Икономиките на България и Румъния в ЕС

Двете балкански държави-България и Румъния-бяха приети заедно в ЕС, като оттогава досега въпросът коя от тях се развива по-добре икономически остава.

Обратно в новината

Коментари - Икономиките на България и Румъния в ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ще са най-малко с една крачка по-напред от нас?! По- напред ще са винаги от нас поради обективно действащите в обществото и държавата им три основни причини: - Първата е че имат исторически много добре изградено национално самосъзнание и чувство за национално достойнство! - Втората е че практически, а не на думи или на книга, се борят с корупцията и пращат в затвора и политици! - Трета е че имат петролни залежи и бързо излизаща от състояние на криза икономика!

България няма икономика. Всичко е лъжа. От 2009та до 42017та гробарите свалиха раждаемостта от 80 на 60 хиляди деца годишно. Това показва каква е икономиката, стандарта и доходите. Структурата на БВП е още по-лошото явление. Услуги и туризъм - при беден народ това е наливане от пусто в празно. Услауги на бедни да предлягаш - ба си и герберунгелската простотия.

България има икономика, но Вие дето си искате старото време и СеСеСеРе не можете да го приемете. Аз лично Ви разбирам - Вие сте част от миналото и няма как да бъдете част от бъдещето. Винаги ще сте губещи.

Откакто в изчисляването на БВП вкараха проституцията, наркотиците и контрабандата, икомиката литна рязко нагоре. Трудно за разбиране, вярно е.

КОМУНОПИТЕКите пак вият на умрело...

Щеше да е вярно ако статията започваше с: През 2017г. България като никога досега имаше ръст в производството на автобуси, автомобили, трактори, камиони, металорежещи машини, огромен износ на плодове и зеленчуци и не смогваме да задоволи Европа с известното саламурено краве сирене и така може да изброим още няколко хиляди продукта които вече не произвеждаме и биха ни осигурили икономически ръст. А от какво е този икономически "ръст" така и не става ясно от материала.

За интелектуален труд и продукт да си чувал? Един добър програмист (а нашите са на световно ниво) печели и произвежда повече стойност от металорежещ чукундур.. За димящите комини и мръсните реки ли ти е мъчно?

Как ще направиш програмисти от масовия дебил бе, с формално средно и с висше без никакво покритие. Това дето ние лесно можем да развием други още по-лесно могат. Елементарно. Всичко е до време, само ние сме способни програмисти зер.

Може да печели, но не произвежда нищо, и като гледам как това с програмистите се надува, ще стане като с икономистите преди 10 години и ще ви дойде акъла тогава, че приложения не се ядат, ПРОГРАМИСТЕ!

Моя поглед е върху няколко милиона трудещи се във всички отрасли а не труда на 2,10,100 програмисти.

Програмиста е хубаво нещо - ако е качествен математки и може да добави огромна принадена стойност на един продукт. Проблемът е, че трябва да има качествен продукт, на който да му се програмира функционалността. А, такива в булгаристан не се произвеждат. Програмистът сам по себе си не е нищо.

Защо смятате, че е жизнено необходимо да произвеждаме металорежещи машини?

Браво! Бойко Борисов да е жив и здрав!

Кукувица мозъка ти е изпила явно.Време ти е..... Да пукнеш, награбеното от народа у гроба да занесеш, под него да те заровят, кой де мине да те заплюва.

Въпросът, коя от България и Румъния се развива по-добре икономически, изобщо не стои на дневен ред - от графиката е видно, че първото 3-месечие на 2011 год. е преломно - оттогава Румъния дръпна пред България, та досега. През 2009-2011 год. България премина леко през кризата, защото я спаси ФР - Дянков дръпна 4 млрд. лв. от него. И тегли още 4 млрд. лв. заем. Румъния се развива къде-къде по-добре. Намали ДДС-то за храни, транспортни услуги, горива и енергия на 4% и българите пазаруват в Румъния, а не обратното. В България особено добре са последното 3-месечие на 2014-а и първото на 2015-а год. Тримесечия, свързани с фалита на КТБ - отблокираните 3 млрд. лв. на депозитарите се вляха в икономиката. Хеле, ако Шишковците фалират още 1 банка, икономиката пак ще живне...

Вещам се за един отрасъл от икономиката, който много се разви откакто влязохме в Европа. А това е цените на имототе в София. Скочиха 3-4 пъти. Банките се втурнаха да раздават необезпечени кредити. Няколко години по-късно тоя бялон се спука. Сега пак се надува. Та хубаво е да се обсяни за каква иконика става дума. Да се сравни после с икономиката например на Гърция, Италия, Испания в периодите след приемане в Европа. И после да ни се обясни дали няма да ни се случи същото след няколко години, което става сега там.

Умението да казваш на черното бяло ярко се проявява в драсканиците на всички тези, които смятат, че България се развива по-добре от Румъния. Защо не си направите труда първо да прочетете статията, а след това да се упражнявате във философски разсъждения. Истината е една - след световната икономическа криза Румъния се развива с много по-бързи темпове, което означава, че там се краде значително по-малко. При нас, благодарение на грабителската политика на ГЕРБ, това не се случва. Разните му хипотези, че през 2018 и 2019 г. сме щели да изпреварим Румъния, са само хипотези. За сведение: МРЗ в Румъния от 01.01.2018 г. - 830 лв., минимална пенсия - 400 лв.

емигранти да пращат милиарди... Като спрат и еврофондовете....елате ни вижте!

Не е зле, като се има предвид, че малоумните и крадливи комуняги , фалираха държавата ДВА пъти и се опитаха да я срутят още веднъж (идиотите Орешарски- Чобанов)...Румъния не е преживявала такива кризи..Пък, ако беше..Такива, като Виденов, Луканов, Гечев, Овч, щяха да бъдат до стената и....Като Чаушеску...А тука си живуркат, че и акъли дават

Хубаво е да се обясни за каква икономика става дума. Дали тук се включва усвоявяането на еврофондовете, или парите които милионите емигранти изпращат на роднините си. Защото аз познати дето да работят нещо наистина май нямам.

C тия темпове след около 300 години ще достигнем днешното ниво на западноевропейските страни.Ако те престанат да се развиват, разбира се.Що ли не съм много въодушевен?

България се развива добре. Ако още 10 години на власт не се върнат БСП и ДПС, фирмите, които при всяко свое управление я докарват до фалит, даже може да станем нормална държава. Каквато сме били пред БКП да вземе властта преди 70 години.

Този статия я прочетете на дебелите от БСП.

Абе бега бе, цъфнали и вързали сме.

Смешни драсканици... Всичко това ще рухне на 1 ян. 2020, когато спират еврофондовете. И тогава нищоправците в т.н. столица София няма да има какво да усвояват, преразпределят и крадат. Защото в момента точно това се прави. Нищо не се произвежда, нищо не се твори, а се манипулира и точното определение е "шменти-капели"... Боко отдавна въведе този термин и е прав!

в момента едва достига покупателната способност на тая през 1989 г. Дерзайте.

Как я определи тази покупателна способност от 1989г. Тогава в магазините имаше само хляб, консерви с боб, буркани със доматен гювеч и не винаги сирене. Доларът вървеше на черният пазар по 5лв. и имаше риск да те опандизят за нелегален чейндж. Средната месечна заплата през 1989г. по данни на НСИ е 231 тогавашни лв. или реални 46$.

статистиката показва 80 % от средната покупателна способност спрямо тая през 1989г. Гледай икономичиски предавания...и то неутрални,а не партийни.

Ако си бил жив тогава то значи или си живял в в някоя друга държава ,или си бил от онези дигенерати които паразитираха на гърба на родителите си и мечтаеха да избягат на запад,защото някой им е казал че там може и да не работиш и да живееш като битник. За който работеше съвестно независимо какъв е живееше като бял човек и с почети всичко беше задоволен.

кел файда, населението измря, наследниците продават и бягат иначе го водят "икономика"

Статистика. Хич не ме вълнува,какво се случва в Румъния,честно. За БГ,ГЕРБ отчитат изключителни и невероятни успехи.Страхотна събираемост и растеж на БВП. Растеж има-факт.Реално доловим за 100 хил.души в страната и напълно не за останалите Пример-Киро Гела,първи се възползва за сделка по "Плана Юнкер".И понеже са му малко,ще направи още пари. Евро парите надуват растежа на БВП.Вдигането на цените -също.Нова цена на тока,водата,парното,храните,горивата,цигарите-всичко това пълни Фиска с милиарди,събрани от нови акцизи и ДДС.Високи ставки-пълна хазна.И огромни хвалби.Избрани люде в София,Варна,Пловдив здраво са усетили"растежа".В Омуртаг,Берковица или Сърница-едва ли.

Но виж къде се живе е по-добре, това е един много сериозен аршин! Къде хората са щастливи, облечени, нахранени, весели, с пари в джобовете, децата са повече и повече, има перспектива и смисъл да се бориш - ето това е а не колко им била се покачила икономиката а наща пак е в батака!

Изключително нагла статия. Възстановяването на икономиката се представя за растеж.

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ В БЪЛГАРИЯ СЪЗДАВАТ ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА НАРЕЧЕНИ "БОЛНИЦИ" Само през здравната каса минават 5 млрд. лева, а тези които са свързани КЕШОВИ ПЛАЩАНИЯ са два пъти повече. Ако някой смята, че това е икономика, то тогава аз съм космонавт.

Румънците ни издухаха тотално отдавна. Там няма русофилия.

с румънците... И доказателството да това е че престават да са обект на мониториг, докато ние оставаме за наблюдение ...като корумпета.

Браво на Румйнците, когато комшиите са добре и ие ще сме добре. Чак толкова не ни трябва да се съревноваваме. Живи и здрави е най-важното!

А моят въпрос е Колко внасяме и колко получаваме?

"IV тримесечие 2012 г. III тримесечие 2014 г. Период на чувствително по-бърз растеж на румънската икономика." - времето на Орешарски. Изводът - никога повече БСП на власт.

Изразявай се буквално.

МОЖЕ ДА ПЛЮЕ, НЕ ДА СЕ ИЗРАЗЯВА