ДКЕВР започна процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата

ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензите на "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго-Про продажби", съобщиха от комисията.

Обратно в новината

Коментари - ДКЕВР започна процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Съгласен с изказването в синьото каре. Това е само хвърляне на прах в очите на хората.Комунягите знаят,че народът ни е прост - за това говори ,че въпреки предупрежденията дават хиляди на циганята за тел.обаждания. Ако развалят лицензиите ще трябва да върнат парите за които ЕРП-та са ги купили - стотици милиони левове.Как мислите от това ще стане ли по-евтин ел.тока?

Дали ще я довърши???

някой може ли да ме "светне" каква ни е гаранцията, че бъдещите лицензианти да електро-разпределят ще бъдат коректни платци??? доколкото разбирам виждането на ДКЕВР е, че с вземането на лицензите е панацея - а дали наистина е така?

ДКЕВР започва процедура по отнемане на лицензите - а БСП/ДПС оод по закупуването им.

А щяха да подпомагат бизнеса:))))Направо си лапат,колко ли техни фирмички подизпълнители вече са приготвени да им работят,а ние да им плащаме!!!Следват и по малки бизнеси.Очаквайте продължение

Ми като не можете тъпаци най добре е изобщо да не се обаждате

goose

Ти като не можеш да мислиш никой не ти е виновен, достатъчно източници на информация има кой колко прибира по веригата - включително официалните годишни отчети и на НЕК и на ЕРП-тата. Като предпочиташ да си държиш главата в свинкстера и да вярваш на партията-майка - никой не може да те спаси.

Такава задачка проста изглежда е извън тролските ви задължения

Може ли някоя тиква да обобщи доводите на поддръжиците на ерпетата в няколко изречения понеже виждам много глупости

В закона за енергетиката ясно е написано цитат: "Крайните снабдители (ЕРП) продават на обществения доставчик (НЕК) количествата електрическа енергия, която са закупили по чл. 162 и по чл. 31 от Закона за енергията от възобновяеми източници по цената, по която са я закупили" Е като не им е плащана от една година горницата от ВЕИ какво точно да правят? Да забравят за 300 милиона и да го подарят? ДКЕВР не дава по-висока цена за да компенсира, НЕК не плаща разликата ..... и кой е виновен ? Монополите естествено .... Няма как да купуваш ток по 70ст и да те карат да го продаваш по 20ст и всичко да е наред ....

Да видим как ще сърши, щото червените кхмери са големи демагози...

goose

А всъщност основната новина, докато ви забълбукват с ЕРП-тата е пусната малко по-надолу в дир-а ... "Чобанов получи мандат за емитиране на нов заем" "Част от външното финансиране се предвижда да бъде използвано за рефинансиране на емитираните през 2002 г. и падежиращи през януари 2015 г. глобални облигации на България в размер на 1,086 млрд. щатски долара. Остатъкът, в комбинация с постъпленията от емисии на държавни ценни книжа на вътрешния пазар, ще се използва за погасяване на падежиращ през 2014 г. дълг от предходни години и за ПОКРИВАНЕ НА ПЛАНИРАНИЯ БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ през 2014 година." А вие си лайте по ЕРП-тата и си гъделичкайте егото колко големи родолюбци сте :-)

а откога е новина, че социалистите ще теглят заем за да си вържат бюджета??? Това е правилото. Изключение (разбирай новина) е когато социалисти получават излишък в бюджета. Конкретните цифри са детайли.

Демагогия помунистически..... С едната рька взимат нов заем, с другата рька сочат "виновника"..... :-) :-) :-) И на децата вече е ясно, че истерията с тока е следствие от източването на НЕК, кьде сьс заемите по АЕЦ Белене, кьде с износа на евтин ток през фирмите на Р. Овч.

Демагогия по комунистически..... мисьлта изпреварва прьстите. :-)

В моята фактура е така. При цена за нощен микс 4.2 ст и дневен микс 10.6ст, цената за достъп и пренос през Разпределителната мрежа е 3.6 стотинки! Почти колкото нощния микс. А Достъп и пренос през ВН - Електропреносната мрежа, е общо 0.7 стотинки. 3.6 стотинки делено на 16 стотинки е 36% през деня. 3.6 ст делено на 4.2 ст = 86%!!!!!! които ЕРПтата начисляват ОТГОРЕ!. Или средно 53% ОТГОРЕ, понеже дневната тарифа е 2 пъти по-дълга по време от нощната. 53%!!!

goose

И хайде сега обратно в пропуснатия 8-ми клас по физика - съпротивление на материалите и загуби в електропроводниците ;-) Към тези проценти отнеси и разликата в загубите при преноса на 100 киловолта и 10 киловолта, както и загубите при трансформация от 100 киловолта до 220 волта ;-) На бас, че тази цифра, дето цитираш, ще излезе доста по-различна :-)

"волтовете" не се пренасят - пренася се енергия мерена в Wh (по-точно в MWh или GWh). Загубите, които се наблюдават особено във високоволтовите преносни линии изобщо не се учат в училище, а в университета. И доколкото си спомням загубите в трансформаторите са нелинейни, тоест не особено лесни за изчисление от не-специалисти. Прочее очевидно самите разпределителни дружества явно не може да си направят сметката, пък вие карате случайни хора от Интернет...

просто се закачи за 110кV и спестявай 53% - нямаш грижа - само малко жици, трансформатори, стълбове и др. дребни подробности. Или най-добре си купи къща до АЕЦ-а и вземай направо от тях по цени на едро ....

Айде пак кьорфишеци, оперетите на Волен в изпълнение на министърчеко-комсомолски ентусиаст. Чудят се какви глупости зда измислят, за да прикрият фалита на НЕК заради Белене. Ама нали точно комунягите се облажиха начело с Дългия инкасатор, какво да кажат сега. Измислят простотии и си правят пиар с безсмислени и безрезултатни операции.

Уважаеми пешо, че г-н Волен е (болен) неадекватен това е друг въпрос. Това, че зашитава Националните интереси му прави чест и яма нищо общо с фишеци и кьор фишеци. Моето мнение е, че г-н Сидеров трябва да си тръгне от политическата сцена. Във всички държави в Европа има десни партии (не крайно десни), но Неосведомените винаги ги свързват с фашизма и Хитлер. Надявам се този път, да не са простотии и да изхвърлят ЕРП-тата от България. Преди години една статия озаглавена... Американските Марица 1 и 3 .... направо паднах. Подобно на мошенниците Зуеви и техния Балкан !!! Лек ден Уважаеми.

Цирка отново е тук- идат избори!

Тези монополисти се бяха самозабравили. Добре, че се намери кой да спре своеволията им.

Така че, може би преди да бъдат изритани от българския пазар ЧЕЗ, ЕVN, Енерго Про трябва да бъдат притиснати от държавните органи да изплюят камъчето: Не инвестирахме, както се задължихме по договор в обновяването и поддържането на мрежата, защото ако трябваше да правим реални инвестиции, а не по документи, както правихме с любезното съдействие на НЕК, това щеше да ни намали гарантираната ни норма на печалба от 16%, 14% и 12% съответно за трите етапа на действието на приватизационния договор. По-евтино и беше да държим на хранилка целия ДКЕВР, целия НЕК и други групи правителствени чиновници и прилежащите им енергийни експерти, отколкото да изпълним инвестиционните си ангажименти. Това би бил честният отговор. Сега, ако държавата действително има намерение да отнеме лицензите на тези, така наречени чуждестранни инвеститори, не трябва да оставя ДКЕВР сама в тая битка. Трябва веднага и трите дружества да се вземат на контрол и да бъдат поети от икономическа полиция, която заедно с прокуратурата, да документира отдавна доказаното трите ЕРП-та са нарушавали законите на страната многократно и подкупвайки ръководствата на държавните регулатори са увеличавали корупционния индекс на България. Крайно време е да станем свидетели и на заведени досъдебни и съдебни производства срещу енергото. Крайно време е да им се отнемат лицензите, независимо, че ще трябва да платим неустойки по тия бандитски приватизационни договори, писани като по поръчка. И не е без значение, че печалбата оставаше в рамките на страната. България спокойно може да мине и без тия чуждестранни инвеститори. В кавички и без извинение. Те вече са изхвърляни и от други национални пазари, така че да не се правят на девствени. Пък и по-евтино ще ни излезе да им платим неустойките и да се отървем от генериращите корупция и високи цени на тока ерепета. Нора Стоичpкова

Значи викаш, икономическа полиция да поеме доставката на ток, а? Видяхме я полицията какви ги сътвори в Лясковец преди дни, та може ли без нея, а? П.П. Аз не мога да се начудя на подобна носталгия по соца, когато всичко бе държавно и ни струваше само 9-10 млрд долара външен дълг...

Ако ми кажеш къде раздават кинтите и аз ще защитавам ЕРП. Засрами се бе.

Управляващите заслужават поздравления!

goose

Да, че пак бръкнаха дълбоко в нашия джоб ;-) Да забеляза как незабелязано мина информацията за новия заем за попълване на планирания дефицит, на фона на сагата с ЕРП-тата?

искат да строят още АЕЦ-и да се краде. всичко води към това. разчистването на конкуренцията и оказване на натиск с прокарване на примерно новият закон за контрол на климата или нещо подобно.

Тука един верен другар ни обяснява, че ЕРП-тата не плащали данъци в БГ, защото си намалявали печалбата чрез консултантски договори към свързани, чужди лица! Пригласят му маса народ, пробейват в хор около него... За тази, дето имат ум в главата, ще обясня, че по този начин НЕ СЕ намалява печалба, защото плащането на възнаграждения за консултански услуги се облага с 10 процента данък, който е окончателен, т.е. не зависи от това дали има печалба или не... Законодателят се е сетил да предотврати тази възможност и го е записал в чл.195 от ЗКПО - ако не вярвате, прочетете... Пак казвам - не защитавам ЕРП-тата, но не съм и овца, дето да блее в хор, без да мисли...

Абе ти много добре си запознат с данъци. Запознат ли си с криене на данъци, офшорни фирми, които не плащат данъци. Да си наясно че ЧЕЗ е държавна компания. Да си наясно, че "естествени монополи' има само в БГ няма такива в Германия, Белгия и т.н. държави от ЕС. Вероятно си наясно ама не щеш да си признаеш, както няма да си признаеш кой ти плаща да защитаваш монополисти.

А ти можеш ли да прочетеш нещо друго освен в-к "Атака", а? И да кажеш нещо смислено в отговор на моето изложение? Или ще продължиш с лозунгите от 1960г. ?

Уважаеми Пич, че си пич личи си от всякъде. Пичове бяха и тези дето разпродадоха България (имам предвид суровини, индустрия и не само) за жълти стотинки. Уважаеми пич, посочи една страна в Европа, която разпродаде стратегически производства и суровини на чужди инвеститори с измислените закони и договори за Приватизация! Балкан бе продаден за един АН-24 и само след години бившите собствениците на "Балкан" си напазаруваха Ербъси за милиони! Най - тъжното и жестокото в тази история, че много хора направиха и изнесоха милиони от България, за сметка на народа ни. Пичове е имало и винаги ще има, като тези в Народното събрание, в Министерския съвет и неизвестните нам, тези дето дърпат конците и ... ! Пич, ние не сме пичове, ние сме Българския народ. Лек ден, Уважаеми.

единствената стратегическа суровина, с която разполага България, това са хората. БКП, а в последствие и нейните клонки направиха чудеса от храброст да ги изгонят от страната.

Най-накрая някой да защити интересите на България.

... забрави ли , ЧЕ КОМУНИСТИТЕ СЕ ГОТВЯТ ПАК ДА КРАДАТ ??? ЧРЕЗ НОВ ЗАЕМ ... аААА ????

Договорите имат силата на закон и който не ги спазва, трябва да носи последствията от това.

Бившите управляващи само се заканваха да отнемат лицензите на ЕРП-тата, но поради своята безкрупулност не намериха смелост да го сторят. Неслучайно дори и сега ГЕРБ, заедно с назначения от Борисов президент, вместо да защитават интересите на народа, защитават интересите на ЕРП-тата.

Назначения от Борисов президент. С указ на премиера се назначава президент а- като не си пиеш редовно хапчетата и виждаш ли какво става- пълно изкуфяване.

не е баш така - те инициираха отнемане на лиценза на ЧЕЗ, но видяха, че няма да мине в съда и се отказаха. Сегашните имат малко по-силна позиция и затова атакуват отново. Но не това е важното, а фактът, че по същество правителството се опитва да направи национализация - това е удар по свободата на пазара, което обуславя защо сме толкова зле. Кратуните от Позитано искат да развиват индустрията - ама кой будала ще инвестира в завод (това са едни десетки, дори стотици милиони инвестиция), които може да бъдат "национализирани" с щракане на пръсти?

Брях, да му се не види! ЕРП-та - Няма да платим, няма да платим! ДКВЕР-тата - Ще ви го отнемем, Ще ви го отнемем! А за "потребителя" нищо, дори по-вероятно е да стане по-лошо.

Това е държавен рекет! Какво са виновни ЕРП-тата че държавата е докарала до фалит НЕК и че не може да си плаща задълженията!

това е поредната пушилка,докато си вземат решение за новия заем...Всички добре знаем,че доникъде няма да стигнат с тия ерп-та,просто ни отвличат вниманието...

Дано да не е. И да е поне купиха на българите малко надежда. Като фиш от тотото - пускаш и се надяваш да спечелиш. Ако нищо не се случи на ЕРП-тата за следващите избори БСП ще има огромна черна точка и ще загуби много гласове - това се случва като си играеш с ножа. Или ще доведат нещата докрай и ще спечелят голяма част от народа, или пак ще губят изборите. Интересен залог - ЕРП-тата или българите ще бъдат поднесени в жертва?

симо

В грешка си.Икономиката не е само КАПИТАЛИЗЪМ.Силвио Гезел.Погледни и финанси на ИСЛЯМА.

а едно време,що можеше без ерп-та,нек си беше напълно достатъчен,да ги отнемат и да ги изгонят,ама няма да стане..

Това по времето на режима "два часа има - два часа няма" ли беше?

Много си млад. Явно помниш само началото на демокрацията. Преди това нямаше прекъсвания на тока!!!!!!!!!!!!!!

ЕРП, всъщност е мрежа средни и ниско напрежение. Такава мрежа винаги е имало (и преди и сега.....) Преди тази мрежа беше част от НЕК и загубите в нея бяха двойно по-големи от сегашните, персонала 3.5 пъти по голям: абе много ефективна беше. Управлението и беше като на държавно предприятие: т.е. ако сте доволни от Топлофикация София, тогава нека и ЕРП-тата да станат отново държани. Но ако не сте....

А бе Плевня оди се пери с твойте господари и не казвай какво е популизъм, ЕС ни дадоха и на нас президент ГЕЙ!!!

A-а-а не така, геЙството е запaзена марка за серГЕЙ.

Болен нали щеше да одържавява... да плаща заплати по 1000лв... те, на ви популизъм в действие. Сега държат цената на тока с клизма ниска и като паднат от власт ще ни излезе през носовете тоя популизъм.

той щеше много работи да прави,ама забрави...

ЕРП-тата трябва да бъдат изгонени и това не подлежи на коментар!

И Пеевски да вземе и тях нали....

Поредната популистка глупост! Крайния резултат е ясен - ще ни осъдят, но няма да плаща възпитаника на Сорбоната, а всички ние. Стойнев, не знам каква специалност си завършил, но изглежда е по-добре да се занимаваш с нещо друго.

така си е,веднъж налапали кокала,няма лесно да го пуснат,ние сигурно можем без тях,ама те без нас не...

За тези, които не са наясно защо ЧЕЗ изнася печалбата чрез свързани фирми и консултантски услуги - ЧЕЗ е държавна. Като изнесе печалбата, която е на държавата Чехия, данъкът остава пак в държавата, т.е. б БГ нищо не остава, а за чешката държава остава цялата печалба. Консултантите са чехи. Затова в Чехия пенсионерите взимат по 1000 евро, а майките на 3 деца се пенсионират, като родят третото с 1000 евро пенсия. А бгците нека плащат на ЧЕЗ(чешките пенсионери)

Бая глупости си надробил... Нашата държава облага реализираната печалба с 10 процента данък (косвените ги оставям настрана) и оттам нататък чистата печалба могат да си я правят каквото си искат, нали? Както ти можеш да си харчиш заплатата в който град на БГ си искаш, че и до Гърция можеш да отскочиш... Твоя воля...

А бе малоумника, нали човекът това ти пише, че чрез аутсорсинг печалбата я прикриват и нищо не остава като печалба в България.

Грешно съм се изразил. Не изнася печалбата а прави така, че да няма печалба в БГ.

При ЕВН пиоложението е същото,за пенсионерите в австрия няма да говориме.

да ги ева у експертите от тоя мандат всички са експерти по ПОЛИТИКОНОМИЯ НА СОЦИАЛИЗъМА путинщини и далавери

Днеска на двете гейчета-тролчета ПИЧо и Acho, Цвъки ще им плати двойно отз..д

Крайно време беше. ЕРП са една паразитна и ненужна структура, която в крайна сметка единственото което върши е да вдига цената за крайния потребител. Като топлинните счетоводители. Структури създадени от малоумни и глупави чиновници, които си нямат на идея какво е пазар. За тези които ще скочат в защита искам да кажа, че в другите държави имаш възможност вв рамките на града в който живееш да избереш доставчика на ток. А в БГ за да смениш доставчика трябва да смениш региона, като най добре е да смениш държавата.

Съгласен съм напълно! Честно казано, кварталния магазин също ми се струва паразитна структура, защото само ми вдига цената на хляба, млякото, кренвиршите... абе на всичко, дето го взима от борсата и ми го продава! Да се маха - тия от стоковите борси ща ме зареждат!

Само да добавя, че никой не ти пречи да отидеш на стоковата борса и да си купиш от там. Магазина ти го е докарал пред вратата. Освен това има няколко магазина около входа ти. А ток не можеш да си купиш от директно от АЕЦ(от АЕЦ е най евтин) и да ти го достави НЕК. Позакон има едн монополна структура, която взима пари за това че получаваш ток от някъде. като същата структура използва мрежата на НЕК. Единствената им функция е да монтират електромери проиведени в Чехия, чиито показания са бих казал съмнителни.

ТОВА РЕШЕНИЕ НА ПАРТИЗАНСКАТА СБИРКА ЛИ ВЗЕХТЕ БЕ МУХЛЬОВЦИ,А??!! ЩЕ ВЗЕМЕТЕ НА УРКО ГНОЙНИТЕ ЦИФКИ, СМЕШНИЦИ! БЕ МАМАМУ СТАРА, БЕ ПОНЕ МИСЛЕТЕ МАЛКО С ТЕЗ КАРФИЧКИ МЕЖДУ РАМЕНЕТЕ, АМАН ОТ ПРОФАНСКИ ПАРОДИИ....

предизборни кйорфишеци. а виж новината за новия заем е скрита дълбоко. нито ток ,нито вода нищо няма да намалее трано. истината е в нормални заплати, каквито нямате и няма да имате скоро, затова младите ще продължaват да напускат. остават роми и старци.

Първо ДКЕВР ще осъди ЕРП-тата за дължимите суми. После ЕРП-тата ще осъдят НЕК и на практика ще я приватизират - естествено, без дълговете - само активите. След това Партията ще отчете успеха.

Ей не мога да ви се нарадвам, българчета ! Такива фурнаджийски лопати сте и е лесно човек да ви манипулира : до вчера мразехте в червата ЕРП , а днес ги защитавате с огромно въодушевление !

А бе защитават ги само платените дупедавци от герб. То по-продажни животни от тях нема!

Следва НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ! Това е пътят към РЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА! /без да се правят инвестиции/

ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ плюс СЪВЕТСКА ВЛАСТ - как добре звучи, а? Днес си взимаме енергото, утре приставаме на Съветите, и ще настане такъв живот, че само си викам "Дано!" :-)

ИСТИНАТА Е, ЧЕ НАЙ ГОЛЕМИЯТ КРАДЕЦ Е НЕК

КАЗВА СЕ ПРЕДИЗБОРЕН КЬОРФИШЕК

Сещам се за един виц от времето на соца: "Ало, Електроснабдяване ли е?" "Не, тука е Водоснабдяване!" "Абе аз и на вас да ви е.а майката!" Нещо такова ли ни обещават днешните социалисти, че не разбрах?

Популизъм ли? Е как всичко, което е добро за народа го наричате популизъм, за да се оплюете един другиму. А по конституция уж президентът "олицетворява единството на нацията".

Президента остана последния разумен политик в тази страна. Браво!

Просто ще ме разплачеш, че имам толкова тъпи сънародници като тебе.

Хора нека да не се плашиме предварително, България е била електрифицирана преди ЕРП-тата,ще бъде и след тях.Колкото до това че ще ни съдят, нека ни съдят но не е ли редно да ги съдим и ние за издевателствата спрямо българския народ.Как е възможно да поискаш 800лв. от един пенсионер с 200лв. пенсия за да го присъединиш към мрежата.И по-лошото да го оставиш на тъмно през 21 век просто защото човека ги няма тези пари!Не ме карайте да ги съжалявам тези,защото милост няма.

А ти не ме карай да съжалявам тъпия Български пенсионер, който прдължава да гласува за БСП та да може не само неговата пенсия да си стои 200 лева воввеки веков ами да могат и децата му да са безработни и внуците му да емигрират в чужбина

Когато отнемат лицензите на ЕРПтата токът ще бъде безплатен и Волен лично ще го разкарва по домовете в бидони.

Е,повярвай ми това беше много Тъпо-сори

Те режат тока за минимална просрочена сума... Справедливо ли е?

Да. Всяко нещо се плаща и е време всеки да го проумее!

В този дух тролче, и трудът като такъв трябва да се плаща, но в България той се ограбва

Е,дали няма да се разплача?Всички Тия Изроди са дошли да скубад тая даржава с тая Рая-Как може Чешка държавна фирма да е на печалба в Булгаристан?А за нас да е не Рентевилно-МНОГО ИЗРОДИ СЛЕД-1990год.са за ЗАТВОР.

Време беше тези гадове да вземат да започнат да си плащат дълговете!