ООН гласува резолюция, с която разреши въздушни удари по Либия

Съветът за сигурност на ООН прие с 10 гласа "за" и 5 въздържали се резолюция 1973, с която се въвежда зона, забранена за полети на либийски самолети, а Франция обяви, че до часове ще бъдат извършени военни удари срещу Либия.

Обратно в новината

Коментари - ООН гласува резолюция, с която разреши въздушни удари по Либия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В ООН е пъно с подлоги за интересите на Англия и Сащи тава го доказват Босна, Колумбия, Габон, Ливан, Нигерия, Португалия и Южна Африка. Отдавна трябва нова световна организация

интересно, тези военни удари къде ще се изсипят - в пустинята, където се крие М.Кадафи, или над главите на невинни граждани?!! Да не стане както в Ирак?

Започва поредната "локална" война. А има още няколко подобни такива който не са приключили. Накрая ще вземем да изтървем духа от бутилката - и те ти готов нова световна война. Дано съм прекален песимист и това да не стане, ама ...

Вижда се че Кадафи има много привърженици. Особено в средите ан БСП и компания - нали воюва срещу САЩ и Запада. Но колкото и да се пъне Кадафи-то, колкото и да е печен, нещата се развиват лошо за него. И двете британски военни академии дето ги е завършил няма да му помогнат срещу Шести америнански флот. След като Франция и Обединеното кралство решиха да го изоставят съдбата бу е ясна. И няма никакво значение, как ще завършат военните операции, които води сега. И ако продължава да се опитва да се прави на мъж ще последва съдбата на Саддам - не само ще бъде гонен като диво животно, не само ще бъде заловен, ами ще бъде унижен - съд и обесване. Даже няма да му дадат привилегията да бъде разстрелян като офицер. Кадафи-то има още малко време за полезен ход. Ако се откаже от властта ще загуби и пари и влияние, но ще остане като личност. И може би като мъченик. А ако последва съдбата на Саддам няма съмнение че ще го направят за посмешище.

Никога не съм гласувал за БСП и никога няма да гласувам... явно живееш в голяма заблуда да си мислиш, че има разлика между партиите в БГ ;) Всички служат на 1 бог и това са парите ;) Просто такива като мен търсим истината а не гледаме с предубежденията поднасяни от купените медиии. Колкото до примера със Саддам, там отново бяха цел петролните кладенци, ти случайно после някъде да прочете че е намерено оръжието за масовото унищожение заради което беше УЖ нападнат Ирак?

В първата война в Ирак френските пилоти показаха чудеса от храброст: за 15 дни, поради лоша МТО обстановка, атакуваха само три пъти един иракски склад за вещево имущество. И сега, тежко му на Кадафи!

Западните информационни агенции съобщават за десетки хиляди убити от Кадафито и на края признават че дори нямат нито една снимка или независим източник, който да потвърди броя на убитите. Тия хора направо се самозабравиха.

прав си. напишете в гугъл - Хроники от театралната война в Либия. Медийни манипулации

Най много ще го закъсат франсетата, този лудия Саркози, който е финансиран от самия Кадафи, за да може да пробие в политиката, направо се е самозабравил. Някъде прочетох че 95 % от оръжието на Кадафито е руско. Няма да им е никак леко на франсетата. Я камилата я камиларя.

Босна и Габон показаха на Германия, Русия и Китай какво значи грижата за мир .

Босна, Колумбия, Габон, Ливан, Нигерия, Португалия и Южна Африка показаха, какво значи да си зависим, да лижиш и да си чужда подлога!

Такива са кървавите диктатори и децата им. Мислят се за Богопомазани, самозабравили се некадърни типове хрантутници мислещи че кражбите и беззаконията им принадлежат по наследство. Тука в България е пълно с подобни типове, я главен прокурор, я премиер без един ден трудов стаж, я дерутат или еврокомисар, я собственик на петролна рафинерия. Същите простаци и некадърници като родителите им, мислещи че всичко им се полага по наследство. Но идва рано или късно ден на възмездието и такива нищожества като Сейф ал Насран и нашите родни номенклатурни мекерета ще си платят за греховете както своите, така и на техните родители - прости некадърни жалки диктатори.

Лъжите ,които сипеш издават дребната ти,миша,страхлива,вечно наведена към несправедливостта и мракобесието природа!Л....р,ти някога изпитвал ли си на гърба си силата на тоталитарната държавна машина върху превития си гръб?Какво си получил от Кадафи та защитаваш избиването на десетки хиляди либиици от богато платените му наемници,или това ти импонира защото е било извършвано вече от убииците в СССР,Сърбия,Китай,Камбоджа?Омразата на привържениците на тирани над собствените им народи е характерна за комунистическите привърженици и затова те бяха захвърлени на боклука на човечеството!И сега като лъжеш издаваш мръсничката ди дребна комуно-душица-страхлива,алчна и неморална!

Ти видя ли ги тези десетки хиляди избити или само чете във вестника? Къде ги погребват тези десетки хиляди трупове?

Как къде, при ядреното и химическото оръжие на Садам.

Абе оставете ги да се избият помежду си. Колкото по-малко мангал толкова по добре. Не се знае тези които ще дойдат след Кадафи какви талибани са.

Заплахите са срещу страните по средиземноморието, следователно, заплашени са всички мирни граждани в региона- ясно е заявено от либийския шизофреник.

Това е ако го нападнат други държави, и си е прав да го казва, откъде-накъде ще му се бъркат в държавата.

Реално погледнато, ако ПВО системата на Либия е непокътната от бунтовниците (което е много вероятно), не виждам как ще се осъществят въздушни удари срещу Либия. Нека Франция пробва нейните изтребители срещу ПВО системата на Либия!!!

За 2 часа ПВО-то на Либия ще бъде ТОТАЛНО унищожено от Стелтове. После ще свалят няколко Су-та и "войната" ще свърши. В момента няма сила на планетата Земя, която да може да противодейства на НАТО. Да не говорим за камиларските подобия на държави :)

"В момента няма сила на планетата Земя, която да може да противодейства на НАТО" От къде ги вадиш тези изводи?

Това някаква аксиома ли е?! Да пробват, да видим! Веднъж пробваха в Либия и не успяха.

Само да ти напомня че НАТО не може да мръдне докато всички страни членки не кажат Да. В това число и ние и о чудо Германия и Турция който са против. Остава самосиндикално някой страни членки да се правят на велики. За чичо Сам си знаем ама французите къде се завират дето ако им излязат по улиците арабеските няма да могат да се оправят цял месец

Е американците пробвава ПВО на Ирак, нямаше кой знае какъв ефект срещу нападението.

Ирак имаше само няколко дивизиона С-75 - 5 поколения назад от съвременното ПВО. С тях няма как и една ескадрила да се свали. Либия разполага с 6 дивизиона С-200, няколко дивизиона С-125, няколко дивизиона Куб, както и зенитни системи за "късо" действие. С-200 има обсег до 240 километра. НАТО трябва да жертва 1-2 ексадрили.

Човеко е ПРОЗД......упътете го.Личи че си ходил войник и разбираш от ПВО.....просто пореден драскач

Защо изтребители? Томахавката лети ниско, бързо и удря лошо.

Реално погледнато, ако се задейства няма да съществува. А не виждам, кой ще спре Легиона по суша.

С течение на времето все повече ставам негативно настроен към войни и насилия. През последните 50 години светът стана свидетел на много войни в Близкия Изток. Западът винаги лесно печелеше надмощие във въздуха. Аз не съм специалист в областта на ПВО, но се интересувам, какво отличава ПВО на Либия , че я прави неуязвима за авиацията на Франция?

та ако френските тъпанари тръгнат срещу ПВО на Либия ще се срещнат с емн и ще ми е кеф да ги свалям

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН безусловно е непълноценна и вредна. Тя разрешава нахлуването в суверенна страна. Това напомня на средновековен призив за кръстоносни походи

Над 20 милиона души работят във военнопромишления комплекс на САЩ,но реално зависимите от неговата работа са в пъти повече граждани на САЩ.За да се реализира тяхната продукция трябва да .., воюва,да има напрежение неможе всички да се прегърнат и да заживеят като в приказките мирно и щасливо

Как се въоръжиха тези "бунтовници"? Може би в Либия всеки има самолет в двора, тежка картечница на балкона, калашник под възглавницата, рпг под леглото, много гранати и боеприпаси в мазето.

Ако не си чул досега, голяма част от армията се присъедини към т.нар. "бунтовници". Нали не мислиш, че армията е въоръжена с мечове, лъкове и стрели?!

Май само ти си чул и то единствено по CNN сигурно. Но ако това беше вярно, отдавна да е паднал Кадафи, само че армията е с него.

само вижте тук - поредната измислица подкрепяна от медиите, с цел нападение над поредната държава с петрол, която не иска да се подчини на САЩ но този път всичко се прави да изглежда от вътре, защото с Ирак прекалено явно се изложиха... link/?p=7789

напишете в гугъл - Хроники от театралната война в Либия. Медийни манипулации

Каубойска работа и мераци за петрол. Това е все едно аз да се сбия със съседа си, а някой от Горно надолнище да дойде да ни изпие ракията и запали къщите ни с цел да ни помирява.

Много не си наясно с политиката. По добре ходи си пии ракията и остави тези въпроси да се решават от умни хора....

Тебе пък кой те провъзгласи за умен,че си и на ясно с политиката.Май си от Горно надолнище.

Да всъщност политиката е да се нападат държави с петрол, като се оргаинизирват псевдоразмирици заради които уж да ги нападнат! Много е прав даже ама май ти Al не си много в час, особено ако мисленето ти е породено от това, което четеш

Забавиха се.Нищо покрито нямаше досега.Кадафи си брани империят с огън и меч.Требваше да му скочат натоя разбойник до шатрата и да го хванат по-бели гащи.Кадафито по CNN показан по бели гащи.Тогава войната за минута щеше да свърши.Сега самолети и рекети,после бомби и пехота.

Нормалния свят сега да не се помайва, ами веднага да пусне няколко Томахоук по резиденциите на Кадаифа и военните му летища. И по възможност да унищожи цялата му военна авиация. Достатъчно хора вече погуби тази авиация...

Къде се изгубаха надрусаните чалга тъпирчета дето скачаха срещу всеки трезво мислещ човек.Виждат ли колко хора в случая разбират,че Кадаифа е необходимия тиранин в момента и че нещо в Европа не е наред.Замайваха ни,че внасяли само някакви незначителни количества нефт от Либия.Нека първо си избършат лигите французи,англичани и американци,че се виждат от космоса вече,как се облизват за петрола на Кадаифа.Разбрахте ли вече малоумни овчарчета какво е политика на дебелата тояга."Ние да се напасем(Франция и другите им пеиятели-лешояди) пък вие правете Трайко Китанчев.Ако не сте прочетете какво са написали хората по-надолу и тогава ревете и квичете за демокрация.Ние,българите, вече я почуствахме дълбоко и безотговорно от към гърба с наведена стойка и разтворени бузки.Това чака и либийците ако на гости им дойдат Сър И Мосю.

КАТО ЧУЯ ДУМАТА "ДЕМОКРАЦИЯ " , "ДЕМОКРАТИЧНИ ПРОМЕНИ" - НАСТРЪХВАМ. КЪДЕ Е ТУК ДЕМОСА?!?!? ВСИЧКО БЕШЕ И СЕ ПРАВИ В УСЛУГА НА БОГАТИТЕ И СИЛНИТЕ. НЕ ЗНАМ КАКВО Е КАЗАЛА БАБА ВАНАГА, НО В БИБЛИЯТА ПИШЕ, ЧЕ В АРАБСКИТЕ ЗЕМИ ЩЕ СЕ ПРОЛЕЕ ТОЛКОВА КРЪВ, ЧЕ РЕКА ЙОРДАН ЩЕ ТЕЧЕ КЪРВАВА И БУНА . ИМА И ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ- НО НЕ СА ВАЖНИ. АРАБИТЕ ИМАТ НЕЩАСТИЕТО ДА ПРИТЕЖАВАТ НЕФТ.

При евентуална военна намеса, каквото стана в Ирак, това ще стане и в Либия - ще има отвличания, терористи, партизани и т.н. А някои ще слушат "The roof is on fire".

просто защото това са бунтовници !!! Първо бяха мирна опозиция,искаща демокрация / ХА ХА ХА/, после бяха въоръжена опозиция / въоръжена от кого интересно ??? /, след това незнайно как се сдобиха и с военни самолети, и .... накрая станаха бунтовници. А за нас, българите, винаги са били и ще останат мълителите на нашите сестри в Либия !!!! Нищо друго , освен зверове !!! А що се отнася до Саркози ??? Е, Европа трябва да има поне един клоун и това е той. А защо призна " опозицията" В Либия ?! Ами защото Франция няма позиции там, има в Тунис и Алжир , но не и там. А ние знаем какво стана след избухването на демокрацията в Тунис - хиляди демократи / само то мъжки пол/ щурмуваха бреговете на Италия.

Страх ме е,че ако това решение на ООН не е подкрепено от арабски страни може да стане причина за война...

Резолюцията е внесена от Арабската лига!

както през далечната 10.10.1989 год. всички българи скачаха по улиците и бяха щастливи,така и Хиляди жители на Бенгази сега ликуват по улиците на обсадения Бенгази

Събитията в Либия изглеждат като поредната манипулация на ЦРУ. Така и не откриха ядреното оръжие в Ирак.

Мина времето на сатрапите. Ирак имаше ли ядрен реактор - имаше. Можеше ли да произведе с него ядрено оръжие - можеше. Сътрудничи ли с МААЕ - не. Значи бомби - ядрени. Това е - реакторите произвеждат плутоний. С него се правят бомби. Затова се отчиташ пред света - къде ти са отпадъците, отработеното гориво.... Иначе бой. Само ние не си направихме атомна бомба.

Много си заблуден! Целият свят разбра, само ти още не си разбрал какво се случи в Ирак. Случайно да знаеш за 30 годишните обвързващи петролни договори на Чалаби? А относно реактора - прочети "Operation Opera". През 1979-та година, Ирак са строяли съвместно с французите 40-мегаватов реактор близо до Багдад, но през 1981, още преди да влезе в употреба, реакторът е разрушен от израелски въздушни удари.

Американците не успяха да свалят Кадафи с изкуственно създаденото положение и сега поредната "омиротворителна" война за спасението на горките либийци. Гъзолизците Франция и Англия както винаги са застанали наведени в удобна позиция за еврейските си господари.

Китай, Германия, Русия и Бразилия са страхливци. Прости и невежи в политиката. Те ще доведат до анархия и хиляди войни и войнички. Не обичам САЩ , но те са единствен стабилизиращ фактор. 100 руски милиардера чакат анархията. Повярвай ми. Да не говорим пък за свят доминиран от китайци.

Стабилизиращ?! Сащ е една военна машина, която ако не "стабилизира" известно време ще изчезне от картата. Верно е стабилизиращо секретните ти служби да запалят огън в една държава и ти после да ходиш да се правиш на спасител. Сащ са го правили това много пъти преди и Кадафи явно не е вчерашен... И какво значи страхливи? Това, че не си бутат гагата навсякъде където има петрол ли? Извинете много, но предпочитам анархия за всички, отколкото анархия само за властимащите.

Умчо или по скоро Тъпак, недей се изказва неподготвен за Германия и Русия защото това са сигурно единствените държави които наистина знаят какво е война! Живял съм в Германия и знам как разсъждават германците по отношение на войната и повярвай ми това не е страх, а са си взели поука хората и наистина го мислят, и са убедени в това, че войната е ужасно нещо и не бива никога да се случва отново! Тай че не се изказвай неподготвен, смелчаго! Сигурно ако нещо такова се случи ти ще си най големия и скатан мишок

мнооого сашета и ванки...познаи ти от кои си?китаи страхливи-втората по сила икономика в света....а за това дали германия и русия ги е страх да воюват ;) бразилия - стискам палци на дилма да се справи!

Единствените, които са наясно- как трябва да се действа с араби, са техните мили братовчеди- евреите.

Уважаеми сънародници, колкото и да ви се привиждат разни световни конспирации, фактите са, че света се променя! Променя се към по-добро, всичко останало е несъстоятелно.

Света се променя на по-лошо откакто изтока остави запада да си прави каквото си поиска. Вземи данни ще видиш, че бедността на всякъде по света се е увеличила в пъти, през последните 20 години.

Ааа, не навсякъде, при мен намаля...

Според теб опасността от 3-та световна война сега ли е по-голяма или преди 20 години а??? Това, че вече има разбирателство и сътрудничество между великите сили, как ти се струва? Според теб предпоставка за какво е това? Бума в технологиите и системите за управление на ресурсите към какво биха довели? Това, че човек все повече се замисля за околната среда, подксазва ли ти нещо? Кон с капаци..

Всечко вече свършва, за какво е това ембарго - след дъж качулка. Да си кажат истината, ще го търпим малоумника, защото ни изнася заради петрола. Интересе е по-важен и от демокрацията и от правата на хората. Това е истината - запада е двуличен!

Звучи нелепо да прилагаш понятия от западната цивилизация към арабския свят. Каква демокрация в Либия- там трябва здрава ръка, иначе ще се бият по племенна линия оттук да края на света. Единственото, за което светът си струва да влезе в Либия, е да им вземе петрола.

Демокрацията ще победи! Либия ще бъде освободена и ще получи правото на самоопределяне, в следствие на което ще се появят 2-3 държавици (поне), ще започне една двадесетгодишна война, САЩ ще изпрати ограничен контингент и неограничен брой съветници, ще възстановява комуникации, градове и нефтени кладенци, доларът ще достигне еврото и Америка ще пребъде (до следващата криза). А ние ще го духаме!

За съжаление казваш истината.

ЕГИПЕТ И НАЙ-ВЕЧЕ В ИРАК !!!! ХАХ ХА ХА ХА . Човече, събуди се ! искат само петрола им и нищо друго . Ще пратят армия в градовете до нефтените находища да пъдържат мира, пък другите ще мрат от атентати и междуплеменни войни!!! Защото в момента има война между две племена - ха ха ха . Смях . !! Демокрация в ислямска дъжава !!! Смееееееех

Този път французите, англичаните и италианците са в главната роля... Добрата стара колониална Европа не може да забрави как стана богата...

Пич, не са ти ясни нещата. Либия е дадена на ЕС да я "демократизира" и в това няма нищо лошо. Камиларите ще са добре, ние белите хора ще сме добре... какво по-хубаво? Като си такъв борец за правда карай на 2 евро за литър, аз предпочитам по ниски цени !

Хахаха! Ти си мислиш, че теб ще те огрее по-евтино гориво ли? Та, петрола на Либия нали се е продавал, да не смяташ, че са си го пазили за себе си...

Абсолютно се присъединявам към Демократ. Кризата в Либия е подплатени със сериозни финансови и политически интереси на големите кризи. Какво стана със Сърбия, не се ли повтаря отново!

а ти какво очакваш да похарчат млрд.$ и да оставят опозицията да казва каква музика ще свири?!?дадоха им 1 месец не взеха властта от полковника и сега ще продават за жълти стотинки петрола ,като ги назначат да заместват кадаифа

Rabotnik-"Demokrat". Стига си защитавал Диктатори-Убиици на собствените си народи. Събуди се и виш миналото си. Виш вашите Комунисти-Диктатори, колко концентрационни лагери създадоха и колко невинни и свободолюбими хора, без съд убиха. погледни се в супата която ядеш и виш какви съдилища имаш и тогава говори за САЩ.

В статията се съдържа глупавото инфантилно внушение, че жителите на Бенгази са "добрите", а Кадафи- "лошият".

АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ, АМА ТАКА ИМ Е УГОДНО!

Германия пак възражда коалициите и договорките от началото на Втората Световна Война. Не трябва да се приемат никакви нови членки на Съвета за съгурност. Иначе това ще доведе със съгурност до нова световна война!

После да не се чудят що им се случват неща като Локърби и 11/9 нали? Малко им е... и да не ми обикалят после със свещи и да ни обясняват за тероризма. И либия толкова ще я "освободят", колкото освободиха Афганистан, Ирак, Латинска Америка, Косово, и мн. други. Има страни по този свят където просто манталитета и обичая е много по различен от този по нашите ширини. Има нации за които е по добре да има един Кадафи или някой друг като него. Сега като ги "освободят" - голем глад ги чака.. и нали се сещате кой ще ги храни!

За кого е по-добре? За теб или за народа?

Rabotnik-"Demokrat". Стига си защитавал Диктатори-Убиици на собствените си народи. Събуди се и виш миналото си. Виш вашите Комунисти-Диктатори, колко концентрационни лагери създадоха и колко невинни и свободолюбими хора, без съд убиха. погледни се в супата която ядеш и виш какви съдилища имаш и тогава говори за САЩ.

подозрително това развитие ми мапомня събитията от ирак през 90-те

Трябваше по рано да го ударят, а не да чакат да убие хиляди невинни либиици.

някак си трудно възприемам индивид качен на пикам с тежка картечница на него като невинен цивилен. А и как другите невинни, невъоръжени цивилни успяват да отблъсват танкови атаки пак ми е малко неясно

Ами ако срещу този невинен цивилен пуснат танкове и самолети, какво му остава тогава?

Тези американци явно няма да се спрат сами. Затова съвсем скоро съдбата ще ги спре. Който сее вятър - жъне бури.

"Тези американци" са французи, англичани и италЯнци! Говориш наизуст...

Мириса на ефтин петрол замъглава ума на френския и английския елит. И родния, по алчност не им отстъпва.От един дол дренки са.

кадафи ще последва садам ,а либия ще стане като ирак - ще има масово разграбване на държавата от освободителите и обедняване на хората.затова левски е казал:които ви освободи,тои ще ви пороби,коетоозначава,че всеки народ сам трябва да се бие за свободата си.

Нато тъкмо нямаше "дежурна" война ...

А кои са революционерите ,някой знае ли, виждал ли е лицата им? Цивилни граждани, въоръжени до зъби?

Клоунът Саркози на турне.

Ако Кадафи е тиранин,сатрап икакъвто искате го наречете.Ако трябва да бъде свален и линчуван заради това,че е насилник,то какво да кажем за тези които вземат това решение.Загрижени били за мирното население.Ами по-мирно от нашето население имали?Тогава защо търпят тази мизерия и нищетат в България.Ето и омразната световна банка го признава днес в съобщението си.В последно време постоянно сме настроени срещу Борисов и Дянков заради случващото се у нас.Факт е,че Дянков отиде да преговаря за цените,но категорично му бе отказано от накакъв си Шматко.Докога трябва да търпим.Веднага трябва да поискаме ясен отговор ще има ли облекчение и безвъзмездна помощ за Бг като член на ЕС в преход и ако откажат,напред и каквото сабя покаве.Ножа вече е в кокала.