е редно да е Нова Македония, а Гърция - Нова Елада. Предложението ми има много положителни черти. Има прецедент - Нова Зеландия, а не Маория, нали? Новите имена на двете държави не са обидни, не дават повод за териториални претенции и така подпомагат запазването на мира, отразяват исторически истини и днешни факти. Факт е, че гръцкото радио обявява не "точно време", а "елинско време". Ако не вярвате, проверете... Но главното положително е авторството ми. Тъкмо и само аз - българинът, исторически свързан с двата по - млади народа, мога да прекръстя толкова доброжелателно държавите им. И друг такъв няма, което ми трябваше да докажа и то така убедително, нали?

За нас по- добре идва "Северна". Горни и Долни имаме достатъчно : Оряховица,Джумая ,Гращици,Уйно,Дъбник, даже и Митрополия. И като е "Северна". по -лесно ще искаме после да стане "Юго- западна РБ" ,и по-после, "Велика РБ". Не предавайте националните интереси !

Елада е била погълната от римляните, изчезнала е толкова отдавна, и колкото и да се пънат гърчулята да се самонаричат елини са си наследници на Византия, т.ест. византийци!!! Когато се прекръстят те както си му е реда, тогава могат да имат претенции към околните. Всички народи на Балканите са се претапяли толкова често един в друг, че подобни претенции са смехотворни. Всички сме малко или много наследници на културите на народите доминирали на земите на Балканите в един или в друг момент. Подобни спорове са толкова безумни на фона на колабиращата икономика на т.нар. Гърция, или защо пък да не се наричат "Нова Византия" или "Бивша Турска Колония Настояща Страна-Храненица на Европейския Съюз Република Не Знам Си Коя"

Едно определение за истината: Истината е онова нещо, което хората не искат да видя и не желаят да чуят. Кога ще проумеем, че всичко , което става на Балканите в крайна с/ка макар и невидно на повърхността , е насочено с/у Б-я? Това не е конспирация, а нещо по-лошо. Защо не четете истинската история, тази която не се публикува и не се споменава никъде? Кой създаде Македония и македонския език. Защо Англия продължава упорито да твърди за наличието на мак. език и съответно население. Гърция е фалирала държава, а в същото време гърци започнаха да изкупуват недвижими имоти в Банско и околността. Половината банки в Б-я са гръцки. Гръцки фирми се местята в Б-я заради ниските данъци и проблемите в Гърция и пр. и пр. Да сте чули за бълг. фирми и банки в Гърция? Турци изкупуват земята в югоизточна Б-я и претендират за Родопите (впрочем и гърците). А нашите политици се правят, че не знаят за какво става дума...

трябва дасе кръсти велика македония-македония е велика със салама.

Бугарска Македония ще е най-добри и няма да се оплакваме!

Да се наричат както искат, дали е Северна Македония, Западна България или Източна Албания - все тая. Но според мен единственото и най-приемливо име е Република Вардарска Македония. Пълно, точно и изчерпателно географско и всякакво определение с което се разсейват всички неясноти и мъгли. Всички знаем кои са трите Македонии в географски смисъл. А по отношение на един предишен коментар който прочетох, че Вардар не била най-дългата река в Македония - да ми прощават. Най-дългата е!

наи-добре да се кръстят титовска македония

Нека не се тормозят съседите толкова с името. Ще им помогнем! Българска македония:)))

Точно така, БЪЛГАРСКА МАКЕДОНИЯ НАЙ-ОТИВА!

Просто да се върнат в пределите на майка България и няма да имат никакви грижи с името.