Преговорите за името на Македония ще продължат

Преговорите за взаимноприемливо решение на гръцко-македонския спор за името на Македония ще продължат и занапред да се водят под покровителството на ООН.

Обратно в новината

Коментари - Преговорите за името на Македония ще продължат | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ей,превземането на Охрид от албанските мюсюлмани на база етническо прочистване на местното православно население е все едно да се превземе Константинол с Троянски кон.Изключително подмолно и целенасочено!.

името не може да има географски аспект и да намеква за териториални претенции към съседните страни даге

Да спре окончателно албанизацията на Охрид,една от най старите български архиескопии ,център на кирилицата и стара столица!Такава наглост от страна на албанците ,да превземат без бой хилядолетни православни градове със хитрост и пари е зловещо!Да се забрани заселването на турци,албанци от други държави,каква е тази слободия,как им разрешават,баси разградения двор!Там са Самуиловата крепосг,манастира св.Наум,е на албанците ли ще ги оставите?Заев защо сте толкова заспали?Да ви имам александромакедонизма,докъде я докарахте?

Не е ли абсурд да седиш в едно помещение и ЦЕЛИ 5 ЧАСА да спрягаш 2-3 имена?! Това ли е дипломацията, това ли е "изкуството" да водиш преговори. Тази каста пишман-дипломати само харчат народни пари. Името трябва да бъде Вардарска Македония с превод на всички езици. Така се нарича този дял от Македония от поне 100 години насам. Какви са тия идиотщини Горна Македония без превод - нещо като Буркина Фасо?! Та ние сме в Европа. И като има "горна", какво правим с "долната" Македония.

Всяко друго име освен България и Македония ще е глупост. Ще им сменят името сега, а после и знамето, от звезда на полумесец. Македонците имат последен шанс да преодолеят ината си. Трябва или да приемат миналото и си решат всички проблеми обединявайки се с нас, или да се простят с бъдещето си и да бъдат разцепени и асимилирани. Па да седнем на маса, да се напием, да се прегърнем, простим и продължим нататък.

Шкиптърска Джамахирия Македония харесва ли ви?

пък се надигат албанците. Май в крайна сметка няма да я бъде тази държава.

Мама ви шиптърска.Какво да бъде името бе келеши-Шкодра ли.Като не ви изнася е къде са албанцие и бегайте.

Може и Източна Албания!

Като не може Македония нека бъде Западна България.

За какво са ни албанци в България?

Аз предлагам , да нападнем !!!

С какво ще нападате като нямаме армия? В казарма не щете да ходите, военно обучение не се провежда.

Ами да я наричат Средно Епирска Македония :)

щом българите се наричате славяни,огън да я гори българия

Тук няма място за Хазари ! Във всеки Българин има Славянска кръв от 5 Славянски племена на Балканите !

Ами как иначе да се наричаме? Я погледнете езика ни, който е в основата на всички славянски езици! Да не би да е случайно, че църковнославянският се нарича още и старобългарски! Език се създава и утвърждава в продължение на столетия, а може би и хилядолетия и елементарната логика показва, че началото на славянските езици е положено от нас. Очевидно е, че нямаме нищо общо с т.нар. тюркски езици, както се опитват да ни внушат някои псевдо учени и продажници. Ако сравните думите например с татарски или турско-български речник ще видите, че общи с езика ни са само стотина турцизми, останали ни след петвековното турско робство, докато сходството на българските думи с който и да е славянски език е повече от половината. Немалко руски лингвисти (профессор Татяна Миронова от Руската държавна библиотека, професор В. Троицкий, Епископ Иларион и пр.) пишат, че в съвременния руски език повече от 55 процента от думите са църковнославянски, т.е. старобългарски, а някои дори казват, че руският е български диалект. В крайна сметка, при очевидното коренно различие на българския език от тюркските езици (турски, азербайджански, узбекски, казахски, туркменски, татарски и пр.) и явната му прилика с руски, полски, чешки и т.н., е идиотизъм да се твърди измишльотината за тюркския ни произход.

Абсолютно вярно! Българският се е разнасял по Източна Европа на няколко вълни, като последната е чрез културата наречена славянство. Има и древни такива - като самата дума "българин". Съвременен българин с малко помощ ще разбере тракийските надписи на 3600 години. Да запитаме и албанци и гърци най - вече, защото АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ е диктувал законите си на победените гръцки полиси с ПРЕДОДАЧ, и от КАКЪВ ЕЗИК Е ПРЕВЕЖДАЛ ПРЕВОДАЧЪТ на гръцки??? Александър е знаел перфектно гръцки - лично Аристотел е бил нает от баща му Филип за негов ментор. Но на победените не се е унижавал да говори на техният език.

Не знам какъв е произходът, но има очевидна разлика между произход и език. Десетки милиони афроамериканци в САЩ говорят английски, но това не ги прави англичани по произход. В Турция 80 милиона говорят турци, но това също не ги прави турци по произход. Само албанците в Турция са 5 милиона. 5 милиона са кримските татари. 2 милиона са по произход славяни от Босна, поне 1 милион са българи мохамедани по произход, повечето вече турцизирани. И т.н. и т.н.

Кактъо бях писал преди около 10-на дни, четейки публикацията по-горе името че бъде : Източна Албания ( за съжаление).

kakvo ime iskate ...rqzana musulmanska islqmska idiotska makedoniq liii.....hahhhahh...da ama neee...che vi pori smoko..kralimarkovski pak hahhahhah

Другарчетата на ЗАПАДналите наркомани.

Истината е, че заради мръсните краварски говеда от Говедарника, Балканите се ислямизираха! Ако не се бяха намесили мръсните хамерикански животни, сега щеше да има свободно от мюслита Косово и Македония!

Май малко си се пообъркал Калашников!!! Хамериканците може да са виновни, но ти забравяш главния източник на този проблем. Това важи не само за Балканите, но и за ЕС....и той се казва.. ОА Емирства, Катар, Турция и всички други износители на така миролюбивата за друговерци религия ИСЛЯМ.

Щом не искат Албанците славянско име Македония, да се раздели Между държавите Албания, Гърция ,Сърбия и България !

ти там от Коминтерна да мълчиш.. Сърбите нямат работа в Македония.

Македония е разделена още през 1912 г. и Гърция тогава получи половината. Още ли искаш да се даде на Гърция?

През последните години приятели, партньори и съюзници ни станаха като започнеш от албанците и турците, та стигнеш до американците и японците /техният премиер на крака ни дойде/. А братята, с които сме делили една съдба и говорим един език - са ни ГЛАВНИ ВРАГОВЕ. Даже официално ги обявихме за такива. Що така, бе, хора! Няма нужда да ми отговаряте, ами чистете шишанетата, ако искате да живеете.

Кат не са доволни от славянското име на Македония, да си взимат партакешите тия мръсни свинки албанците, и със се господарите си лудите говеда от Краварника да се махат от БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА И СЛАВЯНСКА МАКЕДОНИЯ!!

ти нали си наясно, че от всички "славянски" народи при нас "славянското" е най-малко?

И кое е най-малкото, че нещо не ми е ясно? Преплувалите Дунав прабългари колко са били според теб нещо -10-20 000 000 ли?! На фона на морето от славяни което е живеело в Тракия и Македония!

СЛАВЯНИ ВЪОБЩЕ НЕ Е ИМАЛО - ИМАЛО Е ТРАКИЙСКИ ПЛЕМЕНА. КАТО ОСНОВНОТО Е БЪЛГАРИ.

Да бе, славянското при нас е най-малко?! А че основата на славянските езици и писменост са от нас, това е нищо, нали?! И че старобългарският се нарича още и черковнославянски е случайност според Вас!

Македония без българи, огин да я изгори!

Преди няколко месеца прекосих Макодония до Охрид, Прилеп, Битоля, ..бях шокиран от настъплението на албанците, стигнали са почти до Куманово, навсякъде стърчат минарета и огромни албански червени знамена с двуглав орел на мачти над 20 метра. Албания е стугнала почти до нас.

Най сигурно и най здравословно за Македония е да се обедини с България, но това няма да бъде допуснато от Турция, Русия, Америка и ЕС.

Албанците много отдавна живеят със съзнанието, че те са основният политически фактор в Македония, тъй като според Охридския договор не може да се състави нито едно македонско правителство, ако в него не участва една от албанските партии. И тъй като практиката през последните 12г. е всяко македонско правителство да отстъпва пред исканията на албанските партии, те могат да предложат когото си искат, без да се съобразяват с общественото мнение. Албанците продължават етническото си настъпление поради по-високата си раждаемост. Масово изкупуват земи и имоти и трупайки самоувереност, открито заявяват, че е време албанците от Албания, Косово и Македония да се обединят в една държава! Вече стана ясно от документите изтекли в Уикилийкс на американските посолства, че етническия конфликт от 2000г. в Македония беше провокиран и режисиран от Сърбия, за да се отклони вниманието от Косово. Тъй като сега разговорите между Сърбия и Косово са в застой, не е изключено сърбите да инсценират този и други конфликти, за да покажат, че албанците създават проблеми и на други места на Балканите. Перспективата за Македония е изключително нерадостна. Тя на практика се е разпаднала в 1/3 от държавата не управлява македонската администрация. От тези региони са свалени македонските държавни символи. Въпросът е не дали ще се разпадне, а кога това ще стане официален факт.

ако наистина албанците не искат да съжителстват с други. Македонците ако имат акъл за 5 ст. ще разделят държавата преди да изгубят всичко. Ама де да знае човек, там удбаши има доста... сърбите още ги броят за българи, демек - не им пука много за местните, може и да ги замесят в някакъв конфликт с албанците. От там нататък или сърбите "ще ги освобождават", за което най-вероятно пак ще ги набомбят от НАТО или ще се обърнат към нас за помощ, която обаче няма да дойде поради ред исторически причини и ще се върнем на предният вариант.

Всички недоволни албанци марш в Албания! Няма какво да се месите и давате акъл в Македония!!!!

Боку Недоклатеното бърка в кофата с кравешките лайна с голи ръце и сега трябва да си ооближе пръстите. Който слуша Краварите далеч не стига

е да де, ама тея дето им се зъбят много или фалират или свършват на дъното на океана или биват набомбени с уран - питай японците и сърбите.

Това което се е случило в Македония и Беломорието е наша грешка. Коминтернът обаче надминава всякакви граници и нанася тежък удар. Опитите на Живков да го отчете като грешка успява в Пиринско, но не и във Вардарска Македония. Нека не се сърдим на братята ни отвъд границите. Явно не са запознати с бежанските вълни насочени към България и националните катастрофи. Не са учили и са възпитани в нещо съвсем друго нещо. Училището е важно за осъзнаването на един човек а сърбизирането и македонизирането са оказали пагубни следи в съзнанието.

умен човек беше бай Тодор

не думай! а защо тукашните поумняха чак след като Тито и Сталин се скараха и най-вече след смъртта на Сталин? само питам... по никой начин не намеквам, че външната ни политика е диктувана от Москва.

Според нас албанците името требва да е "Долна Албания". В името на Алла долуууу "Македония".

Авантюрата "западни балкани" е американски проект, целящ пълно изтласкване на всякакво руско влияние на балканите. В типично американски стил се подхожда грубо и невежо като слон в стъкларски магазин. Защото не им пука за нас. Продажните бг и мк елити са готови на глупости, без никаква мисъл. ПЪРВА ОПАСНОСТ за нас. Македония става част от Албания и това е въпрос на време. Турция открито ги подкрепя, раждат по 8 деца и изкупуват имоти. Утре ще граничим с Албания, ще е ЕС, граници никакви. Няма да е чудно утрешна Албания да има претенции и към нас. Турците са на тяхна страна. ВТОРА ОПАСНОСТ. На територията на бивша Югославия живеят уникално опасни радикални ислямисти, като дори умерените са много агресивни. Разни Босна, Косово, Санджак и пр. са зверски развъдници на диви кланови мафии. Най-страшните мафии в света. Наркотици, отвличания за органи и безумна жестокост и дивотия без аналог. Утре това става ЕС, никакви граници, свободно нахлува и у нас. Някой от политиците ни да се тревожи? Боце? Захариева? Аз се тревожа и то много. И не вярвам САЩ или Германия да се посвенят да ни харижат насам натам. Ние сме окупирани, без армия и нямаме думата за нищо, даже за вътрешно битови въпроси. Носете си новите дрехи. Всеки ден ни е подарен от Господ.

Действително има опастност,но именно с предпреговорните глави за присъединяване налага правителствата да започнат работа по изпълнение на изискванията.Лошото беше, че досега тези държави бяха неглижирани от ЕС ,а те не могат без ясна подкрепа и затова се стигна дотам да навлизат саудитски религии,като в Босна.В противен случай,ако се оставят така е крайно неприемливо и опасно!

Вие изхождате от наивната представа, че ЕС е общност на ценности. Както ни облъчват медиите, промиващи мозъци. Аз обаче твърдя че ЕС е клуб на транснационални геостратегически интереси. Незнайно чии и какви. Самият ЕС не е суверенен, камо ли ние. Слаб, объркан и в насипно състояние ЕС няма да подобри нищо в "западните балкани", както и у нас не подобрява. Най-много да кажат: "В многообразието е красотата на живота. Бъдете толерантни". Събудете се млади човече, личи си че нямате 20 и не сте видял нищо от живота.

Много точен, просто няма какво да се добави, поздравления.

Нашият исконен интерес е да станем едно с Македония. Можем да играем и твърдо, но в сегашната ситуация да се сдружаваме с Путин (както "Големи опасности" внушава) е срещу нашия интерес. Не, ние трябва да преодолеем сърбизацията и антиквизацията на Македония ... и имаме подкрепата на НАТО. Сега е моментът. После ... ще разширяваме кръга на нашите "приятели" по регионален принцип. Това е, не бъдете глупави.

Не се радвайте тъпаци,ние българите сме следващите

хахахахахахахаха как ли е на цигански Македония хахахахахахха

Турчуля, цигани, албанци - еднакво нагли боклуци!

Още по-голям боклук е този, незапознат с историята.

Май ще се казва Нова Албания.

македонизма е дело на българите в македония, били са тъпи и непрозорливи, че другите народи не са продажници и си гонят интереса, не се отричат че са гърци, албанци или сърби

сегашна македоня да се казва за в бадесте западна булгаря или вардарска булгаря македоня е булгарска.точка и краи на споровете ! транслитраця поради липса на кирилица !

Ние не можем нашите гащи да закърпим вие още проблеми -не благодаря.

Чудя се дали макетата вече са включили, че не българите са им проблема, даже не и гърците или пък името! Проблемът им е много по-голям - да не стане второ Косово или още по-лошо, пълно присъединяване към Албания.

Не върви на добре.Каква"горна",каква" долна" Македония?Наличието на думата Македония,предопределя идентичността и гражданството.Ако е включена "Македония в името,македонизма ще остане.Освен това тези хора не са славяни,както ги титолуват гърците,нито македонци.Голям проблем е албанизирането на старата българска столица Охрид.Не знам кога македонското правителство ще спре заселването от Косово и Албаниямного закъсня,а е крайно време.Използвайки дестабилизацията и побъркването по македонизма ,албанците изкупуваха имоти на тройно по високи цени от пазарните от местните ,за да принудят да се изселят във вътрешността.Акцията продължава и около тези свети места,се чува повече албанска реч.Не знам защо са допуснали това нашествие, Груевски играеше с албанците и трупаше пачки,но тенденциозността на заселването е очевидна.Албанците са с много висока раждаемост по 7-8 деца и всичко това се толерира от ислямисти отвън.Положението не е розово,нито е синьо,а трагично!

Даа, мангала става нагъл. Крайно време е братята македонци да се осъзнаят от коя майка са, че утре ще трябва фереджета да носят. Не албанците, американците ще ги задължат! Както им натресоха циганите и сега били мнозинство!

Това предложение от форума най-много ми хареса. А иначе от коментарите се вижда, че някои хора не са наясно с произхода нито на македонците, нито на българите и робуват на идеите, че сме дошли отнякъде си. Истината е, че кокалите на българи и македонци по гени са си същите от 7 - 8 хиляди години, за разлика от гърците, които се появяват тук преди около 3 хилядолетия. Просто тракийските племена мизи и серди по-късно, заедно с одрисите, започват да се наричат българи, възраждайки още по-древна културна традиция. Същото е и за славянството, което е културно обединение от ранното средновековие, а не е етническа принадлежност. В древността племе "славани" няма. Имало е племе склавени, и някои учени се опитват да го представят, че това са славяните, но това племе е било недостатъчно многобройно за такава претенция. Както и да е, предстоят доста неща да излязат аргументирано пред учени, историци и политици. Време му е.

Точно в древността има славяни и така са наречени траките гети от днешна Добруджа. Поради сходните езици това наименование са прехвърля и върху другите тракийски и илирийски общности.

Прав сте, има такава теория, но може да се оспори. Дори и да е така, костите сами говорят за себе си. С това би трябвало да се съгласите, както и с уникалния ген - ЕМ78, с корени от балканите на възраст 7800 години.

Баба Ванга преди мноооого години е предрекла какво ли не,но и между другото две неща,касаещи Македония: 1.Македония и България ще се обединят/казала го е поне пред двама души-Марковски и собственика на къщата `и в Струмица/ 2.По-късно такава държава-Албания-няма да съществува.Така че...смрадливите шиптъри ще падната отвисоко рано или късно.Не ги големейте зорлем,нищо,че сега са основният фактор на Балканите.

Гърците им казват в очите, че са България, албанците им казвам,че са България, дори много Сърби им казвам, че са Българи, цял свят знае, че са България, а те псуват българите! Шопите са.мили хора в сравнение с тая пасмина

Батка, по софийско знаеш ли що народ щъка с македонски и шопски корени... :) То затова тука се псуваме на "селяни" толкова много.

ти си тъпак..никой не се отрича от рода си, нито гърци, нито албанци, само българските македонци са родоотстъпници и предатели, правят се на македонци

Какво малцинство са пък тези? Резултат на войните в Югославия и едва 10% от населението! От къде на къде 10% ще определят съдбата на 90%!

Жалко за тях! Сърбите и руснаците направо ги унищожиха тия хора за 70-80 години! Мъчно ми е, но ако те не искат корените си нищо не може да се направи!

дошло е време разделно за братятя македонци и трябва да се направи избор. искат ли да запазят идентичността си като народ присъединявайки се към България или просто ще изчезнат като такъв в рамките на албания.

Значи да си кръщават държавата Тараръндандън и да мирясват!